Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

BHCluster

#551 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by BHCluster »

Ako se nevaram u Irskoj su prije nekoliko godina mislim prvi u EU zabranili pusenje u zatvorenim prostorima, nema kakvih sranja nije bilo ali na kraju ispostavilo se da je to bila pozitivna stvar.
kakavdanakneiskustvu

#552 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by kakavdanakneiskustvu »

ilkbahar wrote:meni smeta sto pusaci smatraju nepusace sebicnima kada se bude protiv pusenja u ovim situacijama. a ne shvataju da su i sami sebicni, da radi vlastitog uzitka ugrozavaju necije osnovno ljudsko pravo na cist vazduh. pusaci su sebicni gadovi.

:thumbup:
Raigor Stonehoof

#553 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Raigor Stonehoof »

BHCluster wrote:Ako se nevaram u Irskoj su prije nekoliko godina mislim prvi u EU zabranili pusenje u zatvorenim prostorima, nema kakvih sranja nije bilo ali na kraju ispostavilo se da je to bila pozitivna stvar.
Negdje sam procitao - ako zoves majstora u Irskoj da ti nesto popravi u kuci, 4 sata prije njegovog dolaska se ne smije pusiti. Ako majstor osjeti smrad moze te tuziti. :thumbup:
BHCluster

#554 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by BHCluster »

Raigor Stonehoof wrote:
BHCluster wrote:Ako se nevaram u Irskoj su prije nekoliko godina mislim prvi u EU zabranili pusenje u zatvorenim prostorima, nema kakvih sranja nije bilo ali na kraju ispostavilo se da je to bila pozitivna stvar.
Negdje sam procitao - ako zoves majstora u Irskoj da ti nesto popravi u kuci, 4 sata prije njegovog dolaska se ne smije pusiti. Ako majstor osjeti smrad moze te tuziti. :thumbup:
Neznam za kucu ali u javnim prostorima ono restorani, robne kuce itd...
rudy81

#555 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by rudy81 »

broj dva wrote:Pusim preko 20 godina i apsolutno podrzavam sve zabrane pusenja u zatvorenom prostoru koji je "javni" - dakle sva radna mjesta, sve cekaonice, svi hoteli, sve stanice...sve sto ima zidove i krov i gdje dolaze nepusaci, djeca, bolesnici....
U vlastitom stanu pusim na balkonu, bez obzira na klimu - radije cu se ja malo smrznut nego da zagadim zrak djetetu i da usmrdim namjestaj, odjecu, kompletan stan. Isto vrjedi za sve koji me posjete, nema pusenja (izuzetak je nena od 91 godinu, iako ona skiju dimi i to ekstra smrdi ali ne mogu nju na balkon poslat...).
U kaficima ili restoranima je pusenje zabranjeno ima jedno 10ak godina i manje pusim, manje trosim, lakse disem i ne smrdi mi komplet garderoba kad dodjem kuci.
Ideja je jednostavna - pusenje je gadno. Smrdi i zagadjuje.Truje. Jedna je stvar sto sam ja odlicio da pusim ili sto nemam snage da prestanem ali to mi ne daje za pravo opterecivat druge ljude svojim problemima.

samo da upratim temu i da pohvalim jedan razumni u moru nebuloznih postova :thumbup:

najbolji su mi ovi sto pricaju o 'sebicnim' i 'egoisticnim' nepusacima, koji provode organiziranu hajku protiv pusaca i tako :-) :skoljka: :D
Vojvotkinja

#556 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Vojvotkinja »

Da, zaista, jedan divan komentar.Svaka čast, broj dva!
Lalena

#557 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Lalena »

šatirana_ljubičica wrote:
broj dva wrote:Pusim preko 20 godina i apsolutno podrzavam sve zabrane pusenja u zatvorenom prostoru koji je "javni" - dakle sva radna mjesta, sve cekaonice, svi hoteli, sve stanice...sve sto ima zidove i krov i gdje dolaze nepusaci, djeca, bolesnici....
U vlastitom stanu pusim na balkonu, bez obzira na klimu - radije cu se ja malo smrznut nego da zagadim zrak djetetu i da usmrdim namjestaj, odjecu, kompletan stan. Isto vrjedi za sve koji me posjete, nema pusenja (izuzetak je nena od 91 godinu, iako ona skiju dimi i to ekstra smrdi ali ne mogu nju na balkon poslat...).
U kaficima ili restoranima je pusenje zabranjeno ima jedno 10ak godina i manje pusim, manje trosim, lakse disem i ne smrdi mi komplet garderoba kad dodjem kuci.
Ideja je jednostavna - pusenje je gadno. Smrdi i zagadjuje.Truje. Jedna je stvar sto sam ja odlicio da pusim ili sto nemam snage da prestanem ali to mi ne daje za pravo opterecivat druge ljude svojim problemima.

Šta da kažem osim SVAKA TI ČAST!
Potpisujem :thumbup:
Imam dijete koje ima problema s bronhitisom, hronicnim, koristi pumpicu, da ne bi presao u astmu... Dovedem ga na inhalaciju, ispred vrata - puse, u wcu - puse,... desi se da nocima ne spava zbog kaslja, znali su mu popucati kapilari oko ociju od naprezanja... ma kada ide u skolu, boli me sto ce udisati zrak pun smoga :(
A onda mi neko dodje na kafu, navece, i trazi pepeljaru, ili kaze da vise nece doci ako ne moze zapaliti uz kafu... :gunjastajl:
Ufffffff, dodje mi da...
:stasreko:
muha_sa

#558 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by muha_sa »

Lalena wrote:
šatirana_ljubičica wrote:

Šta da kažem osim SVAKA TI ČAST!
Potpisujem :thumbup:
Imam dijete koje ima problema s bronhitisom, hronicnim, koristi pumpicu, da ne bi presao u astmu... Dovedem ga na inhalaciju, ispred vrata - puse, u wcu - puse,... desi se da nocima ne spava zbog kaslja, znali su mu popucati kapilari oko ociju od naprezanja... ma kada ide u skolu, boli me sto ce udisati zrak pun smoga :(
A onda mi neko dodje na kafu, navece, i trazi pepeljaru, ili kaze da vise nece doci ako ne moze zapaliti uz kafu... :gunjastajl:
Ufffffff, dodje mi da...
:stasreko:
nema sta dodje mi :-) po cjenu da ti vise nikad ne udje u kucu ne daj da se duhani u blizini djeteta---bar ga u svom domu postedi.
Lalena

#559 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Lalena »

Vecinom uspijevam... imam jednog kriticnog pusaca u porodici njega ne mogu izbaciti, pa zato malog posaljem u drugu sobu, dok je on tu :run:
addy_sa

#560 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by addy_sa »

ja, zaista, ne mogu da vjerujem koliko su pojedini isključivi... na radnom mjestu pušenje nije nigdje dozvoljeno a opet se puši dakle do rukovodilaca je.. smatram da je bolje zapaliti u kancelariji nego da se hoda po hodnicima ili van zgrade pogotovo u zonama gdje da bi ušao ili izašao iz zgrade treba vremena pa šta ako se zapali u kancelariji neće niko umrijeti...pušilo se vazda i sad zaboga najednom smeta kao neko pomodarstvo.. a ništa gore nema pozoveš nekoga kući i kao nema pušenja..to je elementarna nekultura to je užas, odron! gosta poštuješ da ti kuću prevrne ako si ga i kad si ga pozvao barem sam ja tako odgojen.. ja u takve kuće i društva ne zalazim jer to smatram površnim diskriminirajućim
bull21

#561 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by bull21 »

addy_sa wrote:ja, zaista, ne mogu da vjerujem koliko su pojedini isključivi... na radnom mjestu pušenje nije nigdje dozvoljeno a opet se puši dakle do rukovodilaca je.. smatram da je bolje zapaliti u kancelariji nego da se hoda po hodnicima ili van zgrade pogotovo u zonama gdje da bi ušao ili izašao iz zgrade treba vremena pa šta ako se zapali u kancelariji neće niko umrijeti...pušilo se vazda i sad zaboga najednom smeta kao neko pomodarstvo.. a ništa gore nema pozoveš nekoga kući i kao nema pušenja..to je elementarna nekultura to je užas, odron! gosta poštuješ da ti kuću prevrne ako si ga i kad si ga pozvao barem sam ja tako odgojen.. ja u takve kuće i društva ne zalazim jer to smatram površnim diskriminirajućim
Nije to nikakvo pomodarstvo već normalna briga za zdravlje. Zašto bih ja ispaštao zbog nečijeg ćejfa? Ta priča "pušilo se vazda" je glupost. Pušilo se jer se prije smatralo da nije štetno pa kad je izašla istina na vidjelo (čitaj: kad su konačno popustili veliki - prvenstveno USA - proizvođači cigara) nastao je haos. Imaš fino prostor ispred zgrade ili prostoriju (svaka zgrada bi trebala imati prostoriju za pušaće, drugo je što se to kod nas rješava na drugi način) pa brate izvoli i tamo puši koliko hoćeš. Što se kuće tiče, svako ima svoje. Ja da imam dijete, ne bih ti dozvolio da mu priđeš sa cigarom u ustima i to je kraj priče. A ako ja mogu negdje biti i živjeti, bogme možeš i ti pola sata sjediti (ako ti je baš stalo da se vidimo). Zdra'o.
L u c i f e r

#562 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by L u c i f e r »

bull21 wrote:
addy_sa wrote:ja, zaista, ne mogu da vjerujem koliko su pojedini isključivi... na radnom mjestu pušenje nije nigdje dozvoljeno a opet se puši dakle do rukovodilaca je.. smatram da je bolje zapaliti u kancelariji nego da se hoda po hodnicima ili van zgrade pogotovo u zonama gdje da bi ušao ili izašao iz zgrade treba vremena pa šta ako se zapali u kancelariji neće niko umrijeti...pušilo se vazda i sad zaboga najednom smeta kao neko pomodarstvo.. a ništa gore nema pozoveš nekoga kući i kao nema pušenja..to je elementarna nekultura to je užas, odron! gosta poštuješ da ti kuću prevrne ako si ga i kad si ga pozvao barem sam ja tako odgojen.. ja u takve kuće i društva ne zalazim jer to smatram površnim diskriminirajućim
Nije to nikakvo pomodarstvo već normalna briga za zdravlje. Zašto bih ja ispaštao zbog nečijeg ćejfa? Ta priča "pušilo se vazda" je glupost. Pušilo se jer se prije smatralo da nije štetno pa kad je izašla istina na vidjelo (čitaj: kad su konačno popustili veliki - prvenstveno USA - proizvođači cigara) nastao je haos. Imaš fino prostor ispred zgrade ili prostoriju (svaka zgrada bi trebala imati prostoriju za pušaće, drugo je što se to kod nas rješava na drugi način) pa brate izvoli i tamo puši koliko hoćeš. Što se kuće tiče, svako ima svoje. Ja da imam dijete, ne bih ti dozvolio da mu priđeš sa cigarom u ustima i to je kraj priče. A ako ja mogu negdje biti i živjeti, bogme možeš i ti pola sata sjediti (ako ti je baš stalo da se vidimo). Zdra'o.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
zubi

#563 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by zubi »

bull21 wrote:Zašto bih ja ispaštao zbog nečijeg ćejfa?
Cybernetic

#564 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:33, edited 1 time in total.
Radio Sarajevo

#565 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Radio Sarajevo »

Eurosa wrote:

Ne mogu da vjerujem :facepalm:

A sto se tice gosta? Mati mi pusi na balkonu, ili vani, i tako je kaze od kako je rodila prvo dijete, sto bi to bilo koji gost meni bio preci od moje majke? Kad moze ona, moze i gost pa da je Papa Franjo licno.

Ja sam jedno vrijeme radio u firmi sa stotinjak zaposlenih i imali smo veliku fluktuaciju ljudi unutar nje, a radio sam kao HR menadžer i odlučivao o svim novim zaposlenim. Kad bi neko došao na intervju, uvijek bih mu prvo ponudio cigaru, da vidim šta će uraditi, a sve koji bi uzeli ne bih više zvao. Ne bih zvao ni one koji bi sa mnom zapalili nakon intervjua uz kafu (iako ja ne pušim, glumio sam da pušim), jer mi ne treba pušač u firmi. Oni koji puše izađu dnevno na 10-15 pauza (minimalno), od kojih svaka traje po pet do sedam minuta, što je ponekad i sat i po odsustva.

Dakle, pušače ne zapošljavam :D. Meni stvarno ne smeta da neko puši u svojoj kući ili napolju, ali u prostoriji gdje sam i ja, da mi je rođena majka, neće pušiti.
OldMayor

#566 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by OldMayor »

Ma mi smo bagra i nema sanse da bi se bilo kakve zabrane postovale. Ikad.

Jednostavno navikli smo tako da zivimo i treba sad proci jedno 20 godina ucenja i treniranja tih zakona da se ova bagra navikne da zivi po zakonu i da isti postuje.

Da ne govorimo o tome da mi nemamo infrastrukturu za pojedine stvari. Nije problem iskopirati zakon bubam njemacke, ali ajd ga provedi.

Zabrani parkiranje na odredjenim mjestima itd. Ok, ali obezbjedi onda ljudima parking. Ako ti 100 ljudi parkira na trotoar, pa ne parkiraju svi jer im je tu ceif. Nego nemaju gdje.

Ja nisam pusac i mrzim cigare i dim istih, ali ne mozes u firmi lupit nema pusenja / mislim privatnik moze sta hoce i ima da se slusa. Ali nije ni to nacin, ako si zabranio pusenje, obezbjedi onda prostoriju gdje ljudi mogu diminjat. E onda ih mozes kazniti ako nece to da postuju.

Isto tako i za restorane. Eto u BBI npr zabranjeno pusenje, ali svi puse. Pa jbmu ako si zabranio, onda provedi to, fino zamoli gosta neka ustane i neka ide. Ali jok, on je stavio znak zabranjeno i sad jebaji ga, ko hoce neka postuje. E pa ne moze tako. A ako hoces fino da ne tjeras goste, onda im fino ustakli jedan dio restorana, pa nek se tu svi zajedno guse.
Capajebo

#567 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Capajebo »

Eurosa wrote:Nije ovdje po meni problem ni sto nemamo infrastrukturu ni nista, problem je u ljudima koji konzumiraju duhan a koji nemaju elementarne manire tipa izaci van i zapaliti, pred nepusacem, djetetom, trudnicom...
Pred djetetom i trudnicom ok, ali pred nepusacem... e'o sacu :mrgreen:
kritichar

#568 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by kritichar »

Capajebo wrote:
Eurosa wrote:Nije ovdje po meni problem ni sto nemamo infrastrukturu ni nista, problem je u ljudima koji konzumiraju duhan a koji nemaju elementarne manire tipa izaci van i zapaliti, pred nepusacem, djetetom, trudnicom...
I sami sebe ne ubijajte......... :skoljka:
Capajebo

#569 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Capajebo »

Eurosa wrote:
Capajebo wrote:

Polahko... :D znam ja i strastvenije sto su u odredjenom momentu poceli paziti i izlaziti na balkon,dohakat ce i tebi neko,Insalah :skoljka:
aaaaaaakooo iiiiiiizgooovooriiiim ljuuuubaaaaaaaaaaaaaaaaavvvvvvvvvvvvv :mrgreen:
Capajebo

#570 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Capajebo »

Eurosa wrote:Ima sedam dana da ti traje noc... 8-)
sad ne znam dal' da ovo shvatim perverzno ili... zbunila si me skroz :roll:
razonoda

#571 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by razonoda »

Radio Sarajevo wrote:
Eurosa wrote:

Ne mogu da vjerujem :facepalm:

A sto se tice gosta? Mati mi pusi na balkonu, ili vani, i tako je kaze od kako je rodila prvo dijete, sto bi to bilo koji gost meni bio preci od moje majke? Kad moze ona, moze i gost pa da je Papa Franjo licno.

Ja sam jedno vrijeme radio u firmi sa stotinjak zaposlenih i imali smo veliku fluktuaciju ljudi unutar nje, a radio sam kao HR menadžer i odlučivao o svim novim zaposlenim. Kad bi neko došao na intervju, uvijek bih mu prvo ponudio cigaru, da vidim šta će uraditi, a sve koji bi uzeli ne bih više zvao. Ne bih zvao ni one koji bi sa mnom zapalili nakon intervjua uz kafu (iako ja ne pušim, glumio sam da pušim), jer mi ne treba pušač u firmi. Oni koji puše izađu dnevno na 10-15 pauza (minimalno), od kojih svaka traje po pet do sedam minuta, što je ponekad i sat i po odsustva.

Dakle, pušače ne zapošljavam :D. Meni stvarno ne smeta da neko puši u svojoj kući ili napolju, ali u prostoriji gdje sam i ja, da mi je rođena majka, neće pušiti.
addy_sa

#572 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by addy_sa »

posto ste toliko protiv pusenja mora da ste presli na shishu :lol: :lol:
Capajebo

#573 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Capajebo »

Eurosa wrote:
Capajebo wrote:
Eurosa wrote:Ima sedam dana da ti traje noc... 8-)
sad ne znam dal' da ovo shvatim perverzno ili... zbunila si me skroz :roll:
Naravno, ne :roll: "sedam dana mi traje noc samo kad mi kazes ljubav, sedam godina proljece..." -tvoja izjava me podsjetila na tu pjesmu. :|
Mislim da ja ipak nisam toliko romantican :mrgreen:
topcam
Vozim: uzbrdo

#574 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by topcam »

Radio Sarajevo wrote:

I pored svih znakova nisi skonto da LJUDI nece da rade sa supcima.

Nista tebi ne kazem, ali mi je dno dna supljiranje, slicno onom kad radnik tvrdi da je na svim poljima ekspert, a ni blizu.

Sta se jos glumilo ? , "bit cete prijavljeni, osigurani" ..
Bijedno ponasanje osobe u poziciji da donosi odluke. Glumiti nesto sto nije.
topcam
Vozim: uzbrdo

#575 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by topcam »

Vidis li ti koje je godisnje doba?

Od "smrada" jos niko nije umro, ali od hladnoce jeste.
Post Reply