Legalizacija kanabisa u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stari_rastafari

#551 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by stari_rastafari »

@Dozer, taj njegov komentar nije imao za cilj nista drugo osim perfidnog komentarisanja mene i mog misljenja, sto ne znaci nuzno da on zaista tako misli. Kako on sam rece, danas je lahko biti hipokrit.

Sto to dalje ide sve vise mislim da je njegov problem totalno negdje drugo a da na forumu lijeci frustracije koje proizilaze iz tog problema. Vjerovatno to ne bi i nece priznati i da ga se priupita. No sretao sam takve prije, ljude koji su nezadovoljni sobom i svojom situacijom te imaju potrebu svoje nezadovoljstvo negdje ispoljavati. A forum je perfektan poligon za to. Iz sobe svoje anonimnosti mozes biti sta hoces, pa cak i naucnik. Samo sto naucnika prati i naucni vokabular pa i nije narocito tesko prepoznati naucnika kroz njegovo izlaganje u pismenoj ili usmenoj formi.

Uglavnom, mene covjek i ne zanima jer je totalno nebitan faktor. No postaje naporan svojim prepotentno-arogantnim pristupom, i to na svakoj temi na kojoj se pojavi, vazda nadje nacina uci u konflikt sa nekim neistomisljenikom. Ali to nije nista na sta ti Dozer od njega nisi navikao. :)
sizifinho

#552 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sizifinho »

Ja sam mnogo stvari.

Ali hajmo se posjetiti neceg sto si ti napisao a to je
Image
Mislim da je jasno u kojoj si skupini ti. :maca:
suvisno je reci da si ti ovo napisao, pa jucer, a vidi te danas.

Pricas o sizifinhu.
Jasta nego da si hipokrit, i to onaj ogromni. Ne mozes dva dana ispostovati svoju rijec.

Pf, hajd vozdra
Dozer

#553 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

Sizife, nemoj zajebavati kad i sam znas da je Stari u pravu. Pa, pogledaj samo vecinu svojih komentara na ove 2-3 teme na kojima smo u nekakvoj, nazovi, koliziji.
Mislim, ja znam zasto si ti takav i odakle poticu tvoje frustracije i zelja da uvijek na neki nacin budes "iznad", ali nikada ti to nisam htio spominjati jer pretpostavljam da je to bolna tema za tebe.
Ali, vjeruj mi na rijec, to ti je pogresan put. Ne samo na forumu, nego generalno, u zivotu.
Daleko bi ti ispravnije bilo da prije ulaska u bilo kakvu raspravu s bilo kim, i o bilo cemu, prvo izbrojis u sebi do 10 i iskreno sam sebe upitas da li si bas 100% siguran da si u pravu i da u potpunosti razumijes sta ti sagovornik govori, a da onda u komunikaciju udjes s pitanjem o necemu za sta nisi siguran da si dobro razumio, pa tek onda u eventualnu raspravu. Ali, svaka rasprava mora biti realno argumentovana, a ne bazirana na stvarima poput " vidi ti glave", tj. ad hominemu.
I, ovo sam ti sugerisao vec par puta, zaista dobronamjerno, jer ne mislim da si ti sustinski los momak. Polako, vjeruj mi da ces nadoci na ovo za nekih 10-ak godina, a onda ce ti postati jasno sta sam ti sve i o cemu sada govorio.
sizifinho

#554 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sizifinho »

čekaj, spominješ mi ad hominem logičku pogrešku.
Hoćeš reći da su tvoji postovi i komentari zasnovani na logici? Na razumu? Da li ti to tvrdiš?
ja znam zasto si ti takav i odakle poticu tvoje frustracije i zelja da uvijek na neki nacin budes "iznad", ali nikada ti to nisam htio spominjati jer pretpostavljam da je to bolna tema za tebe.
ti nemaš pojma o tome ko sam ja i kakav sam ja. Ja ne težim da budem iznad nekog, niti sam isfrustriran. Nemam bolnih tema za razgovarati. Mislim, možeš misliti da si me izanalizirao, ali bojim se da si daleko od realne psihoanalize.

Nego, samo ti meni odgovori na pitanje: Da li ti smatraš da su tvoji komentari i pozicije zasnovane na logici i razumu? Ništa puno teksta, samo prosto da ili ne.
Dozer

#555 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

Problem s tim mojim odgovorom jeste sto ga ti, ocigledno, jos uvijek ne mozes shvatiti.
Ako kazem DA, ti ces se onda nakaciti na razne stvari s raznih tema i na njima pokusati dokazati da tu nema logike. Istovremeno ces, po obicaju, zanemariti sve sto ukazuje na to da nisi u pravu i da tu i te kako ima logike, i samo ces tamburati po svome. Logicno, bez ikakvih konkretnih odgovora na konkretna pitanja, bas kao sto je bilo i do sada. A to ce nas onda samo zavrtiti u krug, sto je besmisleno.
Ako kazem NE, sto svakako ne mogu reci, ti ces onda opet pokusati uci u nekakvu raspravu bez argumenata, sto ce nas opet zavrtiti u krug.

A, mislim da su svakome, ko je iole citao nase prepiske, do sada sasvim jasni obrasci po kojima ti funkcionises i diskutujes, i da se sve to bazira iskljucivo na onome sto je zapisano u knjige ili sto kaze neki autoritet, pri cemu prihvatas samo one knjige, clanke i autritete koji tvrde ono sto ti smatras ispravnim, dok sve ostale istorangirane knjige, clanke i autoritete, ali koji ne tvrde isto kao i ti, po defaultu zaobilazis u sirokom luku.

U svakom slucaju, i u skaldu s naslovom teme - kanabis u medicinske svrhe je legalizovan u Makedoniji!

I to ne one zapadnjacke farmaceutske sinteticke (sranja) varijante (Dronabinol, Nabinol i Sativex), nego PRAVO RSO! Ovime su Makedonci (a gdje doktori vec preko godinu dana pacijentima oboljelim od raka direktno sugerisu da nabave RSO, pa cak im daju i kontakte gdje ga mogu nabaviti), napravili ogroman iskorak "mimo svijeta", i time udarili zestoku samarcinu zapadnjackim farmaceutskim firmama i zakonima.

http://www.e-novine.com/drustvo/132340- ... ekama.html
Makedonija je jedina zemlja u regionu koji ima ovaj zakon za 'full ekstrakt', onaj pravi RSO. Svako može da sadi, ako ima firmu koje je država propisala. Uslovi nisu najbolji, ali ako se potrude, mislim da mogu mnogi da ih ispune. Imamo dozvolu za izvoz ekstrakta od kanabisa, nemamo dozvolu ni za uvoz ni za izvoz suvog materijala", kaže Filip Dostovski iz "Zelene Alternative" iz Makedonije.

Naučnici i istraživači iz Španije i Sjedinjenih Američkih Država govorili su o efektima kanabisa i budućnosti savremene medicine.

"Smatra se da kanabis izaziva lučenje dopamina, zato što su to pokazala istraživanja na životinjama, ali kada ga uzimaju ljudi i kada se to prati u laboratoriji i uz snimanje onoga što se dešava u njihovom mozgu, teško se može videti da dolazi do lučenja dopamina. To se zapravo ne dešava. Ne dešava se ni sa opijatima. Ali, recimo, vrlo zanimljivo je što se dešava sa, recimo muzikom... Ona je vrlo moćna za lučenje dopamina", kaže Hose Karlos Bouso iz Međunarodnog centra za etnobiotičko obrazovanje.

Preparati na bazi kanabisa od sledeće nedelje će moći da se kupe u makedonskim apotekama. Na raspolaganju će biti dve vrste preparata - jedni koji će moći da se uzmu samo na recept i drugi koji će se izdavati bez recepta.

Na recept će se izadavati medikamenti na bazi kanabisa namenjeni obolelima od karcinoma, multipla skleroze, teških epileptičnih sindroma, te zaraženima HIV-om. Preparate na bazi kanabisa koji će se prodavati u Makedoniji pripremaće makedonska farmaceutska kuća.
Last edited by Dozer on 06/06/2016 11:45, edited 2 times in total.
studiorum_tuzlaensis

#556 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

Dozer wrote:Problem s tim mojim odgovorom jeste sto ga ti, ocigledno, jos uvijek ne mozes shvatiti.
Ako kazem DA, ti ces se onda nakaciti na razne stvari s raznih tema i na njima pokusati dokazati da tu nema logike. Istovremeno ces, po obicaju, zanemariti sve sto ukazuje na to da nisi u pravu i da tu i te kako ima logike, i samo ces tamburati po svome. Logicno, bez ikakvih konkretnih odgovora na konkretna pitanja, bas kao sto je bilo i do sada. A to ce nas onda samo zavrtiti u krug, sto je besmisleno.
Ako kazem NE, sto svakako ne mogu reci, ti ces onda opet pokusati uci u nekakvu raspravu bez argumenata, sto ce nas opet zavrtiti u krug.

A, mislim da su svakome, ko je iole citao nase prepiske, do sada sasvim jasni obrasci po kojima ti funkcionises i diskutujes, i da se sve to bazira iskljucivo na onome sto je zapisano u knjige ili sto kaze neki autoritet, pri cemu prihvatas samo one knjige, clanke i autritete koji tvrde ono sto ti smatras ispravnim, dok sve ostale istorangirane knjige, clanke i autoritete, ali koji ne tvrde isto kao i ti, po defaultu zaobilazis u sirokom luku.
Ima jedan zajednički naziv za ljude koji razmišljaju po urneku koji si naveo iznad, sa svim navedenim značajkama. Takvi ljudi se obično nazivaju "ograničenim ljudima". :)
statixx

#557 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by statixx »

O pusenju.... :D

GaRGa

#558 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by GaRGa »

trebao je gospodju pod navodnike....
broj dva

#559 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by broj dva »

sizifinho wrote:Ponajviše oni koji smatraju da je trava povrće i koji povezuju tablete i hemoterapiju sa kanabisom, u smislu neke zavjere... kaže neko (nepoznata sila) nas kljuka.
A sad, zadnjih 2-3 godine nemamo anti-anti-thc kampanju - ne, nikako.
Ali to nije zavjera. Ili čekaj, kada se radi propaganda za zabranu marihuane, onda je to satanistički pokret kljukaša tabletama-
Kada se radi zavjera promovisanja marihuane, onda je to hevenistički pokret.
Reći ćemo samo da neke vrijednosti nemaju istu težinu kao prije. Danas je lahko biti hipokrit.

Također, riječ droga koju mi koristimo, potječe iz engleske riječi "drug".
A drug is any substance other than food, that when inhaled, injected, smoked, consumed, absorbed via a patch on the skin or dissolved under the tongue causes a physiological change in the body.
Therefore ganja is a drug.
-----
Onda je kafa droga, nikotin je droga, secer je droga,alkohol je droga.
fortaleza

#560 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by fortaleza »

Pa može biti i kafa droga, nikotin jest svakako droga, šećer je droga pogotovo u današnjim vremenima, a alkohol je tu najgori posebno svakodnevna konzumacija.

Ovisi od čovjeka, kolega koji popije 5 kava dnevno i stalno govori da ne može funkcionirati bez kave je svakako drogalj. :lol: Sve što može negativno utjecati na organizam kao i ovisnički je potencijalni problem.

Najgolemija stvar je u tome što je kanabis neopravdano sotoniziran iz ekonomskih, društvenih i ostalih segmenata koji ne idu u prilog vrhuški, za razliku od ovih gore opijata. :D
Dozer

#561 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

fortaleza wrote:Najgolemija stvar je u tome što je kanabis neopravdano sotoniziran iz ekonomskih, društvenih i ostalih segmenata koji ne idu u prilog vrhuški, za razliku od ovih gore opijata. :D
Nemoj tako...sad ce te pojedini ovdje optuziti da lupetas o zavjeri...
Istovremeno ce u potpunosti ignorisati sve cinjenice koje se ticu potencijala kanabisa kao biljke, i to u raznim industrijskim granama - od prehrambene, preko tekstilne, celicne i auto industrije, do medicine.

Vidis da mnogi mladjahni umovi ovdje ferceraju iskljucivo na bazi onoga cime ih se pumpa od rodjenja, a to je da je marihuana = (samo) droga.
Pa cak i u tome - @ebo sve ostale odavno dokazane i naucno potvrdjene fakte poput onih da ne postoji ni 1 jedini registrovani ovisnik od marice, da ne postoji ni 1 jedini registrovani umrli radi konzumiranja marice/THC-a, da postoje hiljade onih koji licno svjedoce o svom izljecenju pomocu te iste marice (THC-a), a sto zvanicna medicina i farmacija vec decenijama drze na stand by-u i u ladicama...

Mislim...naravno da tu nema nikakve zavjere... To je ocigledno i potpuno retardiranom gluhonijemom slijepcu (uz izvinjenje ovakvim osobama, posto ovo nema namjeru vrijedjanja njih kao takvih)...
studiorum_tuzlaensis

#562 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

Growing support for marijuana legalization

http://www.pewresearch.org/fact-tank/20 ... marijuana/

U državi Maine ubrzo referendum o legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe, posjedovanje i prodaju u ovlaštenim radnjama. Trenutno je u državi na snazi zakon koji dozvoljava samo upotrebu u medicinske svrhe. Grad Portland (Maine) od početka 2014. godine je legalizovao posjedovanje (do 50 grama), upotrebu i individualnu proizvodnju do 6 biljaka unutar granica grada (metropolitan area).

Ovo će biti peta država gdje je trava legalizovana u potpunosti ako referendum prođe. Potrebno je min. 25 država da usvoji zakon u pogledu rekteativne upotrebe da bi se pitanje našlo pred High Supreme Court u Washingtonu koji može donijeti Savezni zakon.

Onda ga Alabama, Teneesee i Texas mogu pušiti. 8) 5/25 :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#563 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by pici »

jao_situacije

#564 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by jao_situacije »

broj dva wrote:
sizifinho wrote:Ponajviše oni koji smatraju da je trava povrće i koji povezuju tablete i hemoterapiju sa kanabisom, u smislu neke zavjere... kaže neko (nepoznata sila) nas kljuka.
A sad, zadnjih 2-3 godine nemamo anti-anti-thc kampanju - ne, nikako.
Ali to nije zavjera. Ili čekaj, kada se radi propaganda za zabranu marihuane, onda je to satanistički pokret kljukaša tabletama-
Kada se radi zavjera promovisanja marihuane, onda je to hevenistički pokret.
Reći ćemo samo da neke vrijednosti nemaju istu težinu kao prije. Danas je lahko biti hipokrit.

Također, riječ droga koju mi koristimo, potječe iz engleske riječi "drug".
A drug is any substance other than food, that when inhaled, injected, smoked, consumed, absorbed via a patch on the skin or dissolved under the tongue causes a physiological change in the body.
Therefore ganja is a drug.
-----
Onda je kafa droga, nikotin je droga, secer je droga,alkohol je droga.
šećer je hrana
jao_situacije

#565 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by jao_situacije »

Dozer wrote:
fortaleza wrote:Najgolemija stvar je u tome što je kanabis neopravdano sotoniziran iz ekonomskih, društvenih i ostalih segmenata koji ne idu u prilog vrhuški, za razliku od ovih gore opijata. :D
Nemoj tako...sad ce te pojedini ovdje optuziti da lupetas o zavjeri...
Istovremeno ce u potpunosti ignorisati sve cinjenice koje se ticu potencijala kanabisa kao biljke, i to u raznim industrijskim granama - od prehrambene, preko tekstilne, celicne i auto industrije, do medicine.

Vidis da mnogi mladjahni umovi ovdje ferceraju iskljucivo na bazi onoga cime ih se pumpa od rodjenja, a to je da je marihuana = (samo) droga.
Pa cak i u tome - @ebo sve ostale odavno dokazane i naucno potvrdjene fakte poput onih da ne postoji ni 1 jedini registrovani ovisnik od marice, da ne postoji ni 1 jedini registrovani umrli radi konzumiranja marice/THC-a, da postoje hiljade onih koji licno svjedoce o svom izljecenju pomocu te iste marice (THC-a), a sto zvanicna medicina i farmacija vec decenijama drze na stand by-u i u ladicama...

Mislim...naravno da tu nema nikakve zavjere... To je ocigledno i potpuno retardiranom gluhonijemom slijepcu (uz izvinjenje ovakvim osobama, posto ovo nema namjeru vrijedjanja njih kao takvih)...
“To our knowledge, these are the first cases of suspected fatal cannabis intoxications where full post-mortem investigations… were carried out,” researchers said in the study, published in Forensic Science International this month. “After exclusion of other causes of death we assume that the young men experienced fatal cardiovascular complications evoked by smoking cannabis.”
čuj ne postoji ni jedan registrovani ovisnik marice :roll:

wow.. potencijal kanabisa u čeličnoj i automobilskoj industriji
Dozer

#566 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

:lol: :lol:
Daj nam to istrazivanje, da tacno vidimo kako je doslo do tih kardiovaskularnih problema zbog kojih je umro. Naravno, usput da vidimo i sta je jos uzimao i od cega se eventualno lijecio.
Naravno, nadam se da znas sta znaci "we assume" :D
Logicno, daj nam i neki link na tu neku zvanicnu statistiku na kojoj je prikazan broj registrovanih OVISNIKA o marihuani :D

Sto se auto industrije tice, sve su prilike da nemas pojma da je Ford jos prije 50-ak godina proizveo karoseriju od konoplje, a koja je bila neuporedivo laksa, tvrdja i cvrsca od celicne. Imas negdje na temi klip s tim vozilom i testom cvrstoce - macolom ga lupaju, i nista :D
Haj opleti macolom bilo koji limeni auto :D
Last edited by Dozer on 20/06/2016 10:12, edited 2 times in total.
Billy The Pljuc

#567 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Billy The Pljuc »

Samo da se ucipim na temu. Jel bila anketa, ja sam za svakako :D.
KB9

#568 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by KB9 »

znam dosta ljudi puse travu kako znaju za sebe i nisu ovisni, nema veze sto je to paradoks
Dozer

#569 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

Sta je paradoks? To sto puse, a nisu ovisni?
Sta je tu konkretno paradoks?
KB9

#570 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by KB9 »

paradoks da droga ne izaziva ovisnost a po definiciji izaziva :izet:
KIseljak12

#571 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by KIseljak12 »

jao_situacije wrote:
šećer je hrana

Zao mi je styo ti razbijam snove, ali secer djeluje na mozak slicno kokainu. Rafinirani secer, niti fruktozni sirup ne postoje u prirodi. Pravi ih covjek, da zaradi puno para, a ni jedno ni drugo ti nisu potrebni za zivot i zdravlje. Secer je droga.

RECI NE SECERU
Dozer

#572 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

KB9 wrote:paradoks da droga ne izaziva ovisnost a po definiciji izaziva :izet:
Mozda zato sto kanabis nije zaista droga...? :roll:
KIseljak12

#573 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by KIseljak12 »

Dozer wrote:
KB9 wrote:paradoks da droga ne izaziva ovisnost a po definiciji izaziva :izet:
Mozda zato sto kanabis nije zaista droga...? :roll:
Dokazi da nije.
jao_situacije

#574 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by jao_situacije »

KIseljak12 wrote:
jao_situacije wrote:
šećer je hrana

Zao mi je styo ti razbijam snove, ali secer djeluje na mozak slicno kokainu. Rafinirani secer, niti fruktozni sirup ne postoje u prirodi. Pravi ih covjek, da zaradi puno para, a ni jedno ni drugo ti nisu potrebni za zivot i zdravlje. Secer je droga.

RECI NE SECERU
šećer je hrana.
jao_situacije

#575 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by jao_situacije »

Dozer wrote::lol: :lol:
Daj nam to istrazivanje, da tacno vidimo kako je doslo do tih kardiovaskularnih problema zbog kojih je umro. Naravno, usput da vidimo i sta je jos uzimao i od cega se eventualno lijecio.
Naravno, nadam se da znas sta znaci "we assume" :D
Logicno, daj nam i neki link na tu neku zvanicnu statistiku na kojoj je prikazan broj registrovanih OVISNIKA o marihuani :D

Sto se auto industrije tice, sve su prilike da nemas pojma da je Ford jos prije 50-ak godina proizveo karoseriju od konoplje, a koja je bila neuporedivo laksa, tvrdja i cvrsca od celicne. Imas negdje na temi klip s tim vozilom i testom cvrstoce - macolom ga lupaju, i nista :D
Haj opleti macolom bilo koji limeni auto :D
naravno da ću ti ja sad tražiti istraživanje isto kao na onoj temi o vanzemaljcima
pa nisam ja vesla sisao uhvatiš priču i vrtiš se u krug može ti se pojaviti skup doktora i naučnika ti ćeš i dalje po svom
eto nemam ja pametnija posla, ako te zanima guglaj, na prvoj stranici ti je ovo istražvanje čak ti piše u kojem časopisu je objavljeno

naravno da ne postoje ovisnici o nečemu što izaziva ovisnost :roll: :-)

od konoplje ćemo praviti auta :thumbup:
Post Reply