Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sigh

#551 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

oridjidji wrote:
Bujrum majstore wrote:
oridjidji wrote: Zasto se svaka tema o religiji uopste mora pretvoriti u raspravu teisti protiv ateista i obratno?
A kako bi trebalo, pricati koji je hadis jaci od kojeg, koje jevandjele bolje roka od nekog drugog?
Mislim...
To je suplja prica i nikoga nece prodrmati, kao ni njegova uvjerenja. Nase istine postanu stvari koje sami prihvacamo, a ne na sta nas drugi sile.
Mozda nece direktnog sagovornika ali zato bi moglo skepticnog citatelja :)
vatrogasac

#552 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

belfy wrote:
vatrogasac wrote:
NIN wrote:Pricas o jednom podneblju gdje grupa ljudi zapisava teritoriju dzamijom, crkvom, gdje je bitno biti bosnjakom, imati fina kola na ustrb svoje djece, gazit pjesake po pjesackom, bacat smece na svakom koraku, puhat za vrat u redu za licnu, ... daj ba!
Pa ovim se bavi i religija i karakteriše kao negativne pojave. Možda religija nije na pravi način iskorištena.
znaci sada ide ona o visini gradjevina, jel? pa ko ih gradi takve i time koristi religiju na pogresan nacin?
Tu bi se našlo mjesta kritici i sam Poslanik a.s. je srušio jednu džamiju zbog pogrešnog motiva. Ti moraš shvatiti da smo u 21. vijeku i da sada postoji podno grijanje i da se ne moram u džamiji mrznuti kao moj dedo s početka prošlog stoljeća.
oridjidji

#553 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by oridjidji »

NIN wrote:
oridjidji wrote:Koliko vidim svi rado zaborave na etiku i estetiku, pa i ovdje na forumu, tako da se vrlo lako sve ono sto vrijedi poprilicno izokrene.
Daj ba, ko da zivis na Islandu! Ovdje imas skroz malo ljudi koji uopste razumiju sta estetika i etika zapravo znaci! Pricas o jednom podneblju gdje grupa ljudi zapisava teritoriju dzamijom, crkvom, gdje je bitno biti bosnjakom, imati fina kola na ustrb svoje djece, gazit pjesake po pjesackom, bacat smece na svakom koraku, puhat za vrat u redu za licnu, ... daj ba!

:bih:
Ti si trenutno potegao pricu o losim stvarima, ja sam stavljao akcenat u svome postu na pozitivne aspekte religija, nisam uzimao u obzir interpretaciju iste od njenih sljedbenika.

Nase podnevlje religiju ne interpretira dobro, kao ni mnogo sto sta drugo, iako je osnov svake vjere pored vjerovanja u neka osnovna nacela vjerovanja, stalno cinjenje dobra, zabranjivanje zla, instistiranje na drustvenoj odgovornosti, te drzanje do sopstvene moralnosti na nacin kako pomenuta religija zahtijeva . Najzalosnije danas forma pobjedjuje sustinu bilo koje religije. A to nije samo ono teisti vs ateisti, imali boga ili nema, vec i ove pomenute stvari.
oridjidji

#554 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by oridjidji »

sigh wrote:
oridjidji wrote:
Bujrum majstore wrote:
A kako bi trebalo, pricati koji je hadis jaci od kojeg, koje jevandjele bolje roka od nekog drugog?
Mislim...
To je suplja prica i nikoga nece prodrmati, kao ni njegova uvjerenja. Nase istine postanu stvari koje sami prihvacamo, a ne na sta nas drugi sile.
Mozda nece direktnog sagovornika ali zato bi moglo skepticnog citatelja :)
Tesko.. :D
sigh

#555 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

vatrogasac wrote:
sigh wrote:
Ma nije to bas tacno. Ima toliko toga iz cega ljudi mogu crpiti i crpe moral. Samo nismo svjesni tog procesa. Negdje sam pokupio da krscanski konzervativci ne vjeruju u globalno zagrijavanje te da su skepticni prema tome pa takodjer imaju problem sa malom djecom. Muslimani generalno koliko primjecujem uopste i ne zauzimaju neki znacajan stav o tome. Nekako kao da su okupirani nekim drugim pitanjima oko svojih prava na slobodu religije te radikalce u svojim redovima. Ovo je samo jedan mali dio problema. Po mom poimanju to sto si naveo da vrijedi, mozda je vrijedilo nekad davno, medjutim mi kao ljudi smo napredovali i ljudi cesto pripisuju napredak razumnih ideja religiji. Pouke iz religije nisu potrebne vise ljudima, ima boljih :wink:
Prve riječi Objave su da se uči u ime Boga. Nauka koja bi se tako razvijala, da li bi nas dovela do globalnog zagrijavanja, nestanka životinjskih vrsta, zagađenja svega i svačega itd...itd...? Ako bi ono što je Bog stvorio bilo ispred profita jer ima i haram i halal zarada.
Iskreno ne znam da li sam bas shvatio poentu tvog posta, prepostavljam da si htio reci da se nauka treba zasnivati na religiji. Ja nisam tog misljenja, mislim nauka i njen metod su direktno u sukobu sa vjerom tako da :) Navedi mi jedan primjer u zadnjih 100 godina gdje je religija ucinila znacajnu pozitivnu promjenu u svijetu ? Gdje je spojila ljude ? gdje je spasila ljudske zivote ? gdje je doprinijela toleranciji i miru u svijetu ? Sta mislis sta moze ponuditi generacijama poslije nas ? :)
belfy

#556 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

vatrogasac wrote:
belfy wrote: znaci sada ide ona o visini gradjevina, jel? pa ko ih gradi takve i time koristi religiju na pogresan nacin?
Tu bi se našlo mjesta kritici i sam Poslanik a.s. je srušio jednu džamiju zbog pogrešnog motiva. Ti moraš shvatiti da smo u 21. vijeku i da sada postoji podno grijanje i da se ne moram u džamiji mrznuti kao moj dedo s početka prošlog stoljeća.
i kakve veze ima podno grijanje sa visinom gradjevina?

edit: da pojasnim, jer mozda ne dobijem odgovor kako treba. kada kazem "visina gradjevina" i ja i ti znamo na sta se odnosi. lako je postati citate (za predznake sudnjeg dana) za isto. pri tome nisam mislio da li podno grijanje moze dohvatiti 2 ili 4 metra efektivno. (aktivan sam i na temi o grijanju pa se pisemo tamo ako treba).

dakle - vratis se na moj prijasnji post gdje te pitam sljedece:
jel? pa ko ih gradi takve i time koristi religiju na pogresan nacin?
a pogledas svoj post prije toga. moze?
Last edited by belfy on 27/08/2014 02:37, edited 1 time in total.
NIN

#557 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

oridjidji wrote:Ti si trenutno potegao pricu o losim stvarima, ja sam stavljao akcenat u svome postu na pozitivne aspekte religija, nisam uzimao u obzir interpretaciju iste od njenih sljedbenika.
..bas kao sto bih ja mogao uzeti u obzir komunizam!

Cinjenica na terenu govori da je taj tvoj islam utopija, bas kao i komunizam! :)
vatrogasac

#558 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote:
vatrogasac wrote:
sigh wrote:
Ma nije to bas tacno. Ima toliko toga iz cega ljudi mogu crpiti i crpe moral. Samo nismo svjesni tog procesa. Negdje sam pokupio da krscanski konzervativci ne vjeruju u globalno zagrijavanje te da su skepticni prema tome pa takodjer imaju problem sa malom djecom. Muslimani generalno koliko primjecujem uopste i ne zauzimaju neki znacajan stav o tome. Nekako kao da su okupirani nekim drugim pitanjima oko svojih prava na slobodu religije te radikalce u svojim redovima. Ovo je samo jedan mali dio problema. Po mom poimanju to sto si naveo da vrijedi, mozda je vrijedilo nekad davno, medjutim mi kao ljudi smo napredovali i ljudi cesto pripisuju napredak razumnih ideja religiji. Pouke iz religije nisu potrebne vise ljudima, ima boljih :wink:
Prve riječi Objave su da se uči u ime Boga. Nauka koja bi se tako razvijala, da li bi nas dovela do globalnog zagrijavanja, nestanka životinjskih vrsta, zagađenja svega i svačega itd...itd...? Ako bi ono što je Bog stvorio bilo ispred profita jer ima i haram i halal zarada.
Iskreno ne znam da li sam bas shvatio poentu tvog posta, prepostavljam da si htio reci da se nauka treba zasnivati na religiji. Ja nisam tog misljenja, mislim nauka i njen metod su direktno u sukobu sa vjerom tako da :) Navedi mi jedan primjer u zadnjih 100 godina gdje je religija ucinila znacajnu pozitivnu promjenu u svijetu ? Gdje je spojila ljude ? gdje je spasila ljudske zivote ? gdje je doprinijela toleranciji i miru u svijetu ? Sta mislis sta moze ponuditi generacijama poslije nas ? :)
Mogu ti redati, ali si sigurno čuo za Sarajevsku deklaraciju pa kao primjer.

http://www.ljubusaci.com/index.php/ljub ... 941-godine

Religija nam nije dala znanja o nama i našem okruženju nego nas stimuliše da to istražujemo bez štete prirodi i drugome.
vatrogasac

#559 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

belfy wrote:
vatrogasac wrote:
belfy wrote: znaci sada ide ona o visini gradjevina, jel? pa ko ih gradi takve i time koristi religiju na pogresan nacin?
i kakve veze ima podno grijanje sa visinom gradjevina?
A što tebi smeta njihova visina? Mnogo viši su neboderi koji okružuju većinu džamija. Govorim ti o momentu u kojem smo i da je to stvar ideje arhitekata. Ako si mislio da danas kada je duplo više muslimana nego onda kada je moj dedo živio i da su nam dovoljne džamije koje su Turci ostavili..... negdje si pogriješio.
belfy

#560 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

izvinjenje za edit, ali vec sam znao sta slijedi. pa probaj odgovoriti na editovan post. to sto ti mislis da duplo vise muslimana znaci da dzamije trebaju biti duplo vise nije u redu. i poslanik ti to kaze. sam si to rekao. greska nije do mene. procitaj edit posta. zao mi je sto je upao nakon tvog odgovora, ali ja ne uticem na to kako forum radi.

P.S. da budem parlamentaran - sacekacu odgovor, iako sam mislio se baciti u krpe. da definisemo o cemu pricamo i ne ostanemo nedoreceni. onda lako nastavimo sutra (danas).

edit dok cekam: nevjerovatno mi je da kao "argument" dajes to da su neboderi visi od dzamije. nevjerovatno. meni ne smeta nikako, samo ti kazem da je pomenuto kao predznak sudnjeg dana, a ko to radi? ako ti ne postavis taj opis meni nije tesko da isto ucinim. pastiri i beduini u tom opisu ce manje pasati tebi nego meni.
Last edited by belfy on 27/08/2014 02:47, edited 1 time in total.
oridjidji

#561 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by oridjidji »

sigh wrote:
oridjidji wrote:Kada bi izuzeli iz religije ono sto ateisti negiraju , drustvenu odgovornost koju pojedine religije nalazu i moralnost koju savjetuju bili bi dovoljnim argumentom zasto su one potrebne ljudima.

Mnogo bi se o tome moglo pisati.

Koliko vidim svi rado zaborave na etiku i estetiku, pa i ovdje na forumu, tako da se vrlo lako sve ono sto vrijedi poprilicno izokrene.

Zasto se svaka tema o religiji uopste mora pretvoriti u raspravu teisti protiv ateista i obratno?
Religije su dobro uticale na stvaranje savremenog sistema vrijednosti i drustvenih pravila, kao i na pitanje moralnosti, ne samo one, vec mnoge stvari koje je civilizacija bastinila do danas.

Skepticizam nikome nije stran, a konzervativcima pogotovo.

Pravo na slobodu religija imamo jer su mnogo savremena drustva reinkarnirali helenisticku misao slobode i demokratije kroz na osnovama filozofije doba razuma, sto je i samim religijama dalo novu sirinu.

Pouke, poruke i savjeti religija ni danas nisu za odbaciti, ali opet svako ima svoju istinu koju prihvata, tako da nekome i ono sto je opste drustveno dobro i moral nije prihvatljivo i ne smatra to istinom.
vatrogasac

#562 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

belfy wrote:izvinjenje za edit, ali vec sam znao sta slijedi. pa probaj odgovoriti na editovan post. to sto ti mislis da duplo vise muslimana znaci da dzamije trebaju biti duplo vise nije u redu. i poslanik ti to kaze. sam si to rekao. greska nije do mene. procitaj edit posta. zao mi je sto je upao nakon tvog odgovora, ali ja ne uticem na to kako forum radi.

P.S. da budem parlamentaran - sacekacu odgovor, iako sam mislio se baciti u krpe. da definisemo o cemu pricamo i ne ostanemo nedoreceni. onda lako nastavimo sutra (danas).
Možda se nismo razumjeli. Nije Poslanik bio protiv gradnje džamija, čak naprotiv, ali je bio protiv pogrešnih motiva gradnje džamija pa je za primjer jednu takvu srušio za pouku i nama danas. Činjenica je da džamija treba jer neko je rušio i one koje su Turci za sobom ostavili na Balkanu i to najmanje par hiljada. Samo u Beogradu oko 200. U Užicu na desetine. Nisu prestali ni u drugoj polovini prošlog stoljeća, a muslimana je sve više. Iz ovoga možeš zaključiti da je džamija više nego sakralni objekat mada to u islamu nije. Ima višeslojnu funkciju.
sigh

#563 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

vatrogasac wrote:

Religija nam nije dala znanja o nama i našem okruženju nego nas stimuliše da to istražujemo bez štete prirodi i drugome.
Eh znao sam. Pregledati cu senzacionalisticki tekst i neistina, nakon malog istrazivanja o toj deklaraciji jasno je da se radi o izrazu ocaja bosanskih muslimana u vremenu kad su bili manjina. Osudi malo zlo, promovisi toleranciju. Nista od znacaja. Daj mi neki znacajan doprinos religije napretku covjecanstva !
oridjidji

#564 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by oridjidji »

NIN wrote:
oridjidji wrote:Ti si trenutno potegao pricu o losim stvarima, ja sam stavljao akcenat u svome postu na pozitivne aspekte religija, nisam uzimao u obzir interpretaciju iste od njenih sljedbenika.
..bas kao sto bih ja mogao uzeti u obzir komunizam!

Cinjenica na terenu govori da je taj tvoj islam utopija, bas kao i komunizam! :)
Na terenu islam je imao drzavu koja je trajala skoro od 7 stoljeca pa do 20 na 3 kontinenta, ali ljudi su zivjeli za ono sto su vjerovali. Nekome se ta utopija svidjala.

I demokratija sa svojim sirenjem vrlo lako se mozda i nametne kao novo utopisticko rijesenje. Nije savrseno, ali tezi tome. :D
vatrogasac

#565 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote:
vatrogasac wrote:

Eh znao sam. Pregledati cu senzacionalisticki tekst i neistina, nakon malog istrazivanja o toj deklaraciji jasno je da se radi o izrazu ocaja bosanskih muslimana u vremenu kad su bili manjina. Osudi malo zlo, promovisi toleranciju. Nista od znacaja. Daj mi neki znacajan doprinos religije napretku covjecanstva !
Koliko je naučnika, slikara, pjesnika, pisaca bilo teista i koji su u svoja djela unijeli i svoja teološka promišljanja? Nije to područje ekskluzivno ateističko.

Ta deklaracija je krenula kao reakcija na ubijanje Jevreja i Srba....muslimanima je zasmetao odnos prema njihovim komšijama. Ne samo u Sarajevu nego i u Banja Luci itd. Koliko je Jevreja spašeno tako što su ih krili u muslimanskim kućama u dimijama i feredžama? Kada budeš istraživao pogledaj šta je tom prilikom rekao ef. Handžić.
belfy

#566 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

vatrogasac wrote:
belfy wrote:izvinjenje za edit, ali vec sam znao sta slijedi. pa probaj odgovoriti na editovan post. to sto ti mislis da duplo vise muslimana znaci da dzamije trebaju biti duplo vise nije u redu. i poslanik ti to kaze. sam si to rekao. greska nije do mene. procitaj edit posta. zao mi je sto je upao nakon tvog odgovora, ali ja ne uticem na to kako forum radi.

Možda se nismo razumjeli. Nije Poslanik bio protiv gradnje džamija, čak naprotiv, ali je bio protiv pogrešnih motiva gradnje džamija pa je za primjer jednu takvu srušio za pouku i nama danas. Činjenica je da džamija treba jer neko je rušio i one koje su Turci za sobom ostavili na Balkanu i to najmanje par hiljada. Samo u Beogradu oko 200. U Užicu na desetine. Nisu prestali ni u drugoj polovini prošlog stoljeća, a muslimana je sve više. Iz ovoga možeš zaključiti da je džamija više nego sakralni objekat mada to u islamu nije. Ima višeslojnu funkciju.
ja sam tebe razumio dobro, samo nisam dobio odgovor niti na jedno pitanje u svoja zadnja tri posta. trenutacno mi nije bitno da li ih nisi razumio ili samo izbjegavas. mene ne interesuje koliko je gdje dzamija sruseno. to mozemo na nekoj drugoj temi. ja sam mislio da ces ti dati neki doprinos raspravi koju smo poceli. sada vidim da sam se (opet) debelo zajebao.

tvoj post koji si ovdje dao je uvreda za inteligenciju na bilo kojem nivou. ne dotice se nicega o cemu smo raspravljali. meni je jako zao ovog vremena cekanja na tvoj odgovor, a jos vise odgovaranja na isti, ali ono je tu samo da nisam cekao uzalud. samo da znas da si radnom covjeku uzeo pola sata spavanja koji je on mogao iskoristiti mnogo bolje. hvala ti na nicemu i od ovog trena si cagalj. mozda ti barem neko jednom napravi i zajebanciju kao njemu. sretno!
vatrogasac

#567 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

belfy wrote:
vatrogasac wrote:

ja sam tebe razumio dobro, samo nisam dobio odgovor niti na jedno pitanje u svoja zadnja tri posta. trenutacno mi nije bitno da li ih nisi razumio ili samo izbjegavas. mene ne interesuje koliko je gdje dzamija sruseno. to mozemo na nekoj drugoj temi. ja sam mislio da ces ti dati neki doprinos raspravi koju smo poceli. sada vidim da sam se (opet) debelo zajebao.

tvoj post koji si ovdje dao je uvreda za inteligenciju na bilo kojem nivou. ne dotice se nicega o cemu smo raspravljali. meni je jako zao ovog vremena cekanja na tvoj odgovor, a jos vise odgovaranja na isti, ali ono je tu samo da nisam cekao uzalud. samo da znas da si radnom covjeku uzeo pola sata spavanja koji je on mogao iskoristiti mnogo bolje. hvala ti na nicemu i od ovog trena si cagalj. mozda ti barem neko jednom napravi i zajebanciju kao njemu. sretno!
Nemoj pospan forumašiti. Ja sam iz tvog komentara tako shvatio pitanje i tako dao odgovor upućujući te u širi kontekst, a ne znam kakav bi tebe odgovor zadovoljio. Odgovore ne pišem po narudžbi nego pratim znatiželju. Možda si ti bio konfuzan pa me naveo da te pogrešno shvatim.
sigh

#568 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

vatrogasac wrote:
sigh wrote:
vatrogasac wrote:

Koliko je naučnika, slikara, pjesnika, pisaca bilo teista i koji su u svoja djela unijeli i svoja teološka promišljanja? Nije to područje ekskluzivno ateističko.

Ta deklaracija je krenula kao reakcija na ubijanje Jevreja i Srba....muslimanima je zasmetao odnos prema njihovim komšijama. Ne samo u Sarajevu nego i u Banja Luci itd. Koliko je Jevreja spašeno tako što su ih krili u muslimanskim kućama u dimijama i feredžama? Kada budeš istraživao pogledaj šta je tom prilikom rekao ef. Handžić.
To je divno sto pises u zadnjoj recenici i to je prava stvar. Imao bih i tu nekih zamjerki oko tih podjela tadasnjih i sta je tu odigralo faktor ali hajde da ne duljimo ovaj put. Ali da se vratimo na pitanje koje sam postavio. Rekao sam zadnjih 100 godina. Kako je nauka obogatila nase zivote a kako religija ako gledamo vecu sliku ? Pozitivna prica religije je u sustini zavrsila u svijetu. Svi trendovi na to ukazuju i to mora imati dobar razlog. :)
oridjidji

#569 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by oridjidji »

sigh wrote:

Evo konkretno nekih stvari koji se doticu tvoga pitanja. U neke od ovih naucnika danasnji naucnici se kunu i pridaju im veliku paznju zbog uspijeha koji su napravili na poljima pojedinih nauka. Sta mislis cija je rijec Algebra i koje utemeljitelj Algebre? Eto citaj malo ovih par linkova, pa ces vidjeti da nisu sve religije imali strog dogmatski pristup prema nauci i ljude bacali na lomacu radi nauke.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Muslim_scientists
http://en.wikipedia.org/wiki/Scholars_of_Islam
vatrogasac

#570 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote:
To je divno sto pises u zadnjoj recenici i to je prava stvar. Imao bih i tu nekih zamjerki oko tih podjela tadasnjih i sta je tu odigralo faktor ali hajde da ne duljimo ovaj put. Ali da se vratimo na pitanje koje sam postavio. Rekao sam zadnjih 100 godina. Kako je nauka obogatila nase zivote a kako religija ako gledamo vecu sliku ? Pozitivna prica religije je u sustini zavrsila u svijetu. Svi trendovi na to ukazuju i to mora imati dobar razlog. :)
Možda imaš problem sa definicijom religije. Rekoh već da religija ne daje odgovore na sva pitanja o nama i našem okruženju nego je više uputa kako do tih rješenja doći, a da ne napravimo štetu sebi i drugima što se nerijetko dešava u naučnoj zajednici. Religija nije nešto apstraktno nego su tu pravila i ljudi koji slijede ta pravila. Neki istina ne na ispravan način nego na licemjeran, ali i o takvima Kur'an govori.

Npr. ovi ljudi su dali doprinos naučnoj misli iako su bili teisti. Zašto je to nemoguće?
" Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur

" U srcu svakog covjeka postoji vakum, koji jedino Bog moze ispuniti! " Blaise Pascal

" Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle

" U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler

" Onaj koji bez predrasuda proucava prirodne nauke, nuzno dolazi k Bogu" E.L. Kesel

" Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday
Ima još....
sigh

#571 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

oridjidji wrote:
sigh wrote:

Evo konkretno nekih stvari koji se doticu tvoga pitanja. U neke od ovih naucnika danasnji naucnici se kunu i pridaju im veliku paznju zbog uspijeha koji su napravili na poljima pojedinih nauka. Sta mislis cija je rijec Algebra i koje utemeljitelj Algebre? Eto citaj malo ovih par linkova, pa ces vidjeti da nisu sve religije imali strog dogmatski pristup prema nauci i ljude bacali na lomacu radi nauke.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Muslim_scientists
http://en.wikipedia.org/wiki/Scholars_of_Islam
Naravno, ne kazem da ljudi iz Islamskih sredina nisu odradili svoj doprinos svjetskom znanju ali to je bilo kad ? Ja sam vatrogascu fino rekao zadnjih 100 godina. Ne kazem ja da religija oduvijek bila losa. Imala je i ona svojih dobrih efekata ali uglavnom u vrijeme kada su bile kompatibilne sa zivotnim stilom tadasnjih ljudi. Hoce da vam kazem, da je religija u sustini stvar proslosti, bar je to moje misljenje. Ne smijem ni da zamislim scenario u kojem bi religija npr. ponovno preuzela primat u kreiranju modernog drustvenog zivota :)
vatrogasac

#572 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote: Hoce da vam kazem, da je religija u sustini stvar proslosti, bar je to moje misljenje.
U realnosti za razliku ove virtualne priče je drugačije. Možda ti nije bila sfera interesovanja kao što za nekoga nije smartphone i nema pojma koje su prednosti ili koristi pa čak i zastupljenost u životu ljudi.
sizifinho

#573 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Jedno pitanje za ateiste, znači ne teiste već ateiste.
Primjetio sam da se često pozivate na fiziku i njene zakone, pogotovo oko nastanka svega, i često se baš ona koristi za diskreditaciju teiste i samog Boga. Zašto su onda, evo na mom fakultetu, fizičari uglavnom religiozni. I to poprilično. Mislim, oni imaju više znanja o fizici od jednog prosječnog "google" forumaša...šta njih drži onda u religiji?
Chagalj

#574 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sizifinho wrote:Jedno pitanje za ateiste, znači ne teiste već ateiste.
Primjetio sam da se često pozivate na fiziku i njene zakone, pogotovo oko nastanka svega, i često se baš ona koristi za diskreditaciju teiste i samog Boga. Zašto su onda, evo na mom fakultetu, fizičari uglavnom religiozni. I to poprilično. Mislim, oni imaju više znanja o fizici od jednog prosječnog "google" forumaša...šta njih drži onda u religiji?
evo sta

Naucnici astronomi pricaju o postojanju Boga, dokazima iz svemira za postojanje Boga
Chagalj

#575 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote: Ostao na duzi period bez roditelja i upao medju duboko religiozne ljude s kojima sam upoznao vjeru. Prvi put cuo za to sve ali pretpostavljam da vjernici i bivsi vjernici otprilike znaju kako je to islo, znaci od odlaska u dzamiju do vjerskih kurseva vikendima. Mislim nije to bilo neko tragicno iskustvo ali ako me pitate koje je to ostalo najupecatljivije sjecanje kod mene vezano za vjeru iz tog perioda, odmah bih vam rekao "opis zivota u dzehenemu" koji sam dobio od ucitelja u skoli. Od nacina ishrane u dzehenemu do nosnje :D Sad mi je to malo komicno ali opet sjecam se svakog detalja. Vjernici se sigurno nece sloziti s tim ali ja mislim da je to pogresan pristup djeci u obrazovanju ali eto :)
mislim da nije, jer iako je strasno ali poenta toga da pbude strasno da bi se covjek klonio losih djela jer ako vjeruje u to, on ce se bojati da ne cini zlo da nebi upao u takvo mjesto.

mene su odgojili takve stvari, pa sam bio primjeran tinejdzer dok se oko mene pilo , pusilo, drogiralo, kockalo i sta sve ne, iako je bilo pritiska od ostalih nije se pokleknulo upravo zbog tog "komicnog" dzehennema :wink:
Locked