True detective

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
p206

#551 Re: True detective

Post by p206 »

najbolje da na ovom stanu, što više budu radili seriju bez Rusta i Marty-ja više će je usrati
Juvelandia

#552 Re: True detective

Post by Juvelandia »

Milion detalja kroz seriju, zapleti dobro i na kraju evo vam njonjo. :-D
Tito_i_Partija

#553 Re: True detective

Post by Tito_i_Partija »

Fantasticna serija. Za razliku od serija gdje se na svakom koraku ocekuju raznorazni twist-ovi, sto je sada pravo moda, ovaj zavrsetak je itekako dobar. Ova serija se nikad nije pretvarala da je nesto sto nije, nego to su sve nasa ocekivanja k'o sikirom u glavu. A kad pogledas razne teorije, stvarno je otislo malo predaleko jbt :-D

Evo nesto interesantno sto sam naso na net-u, malo diskusije od Pizzolatta, jako interesantno (ali na engleskom), i malo nekih stvari oko sledece sezone:

http://popwatch.ew.com/2014/03/10/true- ... -and-hart/
Zatamnjena stakla

#554 Re: True detective

Post by Zatamnjena stakla »

Bodkin wrote:
Zatamnjena stakla wrote:Zar mora biti a klasa?

pa tako je koncipirana serija. Nece valjda oskarovca pratiti sa riketom iz vize za buducnost. Vidis je to novi trend u serijama

Sent from my Lumia
vidjet cemo
dale cooper

#555 Re: True detective

Post by dale cooper »

Zatamnjena stakla wrote:Zar mora biti a klasa?
Pa to je zamisao, da li će se toga i držati ne znam. Ali originalna je ideja bila dva jaka lead glumca,
jedan scenarist i jedan režiser.
Modest Musorgski wrote:
ma jes klinac zadovoljan nema to veze sa ovim Rastom kakav je predstavljen u seriji, već ga vidim kako nakon 3 dana zove Martija da dođe u skladište :D nasilu sasječeno i zanemareno masa MAESTRALNO uradjenih detalja koji su nakon 8 ep pomnozeni s nulom i eto bili su tu da "zabave" mozgove...
Ali zaboravljaš na protok vremena. Rusti iz 2014 je poprilično drugačiji od onoga iz 1995. Stari Rusti nikada
ne bi recimo pitao Martija za privatni život niti bi čavrljao sa njim na način koji je to radio u zadnje dvije epizode.
Stari nihilizam je još uvijek tu, ali poprilično omekšan. Jer Rusti je na kraju trebao Martija, što onaj iz 1995
nikada ne bi priznao niti tražio pomoć. To se zove proces starenja, mijenjanja.
J3r1ch0

#556 Re: True detective

Post by J3r1ch0 »

horion_bosona wrote:qrz, palac, punac... jah... :oops: :mrgreen:

Daj ba ljudi, nemoj te zajebavati da ste oduševljeni krajem. Priča se toliko razgranala, okultizam i simboli ofo-ono, moćni klan u pozadini, čačkaju mečku maltene 20 godina i na kraju iščačkaju debelog, incestoidnog degenerika, koji im je već davno ispred nosa projurio na koslilici. "Zelene uši od farbe" se ispostavile kao ključna poveznica, wtf!? Debeli nije u stanju ofarbat zid kako spada, a bio je kadar napraviti onako "kreativnu instalaciju" :D sa Dorom Lang!?

Sam rasplet mi je prepriltak, odvio se šablonski i nemaštovito, potpuno odudarajuci od čitave radnje koja mu je prethodila u onih 7 epizoda. Kao u otrcanim hororima, jeziva kuća u pizdićima, puna lutaka i raščerečenim čovjekom u špajzu, ajde bogati... Da nije bilo završne scene i dijaloga Rusta i Martija, finale ne bi valjalo ništa. Stekneš dojam da je serija zbrzana zbog manjka para.

Kao ostavština definitvno ostaju vrhunska režija, perfektna fotografija i maestralna gluma, ponajprije McConaughey, koji svojom vještinom kreirao , a na osnovu odličnog scenarističkog predloška, lik Rusta ušavši s njim već nakon par epizoda u antologiju. Sve to ukupno postavilo je nove standarde u TV produkciji. A Pizzolatto je kiksao u finišu, ipak je jedan David Chase.
:thumbup:

Ovo sa zelenim ušima je fakat glupo, htjedoh i ja to napisati ali preduhitri me :D . Sve u svemu, nedorečena serija.
Bodkin

#557 Re: True detective

Post by Bodkin »

J3r1ch0 wrote:

Daj ba ljudi, nemoj te zajebavati da ste oduševljeni krajem. Priča se toliko razgranala, okultizam i simboli ofo-ono, moćni klan u pozadini, čačkaju mečku maltene 20 godina i na kraju iščačkaju debelog, incestoidnog degenerika, koji im je već davno ispred nosa projurio na koslilici. "Zelene uši od farbe" se ispostavile kao ključna poveznica, wtf!? Debeli nije u stanju ofarbat zid kako spada, a bio je kadar napraviti onako "kreativnu instalaciju" :D sa Dorom Lang!?

Sam rasplet mi je prepriltak, odvio se šablonski i nemaštovito, potpuno odudarajuci od čitave radnje koja mu je prethodila u onih 7 epizoda. Kao u otrcanim hororima, jeziva kuća u pizdićima, puna lutaka i raščerečenim čovjekom u špajzu, ajde bogati... Da nije bilo završne scene i dijaloga Rusta i Martija, finale ne bi valjalo ništa. Stekneš dojam da je serija zbrzana zbog manjka para.

Kao ostavština definitvno ostaju vrhunska režija, perfektna fotografija i maestralna gluma, ponajprije McConaughey, koji svojom vještinom kreirao , a na osnovu odličnog scenarističkog predloška, lik Rusta ušavši s njim već nakon par epizoda u antologiju. Sve to ukupno postavilo je nove standarde u TV produkciji. A Pizzolatto je kiksao u finišu, ipak je jedan David Chase.

Ovo sa zelenim ušima je fakat glupo, htjedoh i ja to napisati ali preduhitri me :D . Sve u svemu, nedorečena serija.
ja sam mislio da su zelene usi u stvari oni stitnici za usi i da ce to biti zeleno :D kako se on toliko umazao mi nije jasno :D
J3r1ch0

#558 Re: True detective

Post by J3r1ch0 »

Bodkin wrote:
J3r1ch0 wrote:

ja sam mislio da su zelene usi u stvari oni stitnici za usi i da ce to biti zeleno :D kako se on toliko umazao mi nije jasno :D
Sreća pa nije bojio kuću u lila :D
Jack Be Nimble

#559 Re: True detective

Post by Jack Be Nimble »

Nic je inace pisac koji voli napisati knjigu i zvrsiti pricu. Tako je napisao 8 epizoda i zavrsio pricu. AKO bude nova sezona bice nova knjiga, novi likovi, jedino ako ne proda nekome drugom pa taj drugi okrene na svoj cejf.

Al ako bude druga sezona Nic konta da pise o:
hard women, bad men and the secret occult history of the United States transportation system
MedenoSrce

#560 Re: True detective

Post by MedenoSrce »

I realized that people need to have their own journey with the show. Whatever they end up with – whatever theories they have or don’t have – that’s what it means to connect with an audience. One of the most exciting things to see from people who really like the show is that it has inspired such great creativity in them. There are websites of True Detective artwork out there now and it’s beautiful. And I don’t want to take that away from anybody. I know what it means to me. But I don’t want to take away anyone’s interpretation of the show. If they have an interpretation that means it lives inside them and they connected with the show.
by N.P.

Kraj je i po meni zbrzan ali ne kvari ukupan dojam.
ultima_palabra

#561 Re: True detective

Post by ultima_palabra »

hard women, bad men and the secret occult history of the United States transportation system
Da je @nellington tu, on bi preradio ovo u priču o ženama, muškarcima i okultizmu u GRAS-u :mrgreen:
Zatamnjena stakla

#562 Re: True detective

Post by Zatamnjena stakla »

ultima_palabra wrote:
Da je @nellington tu, on bi preradio ovo u priču o ženama, muškarcima i okultizmu u GRAS-u :mrgreen:
:lol:
medjutim

#563 Re: True detective

Post by medjutim »

Ja sam zadovoljan serijom, nista vise nisam ocekivao, a ni manje :-D . Bilo bi dobro da negdje mozemo glasati za glumce u sljedecoj sezoni i fakat se nadam da ce biti glumci sa A liste, ne znam koji TV glumac bi mogao iznijeti ulogu ovako dobro kao matthew i woody.
dječak sa šibicama

#564 Re: True detective

Post by dječak sa šibicama »

Potpis ko kuca.

Malo je reci da sam razocaran. Samo je falilo da se zazvalje na kraju, pod zvijezdama :roll: dva detektiva...

Toliko detalja je ostalo nerazjasnjeno, gledas 7 epizoda, najavljuje se strava i uzas, i na kraju dobijes nekog debila koji guzi polusestru i... ma bjezi ba.
W0LVERINE

#565 Re: True detective

Post by W0LVERINE »

Svaka čast za ovo napisano!
Sve rečeno i u potpunosti se slazem sa istim! :thumbup:
dječak sa šibicama

#566 Re: True detective

Uostalom, nije li poenta serije, filma, zadovoljan gledatelj... a ne zadovoljan scenarist, koji se na kraju moze nasmijati i reci "ha-ha jesam ih zajebo, dao sam im 276 detalja da misle o njima, i na kraju im plasirao teksaski masakr motornom pilom 12. dio". Ili krace receno, zamijesio krofne, ispek`o gurabije.

"Sistem je korumpiran i nedodirljiv, sta ces", kako mrzim taj zakljucak u serijama i filmovima, pa jebote ako mi se gleda djelo o korumpiranom i nedodirljivom sistemu, onda uzmem jebeni dokumentarac o korumpiranom i nedodirljivom sistemu. Kad gledam seriju, ocekujem da korumpirani sistem bude porazen, taman Batman uletio u kadar.
Zato i jest serija, film, fikcija. Ne mora biti realan.

Usrali su finale, totalno. Ako ne bude te 9. epizode, povlacim sve preporuke koje sam podijelio raji za ovu seriju :D
dezurni_ucenik

#567 Re: True detective

Post by dezurni_ucenik »

Odakle vama da ce biti 9.epizoda ? .To bi bas cudno bilo od HBO.Da sute citavu sedmicu i da u petak navece objave da ima jos jedna epizoda."Uspjeli smo vas zajebat,nije finale bilo 9.marta vec ide 16.tog". Eto bas ce biti tako :-)
Jack Be Nimble

#568 Re: True detective

Post by Jack Be Nimble »

Ma IMDB zajebo stvar i stavio 9EP. Nema devete. Cohle vidio svjetlost i gotova prica :D
relativno84

#569 Re: True detective

Post by relativno84 »

1,2,3,4,5,6,7 :hajmooo: :nevjerujem: :kakoste: :thumbup:

8 :facepalm: :zid: :angry: :dosadno: :blento:
CoCoLoCo

#570 Re: True detective

Post by CoCoLoCo »

:lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#571 Re: True detective

Post by JoseMujica »

kraj je :zid:

sve bilo rečeno u prošloj epizodi i faktički ništa ova zadnja ni milimetra nije pomjerila....8 epizoda je epic FAIL! :jbt:

ovo je komotno sve moglo stati u 6 epizoda po sat ili 4 od sat i pol , tj. u format mini serije
bierkof

#572 Re: True detective

Post by bierkof »

dječak sa šibicama wrote:Uostalom, nije li poenta serije, filma, zadovoljan gledatelj... a ne zadovoljan scenarist, koji se na kraju moze nasmijati i reci "ha-ha jesam ih zajebo, dao sam im 276 detalja da misle o njima, i na kraju im plasirao teksaski masakr motornom pilom 12. dio". Ili krace receno, zamijesio krofne, ispek`o gurabije.
Samo jednu stvar zelim da komentarisem.
Ovo boldirano nije isitina. Nije poenta serije zadovoljan gledatelj!
Umjetnost nije, i nikada ne treba da bude demokraticna. U fokusu umjetnosti je uvjek umjetnik, bilo da je slikar, pisac, ili filmadzija, a ne posmatrac. Pisci ne mogu da pisu knjige vodjeni cenzusom. Umjetnost spada pod slobodu izrazavanja, i to je poenta serije. Takodjer ti si slobodan da ti se rezultat (tj. djelo) ne svidja, ali nemas PRAVO da zahtjevas od stvaralaca da uzimaju u obzir tebe, kada praktikuju vlastito osnovno ljudsko pravo, tj. pravo slobode govora.

True detective, je projekat jednog pisca i jednog rezisera i poceo je 2010te godine, i jedna je od par novih izdanja koje mogu da klasificiram kao umjetnost.
Forumskim kriticarima koji izvlace zadovoljstvo samo iz serija pravljenih po "paint by numbers" sablonu, preporucujem neku spansku seriju. One obicno imaju kraj kako vi zelite, obicno se uzmu, vrati im se vid ili pamcenje, a zla maceha umre ili poludi.

PS
Ovaj isti ograniceni nacin razmisljanja sam vidio na temi "Gledate seriju - preporucite je", gdje se ljudi zale na House of Cards jer nisu navikli da su glavni likovi "negativci"... :roll:
dale cooper

#573 Re: True detective

Post by dale cooper »

bierkof wrote:
dječak sa šibicama wrote:Uostalom, nije li poenta serije, filma, zadovoljan gledatelj... a ne zadovoljan scenarist, koji se na kraju moze nasmijati i reci "ha-ha jesam ih zajebo, dao sam im 276 detalja da misle o njima, i na kraju im plasirao teksaski masakr motornom pilom 12. dio". Ili krace receno, zamijesio krofne, ispek`o gurabije.
Samo jednu stvar zelim da komentarisem.
Ovo boldirano nije isitina. Nije poenta serije zadovoljan gledatelj!
Umjetnost nije, i nikada ne treba da bude demokraticna. U fokusu umjetnosti je uvjek umjetnik, bilo da je slikar, pisac, ili filmadzija, a ne posmatrac. Pisci ne mogu da pisu knjige vodjeni cenzusom. Umjetnost spada pod slobodu izrazavanja, i to je poenta serije. Takodjer ti si slobodan da ti se rezultat (tj. djelo) ne svidja, ali nemas PRAVO da zahtjevas od stvaralaca da uzimaju u obzir tebe, kada praktikuju vlastito osnovno ljudsko pravo, tj. pravo slobode govora.

True detective, je projekat jednog pisca i jednog rezisera i poceo je 2010te godine, i jedna je od par novih izdanja koje mogu da klasificiram kao umjetnost.
Forumskim kriticarima koji izvlace zadovoljstvo samo iz serija pravljenih po "paint by numbers" sablonu, preporucujem neku spansku seriju. One obicno imaju kraj kako vi zelite, obicno se uzmu, vrati im se vid ili pamcenje, a zla maceha umre ili poludi.

PS
Ovaj isti ograniceni nacin razmisljanja sam vidio na temi "Gledate seriju - preporucite je", gdje se ljudi zale na House of Cards jer nisu navikli da su glavni likovi "negativci"... :roll:
Apsolutno, i ako gledamo istoriju umjetnosti (bez obzira bila to filmska, muzička, književna ili neka druga )
najbolji su radovi uvijek nastajali kada umjetnik nije radio pod pritiskom komercijalnog faktora i kada je
imao široku umjetničku slobodu odlučivanja.
dječak sa šibicama

#574 Re: True detective

Tako je, poenta serije je zadovoljan scenarist. Od njegovog zadovoljstva ce se vratiti ulozena sredstva.

Koje gluposti ovdje mozes procitati....
insomnia78

#575 Re: True detective

Post by insomnia78 »

Kako mi se slijeze serija sve mi se vise svidja kraj
Jbg ko vam je kriv kad ste se sami zapetljali u neke teorije, mos misliti poklapa se crtez na zidu Martijeve sobe sa crtezom u psihijatrijskoj bolnici :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Post Reply