Masakar u Parizu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
LSD

#551 Re: Masakar u Parizu

Post by LSD »

belfy wrote:LSD - tom logikom mozemo lako doci do religije koja nece dozvoliti bilo kakve crteze, ili cak pisanu rijec. da li onda ista ima pravdanje da za glavu skracuje sve ostale? odrasti mentalno covjece. na ovo ne dajes odgovor...
Janjicar wrote:
Herr Flick wrote:Sta je tolika fama oko slike Muhameda?
Prikazaivanje lika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem je islamom strogo zabranjeno, na šta nam ukazuju i mnogi hadisi, fetve i stavovi učenjaka.
Stav učenjaka je jednoglasan povodom ovoga i za objavljivanje i prikazivanje slika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem se kaže da je to:
1) haram
2) začetak idolatrije – idolopoklonstva
3) oponasane sljedbenika zablude i kufra
4) omalovazavanje licnosti i misije Poslanika sallalahu alejhi ve sellem
O zabrani prikazivanja lika Poslanika izdata je i fetva i to:
– 1926. god. je Al-Azhar izdao fetvu o zabrani.
– 1950. god. Islamska akademija i egipatsko Vijeće za fetve potvrdilo je prethodnu fetvu, koja je od 1961. do 2010. god. potvrđena od strane pomenutog, kao i drugih sličnih vijeća koja djeluju u islamskom svijetu, od Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta itd., kada god je ovo pitanje aktuelizirano.
Ni sam Muhammed sallallahu alejhi ve sellem nije dozvolio da ga bilo ko naslika u to vreme jer je znao da bi se pojavili ljudi koji će te slike zloupotrebiti i od njega napraviti idola i nekoga koga će obožavati, a znamo da se samo Allah obožava, pa je tako Poslanik sallallahu alejhi ve sellem STROGO ZABRANIO da se njegov lik prikazuje, kao i likovi ostalih poslanika i likovi ashaba.
Postoje mnoge sire (životopisi) u kojima je detaljno opisan lik našeg Poslanika i miljenika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem na osnovi kojih lako možemo da zakljičimo da ova slika koja je korišćena u udžbeniku nije ni nalik njemu, što bi neku od učenjaka smatrali kao potvoru ili laž na Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a to je delo koje izvodi iz vere !
za tebe imam isto pitanje kao i LSD-u.
pa nismo došli do takve religije i prestani postavljati hipoteticka pitanja, jer ne želim davati hipotetičke odgovore...prestani koristiti nakaradnu logiku i prestani praviti SF scenarija

odrasti mentalno, krajnje ti je vrijeme ;-)
Last edited by LSD on 07/01/2015 18:50, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#552 Re: Masakar u Parizu

Post by Umalo popisivac »

O'zone wrote:Čitav svijet traži dvojicu ljudi i ništa....

Kažem ja da su profiji.
To jesu. Imaju i maske, sto mi je odmah bilo cudno. Mozda su ovo neki domaci konvertiti.
KAMI666

#553 Re: Masakar u Parizu

Post by KAMI666 »

Pjanic15 wrote:
Itekako se primio, zato se i desilo to što se desilo. Fizika o kojoj govoriš je životinjska fizika, a čovjek je racionalan. Sloboda govora je jedan od temelja demokratije, također sam već rekao, govori najbolje o onome ko je koristi i kako, a još bolje o idiotima koji se prime. Tebi može neko psovati sve živo, ali jednostavno nemaš pravo, zakonski, da mu fizički uzvratiš, nego istom mjerom ili ignoriraš, osim ako nakon verbalnih provokacija krene u fizičke, onda je uredu odbraniti se istom mjerom.

Također, kršćani i pripadnici raznih drugih političko-religijskih opcija su davno trebali ih bombardovati radi raznih ovakvih karikatura (ispod slike), ali nisu, nego se samo određeni muslimani prime, praveći tako sami sebi štetu.

http://i.kinja-img.com/gawker-media/ima ... kkanvm.jpg
http://i.kinja-img.com/gawker-media/ima ... cluzy6.png
http://i.kinja-img.com/gawker-media/ima ... lqyoap.png
Cak i kod zivotinja imas "pravila igre" a da nema kod ljudi koji su racinalni. Lava muzijaka, kada mu dosadi igrati sa malduncem i kada mu ide na nerve, on ga "strese" jednom i ovaj zna da vise ne moze, da ne prelazi tu jednu granicu.
Covjeku kada kazes da nesto ne radi, racionalni covjek ce to i prestati, ispostova ce, ali budala nece, on ce ici preko te granice koji svaki covjek ima. Ne mislim ja o ovdasnjim zakonima jel ja imam pravo ili nemam, ako mi dodje crno na oci taj je gotov. Nagon, bjes, ljubav, mrznja, je sve ono sto cini covjeka, ljudi nisu roboti i tanka je crta nas i zivotinja.
Vi izgleda ne razumjete da je svakom muslimanu zakon Boga veci od bilo kojeg drugog zakona. Ne diram te, ne diraj me, i tacka.
To sto je kriscanstvo dostiglo u danasnje vrijeme dno dna (a sto je slucaj naravno i kod pojedinih muslimana, i to mahom), to ne znaci da smo mi isti kao oni i da se mozete ponasati prema nama kao sa njima.
Oni ako od Isusa a.s. prave "Jesus superstar", to je njihova greska i to je njihov obraz, taj vjerovjesnik je njima poslan i oni ce jednog dana za to da odgovaraju. Evropa je izgubila Isusa i sluzi im vise kao komercijala, da mogu jos uzimati porez crkveni od naroda, to je zivi marketing.

Ali ko nekom daje pravo da vrijeda tudje, ako on sam u svoje ne vjeruje? To nema veze sa slobodom govora, to je licemjere i provokacija, a provokacija trazi odgovor, eto vidimo kakav, radikalni.
Bice kako ce da bude i sta Bog da.
Stjui

#554 Re: Masakar u Parizu

Post by Stjui »

kopijas34 wrote:
AcaLukas wrote: Koji kralj, ma branit ce tebe braca vehabozi. Ako imas kakvu sestru ili mater dobru usput ce ti je prodati na kakvom trzistu u ISIS-ovoj drzavi, ako je dobra mozda dogura i do kakvi sejkova Saudijske Arabije gdje ce vjencanje trajati 30 minuta po sejku.

To je civilizacija :izet:
:lol: :lol:

Nego hocemoli moci sklanjati ove nase vehabose uskoro? Sta vi mislite? Bolje da ocistimo pred svojih vrata smece sami.
Image
naravno,ja vam se obojici nudim na raspolaganje.kad vama odgovara,naravski...
Janjicar

#555 Re: Masakar u Parizu

Post by Janjicar »

detroit-mercy wrote:
Janjicar wrote:
Prikazaivanje lika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem je islamom strogo zabranjeno, na šta nam ukazuju i mnogi hadisi, fetve i stavovi učenjaka.
Stav učenjaka je jednoglasan povodom ovoga i za objavljivanje i prikazivanje slika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem se kaže da je to:
1) haram
O zabrani prikazivanja lika Poslanika izdata je i fetva i to:
– 1926. god. je Al-Azhar izdao fetvu o zabrani.
– 1950. god. Islamska akademija i egipatsko Vijeće za fetve potvrdilo je prethodnu fetvu, koja je od 1961. do 2010. god. potvrđena od strane pomenutog, kao i drugih sličnih vijeća koja djeluju u islamskom svijetu, od Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta itd., kada god je ovo pitanje aktuelizirano.
Ni sam Muhammed sallallahu alejhi ve sellem nije dozvolio da ga bilo ko naslika u to vreme jer je znao da bi se pojavili ljudi koji će te slike zloupotrebiti i od njega napraviti idola i nekoga koga će obožavati, a znamo da se samo Allah obožava, pa je tako Poslanik sallallahu alejhi ve sellem STROGO ZABRANIO da se njegov lik prikazuje, kao i likovi ostalih poslanika i likovi ashaba.
Postoje mnoge sire (životopisi) u kojima je detaljno opisan lik našeg Poslanika i miljenika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem na osnovi kojih lako možemo da zakljičimo da ova slika koja je korišćena u udžbeniku nije ni nalik njemu, što bi neku od učenjaka smatrali kao potvoru ili laž na Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a to je delo koje izvodi iz vere !
Jadno je drustvo gdje mu sejhovi odredjuju na koju ce nogu ustati, a jos su jadniji oni koji u takvim drustvima traze uzor :skoljka: .
Nekada je Šejh proglasavao Fetvu dok to sada radi Ulema i postoje organizacije Islamskih ucenjaka koji raspravljaju o tome :)
Imas na wikipediu masu stvari o tome pa onda navrati ovdje...
area51

#556 Re: Masakar u Parizu

Post by area51 »

Procjenjuje se da na teritoriji Francuske živi preko 8 miliona muslimana... :shock:
LBVIEW

#557 Re: Masakar u Parizu

Post by LBVIEW »

Cherry-Cherry wrote:Pa se ljudi pitaju zašto demonstracije po Evropi... Bošnjaci se moraju ograditi od ovoga pod hitno. Lijepo ja govorim da će morati da biraju da li da ostanu u Evropi i mjenjaju imena ili da idu...
Ziku alternativa u du'u Nikole Pasica iz 1918 :-) , i to iz usta toboze gradanski orijentirane, toleratne "antitorasice". I otkad se to Bosnjaci moraju oglasavati povodom teroristickih napada budaletina s kojim, osim vjere, nista zajednicko nemaju, kako to da se isto pravilo ne primjenjuje na susjede i komsije svaki put kad katolici, odnosno pravoslavci negdje zaseru, od Sjeverne Irske pa do Cecenije?
Sto se tice ovih ludaka u Francuskoj, ovim cinom samo daju argumente onim desnicarskim ludacima diljem EU, d Francuske do Skandinavije.
stalaktit

#558 Re: Masakar u Parizu

Post by stalaktit »

Koga zanima, ima BBC-jev dokumentarac (čak u koprodukciji s HRT-om), zove se Why democracy - Bloody Cartoons, u kojem su lijepo prikazali da se na ulicama islamskih gradova bez problema mogu kupiti crteži Muhameda. Meni jedan od boljih dokumentaraca.
L u c i f e r

#559 Re: Masakar u Parizu

Post by L u c i f e r »

Stoka fundamentalistička.

Majke im ga, i njima i onima koji ih podržavaju ili opravdavaju na bio koji način.
Pjanic15

#560 Re: Masakar u Parizu

Post by Pjanic15 »

Janjicar wrote:
Pjanic15 wrote:
Pa nije Francuska šerijatska država, pa da se sprovode zakoni iz Islama. :-)
Šerijatsko pravo je nesto sasvim drugo i to nema veze s ovim :)
Pa ovo što si naveo se može sprovditi samo nad muslimanima, ne možeš "zabranjivati ili određivati načela" nekome ko nije musliman. Po kojem je to osnovu u islamu legitimno da usred nešerijatske države Francuske, nemuslimanima neko određuje, zabranjuje o Islamskim propisima te kažnjava i uspostavlja, i to od koga. :-)
don vito

#561 Re: Masakar u Parizu

Post by don vito »

"Ako počnemo postavljati pitanje imamo li pravo ili ne u karikaturama crtati Muhameda, je li to iz ovih ili onih razloga opasno ili ne, postavit će se pitanje možemo li se u listu uopće baviti muslimanima, a potom i ljudskim bićima i završit ćemo tako što nećemo ni o kome pisati, i šaka će ekstremista pobijediti i u svijetu i u Francuskoj"

Stephane Charbonnier (1967-2015)
LDLT

#562 Re: Masakar u Parizu

Post by LDLT »

area51 wrote:Procjenjuje se da na teritoriji Francuske živi preko 8 miliona muslimana... :shock:

5-10%
Francuski ustav je sekularan pa ne dopušta pitanja u cenzusu o rasi i religiji.
Last edited by LDLT on 07/01/2015 18:57, edited 1 time in total.
KAMI666

#563 Re: Masakar u Parizu

Post by KAMI666 »

Ripicipi wrote:
KAMI666 wrote:

Govoris nekom da je drzak, a to sama radis i izaivas ostale.
Ko si ti da vrijedjas bilo koga, sta si ti?
Zasto uopste nesto raditi i insistirati na tome gdje ces nekog da uvrijeds?
Pa nije ni cudo, nadjes jednu budalu koja ce to uraditi, na drugoj strani imas drugu koja ce odgovoriti, i imas danas ovo sto se desava u FR.

Eto, jel to ono sto si htjela, jel to vrijedno ljudskih zivota?
Ovaj svijet je otisao u mp3.
Ti poredis karikaturu i ubistvo??
Pa vi definitivno niste normalni.
Ti bi izgleda nesto a da ti ne udje. :D
Nista ja ne opravdavam, ja samo analiziram kompletnu stvar.
Tvoj je problem sto je kod tebe "ja hocu, ja hocu, moje pravo sloboda govora". Sto ti sada ne pase slika koju vidis, jel to hoces i dalje da se po svijetu desava? Ja ne mislim da ce i jedni i drugi popustiti, ovo je tek pocelo. A sve zbog toga sto su jedni bezobrazni i nece da prestanu i ne postuju tudje, a drugi imaju pa mangupa koji ce da uzmu zivote neduznih ljudi.
AcaLukas

#564 Re: Masakar u Parizu

Post by AcaLukas »

hrastov žižak wrote:
treba i ove pobit, provociraju :oops:
Pa prvi su na listi vehabija/ISISA/Saudije. Zar ne pratis fb komentare vijestiummeta, nikad niko nije sreo sita ali parole poput Ubi, Zakolji da Sit ne postoji su hitovi!
homega

#565 Re: Masakar u Parizu

Post by homega »

Janjicar wrote:
1) haram
O zabrani prikazivanja lika Poslanika izdata je i fetva ...

Pa mijenjajte ovo retardirano pravilo!!! Izađite iz prošlosti, modernizirajte svoju religiju :?

Odakle pravo jednoj religijskoj zajednici da svoja pravila nameću drugima, da se drugi moraju ponašati po volji islamista :?

Pretpostavi pravilo hrišćanske zajednice po kojem oni diktiraju obavezno prikazivanje Isusa na nekim javnim prostorima, npr. u štampanim medijima :-)
O'zone
Globalni moderator

#566 Re: Masakar u Parizu

Post by O'zone »

Umalo popisivac wrote:
O'zone wrote:Čitav svijet traži dvojicu ljudi i ništa....

Kažem ja da su profiji.
To jesu. Imaju i maske, sto mi je odmah bilo cudno. Mozda su ovo neki domaci konvertiti.

Danas sam odmah govorio da mi ovo ne liči na posao ISIL ili talibana i al kaide jer ti ljudi neće pokrivati lice, neće praviti ostupnicu,auto za bijeg, njemu je cilj da pogine i bude šehid, da utjera strah u kosti "nevjernika".

Pored toga izjave svjedoka da govore tečni francuski bez dijalekta, kretanje, znali su tačno koga traže i te su i smaknuli (četvorica karikaturista), grupisanje pogodaka na policijskom vozilu sa kalašnjikovom koji je koliko ja znam poznat po recoil- odnosno trzanju...etc
Hajvan

#567 Re: Masakar u Parizu

Post by Hajvan »

KAMI666 wrote: Cak i kod zivotinja imas "pravila igre" a da nema kod ljudi koji su racinalni. Lava muzijaka, kada mu dosadi igrati sa malduncem i kada mu ide na nerve, on ga "strese" jednom i ovaj zna da vise ne moze, da ne prelazi tu jednu granicu.
Covjeku kada kazes da nesto ne radi, racionalni covjek ce to i prestati, ispostova ce, ali budala nece, on ce ici preko te granice koji svaki covjek ima. Ne mislim ja o ovdasnjim zakonima jel ja imam pravo ili nemam, ako mi dodje crno na oci taj je gotov. Nagon, bjes, ljubav, mrznja, je sve ono sto cini covjeka, ljudi nisu roboti i tanka je crta nas i zivotinja.
Vi izgleda ne razumjete da je svakom muslimanu zakon Boga veci od bilo kojeg drugog zakona. Ne diram te, ne diraj me, i tacka.
To sto je kriscanstvo dostiglo u danasnje vrijeme dno dna (a sto je slucaj naravno i kod pojedinih muslimana, i to mahom), to ne znaci da smo mi isti kao oni i da se mozete ponasati prema nama kao sa njima.
Oni ako od Isusa a.s. prave "Jesus superstar", to je njihova greska i to je njihov obraz, taj vjerovjesnik je njima poslan i oni ce jednog dana za to da odgovaraju. Evropa je izgubila Isusa i sluzi im vise kao komercijala, da mogu jos uzimati porez crkveni od naroda, to je zivi marketing.

Ali ko nekom daje pravo da vrijeda tudje, ako on sam u svoje ne vjeruje? To nema veze sa slobodom govora, to je licemjere i provokacija, a provokacija trazi odgovor, eto vidimo kakav, radikalni.

WTF!?!? :lol:

Goričeš u ĐŽehenemu, o ti Kami s tri šestice :evil:
KAMI666

#568 Re: Masakar u Parizu

Post by KAMI666 »

wannabe_ultra wrote:
KAMI666 wrote:
Pjanic15 wrote:
Itekako se primio, zato se i desilo to što se desilo. Fizika o kojoj govoriš je životinjska fizika, a čovjek je racionalan. Sloboda govora je jedan od temelja demokratije, također sam već rekao, govori najbolje o onome ko je koristi i kako, a još bolje o idiotima koji se prime. Tebi može neko psovati sve živo, ali jednostavno nemaš pravo, zakonski, da mu fizički uzvratiš, nego istom mjerom ili ignoriraš, osim ako nakon verbalnih provokacija krene u fizičke, onda je uredu odbraniti se istom mjerom.

Također, kršćani i pripadnici raznih drugih političko-religijskih opcija su davno trebali ih bombardovati radi raznih ovakvih karikatura (ispod slike), ali nisu, nego se samo određeni muslimani prime, praveći tako sami sebi štetu.

Cak i kod zivotinja imas "pravila igre" a da nema kod ljudi koji su racinalni. Lava muzijaka, kada mu dosadi igrati sa malduncem i kada mu ide na nerve, on ga "strese" jednom i ovaj zna da vise ne moze, da ne prelazi tu jednu granicu.

evo ekstremiste jos jednog
Po cemu sam extremista, junac jedan?
Pjanic15

#569 Re: Masakar u Parizu

Post by Pjanic15 »

KAMI666 wrote:
Pjanic15 wrote:

Opet ne razumiješ slobodu govora, demokratiju, racionalnost itd., ti ideš po životinjskim te i fanatičnim načelima koji se kose sa navedenim i jasno po svim osnovama griješiš, nema se šta dalje dodati.
Janjicar

#570 Re: Masakar u Parizu

Post by Janjicar »

Pjanic15 wrote:
Janjicar wrote:
Pjanic15 wrote:
Pa ovo što si naveo se može sprovditi samo nad muslimanima, ne možeš "zabranjivati ili određivati načela" nekome ko nije musliman. Po kojem je to osnovu u islamu legitimno da usred nešerijatske države Francuske, nemuslimanima neko određuje, zabranjuje o Islamskim propisima te kažnjava i uspostavlja, i to od koga. :-)
Pa niko ti ne zabranjuje ali onda u skladu sa losim sistemom drzave dobijes to sto si danas dobio, 12 mrtvih ljudi od kojih barem petoro nema nikakve veze s tim listom.
Jos da dodam da neki ne shvataju da imas razlicith grupa muslimana i kod jednih su dozovoljeni crtezi kod drugih nisu itd... Tako da dokumentarce te sto spominjete su vjerovatno kod šiita snimljeni...
ExNihilo

#571 Re: Masakar u Parizu

Post by ExNihilo »

don vito wrote:"Ako počnemo postavljati pitanje imamo li pravo ili ne u karikaturama crtati Muhameda, je li to iz ovih ili onih razloga opasno ili ne, postavit će se pitanje možemo li se u listu uopće baviti muslimanima, a potom i ljudskim bićima i završit ćemo tako što nećemo ni o kome pisati, i šaka će ekstremista pobijediti i u svijetu i u Francuskoj"

Image
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#572 Re: Masakar u Parizu

Post by Zviz »

Pjanic15 wrote:
Janjicar wrote:
Pjanic15 wrote:
Haj ti to objasni ljudima sa IQ nizim od tjelesne temperature i zatucanim mentalitetom. 90% tih Al Kajdinih pinua nezna nos obrisati a gdje jos da procitaju Kuran. Odavno, a pogodovo od danas je biti arap na Europskom kontinentu popularno ko biti prase u Teheranu. A posto Fifim upravlja dosta Francuza, ode i SP u Qataru.
Cherry-Cherry

#573 Re: Masakar u Parizu

Post by Cherry-Cherry »

don vito wrote:"Ako počnemo postavljati pitanje imamo li pravo ili ne u karikaturama crtati Muhameda, je li to iz ovih ili onih razloga opasno ili ne, postavit će se pitanje možemo li se u listu uopće baviti muslimanima, a potom i ljudskim bićima i završit ćemo tako što nećemo ni o kome pisati, i šaka će ekstremista pobijediti i u svijetu i u Francuskoj"

Izgleda da se ne smije raspravljati ni o čemu, odmah se nađe neko uvrijeđen.
Janjicar

#574 Re: Masakar u Parizu

Post by Janjicar »

homega wrote:
Janjicar wrote:
1) haram
O zabrani prikazivanja lika Poslanika izdata je i fetva ...

Pa mijenjajte ovo retardirano pravilo!!! Izađite iz prošlosti, modernizirajte svoju religiju :?

Odakle pravo jednoj religijskoj zajednici da svoja pravila nameću drugima, da se drugi moraju ponašati po volji islamista :?

Pretpostavi pravilo hrišćanske zajednice po kojem oni diktiraju obavezno prikazivanje Isusa na nekim javnim prostorima, npr. u štampanim medijima :-)
Modernizirajte religiju :D
Religija nije poput Lade Nive pa zastarjela je daj promijeni prednji branik, novi motor ubaci i et sad je dobra...
O'zone
Globalni moderator

#575 Re: Masakar u Parizu

Post by O'zone »

Pariski tužilac François Molins upravo je održao press konferenciju tokom koje je opisao tok napada na Charlie Hebdo.

Kako je rekao, dva naoružana napadača ušla su u kancelarije Charlie Hebdoa u 11:30. Ubili su jednu osobu u čekaonici prije nego su se popeli na drugi sprat gdje se održavao urednički sastanak. Vjeruje se da su napadači znali vrijeme i mjesto ovog sastanka.

12 osoba je ubijeno, 11 ranjeno, a četvero njih se nalazi u ozbiljnom stanju. Moulin je rekao da je među mrtvima i osam novinara. Autopsije će se izvršiti sutra ujutru.
Locked