Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
skupljac_zeljeza

#551 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by skupljac_zeljeza »

aurora313 wrote: Zato i jesmo što jesmo, i zato valjda ateisti ne vide razlog da se služi nečemu ili nekome imaginarnom umjesto samom sebi i zajednici.
Šta znači služiti Bogu? Da li služenje Bogu isključuje služenje sebi i drugima ili ga dopunjuje intenzivnije u smislu kako to gore opisa @arzuhal Božije biće. Promišljanje jednog vjernika...

http://thebosniatimes.ba/clanak/4150
Smrcak15

#552 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

skupljac_zeljeza wrote:
aurora313 wrote: Zato i jesmo što jesmo, i zato valjda ateisti ne vide razlog da se služi nečemu ili nekome imaginarnom umjesto samom sebi i zajednici.
Šta znači služiti Bogu? Da li služenje Bogu isključuje služenje sebi i drugima ili ga dopunjuje intenzivnije u smislu kako to gore opisa @arzuhal Božije biće. Promišljanje jednog vjernika...

http://thebosniatimes.ba/clanak/4150
evo ti najbolji hadis koji pojasnjava sta znaci sluziti Bogu:

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: ''Na Sudnjem danu, Allah dž.š. će reći: 'O sine Ademov, bio Sam bolestan, a ti Me nisi posjetio.' 'Gospodaru, kako sam Te mogao posjetiti kad si Ti Gospodar svjetova?' 'Jesi li znao da je jedan od Mojih robova bolestan, a ti ga nisi posjetio? Da si ga posjetio, pronašao bi Me tamo.'
Zatim će Allah dž.š. reći: 'O sine Ademov, trebala Mi je hrana, a ti me nisi nahranio.' 'Kako sam Te mogao nahraniti kad si Ti Gospodar svjetova?' 'Jesi li znao da je neki od Mojih robova gladan, a ti ga nisi nahranio? Da si to uradio postigao bi nagradu za to kod Mene.'
'O sine Ademov, bio Sam žedan, a ti Me nisi napojio.' 'Gospodaru, kako sam Te mogao napojiti kad si Ti Gospodar svejtova?' 'Jesi li znao da je neko od Mojih robova žedan? Da si ga napojio našao bi svoju nagradu kod Mene.' '' ( Buhari)
Ludzak

#553 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

Znači vaš život se ogleda u tom da budete božiji rob i SDA rob. Jako interesantna svrha vašeg života, nema šta.
L u c i f e r

#554 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by L u c i f e r »

RNG_25 wrote:
aurora313 wrote:Filozofija je samo jedan od pravaca vezanih za religiju
Ovo može reći samo neko ko baš ništa o filozofiji ne zna. Doduše, kako je riječ o ateisti to je možda reduntantno i spominjati...
Redu...šta?!
RNG_25

#555 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Suvišno, podrazumijevano i stoga nepotrebno za naglasiti i td. Ja sam kriv što sam upotrijebio praktično stranu riječ. Također, jasno je da nisam u pravu, samo nakon svega viđenog i pročitanog sam to i rekao.
L u c i f e r

#556 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by L u c i f e r »

RNG_25 wrote:Suvišno, podrazumijevano i stoga nepotrebno za naglasiti i td. Ja sam kriv što sam upotrijebio praktično stranu riječ. Također, jasno je da nisam u pravu, samo nakon svega viđenog i pročitanog sam to i rekao.
Nema frke, samo riječ je "redunDantno". :wink:
RNG_25

#557 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

OK, hvala na ispravci.
Ludzak

#558 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

Sigurno ljude nije 'stvorio' da ga obožavaju. Kako je onda stvarao Inke, Maje, Rimljane, etničke Grke, a nisu ga obožavali ?
Smrcak15

#559 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

Ludzak wrote:Sigurno ljude nije 'stvorio' da ga obožavaju. Kako je onda stvarao Inke, Maje, Rimljane, etničke Grke, a nisu ga obožavali ?
stvorio ih je iz svoje milosti da bi bili stavljeni na kusnju kako bi zasluzili boziju milost, pogresno je razmisljati da je Bog stvorio ljude samo da bi mu se klanjali jer obozavanje Boga je svaka radnja sa kojom je Bog zadovljan, pa makr to bilo sklanjane smeca sa puta, dati zalogaj hrane u usta svoje zene, pa cak i seks se ubraja u nesto bogu draga stvar kad muzi zena se seksaju do tog nivoa da ti se upise u dobro djelo za koje ces dobiti nagradu na sudnjem danu, tako da je pogresno razmisljati obozavanje BOga je samo klanjanje njemu
Ludzak

#560 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

Smrcak15 wrote:
Ludzak wrote:Sigurno ljude nije 'stvorio' da ga obožavaju. Kako je onda stvarao Inke, Maje, Rimljane, etničke Grke, a nisu ga obožavali ?
stvorio ih je iz svoje milosti da bi bili stavljeni na kusnju kako bi zasluzili boziju milost, pogresno je razmisljati da je Bog stvorio ljude samo da bi mu se klanjali jer obozavanje Boga je svaka radnja sa kojom je Bog zadovljan, pa makr to bilo sklanjane smeca sa puta, dati zalogaj hrane u usta svoje zene, pa cak i seks se ubraja u nesto bogu draga stvar kad muzi zena se seksaju do tog nivoa da ti se upise u dobro djelo za koje ces dobiti nagradu na sudnjem danu, tako da je pogresno razmisljati obozavanje BOga je samo klanjanje njemu
ii hadisanje po facebooku i forumima je isto tako draga stvar Bogu ?
Smrcak15

#561 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

Ludzak wrote:
Smrcak15 wrote:
ii hadisanje po facebooku i forumima je isto tako draga stvar Bogu ?
DA
Ludzak

#562 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

Smrcak15 wrote:
DA
I tekbiranje dok drži kalaš je draga stvar Bogu ?
Smrcak15

#563 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

Ludzak wrote:
Smrcak15 wrote:
DA
I tekbiranje dok drži kalaš je draga stvar Bogu ?
ako brani svoju zemlju, narod, vjeru, cast, porodicu, DA

jeli neki problem u tome?

ako napadam narod bez razloga, NE.
Post Reply