Couldn't agree moreMohamad Sissoko wrote: That just shows how the world is fucked up
Jugonostalgija...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#551 Re: Jugonostalgija...
-
detroit-mercy
#552 Re: Jugonostalgija...
Na tvoju logiku je primjeren narodski jezik, bolje razumijes. Opet isto pitanje, procenat stanovnistva koje je islo na ORE nije bas neki, vise od 70% stanovnistva nije sluzilo JNA, sto po tvojoj logici znaci da niti su imali radne navike niti su bili disciplinovani_BataZiv_0809 wrote:Jest, evo sad kad nema ORA-e i JNA vidimo sta se nosi iz kuce.detroit-mercy wrote:
To se valjda ponese iz kuce, skole i drugih mjesta.
Sad ja kontam sto su se kod nas omladinke noliko handrileslabo isle u JNA pa se nisu stigle disciplinovati
.
Mislim, logika ti je kurcu za usi.
![]()
A i tebi je nivo komunikacije isti kao moja logika.
Jbt barem si duplo stariji od mene, furas se da si prevazisao evropski mentalitet, radis u njemackoj firmi u Americi i tako razgovaras
PS Evo ti se i pobratim stakasa javio. Isti ste mentoli![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#553 Re: Jugonostalgija...
To sto si ti bukvalno shvatio moje rijeci, govori o tvojoj logici.detroit-mercy wrote: Na tvoju logiku je primjeren narodski jezik, bolje razumijes. Opet isto pitanje, procenat stanovnistva koje je islo na ORE nije bas neki, vise od 70% stanovnistva nije sluzilo JNA, sto po tvojoj logici znaci da niti su imali radne navike niti su bili disciplinovani. Btw, ja te nigdje nisam nazvao mentolom, samo sam konstatovao da ti logika nije jaca strana. Vidi se da si produkt ovog danasnjeg skolstva i drustva
. Upravo radit takvih sam i prevazisao mentalitet u kome ako nekome ukazes na osnovnu gresku odma ide u kosti sa "vidi mu glove"
. Obrazuj se sinko treba ce ti, mani se parola
.
Ja sam napisao da su to za mene sinonimi za disciplinu i rad, a ne da svako ziv mora ici u JNA i na ORA-e. Naravno to si preskocio
To sto danas bar 70% mladica ni u dobrom punoljetstvu ne zna slozit garderobu, ispeglat kosulju, oprat gace, da ne govorim o kopanju transeja ili ne daj boze pruzanju prve pomoci je dokaz da je potrebno vise discipline i rada, pa zvala se ona JNA, ORA ili ne.
I nemoj mi ti, molim te, govorit ciji sam ja produkt i gdje sam se skolovao. Nemam uopce potrebu da sebe dizem pricama i da drugima dokazujem da sam zajeban i da sam nadisao mentalitet palanke u kojoj sam se rodio.
Moji roditelji su me naucili da postujem starije od sebe i to sam cinio sa tobom i stakasom sve do ove teme. A nakon ove i ne zasluzujete drugi epitet od mentola.
Dakle druze ako se vas dvojica smatrate uspjesnim sto u srednjovjecnim godinama nalazite zadovoljstvo u nadmudrivanju sa balavcem, koji pride zivi u drugoj drzavi, onda aferim. Svaka vam cast obojici.
-
radostan dan
#554 Re: Jugonostalgija...
evo još jednog iz ergele...ora su bile fantastična stvar za razvoj i formiranje mladih ljudi...stavova, navika i slično.
jna i ne baš, ja isto je doživljavam kao bačenu godinu koja se mogla bolje iskoristiti, pa makar kao godinu dana nekog dobrovoljnog rada tipa - ora.
mđt, lako je sad pametovati poslije bitke, tipa ono pitanje - šta će nam podzemni aerodrom i bunkeri?
takvo vrijeme bilo i to je to...mislim da u nekoj sf varijanti da je yuga opstala, vojska ne bi, bar ne u onom obimu i formi, iz razloga koje su pominjali džeferson i još neki.
i tada bi se otvorila šansa za ovo što sam gore napisao - umjesto vojske - nekih 6-9 mjeseci volontiranja i društveno korisnog rada.
izvrsna je to škola...puno je likova, još tada, koji su u životu samo gledali kako sunce hoda (u njih uključujem i sebe)...
može se samo pretpostaviti koliko ih je danas.
jna i ne baš, ja isto je doživljavam kao bačenu godinu koja se mogla bolje iskoristiti, pa makar kao godinu dana nekog dobrovoljnog rada tipa - ora.
mđt, lako je sad pametovati poslije bitke, tipa ono pitanje - šta će nam podzemni aerodrom i bunkeri?
takvo vrijeme bilo i to je to...mislim da u nekoj sf varijanti da je yuga opstala, vojska ne bi, bar ne u onom obimu i formi, iz razloga koje su pominjali džeferson i još neki.
i tada bi se otvorila šansa za ovo što sam gore napisao - umjesto vojske - nekih 6-9 mjeseci volontiranja i društveno korisnog rada.
izvrsna je to škola...puno je likova, još tada, koji su u životu samo gledali kako sunce hoda (u njih uključujem i sebe)...
može se samo pretpostaviti koliko ih je danas.
-
detroit-mercy
#555 Re: Jugonostalgija...
Iskreno vidi se da si balavac kad ovako skaces, ja ti opet ukazujem na tvoju pogresnu logiku. Ako su za tebe sinonimi za rad i disciplinu JNA i ORA onda sta je sa ogromnom vecinom stanovnistva koja nikada nije primirisala niti jedno niti drugo. Btw, ne vidim da si negdje napisao da svako ziv ne mora ici u JNA ili na ORE. Vidis, ja sam bio u JNA i sve na sta se je svodilo je bilo 40 dana ispiranja mozga sa nekom usranom obukom a poslije toga skoro godina alkoholiziranja do besvijesti i podjebavanje Slovenaca i Albanaca od bratstvo jedinstvenujucih. Prvih, zato sto su bili 25 godina ispred nas a drugih sto su bili 25 godina iza nas_BataZiv_0809 wrote:To sto si ti bukvalno shvatio moje rijeci, govori o tvojoj logici.detroit-mercy wrote: Na tvoju logiku je primjeren narodski jezik, bolje razumijes. Opet isto pitanje, procenat stanovnistva koje je islo na ORE nije bas neki, vise od 70% stanovnistva nije sluzilo JNA, sto po tvojoj logici znaci da niti su imali radne navike niti su bili disciplinovani. Btw, ja te nigdje nisam nazvao mentolom, samo sam konstatovao da ti logika nije jaca strana. Vidi se da si produkt ovog danasnjeg skolstva i drustva
. Upravo radit takvih sam i prevazisao mentalitet u kome ako nekome ukazes na osnovnu gresku odma ide u kosti sa "vidi mu glove"
. Obrazuj se sinko treba ce ti, mani se parola
.
Ja sam napisao da su to za mene sinonimi za disciplinu i rad, a ne da svako ziv mora ici u JNA i na ORA-e. Naravno to si preskocio![]()
To sto danas bar 70% mladica ni u dobrom punoljetstvu ne zna slozit garderobu, ispeglat kosulju, oprat gace, da ne govorim o kopanju transeja ili ne daj boze pruzanju prve pomoci je dokaz da je potrebno vise discipline i rada, pa zvala se ona JNA, ORA ili ne.
I nemoj mi ti, molim te, govorit ciji sam ja produkt i gdje sam se skolovao. Nemam uopce potrebu da sebe dizem pricama i da drugima dokazujem da sam zajeban i da sam nadisao mentalitet palanke u kojoj sam se rodio.
Moji roditelji su me naucili da postujem starije od sebe i to sam cinio sa tobom i stakasom sve do ove teme. A nakon ove i ne zasluzujete drugi epitet od mentola.
Dakle druze ako se vas dvojica smatrate uspjesnim sto u srednjovjecnim godinama nalazite zadovoljstvo u nadmudrivanju sa balavcem, koji pride zivi u drugoj drzavi, onda aferim. Svaka vam cast obojici.
Drugo, pravila foruma odredjuju vlasinici a ne ti, prema tome kad vlasnici foruma stave "Samo za balavce" onda se mozes razrahatiti do milje volje do tada, pustio si rijec u javnu diskusiju i nosi se sa posljedicama iste.
Opet za atribute cu te citirati "Jest, evo sad kad nema ORA-e i JNA vidimo sta se nosi iz kuce."
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#556 Re: Jugonostalgija...
Naspram tebe jesam balavac i zato ti se cudimdetroit-mercy wrote: Iskreno vidi se da si balavac kad ovako skaces, ja ti opet ukazujem na tvoju pogresnu logiku. Ako su za tebe sinonimi za rad i disciplinu JNA i ORA onda sta je sa ogromnom vecinom stanovnistva koja nikada nije primirisala niti jedno niti drugo. Btw, ne vidim da si negdje napisao da svako ziv ne mora ici u JNA ili na ORE. Vidis, ja sam bio u JNA i sve na sta se je svodilo je bilo 40 dana ispiranja mozga sa nekom usranom obukom a poslije toga skoro godina alkoholiziranja do besvijesti i podjebavanje Slovenaca i Albanaca od bratstvo jedinstvenujucih. Prvih, zato sto su bili 25 godina ispred nas a drugih sto su bili 25 godina iza nas.
Drugo, pravila foruma odredjuju vlasinici a ne ti, prema tome kad vlasnici foruma stave "Samo za balavce" onda se mozes razrahatiti do milje volje do tada, pustio si rijec u javnu diskusiju i nosi se sa posljedicama iste.
Opet za atribute cu te citirati "Jest, evo sad kad nema ORA-e i JNA vidimo sta se nosi iz kuce."
Tvoje iskustvo iz JNA je takvo, a sto bi ti bio generalno pravilo? Pa bolan i ne bio budi posten pa reci koliko je bilo momaka koji su u tom ispiranju mozga makar naucili uglanjacat cipele i slozit posteljinu?
Nisam ni rekao da ne trebamo diskutovat, ali tebe pamtim dobro po nacinu na koji diskutujes.
I ti i drug ti (ps epitet i atribut nisu isto, skolstvo moje lijepo
Znaci stalno neke upadice nidje veze sa temom i izvlacenje mojih rijeci iz konteksta. Plus kad u racunicu ubacimo vjerovatnocu da mi po godinama mozes biti otac, onda ispada jos smijesnije.
Znaci druze ako zelis da diskutujemo normalno, tu sam. Mozemo do besvijesti sto se mene tice. A ako ti meni krenes tim vidi mu glave, pa se naljutis kad ti se odgovori i predjemo na uvrede, bolje je da ovdje stanemo.
-
detroit-mercy
#557 Re: Jugonostalgija...
Momak, da ti podcrtam, mi diskutujemo na forumu, ti zastupas tezu da bez JNA i ORA nema rada ni discipline ja ti ukazem da ti je logika nidje veze, to ti je isto da odemo igrat kosarke i ja ti kazem da ti je igra za kurca (otvorena diskusija nismo na formalnom sastanku) jer ne znas igrati. Je li problem sto ti kazem da lose igras kosarku, je li tebe to sto ne znas igrat kosarku vrijedja kao licnost ili cini tebe kao osobu boljom ili losijom. Tako je i sa logikom, ja tvoju licnost nigdje nisam uvrijedio, nego tvoj logicki postupak._BataZiv_0809 wrote:Naspram tebe jesam balavac i zato ti se cudimdetroit-mercy wrote: Iskreno vidi se da si balavac kad ovako skaces, ja ti opet ukazujem na tvoju pogresnu logiku. Ako su za tebe sinonimi za rad i disciplinu JNA i ORA onda sta je sa ogromnom vecinom stanovnistva koja nikada nije primirisala niti jedno niti drugo. Btw, ne vidim da si negdje napisao da svako ziv ne mora ici u JNA ili na ORE. Vidis, ja sam bio u JNA i sve na sta se je svodilo je bilo 40 dana ispiranja mozga sa nekom usranom obukom a poslije toga skoro godina alkoholiziranja do besvijesti i podjebavanje Slovenaca i Albanaca od bratstvo jedinstvenujucih. Prvih, zato sto su bili 25 godina ispred nas a drugih sto su bili 25 godina iza nas.
Opet za atribute cu te citirati "Jest, evo sad kad nema ORA-e i JNA vidimo sta se nosi iz kuce."![]()
Tvoje iskustvo iz JNA je takvo, a sto bi ti bio generalno pravilo? Pa bolan i ne bio budi posten pa reci koliko je bilo momaka koji su u tom ispiranju mozga makar naucili uglanjacat cipele i slozit posteljinu?
Nisam ni rekao da ne trebamo diskutovat, ali tebe pamtim dobro po nacinu na koji diskutujes.
I ti i drug ti (ps epitet i atribut nisu isto, skolstvo moje lijepo).
Znaci stalno neke upadice nidje veze sa temom i izvlacenje mojih rijeci iz konteksta. Plus kad u racunicu ubacimo vjerovatnocu da mi po godinama mozes biti otac, onda ispada jos smijesnije.
Znaci druze ako zelis da diskutujemo normalno, tu sam. Mozemo do besvijesti sto se mene tice. A ako ti meni krenes tim vidi mu glave, pa se naljutis kad ti se odgovori i predjemo na uvrede, bolje je da ovdje stanemo.
Evo i ovdje nam pricas kako je bilo na ORA-ma ili JNA a nikada nisi bio niti na jednom niti na drugom, znaci nemas to iskustvo. To ti je isto kao kad rani adoloscent pocne pricat kako je lijepo jebavat a nije jos umocio nego slusao sta striji pricaju
Moje iskustvo iz JNA je da ko je bio radan i disciplinovan bio je i bez JNA a ko je bio hamelj kod kuce bio je i u JNA.
- Ommadawn
#558 Re: Jugonostalgija...
Ja nisam dozivio da idem ni u JNA ni na ORA-u, jer sam bio klinac kad se Juga raspala. Ali pricao sam sa ljudima koji su tamo bili i uglavnom su price isle ovako:
JNA:
-"e to je bilo vazno da se naucis disciplini i postovanju"
- "...uh pa moras dobro zastititi svoje stvari jer pokradose ti sve"
- "...ali kad paket stigne sa svima se dijeli"
- "...ma desetar ti je vazda bio neki seljacic ili kompleksas zeljan da nekome komanduje. Papci uglavom"
- "....uh tad sam prvi put pio mastiku. Nikad se u zivotu vise nisam ispovracao"
- "...ma Albanci su se vazda odvajali. Joj ovaj jedan se pravio da ne zna nas jezik, mi mu psovali mater i sestru, kad na kraju se pokazalo da tip studira pravo u Beogradu"
- "Slovenci? Ma to su bili supci... Nikad paket nisu sa nama dijelili"
-"...eh taj o kojem ti pricam je bio najzajebaniji i kasnije citam o njemu u novinama, zaglavio zatvora u Holandiji zbog neke pljacke banke"
-"...dodju one Ciganke kurave na strazu i pitaju da nam ga popuse za 20 hiljadarki. Ali hajd´ ti se usudi, straza je to, moze kapetan naici"
-"...al se kapetan napio, auuu. A imao dobru zenu, kazu da se karala samo tako"
-" Bio ovaj jedan Zagrepcanin, simulirao da je lud. I pustise ga jebo mater...izvuce se"
ORA:
- Ja sam tu otisao jer me raja nagovorila
- Ma radilo se pravo, ali vazda bila neka budala koja je mogla povuci za trojicu pa onda traze i od tebe isto
- Joj cim nema vodje brigade, mi uhvatimo krivinu. Nek budale kopaju...
(ovo su mi uglavnom pricali ljudi rodjeni krajem 60-ih)
JNA:
-"e to je bilo vazno da se naucis disciplini i postovanju"
- "...uh pa moras dobro zastititi svoje stvari jer pokradose ti sve"
- "...ali kad paket stigne sa svima se dijeli"
- "...ma desetar ti je vazda bio neki seljacic ili kompleksas zeljan da nekome komanduje. Papci uglavom"
- "....uh tad sam prvi put pio mastiku. Nikad se u zivotu vise nisam ispovracao"
- "...ma Albanci su se vazda odvajali. Joj ovaj jedan se pravio da ne zna nas jezik, mi mu psovali mater i sestru, kad na kraju se pokazalo da tip studira pravo u Beogradu"
- "Slovenci? Ma to su bili supci... Nikad paket nisu sa nama dijelili"
-"...eh taj o kojem ti pricam je bio najzajebaniji i kasnije citam o njemu u novinama, zaglavio zatvora u Holandiji zbog neke pljacke banke"
-"...dodju one Ciganke kurave na strazu i pitaju da nam ga popuse za 20 hiljadarki. Ali hajd´ ti se usudi, straza je to, moze kapetan naici"
-"...al se kapetan napio, auuu. A imao dobru zenu, kazu da se karala samo tako"
-" Bio ovaj jedan Zagrepcanin, simulirao da je lud. I pustise ga jebo mater...izvuce se"
ORA:
- Ja sam tu otisao jer me raja nagovorila
- Ma radilo se pravo, ali vazda bila neka budala koja je mogla povuci za trojicu pa onda traze i od tebe isto
- Joj cim nema vodje brigade, mi uhvatimo krivinu. Nek budale kopaju...
(ovo su mi uglavnom pricali ljudi rodjeni krajem 60-ih)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#559 Re: Jugonostalgija...
1.) Netacno, ja smatram da bez rada i discipline nema covjeka. ORA i JNA su samo jedan od oblika usadjivanja tih vrijednosti, naravno ne jedini.detroit-mercy wrote: Momak, da ti podcrtam, mi diskutujemo na forumu, ti zastupas tezu da bez JNA i ORA nema rada ni discipline ja ti ukazem da ti je logika nidje veze, to ti je isto da odemo igrat kosarke i ja ti kazem da ti je igra za kurca (otvorena diskusija nismo na formalnom sastanku) jer ne znas igrati. Je li problem sto ti kazem da lose igras kosarku, je li tebe to sto ne znas igrat kosarku vrijedja kao licnost ili cini tebe kao osobu boljom ili losijom. Tako je i sa logikom, ja tvoju licnost nigdje nisam uvrijedio, nego tvoj logicki postupak.
Evo i ovdje nam pricas kako je bilo na ORA-ma ili JNA a nikada nisi bio niti na jednom niti na drugom, znaci nemas to iskustvo. To ti je isto kao kad rani adoloscent pocne pricat kako je lijepo jebavat a nije jos umocio nego slusao sta striji pricaju![]()
Moje iskustvo iz JNA je da ko je bio radan i disciplinovan bio je i bez JNA a ko je bio hamelj kod kuce bio je i u JNA.
2.) Ne pricam kako je, nego govorim o stvarima koje se uce vojnoj obuci, a sto spada u neko opce znanje. Ija sam prosao odredjene terenske obuke nalik na vojne
3.) Iskustvo mog djeda (ratna mornarica-rane 60-te), najstarijeg amidze (Titova garda-isto 60-te) i oca (protuavionska artiljerija-rane 70-te), kao i mnogih drugih sa kojima sam pricao, nisu takva.
- dobar osjecaj
#560 Re: Jugonostalgija...
Ja sam unuce tog sistema u njegovom punom zanosu, neko ko se lako i sanjivo "primao" za bajkovite anegdote mojih nena o tom vremenu i obicajima.
Sanjivo sam upijala i price posebno mog oca o trudu koji je potreban da bi se dobio kvalitet.
Bez obzira sto znam da je vecina prica mojih nena puka mitomanija - jer je budalastina povjerovati u izmisljotine tipa, da je medju izgladnjelim narodom koji mjesecima nije okusio hljeb od psenice vladala takva euforija da kad bi im partizani dosli medju njih i pitali "sta cemo za veceru", da bi svi uglas povikali "Kozarsko kolo" i onda bi svi odusevljeni zaigrali i zapjevali partizanske pjesme i cica mica gotova prica...sve mi je to bilo simpaticno.
Ja vjerujem da je vecina stvari bila manipulacija, propaganda i ekspriment i gledajuci rezultate naseg porodicnog mini eksperimenta ideologije Jugoslavije, ORA i inih vrijednosti, vidim da je isti eksperiment dao potpuno razlicite rezultate
Ja sam prirodno sklona redu u svemu u zivotu i to sto mi je porodica ili sistem nudio smjernice, meni je samo bilo prirodno okruzenje koje je dopunjavalo ono sto vec jesam. Mom bratu i sestri vec nije predstavljalo nista i u skladu s tim zive cijeli zivot sasvim drugacije od svega u sta ih se pokusavalo usmjeriti.
Dakle na tragu price da su JNA ili radne akcije poboljsavale ljude - mozda u nekom manjem obliku i privremenog karaktera.
Sanjivo sam upijala i price posebno mog oca o trudu koji je potreban da bi se dobio kvalitet.
Bez obzira sto znam da je vecina prica mojih nena puka mitomanija - jer je budalastina povjerovati u izmisljotine tipa, da je medju izgladnjelim narodom koji mjesecima nije okusio hljeb od psenice vladala takva euforija da kad bi im partizani dosli medju njih i pitali "sta cemo za veceru", da bi svi uglas povikali "Kozarsko kolo" i onda bi svi odusevljeni zaigrali i zapjevali partizanske pjesme i cica mica gotova prica...sve mi je to bilo simpaticno.
Ja vjerujem da je vecina stvari bila manipulacija, propaganda i ekspriment i gledajuci rezultate naseg porodicnog mini eksperimenta ideologije Jugoslavije, ORA i inih vrijednosti, vidim da je isti eksperiment dao potpuno razlicite rezultate
Ja sam prirodno sklona redu u svemu u zivotu i to sto mi je porodica ili sistem nudio smjernice, meni je samo bilo prirodno okruzenje koje je dopunjavalo ono sto vec jesam. Mom bratu i sestri vec nije predstavljalo nista i u skladu s tim zive cijeli zivot sasvim drugacije od svega u sta ih se pokusavalo usmjeriti.
Dakle na tragu price da su JNA ili radne akcije poboljsavale ljude - mozda u nekom manjem obliku i privremenog karaktera.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#561 Re: Jugonostalgija...
A sta mislis @dobar osjecaj, da li bi dobar potez bio ponovno uvodjenje sluzenja drzavi, bilo kroz sluzenje u oruzanim snagama, bilo kao civilno sluzenje tipa rada u penzionerskim domovima, ustanovama za dusevno oboljele itd...dobar osjecaj wrote:Ja sam unuce tog sistema u njegovom punom zanosu, neko ko se lako i sanjivo "primao" za bajkovite anegdote mojih ....
I sam se smatram prirodno naviknutim na red, a eto tokom studija sam radio najteze fizicke poslove (iako imam dobrostojece roditelje koji su me mogli finansirati bez problema) i prosao sam terenske obuke sa gorskom sluzbom spasavanja, pa me zestoko nervira kad vidim da neko, iako dobrano na pragu tridesetih, ne zna ocisiti iza sebe, a ni bilo sta fizicki raditi.
- skupljac_zeljeza
- hatemondays
#563 Re: Jugonostalgija...
Imao sam srecu biti na oba dogadjaja ORA i sluzenje vojnog roka.Princip je bio isti brom u caj ili kafu i nosikiriki.Da se razumijemo i nda je bilo stela i na ORA i na sluzenju vojnog roka.ORA mi je ostala u prilicno beze sjecanju, puno rada dzabalesku, za hranu i smjestaj u sumarskoj na Ilidzi, brigadiri naravno iskarali sve i jednu bolju omladinku a mi onako umorni masala i puni broma spavanjac i hajmo ponovo u 5 ujutro.
JNA druga prica, Pantelej Nis, decembarac 85, nije bilo dobro uopste biti Siptar tada, sranja na Kosovu, odlasci Srba u Beograd, atmosfera nimalo u stilu bratstvo jedinstvo.Ono sto sam zapamtio tada da su vecina oficira bili ili Srbi ili Crnogorci.Nisam upratio neku netrepeljivost prema muslimanima( a taj sam da se razjasnimo).Siptari su stalno bili pod prismotrom tako da im nije bilo prijatno sluziti armiju u tom periodu.Naucilo se puno stvari u armiji disciplina i red su nesto sto mi ostalo u amanet. Ostalo manje vise osim sto si upoznao ljude i cijele Juge.A sad ko na Kalmanu:ovom prilikom pozdravio bih Seju Kevrica (Vares), Aliju Zivcica (Zivinice), Kruni Umfeteru (Podravina) se najebem stare dvaput zaglavih zatvor zbog supka al haj i zatvor je za ljude.
Za ovo kolege forumase koji nisu odsluzili onu JNA ili bili na ORA-ima bilo bi lijepo da nekomentarisu kao i sto i ja nekomentarisem o dogadjaima iz Nagasakija ili Zaliva Svinja.
JNA druga prica, Pantelej Nis, decembarac 85, nije bilo dobro uopste biti Siptar tada, sranja na Kosovu, odlasci Srba u Beograd, atmosfera nimalo u stilu bratstvo jedinstvo.Ono sto sam zapamtio tada da su vecina oficira bili ili Srbi ili Crnogorci.Nisam upratio neku netrepeljivost prema muslimanima( a taj sam da se razjasnimo).Siptari su stalno bili pod prismotrom tako da im nije bilo prijatno sluziti armiju u tom periodu.Naucilo se puno stvari u armiji disciplina i red su nesto sto mi ostalo u amanet. Ostalo manje vise osim sto si upoznao ljude i cijele Juge.A sad ko na Kalmanu:ovom prilikom pozdravio bih Seju Kevrica (Vares), Aliju Zivcica (Zivinice), Kruni Umfeteru (Podravina) se najebem stare dvaput zaglavih zatvor zbog supka al haj i zatvor je za ljude.
Za ovo kolege forumase koji nisu odsluzili onu JNA ili bili na ORA-ima bilo bi lijepo da nekomentarisu kao i sto i ja nekomentarisem o dogadjaima iz Nagasakija ili Zaliva Svinja.
- stakasa
#564 Re: Jugonostalgija kao mitomanija
Dobro bi bilo pogledati prilog, cisto kao protuteza lovackim-, gorskim- i pricama iz vojskeskupljac_zeljeza wrote:FTV
- Stoner
#565 Re: Jugonostalgija...
Bi, kako ne bi. Taman da ja 'vako mlad steknem malo discipline i radne navike._BataZiv_0809 wrote:
, da li bi dobar potez bio ponovno uvodjenje sluzenja drzavi, bilo kroz sluzenje u oruzanim snagama, .
- skupljac_zeljeza
#566 Re: Jugonostalgija...

http://liberty.ba/article/71/Bolji-zivo ... bez-mitova
http://liberty.ba/article/69/Ekonomija- ... vnog-kraha
http://liberty.ba/article/64/Horori-hip ... ore-prosle
http://liberty.ba/article/7/Kako-je-to-biti-komunista
http://liberty.ba/article/48/Slucaj-Tro ... ovecanstva
http://liberty.ba/article/44/Socijaliza ... ili-znanja
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#567 Re: Jugonostalgija...
I konacno izgubis nevinostStoner wrote:
Bi, kako ne bi. Taman da ja 'vako mlad steknem malo discipline i radne navike.
-
detroit-mercy
#568 Re: Jugonostalgija...
Hoces da ti kazem iskustvo moga oca, bas sam skoro bio u BiH i ovo je prvi puta da mi je ispricao neke stvari. Stari, koji je covjek onog sistema, koji i dalje smtara da treba kandzijat redom sve, duboko izrevoltiran onim time sto se nije mogao izjasniti kao Bosanac na popisu poce pricu o izjasnjavanju. Kaze, evo "cetvrti puta mijenjam naciju a ja isti covjek, cak stavise zivim skoro na istom mjestu preko 40 i nesto godina. Pocetkom 50tih otisao u vojsku i pitaju me sta si ja kazem Musliman a oni meni ne mozes se tako izjasniti, stari onda kaze, nacionalno neopredijeljen, ne moze ni to. Pa sta onda moze, oficir ni pet ni sest, Srbin ili Hrvat. Stari kaze, haj pisi Srbin (posto je znao nekog Srbina) kad nista drugo ne moze_BataZiv_0809 wrote:1.) Netacno, ja smatram da bez rada i discipline nema covjeka. ORA i JNA su samo jedan od oblika usadjivanja tih vrijednosti, naravno ne jedini.detroit-mercy wrote: Momak, da ti podcrtam, mi diskutujemo na forumu, ti zastupas tezu da bez JNA i ORA nema rada ni discipline ja ti ukazem da ti je logika nidje veze, to ti je isto da odemo igrat kosarke i ja ti kazem da ti je igra za kurca (otvorena diskusija nismo na formalnom sastanku) jer ne znas igrati. Je li problem sto ti kazem da lose igras kosarku, je li tebe to sto ne znas igrat kosarku vrijedja kao licnost ili cini tebe kao osobu boljom ili losijom. Tako je i sa logikom, ja tvoju licnost nigdje nisam uvrijedio, nego tvoj logicki postupak.
Evo i ovdje nam pricas kako je bilo na ORA-ma ili JNA a nikada nisi bio niti na jednom niti na drugom, znaci nemas to iskustvo. To ti je isto kao kad rani adoloscent pocne pricat kako je lijepo jebavat a nije jos umocio nego slusao sta striji pricaju![]()
2.) Ne pricam kako je, nego govorim o stvarima koje se uce vojnoj obuci, a sto spada u neko opce znanje. Ija sam prosao odredjene terenske obuke nalik na vojne![]()
3.) Iskustvo mog djeda (ratna mornarica-rane 60-te), najstarijeg amidze (Titova garda-isto 60-te) i oca (protuavionska artiljerija-rane 70-te), kao i mnogih drugih sa kojima sam pricao, nisu takva.
Btw, bez uvreda tip SDA i te gluposti molim, jer niko u familiji nema veze sa SDA i slicnim govnima (bilo koje partije).
- Stoner
#569 Re: Jugonostalgija...
_BataZiv_0809 wrote:I konacno izgubis nevinostStoner wrote:
Bi, kako ne bi. Taman da ja 'vako mlad steknem malo discipline i radne navike.
-
detroit-mercy
#570 Re: Jugonostalgija...
Kucni odgoj_BataZiv_0809 wrote:A sta mislis @dobar osjecaj, da li bi dobar potez bio ponovno uvodjenje sluzenja drzavi, bilo kroz sluzenje u oruzanim snagama, bilo kao civilno sluzenje tipa rada u penzionerskim domovima, ustanovama za dusevno oboljele itd...dobar osjecaj wrote:Ja sam unuce tog sistema u njegovom punom zanosu, neko ko se lako i sanjivo "primao" za bajkovite anegdote mojih ....
I sam se smatram prirodno naviknutim na red, a eto tokom studija sam radio najteze fizicke poslove (iako imam dobrostojece roditelje koji su me mogli finansirati bez problema) i prosao sam terenske obuke sa gorskom sluzbom spasavanja, pa me zestoko nervira kad vidim da neko, iako dobrano na pragu tridesetih, ne zna ocisiti iza sebe, a ni bilo sta fizicki raditi.
- dobar osjecaj
#571 Re: Jugonostalgija...
Ne znam zaista. Nekoliko generacija je unisteno na razne nacine. Na ovom prostoru je ostao sasvim neznatan broj stvarnog ljudskog kapitala koji bi predstavljao ikakvu realnu mogucnost da se ova bolest koja nam je nametnuta uzdrma iz temelja i da se krene iz pocetka. Kvalitetni ljudi grcaju i guse se okruzeni kugom laznog nacionalizma, losim opstim odgojem, lijenoscu da se radi na sebi kako bi se moglo raditi i za opste dobro...i brojnim drugim uzasima s kojima se moras susresti na svakom koraku._BataZiv_0809 wrote:A sta mislis @dobar osjecaj, da li bi dobar potez bio ponovno uvodjenje sluzenja drzavi, bilo kroz sluzenje u oruzanim snagama, bilo kao civilno sluzenje tipa rada u penzionerskim domovima, ustanovama za dusevno oboljele itd...dobar osjecaj wrote:Ja sam unuce tog sistema u njegovom punom zanosu, neko ko se lako i sanjivo "primao" za bajkovite anegdote mojih ....
Previse je ljudi kojima ovaj i ovakav sistem odgovara, a previse je i unutrasnjih i medjunarodnih interesa koji dosipaju novac da se stanje odrzava takvim. Osim toga, recimo da je od 1989. cijeli svijet pretrpio brojne zemljotrese ideologija i novih zivotnih vrijednosti pa je nezahvalno misliti da su ti oblici specificni za nas i nesto sto je moguce lako izolovati ili lijeciti vracanjem na neke recepte koji su isprobavani u drugim okolnostima.
Kad se osvrnem oko sebe, vidim da je vecina kvalitetnih ljudi iz mog nekadasnjeg okruzenja ili umrla ili potpuno marginalizovana ili nestala negdje. Oni koji su navikli da rade dobre stvari i dalje se bave takvim aktivnostima. Ostala je, nazalost, poplava onih koji su ismijavali sve oblike truda za opste dobro, djecice koja su sa mnom pohadjala nastavu i ziveci u slicnim uslovima kao i ja jedva prolazila dvicom ili tricom i koja su uvijek ismijavala sve napredne vrijednosti i oblike ponasanja i uvijek su krivili sistem za vlastite neuspjehe (iz usta djece su progovarale price njihovih roditelja jer su bili premali da bi razumjeli sta pricaju). Kad to spominjem, ne mislim da nije istina da je postojala velika doza stigmatizacije muslimanskog naroda u bivsem sistemu. Sigurna sam da jeste makar iz brojnih porodicnih primjera. Jasno mi je da je to doprinjelo marginalizaciji velikog broja ljudi koji su imali manje mogucnosti da se obrazuju i imaju pristup kvalitetnijem zivotu. Takva masa koja se smisljeno akumulirala na ovom prostoru je odlicna polazna osnova za haos i lagano unistavanje jednog nakaradnog drustva kakvo jesmo.
Nisam jugonostalgicna ali se kao ni moji roditelji ne mogu i necu poistovjetiti sa kuznom zaostaloscu koja je preplavila sve u mojoj zemlji.
- stakasa
#572 Re: Jugonostalgija...
Sad ce ti reci jebo nacionalnost kad je stomak pundetroit-mercy wrote:Hoces da ti kazem iskustvo moga oca, bas sam skoro bio u BiH i ovo je prvi puta da mi je ispricao neke stvari. Stari, koji je covjek onog sistema, koji i dalje smtara da treba kandzijat redom sve, duboko izrevoltiran onim time sto se nije mogao izjasniti kao Bosanac na popisu poce pricu o izjasnjavanju. Kaze, evo "cetvrti puta mijenjam naciju a ja isti covjek, cak stavise zivim skoro na istom mjestu preko 40 i nesto godina. Pocetkom 50tih otisao u vojsku i pitaju me sta si ja kazem Musliman a oni meni ne mozes se tako izjasniti, stari onda kaze, nacionalno neopredijeljen, ne moze ni to. Pa sta onda moze, oficir ni pet ni sest, Srbin ili Hrvat. Stari kaze, haj pisi Srbin (posto je znao nekog Srbina) kad nista drugo ne moze_BataZiv_0809 wrote:1.) Netacno, ja smatram da bez rada i discipline nema covjeka. ORA i JNA su samo jedan od oblika usadjivanja tih vrijednosti, naravno ne jedini.detroit-mercy wrote: Momak, da ti podcrtam, mi diskutujemo na forumu, ti zastupas tezu da bez JNA i ORA nema rada ni discipline ja ti ukazem da ti je logika nidje veze, to ti je isto da odemo igrat kosarke i ja ti kazem da ti je igra za kurca (otvorena diskusija nismo na formalnom sastanku) jer ne znas igrati. Je li problem sto ti kazem da lose igras kosarku, je li tebe to sto ne znas igrat kosarku vrijedja kao licnost ili cini tebe kao osobu boljom ili losijom. Tako je i sa logikom, ja tvoju licnost nigdje nisam uvrijedio, nego tvoj logicki postupak.
2.) Ne pricam kako je, nego govorim o stvarima koje se uce vojnoj obuci, a sto spada u neko opce znanje. Ija sam prosao odredjene terenske obuke nalik na vojne![]()
3.) Iskustvo mog djeda (ratna mornarica-rane 60-te), najstarijeg amidze (Titova garda-isto 60-te) i oca (protuavionska artiljerija-rane 70-te), kao i mnogih drugih sa kojima sam pricao, nisu takva.. I to je bila JNA.
Btw, bez uvreda tip SDA i te gluposti molim, jer niko u familiji nema veze sa SDA i slicnim govnima (bilo koje partije).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#573 Re: Jugonostalgija...
To je sad vec druga tema, a iskreno ne osjecam pretjeranu potrebu da sa tobom dalje sirim pricu. Ocigledno se ne razumijemo i bolje je da na ovome zavrsimo.detroit-mercy wrote: Hoces da ti kazem iskustvo moga oca, bas sam skoro bio u BiH i ovo je prvi puta da mi je ispricao neke stvari. Stari, koji je covjek onog sistema, koji i dalje smtara da treba kandzijat redom sve, duboko izrevoltiran onim time sto se nije mogao izjasniti kao Bosanac na popisu poce pricu o izjasnjavanju. Kaze, evo "cetvrti puta mijenjam naciju a ja isti covjek, cak stavise zivim skoro na istom mjestu preko 40 i nesto godina. Pocetkom 50tih otisao u vojsku i pitaju me sta si ja kazem Musliman a oni meni ne mozes se tako izjasniti, stari onda kaze, nacionalno neopredijeljen, ne moze ni to. Pa sta onda moze, oficir ni pet ni sest, Srbin ili Hrvat. Stari kaze, haj pisi Srbin (posto je znao nekog Srbina) kad nista drugo ne moze. I to je bila JNA.
Hvala bogu pa je Muslimanima/Bosnjacima najveci problem u Jugoslaviji bilo izjasnjavanje. Bolje i to nego biti dobrim dijelom u masovnim grobnicama, drugim dijelom protjeran, opljackan, nezaposlen i besperspektivan.
Pozdrav tebi druze i svako dobro.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#574 Re: Jugonostalgija...
Ovaj dio mi se posebno svidja. A i cijeli post je odlican.dobar osjecaj wrote: Ne znam zaista. Nekoliko generacija je unisteno na razne nacine. Na ovom prostoru je ostao sasvim neznatan broj stvarnog ljudskog kapitala koji bi predstavljao ikakvu realnu mogucnost da se ova bolest koja nam je nametnuta uzdrma iz temelja i da se krene iz pocetka. Kvalitetni ljudi grcaju i guse se okruzeni kugom laznog nacionalizma, losim opstim odgojem, lijenoscu da se radi na sebi kako bi se moglo raditi i za opste dobro...i brojnim drugim uzasima s kojima se moras susresti na svakom koraku.
Previse je ljudi kojima ovaj i ovakav sistem odgovara, a previse je i unutrasnjih i medjunarodnih interesa koji dosipaju novac da se stanje odrzava takvim. Osim toga, recimo da je od 1989. cijeli svijet pretrpio brojne zemljotrese ideologija i novih zivotnih vrijednosti pa je nezahvalno misliti da su ti oblici specificni za nas i nesto sto je moguce lako izolovati ili lijeciti vracanjem na neke recepte koji su isprobavani u drugim okolnostima.
Kad se osvrnem oko sebe, vidim da je vecina kvalitetnih ljudi iz mog nekadasnjeg okruzenja ili umrla ili potpuno marginalizovana ili nestala negdje. Oni koji su navikli da rade dobre stvari i dalje se bave takvim aktivnostima. Ostala je, nazalost, poplava onih koji su ismijavali sve oblike truda za opste dobro, djecice koja su sa mnom pohadjala nastavu i ziveci u slicnim uslovima kao i ja jedva prolazila dvicom ili tricom i koja su uvijek ismijavala sve napredne vrijednosti i oblike ponasanja i uvijek su krivili sistem za vlastite neuspjehe (iz usta djece su progovarale price njihovih roditelja jer su bili premali da bi razumjeli sta pricaju). Kad to spominjem, ne mislim da nije istina da je postojala velika doza stigmatizacije muslimanskog naroda u bivsem sistemu. Sigurna sam da jeste makar iz brojnih porodicnih primjera. Jasno mi je da je to doprinjelo marginalizaciji velikog broja ljudi koji su imali manje mogucnosti da se obrazuju i imaju pristup kvalitetnijem zivotu. Takva masa koja se smisljeno akumulirala na ovom prostoru je odlicna polazna osnova za haos i lagano unistavanje jednog nakaradnog drustva kakvo jesmo.
Nisam jugonostalgicna ali se kao ni moji roditelji ne mogu i necu poistovjetiti sa kuznom zaostaloscu koja je preplavila sve u mojoj zemlji.
Nazalost ovo je sistemsko zatupljivanje ljudi kroz serviranje lako shvatljive malogradjanske zabave i forsiranja apsolutne besperspektivnosti i beznadeznosti.
Status quo je interes mnogih. Oni koji bi zeljeli mijenjati nesto ili su u manjini ili su vec obeshrabreni.
-
detroit-mercy
#575 Re: Jugonostalgija...
Problem Muslimana nije bilo izjasnjavanje, prvo sto muslimani nisu bili politicki narod niti su imali zacrtane svoje politicko/nacionalne ciljeve. U ta vremena muslimane si mogao nazvati i eskimima oni bi to prihvatili. Problem lezi u cinjenici da je bivsa drzava bila stalno opterecena trvenjima dva politicka norda S-H_BataZiv_0809 wrote:To je sad vec druga tema, a iskreno ne osjecam pretjeranu potrebu da sa tobom dalje sirim pricu. Ocigledno se ne razumijemo i bolje je da na ovome zavrsimo.detroit-mercy wrote: Hoces da ti kazem iskustvo moga oca, bas sam skoro bio u BiH i ovo je prvi puta da mi je ispricao neke stvari. Stari, koji je covjek onog sistema, koji i dalje smtara da treba kandzijat redom sve, duboko izrevoltiran onim time sto se nije mogao izjasniti kao Bosanac na popisu poce pricu o izjasnjavanju. Kaze, evo "cetvrti puta mijenjam naciju a ja isti covjek, cak stavise zivim skoro na istom mjestu preko 40 i nesto godina. Pocetkom 50tih otisao u vojsku i pitaju me sta si ja kazem Musliman a oni meni ne mozes se tako izjasniti, stari onda kaze, nacionalno neopredijeljen, ne moze ni to. Pa sta onda moze, oficir ni pet ni sest, Srbin ili Hrvat. Stari kaze, haj pisi Srbin (posto je znao nekog Srbina) kad nista drugo ne moze. I to je bila JNA.
Hvala bogu pa je Muslimanima/Bosnjacima najveci problem u Jugoslaviji bilo izjasnjavanje. Bolje i to nego biti dobrim dijelom u masovnim grobnicama, drugim dijelom protjeran, opljackan, nezaposlen i besperspektivan.
Pozdrav tebi druze i svako dobro.