Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Ali Kemal

#551 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:
Ali Kemal wrote:Medjutim duboko sam uvjeren da ce vecina naroda jednoga dana shvatiti da je vrlo lako moglo mnogo bolje, da je bio na vlasti neko mudriji, manje vjerski zatucan, liberalniji i napredniji u svakom pogledu
Tesko da ce se to desiti. Toliko zla, patnje, nesrece i vi nakon svega izaberete vucica i tomu da vas vode.
Lupas bez veze, kao i obicno :oops:

http://www.ekupi.ba/Alija-Izetbegovic-j ... 87789.aspx
Malo pomalo :bih:
Last edited by Ali Kemal on 30/12/2015 22:30, edited 2 times in total.
Danguba

#552 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Danguba »

Ali Kemal wrote:
Danguba wrote:
Ali Kemal wrote: Ti si onda sretan covjek po tom pitanju, sve se odvijalo i odvija bas onako kako i zelis, nacionalne stranke, vjera u prvom planu, interesi nacije i slicno.
Bosnjaci zive pored Srba, nikako jedni sa drugima, ko sto rece tvoj istomisljenik.
Dinastija na vlasti, pojedinac nije vazan, ko ne misli tako salonac i slicno.
Medjutim duboko sam uvjeren da ce vecina naroda jednoga dana shvatiti da je vrlo lako moglo mnogo bolje, da je bio na vlasti neko mudriji, manje vjerski zatucan, liberalniji i napredniji u svakom pogledu. :bih:
Razmisljajuci tako pitanje je zasto se uopste potpisao i Dejtonski sporazum, nema nikakve logike, ako bi dijelio tvoje misljenje. :oops:

Ljudi zive u ulici jedni pored drugih(cesto nemaju nikakvog kontakta) pa im opet ista ulica.
Ima ljudi zive u istoj kuci, a ne govore medjusobno. Mislim ima svasta :D
Svako ima pravo da se osjeca kako hoce.
Neko misli da zivi odvojeno a neki misle da zive zajedno u istoj drzavi. Stvar osjecaja ali kada pogledas sa strane, BiH je multi kulti po mnogo cemu...ali kazu, nije to tema ove emisije.
Ali Kemal

#553 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote: Svako ima pravo da se osjeca kako hoce.
Neko misli da zivi odvojeno a neki misle da zive zajedno u istoj drzavi. Stvar osjecaja ali kada pogledas sa strane, BiH je multi kulti po mnogo cemu...ali kazu, nije to tema ove emisije.
Poenta je da takva drzava ne moze da bude dobra i da ce se ogromna vecina osjecati lose i nezadovoljno.
Fudo387

#554 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:
Fudo387 wrote:
Ali Kemal wrote:Medjutim duboko sam uvjeren da ce vecina naroda jednoga dana shvatiti da je vrlo lako moglo mnogo bolje, da je bio na vlasti neko mudriji, manje vjerski zatucan, liberalniji i napredniji u svakom pogledu
Tesko da ce se to desiti. Toliko zla, patnje, nesrece i vi nakon svega izaberete vucica i tomu da vas vode.
Lupas bez veze, kao i obicno :oops:
Izvini majke ti, ja sam mozda propustio informaciju da ste Cedomiru Jovanovicu ukazali povjerenje i tako se kutarisali vjerski zatucanih
budalasa.
Danguba

#555 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Danguba »

Fudo387 wrote:
Fulas. On se nada trecem i nekom kanalu. :D
Fudo387

#556 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

Danguba wrote:
Fudo387 wrote:
Fulas. On se nada trecem i nekom kanalu. :D
isti qrac. :D
Walther

#557 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Fudo387 wrote:

Kompromis u slikama...

Image

Image

Image

Image

U 2015oj moze o kompromisima I "pregovorima" sa Milosevicem pricati samo neko jako "poseban".
Walther

#558 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Ali Kemal wrote:
Poenta je da takva drzava ne moze da bude dobra i da ce se ogromna vecina osjecati lose i nezadovoljno.
Znaci ako idemo tom pricom do kraja... Neko se je osjecao lose u Sloveniji, Hrvatskoj, BIH, CG I Kosovu. Sad ce treba jos samo skontati jesu li sve te drzave I narodi losi ili je neko drugi kriv u svemu tome. Ja tipujem na drugo :wink:
Gojeni H

#559 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

Zokipfc wrote:@ Gojeni,

Kako mislis, Bosnjaci pored Srba.. Kakav model drzave bi po tebi bio dobar? Ovaj, post-dejtonski?
Mozemo se praviti gljive i reci kako je gradjanski model najbolji, multi-kulti, itd.
Ako nas je historija jedno naucila, to je da su narodi u SFRJ, napose u Bosni, veoma svjesni svoje nacionalne pripadnosti.
Ugusivanje nacionalnih identiteta i religijske slobode u SFRJ u velikoj je mjeri doprinijelo krvavosti posljednjeg rata.
Ovo nije uzrok rata, ali je doprinijelo intenzitetu etnickog ciscenja.

Najbolji model za BiH je vladavina prava. U idealnom drustvu to bi bilo pravo pojedinca, ali se to dugo na ovim prostorima nece desiti.
Misljenja sam da nacionalne senzitivnosti treba psotovati, ali ici prema konacnici u kojoj bi pojedinac bio subjekt zakona a njegova prava zagarantovana istim.
Ili sto bi onaj profesor na katolickoj bogosloviji rekao: "Gdje je tu covjek?" :D
Gojeni H

#560 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote:Bosnjaci pored Srba moraju zivjeti, a kao nekada u SFRJ vise nikada.
Moram priznati da ne razumijem zasto moraju Bosnjaci da zive pored Srba?
Koja je to ocigledno mazohisticka logika :oops:
Moraju, jer se Bosna ne moze podijeliti bez rata. To nije mazohizam vec prakticnost.
Idealno za Bosnjake bi bilo barem 50 godina mira. Nije ni prosli put zavisilo od nas, ali eto ...
Gojeni H

#561 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:Srećom,ovo sada je "bolja" opcija.Ostali smo bez naroda,zemlje,budućnosti...satjerani smo u tri fildžana ali je to "naš" fildžan pa nam plaho lijepo.Onaj nekadašnji sa polumjesecom i zvjezdom. Narod zna...
Naravno da je bolja opcija jer je bolja osnova, a i pruzio se otpor i zastitio narod.
Mi zemlju imamo, ali se suocavamo s drustvenom apatijom i neaktivnoscu. Lideri su ljudi koji imaju pijacarsko-sibicarsku viziju, znaci do 12 a poslije cemo vidjeti.
Sve to stoji, i sve to moze i ugrozava zemlju i njenu buducnost. Ali, nije to tema vec agresija. odnosno da li bi agresije bilo da smo ostali u sa Srbijom.
Nije trolanje ako neko napiše da smo mogli bolje proći da smo imali pametnije rukovodstvo.Pošli smo u rat kao bez qrca u svatove zahvaljujući glupom Aliji.On nije bio u stanju da vodi mjesnu zajednicu a dalo mu da odlučuje o državi i dva miliona Muslimana.Mogu sad u cugu nabrojati bar 1000 stvari koje ne valjuju zahvaljujući njemu i njegovoj "mudroj" politici.Da me ubiješ ne mogu naći deset da valja.

Jedno je pisanje o realnim opcijama, a drugo je biti general poslije bitke, frazama poput "kad sam ja strazario, pa nam dosla ribar Ikar, pa sam hebo nanu komandiru ...", i lijeciti komplekse ili ne daj Boze PTSP.

Ne bih previse o liku i djelu prvog predsjednika na ovoj temi, ali evo hipoteticki, sta mislis da bi rahmetli Nijaz Durakovic uradio drugacije u ratnom vaktu? Mislis da bi on ostao s Milosevicem?
PM72

#562 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Naravno da je bolja opcija jer je bolja osnova, a i pruzio se otpor i zastitio narod.
Ja bih volio da mi je brat preživio kao i nekoliko rođaka,jarana,komšija...pa makar se ovo zvala Transilvanija.Da mi je ostala kuća u životu a ne da su je srušili granatama pa sam je morao prodati da preživim jer para nisam imao da je opravim.Nisam bio izbjeglica da mi vlast napravi kuću.Domaći,dobrovoljac...drugim riječima - ko te jebe.Volio bih (kako pjeva Dubioza :lol: ) da ne nosam gelere u sebi pa osjetim anticiklonu sa zapada...ovo sad je sataraš od zemlje.Pita me Fudara - da li bih živio u Vlasenici pored ovakve vlasti.Sa Vlasenicom nemam ništa zajedničko niti bih živio u njoj bez obzira na vlast u njoj.Narod pružio otpor,pobili ih ko zečeve i hajd opet pod vlast tih istih protiv kojih smo "pružili otpor".Pitam se - šta smo dobili? Nismo htjeli pod četničku čizmu a ovo sad nije "njihova čizma"? Na zaglavlju piše "Bosna i Hercegovina" pa nam lakše...
Drinski

#563 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Pa nisu ovi iz Vlasenice trazili da se potpise dejtonski mir, nego ovi iz Sarajeva. Niti su umjesto donacija u kozama po nekim selendrama dobijali srpske stanove po Sarajevu ili Zenici. I sada nam isti forumasi cas kazu da imaju problem sa RS a cas da nemaju..
sinuhe

#564 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by sinuhe »

Sta fali Deytonu? Sjecam se da su se sve strane smatrali pobjednicima.
Deyton je najbolji mirovni sporazum u ljudskoj istoriji.
Drinski

#565 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Pa eto, opet se bune...
PM72

#566 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Drinski wrote:Pa nisu ovi iz Vlasenice trazili da se potpise dejtonski mir, nego ovi iz Sarajeva. Niti su umjesto donacija u kozama po nekim selendrama dobijali srpske stanove po Sarajevu ili Zenici. I sada nam isti forumasi cas kazu da imaju problem sa RS a cas da nemaju..

Znači,sarajlije su krive što je ova država nakaradna? a ako ćemo iskreno,komplet istočna Bosna više voli kupit stan na Grbavici nego poklonjenu vilu na babovini.Nemoj da diskusija ide u tom smijeru.
Drinski

#567 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Nakon 20 godina je vise nego jasno da je Alija u Dejtonu ispunjavao zelje zitelja Sarajeva. Sve ostalo : borba za srpske stanove, onaj koeficijent raspodjele PDV, ostanak u FBIH je samo posljedica toga...

P.S. Ne znam sto se bunis kad si ti to prvi potegao...
PM72

#568 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Alija se u Dejtonu borio za sarajlije? :-)
E slabo je koji od njih hajrovao srpske stanove.Golema većina su ovi tvoji istočnjaci što ni za vikend neće da odu do babovine.Ne može ih ni magla istjerati,doduše,odu do Bjelašnice ili do Nišića kao sav ostali "džet -set".Nemoj me tegliti za jezik.
Drinski

#569 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Pa zar nije? Geografski, teritorijalno su najbolje prosli. I nisu tu krivi, recimo focaci, koji isto tako hoce da zive u FBIH, u tome valjda nema nista lose.

A stanovi, pa ko je za vrijeme rata stanovao u tim stanovima?
Tamo 1998. godine Alija, ni za zivu glavu, nije htio da dozvoli povrat stanova, kao sto je to bio slucaj sa privatnim imovinom. Izvlacio je on razne argumente: nije to privatna nego drustvena svojina, nije svojina nego stanarsko pravo, ne moze u istom prijeratnom stanu stanovati i sin koji se ozenio pa njemu treba taj srpski stan itd. On je to tako trazio iako je znao da, po tom principu, niti izbjeglice nece onda moci dobiti svoje stanove u RS. Medjutim, OHR pomrsi te racune i alijini ostadose bez srpskih stanova. A najveci broj stanova je bio dodijeljen domicilnom stanovnustvu, a sto su pokazali i podaci OHR.

Slazem se da nije tema, a za "povlacenje za jezik", ti slijedeci put razmisli.
Fudo387

#570 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Alija se u Dejtonu borio za sarajlije? :-)
E slabo je koji od njih hajrovao srpske stanove.Golema većina su ovi tvoji istočnjaci što ni za vikend neće da odu do babovine.Ne može ih ni magla istjerati,doduše,odu do Bjelašnice ili do Nišića kao sav ostali "džet -set".Nemoj me tegliti za jezik.
Treb'o vas je ostaviti opkoljene, jebat vas.
Proglasiti Buzim glavnim gradom i ko osta, osta.
and

#571 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by and »

Ali Kemal wrote:
LBVIEW wrote:De bolan "Kemo",mani se suplje,eto te k'o kakva ucesnica Miss Earth kad krene drvit o miru u svijetu. :D
O kakvoj drzavi "pojedinaca" ti pricas i s kim bi je pravio,mozda sa onima koji mentalno nisu izisli iz srednjeg vijeka i kojima je ideoloska osnova mit?K'o biva svi drugi nabrijani na narod i vjeru,a oni koji na kraju 20-tog stoljeca propagiraju teoriju krivi i tla, "djeca cvijeca",sta li?Ljudi ti fino objasnili zasto niko s gramom mozga nije htio ostati s tim ludacima u nekoj "krnjoj" Jugoslaviji,a ti i po starom,trolas li trolas. :-)
Ti si onda sretan covjek po tom pitanju, sve se odvijalo i odvija bas onako kako i zelis, nacionalne stranke, vjera u prvom planu, interesi nacije i slicno.
Bosnjaci zive pored Srba, nikako jedni sa drugima, ko sto rece tvoj istomisljenik.
Dinastija na vlasti, pojedinac nije vazan, ko ne misli tako salonac i slicno.
Medjutim duboko sam uvjeren da ce vecina naroda jednoga dana shvatiti da je vrlo lako moglo mnogo bolje, da je bio na vlasti neko mudriji, manje vjerski zatucan, liberalniji i napredniji u svakom pogledu. :bih:
Razmisljajuci tako pitanje je zasto se uopste potpisao i Dejtonski sporazum, nema nikakve logike, ako bi dijelio tvoje misljenje. :oops:
Ne slažem se s tobom.Moglo je puno bolje,ne da je na vlasti bio neko puno mudriji, da su na vlasti u eu bili malo manje pokvareni ljudi i da su ispunili svoje obaveze po međunarodnom pravu.njihova obaveza je bila da legitimno izabranu vlast i državu podrže između ostalog i vojno,a ne da uvode embargo i stavljaju pobunjenike koji su imali pomoć druge države u povlašten položaj.
Na kraju,kada je uspostavljena ravnoteža u oružju ,došlo je do mirovnog sporazuma. da se to ranije desilo,ranije bi i bili završeni sukobi.
Normalna država se može praviti jedino na tekovinama zavnobiha.Ovo na šta liči danas je kao dobra zajebancija.teško će do toga doći ,jer srbi to shvataju kao svoj poraz, a jedina normalna opcija je jaka država bih.Da ima imalo dobre volje svi problemi bi se mogli rješavati u sarajevu i rješavali bi ih predstavnici sva tri naroda.nešto u fazonu kako danas neke stvari radi mirko šarović.u tom slučaju nacionalne teme bi bile zatvorene i narod bi možda postavio pitanje gdje su pare i kako da zaradi pare ,a to su možda pitanja koja ovi na vlasti ne bi baš voljeli da čuju i ne bi se tim bavili.
za bilo kakav normalan život u jugoslaviji bio je potreban balans hrvatske i srbije.jugoslavija bez hrvatske i slovenije je samo velika srbija i glupo je bilo razmišljati o ostanku.pogotovo zato što je tamo opcija koja je stvorila jugoslaviju antifašistička,zamijenjena fašističkom.
u bih se izabrala opcija za koju je bila većina građana i kao što je cijeli svijet to poštovao,trebali su i srbi.
PM72

#572 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Drinski wrote:Pa zar nije? Geografski, teritorijalno su najbolje prosli. I nisu tu krivi, recimo focaci, koji isto tako hoce da zive u FBIH, u tome valjda nema nista lose.

A stanovi, pa ko je za vrijeme rata stanovao u tim stanovima?
Tamo 1998. godine Alija, ni za zivu glavu, nije htio da dozvoli povrat stanova, kao sto je to bio slucaj sa privatnim imovinom. Izvlacio je on razne argumente: nije to privatna nego drustvena svojina, nije svojina nego stanarsko pravo, ne moze u istom prijeratnom stanu stanovati i sin koji se ozenio pa njemu treba taj srpski stan itd. On je to tako trazio iako je znao da, po tom principu, niti izbjeglice nece onda moci dobiti svoje stanove u RS. Medjutim, OHR pomrsi te racune i alijini ostadose bez srpskih stanova. A najveci broj stanova je bio dodijeljen domicilnom stanovnustvu, a sto su pokazali i podaci OHR.

Slazem se da nije tema, a za "povlacenje za jezik", ti slijedeci put razmisli.
najviše smo žrtava i granata podnjeli a ne ko fočaci (i ostali ) koje pominješ,prvi su dali petama vjetra...u Sarajevu je uništeno 40% stanova pa je i logično da su ljudi morali negdje stanovati.Kad budeš drugi put pominjao ovu temu,prvo se raspitaj.Recimo,sastav stanovništva na Grbavici prije i poslije.Ili uzmi telefonski imenik i adrese po Grbavici pa ćeš vidjeti da je 90% istočnjak.Nemam ja protiv tih ljudi u globalu ništa ali su prekrižili svoju babovinu...

idemo na temu.
PM72

#573 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Alija se u Dejtonu borio za sarajlije? :-)
Treb'o vas je ostaviti opkoljene, jebat vas.
Proglasiti Buzim glavnim gradom i ko osta, osta.

Slažem se.Manje bi stoke došlo...
Ali Kemal

#574 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Gojeni H wrote:Naravno da je bolja opcija jer je bolja osnova, a i pruzio se otpor i zastitio narod.
Tesko je na sve odgovoriti, ali ovakve izjave je tesko preskociti :D
Narod se nije zastitio ni u kom pogledu, prvo je protjeran, pobijen, a uz sve to i opljackan.
Osnova je odlicna za raspad zemlje, narod ispreseljavan u etnicke ciste teritorije, razgranicen.
Mislim kakva je to osnova :oops:
Gojeni H wrote:Ne bih previse o liku i djelu prvog predsjednika na ovoj temi, ali evo hipoteticki, sta mislis da bi rahmetli Nijaz Durakovic uradio drugacije u ratnom vaktu? Mislis da bi on ostao s Milosevicem?
Ratni vakat je kasno, pravi lider ne bi dopustio da do njega dodje, ne bi kalkulisao pogresno.
Walther wrote:
Ali Kemal wrote:
Znaci ako idemo tom pricom do kraja... Neko se je osjecao lose u Sloveniji, Hrvatskoj, BIH, CG I Kosovu. Sad ce treba jos samo skontati jesu li sve te drzave I narodi losi ili je neko drugi kriv u svemu tome. Ja tipujem na drugo :wink:
Kada spominjes vec SFRJ, tu se ljudi uglavnom osjecali dobro nekih 45 godina i onda je dosao civilizacijski pad, klerikalizam, buknuo nacionalizam i drzava se raspala. U toj drzavi se zivjelo zajedno, ne jedni pored drugih, o tome se radi.
Medjutim ako se spustimo na nivo pojedinca on uglavnom zivi losije i zeli da se iseli u neku drugu zemlju. Koji se dijasporac vratio u bilo koju novu drzavu.
Nije to samo zbog novca, vec sam rekao vise puta, desio se civilizacijski pad i potpuno je normalno da svi ljudi zele da zive u drustvima koja su dosegla visu civilizacijsku razinu.
Podrzavati civilizacijski pad je nezeljeti vlastitoj djeci bolju buducnost.
Zokipfc

#575 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Zokipfc »

Gojeni H wrote:
Zokipfc wrote:@ Gojeni,

Kako mislis, Bosnjaci pored Srba.. Kakav model drzave bi po tebi bio dobar? Ovaj, post-dejtonski?
Mozemo se praviti gljive i reci kako je gradjanski model najbolji, multi-kulti, itd.
Ako nas je historija jedno naucila, to je da su narodi u SFRJ, napose u Bosni, veoma svjesni svoje nacionalne pripadnosti.
Ugusivanje nacionalnih identiteta i religijske slobode u SFRJ u velikoj je mjeri doprinijelo krvavosti posljednjeg rata.
Ovo nije uzrok rata, ali je doprinijelo intenzitetu etnickog ciscenja.

Najbolji model za BiH je vladavina prava. U idealnom drustvu to bi bilo pravo pojedinca, ali se to dugo na ovim prostorima nece desiti.
Misljenja sam da nacionalne senzitivnosti treba psotovati, ali ici prema konacnici u kojoj bi pojedinac bio subjekt zakona a njegova prava zagarantovana istim.
Ili sto bi onaj profesor na katolickoj bogosloviji rekao: "Gdje je tu covjek?" :D
Ali kakav je to temelj za buducnost? Ujedinjenje ljudi na ovim prostorima je neminovno. Ne mozes ocekivati da se ljudi ne izmijesaju. Mislim, to se cak i danas desava (i to je pozitivno, bar po meni!). Da se ovo zlo nikad ne ponovi, ja mislim da su dva kriterija veoma vazna:

1. Edukativni sistem koji valja. Djeci se treba uciti da misle svojim glavama a da nije svaka rijec njihoviv roditelja/institucija univerzalna istina.

2. Slobodni mediji bez interesa. Zamisli zemlju u kojoj imas novine koji nisu vlasnistvo XX politicara/bizMismena. Ili televiziju koja na svom dnevniku ne propagira nacionalnu netrpeljivost.

A posto ove dvije tacke nisu ni na programu na Zapadu, sumnjam da ce uskoro doci do ovoga. Posto nam je zapad i tata i mama... Slijedi nam jos mnogo godina kotrljanja u blatu.
Locked