Dolazi ljeto - ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jaha TZ
#551 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Golf 7, nova Octavia i većina kompakt klase
DOLAZI sa tom dimenzijom i indexom u osnovnom-početnom paketu !
i svi prodaju sad sa H početnim indexom, nemaju ispod
nove Fulda dobio sa H
nove Fulda dobio sa H
-
channel10
#552 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Koji je fol ovo sa H indexom i prodajom tih guma. Danas sam kupio Dunlop gume sa tim indexom. Trazio sam sa T indexom, jer su mi takve zimske ultragrip, ali mi rekose da navodno zimske i trebaju biti sa nizim indexom i da imaju samo ove sa H indexom :nishnekontam:
edit: Zaboravih jos dodati kako sam primjetio na skinutim zimskim gumama ostecenja na gaznom sloju gume. Ono nesto kao da je pokidana, kao da sam naletio na staklo ili kakvu zicu. Vulkanizer mi rece da je to zbog ovih vrucina (?) i navodno da sam jos vozio na ovim gumama, da bi se sve očopale
. Istina ili ne?
Mjesto desavanja: Unitrade Vitez.
edit: Zaboravih jos dodati kako sam primjetio na skinutim zimskim gumama ostecenja na gaznom sloju gume. Ono nesto kao da je pokidana, kao da sam naletio na staklo ili kakvu zicu. Vulkanizer mi rece da je to zbog ovih vrucina (?) i navodno da sam jos vozio na ovim gumama, da bi se sve očopale
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#553 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ko mene obratno,ali mogu reci da nisu lose gume, naprotiv, mozda nesto veca potrosnja gume (cak i poredjenju sa GY, koji je sinonim za brzodrndalo wrote:Nemoj tako, 'ta ce japanci...? Svi znaju i da je Grundi(N)g pravi bolje televizore od Toshibe... A Samsung i LG su *urac od ovce...
Ja recimo u zivotu imam bolja iskustva sa Yokohamom nego Good Year-om... Jednostavno, vise sam ih vozio...
Dadosmo prijedloge covjeku, neka sam odluci sta mu je najdraze...
gubljenje profila).
PS: ja sam ih prije skoro 20 godina, dvije sezone vozio.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#554 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Index ne kaze da konstantno tom brzinom vozis, nego neko kratko vrijeme "da ne guglam sad, koliko minuta".ado-šampion wrote:Vala ovaj test je zamisljen skroz glupo. Na koje to jos auto idu gume 195/65 R15 u V indeksu brzine?! Na Golfu 6 mozda idu na 1.4 motor ovih dimenzija. Znaci auto koje moze razviti max 180 na sat i V indeks brzine.Cirkus.
U ovoj dimenziji je logicno da se testira u indeksu H.
Ako vec stavljate testove, stavite da su za nesto relevantni.
I kod mene je index "bio" nesto >270, to je po fabrickoj deklaraciji za moje auto, brzina veca za jedno 100 km/h.
(Mislim da je u saobracajnoj V/max 170km/h)
Ja to kao rezervu gledam. I ti kad bolje pogledas mozes vidjeti da i nije bas cirkus.
- skafiskafsnjak
#555 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ma samo nek mi izdrze 4 ljeta, meni je dovoljno 
-
jefferson
#556 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Manji index znaci i da je gazni sloj meksi, i vise se deformise. To je naravno potrebno zimskim gumama. Ljetne gume zbog drugacije smjese imaju veci index brzine, iako i one postanu mekane ali tek kada se ugriju. Za propisnu temperaturu je potrebna kombinacija toplog vremena (ljeto), brzine, i odredjeni broj km. Zimska guma, kako e vec sama od sebe elasticna, ne treba da se ugrije na odredjenu temperaturu da bi imala maksimalne performanse za koje je predvidjena. Medjutim, na visokim brzinama ili na toplom vremenu se ubrzano trose.channel10 wrote:Koji je fol ovo sa H indexom i prodajom tih guma. Danas sam kupio Dunlop gume sa tim indexom. Trazio sam sa T indexom, jer su mi takve zimske ultragrip, ali mi rekose da navodno zimske i trebaju biti sa nizim indexom i da imaju samo ove sa H indexom :nishnekontam:
edit: Zaboravih jos dodati kako sam primjetio na skinutim zimskim gumama ostecenja na gaznom sloju gume. Ono nesto kao da je pokidana, kao da sam naletio na staklo ili kakvu zicu. Vulkanizer mi rece da je to zbog ovih vrucina (?) i navodno da sam jos vozio na ovim gumama, da bi se sve očopale. Istina ili ne?
E sad, ostecenje na tvojoj gumi je posljedica toplog vremena i vrlo mekanog gaznog sloja. Da je brzinski index H vjerovatno se to ne bi desilo, ali te gume sa brzinskim indexom H su i malo losije po zimi. Sve je to kompromis. H na ljetnim gumama (do 210km/h) je sasvim OK za ljetni period. Ne samo OK, nego i pozeljne.
-
IcedFlame
#557 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Gdje u SA i okolini naci Tigar gume, a da nisu samo reklama na webu (a nijedne nemaju na stanju i 'ne znamo kada i da li ce doci')?
Makbel nema ni slicnu dimenziju (odmah proporucuju druge gume kad se spomene Tigar), Maja Gume isto nula bodova, Guma M ima samo Hilfy (iznenadjujuce dobre kritike na netu, ali za njihovu cijenu mogu uzeti Barum Bravuris), Istocno sarajevo poslije Mandic pumpe prema kuli - seljacina kojem dimenzija 195/45/16 ne postoji (a on nema na stanju ni 185/60/14, da ne spominjem sta drugo).
Dakle treba mi 195/45/16 ljetna guma nize klase (citaj nize cijene
), i s obzirom na cijenu, moju voznju, mjesecnu kilometrazu i na kakvim sam dosad sve ljetnim gumama vozio, Tigar Syneris bi mi bio idealan. Posto izgleda one kod nas 'ne postoje', u obzir dolaze i Petlas, Sportiva, Barum ili nesto slicno.
Hvala unaprijed za bilo kakve korisne informacije.
Makbel nema ni slicnu dimenziju (odmah proporucuju druge gume kad se spomene Tigar), Maja Gume isto nula bodova, Guma M ima samo Hilfy (iznenadjujuce dobre kritike na netu, ali za njihovu cijenu mogu uzeti Barum Bravuris), Istocno sarajevo poslije Mandic pumpe prema kuli - seljacina kojem dimenzija 195/45/16 ne postoji (a on nema na stanju ni 185/60/14, da ne spominjem sta drugo).
Dakle treba mi 195/45/16 ljetna guma nize klase (citaj nize cijene
-
ado-šampion
#558 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Nije tacno da nemaju ispod H, ja sam jucer uzeo Continental Premium Contact, indeks T. Mogu oni stavljati na auta sta hoce, ali stavljati na 1.4 motor indeks V je budalastina jer od toga nemas nista, samo gubis, kao sto cu objasniti kad repliciram ispod.Jaha TZ wrote:Golf 7, nova Octavia i većina kompakt klase
nove Fulda dobio sa H
Sto se tice kompaktne klase, nije tacno da vecina dolazi s tom dimenzijom. Recimo BMW 1 koji je izasao 2004. nije nikako imao 15-ke felge u ponudi. S tom dimenzijom dolaze samo najslabiji modeli. Recimo, Golf VI onaj najslabiji dizel 1.6 TDI 105 konja vec dolazi (tj. dolazio) sa 16-kama (205/55 R16), Pezo 308 prve gen (2007-2013) najslabiji dizel 90 konja idu 15-ke (ta dimenzija), vec onaj drugi od 110 KS idu 16-ke.
Pazi, ti to gledas prejednostavno. Kod tebe to izgleda ovako: Neki Continental razvije gume, razvije smjesu, i samo mu udara pecat, T, H, V, zavisi sta treba.topcam wrote:Index ne kaze da konstantno tom brzinom vozis, nego neko kratko vrijeme "da ne guglam sad, koliko minuta".ado-šampion wrote:Vala ovaj test je zamisljen skroz glupo. Na koje to jos auto idu gume 195/65 R15 u V indeksu brzine?! Na Golfu 6 mozda idu na 1.4 motor ovih dimenzija. Znaci auto koje moze razviti max 180 na sat i V indeks brzine.Cirkus.
U ovoj dimenziji je logicno da se testira u indeksu H.
Ako vec stavljate testove, stavite da su za nesto relevantni.
I kod mene je index "bio" nesto >270, to je po fabrickoj deklaraciji za moje auto, brzina veca za jedno 100 km/h.
(Mislim da je u saobracajnoj V/max 170km/h)
Ja to kao rezervu gledam. I ti kad bolje pogledas mozes vidjeti da i nije bas cirkus.
Elem, gume veceg brzinskog indeksa se sporije zagrijavaju, tj. treba im vise vremena da bi se zagrijale na optimalnu temperaturu pri kojoj daju svoj maksmium, dalje uglavnom su tvrdje i samim tim neudobnije, i jos su skuplje.
Pa ti sad iz ovog izvuci da je na najslabijeg Golfa, na kojeg jedino moze i postaviti te gume bez da mijenjas felge, logicno staviti gume V indeksa. Nego sta nego je cirkus.
- madner
#559 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Pa jako puno auta sa preko 150 ks mogu preko 210, bar minimalno. Tako da mora biti i V indeks.
-
ado-šampion
#560 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
To je tacno, ali Golf 1.4 na koji idu gume 15-ke ne moze preko 180 ni da ga zakacis za jumbo jet.madner wrote:Pa jako puno auta sa preko 150 ks mogu preko 210, bar minimalno. Tako da mora biti i V indeks.
Na sve jace idu 16-ke i onda vise nije upitno. Moje osvrtanje je na test guma 15-ki u V indeksu. Ni jedno auto da ja znam da ima 150 KS ne dolazi s 15-kama. Ne samo danas, ne sjecam se kad je dolazilo, mozda 2004. Gume 16-ke vec stavljaju na auta od 110 KS i takva mogu potegnuti preko 200, tako da tu i ima smisla V indeks.
- saiks
#561 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ja sam savu s3 vozio preko ljeta,i na zimu ih morao baciti,jer je sara pokidana. A ne desava se to uvijek ako ih vozis preko ljeta. Meni se samo na jednom setu desilo.channel10 wrote:Koji je fol ovo sa H indexom i prodajom tih guma. Danas sam kupio Dunlop gume sa tim indexom. Trazio sam sa T indexom, jer su mi takve zimske ultragrip, ali mi rekose da navodno zimske i trebaju biti sa nizim indexom i da imaju samo ove sa H indexom :nishnekontam:
edit: Zaboravih jos dodati kako sam primjetio na skinutim zimskim gumama ostecenja na gaznom sloju gume. Ono nesto kao da je pokidana, kao da sam naletio na staklo ili kakvu zicu. Vulkanizer mi rece da je to zbog ovih vrucina (?) i navodno da sam jos vozio na ovim gumama, da bi se sve očopale. Istina ili ne?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#562 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Druze,ta dimenzija koju trazis je pravo rijetka. Ja sam vidio na piku tu dimenziju,al' ne mogu da se sjetim koje proizvodjac. Pokusaj u istocnom Sarajevu,u total trade prodavnici. Oni imaju tigar program,al' za tu dimenziju ne garantujem da imaju.IcedFlame wrote:Gdje u SA i okolini naci Tigar gume, a da nisu samo reklama na webu (a nijedne nemaju na stanju i 'ne znamo kada i da li ce doci')?
Dakle treba mi 195/45/16 ljetna guma nize klase (citaj nize cijene), i s obzirom na cijenu, moju voznju, mjesecnu kilometrazu i na kakvim sam dosad sve ljetnim gumama vozio, Tigar Syneris bi mi bio idealan. Posto izgleda one kod nas 'ne postoje', u obzir dolaze i Petlas, Sportiva, Barum ili nesto slicno.
- johntra
#563 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Inače nemaju Synerisa ili nemaju u toj dimenziji?
-
ado-šampion
#564 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Mah Memo ne da mi se natezati s tobom fakat.d i l a j l a wrote:čik pokaži taj testado-šampion wrote: To je jasno samo kad pogledaj testove, gdje recimo Continental Premium Contact u indeksu V dobija prosjecne ocjene (logicno, jer nekom moraju prodati i Sport Contact), a u indeksima T i H dobija najbolje ocjene.
Evo ti naprvu, pa malo pregledaj, svakako si ogrezo u tim testovima
https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... geId=31821
Eto sretno citanje.
- bude
#565 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ja sam kupio Dunlop Blueresponse 205/55/16 made in Germany, index W, veoma tvrda i neudobna guma pri nizim, jutarnjim temperaturama, kad je toplije onda je to potpuno druga prica, auto udobnije i mekse na cesti i rupama 200%, probao sam malo valjati auto u krivini po kisi, extra dobro drzanje bez imalo proklizavanja i potrebe za racunarom da koriguje auto
-
IcedFlame
#566 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Hvala drug. Nasao sam njihovu stranicu gdje imaju uglavnom samo zimske gume, ali ima kontakt pa cu ih zvati kasnije.konektovan wrote: Druze,ta dimenzija koju trazis je pravo rijetka. Ja sam vidio na piku tu dimenziju,al' ne mogu da se sjetim koje proizvodjac. Pokusaj u istocnom Sarajevu,u total trade prodavnici. Oni imaju tigar program,al' za tu dimenziju ne garantujem da imaju.
Jeste ova dimenzija malo kriticna, ali je ujedno i neki maksimum za moj auto (a da ne kaci naprijed nigdje), ali nisam mislio da ce ispasti skoro nemoguca misija pronaci ih za neku normalnu cijenu. Prosle bi vjerovatno i 195/50 R16, ali ni one nisu nista lakse za naci, cak naprotiv.
Nasao sam jos i Robni promet u Kasidolskoj i Union Commerce u Safeta Zajke, pa ako neko ima iskustva s njima, neka podijeli
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#567 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Imas petlas i starmaxx koje su turske,minerva( belgija) i trackmaxx ( kina) u toj dimenziji. mislim da je prodavac u Grudama,hercegovini pa mozda da to pogledas. To sam vidio na piku. A koliko znam,guma m prodaje i zastupa petlas starmaxx program.IcedFlame wrote:Hvala drug. Nasao sam njihovu stranicu gdje imaju uglavnom samo zimske gume, ali ima kontakt pa cu ih zvati kasnije.konektovan wrote: Druze,ta dimenzija koju trazis je pravo rijetka. Ja sam vidio na piku tu dimenziju,al' ne mogu da se sjetim koje proizvodjac. Pokusaj u istocnom Sarajevu,u total trade prodavnici. Oni imaju tigar program,al' za tu dimenziju ne garantujem da imaju.
Jeste ova dimenzija malo kriticna, ali je ujedno i neki maksimum za moj auto (a da ne kaci naprijed nigdje), ali nisam mislio da ce ispasti skoro nemoguca misija pronaci ih za neku normalnu cijenu. Prosle bi vjerovatno i 195/50 R16, ali ni one nisu nista lakse za naci, cak naprotiv.
Nasao sam jos i Robni promet u Kasidolskoj i Union Commerce u Safeta Zajke, pa ako neko ima iskustva s njima, neka podijeli
-
IcedFlame
#568 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
I da ih stavim na 14-ke zimske felge ili strećujem na ove 16-ke?d i l a j l a wrote: rješenje je da uzmeš 15ke koje odgovaraju obimu točka
Da imam 15-ke, ne bih gledao dalje od 195/50 R15. Njih valjda ima svuda
-
channel10
#569 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Hvala na pojasnjenjujefferson wrote:Manji index znaci i da je gazni sloj meksi, i vise se deformise. To je naravno potrebno zimskim gumama. Ljetne gume zbog drugacije smjese imaju veci index brzine, iako i one postanu mekane ali tek kada se ugriju. Za propisnu temperaturu je potrebna kombinacija toplog vremena (ljeto), brzine, i odredjeni broj km. Zimska guma, kako e vec sama od sebe elasticna, ne treba da se ugrije na odredjenu temperaturu da bi imala maksimalne performanse za koje je predvidjena. Medjutim, na visokim brzinama ili na toplom vremenu se ubrzano trose.channel10 wrote:Koji je fol ovo sa H indexom i prodajom tih guma. Danas sam kupio Dunlop gume sa tim indexom. Trazio sam sa T indexom, jer su mi takve zimske ultragrip, ali mi rekose da navodno zimske i trebaju biti sa nizim indexom i da imaju samo ove sa H indexom :nishnekontam:
E sad, ostecenje na tvojoj gumi je posljedica toplog vremena i vrlo mekanog gaznog sloja. Da je brzinski index H vjerovatno se to ne bi desilo, ali te gume sa brzinskim indexom H su i malo losije po zimi. Sve je to kompromis. H na ljetnim gumama (do 210km/h) je sasvim OK za ljetni period. Ne samo OK, nego i pozeljne.
- saiks
#570 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Kakve su GY efficientgrip 195/65/15 ??
-
ado-šampion
#571 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Hahahah, dobar si.d i l a j l a wrote:jadan ne bio ili pojma nemaš ili si to namjerno uradio jer si vidio da si donjiado-šampion wrote: Mah Memo ne da mi se natezati s tobom fakat.
Evo ti naprvu, pa malo pregledaj, svakako si ogrezo u tim testovima![]()
Eto sretno citanje.
ili si pobrko lončiće tako što inače veze nemaš ni s čim
jadan ne bio pričao si o RAZLIČITIM indexima za ISTU DIMENZIJU, konkrento je bilo riječi o 195/65 R 15
i prdio da sa drugim indexom, tačnije T i H Continental ima bolje rezultate
a onda si postavio testove za DRUGE dimenzije što je niđe veze s mozgom
dakle, tu prije da Continental ima bolje rezultate jer je DRUGA dimenzija a ne index brzine, jadan ne bio
Evo ja cu ti pomoci, djoker zovi.
Eto, nije mi da se dalo peglati, ali posto sam ja vjernik, a kazu da iza tebe kad umres ostaje trajan hajr znanje koje si prenio, mozda ce mi se isplatiti sto se peglam s tobom.
- skafiskafsnjak
#572 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
po raznim testovima, dobra i pouzdana guma. Ja sam kupio dimenziju 205 55 16 .saiks wrote:Kakve su GY efficientgrip 195/65/15 ??
Mnogi kazu da se brzo trosi ...ali ja vozim 10 000 godisnje tako da ne brinem bas
-
ado-šampion
#573 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Neka Memo, haj da te zamolim, nemoj me bezveze citirati, dolaze mi notifikacije i ometaju me a na poslu sam. Kad kupis svoje auto i zamijenis makar jedan set guma, onda cemo pricati... Dotad, citaj testove, jbg i ja sam citao kad sam vozio babino auto.d i l a j l a wrote:šta veliš "jedina" je razlika u dimenzijamaado-šampion wrote:
Hahahah, dobar si.Nema sta donji sam, sukno si mi ga bez vazlina.
Evo jedan test za tebe Memo da vidimo koliko si to dobro iscito.
Jel veca razlika izmedju guma 185/65 R15 H i 195/65 R15 H, ili 195/65 R15 H i 195/65 R15 V?
Evo ja cu ti pomoci, djoker zovi.Izmedju te prve dvije nije nikakva razlika, jer su obje indeksa H, imaju potpuno istu smjesu, jedina razlika je u dimenzijama. Tako da se test na primjer 185/65 R15 H apsolutno moze uzeti kao relevantan i za 195/65 R15 istog indeksa, dakle H. S druge strane, izmedju dvije druge je itekako razlika, iako obje imaju iste dimenzije, jer imaju razlicit indeks brzine, i uprkos laickom razmisljanju (kakvo je tvoje, ali nema veze, naucices), test za 195/65 R15 V nije bas relevantan kod izbora guma istih dimenzija (195/65 R15) u indeksu H.
Eto, nije mi da se dalo peglati, ali posto sam ja vjernik, a kazu da iza tebe kad umres ostaje trajan hajr znanje koje si prenio, mozda ce mi se isplatiti sto se peglam s tobom.![]()
![]()
jedina ali najbitnija
stoga
veze ti nemaš
nisi vrijedan troška vremena
- Jaha TZ
#574 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
pričaš nešto o čemu očigledno ne znašado-šampion wrote:Jaha TZ wrote:Golf 7, nova Octavia i većina kompakt klase
nove Fulda dobio sa H
Sto se tice kompaktne klase, nije tacno da vecina dolazi s tom dimenzijom. Recimo BMW 1 koji je izasao 2004. nije nikako imao 15-ke felge u ponudi. S tom dimenzijom dolaze samo najslabiji modeli. Recimo, Golf VI onaj najslabiji dizel 1.6 TDI 105 konja vec dolazi (tj. dolazio) sa 16-kama (205/55 R16),
veličina felgi zavisi direktno od paketa opreme, a tek indirektno i od snage
dakle kako je dole vidljivo iz cjenovnika za Golf 7,
paket trendline ima serijski čelične 195/65 R 15 a dolazi čak i sa motorom TSI od 122 KS, kao i sa TDI od 105 KS
tako da je s time jednostavno tvoja gornja teza pobijena, kao i tvoje neznanje da nije najslabiji TDI od 105 KS, već ima i od 90 KS
čak i naredni paket comfortline takođe ima serijski felge od 15 cola (do 100 kW - lijepo piše u cjenovniku)
s tim da su ipak serijski aluminijske
odnosno tek 2.0 TDI u comfortline paketu dolazi sa16 kama, alu
ili kao paket higline

-
ado-šampion
#575 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
de ba jbt koliko nickova imas, WTF?!