Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#551 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

stakasa wrote:
wewa wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ako su zene manje placenje, sto onda poslodavci uopste zaposljavaju muskarce? Ako im isti posao, na isti nacin, a za manje para, moze obavljati zena?
zato sto patrijarhat, dominantni obrazac, kaze da je muskarcevo mjesto na poslu, a zenino kod kuce. as simple as that.
Voli i patrijarh pare, ne boj se
da je to tako, daaaaavno bi zenama bio pokazan put iz kuce na radno mjesto. ovako je svijet morao zaratiti da bi zene pocele privredjivati.
stakasa

#552 Re: Danasnji "feminizam"

Post by stakasa »

wewa wrote:
stakasa wrote:
wewa wrote: zato sto patrijarhat, dominantni obrazac, kaze da je muskarcevo mjesto na poslu, a zenino kod kuce. as simple as that.
da je to tako, daaaaavno bi zenama bio pokazan put iz kuce na radno mjesto. ovako je svijet morao zaratiti da bi zene pocele privredjivati.
Proces bona. Veci i veci zahtjevi za materijalnim blagodetima, niko nije spreman na korak unazad pa tako osvane i zena u bagerskoj kabini :D
wewa

#553 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

stakasa wrote: Proces bona. Veci i veci zahtjevi za materijalnim blagodetima, niko nije spreman na korak unazad pa tako osvane i zena u bagerskoj kabini :D
http://www.striking-women.org/module/wo ... -1939-1945

ne bih rekla da im je '39. prioritet bio na materijalnim blagodetima...
stakasa

#554 Re: Danasnji "feminizam"

Post by stakasa »

wewa wrote:
stakasa wrote: Proces bona. Veci i veci zahtjevi za materijalnim blagodetima, niko nije spreman na korak unazad pa tako osvane i zena u bagerskoj kabini :D
http://www.striking-women.org/module/wo ... -1939-1945

ne bih rekla da im je '39. prioritet bio na materijalnim blagodetima...
Ne znam za triesdevetu, sad je to ono sto gura. Mozda nekad dode do kuburenja sa natalitetom pa se opet okrene. Vidicemo
wewa

#555 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

pa kuburi se vec sad - sto je drustvo razvijenije, to se manje djece radja.

ja prva ne sporim da je 'emancipacija' prvoklasno kukavicje jaje. izborile smo se za neka prava, ali nastavile obavljati i tradicionalne uloge u porodici, te tako ako ne umnogostrucile, onda barem udvostrucile svoje obaveze, nastojeci pritom ostvariti nemoguce ciljeve. naravno, popularni mediji samo dizu kriterije a potrosacko drustvo, cije su zene vrlo bitan clan, bodri nas u tome.

no, to nije (bio) cilj feminizma. ovo nije najbolja moguca situacija. borbi za rodnu ravnopravnost i pravedno drustvo nije kraj. naprotiv.
stakasa

#556 Re: Danasnji "feminizam"

Post by stakasa »

wewa wrote:pa kuburi se vec sad - sto je drustvo razvijenije, to se manje djece radja.

ja prva ne sporim da je 'emancipacija' prvoklasno kukavicje jaje. izborile smo se za neka prava, ali nastavile obavljati i tradicionalne uloge u porodici, te tako ako ne umnogostrucile, onda barem udvostrucile svoje obaveze, nastojeci pritom ostvariti nemoguce ciljeve. naravno, popularni mediji samo dizu kriterije a potrosacko drustvo, cije su zene vrlo bitan clan, bodri nas u tome.

no, to nije (bio) cilj feminizma. ovo nije najbolja moguca situacija. borbi za rodnu ravnopravnost i pravedno drustvo nije kraj. naprotiv.
Pa ja istu stvar trubim
wewa

#557 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

stakasa wrote:
wewa wrote:pa kuburi se vec sad - sto je drustvo razvijenije, to se manje djece radja.

Pa ja istu stvar trubim
samo sto svaljujes odgovornost na zene - u tome je bitna razlika.

isto kao da odgovornost za rasnu diskriminaciju svaljujes na robove u americkim kolonijama.
stakasa

#558 Re: Danasnji "feminizam"

Post by stakasa »

wewa wrote:
stakasa wrote:

Pa ja istu stvar trubim
samo sto svaljujes odgovornost na zene - u tome je bitna razlika.

isto kao da odgovornost za rasnu diskriminaciju svaljujes na robove u americkim kolonijama.
Ne stavljam ja odgovornost na zene. Po meni zene trebaju da gledaju sebe i sta je njima bolje. Trenutno se je otislo predaleko i rade u korist svoje stete. Ali izbalansirace se to
wewa

#559 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

stakasa wrote: Ne stavljam ja odgovornost na zene. Po meni zene trebaju da gledaju sebe i sta je njima bolje. Trenutno se je otislo predaleko i rade u korist svoje stete. Ali izbalansirace se to
gdje se otislo predaleko?
ako mislis na zemlju u kojoj zivis, je li ona reprezentativan primjer? ja ne bih rekla.

hajde da se ne fokusiramo na ekstreme kada govorimo o feminizmu, pa i svemu drugome. jer, gledajuci primjer skandinavskih zemalja mozemo slobodno tvrditi da je zivotni standard opcenito fantastican. samo sto se, eto, nekih 97% populacije planete ne bi s nama slozilo...

isto vrijedi i za polozaj zena u drustvu. daleko smo od zadovoljavajuceg, predaleko.
vješalica

#560 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

AleksoMKD wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ako su zene manje placenje, sto onda poslodavci uopste zaposljavaju muskarce? Ako im isti posao, na isti nacin, a za manje para, moze obavljati zena?
:thumbup:

Nego, koji je procenat teskih i smrtnih povreda na poslu muskarci - zene?

Ako se ne varam preko 90% smrtnih slucajeva otpada na muskarce.
u kojim poslovima navedi
gradjevina skela rad na masinama drvosjece itd...
profesionalni rizici i oboljenja scakog radnika prate
stakasa

#561 Re: Danasnji "feminizam"

Post by stakasa »

wewa wrote:
stakasa wrote: Ne stavljam ja odgovornost na zene. Po meni zene trebaju da gledaju sebe i sta je njima bolje. Trenutno se je otislo predaleko i rade u korist svoje stete. Ali izbalansirace se to
ako mislis na zemlju u kojoj zivis, je li ona reprezentativan primjer? ja ne bih rekla.

hajde da se ne fokusiramo na ekstreme kada govorimo o feminizmu, pa i svemu drugome. jer, gledajuci primjer skandinavskih zemalja mozemo slobodno tvrditi da je zivotni standard opcenito fantastican. samo sto se, eto, nekih 97% populacije planete ne bi s nama slozilo...

isto vrijedi i za polozaj zena u drustvu. daleko smo od zadovoljavajuceg, predaleko.
Da, govorim o zemlji u kojoj zivim. Ok, razumijem poentu, nije reprezentativno. Valjalo bi kada bi bilo poucno da se i na ostalim mjestima ne ode predaleko. Sve najbolje
wewa

#562 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

stakasa wrote:
wewa wrote:

Da, govorim o zemlji u kojoj zivim. Ok, razumijem poentu, nije reprezentativno. Valjalo bi kada bi bilo poucno da se i na ostalim mjestima ne ode predaleko. Sve najbolje
hvala tebi na civilizovanoj diskusiji :)
KIseljak12

#563 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KIseljak12 »

Posto Evropa i veliki dio americkog kontinenta dijele dobar dio kulture, tj. imaju zajednicko porijeklo, logicno je da ce se ideja feminizma nabolje primiti tu (SAD, Kanada, Engleska, Skandinavija,...). Feminizam kao pokret je proizvod anglosaksonske protestantske kulture i bazira se na takvom shvacanju svijeta.

Japan je jedna od clanica G-7 skupa, najrazvijenijih zemalja svijeta u koje spadaju i neke od ranije navedenih. U Japanu je tradicionalni odnos spolova i dalje na snazi. Zene se odgajaju da budu zenstvene (sta to znaci zavisi od kulture do kulture), a muskarci muzevni. Iako cesto zavrsavaju fakultet, vecina zena ostaje kuci voditi racuna o domacinstvu i djeci, a muz ide raditi u kompaniji minimum 12 sati dnevno.

Zasto feminizam nije uspio prodrijeti u Japan i japansku kulturu? Zbog toga sto se japanska kultura i shvatanje morala drasticno razlikuju od abrahamskog shvatanja iz kojeg je protekao protestantizam, pa i feminizam.

Problem ravnopravnosti spolova na globalnom nivou je toliko sirok i raznolik da ga je suludo rjesavati u okvirima samo jedne kulture, odnosno pokreta kao sto je feminizam (made in USA).

Sam feminizam se, izmedju ostalog, zasniva na ideji jednakosti koja kod nas nikada nije zazivjela. Zemlje u kojima se dugo vremena razvija ideja jednakosti su istovremeno zemlje u kojima je feminizam najrazvijeniji. S obzirom da da je egalitarijanizam svojevrsni temelj za ostvarivanje ciljeva feminizma, nerealno je ocekivati ista ozbiljno na tom planu kod nas i srodnih kultura.
prog321

#564 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

wewa wrote:
stakasa wrote:
wewa wrote: zato sto patrijarhat, dominantni obrazac, kaze da je muskarcevo mjesto na poslu, a zenino kod kuce. as simple as that.

Ti ne razumijes da neke zene (cak i vecina njih) ne zele da rade na poslu. Zelja im je da se posvete djeci i familiji.
U stvari, statistika kaze da u ekonomski jakim zemljama vise zena radi part time.
Zene su vise zaposlene puno vrijeme u manje razvijenim evropskim zemljama. Znaci, muzevi ih tjeraju na posao :-D
wewa

#565 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

prog321 wrote:
Ti ne razumijes da neke zene (cak i vecina njih) ne zele da rade na poslu. Zelja im je da se posvete djeci i familiji.
U stvari, statistika kaze da u ekonomski jakim zemljama vise zena radi part time.
Zene su vise zaposlene puno vrijeme u manje razvijenim evropskim zemljama.
ja to apsolutno razumijem - da imam mogucnost, finansijsku i zakonsku, rado bih i sama odabrala da radim manje a vise vremena provodim s djecom. ili da radim neke druge stvari u zivotu - ne svodi se zivot samo na porodicu i posao.

no, nisu sve zene iste. zato nam treba mogucnost izbora. ja nisam mjera stvari, skandinavke ni amerikanke nisu mjera. svaka zena je mjera za sebe. bas kao i svaki muskarac.
prog321

#566 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

Zena naravno treba da ima iste mogucnosti kao muskarac. I to ima. Cak bih rekao dok su mlade da im je daleko lakse naci posao nego neiskusnom muskarcu.
Niko ne zagovara da stavljamo zene u drugi sloj iza muskarca. Svi imamo majke, sestre, rodice, Neki i kcerke.
wewa

#567 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

prog321 wrote:Zena naravno treba da ima iste mogucnosti kao muskarac. I to ima. Cak bih rekao dok su mlade da im je daleko lakse naci posao nego neiskusnom muskarcu.
Niko ne zagovara da stavljamo zene u drugi sloj iza muskarca. Svi imamo majke, sestre, rodice, Neki i kcerke.
nemamo iste mogucnosti - da imamo, sva bi ova prica bila suvisna.

zakoni u BiH nam pruzaju jednaka prava, manje-vise, ali se ti zakoni kod nas ne postuju.

drugdje ni regulativa nije jednaka za sve.
AleksoMKD

#568 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

Barem sto se tice Makedonije plate za isto mesto/staz/spremu su jednake. U svim firmama u kojima sam dosada radio su moje koleginice imale istu platu sa kolegama.

Znam da ima firmi koje uslovljavaju nove uposlenice da x vremena nece ostajati trudne ali to nigde ne stoji crno na belo.
Juni

#569 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Juni »

wewa wrote:
prog321 wrote:
ja to apsolutno razumijem - da imam mogucnost, finansijsku i zakonsku, rado bih i sama odabrala da radim manje a vise vremena provodim s djecom. ili da radim neke druge stvari u zivotu - ne svodi se zivot samo na porodicu i posao.

no, nisu sve zene iste. zato nam treba mogucnost izbora. ja nisam mjera stvari, skandinavke ni amerikanke nisu mjera. svaka zena je mjera za sebe. bas kao i svaki muskarac.
Radila u tim razvijenim zemaljama na socijali i nagledala se tih žena koje su "odabrale" da se brinu o djeci kako se nakon razvoda sa 40+, rupe u cv od deset i kusur godina i 3 ili cetvero djece skupa sa tom djecom pretvaraju u socijalni slučaj.
wewa

#570 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

AleksoMKD wrote:Barem sto se tice Makedonije plate za isto mesto/staz/spremu su jednake. U svim firmama u kojima sam dosada radio su moje koleginice imale istu platu sa kolegama.

Znam da ima firmi koje uslovljavaju nove uposlenice da x vremena nece ostajati trudne ali to nigde ne stoji crno na belo.
sta reci, koju posluku porati...

ne stoji nigdje ni kod nas crno na bijelo da zene otpustaju zbog ili nakon trudnoce, pa se to desava. i to samo onima iz grupe sretnica koje su posao imale, pa su imale sta i izgubiti.
Juni wrote:
wewa wrote:
prog321 wrote:

Radila u tim razvijenim zemaljama na socijali i nagledala se tih žena koje su "odabrale" da se brinu o djeci kako se nakon razvoda sa 40+, rupe u cv od deset i kusur godina i 3 ili cetvero djece skupa sa tom djecom pretvaraju u socijalni slučaj.
i onda kaze, feminizam zastario. jer je drustvo moderno. bas smo modernizovali ovaj patrijarhat, svaka nam cast.
AleksoMKD

#571 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

wewa wrote: i onda kaze, feminizam zastario. jer je drustvo moderno. bas smo modernizovali ovaj patrijarhat, svaka nam cast.
Ne mislim koleginice feminizam zastario, vec je nazalost preuzet od ljudi kojima je mrznja prema muskarcima bitnija. 3rd wave feminizam je cisto ludilo.

Kao "gender equal snow plowing" koji je ostavio Stokholm u haosu na primer.
wewa

#572 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

AleksoMKD wrote:
wewa wrote: i onda kaze, feminizam zastario. jer je drustvo moderno. bas smo modernizovali ovaj patrijarhat, svaka nam cast.
Ne mislim koleginice feminizam zastario, vec je nazalost preuzet od ljudi kojima je mrznja prema muskarcima bitnija. 3rd wave feminizam je cisto ludilo.

ma da je nama kako zaplivati na ovom prvom valu, lahko bih ja za Štokholm :-)
stakasa

#573 Re: Danasnji "feminizam"

Post by stakasa »

AleksoMKD wrote:

Ama odakle vam ova prica o Stockholmu da mi je znati, ljudi nisu stigli zamjenit zimske gume, to je razlog zastoja bio, ovo su patke
AleksoMKD

#574 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

wewa wrote: ma da je nama kako zaplivati na ovom prvom valu, lahko bih ja za Štokholm :-)
Valjda imate vec prvi val, pravo glasa i ne otac/suprug nije vise vlasnik zene. :D
wewa

#575 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

AleksoMKD wrote:
wewa wrote: ma da je nama kako zaplivati na ovom prvom valu, lahko bih ja za Štokholm :-)
Valjda imate vec prvi val, pravo glasa i ne otac/suprug nije vise vlasnik zene. :D
zavisi koga pitas - zakonodavca ili prosjecnog muskarca.
Post Reply