U Podrinju postoji čitav niz povratničkih zajednica koje su (s obzirom na okolinu i okolnosti) izrazito vitalne. Ako se zbog broja bošnjačke djece koja pohađaju školu u Srebrenici uspjelo promjeniti naziv te škole, priča o izumiranju povratničke populacije djeluje kao vlažni san velikosrpskih sanjara.Mister Yes wrote:Ne dao Bog da je to zaista tako. Većina povratnika u RS su stariji ljudi i za nekih dvadesetak godina Bošnjaci će biti možda 5% u RS-u ako i toliko. Ako su povratnici u RS brana separatizmu onda nas od secesije dijeli nekih dvadesetak godina u vrh glaveSkijaš wrote: Ne mislim da to ovim genocidnim ludacima igra ulogu, oni će krenuti u secesiju onog trenutka kada osjete da neće biti oružanog otpora. Danas su u manjem entitetu povratnička naselja (geografski i demografski) veća od srpske zajednice na Kosovu i četnici znaju da bi tu bilo mrtvih na sve strane (uglavnom četnika). Zato je najbolja brana separatizmu jačanje povratničkih sredina i rad na njihovoj održivosti. Bez tog faktora, a pored ovakvih političara u Sarajevu, BiH bi se raspala prije pet godina.
Zato maltretiranje povratnika kako bi se podstaklo njihovo ponovno iseljavanje ili onemogućilo trajni povratak, zato zakon koji nalaže Dodikovoj policiji da povratnicima ide od vrata do vrata a kojeg je, zbog Lagumdžijine gladi za kontrolom nad nadzornim odborima i tenderima, podržao i SDP.![]()
Radovan Karadžić : "Evropa ne želi i ne smije da dozvoli islamsku državu ovde, to je naš veliki problem, to je naš najveći problem. Oni žele nas i Hrvate da zadrže u jednoj unitarnoj Bosni da mi kontrolišemo Muslimane a mi Muslimane kontrolisati ne možemo u toj unitarnoj državi. Mi dobro znamo gdje dođe fundamentalizam da se tu više živjeti ne može, nema tolerancije, oni se natalitetom učetvorostručuju, a mi Srbi nismo tome dorasli"Ali naravno da nije tako. Jedina brana od secesije je čvrsta volja međunarodne zajednice da Bošnjake kontroliše Srbima i Hrvatima. Kakvi povratnici kakve trice.
Znao sam da me tvoji komentari na nekog podsjećaju. I evo kao što vidiš, sjetio sam se na koga.