Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
¤ jelena ¤

#551 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

piupiu wrote:Zdravo, jeloooooo ... :kiss:

Image
Ma gledaj ti nju :sretan:

e, hajd da se i ja jednom obradujem nekom od ovih vladajućih struktura :D i još je ljubnem vako, osrca. :kiss:

I... pridružujem se pozivu Sarajlijama da svrate večeras do gore navedene lokacije i posvete tih nekih sahatak vremena velikom pjesniku. Ja bih da sam na vašem mjestu.

Budite i vi vjerni ljepoti, istini i čistoti Ćatićeve poezije, čitajte je i ubuduće, a ne samo danas i ne samo ove jubilarne godine...

Ja sam vjerni rob ljepote... Kad mi majka život dala,
S oblaka je vila pjesme nad bešiku moju pala
I cjelovom, štono pali kao tropsko sunce vrelo,
Taknula u usne moje i djetinsko sitno čelo;
Zato vazda na mom čelu vječnog aška misli gore,
A usne ih pjesmom zbore...

Ja sam vjerni rob ljepote... Duša čista poput lijera
Od iskona plivala mi u muzici šumskih sfera.
Nju anđôska ta muzika svojim medom opila je,
Zato vazda duša moja s tajne čeznje podrhtaje,
Pa me goni, da u žice lake harfe prstom diram
I ljepoti himnu sviram...

Ja sam vjerni rob ljepote... Slikar mi je bujna mašta
Njezin kist je krilo lune, atelie - čarna bašta.
U toj bašti na sve strane od boja se miris krili
I k'o sunce u Perzeju sjaju slike i profili,
A ja samo u peru ih na hartiju b'jelu šljevam:
Hej, ja slikam, sviram, pjevam!...

Aaa đe me odnese ovo... počela govor držat :D :run:
walk_M-A-N

#552 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by walk_M-A-N »

http://** No links **.ba/clanak/137820/ko-je-sve- ... adu-za-mir
Povodom prve zvanične najave inicijative o kandidaturi Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir,.....uvažene ličnosti, eksperti i autoriteti Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji su u decembru 2011. godine osobno i kolektivno potpisali Deklaraciju o aktuelnom i dugoročnom kulurnom i ekonomskom razvojnom značaju Projekta Ars Aevi - kao javni odgovor na opstrukciju i nepoštivanje ostvarenih vrijednosti ovog projekta.
Fascinantna je ova priča o Ars Aevi-ju, koliko se gura i od koga sve, nama, velikoj većini koja uopće ne razumije koje su "ostvarene vrijednosti projekta". Valjda se misli, kad već nikako nema korijene ni među ljudima ni u gradu ni historiji, na navodno neko savremeno vrijeme koje je inače potpuno prazno i lišeno svake vrijednosti.
Vrijednost je njima jasno da ima taj neki direktor i možda još koji zaposleni koji naravno očekuju da im neko da pare za plate i troškove. A ko stvara te pare? Neki neuki radnik, poljoprivrenik ili zanatlija, ili učeni privrednik ili stručnjak iz 21. vijeka koji ne podržava ovo sve - svjedeno, to njih ne zanima, oni podrazumijevaju da samo trebaju uzeti pare. Kao i ovi drugi ljudi na spisku.
Vidim, navodni glumci, samozvani umjetnici, novinari, političari.. koji rade za sebe i slične sebi, a većinu od koje očekuju da ih plati - ja sam od tih - proglašavaju neukim, fol ne razumiju to što rade. Pa umjesto da se samofinansiraju od recimo predstave ili filma ili slike ili skulpture, ili bilo čega - osim onih koji to rade - čekaju da država i budžet da pare, i da budu na sigurnoj plati za ništa. Jer oni koji su na državnoj plati 8-16 ili 9-17 za tu platu trebaju nešto uraditi svaki dan, a recimo glumci u Narodnom ne trebaju niti doći. Da ne spominjemo one kojima Kanton Sarajevo poklanja fine pare kao "samostalnim umjetnicima", to je jasno i jadno.
Lijepo su uspjeli obesmisliti riječ kultura kao način života društva, rješavanje zajedničkih problema, ili oplemenjivanje ljudi iznad svakodnevnice.
Nego, Ars Aevi, koliko je ljudi otišlo da to vidi? Koliko ih je spremno platiti da ode ili da ode opet? U čemu je opstrukcija, traže pare ili šta? Možemo li kredite otplatiti tim umjestninama, ili će ipak kreditori tražiti samo vodu, šumu, telekom, aerodrom, banke (u stvari, to je već poklonjeno)? I je li jedina svrha toga da se pravi hram samima tim umjetnicima?
piupiu

#553 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Image

walk_M-A-N, u današnjem svijetu, svaka ozbiljna država ima muzej moderne umjetnosti, čuo si za čuveni MoMA u New Yorku koji sebe opisuje kao 'a place that fuels creativity, ignites minds, and provides inspiration'. Tamo gdje nema nema kulture umjetničog izražavanja, nema, obično, ni opstojnosti življene kulture i identiteta, ni muzeja umjetnosti. A, kod nas je ima - čitava je naša narodna poezija, narodna muzika, stećci, itd ... dio jedne kontinuirane kulture umjetničkog, prostornog, apstraktnog, poetskog ... izražavanja. Ars Aevi je dio tog kontinuiteta i jedan mali pokušaj da i BiH ima nekakav svoj muzej moderne umjetnosti - kakav takav.

Sve što se na svijetu dešava, sve što imamo oko sebe, izraz je ljudske kreativnosti i kreativnosti raznih svjetskih civilizacija, kultura i mikrokultura. Promocija kulture i umjetnosti, kreativnosti, umijeća, promišljanja svijeta ... je samim time jako bitna stvar. Ona dokazuje naše postojanje, specifičnost i trajnost, odluku da ostajemo tu kao dio zajednice ljudi - kojoj doprinosimo i svojim umjetničkim radom, stvaralaštvom i povezivanjem - i to jezikom koji je univerzalan za sve ljude na planeti i trajniji od svih ostalih 'jezika'.

Medju potpisnicima ove Deklaracije o kandidaturi su svjetski priznati umjetnici - kao što je Braco Dimitrijević, na primjer - preko kojih ljudi stvaraju sliku o BiH. Neko kao Ivan Lovrenović, čija je Kulturna historija Bosne jedna od knjiga koje ljudi čitaju na engleskom jeziku da bi stvorili neku sliku o tome šta smo i ko smo i odakle smo došli i gdje idemo, je potpisnik ove deklaracije, zato što takav čovjek razumije koliko je bitno njegovati, stvarati, zapisivati, razumijevati i promovisati kulturu i kulturnu baštinu.

Tako i taj ARS AEVI to čini za jedan specifičan i univerzalan umjetnički izražaj, a ako dobije Nobelovu nagradu za mir - zamisli kakav je to PR za BiH kao zemlju specifičnog umjetničkog angažmana u svijetu i kulturu koja postoji i opstaje! Ideja Ars Aevija je upravo i bila ideja o opstojnosti i otpora nastala u ratu. Tu ideju je Ars Aevi iznio u svijet i napravio kolekciju od nekih 150 djela koje su muzeju poklonili razni svjetski umjetnici. Prostor je dizajnirao "nekakav" italijanski arhitekt Renzo Piano, ali ti se pitaš koliko je ljudi uopšte otišlo to da vidi - jer šta će to nama? To pitanje je ono što zapravo obesmišljava umjetnost ... na isti način kao što i pitanje Šta će nama Zemaljski muzej obesmišljava ideju našeg kulturnog trajanja.

Kulturu - u smislu umjetničkog stvaralštva - mora podržavati i njegovati svako ko svojoj kulturi - kao grupi ljudi sa zajedničkim načinom života, običajima, vrijednostima, itd - želi trajnost. Zato taj projekat treba ne samo podržavati, nego treba i otići u ARS AEVI i pogledati šta to tamo neki umjetnici i entuzijasti zapravo razmišljaju i stvaraju u našem vremenu. U normalnom svijetu, roditelji vikendom vode djecu u muzeje moderne umjetnosti, jer je tamo, ako ništa drugo, zanimljivo. Ne moraju sva djeca biti inspirisana da postanu Pinkove zvezdice, neka mogu u ARS AEVIju naći inspiraciju da postanu umjetnici (što li djeca od malena škrabaju i crtaju, pitanje je sad? :D), čija će djela nekada u budućnosti stotine hiljada ljudi gledati u MoMA-i. Oni će pronositi ime naše kulture, iako mi nećemo ni znati ko su oni - jer šta će nama tamo nekakve skulpture ... i ko još ide u taj ARS AEVI ... :wink:

Image
Image
piupiu

#555 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:
Budite i vi vjerni ljepoti, istini i čistoti Ćatićeve poezije, čitajte je i ubuduće, a ne samo danas i ne samo ove jubilarne godine...

... a hartiju b'jelu šljevam:
Hej, ja slikam, sviram, pjevam! ...
:thumbup:

Hoćemo. :izet:
petunija

#556 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

John Cleese wrote:
Kad smo već kod Rahmanjinova :D :

https://www.youtube.com/watch?v=rEGOihjqO9w
medvjed23

#557 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

danas mi, u vezi učešća na nekom konkursu, stigla njegova zbirka.. (nekižemskastismajli)
ima u njoj pjesama dovoljno za mjesec dana.. (nekismajlikojipleše)
ako nađem nešto zanimljivo, a nedostupno na netu, podijeliću to sa forumskim publikumom (smajlikojiodišeultimativnimaltruizmom)
¤ jelena ¤

#558 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

Kakva je ovo frka s ministricom kulture u Federaciji oko raspodjele finansija nešto...po naci ključu...

Uništavanje internacionalne kulture u BiH

E, blago nama s nama. :facepalm:
piupiu

#561 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:Kakva je ovo frka s ministricom kulture u Federaciji oko raspodjele finansija nešto...po naci ključu...

Ah, eh, oh ... da ima više para, vjerovatno ovo ne bi bio toliki problem. Ovako, jedni se dočepali novčanika, pa sad dijele po komšiluku - po ključu, dakako, a ovamo se uzburkao 'establišment' ... jer para (dovoljno) neeeeema. A, to što je ministrica socijalna radnica ... meh, kao da su nam svi ostali političari studirali na John F. Kennedy School of Government.
piupiu

#562 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:
piupiu wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

danas mi, u vezi učešća na nekom konkursu, stigla njegova zbirka.. (nekižemskastismajli)
ima u njoj pjesama dovoljno za mjesec dana.. (nekismajlikojipleše)
ako nađem nešto zanimljivo, a nedostupno na netu, podijeliću to sa forumskim publikumom (smajlikojiodišeultimativnimaltruizmom)
:kakoste:

Štujemo (i željno očekujemo) Vaš altruistički čin. :D
medvjed23

#563 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

glede prethodne tri noći, tokom dvije nije bilo struje, a u trećoj sam morao obaviti neugodnu nedjeljnu dužnost kupanja.. nadam se da ću se noćas upustiti u misiju altruizma..

a što se tiče do sada pročitanih ćatićevih stihova, ovi su meni i, vjerujem, ne samo meni najzanimljiviji

Agonija kao zlatni prah se vije,
Vrh mene leprša jedan žuti cv'jet.
Još nikad nije ljepše mirisala
Moja mala izba - moj veliki svijet.

Slaba moja ruka k žutom cv'jetu teži,
Hvatajuć ga tako lijep i žut.
Ali zalud napor, cvijet od mene bježi,
I opet mi pada na prsa i skut.

I ja sam opijen s njegova daha -
Dok Velike Gospe iz žutoga praha
Pojavi se lik...
piupiu

#564 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Sinkretizam. :)

Ja se tako naljutim, razgoropadim,rasplačem, rastužim ... kad god čitam njegove uzvišene, ali stvarno uzvišene (gore u najvišim visinama) stihove ... pa, se sjetim da je i on umro u bijedi, napušten, odbačen, neshvaćen ... dodje mi da čekićem razbijem forum ...

P.S. Uh, što neko mirišeeeeeeee ... :D
medvjed23

#565 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

to je sudba mnogih talentovanih ljudi..

prva strofa gornje pjesme se, i bez nekog posebnog poetskog umijeća, mogla osjetno bolje sročiti u pogledu rime pa možda i metrike.. čini se da je ćatić htio da pjesma bude.. oštećena.. vidi se to u prvoj, a još bolje u trećoj strofi..
piupiu

#566 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Nisam ti ja formalista ... inače sam sklonija apstraktnijoj formi, pa takve stvari i ne primjećujem ... posebno jer svaki njegov stih vidim kao sliku ... ali me je kod njega uvijek najviše očaravala ta sposobnost da bol izvaja u strast ... ta 'oštećenost' ...
medvjed23

#567 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

neki bi rekli - patetika..
ali ako je stih vjeran odraz autorovog života, može mu se, eventualno, mnogo toga prigovoriti, al da je patetičan, to ne..
ja se najviše u tom kontekstu interesujem za život umjetnika.. bitno mi je da znam u kojoj mjeri su njegova djela autobiografska..
petunija

#569 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Tooo Johny :D
piupiu

#570 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Samo da otplešem jednu na ove Klizove muzičke numere ... :D

Image

... odličan ovaj macabre ...
¤ jelena ¤

#571 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

:D
piupiu wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Kakva je ovo frka s ministricom kulture u Federaciji oko raspodjele finansija nešto...po naci ključu...

Ah, eh, oh ... da ima više para, vjerovatno ovo ne bi bio toliki problem. Ovako, jedni se dočepali novčanika, pa sad dijele po komšiluku - po ključu, dakako, a ovamo se uzburkao 'establišment' ... jer para (dovoljno) neeeeema. A, to što je ministrica socijalna radnica ... meh, kao da su nam svi ostali političari studirali na John F. Kennedy School of Government.
Para nikad nema dovoljno, a meni se čini i da ih kojim čudom ima mi bismo opet napravili problem.
Prokletstvo bijesne i obijesne čeljadi...sve nam malo i tijesno, koliko god da imamo.

A Ćatićeva poezija...kakva leksika, simbolika, snaga i preciznost pjesničkog izraza! :thumbup:

Dva soneta

Ja ropstva neću! Oh, ja neću noći,
Gdje vlada riječ crnog Ahrimana!
Slobode hoću i gigantske moći
I julskim suncem oba’sjanih dana.
U meni bukti težnja neutažna
Za vječnim carstvom svesilnih ljepota.
Kroz žile moje ko bujica snažna
Krv struji snažnim požarom života.
I desnica mi breći se i diže,
Da s ljudstva – što ‘no u prašini gmiže
Okove teške razbija i kida.
I da ga onda uspravi sa tla,
Pa s njime Sreći prijestolje zida
Na stancu svojih živih ideala.

Moja je vjera čvrsta kao kamen,
A nada poput života mi jaka -
I moja ljubav ko vulkanski plamen
A mis’o kao munja sa oblaka.
Visoko čelo samosv’jest mi kruni,
Srce nemirom demonskijem bije:
U njemu gnjev se prot tiranstvu buni
I mržnja proti farizejstvu vrije.
Ja nikad neću na koljena pasti
Ni pokloniti se pred ičijom silom -
Ja apostol sam ponosa i časti…
I kao or’o šibam svojim krilom
Sve što je ružno sred ovog života:
Ja apostol sam svemoćnih ljepota.

Eto, u svega desetak stihova opisana sva uloga umjetnosti i poezije u ljudskom životu.
piupiu

#572 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Da s ljudstva – što ‘no u prašini gmiže
Okove teške razbija i kida.
piupiu

#573 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Umjetnik!!!!!!!!!!!!!!!

Mali čarobni lutAK! :kiss:
medvjed23

#574 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

neke crtice ćatićevog života:
Iako se rahmetli Musa Ćazim Ćatić tužio u pismima svojim prijateljima na Bekir-efendiju, ja vjerujem da je to bilo samo zato što ga je Bekir htio malo obuzdati. Kad ga je doveo u Mostar 1913, dao mu je stan u svojoj kući, a pretplaćivao ga je na hranu u aščinici, pored redovne plaće koju mu je davao. Ali Ćazim nije nikad mogao dugo bez pića, pa bi se provalio i plaću potrošio s društvom, a onda bi prodao abonman u aščinici i njega zapio. Bekir ga je ružio i, naravno, i dalje za nj plaćao. Pričao mi je, kako je Ćazim osobito poštovao hadžinicu, Bekirovu mater, i stidio se pred nju pijan doći, ali kad bi već došao, molio bi je za oproštenje, uzimao abdest i počeo Jasin učiti za dušu hadžiji, Bekirovu ocu.
Kad se jednom Nedžib efendija Smailbegović, muderis u Tešnju, kasnije profesor Mektebi-Nuvaba u Sarajevu, vraćao odnekle, valjda iz Doboja u Tešanj, usput vidi čovjeka kako leži u jarku kraj puta. Naredi kočijašu da zaustavi kočije, iziđe da s kočijašem unese čovjeka u fijaker, kad ono njegov softa, pjesnik Musa Ćazim Ćatić. Bio je ćorćutuk pijan. Uzmu ga i opraše i dovuku do neke česme pa ga umiju i unesu u fijaker.

Kad je Ćazim došao sebi, počne ga Nedžib efendija savjetovati da se okani pića, da je to i grehota i sramota. Govorio mu je blagim tonom i oslovljavao ga: "moj sinak".

Ćazim će na kraju:
"Muderis efendija! Koga Allah dželešanuhu hidajet čini, on je kao ti, a koga ti hidajet činiš, on je kao ja."
iz knjige sarajevski nekrologij alije nametka
piupiu

#575 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

E, moj Musa, moj Ćazime ... :oops:
Post Reply