gramatika bosanskog jezika - za sve koji zele znati vise

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Lisac

Post by Lisac »

InfraRedRidinghood wrote: Negdje moramo staviti TOČKU NA U :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
stavi dvije na U i bicesh blizu I :D

asesoar :D dekorativno-popratna zajebancija manje upotrebne vrijednosti :D lakshe asesoar ocam' :D :D
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Neznam je l bilo do sada al zasto se kaze

zubA a ne zubI (mnozina)

to mi nesto dodje kao

nogA a ne nogU (ova prva varijanta u hercegovini, al mi je skroz bezze)

Hvala za odgovor
sulesavic

Post by sulesavic »

Motokultivator wrote:Neznam je l bilo do sada al zasto se kaze

zubA a ne zubI (mnozina)

to mi nesto dodje kao

nogA a ne nogU (ova prva varijanta u hercegovini, al mi je skroz bezze)

Hvala za odgovor
Jeste, jeste u pravu si. I ja èujem nekad da ka¾u da vole Dina Merlina...
metastasio

Post by metastasio »

Jessie B wrote:Od jutros me proganja neka reklama koju sam cula i ne mogu da izbacim iz glave pitanje...
Naime, zavrsava porukom "Napravite dobru odluku" pa posto ja samo "donosim" odluke zanima me opravdanost koristenja navedene konstrukcije u nasem jeziku...ili se samo radi o losem prijevodu..."to make a good decision"?
Svakako. U pitanju je potpuno nepotrebno prenošenje engleske konstrukcije u naš jezik.
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

sulesavic wrote:
ProS wrote:podcijeniti ili potcijeniti :shock:
Parovi po zvučnosti

b-p

g-k

d-t

đ-ć

ž-š

z-s

dž-č

f, h i c su bezvučni i nemaju svoje parnjake.

Kada se nađu zvučni i bezvučni jedan do drugog, prvi se mijenja u svoj parnjak.

Prema tome - potcijeniti (pod+cijeniti).

Prema Pravopisu bosanskoga jezika, Senahid Halilović.
a da malo bacis pogled na ovo :D

JEDNAČENJA (ASIMILACIJE) SUGLASNIKA
JEDNAČENJE SUGLASNIKA PO ZVUČNOSTI

Do jednačenja dolazi kada se dva suglasnika različita po zvučnosti nađu jedan pokraj drugoga.

Z + B > BB

rob + stvo – ropstvo
uz + put – usput

B + Z > ZZ

svat + ba – svadba
naruč + ba – narudžba

Ne provodi se u:
suglasničke skupine dc, dč, dć, ds, dš (podcijeniti, odčitati, predstava, podšišati)
složenice s ispod/iznad (iznadprosječan, ispodprosječan)
druge složenice kada je to potrebno radi jasnoće (podtekst, postdiplomski, nadtrčati)
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Jessie B wrote:Od jutros me proganja neka reklama koju sam cula i ne mogu da izbacim iz glave pitanje...
Naime, zavrsava porukom "Napravite dobru odluku" pa posto ja samo "donosim" odluke zanima me opravdanost koristenja navedene konstrukcije u nasem jeziku...ili se samo radi o losem prijevodu..."to make a good decision"?
Mislim da je u pitanju uticaj drugog jezika(germanskog) i da se radi o losem prevodu.Kod nas se odluke donose.
metastasio

Post by metastasio »

fantom slobode wrote:
Mislim da je u pitanju uticaj drugog jezika(germanskog) i da se radi o losem prevodu.Kod nas se odluke donose.
fantom slobode, na koji drugi jezik mislis? i engleski i njemacki su germanski jezici. Utjecaj njemackog ne moze biti jer Nijemci odluku "pogadjaju" ("eine Entscheidung treffen"), ovo je tipicna engleska fraza prenesena u nas jezik.
Jara

Post by Jara »

Ovome je mjesto ovdje, prebacih s ekonomije.
Aorist - skoro proslo svrseno vrijeme.
Oznacava radnju koja se desila u bliskoj proslosti...

Glagol BITI u aoristu je BIJAH.
npr. Ja bijah tamo. Bijah mnogo glup.

Uz prvo lice jednine se glagol BITI pise kao BIH, uz ostale kao BI.
1. Ja bih mu dao posao.
2. Ti bi mu dao posao
3. On bi mu dao posao.
4. Mi bi (smo) mu dali posao.
5. Vi bi (ste) mu dali posao.
6. Oni bi mu dali posao.

Smo/ste je skraceni oblik glagola JESAM (JESMO/JESTE). U izricnom obliku nije ih pogresno koristiti, ali nije potrebno. Koriste se najcesce za formiranje upitnog oblika. Npr. Da li bi ste mu dali posao.
qq! :D
Je l' ti to ozbiljno??? Niđe veze! :-) :shock:

a) Bijah je IMPERFEK(A)T, kakav aorist! :-)
b) ispravno je bih, bi, bi bismo, biste, bi; pogrešno je bi smo, bi ste)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Bakterija je sejtan baja koja zivi u havi i ako udje u insana i ufati
furseta, ne odes li za heftu kod hecima, ne gine ti dzenaza.
Shoshana

Post by Shoshana »

horns&drums wrote:Bakterija je sejtan baja koja zivi u havi i ako udje u insana i ufati
furseta, ne odes li za heftu kod hecima, ne gine ti dzenaza.
Ja znam malo drugaciju verziju...

Bakterije su ti mali hajvancici koji zive u havi, i ako unidju u hinsana, hinsan bude hasta...i nije li ti hecima - za heftu ti je dzenaza :D
wels

Post by wels »

Hejbet ih je u havi,a hecimi ih plaho vole jer od njih imaju hajra. :D
walkabout

Post by walkabout »

Poziv svim gramaticarima - pitanje je kako se zove muski stanovnik planete Merkur? :roll:
HomeArt

Post by HomeArt »

walkabout wrote:Poziv svim gramaticarima - pitanje je kako se zove muski stanovnik planete Merkur? :roll:
Valjda Merkuraga a zenski Merkuraginica :D
Saraswati

Post by Saraswati »

walkabout wrote:Poziv svim gramaticarima - pitanje je kako se zove muski stanovnik planete Merkur? :roll:
Merkurijanac? :D :D
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

Merkurlija :D :D
HomeArt

Post by HomeArt »

Pa hebo ha patak zar neko zivi gore? Jel ovo trik pitanje :-)
walkabout

Post by walkabout »

Najduzi odgovor dosad koji sam cuo - Merkuralijanac ! :D
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Posto je tema gramatika i pravopis, molim strucnu i kompetentnu osobu za objasnjenje razlike znacenja rijeci:
povezan / uvezan
premijestiti / izmijestiti
takodjer, da li zbirna imenica >roba< moze imati mnozinu?
Unaprijed hvala.
metastasio

Post by metastasio »

zrikavac48 wrote:Posto je tema gramatika i pravopis, molim strucnu i kompetentnu osobu za objasnjenje razlike znacenja rijeci:
povezan / uvezan
Unaprijed hvala.
Jesam lingvist, nisam strucnjak za nas jezik, ali pokusacu objasniti razliku u znacenju. "Povezan" teziste stavlja na vezu, znaci neki subjekt je povezan s drugim subjektom, ali nije bezuslovno i njegov dio. "Uvezan" vec implicira da je neki subjekt postao dijelom odredjene sredine, znaci uvezan je u nju. "Premjestiti" i "izmjestiti" imaju jako deikticko znacenje, znaci prostorno se odredjuju. Premijesta se nesto u okviru jednog omedjenog prostora (soba, zemlja, planeta), a izmjesta iz jednog omedjenog prostora u drugi (izmjestanje iz opkoljenog sarajeva). Roba moze imati mnozinu ukoliko je klasificirana, recimo roba siroke potrosnje, roba za izvoz pa su to razlicite robe. Inace, podjela na zbirne, gradivne i ne znam kakve ti ne imenice je u lingvistici prevazidjena, osnovni kriterij za jedninu i mnozinu je brojivost.

Eto, sad moze i jedan bosanista/srbista/kroatista da kaze svoje strucnno misljenje ili dopuni ovo moje piskaranje...:-)
walkabout

Post by walkabout »

metastasio wrote:
zrikavac48 wrote:Posto je tema gramatika i pravopis, molim strucnu i kompetentnu osobu za objasnjenje razlike znacenja rijeci:
povezan / uvezan
Unaprijed hvala.
Jesam lingvist, nisam strucnjak za nas jezik, ali pokusacu objasniti razliku u znacenju. "Povezan" teziste stavlja na vezu, znaci neki subjekt je povezan s drugim subjektom, ali nije bezuslovno i njegov dio. "Uvezan" vec implicira da je neki subjekt postao dijelom odredjene sredine, znaci uvezan je u nju. "Premjestiti" i "izmjestiti" imaju jako deikticko znacenje, znaci prostorno se odredjuju. Premijesta se nesto u okviru jednog omedjenog prostora (soba, zemlja, planeta), a izmjesta iz jednog omedjenog prostora u drugi (izmjestanje iz opkoljenog sarajeva). Roba moze imati mnozinu ukoliko je klasificirana, recimo roba siroke potrosnje, roba za izvoz pa su to razlicite robe. Inace, podjela na zbirne, gradivne i ne znam kakve ti ne imenice je u lingvistici prevazidjena, osnovni kriterij za jedninu i mnozinu je brojivost.

Eto, sad moze i jedan bosanista/srbista/kroatista da kaze svoje strucnno misljenje ili dopuni ovo moje piskaranje...:-)
Evo kako vidim znacenja ovih rijeci (nisam lingvist):

povezan - pridjev za one koji su u vezi sa drugima, a istog/slicnog su nivoa/znacenja
uvezan - pridjev za one (manjeg nivoa/znacenja) koji su u vezi sa drugim koji su viseg nivoa/znacenja
premjestiti - pomjeriti sa jednog mjesta na drugo (obicno istog nivoa/znacenja) gdje su veze onoga sto se premjesta i mjesta gdje se nalazi relativno slabe ili nevazne
izmjestiti - pomjeriti sa jednog mjesta na drugo gdje su veze onoga sto se izmjesta i mjesta gdje se nalazi relativno jake i/ili vazne

I jedno pitanje od mene: Koja je mnozina od imenice "lov"? :roll:
elSaik

Post by elSaik »

walkabout wrote: I jedno pitanje od mene: Koja je mnozina od imenice "lov"? :roll:
Lovovi. :D
elSaik

Post by elSaik »

Merkurijanac. :D
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

Jah, eto... Merkuritinac - pa ti razmišljaj. :-)
walkabout

Post by walkabout »

elSaik wrote:
walkabout wrote: I jedno pitanje od mene: Koja je mnozina od imenice "lov"? :roll:
Lovovi. :D
To je prvo sto sam i ja pomislio (slicno kao krov-krovovi) ali mi to tako strano zvuci - a nisam nikada cuo da je ovu rijec neko koristio, bilo u govoru bilo u nekom pisanom tekstu.
Molio bih ako neko ima malo podrobnije objasnjenje/misljenje.

PS. A u vezi Merkura - ko zna deminutiv ? :roll:
Maraschino

Post by Maraschino »

Da li neko zna, koja je najduza rijec kod nas i koliko ima slova ? :?

Mozda je nekada neko isto pitao ali ne zamjerite mi na propustenom. :D
Post Reply