Zaljevske monarhije + Jordan

Post Reply
Gojeni H

#551 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

japin_mutapi wrote: imaju li saudi neko rivalasko pleme ili porodicu od kojih bi im prijetila detronizacija ili su sve poklopili
i ovaj politicko-religijski savez izmedju sauda i uleme, koliko je jak i i ko ima veci uticaj kako se ta ravnoteza odrzava, ima li tenzija izmedju njih

ove knjige koje pominjes, mogu li se skinuti negdje na nekom od „nasih" jezika
Ako je neko nekada imao snagu, imali su Hasemiti u Hidzazu. Saudi su ih otjerali 1925. god., tako da danas postoji kraljevska porodica u Jordanu i nekadasnja u Iraku.
Mislim da su svi ostali kupljeni. Jedina konkurencija Saudima su Saudi. Nije to uvijek tako bratski, a imaju oko 5000 princeva.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sharif_of_Mecca

Saudi:

Image

Hasemiti. Zadnji je jordanski kralj Abdullah II:

Image

Politicko-religijski savez je prakticno igra dvije vlasti. Lacy to fantasticno objasnjava i pokazuje na par primjera. Npr. Zauzimanje Meke 1979. god. od strane Dzuhejmena i njegovih pristalica. BTW Saudi su kupili usluge pakistanskih i francuskih komandosa da im pomognu da ovog bandita istjeraju iz Kabe. :D
Uglavnom, politicka reakcija na ovaj napad je bila da se drustvo jos vise okrene konzervativizmu, jer pobogu Dzuhejmen i njegovi su bili ekstremni, logika je - potrebno je jos konzervativizma da bi se takvi primirili. :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Juhayman_al-Otaybi

https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Mosque_seizure

Medjutim, navodno je bivsi kralj Abdullah bio van sebe nakon sto su, 2002. god., 'mutave' (religijska policija) sprijecile izlazak djevojaka iz zenske skole prilikom pozara "jer su bile oskudno obucene". Djevojke su se vratile nazad u zgradu koja je bila u pozaru i 15 ih je smrtno stradalo. Kralj je poduzeo mjere kojima je ogranicena nadleznost religijske policije nad obrazovnim ustanovama.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... blaze.html

https://en.wikipedia.org/wiki/2002_Mecc ... chool_fire

Sto se knjiga tice, zaista ne znam da li ima nesto prevedeno, izvini. Ovu knjigu od Karmen Bin Laden sam dobio polovnu za 5 maraka. :D
Gojeni H

#552 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:
sumirprimus wrote:ma njima ta odvojenost od zena navjise pomuti razum...
jebte kontaj citav zivot ne mos ni gledat..a da ti je..
seks je dokazani stres relif. a zamis mjesto kakve s kukovima mekanim,moras opajdarit kakvog rutomuda... :skoljka:
I sad kad ga takvog "bacis" u zapadnu evropu :lol:
Oni koji su parali se bacaju sami. I seru gdje mogu. Kupuju sto se moze kupiti ali su itekako svjesni do koje granice mogu ici.
Sad imaju Dubai, Bahrein, pa su tu cesce.
Challenger__

#553 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:
seks je dokazani stres relif. a zamis mjesto kakve s kukovima mekanim,moras opajdarit kakvog rutomuda... :skoljka:
Čuj "zapadnu" Evropu. A kao takav je, kao, prispio u centralnu ili istočnu Evropu. Ili kod nas.

Nisi ti ništa bolji od njih.
insomnia78

#554 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Gojeni H wrote:
insomnia78 wrote:
Oni koji su parali se bacaju sami. I seru gdje mogu. Kupuju sto se moze kupiti ali su itekako svjesni do koje granice mogu ici.
Sad imaju Dubai, Bahrein, pa su tu cesce.
To naravno. Mislio sam vise na ove "obicne". Bez para a sa frustracijama.
Znam da nisu Saudijci ali ovdje porodice ove mlade Alzirce, Marokance i ostale ce ako ne slusaju za kaznu posalju malo kod familije u otadzbinu :D
Gojeni H

#555 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Black swan wrote:tamo ugnjetavaju strance
a ovdje ne smiješ izraziti sumnju da su na pošten način kupili lokaciju i izradili zgradu

odmah si ksenofob

a zna se iz priloženog ko je ksenofob... u pravo ti isti arapi koje ovdje po forumu brane
Ugnjetavaju koga mogu. Aramco-ovi kampaundi su drzava u drzavi. Americke, britanske, italijanske, itd. gospoje u sorcevima, rekreacija laganini trcanje, bazeni, Starbucks, Costa Coffee, belaji, ...
Tito_i_Partija

#556 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

Gojeni H wrote:
Kad Tito nesto kaze onda nema ne mogu, ne ide ... naredjenje - izvrsenje. :D
Hvala care. Uziv'o sam u svakoj recenici. :thumbup:

Im'o sam neke predpostavke bazirane na citanju i televiziji, al' nisam im'o pojma da su bas ovako zatucani. I jos kad procitah ovo:
Gojeni H wrote:Kaze "stalno se zaustavljaju mladi Saudijci s autom (vise njih u autu) ako seta sam, zovu ga da ide s njima da se provede na nekoj farmi ..."
Meni se upali sijalica, rekoh "Hoce ga jebat'?" - Kaze "jedini nacin koji je smislio da ga se okanu i da ne bude silovan je da pusti bradu, jer tad nema dovoljno feministicke crte." :shock: O tim silovanjima "musko na musko" mozes citati i u njihovim novinama. Ovoga dosta ima i u Kuvajtu i Omanu BTW.
Image

Pa zar se za tako nesto ne dobija smrtna kazna? :shock:

Al' opet kad procitam ono sto je Hendrix napis'o, valja to dokazat' medju onom bagrom, jer ako nisi lokalni svi ce bit' protiv tebe. Udaris covjeka autom na semaforu i posaljes ga u zatvor jbt. :-)
Gojeni H

#557 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Tito_i_Partija wrote: Hvala care. Uziv'o sam u svakoj recenici. :thumbup:

Al' opet kad procitam ono sto je Hendrix napis'o, valja to dokazat' medju onom bagrom, jer ako nisi lokalni svi ce bit' protiv tebe. Udaris covjeka autom na semaforu i posaljes ga u zatvor jbt. :-)
Nema na cemu, druze Stari. :D

Dobija, ali kao sto si i pretpostavio, za lokalce to treba dokazati.
Onda, stranac, ne govori jezik, zboble ga 4 Saudijaca u auto, siluju i izbace u pustinji.
Ja, i? Ko ce ih prepoznat'?

Najcesca meta su jugoistocni Azijati, citaj Filipinci i Tajlandjani.
Zbog crta lica koje su u odnosu na Evropljane npr., malo "zenskaste" ... ma nisu zenskaste, ali ovi zlotvori to vide tako.
Zato Filipinci prvo sto urade kad dodju, je da puste 11 dlaka na bradi. :D

Perverzno interesantno, Indijce pipnut nece. Smrde im. Ma smrde i meni :D ali, kaaakva logika. :-)

Ja tek stigao u Kuvajt prije mnogo proljeca, tek iz Bosne, sto bi rek'o moj jaran "mislio da je svaki Arap k'o onaj nas najpobozniji djedo", sjedim u restoranu, 'naka instrumentala, laganica kontinentalni dorucak, otvaram novine ... :shock: Kinez nadjen go u pustinji! Prema izjavi doticnog, silovali ga cetvorica muskaraca! :-)
AleksoMKD

#558 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by AleksoMKD »

@Gojeni H, jel istina da ako recimo policija trazi nekoga zbog bilo kakvog kriminlanog dela, jednostavno uhapse brata ili oca dok se trazeni ne preda?
Hendrix

#559 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Hendrix »

Tesko je shvatiti kakvo je stanje uma u arapskim zemljama, pogotovo Saudiji ako nisi bio i vidio to svojim ocima.

Gojenom je sada vjerujem normalno da su indijci i filipinci niza rasa, ne mislim njemu licno nego u okruzenju i nacinu na koji ih tretiraju. Saudijci ce ih bez imalo griznje savjesti pregaziti, istuci ili napasti, jer oni njima nisu ljudi uopste. Pa i braca muslimani, Pakistance jebu kako stignu i muce na poslu, apsolutno nikakvih prava nemaju, suti i trpi. Moderno robovlasnistvo na snazi, i to samo covjek moze povjerovati ako vidi licno.

Ja sam mislio da su ipak malo odmakli od toga, ali nisu, jedina razlika Saudijca sada i prije 100 godina je sto ima Range Rover i mobitel a onaj prije je imao kamilu.
Tito_i_Partija

#560 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

Da, svako malo naletim na clanak u novinama kako je u nekoj arapskoj zemlji strana radna snaga, pretezno siromasna iz afrike ili juznoistocne azije, toliko maltretirana da su je ili ubili ili da je se sama ubila. Citam da je najgore zenama koje dodju da rade kod arapa u domacinstvu k'o cistacice, sobarice, i slicno, jer tu su 24 sata na dan izlozene fizickim i mentalnim torturama. Oni ih fakat gledaju k'o robinje, k'o neka niza vrsta organizma koja je mozda samo za zehru bolja od amebe. Grozno.
insomnia78

#561 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Pa ni sam islam to ne zabranjuje. Pokudjuje da ali ne zabranjuje
Tito_i_Partija

#562 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

Gojeni H wrote:
Tito_i_Partija wrote: Hvala care. Uziv'o sam u svakoj recenici. :thumbup:

Nema na cemu, druze Stari. :D

Dobija, ali kao sto si i pretpostavio, za lokalce to treba dokazati.
Onda, stranac, ne govori jezik, zboble ga 4 Saudijaca u auto, siluju i izbace u pustinji.
Ja, i? Ko ce ih prepoznat'?

Najcesca meta su jugoistocni Azijati, citaj Filipinci i Tajlandjani.
Zbog crta lica koje su u odnosu na Evropljane npr., malo "zenskaste" ... ma nisu zenskaste, ali ovi zlotvori to vide tako.
Zato Filipinci prvo sto urade kad dodju, je da puste 11 dlaka na bradi. :D

Perverzno interesantno, Indijce pipnut nece. Smrde im. Ma smrde i meni :D ali, kaaakva logika. :-)

Ja tek stigao u Kuvajt prije mnogo proljeca, tek iz Bosne, sto bi rek'o moj jaran "mislio da je svaki Arap k'o onaj nas najpobozniji djedo", sjedim u restoranu, 'naka instrumentala, laganica kontinentalni dorucak, otvaram novine ... :shock: Kinez nadjen go u pustinji! Prema izjavi doticnog, silovali ga cetvorica muskaraca! :-)
A u pm. Znaci tako ogroman je uticaj te masovne seksualne represije kod njih da su fakat spremni na sve. Jebo majku, pa to ti je k'o da si otis'o u San Quentin ili neki drugi zloglasni americki zatvor, a ne u zemlju koja je toliko poznata po poboznosti. :-)

A de mi reci kako ti je bilo u Omanu? Za Oman sam cuo generalno dobre stvari. :)
Gojeni H

#563 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

AleksoMKD wrote:@Gojeni H, jel istina da ako recimo policija trazi nekoga zbog bilo kakvog kriminlanog dela, jednostavno uhapse brata ili oca dok se trazeni ne preda?
Za ovo nisam cuo. Jesam za kolektivna kaznjavanja. Ovo ispod je bilo aktuelno kad sam bio u Kataru:
In 2005, the Qatari Interior Ministry revoked the citizenship of over 5,000 members of the Al-Ghfran tribe. Due to an outcry by the international community, Qatar restored citizenship to nearly 2,000 members. Nevertheless, Amnesty International states in its 2008 annual report that hundreds are still deprived of their nationality and citizenship rights in Qatar.
Gojeni H

#564 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Tito_i_Partija wrote:Da, svako malo naletim na clanak u novinama kako je u nekoj arapskoj zemlji strana radna snaga, pretezno siromasna iz afrike ili juznoistocne azije, toliko maltretirana da su je ili ubili ili da je se sama ubila. Citam da je najgore zenama koje dodju da rade kod arapa u domacinstvu k'o cistacice, sobarice, i slicno, jer tu su 24 sata na dan izlozene fizickim i mentalnim torturama. Oni ih fakat gledaju k'o robinje, k'o neka niza vrsta organizma koja je mozda samo za zehru bolja od amebe. Grozno.
Ovo je istina. Jad i cemer, apsolutno najgori poslovi u Zaljevu. Ne tretiraju ih mnogo bolje ni Kuvajcani, Emiracani, ali sam licno svjedocio slucajevima gdje se porodica vise nego korektno ponasa prema dadilji ... ide s njima u restorane i sjedi za zajednickim stolom, na plazi su zajedno, itd.
Gojeni H

#565 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Tito_i_Partija wrote: ... a ne u zemlju koja je toliko poznata po poboznosti. :-)
Njihova vrsta poboznosti je za prole bez mozga. U Saudiji, Saudi kao sto sam ranije pokusao objasniti, uvijek osluskuju puls ekstremnog vjerskog vodjstva.
Dualna vlast, povuci-potegni ... ne znam kako drugacije da objasnim.

A de mi reci kako ti je bilo u Omanu? Za Oman sam cuo generalno dobre stvari. :)
Oman je mozda i najnormalnija sredina u Zaljevu. Nisu ni oni normalni, ali su generalno bolji od ostalih.
Vecina ljudi ne pripadaju ni sunitima ni siitima, vec pripadaju tzv. Ibadi sekti u islamu. Suniti su manjina.
Rade, kao taksisti, vozaci, obezbjedjenje, administratori ... Cisto usporedbe radi, NIKADA neces vidjeti Kuvajcanina, Katarca ili Emiracanina da radi takve poslove.
Sultan Kabus jeste dosao na vlast tako sto je zbacio vlastitog oca, jest' uber peder :D, ali je koliko-toliko na vrijeme poceo tzv. Omanizaciju trzista rada tako da gradjani ipak imaju kakve-takve radne navike. I rijetko ces cuti za nekog pripadnika ISIS-a da je Omanac.

Mozda nekome bude interesantno ... dosta Omanaca govore Urdu, Balochi, ili jezikom Zanzibara (kakogod se zvao). Naime, u jednom trenutku u svojoj historiji, Oman je imao kolonije (ako se tako mogu nazvati sluzeci se evropskim terminom) u pakistanskoj provinciji Baloch i na Zanzibaru, danas Tanzanijskom ostrvu.

Meni su se Bahrein odnosno Manama (glavni grad) svidjeli. To je bilo 2006. god. ako se ne varam. Tada je Evropljana bilo meni izgledalo kao i danas u Dubaiju. Prilicno otvoreno, Formula 1 tada vozila, Bahreinci radili kao recepcioneri (doduse vecinom siiti) ...
Ne vjerujem da je sada tako nakon sto su saudski banditi intervenisali.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#566 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Truba »

bitno je da bečki nacisti ne daju maloj da se kupa u marami

to je planetarno bitna vijest za nemušte medije u službi crnih vragova
Gojeni H

#567 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote: Znam da nisu Saudijci ali ovdje porodice ove mlade Alzirce, Marokance i ostale ce ako ne slusaju za kaznu posalju malo kod familije u otadzbinu :D
O bivsim francuskim kolonijama u Sjevernoj Africi cemo na nekoj drugoj temi ... skroz druga prica. Iz Alzira se vratio u nedjelju. Policijska drzava, k'o da sam se transportovao 30 godina nazad. :-)
Gojeni H

#568 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Black swan wrote:bitno je da bečki nacisti ne daju maloj da se kupa u marami

to je planetarno bitna vijest za nemušte medije u službi crnih vragova
Svaka zemlja za sebe odredjuje koje su joj vrijednosti bitne, svete ... Radi sebe ne drugih.
Tito_i_Partija

#569 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

Gojeni H wrote: Oman je mozda i najnormalnija sredina u Zaljevu. Nisu ni oni normalni, ali su generalno bolji od ostalih.
Vecina ljudi ne pripadaju ni sunitima ni siitima, vec pripadaju tzv. Ibadi sekti u islamu. Suniti su manjina.
Rade, kao taksisti, vozaci, obezbjedjenje, administratori ... Cisto usporedbe radi, NIKADA neces vidjeti Kuvajcanina, Katarca ili Emiracanina da radi takve poslove.
Kakve poslove generalno rade Kuvajcani, Katarci i Emiracani? Ne mislim naravno na one uber-bogate seike i njihovu familiju, vec obicne drzavljane.
Fudo387

#570 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Fudo387 »

Tito_i_Partija wrote:
Gojeni H wrote: Oman je mozda i najnormalnija sredina u Zaljevu. Nisu ni oni normalni, ali su generalno bolji od ostalih.
Kakve poslove generalno rade Kuvajcani, Katarci i Emiracani? Ne mislim naravno na one uber-bogate seike i njihovu familiju, vec obicne drzavljane.
Odvrcu i zavrcu pipe na naftnim poljima. Sta ce raditi, nije lud, ne bih ni ja. Zatreba mu para? Nema problema, ode u bastu, odvrni pipu Mehmede.
Tito_i_Partija

#571 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

Fudo387 wrote:
Tito_i_Partija wrote:Kakve poslove generalno rade Kuvajcani, Katarci i Emiracani? Ne mislim naravno na one uber-bogate seike i njihovu familiju, vec obicne drzavljane.
Odvrcu i zavrcu pipe na naftnim poljima. Sta ce raditi, nije lud, ne bih ni ja. Zatreba mu para? Nema problema, ode u bastu, odvrni pipu Mehmede.
Pa majka mu stara, nema valjda svaki blento u svojoj basti pipu nafte da moze prodat' Exxon-u par litara kad mu zafali para? :-D
šestiverbalnimesija

#572 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by šestiverbalnimesija »

Tito_i_Partija wrote:
Fudo387 wrote:
Tito_i_Partija wrote:Kakve poslove generalno rade Kuvajcani, Katarci i Emiracani? Ne mislim naravno na one uber-bogate seike i njihovu familiju, vec obicne drzavljane.
Pa majka mu stara, nema valjda svaki blento u svojoj basti pipu nafte da moze prodat' Exxon-u par litara kad mu zafali para? :-D

Evo ja cu. Rade drzavne poslove. Opstina, aerodrom , telecomi, veliki developeri drzavini. Naravno funkcije, mid range managment pa gore. Mislim da je najmanja plata oko 10 k ojra, propisano zakonom. Dalje dobijaju od države kuće tj vile besplatno. Sa plaćenim računima. Imaju fondove za školovanje. Za biznis.. moze aplicira ti za kredit. Pa Sheik odbije svaki bajram nesta od glavnice. Na kraju ni glavnicu ne vrati. Lijecenje isto tako.
Dalje, postoje free zone i postoje koje nisu free. Pa ko god hoće da radi biznis mora imati lokalca u 51% vlasništvu. Tako da lokalci potpisuju i uzimaju postotak.
To za ove sto neće da rade. Ovo sve se odnosi na Emira cane ima ih malo pa im se moze. Saudijaca recimo ima bijede prave kolko hoćeš. Uglavnom ko je lokalac i iole open minded. Raj na zemlji..
Fudo387

#573 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Fudo387 »

Tito_i_Partija wrote:
Fudo387 wrote:
Ima.
Svaki blento zarovi krampom u basti, nafta izbije.
Jebi ih kad su se rodili sretni.
Hendrix

#574 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Hendrix »

Radi ih 90% u drzavnim sluzbama, imaju milion izmisljenih pozicija samo da im osiguraju radno mjesto...zvuci poznato? :)

Doduse ima i program obaveznog postotka zaposljavanja lokalaca u privatnim kompanijama zavisno od broja radnika. U realnosti stavis lika na platnu listu a on se nekad ili vecinom nikad i ne pojavi na poslu. I onda oni pucaju propagandu kako rade u privatnom sektoru, sto je naravno parodija ali tamo se svi ionako igraju drzave malo i svi glume kao da je to sve OK.

Znam da su se lokalni studenti u UAE zalili kako nema dovoljno direktorskih pozicija u privatnom sektoru kad zavrse faks...veoma radisan narod u pm. Bruka ih ne zavrsi ni srednju skolu, uvijek ima neki salter za pecatanje papira gdje moze raditi levat.

Realno, sutra da odu filipinci i indijci sve ove drzave bi bukvalno stale preko noci, jer nema nikoga da gradi, pravi hljeb, cisti, odrzava vodovod, struju...
Gojeni H

#575 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Tito_i_Partija wrote:
Buranija je uglavnom u drzavnom sektoru: policija, vojska, ministarstva, itd. Ima ih i u drzavnim naftnim kompanijama.
Post Reply