Vjerovatno slično ili isto kao i ogromna većina tokom Druge Jugoslavije do druge polovine šestedesetih kad dolazi do poboljšanja životnog standarda "širokih narodnih masa".Čitalac wrote:Ma, razumeli smo se. Ove podatke sam postavio samo kao pokazatelj da je u kraljevini ogromna većina stanovništva živela loše, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.otac_makarije wrote: mislim da se nismo baš razumjeli
Ja sam samo želio da suprotstavim stav ovima koji navode da su Hrvati u kraljevini živjeli loše. To bi valjda impliciralo da su Srbi samo zato što su Srbi živjeli super. Koliko su lako ti Srbi dolazili do imetka svjedoče i ove kovanice od jednog dolara koje su nosili do kraja života po džepovima da ih podsjećaju na američke rudnike. Zato što su tako "lako" došli do nih su te kovanice i završile s njima na dnu jama.
Uprkos svemu, činjenica je da su Prebilovci bili za hercegovačke prilike vrlo bogato selo. Negdje sam naletio na podatak koliki su plijen ustaše odnijele nakon pokolja, u pitanju je bio zvaničan ustaški izvještaj. Ovo pišem zbog ovih koji još uvijek misle da su bile u pitanju "divlje ustaše" (ko li smisli ovaj termin) U pitanju su bile neke nevjerovatne količine stoke i poljoprivrednih proizvoda.
Prebilovci su, što je takođe odudaralo od ove sumorne statisitke u kraljevini koju navodiš imali veliki dio pismenog stanovništva. Imali su i školu u selu, u neposrednoj blizini je i pravoslavni manastir Žitomislići kao centar pismenosti i jedna od najstarijih škola u BiH.
"Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Pokajnik
#551 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#552 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Evo jedan interesantan zaključak knjige Milana Tasovca "Oči u oči: tri zločina u istom veku - Prebilovci, 1941-1992" (Beograd, 2006):

Posledica angažovanja velikog broja katoličkih sveštenika sa područja Hercegovine u ustaškom pokretu je izuzetno mali broj primera da su se hrvatske komšije usudile da sakriju ili na drugi način spasu pravoslavne Srbe od ustaških zločinaca. To su pre, iz različitih razloga, bili spremni da učine neki istaknuti članovi ustaškog pokreta, odgovorni za mnogobrojne zločine, nego Hrvati ''obični ljudi''. Neki od tih ljudi su i saosećali sa srpskim žrtvama, ali su zbog saznanja da iza ustaša stoje i sveštenici bili uvereni da su zločini opravdani i da će se ogrešiti o božije zakone ako im pomognu. Zbog toga su bili mnogobrojniji primeri angažovanja muslimana, koji su inače bili listom uz ustaški pokret i često prednjačili u zločinima, na spasavanju nekih svojih srpskih komšija. Posebno su svetli primeri požrtvovanja muslimanskih porodica Hasana Đulića iz Prebilovaca, Muje Sjekirice iz Višića, Zulfe Veledara iz Počitelja i nekih drugih
- Woody
#553 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Dok se @makarije ne javi:
Prebilovci do 1991 nisu imali (pravoslavnu) crkvu a najbliži manastir je bio onaj u Žitomisliću, inače pripadaju eparhiji Zahumsko-Hercegovačkoj.
Radovanovići nisu živjeli u Prebilovcima, a inače su porijeklom iz sela Granica kod Bileće, a ranom starinom iz sela Vranje Dubrave odakle su se preselili u Rioca, pa odatle u Davidoviće, Lukavac, Dabar, Fatnicu i Vranjski Do.
Ako me @makarije ispravi, ne zamjeram
Prebilovci do 1991 nisu imali (pravoslavnu) crkvu a najbliži manastir je bio onaj u Žitomisliću, inače pripadaju eparhiji Zahumsko-Hercegovačkoj.
Radovanovići nisu živjeli u Prebilovcima, a inače su porijeklom iz sela Granica kod Bileće, a ranom starinom iz sela Vranje Dubrave odakle su se preselili u Rioca, pa odatle u Davidoviće, Lukavac, Dabar, Fatnicu i Vranjski Do.
Ako me @makarije ispravi, ne zamjeram
- Čitalac
#554 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Ovo je vrlo zanimljivo! Nadam se da neko ima više informacija i detalja.Woody wrote:Evo jedan interesantan zaključak knjige Milana Tasovca "Oči u oči: tri zločina u istom veku - Prebilovci, 1941-1992" (Beograd, 2006):
Posledica angažovanja velikog broja katoličkih sveštenika sa područja Hercegovine u ustaškom pokretu je izuzetno mali broj primera da su se hrvatske komšije usudile da sakriju ili na drugi način spasu pravoslavne Srbe od ustaških zločinaca. To su pre, iz različitih razloga, bili spremni da učine neki istaknuti članovi ustaškog pokreta, odgovorni za mnogobrojne zločine, nego Hrvati ''obični ljudi''. Neki od tih ljudi su i saosećali sa srpskim žrtvama, ali su zbog saznanja da iza ustaša stoje i sveštenici bili uvereni da su zločini opravdani i da će se ogrešiti o božije zakone ako im pomognu. Zbog toga su bili mnogobrojniji primeri angažovanja muslimana, koji su inače bili listom uz ustaški pokret i često prednjačili u zločinima, na spasavanju nekih svojih srpskih komšija. Posebno su svetli primeri požrtvovanja muslimanskih porodica Hasana Đulića iz Prebilovaca, Muje Sjekirice iz Višića, Zulfe Veledara iz Počitelja i nekih drugih
-
otac_makarije
#555 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
@Nedobrovoljac
vidim da je @Woody već odgovorio na pitanje upućeno meni te mu zahvaljujem i potvrđujem što je napisao. Dodaću samo ovo pošto vidim da si pitao za okolne crkve.
Prebilovci istina nisu imali crkvu (pravoslavnu a pogotovo ne katoličku) do 1991 godine, u neposrednom okruženju su međutim postojale pravoslavne crkve te ću pomenuti istorijat u XIX vijeku samo onih najbližih, na lijevoj obali Neretve. Mislim da je zanimljivo i na neki način vezano za temu
Pravoslavna crkva Sv. preobraženja u Klepcima je, o tom sam već pisao, poharana od strane rulje 1914 poslije sarajevskog atentata, 1941 je upaljena i djelimično porušena, 1992 miniranjem potpuno porušena
Pravoslavni manastir Žitomislići je 1914 takođe od strane šuckora opljačkan, vlasti su manastirsko bratstvo pozatvarale, 1941 manastir je zapaljen, opet opljačkan a čitavo manastirsko bratstvo bačeno u jamu. Manastir je 1992 miniranjem potpuno porušen
Pravoslavna crkva pokrova presvete Bogorodice u Opličićima je takođe, zajedno sa srpskom školom u selu, poharana 1914 od šuckora, 1941 opljačkana i zapaljena, a 1992 miniranjem potpuno porušena
vidim da je @Woody već odgovorio na pitanje upućeno meni te mu zahvaljujem i potvrđujem što je napisao. Dodaću samo ovo pošto vidim da si pitao za okolne crkve.
Prebilovci istina nisu imali crkvu (pravoslavnu a pogotovo ne katoličku) do 1991 godine, u neposrednom okruženju su međutim postojale pravoslavne crkve te ću pomenuti istorijat u XIX vijeku samo onih najbližih, na lijevoj obali Neretve. Mislim da je zanimljivo i na neki način vezano za temu
Pravoslavna crkva Sv. preobraženja u Klepcima je, o tom sam već pisao, poharana od strane rulje 1914 poslije sarajevskog atentata, 1941 je upaljena i djelimično porušena, 1992 miniranjem potpuno porušena
Pravoslavni manastir Žitomislići je 1914 takođe od strane šuckora opljačkan, vlasti su manastirsko bratstvo pozatvarale, 1941 manastir je zapaljen, opet opljačkan a čitavo manastirsko bratstvo bačeno u jamu. Manastir je 1992 miniranjem potpuno porušen
Pravoslavna crkva pokrova presvete Bogorodice u Opličićima je takođe, zajedno sa srpskom školom u selu, poharana 1914 od šuckora, 1941 opljačkana i zapaljena, a 1992 miniranjem potpuno porušena
-
otac_makarije
#556 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Vrlo je zanimljivo svjedočenje Desimira Mihića u vezi dešavanja u Hercegovini 1941 (u cjelosti u prilogu Skokine knjige http://znaci.net/00003/559.htm) dato u komesarijatu za izbjeglice u Beogradu 1943. Pored svega ostalog što je preživio, on je pobjegavši sa gubilišta došao na prag župske kuće don Ilije Tomasa (kog je poznavao od ranije) u Klepcima da traži spas i doživio da bude otjeran sa vrata.Čitalac wrote:Ovo je vrlo zanimljivo! Nadam se da neko ima više informacija i detalja.Woody wrote:Evo jedan interesantan zaključak knjige Milana Tasovca "Oči u oči: tri zločina u istom veku - Prebilovci, 1941-1992" (Beograd, 2006):
Užasno je zanimljivo vidjeti kako je don Tomas imao jednu priču kad je nasamo sa Desimirom, drugu kada misli da ga Desimir ne čuje a potpuno treću kada se sa Desimirom sretne nakon toga u javnosti.
- Tomi110
#557 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Kada se ima u vidu činjenica daje uspostavljanje ustaške vlasti pratila histerična
antisrpska kampanja koja je uzela zastrašujuće razmere, ovaj zaključak generala
Horstenaua je realan i dalekovid. U svojoj antisrpskoj propagandi ustaški
funkcioneri su vešto koristili teško nasleđe prošlosti koja je ostavila duboke ožiljke
i tragove šovinizma na nacionalno i verski izukrštanom hercegovačkom
području. Tokom nekoliko poslednjih vekova društvene suprotnosti na ovom
području imale su versko i nacionalno obeležje. Kmetovska mržnja prema féudalcima
izražavala se kroz mržnju hrišćana prema muslimanima i obrnuto. Kad god
je trebalo gušiti nacionalne i socijalne pokrete hrišćanske raje, begovat je uvek
proglašavao sveti rat (»džihad«) polumeseca protiv krsta. Na drugoj strani, bune i
ustanci srpskog naroda protiv feudalno-apsolutističke turske vlasti u XIX veku
nosile su, pored socijalnog, nacionalno i versko obeležje. Habsburška Monarhija
je posle okupacije Bosne i Hercegovine sistematski koristila verske i nacionalne
razlike za učvršćenje svoje vlasti na ovom buntovnom području. Politika »zavadi
pa vladaj« došla je do punog izražaja u periodu prvog svetskog rata 1914-1918.
godine, kada su i u Hercegovini bila organizovana masovna vešanja, ubijanja i
deportovanja Srba u koncentracione logore. Kratkotrajna vladavina Kraljevine
Jugoslavije nije počupala korene zla, već je dolila ulje na vatru. Koreni verske
netrpeljivosti na hercegovačkom tlu, koji sežu u daleku prošlost, nisu se mogli
počupati brzo i lako. Ako bacimo samo letimičan pogled na istoriju XIX veka
(da ne idemo dalje u prošlost) naići ćemo na krvave verske pokolje, koji su
najčešće vršeni na mig tuđinske vlasti. Za vreme svog kratkog boravka u Bosni
1877. godine, poznati britanski arheolog Artur Evans je lucidno zapazio fatalne
posledice tamošnjeg turskog školskog sistema i, pored ostalog, zabeležio: »Pravoslavna
deca predvođena igumanom, katolička franjevačkim sveštenicima, muslimanska
ulemom, idu u školu da nauče da se mrze, i zaista, to je jedina lekcija
30. Arhiv Jugoslavije, navedeni materijali ZKRZ BiH.
31. V. Kazimirović, n.d., str. 105.
koju kao zreli ljudi ne zaboravljaju.«32 Šezdeset pet godina docnije Alojzije Stepinac
je, povodom antifašističkih demonstracija u Beogradu 27. marta 1941. godine,
u svom dnevniku zabeležio »da su Srbi i Hrvati dva svijeta koji se nikada neće
ujediniti dok je jedan od njih u životu«.33 Dovoljna su samo ova dva primera da
se shvati koliko je dubok jaz koji je viševekovna tuđinska vladavina iskopala
među našim narodima, pre svega pomoću religije.
Našao sam na zanimljivo objašnjenje zločina i mržnje na ovom našim prostorima u knjizi Save Skoke,Pokolji hercegovačkih Srba 1941
antisrpska kampanja koja je uzela zastrašujuće razmere, ovaj zaključak generala
Horstenaua je realan i dalekovid. U svojoj antisrpskoj propagandi ustaški
funkcioneri su vešto koristili teško nasleđe prošlosti koja je ostavila duboke ožiljke
i tragove šovinizma na nacionalno i verski izukrštanom hercegovačkom
području. Tokom nekoliko poslednjih vekova društvene suprotnosti na ovom
području imale su versko i nacionalno obeležje. Kmetovska mržnja prema féudalcima
izražavala se kroz mržnju hrišćana prema muslimanima i obrnuto. Kad god
je trebalo gušiti nacionalne i socijalne pokrete hrišćanske raje, begovat je uvek
proglašavao sveti rat (»džihad«) polumeseca protiv krsta. Na drugoj strani, bune i
ustanci srpskog naroda protiv feudalno-apsolutističke turske vlasti u XIX veku
nosile su, pored socijalnog, nacionalno i versko obeležje. Habsburška Monarhija
je posle okupacije Bosne i Hercegovine sistematski koristila verske i nacionalne
razlike za učvršćenje svoje vlasti na ovom buntovnom području. Politika »zavadi
pa vladaj« došla je do punog izražaja u periodu prvog svetskog rata 1914-1918.
godine, kada su i u Hercegovini bila organizovana masovna vešanja, ubijanja i
deportovanja Srba u koncentracione logore. Kratkotrajna vladavina Kraljevine
Jugoslavije nije počupala korene zla, već je dolila ulje na vatru. Koreni verske
netrpeljivosti na hercegovačkom tlu, koji sežu u daleku prošlost, nisu se mogli
počupati brzo i lako. Ako bacimo samo letimičan pogled na istoriju XIX veka
(da ne idemo dalje u prošlost) naići ćemo na krvave verske pokolje, koji su
najčešće vršeni na mig tuđinske vlasti. Za vreme svog kratkog boravka u Bosni
1877. godine, poznati britanski arheolog Artur Evans je lucidno zapazio fatalne
posledice tamošnjeg turskog školskog sistema i, pored ostalog, zabeležio: »Pravoslavna
deca predvođena igumanom, katolička franjevačkim sveštenicima, muslimanska
ulemom, idu u školu da nauče da se mrze, i zaista, to je jedina lekcija
30. Arhiv Jugoslavije, navedeni materijali ZKRZ BiH.
31. V. Kazimirović, n.d., str. 105.
koju kao zreli ljudi ne zaboravljaju.«32 Šezdeset pet godina docnije Alojzije Stepinac
je, povodom antifašističkih demonstracija u Beogradu 27. marta 1941. godine,
u svom dnevniku zabeležio »da su Srbi i Hrvati dva svijeta koji se nikada neće
ujediniti dok je jedan od njih u životu«.33 Dovoljna su samo ova dva primera da
se shvati koliko je dubok jaz koji je viševekovna tuđinska vladavina iskopala
među našim narodima, pre svega pomoću religije.
Našao sam na zanimljivo objašnjenje zločina i mržnje na ovom našim prostorima u knjizi Save Skoke,Pokolji hercegovačkih Srba 1941
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#558 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Svedočenje ustaše Himlije Berberovića pred Državnom komisijom NR Hrvatske za ispitivanje i iutvrđivanje zločina pod brojem 1060/47, godinje 1947 godine
+++
Arhiva Drzavne Komisije NR Hrvatske za ispitivanje i utvrdjivanje ratnih zlocina pod brojem 1060/47 ima zabelezeno i svedocenje jednog od ustasa,Himlije Berberovica(iz Bosanskog Novog) ucesnika u glinskom pokolju. Iz njegovog svedocenja se vidi da je ubijanje vrseno i u crkvi i van crkve, i to uz orgijanje, maltretiranje i klanje.
“Negdje krajem 7- og mjeseca 1941. dobila je moja satnija naredbu da ide u Glinu. Po dolasku u Glinu, prvo smo pretresli grad, pa smo zatim išli po selima. Ovo pretresanje trajalo je oko 15 dana. Kad je pretresanje završeno, došli su ustaše iz Zagreba i Petrinje, pa smo tada dobili nalog da po selima sakupimo sve pravoslavne muškarce od 20 do 45 godina starosti. U prvo vrijeme vršili smo hapšenje muškaraca.Ali kasnije je stigla naredba da prikupimo i grupe zena i djece Njih smo sakupljali po selima i dovodili ih u Glinu, gđe smo ih stavljali u sudski zatvor. Tu su ostajali u zatvoru po nekoliko dana dok se zatvori ne napune, a tada su ubijani.
Ubijanje je vršeno na više načina. Neke su zatvarali u pravoslavnu crkvu u Glini. U crkvu je moglo stati oko 1.000 ljudi. Mada mislim da je u samu crkvu tada zatvoreno negdje oko 400 ljudi Tada je komandir satnije casnik Martin Skero određivao onako po 15 ljudi koji imaju da vrše klanje, medju kojima sa bio i ja. Sa mnom, u mojoj grupi bio je i Stjepan Veselica iz Petrinje. On je osobno poznavo neke od dovedenih Srba. I sjecam se da mi je tad reko:” Himlija, tako mi Isusa danas cu im jebat materinu mater srpsku! Krvi cu im se napiti! Prije nego što smo posli na ovaj posao, davano nam je za piti, i to nekima rum a nekima rakija, pa kad se napiju, onda su ih sa noževima puštali unutra.
Mada za istinu mnogima od nas to, ta rakija nije ni trebala. Mnogi su su dragovoljno posli da kolju, zeljni osvete prema srbima. Za vrijeme klanja je pred crkvom postavljena straža, a ovo je činjeno radi toga što su se neki pravoslavci penjali u zvonaru, pa su zatim skakali sa nje.
Ja sam bio određen da vršim klanje u tri maha. Svakom prilikom su išli i neki nasi casnici kao na primjer, Dobrić Josip i Mirko Cvetković, Sergej Bjelovic. a pored njih je bilo drugih nasih casnika. Kao na primjer Zvonko Pospisil i Mijo Babic. Oni su vrsili nadzor, a mi vojnici iz satnija smo ubijali dovedene Srbe. Po ulasku u crkvu, casnici su stajali kod vratiju i posmatrali naš rad, a mi smo vršili klanje.
Ubijanje je vršeno na taj način što smo neke udarali pravo u srce, neke klali preko vrata, a neke udarali gđe stignemo.
Ako neki Srbin ne bi bio od prvog udarca smrtno pogođen, toga su ustaše priklali nožem. Za vreme klanja u crkvi je bila samo svjetlost od svijeca. U više mahova desilo se da je neki Srbin pokusao otpor, naletio na nas pesnicom ili pak da je nekoga udario nogom, ali je taj bio odmah iskasapljen.
Za vrijeme ovoga klanja bila je u crkvi velika galama. Prisutni Srbi vikali su: “Nemojte braco”, Kuku majko”, kleli nas, molili, a najposlje su vikali “Živio kralj Petar”, “Živjela Jugoslavija”, “Živjela kraljica Marija”, “Živjela Srbija”, “Dolje ustaše”, “Dolje Pavelić”, neki su opet vikali Zivjeli narodni partizani itd.
Na sve to mi smo se samo smijali, psovali im majku srpsku, cigansku i nasvljali sa klanjem. Klanje je počinjalo u 22 sata navecer, a trajalo je do 2 sata (po ponoći). Za sve vrijeme dok je posljednji Srbin bio živ ove su manifestacije trajale.
Ovako klanje u crkvi desilo se sedam do osam ****, a ja sam učestvovao tri ****. Za vrijeme klanja svi smo bili toliko uprljani krvlju, da se uniforma nije mogla očistiti, već smo je zamjenjivali u magacinu, a kasnije se prala. Crkva je poslije svakog klanja prana. Kad se klanje završavalo, dolazili su kamioni i nosili lješeve. Obično su ih bacali u rijeku Glinu, a neke i zakopavali.
Neke su pravoslavce izvodili na obalu rijeke Gline, gđe su ih strijeljali iz mitraljeza. Ovo strijeljanje vršeno je odjednom na grupe onako100 do 200 ljudi. Oni su svi postavljani pored obale u dvije vrste, pa su povezani konopcima jedar za drugoga i tako gađani iz mitraljeza koji su bili postavljani u neposrednoj blizini. Lješine ovih lica, koja su strijeljana pored obale, bacane su u rijeku Glinu.
Neke grupe Srba izvođene su iz zatvora i streljane u blizini mjesta Gline pored šume, pa su poslije zakopani na mjestu gde su streljani.
Prikupljanje Srba vršeno je na taj način što je u određeno selo išlo oko 70 ustaša i 30 nas vojnika, a svi smo bili pod komandom ustaških oficira. Selo je uvijek bilo opkoljeno, pa je unutra ulazila određena grupa koja sakuplja Srbe. Kad bude cijelo selo sakupljeno, onda smo ih stražarno sprovodili u sudski zatvor. A jedan dio kao sto sam vec prije kazao, sproveli smo u pravoslavnu crkvu, njiha oko 400. U prvo vrijeme dovodili smo samo muškarce, a docnije i ženska lica od 15 do 50 godina starosti.
Prilikom ovog dovođenja vidio sam da su ustaše, neki moji drugovi i vojnici silovali žene i djevojke, pa su ih zatim odvodili u Glinu. Vidio sam da su neki ustaše kao i vojnici dolazili u logor, odakle su odvodili žene koje su htjeli, pa su nad njima vršili obljubu negđe na periferiji grada, pa su ih ponovo vraćali u zatvor. Od strane oficira ovo nije bilo zabranjeno, jer su i sami oficiri ovo činili”.
(iskaz svedocenja ustase Himlije Berberovica, dat pre drzavnom Komisijom NR Hrvatske za utvrdjivanje ratnih zlocina kao i pred Drzavnom Komisijom NR BiH, kao i pred Vijecem Narodnog Suda NR Hrvatske,1947 godine)
»29. 7. 1944. godine – datum znadem po crkvenim knjigama, jer je toga dana zabilježena smrt Budaka, ustaše, a istoga dana je bio pokolj i kroz grad su voženi kamionima i autobusima Srbi iz okolice Vrginmosta pa su dovedeni u pravoslavnu crkvu iz koje su ih dalje vodili u Hajer (umjesto Hađer, riječ je očito o tiskarskoj pogrešci, op. T. V.) i Prekopu, gdje su ih pobili«
- seln
#559 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Ljudi, dajte da ne pricamo gluposti... nad Srbima u NDH jesu izvrseni uzasni zlocini, Jasenovac jeste bio logor za masovna ubistva i tu nema diskusije, osim naklapanja i navodjenja raznih "izvora". Brojevi su kasnije prenapuhani, govorilo se o 700 000 mrtvih u Jasenovcu, sto je cista glupost...ali to ne mijenja sustinu stvari.
Ono sto se meni nije svidjelo na ovoj temi:
1. Pocelo je (i nastavljeno) u tonu "Politike" sa kraja osamdesetih: pateticno, autisticno, cist lament.
2. @radosni i @Woody, koji su jedan drugom nabacivali poante (po meni, to je nedostatak pijeteta na ovakvoj temi) obicno sute o zlocinima njihove strane, ili ih kroz "humor" nastoje relativizirati.
Nevezano za to, nikad ne bih poricao i dovodio u sumnju dokazane zlocine, samo zato sto su zrtve "oni drugi".
Koji drugi? Djeca, zene, starci? Nenaoruzani civili? Od kada su oni "drugi"?
1. Pocelo je (i nastavljeno) u tonu "Politike" sa kraja osamdesetih: pateticno, autisticno, cist lament.
2. @radosni i @Woody, koji su jedan drugom nabacivali poante (po meni, to je nedostatak pijeteta na ovakvoj temi) obicno sute o zlocinima njihove strane, ili ih kroz "humor" nastoje relativizirati.
Nevezano za to, nikad ne bih poricao i dovodio u sumnju dokazane zlocine, samo zato sto su zrtve "oni drugi".
Koji drugi? Djeca, zene, starci? Nenaoruzani civili? Od kada su oni "drugi"?
-
otac_makarije
#560 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
kako zamišljaš "zdrav razgovor" o ovakvoj temi, ako ovo do sada nije bilo upravo to (izuzimajući par padobranaca)?seln wrote:...
...
još bih te zamolio, ako možeš da mi odgovoriš (mada nije vezeno direktno za tebe) zašto je koliko vidim uvriježeno mišljenje kod većine nesrba da je sahrana stradalnika 1991 bila
1. priprema za rat
2. provokacija prema drugim narodima
3. "nosanje kostiju"
4, dodaj po želji
- Tomi110
#561 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
otac_makarije wrote:kako zamišljaš "zdrav razgovor" o ovakvoj temi, ako ovo do sada nije bilo upravo to (izuzimajući par padobranaca)?seln wrote:...
...
još bih te zamolio, ako možeš da mi odgovoriš (mada nije vezeno direktno za tebe) zašto je koliko vidim uvriježeno mišljenje kod većine nesrba da je sahrana stradalnika 1991 bila
1. priprema za rat
3. "nosanje kostiju"
5, dodaj po želji
Zašto sahrana stradalnika,odn bolje rečeno žrtava ustaškog terora nije obavljena 50-tih,60-tih,70-tih ili 80-tih godina nego 91-e poslije "dešavanja naroda" odn kad je več u Hrvatskoj bjesnio srpsko-hrvatski rat.Ako ne možete dokučiti evo ja ću vam kao "neSrbin" objasniti.Da bi se Srbi podsjetili na svoje žrtve i mobilizirali za predstoječi rat u suverenoj Republici Bosni i Hercegovini.Oče Makarije htjeli vi to ili ne te nevine žrtve su iskorištene u politikantskim igrama političkih predstavnika srpskog naroda u BiH i u te igre je isto uvučena pravoslavna crkva kao nekada i katolička crkva,pa ipak meni ne pada na pamet okrivljavati crkvu jednoga naroda za dešavanja u prošlom ratu.Nema genocidnog naroda, ali ima genocidne politike i njezinih pristalica.Ipak smo mi jebeni Balkan......
- seln
#562 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Na drugo pitanje je vec odgovorio @Tomi, nemam sta dodati.otac_makarije wrote:kako zamišljaš "zdrav razgovor" o ovakvoj temi, ako ovo do sada nije bilo upravo to (izuzimajući par padobranaca)?seln wrote:...
...
1. priprema za rat
3. "nosanje kostiju"
4, dodaj po želji
Odgovor na prvo pitanje: zdrav razgovor o necemu sa tolike vremenske distance mora biti (uz sav pijetet prema zrtvama) naucno distanciran...utoliko vise, jer je u bivsoj drzavi bilo kakvo poricanje srpskih zrtava bilo zabranjeno i cesto je dostojno obiljezavano. Niko nije zavrsio skolu bez posjete Jasenovcu u sklopu ekskurzije (apsolutno ispravno, to mjesto treba da bude opomena zivima) i, koliko vidim, prezivjelo je cak i u samostalnoj Hrvatskoj. Volio bih da vidim srpske skolarce u posjeti Potocarima, sta ti mislis? Uz sve to, gospoda disputanti (radosni i Woody) su sebi uzeli za pravo da tragedijom srpskog naroda opravdavaju kasnija desavanja.
Dovoljno?
-
Bodkin
#563 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
citat?seln wrote:Na drugo pitanje je vec odgovorio @Tomi, nemam sta dodati.otac_makarije wrote:kako zamišljaš "zdrav razgovor" o ovakvoj temi, ako ovo do sada nije bilo upravo to (izuzimajući par padobranaca)?seln wrote:...
...
1. priprema za rat
3. "nosanje kostiju"
4, dodaj po želji
Odgovor na prvo pitanje: zdrav razgovor o necemu sa tolike vremenske distance mora biti (uz sav pijetet prema zrtvama) naucno distanciran...utoliko vise, jer je u bivsoj drzavi bilo kakvo poricanje srpskih zrtava bilo zabranjeno i cesto je dostojno obiljezavano. Niko nije zavrsio skolu bez posjete Jasenovcu u sklopu ekskurzije (apsolutno ispravno, to mjesto treba da bude opomena zivima) i, koliko vidim, prezivjelo je cak i u samostalnoj Hrvatskoj. Volio bih da vidim srpske skolarce u posjeti Potocarima, sta ti mislis? Uz sve to, gospoda disputanti (radosni i Woody) su sebi uzeli za pravo da tragedijom srpskog naroda opravdavaju kasnija desavanja.
Dovoljno?
- Tomi110
#564 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Uz sve to, gospoda disputanti (radosni i Woody) su sebi uzeli za pravo da tragedijom srpskog naroda opravdavaju kasnija desavanja.
Nažalost ta tragedija srpskog naroda iz drugog svetskog rata i jest jedan od uzroka kasnijih desavanja,tragediju koju su iskoristili i srpski ali i hrvatski nacionalisti odn političari desne orijentacije .....domino efekt....
Nažalost ta tragedija srpskog naroda iz drugog svetskog rata i jest jedan od uzroka kasnijih desavanja,tragediju koju su iskoristili i srpski ali i hrvatski nacionalisti odn političari desne orijentacije .....domino efekt....
- seln
#565 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Eto ti teme, pa citaj. Ako ne nadjes, zamisli se nad sobom.Bodkin wrote:citat?seln wrote:
Na drugo pitanje je vec odgovorio @Tomi, nemam sta dodati.
Dovoljno?
-
otac_makarije
#566 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Pa znaš kako, osim nekih sitnijih birokratskih problema, te problema potezanja pitanja "bratstva i jedinstva" naših naroda javio se i jedan mali tehnički problem. Jame su prosto betonirane kako bi se izbjeglo potezanje te škakljive teme. To što je doli ostala nečija majka, sestra, dijete ... jbga viši ciljevi.Tomi110 wrote: Zašto sahrana stradalnika,odn bolje rečeno žrtava ustaškog terora nije obavljena 50-tih,60-tih,70-tih ili 80-tih godina nego 91-e poslije "dešavanja naroda" odn kad je več u Hrvatskoj bjesnio srpsko-hrvatski rat.
Što se tiče ekshumacije 1991 ti samo primjećuješ finalne rezultate, što je i normalno. Koga se još dotiču tamo neke kosti dok su par desetina metara pod zemljom. Sam proces ekshumacije je počeo u jesen 1990, a prethodilo mu je par godina natezanja sa odumirućom komunističkom birokratijom.
I da dodam još jednu bitnu stvar, čitav proces ekshumacije i sahrane su pokrenuli, obavljali i finansirali Srbi iz Hercegovine, ako baš hoćeš i Z. Šotra je direktni srodnik nekih od stradalnika iz jama
da li ti stvarno misliš da je bilo kojoj porodici u Hercegovini (ili Lici, ili Kordunu, ili Kozari ...) koja je imala srodnike među ustaškim žrtvama (rijetke su porodice koje ih nisu imale) trebao bilo kakav bolji podsjetnik od onog koji imaju u svojoj porodici da se mobilišu protiv onih divnih mladića u crnim uniformama koji viču "za dom spremni".Ako ne možete dokučiti evo ja ću vam kao "neSrbin" objasniti.Da bi se Srbi podsjetili na svoje žrtve i mobilizirali za predstoječi rat u suverenoj Republici Bosni i Hercegovini.
molim te pojasni mi na koji način si uspio da napraviš paralelu između katoličke crkve u ndh i pravoslavne crkve u raspadu Jugoslavije.Oče Makarije htjeli vi to ili ne te nevine žrtve su iskorištene u politikantskim igrama političkih predstavnika srpskog naroda u BiH i u te igre je isto uvučena pravoslavna crkva kao nekada i katolička crkva,pa ipak meni ne pada na pamet okrivljavati crkvu jednoga naroda za dešavanja u prošlom ratu.Nema genocidnog naroda, ali ima genocidne politike i njezinih pristalica.Ipak smo mi jebeni Balkan......
Nestrpljiv sam da čujem objašnjenje
p.s. dužan si par odgovora (http://www.klix.ba/forum/evo-nase-dece- ... #p10667973)
-
parapet
#567 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
"Betonirane"?!
Ajde da vidimo neki link gdje pise da su morali štemat beton da dođu do ostataka pa si nešto dokazao?
To nije mal posao i tragovi o tome su morali biti zapisani!
Ajde da vidimo neki link gdje pise da su morali štemat beton da dođu do ostataka pa si nešto dokazao?
- Woody
#568 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Evo:parapet wrote:"Betonirane"?!
http://www.srpska-mreza.com/library/fac ... lovci.htmlPo završetku Drugog svetskog rata bilo je na teritoriji tadašnje NDH obeležno 1.227 jama. Nova vlast je po nalogu i dogovoru Josipa Broza sa Ivanom Gošnjakom, Edvardom Kardeljem, Bakarićem i Stevom Krajačićem zabetonirala 350 jama. Taj mučni posao obavljali su uglavnom Srbi od 1956 do 1962. godine, i to na taj način što su dobijali pozive od vojnih odseka na teritoriji gde su se nalazile jame, pod vidom vojne vežbe. Jame su zabetonirane o trošku budžeta JNA. Prva jama koja je o trošku rodbine odbetonirana 1990. godine je Tučić jama. Izvađeno je oko 1.150 žrtava, sa njima i dva kostura pasa, koji se nalaze u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, na ispitivanju. I u Šurmanovačkoj jami nađeni su kosturi pasa, kao i u drugim jamama koje su odbetonirane.
http://www.culturewars.com/CultureWars/ ... manci.html
The Balkan Conflict: The Psychological Strategy Aspects Defense & Foreign Affairs Strategic Policy Volume XX, Number 12 December 31, 1992 p. 4-9 by Gregory Copley, Editor-in-Chief
Samo za Šurmance, ostalih ima za čitavu biblioteku. Dovoljno? Pametnom jeste.
-
parapet
#569 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Srpska mreža?
Da vidimo šta još piše na tom sajtu:
"Seeing the success of Croatian Nazis in turning the clock back to 1941, Islam fundamentalist Muslims of Bosnia are trying to turn the clock even further back into the Balkan past. They are trying to turn the clock more than 100 years back. Back to the time when Bosnia was part of Turkish Empire.... And non-Muslims were only second class citizens. In doing that they have full support from the "democratic West". "
http://www.srpska-mreza.com/Bosnia/index.html
"Hardline elements of the Bosnian army, like the Handzar, appear to have the backing of an increasingly extreme leadership in Sarajevo, represented by Mr Ejup Ganic, Foreign Minister, Mr Haris Silajdzic, Prime Minister, and Mr Enver Hadjihasanovic, the new army chief."
http://www.srpska-mreza.com/Bosnia/again-hanjar.html
Pročitaj malo srpsku mrežu ima zanimljih stvari... O slikama "genocida" sam već dao linkove - demantirano od slovenskog kustosa muzeja, radi se o ubojstvu partizana od strane njemačkih vojnika a nabacana tijela sa visokom potpeticom su djelo partizana.
- Gojeni H
#570 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Popeotac_makarije wrote:
da li ti stvarno misliš da je bilo kojoj porodici u Hercegovini (ili Lici, ili Kordunu, ili Kozari ...) koja je imala srodnike među ustaškim žrtvama (rijetke su porodice koje ih nisu imale) trebao bilo kakav bolji podsjetnik od onog koji imaju u svojoj porodici da se mobilišu protiv onih divnih mladića u crnim uniformama koji viču "za dom spremni".
Grehota je lagati cak i u pravoslavlju. Ti hercegovacki Srbi su se mobilisali daleko prije pojavljivanja bilo kakvih naoruzanih formacija u Hercegovini.
Potomci tih zrtava su sa pjesmom i rakijom jurisali na ustaski Dubrovnik i nastojali da ga naprave ljepsim i starijim.
Oni su takodje bili hrabri u napadu na Ravno ... to sto nisu nasli nikoga osim civila nije ni bitno za ovu temu srpsko-srpskog dijaloga.
- Tomi110
#571 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Evo što kažu mrski njemački izvori o ulozi pravoslavne crkve u prošlom ratuotac_makarije wrote:Pa znaš kako, osim nekih sitnijih birokratskih problema, te problema potezanja pitanja "bratstva i jedinstva" naših naroda javio se i jedan mali tehnički problem. Jame su prosto betonirane kako bi se izbjeglo potezanje te škakljive teme. To što je doli ostala nečija majka, sestra, dijete ... jbga viši ciljevi.Tomi110 wrote: Zašto sahrana stradalnika,odn bolje rečeno žrtava ustaškog terora nije obavljena 50-tih,60-tih,70-tih ili 80-tih godina nego 91-e poslije "dešavanja naroda" odn kad je več u Hrvatskoj bjesnio srpsko-hrvatski rat.
Što se tiče ekshumacije 1991 ti samo primjećuješ finalne rezultate, što je i normalno. Koga se još dotiču tamo neke kosti dok su par desetina metara pod zemljom. Sam proces ekshumacije je počeo u jesen 1990, a prethodilo mu je par godina natezanja sa odumirućom komunističkom birokratijom.
I da dodam još jednu bitnu stvar, čitav proces ekshumacije i sahrane su pokrenuli, obavljali i finansirali Srbi iz Hercegovine, ako baš hoćeš i Z. Šotra je direktni srodnik nekih od stradalnika iz jama
da li ti stvarno misliš da je bilo kojoj porodici u Hercegovini (ili Lici, ili Kordunu, ili Kozari ...) koja je imala srodnike među ustaškim žrtvama (rijetke su porodice koje ih nisu imale) trebao bilo kakav bolji podsjetnik od onog koji imaju u svojoj porodici da se mobilišu protiv onih divnih mladića u crnim uniformama koji viču "za dom spremni".Ako ne možete dokučiti evo ja ću vam kao "neSrbin" objasniti.Da bi se Srbi podsjetili na svoje žrtve i mobilizirali za predstoječi rat u suverenoj Republici Bosni i Hercegovini.
molim te pojasni mi na koji način si uspio da napraviš paralelu između katoličke crkve u ndh i pravoslavne crkve u raspadu Jugoslavije.Oče Makarije htjeli vi to ili ne te nevine žrtve su iskorištene u politikantskim igrama političkih predstavnika srpskog naroda u BiH i u te igre je isto uvučena pravoslavna crkva kao nekada i katolička crkva,pa ipak meni ne pada na pamet okrivljavati crkvu jednoga naroda za dešavanja u prošlom ratu.Nema genocidnog naroda, ali ima genocidne politike i njezinih pristalica.Ipak smo mi jebeni Balkan......
Nestrpljiv sam da čujem objašnjenje
p.s. dužan si par odgovora (http://www.klix.ba/forum/evo-nase-dece- ... #p10667973)
http://www.dw.de/uloga-patrijarha-pavla ... /a-4896408
Paralelu između katoličke crkve u WW2 i pravoslavne crkve sam našao u činjenici da su po dolasku Ustaša na vlast odn pobjedu Srpskih nacionalnih stranaka pozdravile pa i podržale obadvije crkve,kako je vrijeme odmicalo i kako su obadvije vlasti počele pokazivati svoje pravo "zločinačko" lice, tako su se obadvije crkve nastojale ograditi od takve politike,ali nažalost kasno "Marko na Kosovo stiže",Nakon počinjenih zločina i Hrvatskoj od strane Ustaša i u BiH od strane velikosrpskih četničkih formacija postavlja se realno pitanje:"Gospodo crkveni velikodostojnici koga ste vi blagosiljali,pričeščivali,veličali na nedeljnim misama"
Na ostala pitanja stižu odgovori u slijedečim postovima
Last edited by Tomi110 on 24/10/2014 10:11, edited 1 time in total.
-
parapet
#572 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
http://--- NO LINKS ---/wp/?p=64652Točan broj pobijenih nikada nije utvrđen. Srpski izvori drastično preuveličavaju brojku te tvrde da je od tisuću stanovnika Prebilovaca, ubijeno je 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga 600 su žene i djeca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami u koju su živi, u dubinu od 66 metara, gurnuti 6.kolovoza 1941. godine. Iz 57 porodica nitko nije preživio. Međutim istraživanja koja su se provodila u vrijeme izgradnje spomen obilježja u vrijeme komunizma govore o znatno manjem broju stradalih (oko 200) što opet nikako ne umanjuje brutalnost zločina i činjenicu da je naoružana i “hrabra” vojska odlučila sa zemlje izbrisati selo u kojem vojnika nije bilo. U čije ime su to učinili nije poznato. Hercegovina im sigurno nije dala dozvolu za to.
- Gojeni H
#573 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Sjooj, sto volEm kad mi se 'vako nabaci na volej:otac_makarije wrote: molim te pojasni mi na koji način si uspio da napraviš paralelu između katoličke crkve u ndh i pravoslavne crkve u raspadu Jugoslavije.
Gojeni H wrote:Pismo patrijarha Srpske pravoslavne crkve lordu Caringtonu
Duhovno pokroviteljstvo genocida
Na naslovnici Pravoslavlja od 1. studenoga 1991. je objavljeno pismo patrijarha Pavla lordu Caringtonu, predsjedniku Međunarodne mirovne konferencije o Jugoslaviji iz Haaga:
"Sa ponovnim proglašavanjem nezavisnosti Hrvatske i izričitim priznanjem njenog predstavnika Franje Tuđmana da je tzv. NDH njena preteča u tom navodno neprekinutom hiljadugodišnjem kontinuitetu hrvatske državnosti, započelo je novo, a po mogućim posledicama možda i pogubnije stradanje Srba u Hrvatskoj.
Ti naši sunarodnici, iste vere i krvi, suočeni su sa sledećim kobnim izborom: ili će se oružjem u ruci izboriti za opstanak u istoj državi sa maticom srpskog naroda, ili će biti prisiljeni da se iz te nove Nezavisne Države Hrvatske pre ili posle isele. Trećeg nema. Zato ih srpska država i srpski narod moraju zaštititi svim legitimnim sredstvima, uključujući i oružanu samoodbranu srpskih života i svih srpskih krajina.
Teritorije na kojima je srpski narod vekovima živeo i na kojima je aprila 1941. imao etničku većinu pre genocida izvršenog nad njim od strane hrvatskih kvislinških vlasti, ne mogu ostati u sastavu bilo kakve nezavisne Hrvatske, već se moraju naći pod zajedničkim državnim krovom sa današnjom Srbijom i svim srpskim krajinama."
"Vreme je da se shvati da žrtve genocida i njegovi negdašnji, a možda i budući, vinovnici ne mogu više živeti zajedno."
http://www.hic.hr/velika-srbija28.htm
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pismo_patr ... arringtonu
Gojeni H wrote:"Septembra 1991, kod manastira Komogovine u Hrvatskoj (između Gline i Kostajnice), budući vladika mileševski Filaret slikao se držeći mitraljez u ruci. Na toj fotografiji, koja je obišla ceo svet, uz oca Filareta bio je i jedan od srpskih akademika - Ratislav Petrović, dokazujući tako metaforično da su Srpska crkva i Srpska akademija zajedno krenule u državotvornu avanturu koja će Srbe skupo koštati." -
![]()
Djecija lobanja![]()

- Woody
#574 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
@Gojeni H,
Vita jela zelen bor, stiže brzi odgovor:
Je li i ovo vjerski službenik? Jeste, jeste i to "viši"

A, evo i jednog naše gore list (vidi kako se fino smješka):

Ne zamjeri @Chmoljo za off-topic
Vita jela zelen bor, stiže brzi odgovor:
Je li i ovo vjerski službenik? Jeste, jeste i to "viši"
A, evo i jednog naše gore list (vidi kako se fino smješka):

Ne zamjeri @Chmoljo za off-topic
Last edited by Woody on 24/10/2014 10:37, edited 1 time in total.
-
parapet
#575 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Ne znam kakve veze imaju KC i SPC?
http://www.vecernji.hr/hrvatska/u-beogr ... rbe-374581
http://www.slobodnadalmacija.hr/Kultura ... fault.aspx
Postoji li ijedan primjer da je jedan bitan (može i manje bitan) predstavnik SPC spašavao ljude druge vjere od progona?
http://www.vecernji.hr/hrvatska/u-beogr ... rbe-374581
http://www.slobodnadalmacija.hr/Kultura ... fault.aspx
Postoji li ijedan primjer da je jedan bitan (može i manje bitan) predstavnik SPC spašavao ljude druge vjere od progona?