"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
daddy-kool

#551 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote: ICG fino objasnio da u BiH postoje tri političke zajednice i da su dvije od njih formirale Federaciju BiH. Koliko glup moraš biti pa pitati "a zašto im RS ne da dio" kada je jasno da oni nisu ugradili sebe u RS a jesu u Federaciju. :-)
Šta su to političke zajednice?
Imamo li ove političke zajednice u Njemačkoj ili USA?
Hafis

#552 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote: ICG fino objasnio da u BiH postoje tri političke zajednice i da su dvije od njih formirale Federaciju BiH. Koliko glup moraš biti pa pitati "a zašto im RS ne da dio" kada je jasno da oni nisu ugradili sebe u RS a jesu u Federaciju. :-)
Normalno da nema, ali zato ima u nas, i tu leži naše bogatstvo.
daddy-kool

#553 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote: Usput, da peti put ponovim pitanje. Ko ce i na koji nacin bilo koji od navedenih prijedloga ili scenarija sprovesti u djelo?

Zar je moguce da niko nema odgovor na tako jednostavno pitanje?
Pa, kočiće nam pristup u EU. :D

Nešto kao za Piranski zaliv. :D :D
daddy-kool

#554 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:
daddy-kool wrote:
Normalno da nema, ali zato ima u nas, i tu leži naše bogatstvo.
Realno, nema ni kod nas.
Termin je friško izmišljen da bi se izbjeglo spominjanje etničkih skupina.

Puno preciznija podjela je na unitariste i separatiste.
Last edited by daddy-kool on 01/08/2014 21:23, edited 1 time in total.
Mister Yes

#555 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

palermo wrote:
Mister Yes wrote:
palermo wrote:Mislim, ruku na srce, izvještaj ICG je već sada proizveo jedan pozitivan rezultat koji će vjerujem u budućnosti tek dobiti na značaju. Naime, ako ste primiejtili, konačno je inaš Mr. Yes prestao da se predstavlja Bošnjakom, i tim činom naprosto oslobodio sve svoje potencijale koje je , očito,toliko vremena morao da suspreže.

.
Kako si to zaključio? :lol: Gdje sam prestao da se predstavljam Bošnjakom?
Doduše, ima istine u ovome što si rekao, formalno nisi prestao da se predstavljaš Bošnjakom. Samo što, eto, sad ne pokušavaš da nas uvjeriš da zaista i jesi.

Ali stavrno, mislim da se osjećaš slobodnije, nekako i prpošnije pišeš, uvjerenije, vidi se da si na svome.....da konačno predstavljaš punim srcem ideju....svoju ideju....
Pa šta te više imam uvjeravati? Rekao sam već da Chmoljo može provjeriti iz koje mjesne zajednice pišem evo upravo sada. U mojoj mjesnoj zajednice nema ni Srba ni Hrvata. Eto pozivam Chmolju da potvrdi iz koje mjesne zajednice pišem da više stavimo to pitanje adakta.

Jesam Bošnjak ali očigledno imam drugačiju viziju šta je dobro za Bošnjake. Mislim da nije dobra konfrotacija i megalomanija itd.

BTW, gledajte RTRS, upravo priča Radmanović o izvještaju ICG :D
Hafis

#556 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Jao u vas priče, tko je što...jesi li ovo ili ono...
Evo ja nisam Bošnjak, i opet mi ništa ne fali.
Mister Yes

#557 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Tri strane koje su ratovale.
Nemamo.
bingov buraz

#558 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by bingov buraz »

Hafis wrote:Jao u vas priče, tko je što...jesi li ovo ili ono...
Evo ja nisam Bošnjak.
Niko nije savrsen.

:D
Hafis

#559 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Pa šta su ovi inžinjeri mislili da se mogu beskonačno šegačiti s Komšićem i sličnim hinjalukom?
Hajde da je to moglo dati nekakve rezultate u nekom kratkoročnom vremenu, ali ni to. Samo zasrali situaciju.
Probalo se i na taj način uz pomoć simpatija iz vana, pogodovalo se i promjenama i intervencijama u ustav i izborni zakon, čak se i Inzko morao uplitati, i opet ni koraka naprijed. Čak su stručnjaci i federaciju uhelaćili u tog gunguli.

I sada, vidjeli ljudi da se žrtva previše opire i da se od kmečanja ne može ostati (da vam to nekako plastičnije približim :D ) i da će to potrajati u beskonačnost ovim tempom, pa vele daj da mi to nekako uprostimo...nema druge.
daddy-kool

#560 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote: Jesam Bošnjak ali očigledno imam drugačiju viziju šta je dobro za Bošnjake. Mislim da nije dobra konfrotacija i megalomanija itd.
Mr Yes je Bošnjak, i to sa dna kace.
Nije musliman, u tome postoji određeni diskonekt koji mnogi primjećuju.

Njegova mana je da spada u grupu ljudi koje je Descartes opisao kao: "those who think they know more than they do and who lack the patience for such careful work".
palermo

#561 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
Pa šta te više imam uvjeravati? Rekao sam već da Chmoljo može provjeriti iz koje mjesne zajednice pišem evo upravo sada. U mojoj mjesnoj zajednice nema ni Srba ni Hrvata. Eto pozivam Chmolju da potvrdi iz koje mjesne zajednice pišem da više stavimo to pitanje adakta.

Jesam Bošnjak ali očigledno imam drugačiju viziju šta je dobro za Bošnjake. Mislim da nije dobra konfrotacija i megalomanija itd.

BTW, gledajte RTRS, upravo priča Radmanović o izvještaju ICG :D
Jesi stvarno....pa dobro, i Zulfo Robović je Bošnjak :D (zna ga Hafiz, valjda....mislim ako je on ono što piše da jeste)....
šta god bio, mnogo ti je srcu prirasla ideja o podjeli BiH i to na račun Bošnjaka.....razloge zašto je to tako, ostavljam tebi....
Mister Yes

#562 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote: Jesam Bošnjak ali očigledno imam drugačiju viziju šta je dobro za Bošnjake. Mislim da nije dobra konfrotacija i megalomanija itd.
Nije musliman,i u tome postoji određeni diskonekt koji mnogi primjećuju.

Njegova mana je da spada u grupu ljudi koje je Descartes opisao kao: "those who think they know more than they do and who lack the patience for such careful work".
Najveća je razlika u tome kako ja vidim Srbe i Hrvate. U stanju sam da se stavim u nihovu poziciju i da vidim kako stvari izgledaju i iz njihove pozicije. Čovjek sam koji je (zbog lične porodične tragedije) dugo godina tražio odgovore u raznoraznim filozofijama. Proučavajući te filozofske spise, osim što sam našao odgovore na pitanja koja su me mučila, usput sam dosta naučio o ljudima i o tome šta ih pokreće i kako reagiju i zašto. Niko se ne rodi zao niti iko za sebe misli da je zao. Osnovni nagon je nagon za samoodržanjem koji onda proizvodi sve ostalo od ljubavi do mržnje. Mediji su čudo i zaista je teško ići protiv većinskog mišljenja kada mediji to odrade u zemlji poput ove u kojoj postoje realni razlozi za strah. Ali meni je to izazov i jedina pozicija iz koje mi je interesantno nastupati.

Kada sam prijavio na forum djelovao sam propagandno poput Skijaša i društva. Ali primjetio sam da ovdje nema ko da brani poziciju druga dva naroda. Barem ne kvalitetno. A ja volim forumske rasprave i bezveze mi je kada nema kvalitetne rasprave a ne može je biti ako nema kvalitetnih forumaša na obje strane. Zato sam preuzeo tu ulogu da branim pozicije druga dva naroda. Naime, nema boljih i gorih naroda. U BiH sve tri strane imaju određene argumente i moguće je zastupati poziciju bilo koje strane. Intimno, ja naravno navijam za Bošnjake. Ali kvalitetna rasprava može samo pomoći u zemlji poput ove. Čitaju ovaj forum i "oni" sa drugih foruma. Neka vide da Bošnjaci nisu Borg. Korisno je to ;)
palermo

#563 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
Najveća je razlika u tome kako ja vidim Srbe i Hrvate. U stanju sam da se stavim u nihovu poziciju i da vidim kako stvari izgledaju i iz njihove pozicije. Čovjek sam koji je (zbog lične porodične tragedije) dugo godina tražio odgovore u raznoraznim filozofijama. Proučavajući te filozofske spise, osim što sam našao odgovore na pitanja koja su me mučila, usput sam dosta naučio o ljudima i o tome šta ih pokreće i kako reagiju i zašto. Niko se ne rodi zao niti iko za sebe misli da je zao. Osnovni nagon je nagon za samoodržanjem koji onda proizvodi sve ostalo od ljubavi do mržnje. Mediji su čudo i zaista je teško ići protiv većinskog mišljenja kada mediji to odrade u zemlji poput ove u kojoj postoje realni razlozi za strah. Ali meni je to izazov i jedina pozicija iz koje mi je interesantno nastupati.

Kada sam prijavio na forum djelovao sam propagandno poput Skijaša i društva. Ali primjetio sam da ovdje nema ko da brani poziciju druga dva naroda. Barem ne kvalitetno. A ja volim forumske rasprave i bezveze mi je kada nema kvalitetne rasprave a ne može je biti ako nema kvalitetnih forumaša na obje strane. Zato sam preuzeo tu ulogu da branim pozicije druga dva naroda. Naime, nema boljih i gorih naroda. U BiH sve tri strane imaju određene argumente i moguće je zastupati poziciju bilo koje strane. Intimno, ja naravno navijam za Bošnjake. Ali kvalitetna rasprava može samo pomoći u zemlji poput ove. Čitaju ovaj forum i "oni" sa drugih foruma. Neka vide da Bošnjaci nisu Borg. Korisno je to ;)
:? auuuuu......

ostadoh bez teksta......
daddy-kool

#564 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

Hafis wrote: I sada, vidjeli ljudi da se žrtva previše opire i da se od kmečanja ne može ostati (da vam to nekako plastičnije približim :D ) i da će to potrajati u beskonačnost ovim tempom, pa vele daj da mi to nekako uprostimo...nema druge.
Razlozi za ovakav izvještaj (koji se btw može tumačiti i na druge, suprotne načine) bi se mogli tražiti i u raznim teorijama zavjera, tek će tu mr yes da zablista. Ukidanje konstitutivnosti je krupan zalogaj sa dalekosežnim posljedicama koje se pojedincima čine trenutno poželjnim, ali će se pokazati vremenom politički pogubnim. Ograničavanje Hrvata u treći, ili Srba u RS, dugoročno neće donijeti prosperitet niti političku sigurnost ni jednim ni drugim, nego naprotiv, ispisaće iz ustava prava Srba i Hrvata na BiH.

Ukidanje konstitutivnosti je de facto pretvaranje Srba i Hrvata u manjine u BiH.
Last edited by daddy-kool on 01/08/2014 22:09, edited 1 time in total.
Mister Yes

#565 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

palermo wrote:
Jesi stvarno....pa dobro, i Zulfo Robović je Bošnjak :D (zna ga Hafiz, valjda....mislim ako je on ono što piše da jeste)....
šta god bio, mnogo ti je srcu prirasla ideja o podjeli BiH i to na račun Bošnjaka.....razloge zašto je to tako, ostavljam tebi....
Ja iskreno vjerujem da je podjela BiH nemoguća. Ne zbog nas već zbog nekih drugih interesa. Isto tako iskreno vjerujem da nam je potrebno bolje administrativno uređenje u BiH to jest bolji ustav. Zato me obradovao ovaj izvještaj ICG-a jer se bukvalno slaže sa mojim mišljenjem od prvog do zadnjeg slova. Vjerujem da razloga za nepovjerenje prema susjedima (posebno Hrvatskoj) više zaista nema i da je vrijeme da krenemo zajedno u EU budućnost. Administrativne jedinice su normala i ima ih i Belgija koja je centar EU. Jedini razlog otpora prema tome je nepovjerenje i normalno da ja koji imam povjerenje ne mogu prihvatiti taj otpor. That's all.
daddy-kool

#566 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote: Najveća je razlika u tome kako ja vidim Srbe i Hrvate. U stanju sam da se stavim u nihovu poziciju i da vidim kako stvari izgledaju i iz njihove pozicije. ...

Čitaju ovaj forum i "oni" sa drugih foruma. Neka vide da Bošnjaci nisu Borg. Korisno je to ;)
Meni su uvijek u glavi i Sejdić i Finci, ili ljudi druge rase.
Kako je tek njima?
Mister Yes

#567 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote: Najveća je razlika u tome kako ja vidim Srbe i Hrvate. U stanju sam da se stavim u nihovu poziciju i da vidim kako stvari izgledaju i iz njihove pozicije. ...

Čitaju ovaj forum i "oni" sa drugih foruma. Neka vide da Bošnjaci nisu Borg. Korisno je to ;)
Meni su uvijek u glavi i Sejdić i Finci, ili ljudi druge rase.
Kako je tek njima?
Njih jebu kvote. Kvote treba ukinuti a manjine štititi zakonima protiv diskriminacije. Baš kako ICG predlaže.
Mister Yes

#568 Re: Odg:

Post by Mister Yes »

PreLetach wrote:
A AKO VOLI ZOVNI NAM ERCEG SRBE
PA DA RASPRAVLJAMO S NJIMA
Nema tamo materijala. Bio sam na njihovim forumima i tanko je to. Nemaju oni ništa slično drugu Skijašu ili drugu Madneru. Realno govorim. Evo, Hafis je najjači što se ovdje pojavio a i on je nakakav ubijen u pojam. Sjećam ga se sa drugog foruma kada je bio puno spremniji za raspravu. Sada isto kao da su mu zubi otpali. Uglavnom traži lake žrtve. :wink:
palermo

#569 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
Ja iskreno vjerujem da je podjela BiH nemoguća. Ne zbog nas već zbog nekih drugih interesa. Isto tako iskreno vjerujem da nam je potrebno bolje administrativno uređenje u BiH to jest bolji ustav. Zato me obradovao ovaj izvještaj ICG-a jer se bukvalno slaže sa mojim mišljenjem od prvog do zadnjeg slova. Vjerujem da razloga za nepovjerenje prema susjedima (posebno Hrvatskoj) više zaista nema i da je vrijeme da krenemo zajedno u EU budućnost. Administrativne jedinice su normala i ima ih i Belgija koja je centar EU. Jedini razlog otpora prema tome je nepovjerenje i normalno da ja koji imam povjerenje ne mogu prihvatiti taj otpor. That's all.
kako god,što se mene tiče nakon onoga što si napisao o razlozima tvog djelovanja kod mene si izgubio sav kredibilitet ozbiljne osobe (bilo bi dobro da još jednom pročitaš šta si napisao, možda ti i sine)

Naravno, imaš potpuno pravo da prihvatiš političko herceg-hrvatstvo....i ne bi trebao da se ljuti što te ovdje ljudi, a ima ovdje i ozbiljnih ljudi, doživljavaju kao političkog Herceg-Hrvata. To se sasvim legitimna opcija, i ne bi trebao toga da se stidiš. Kako god da ti je ime.
daddy-kool

#570 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:Ali primjetio sam da ovdje nema ko da brani poziciju druga dva naroda. Barem ne kvalitetno. A ja volim forumske rasprave i bezveze mi je kada nema kvalitetne rasprave a ne može je biti ako nema kvalitetnih forumaša na obje strane. Zato sam preuzeo tu ulogu da branim pozicije druga dva naroda. Naime, nema boljih i gorih naroda. U BiH sve tri strane imaju određene argumente i moguće je zastupati poziciju bilo koje strane. Intimno, ja naravno navijam za Bošnjake. Ali kvalitetna rasprava može samo pomoći u zemlji poput ove. Čitaju ovaj forum i "oni" sa drugih foruma. Neka vide da Bošnjaci nisu Borg. Korisno je to ;)
Tzv. devil's advocate - advocatus diaboli.
Korisno i pohvalno da si na sebe preuzeo takvu ulogu, samo malo potcjenjuješ neke forumaše. :D
Mister Yes

#571 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:Ali primjetio sam da ovdje nema ko da brani poziciju druga dva naroda. Barem ne kvalitetno. A ja volim forumske rasprave i bezveze mi je kada nema kvalitetne rasprave a ne može je biti ako nema kvalitetnih forumaša na obje strane. Zato sam preuzeo tu ulogu da branim pozicije druga dva naroda. Naime, nema boljih i gorih naroda. U BiH sve tri strane imaju određene argumente i moguće je zastupati poziciju bilo koje strane. Intimno, ja naravno navijam za Bošnjake. Ali kvalitetna rasprava može samo pomoći u zemlji poput ove. Čitaju ovaj forum i "oni" sa drugih foruma. Neka vide da Bošnjaci nisu Borg. Korisno je to ;)
Tzv. devil's advocate - advocatus diaboli.
Korisno i pohvalno da si na sebe preuzeo takvu ulogu, samo malo potcjenjuješ neke forumaše. :D
Ali pazi ja zaista iskreno mislim većinu stvari koje pišem. Recimo, ja zaista mislim da je pošteno da Hrvati dobiju svoj entitet. Samo ja isto tako mislim da život nije pošten i da je potpuno legitimna bošnjačka težnja da ga (entitet) nikad ne dobiju. I mogao bih pisati iste stvari koje piše Skijaš na primjer (i jesam na početku) svijetla obraza jer, baš kao ni Skijaš, ni ja nemam saosjećanje prema slabijima. Ali opet, kako se odvija demografska situacija, najgluplje je svađati se oko toga. Ovdje ako iko bude živio za 200 godina to sigurno neće biti bijelci.
oakville

#572 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by oakville »

Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote:
Nije musliman,i u tome postoji određeni diskonekt koji mnogi primjećuju.

Pozicija srba i hrvata nije neodbranjiva sama po sebi, već radi okolnosti. Bilo bi lako braniti srbe i hrvate da oni nemaju države srbiju i hrvatsku kao već stvorene i zaokružene države (ovo zaokružene se baš i ne odnosi na srbiju u potpunosti ali nejse :D )

Zapali smo u jedinstvene historijske okolnosti kad bošnjačka politika upravo gura srpski i hrvatski odvojeni identitet u Bosni .

STRATEŠKA SLABOST SRBA I HRVATA JE POSTOJANJE SRBIJE I HRVATSKE, i na tome sve pada.
Kad ti jednog lijepog vrlo udaljenog dana RS krene u otcjepljenje, njihov cilj neće biti otcjepljenje cijelog RS nego pripajanje podrinja Srbiji a NAMJERNO ostavljanje Banja Luke i okolice kao neodbranjive enklave u sastavu okrnjene BiH. Odgovor će biti borba za podrinje, gdje je prazna teritorija svakako i NAMJERNO pretvaranje Banja Luke u novu Sjevernu Mitrovicu, kao formalnog dijela BiH koji Bošnjaci namjerno neće željeti da pripoje BiH.

Živi bili pa vidjeli.
reis1

#573 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by reis1 »

Mister Yes wrote: Najveća je razlika u tome kako ja vidim Srbe i Hrvate. U stanju sam da se stavim u nihovu poziciju i da vidim kako stvari izgledaju i iz njihove pozicije. Čovjek sam koji je (zbog lične porodične tragedije) dugo godina tražio odgovore u raznoraznim filozofijama. Proučavajući te filozofske spise, osim što sam našao odgovore na pitanja koja su me mučila, usput sam dosta naučio o ljudima i o tome šta ih pokreće i kako reagiju i zašto. Niko se ne rodi zao niti iko za sebe misli da je zao. Osnovni nagon je nagon za samoodržanjem koji onda proizvodi sve ostalo od ljubavi do mržnje. Mediji su čudo i zaista je teško ići protiv većinskog mišljenja kada mediji to odrade u zemlji poput ove u kojoj postoje realni razlozi za strah. Ali meni je to izazov i jedina pozicija iz koje mi je interesantno nastupati.

Ti si brate podvojena licnost. :D
Mister Yes

#574 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

oakville wrote:
Pozicija srba i hrvata nije neodbranjiva sama po sebi, već radi okolnosti. Bilo bi lako braniti srbe i hrvate da oni nemaju države srbiju i hrvatsku kao već stvorene i zaokružene države (ovo zaokružene se baš i ne odnosi na srbiju u potpunosti ali nejse :D )

Zapali smo u jedinstvene historijske okolnosti kad bošnjačka politika upravo gura srpski i hrvatski odvojeni identitet u Bosni .

STRATEŠKA SLABOST SRBA I HRVATA JE POSTOJANJE SRBIJE I HRVATSKE, i na tome sve pada.
To je tačno i ja sam to više puta rekao. Ali o kojem vremenskom periodu govorimo? Vrijedi li sve to "rahat patnje" ako znamo da svi rapidno padamo u broju? 90% stanovništva Srbije će živjeti između Beograda i Novog Sada u budućnosti. 90% Hrvatske u možda 5 gradova. Ovdje u BiH isto tako u 5-6 gradova. Što više pratim demografska kretanja svaka svađa mi djeluje sve besmislenije a tri administrativne jedinice sve smislenije.
oakville

#575 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by oakville »

Mister Yes wrote:
oakville wrote:

To je tačno i ja sam to više puta rekao. Ali o kojem vremenskom periodu govorimo? Vrijedi li sve to "rahat patnje" ako znamo da svi rapidno padamo u broju? 90% stanovništva Srbije će živjeti između Beograda i Novog Sada u budućnosti. 90% Hrvatske u možda 5 gradova. Ovdje u BiH isto tako u 5-6 gradova. Što više pratim demografska kretanja svaka svađa mi djeluje sve besmislenije a tri administrativne jedinice sve smislenije.
S tim što uz te administrativne jedinice bošnjaci ga puše skroz, a hrvati i srbi nikako radi postojanja srbije i hrvatske. Eto zato ne može i zato ti to neće dati. Dali bi oni, da nema srbije i hrvatske - sad ti kažem to im je strateška slabost.
Post Reply