Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zilla_

#551 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by zilla_ »

Ma ovako usput razgledam al definitivno ću sačekat sa kupovinom do maja i do tada ću imat budžet od 9000KM i onda ću krenut po redu obić ako treba pola bosne dok ne nađem ono što mi paše...

Ganjao sam ovih dana megana, pogledao sam ih više od 5 i ni jedan apsolutno nije bio dobar da bi se odlučio da ga vozim na pregled... Ti megani su generalno raspad sistema... Imaju oni more opreme, udobni su boli glava al više od pola te opreme nije u funkciji... Ne nađoh još ni jedan primjerak a da mu svi podizači prozora rade... To je sitnica al kad to ne radi šta je tek s ostalim... Tako da sam lagano odustao od megana...

Ovaj audi a3 bi volio provozat bar jednu godinu da me mine želja :D Al ni meni se ne sviđa ovaj enterijer :lol: :lol: :lol:

Pa ne znam po meni ako bi se dvoumio između golfa 4 i audija a3 mislim da je audi a3 bolja kupovina...

Isto tako probao sam i jednog fokusa 2006 godina... Auto je boli glava... Uzeo bi ga bez razmišljanja al nije mi htio spustit cijenu, falilo mi para... Kad budem imao 9 milja mogo bi uzet finog fokusa ili npr astru za te pare...
citroen xm

#552 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by citroen xm »

Ja bi otisao pogledati ovaj A3 da mi se toliko svidja. Nije ti daleko, a eto prodavac dozvoljava sve provjere sto moze otkloniti sve sumnje. Meni se boja interijera svidja. Sto se tice A3 vs G4 nema sumnje da je A3 bolje auto, pitanje je samo moze li se naci ocuvaniji za taj novac.
zilla_

#553 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by zilla_ »

Inače ako bi uzimao golf 4 ili audi a3 to bi bilo iz zadnjih serija... I ne bi žalio platit za očuvano auto... Našao sam par finih primjeraka a3 koji su očuvani max koliko može bit očuvano za to godište a cijene su negdje oko 9000... I dobrog golfa 2003 godina bi morao platit otprilike toliko tako da mislim da je bolje uzet audi a3 nego golf 4 ukoliko su u sličnom stanju i za približno istu lovu...

E sad treba se napravit dovoljno lud pa pljunut 9 milja za toliko staro auto a znajući da sam za isto para mogao uzet recimo fokusa 2006, megana 2006, pežo 307 2005, astru 2005 itd :D

Al eto imam pred sobom još nekih 2 mjeseca pa da se dobro skontam :izet:
citroen xm

#554 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by citroen xm »

Ja sa ovom pameti preko 6500 za četvorku ne bi dao ni u ludilu.
ado-šampion

#555 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

zilla_ wrote:Šta mislite o ovom autu:

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/11404614/audi-3-a3/
Uvijek mi je želja bila vozit audi :D :D :D :kiss:

Jel ovaj audi išta bolji od npr golf-a 4 ili npr megana?
Ne mogu ti reci za ovu seriju, ali ovaj noviji A3 je bolji od usporedivog Golfa (dakle V) samo po kvalitetu materijala u unutrasnjosti, sve ostalo je isto ili (uglavnom) losije. Ponuda prostora, udobnost, mjenjac... Po meni je veliko razocarenje s obzirom da se Audi gura kao premium, jer ne nudi nista vise od Golfa osim materijala u unutrasnjosti, a dosta stvari su zglajzali, tako da ako ocekujes auto bar na nivou Golfa, s premium osjecajem unutra, i (ocekivano) manje prostora, zestoko ces se razocarati, jer ces od svega dobiti samo premium osjecaj unutra.

Prije nego sto se odlucis da trazis Audije, nadji jednog A3 pa pogledaj, po mogucnosti provozaj. Nemoj slusati sto ti ljudi koji mozda nisu sjeli ni u A3 ni u Golfa IV govore da je A3 "sigurno" ili "evidentno" bolji...
citroen xm

#556 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by citroen xm »

Ako ništa drugo A3 ima bolje odrađenu zaštitu limarije, a to je meni ogromna prednost. Nagledah se previše fino načetih VW proizvoda. Što se tiče mehanike(motor, mjenjač) to je isto tako da ne znam o kakvom lošijem mjenjaču pričaš?
ado-šampion

#557 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Ako ništa drugo A3 ima bolje odrađenu zaštitu limarije, a to je meni ogromna prednost. Nagledah se previše fino načetih VW proizvoda. Što se tiče mehanike(motor, mjenjač) to je isto tako da ne znam o kakvom lošijem mjenjaču pričaš?
Drug, hajde da malo provozas i jednog i drugog, a? Pa da onda pricamo, moze? Probao Golf V, mjenjac fantazija, malen, brz, kratkih hodova, precizan, haman pa ne moze bolje... Vozio A3 2007 500 kilometara u dva komada, mjenjac dosta duzih hodova nego kod Golfa, i sto je jos gore dosta zapinje... Oba TDI PD. Znaci evidentno nije isti mjenjac. Sto na kraju krajeva pokazuju i usporedni testovi ta dva auta ako se malo zarovis.

Odmah sam rekao da o starijim generacijama ne znam, jer kad nekome dajem savjet o odredjenom autu, pobrinem se da sam isto auto probao ili makar sjeo u njega. A kad poredimo auto ko auto, objektivno A3 mk2 nije ni blizu Golfa mk5. Ako treba mogu razloziti argumentovano po stavkama...
sorcerer

#558 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by sorcerer »

de samo nam reci sampione koji je od tih auta bio nov, a koji polovan ?mjenjac je malen i brz? kakav opis :lol: :lol: :lol:
drndalo

#559 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by drndalo »

ado-šampion wrote:Probao Golf V, mjenjac fantazija, malen, brz, kratkih hodova, precizan, haman pa ne moze bolje...
Prijatelju, nemoj onda nikada sjedati u BMW, sjebaces se... :wink:
ado-šampion

#560 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

drndalo wrote:
ado-šampion wrote:Probao Golf V, mjenjac fantazija, malen, brz, kratkih hodova, precizan, haman pa ne moze bolje...
Prijatelju, nemoj onda nikada sjedati u BMW, sjebaces se... :wink:
Sjedio vozio dosta njih sto starijih sto novijih, ali nazalost manualni mjenjaci nisu kod njih sto su nekad bili. I nisam rekao najbolji, u poredjenju recimo s manuelnih mjenjacem iz serije 5 E34, to je nula bodova. :)
ado-šampion

#561 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

sorcerer wrote:de samo nam reci sampione koji je od tih auta bio nov, a koji polovan ?mjenjac je malen i brz? kakav opis :lol: :lol: :lol:
Ne vidim sta je toliko smijesno da treba tri smajlija. :? Ti si izgleda imao ozbiljan poremecaj razvoja u djetinjstvu pa sad to nadoknadjujes... ali neka, treba djetinjstvo proziviti pa makar i podstarost. :wink:
Qler

#562 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by Qler »

Kad kaze haman pa ne moze bolje, misli samo na VW grupu, jer ne postoji nista drugo :)

Pa moj Mondeo ima bolji mjenjac od passata, a BMW je uvreda porediti sa njima :) Meni jedino Mercedesovi manuelci nikad nisu legli, nekako su mi uvijek nekakvi cudni, ne znam, a vozio sam od 190-ke pa do w211 manuelce, merc samo automatik :)
sorcerer

#563 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by sorcerer »

ne vidis sampione? pa jedi mrkvu da progledas...ili posjeti doktora crnca iz konga ,mozda ti on pomogne,da nekad i progledas...
takodje bi te zamolio da svoje osobine ne pripisujes meni ,ne ide ti bas od ruke.znam da ovdje ima onlajn psihologa ali nisi bas jedan od njih ,ne vrijedi ni da pokusavas....
ado-šampion

#564 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

Qler wrote:Kad kaze haman pa ne moze bolje, misli samo na VW grupu, jer ne postoji nista drugo :)

Pa moj Mondeo ima bolji mjenjac od passata, a BMW je uvreda porediti sa njima :) Meni jedino Mercedesovi manuelci nikad nisu legli, nekako su mi uvijek nekakvi cudni, ne znam, a vozio sam od 190-ke pa do w211 manuelce, merc samo automatik :)
A jelde Ford nikad nije bio poznat po mjenjacima, od Mondea, do Focusa, Fieste itd. :) Odosmo previse off, poenta je bila usporedba mjenjaca Golfa V i Audija A3 II. I stojim iza toga, Golf kao i svi VWi od 2004 naovamo imaju ekstra mjenjace za rukovanje (da ne ulazim u izdrzljivost), bolje od 90% toga sto ima na trzistu. Pod tim mislim i na to da mjenjac nije po metra ko prangija kao na nekim Alfama, Japancima i slicno, da nema dug i spor hod (opet Japanci), da nije mlitav (Japanci i Francuzi) i da ne zapinje. Jedino sto mogu navesti kao manu mjenjaca u recimo Golfu V ili Passatu VI je to da su poprilicno teski. Zato ih Ford sije s mjenjacima. Stariji BMWi da ne govorim. :)
ado-šampion

#565 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

sorcerer wrote:ne vidis sampione? pa jedi mrkvu da progledas...ili posjeti doktora crnca iz konga ,mozda ti on pomogne,da nekad i progledas...
takodje bi te zamolio da svoje osobine ne pripisujes meni ,ne ide ti bas od ruke.znam da ovdje ima onlajn psihologa ali nisi bas jedan od njih ,ne vrijedi ni da pokusavas....
Meni crnac ne treba, a ti posto vidim da cesto spominjes neke crnce, vjerovatno imas iskustva s njima. :lol:

Haveru kad vidim na sta sve stavljas po tri smajlija, izvini ali imas smisao za humor na nivou desetogodisnjaka...
sorcerer

#566 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by sorcerer »

nisam ti ja haver

meni ne treba iskustvo s njima ,ja nisam slijep pored ociju kao ti...
mozda je moj humor na nivou desetogodisnjaka,ali tvoje lupetanje gluposti godinama je na nivou sedmogodisnjaka pa ti niko ne prigovara ...
citroen xm

#567 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by citroen xm »

Alo, pričamo o G4 i A3 mk1 jer čovjek za to ima novac, za G5 i A3 mk2 nema.
ado-šampion

#568 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Alo, pričamo o G4 i A3 mk1 jer čovjek za to ima novac, za G5 i A3 mk2 nema.
Tacno, ja sam mu samo preporucio da ne ocekuje cuda od Audija u odnosu na Golfa, na osnovu licnih iskustava s A3 mk2, i da pregleda i evenutalno proba jedan primjerak prije nego sto se odluci da se da u potragu za dobrim A3.
530i

#569 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by 530i »

Moj Ado, mjenjač u golfu petici je haman kao i kod dvojke, što se tiče ručnog upravljanja s njim i šaltanja brzina, samo još nisu razlokani nakon 20-25 godina kao dvojke...BMW i Mercedes manuelni mjenjači što se tiče upravljanja s njima ne mogu ni u istu rečenicu...da ne kažem da je mjenjač ugodniji i u Reno/Daciama...
ado-šampion

#570 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

530i wrote:Moj Ado, mjenjač u golfu petici je haman kao i kod dvojke, što se tiče ručnog upravljanja s njim i šaltanja brzina, samo još nisu razlokani nakon 20-25 godina kao dvojke...BMW i Mercedes manuelni mjenjači što se tiče upravljanja s njima ne mogu ni u istu rečenicu...da ne kažem da je mjenjač ugodniji i u Reno/Daciama...
Sve si s ovim rekao... Mercedes nema gorih manuelnih mjenjaca od njihovih. Uzas zivi. Reno, probao dosta njih starijih, ima toliki hod dok promijenis brzinu auto uspori. :run:

Ovdje izgleda ima likova sta god je VW mora da ne valja.

Da se razumijemo, VW je daleko od mog ideala auta, stariji clanovi ovog foruma znaju kakvo je moje misljenje uvijek bilo o VWu, posebno Golfu. Danas doduse na njih gledam malo blaze, tako da kad budem ako Bog da imao porodicu, ne bih bjezao od nekog Passata recimo. Ali sve u svemu kako rekoh VW je daleko od mog ideala.

Medjutim, treba biti realan, taj Golf je toliko karina, nista mu ne valja, svaki u klasi je bolji, pa opet neki dan citam od predstavljanja prvog Golfa 26 puta je bio najprodavanije auto u Evropi na godisnjem nivou. Kontam jbt kako tog kad je tolika karina... :run:
530i

#571 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by 530i »

I Ceca i Brena imaju najprodavanije ploče i koncerte, pa to ništa ne znači....stojim iza onoga što sam napisao u prethodnoj poruci, i to se odnosi na nova, novija i ispravna auta, ne na kante od 25 godina sa milion kilometara...
ado-šampion

#572 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by ado-šampion »

530i wrote:I Ceca i Brena imaju najprodavanije ploče i koncerte, pa to ništa ne znači....stojim iza onoga što sam napisao u prethodnoj poruci, i to se odnosi na nova, novija i ispravna auta, ne na kante od 25 godina sa milion kilometara...
Iskreno jebo taj nivo price... Mozes ti bolje od toga... Ploca je 30 maraka, koncert je 10 maraka, i jednoj i drugoj popularnost digla balavurdija koja nije imala vise od 40 maraka u dzepu. Auto kompaktne klase je 30+ hiljada maraka.
zilla_

#573 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by zilla_ »

Danas u firmi stigao ševrole aveo, uzeli ga na rent-a-car i ja išao da preuzmem... Auto na satu ima tek 4000 km i vjeruj te mi koji je to krš od auta braćo mila... Allahom se kunem ono da mi neko novo daje za 5000KM odbio bi bez razmišljanja... Benzinski motor u životu kilaviji vozio nisam...

A što se tiče ovog gore poređenja audi a3 i golf 4, što se tiče mehanike sve im je isto... Samo neopisiv je osjećaj vozit tog audija... Ja nisam vjerovao dok nisam sjeo u njega... Meni je taj audi uvijek bio ružan tako da kažem al sad sam definitivno promijenio mišljenje... Na posli vozim svakodnevno razna auta fabie, oktavie, astre, insignie, audi a4 itd i znam kakav je osjećaj u pojedinim autima al za ovog audija a3 mogu reći da je pravo momačko auto i da nije bez razloga audijeva premium klasa :D Iako je malo i sprčeno, isto ništa mislim da ću na kraju uzet tog audija :thumbup:
drndalo

#574 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by drndalo »

Utjesi se ti da je A3 posebno prve generacije premium... Jest, kao Golf 4 sa drugom suknjicom... :evil:
zilla_

#575 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by zilla_ »

drndalo wrote:Utjesi se ti da je A3 posebno prve generacije premium... Jest, kao Golf 4 sa drugom suknjicom... :evil:
Premium ili nepremium meni je auto puno bolje od golf-a 4 a najmanje 100 svjetlosnih godina po kvalitetu izrade i po sve mu je ispred megana ovog do 2005 godine... Tako da ona priča boolje je mlađe i sa manje kilometara pada u vodu...
Post Reply