Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#551 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

mg wrote:Prema sirotinji koja me jebe u napretku glasajuci po nacionalnom kljucu nemam apsolutno nikakvih altruistickih motiva. Bez obzira iz kojeg tabora dolaze.

Nek im Bakir, Milorad ili Dragan ugrade euro 3 ili plate plin. Ako nemaju, nek idu pjeske. Ako nemaju da jedu, nek crknu.

Jer su oni ta masa tupavih i lijenih koja se ne pomjera sa mjesta godinama dok ih na oci kradu.

Pa kad mogu da trpe zbog politicara, nek sad trpe sto voze grobove od auta koji nas svaki dan truju.

Pa mozda kad bude glasanje ili protest mucnu glavom.
Ovo je i uzrok i rješenje problema. Mi.
Bloo
Globalna šefica

#552 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Bloo »

julisiz es grant wrote:Koliko ti struje dođe mjesečno zimi, ukupno? I kolika je kvadratura stana?
stan od 70 kvadrata,a s tim da ne grijem spavacu zimi (jedno 20tak kvadrata)
3 konvektora (2 velika u dnevnoj i jedan manji u trpezariji - grije i kuhinju i kupatilo)
hodnik je zatvoren
ljeti mi dode 30tak KM jer mi je i bojler na struju + masin+ukljcen vjecno TV i kompjuter
u doba najgorih zima kada ostavim i preko dana konvektore da rade dode oko 180 KM do 200 KM

sada dolazi oko 130 KM :mrgreen: (u to ukljuceno onih ljetnih 30 KM)

meni se isplati
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#553 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by un1ted »

Pa u tome je stvar, "meni se isplati".

Na selu, kuca je centralno, te je topla svaka soba, hodnik, kupatilo, a i bojler uvijek pun vruce vode.

Ovo zadovoljstvo za 4 (ili 5) mjeseci grijanja, sa svidm dazbinama me izadje 900KM. Znaci oko 180KM mjesecno za svaku sobu koja je bas topla :)

Nije to tema, al eto, moram odgovoriti.
Bloo
Globalna šefica

#554 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Bloo »

un1ted wrote:Pa u tome je stvar, "meni se isplati".

Na selu, kuca je centralno, te je topla svaka soba, hodnik, kupatilo, a i bojler uvijek pun vruce vode.

Ovo zadovoljstvo za 4 (ili 5) mjeseci grijanja, sa svidm dazbinama me izadje 900KM. Znaci oko 180KM mjesecno za svaku sobu koja je bas topla :)

Nije to tema, al eto, moram odgovoriti.
ja sam u zgradi i nemam gdje drzati pelete niti cumur. ne volim plin (traume od rata :D)
meni se ovo i isplati i najjednostavnije je :D samo dodem i upalim :D
sheilak

#555 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sheilak »

Zenicani se sad u sarajevu osjecaju kao kod kuce (r)
Njanjavi

#556 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Njanjavi »

sheilak wrote:Zenicani se sad u sarajevu osjecaju kao kod kuce (r)

:lol: :lol: :lol:
Crko dabogda :-D
sheilak

#557 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sheilak »

Aplikacije za vrijeme za mjesta s maglom imaju natpis foggy za sarajevo imaju natpis foooooggggggy (r)
pemanapemani

#558 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by pemanapemani »

Vise zagadjuje jedan kotao na ugalj, nego 100 auta sa euro 3 normom koja ce voziti 2 sata dnevno po Sarajevu.

Da bi se ljudi vratili na plin, treba mati dugorocnu strategiju koja ce garantovati prihvatljivu cijenu.

Racun za plin 2005.god. - 150 KM, a 2013.- 500 KM mjesecno, sa tendencijom rasta.

2015.- mjesavina - drva,.struja i plin - 230 KM.
Vidal89

#559 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Vidal89 »

mg wrote:Prema sirotinji koja me jebe u napretku glasajuci po nacionalnom kljucu nemam apsolutno nikakvih altruistickih motiva. Bez obzira iz kojeg tabora dolaze.

Nek im Bakir, Milorad ili Dragan ugrade euro 3 ili plate plin. Ako nemaju, nek idu pjeske. Ako nemaju da jedu, nek crknu.

Jer su oni ta masa tupavih i lijenih koja se ne pomjera sa mjesta godinama dok ih na oci kradu.

Pa kad mogu da trpe zbog politicara, nek sad trpe sto voze grobove od auta koji nas svaki dan truju.

Pa mozda kad bude glasanje ili protest mucnu glavom.
Pa bravo legendo, to je to eh da nas ovako vise razmislja samo :thumbup:
tututuuuu

#560 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tututuuuu »

Joj, ja evo sad s kave. Fino je popio vani, sunce grije, toplo, zrak ah zrak... Ma proljece :-D Vidim u Sarajevu jos uvijek idila. :D

Morati cu kakvu slikicu izorganizirati. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#561 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

tututuuuu wrote:Joj, ja evo sad s kave. Fino je popio vani, sunce grije, toplo, zrak ah zrak... Ma proljece :-D Vidim u Sarajevu jos uvijek idila. :D

Morati cu kakvu slikicu izorganizirati. :D
Jučer, druga dimenzija iznad Sarajeva. Ovaj vrh što izranja desno je Hum. :roll:

Image
jao_situacije

#562 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by jao_situacije »

Njanjavi wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Njanjavi wrote:Vala kad bi crkavo od zime ne bi se na gas grijao, kroz zidove da mi cjevi plina idu, pa nema bogove shamse, neka meni mog sporeta na drva, ne dam ga za pedeset radijatora na plin :roll:
Cijevi od plina ne idu kroz zidove već po zidovima, odnosno od vanjskog plinskog seta fasadom do mjesta gdje stoji kotao na plin/bojler. Kroz zid se probija jedna rupa i onda ulazi u objekat na to mjesto gdje je kotao/bojler. Plin je vrlo karakterističnog mirisa pa i najmanje količine se odmah osjete tako da nema opasnosti od neke havarije ako je sve urađeno po propisu. Bojler na plin/kotao imaš dvije varijante, tzv. fasadni ili dimnjačni, sama riječ govori da dimnjačni ide na dimnjak koji mora ispunjavati određene standarde i preduslove ili fasadni gdje se probija odvod za bojler/kotao na fasadi i gasovi se odvode vani putem posebne cijevi. Možda pomenuti da fasadi kisik za sagorijevanje uzimaju iz vana putem te cijevi dok dimnjačni iz prostorije pa ta prostorija mora imati neku propisnu ventilaciju. Takvi kotlovi su danas vrlo sofisticirani sa senzorima pa i na najmanju grešku prestaju sa radom te tako spriječavaju najgore ako se desi curenje plina ili pregrijavanje. Generalno svaki energent nosi svoje opasnosti pa tako i struja. LKoliko se puta desilo da se ljudi poguše u kući od peći ikamina na čvrsto gorivo jer odvodi ili dimnjak nisu bili OK. :roll: Ako ti struja u kući nije urađena po propisu može se desiti, ne daj bože, najgore. U ovim vremenima je bitno da se svi malo osvjestimo radi dobrobiti svih nas a ne samo da gledamo sebično samo sebe i svoju guzicu. Ako već postoji toliki strah od plina onda se kupi jedan senzor za plin koji registruje i najmanu količinu plina i/ili CO2 te tako upozorava na vrijeme a košta nekih 20-50KM u prodavnici.
Pricas o sebicnosti a likujes sto su zabranili voznju auta bez euro 3 norme.
Jel kontas koliko voznog parka u bosni nema euro 3, ljudi koji hrane familije danas, i kojima hljeb ovisi o autu, jel kontas sa tom odlukom koliko njih jebu u mozak.
I pricas mi o sebicnosti nesto.
Piskite jos malo po sirotinji, de de krenulo vas fino.
A plin meni druze vazda smrdi, da mi je prazna boca od plina u kuci meni plin smrdi jer imam super fckin njuh.
A te price oko sigurnosti tih sistema objesi macku o rep druze, nisam jednom cuo da je stan otiso u zrak zbog tih stvari.
Plin vozdra :roll:
ja evo koristim plin 20 godina ništa se nikada nije desilo
ugrađivao sarajevo gas provjere se instalacije u ljeto i nikakav problem do sada
plin ne smrdi i ta poređenja sa plinskim bocama su totalno irelevantna za plinske instalacije
BadBoy

#563 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

-LIBERO- wrote:Nista onda, otvoriti jos dva kompleksa klinika onkologije, po kantonu, i suti...dobro je.

A sada bez crnog 'humora', i ironije.

Bez radikalne promjene, bez svijesti kod naroda da je to za nase dobro...bez svijesti kod politicara da se to jednostavno mora odraditi, zbog sviju nas...nema napretka. I ne samo u ovom segmentu.

Pa barem postepeno krenuti u rjesavanje ovog problema. Nemamo alternative, sem agonije ko sada...i masovnog razboljevanja.
Nema ništa od toga jer je naš narod mentalitetom generalno prljav, peksnav. Ekologija i briga o okolišu gotovo i da ne postoji. Za svoju životnu okolinu se brine 356 dana u godini 24 sata. Jedina razlika je sada što je naša prljavština okom vidljiva tu ispred nas, bukvalno nam je pred očima i ujeda nas za nos, a nije skrivena tamo negdje na koritu rijeke Bosne, ili u višim slojevima atmosfere.

Neracionalno trošenje vode na pranje i hlađenje ploča, bacanje smeća gdje se stigne, opušaka, žvaka, plastičnih kesa, nepostojanje bilo kakve vrste razdvajanja ili sortiranja smeća, nepostojanje adekvatnih objekata za zbrinjavanje štetnog otpada (starih baterija i električnog i elektronskog otpada), stara auta koja se voze i kad treba i kad ne treba jer "halo ba ko će meni reći kad ću ja voziti svog Golfa, ja sam izašao da prošetam i moram do Ferhadije doći autom", i sve ostalo da ne nabrajam dalje više jer me takav bijes obuzima.

Narod za propasti bukvalno.
bumerangss

#564 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bumerangss »

Ajatolah_ wrote:Mislim da je pelet OK što se tiče zagađenja...
Nije tacno! Moj komsija koristi pelet i kad tek nalozi to furlja ko ciro! Poslije malo smanji ali i dalje dimi. Pelet je cak gori od obicnih drva jer se pelet pravi od ostataka u drvnoj industriji
BadBoy

#565 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Njanjavi wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Njanjavi wrote:Vala kad bi crkavo od zime ne bi se na gas grijao, kroz zidove da mi cjevi plina idu, pa nema bogove shamse, neka meni mog sporeta na drva, ne dam ga za pedeset radijatora na plin :roll:
Cijevi od plina ne idu kroz zidove već po zidovima, odnosno od vanjskog plinskog seta fasadom do mjesta gdje stoji kotao na plin/bojler. Kroz zid se probija jedna rupa i onda ulazi u objekat na to mjesto gdje je kotao/bojler. Plin je vrlo karakterističnog mirisa pa i najmanje količine se odmah osjete tako da nema opasnosti od neke havarije ako je sve urađeno po propisu. Bojler na plin/kotao imaš dvije varijante, tzv. fasadni ili dimnjačni, sama riječ govori da dimnjačni ide na dimnjak koji mora ispunjavati određene standarde i preduslove ili fasadni gdje se probija odvod za bojler/kotao na fasadi i gasovi se odvode vani putem posebne cijevi. Možda pomenuti da fasadi kisik za sagorijevanje uzimaju iz vana putem te cijevi dok dimnjačni iz prostorije pa ta prostorija mora imati neku propisnu ventilaciju. Takvi kotlovi su danas vrlo sofisticirani sa senzorima pa i na najmanju grešku prestaju sa radom te tako spriječavaju najgore ako se desi curenje plina ili pregrijavanje. Generalno svaki energent nosi svoje opasnosti pa tako i struja. LKoliko se puta desilo da se ljudi poguše u kući od peći ikamina na čvrsto gorivo jer odvodi ili dimnjak nisu bili OK. :roll: Ako ti struja u kući nije urađena po propisu može se desiti, ne daj bože, najgore. U ovim vremenima je bitno da se svi malo osvjestimo radi dobrobiti svih nas a ne samo da gledamo sebično samo sebe i svoju guzicu. Ako već postoji toliki strah od plina onda se kupi jedan senzor za plin koji registruje i najmanu količinu plina i/ili CO2 te tako upozorava na vrijeme a košta nekih 20-50KM u prodavnici.
Pricas o sebicnosti a likujes sto su zabranili voznju auta bez euro 3 norme.
Jel kontas koliko voznog parka u bosni nema euro 3, ljudi koji hrane familije danas, i kojima hljeb ovisi o autu, jel kontas sa tom odlukom koliko njih jebu u mozak.
I pricas mi o sebicnosti nesto.
Piskite jos malo po sirotinji, de de krenulo vas fino.
A plin meni druze vazda smrdi, da mi je prazna boca od plina u kuci meni plin smrdi jer imam super fckin njuh.
A te price oko sigurnosti tih sistema objesi macku o rep druze, nisam jednom cuo da je stan otiso u zrak zbog tih stvari.
Plin vozdra :roll:

Ja se iskreno nadam da si ti neka vrsta trolla koji ganja satiru. Najiskrenije.

Ako nisi, ovo ovdje vam je prosječni bosanski mentalitet. I dalje živi negdje u 1926. Može se studija slučaja napraviti.

A inače sam prirodni gas je bez boje i mirisa te se u isti dodaju aditivi koji smrde baš iz tog razloga da bi se osjetilo svako curenje.

"In order to assist in detecting leaks, a minute amount of odorant is added to the otherwise colorless and almost odorless gas used by consumers"
Ajatolah_

#566 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ajatolah_ »

red evil wrote:
Ja ba, još da strahujem da pukne to. Ne treba mi i to u životu još. :mrgreen:
Čini mi se da su veće šanse da se otruješ ugljen monoksidom nego da ti eksplodira plin.
Jolpaz

#567 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Jolpaz »

http://m.avaz.ba/clanak/211730/sarajevo ... u-vlade-ks

Zaista mi nisu jasne odluke ove kantonalne vlade koja je sama sebi dovoljna.
Donose se odluke koje su mrtvo slovo na papiru iako postoje mehanizmi da se ona provede.

Veceras razgovaram sa policajcem i pored nas prodje VW kombi, onaj prvi model T1 sa ogromnim oblakom dima iza njega.
Pitam, sto ga ne iskljuci iz saobracaja, kaze: "Pojma nemam za odluku, vjerovatno je to vezano za tehnicki prijem"!?

Vjerujem da je vecina u toj kantonalnoj vladi na cistom zraku, u apartmanima po Bjelasnici i Vlasicu pa nemaju uvid u postivanje njihovih nazovi odluka...
bach

#568 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bach »

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... _zraka.pdf

Za ljubitelje Naše stranke, Edine Forte, Denisa Graza, Danisa Tanovića i Peđe Kojovića...
Kao novi tačkasti izvor emisije sumpor dioksida pojavljuje se tvornica opeke „NEXE
Group“ koja kao energent koristi koks, dok je 2010.
godine koristila prirodni gas
Oligarh

#570 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Oligarh »

bach wrote:http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... _zraka.pdf

Za ljubitelje Naše stranke, Edine Forte, Denisa Graza, Danisa Tanovića i Peđe Kojovića...
Kao novi tačkasti izvor emisije sumpor dioksida pojavljuje se tvornica opeke „NEXE
Group“ koja kao energent koristi koks, dok je 2010.
godine koristila prirodni gas

Ma gdje bi oni, nisu oni takvi. To je stranka altruista koji misle na našu djecu, na dobro svih nas. Nema veze što se Nexe pojavio kao najveći pojedinačni zagađivač zraka svih nad u periodu kada je bivši direktor upravo postao magistar međunarodnih financija. Ne znam je li imao environmental temu u disertaciji ili nešto poput sustainability of local community, ali se sigurno nije vodio tim načelima kada je ubacio ćumur umjesto gasa u proizvodni proces. I kada mi neko počne pričati o NS kao alternativi, dođe mi da se izrigam na tu patetiku skupine wannabe elitista u suštini vrlo gladnih fotelja i vlasti.
haos1

#571 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by haos1 »

Image
Image

dje su oni sto postavljaju slike pariza, ko da je to kako mjerodavno za nas.
dječak sa šibicama

#573 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Meni se cini da je stanje sve gore i gore, magla/smog su sve gusci, sunce grane kroz ovo cudo (ako grane) pola sata i to je to... samo baciti pogled ovog trenutka kroz prozor, horor film.

Nekakvu kisu i jugo najavljuju u nedelju, da li se biti Bog dragi zna.
ultima_palabra

#574 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Pa za srijedu je najavljen vjetar, i zahladjenje u mjestima koja nisu pod maglom.
45cents

#575 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 45cents »

Ako budete imali vremena educirati polupismenu naciju koja će se radije provaljivati sa hirurškim maskama (kompenzirajući tako svoje neznanje i neukost), toplo preporučujem sljedeće članke:

a) Kako nastaje magla (http://blog.meteo-info.hr/meteorologija ... aje-magla/)
b) Promjene u atmosferskom pristisku i vokabular meteorologa (http://blog.meteo-info.hr/meteorologija ... tvorevine/)
c) Temperaturna inverzija (http://blog.meteo-info.hr/meteorologija ... mperature/)
d) Primjeri temperaturne inverzije (http://blog.meteo-info.hr/aktualnosti/u ... -nizinama/; http://www.radiosarajevo.ba/novost/2114 ... u-za-danas)
e) Neke osobine magle, "koje nismo imali prilike otkrivati" (http://blog.meteo-info.hr/meteorologija/zvuk-u-magli/)

I još jedna obavijest - prijaratna industrija u Sarajevu i bližoj okolini je potpuno ugašena.
Post Reply