Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
cyprus

#551 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Moj stav je jasan: budi šta hoćeš da budeš i nemoj drugima soliti pamet šta bi trebali da budu... Pogotovo iz razloga jer rezultati popisa neće promjeniti ništa bitno u političkom životu države... Niti će BiH postati nacionalna država Bošnjaka ako istih bude 50%, niti će se ukinuti konstitutivnost ako Ostalih bude više od Hrvata, niti će se Srbi moć odvojiti ako ih bude preko 90% u RS-u, niti će Hrvati dobiti treći entitet koliko god ih bilo... Čak ni u foteljama neće biti značajnijih promjena... A i kad bi se zaratilo, opet je nebitno ko se kako izjašnjava, nego za koji se cilj ko bori...
Last edited by cyprus on 13/09/2013 12:53, edited 1 time in total.
Dozer

#552 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

@havatar
Nema potrebe za diskusijom. Ja ti samo mogu dati cinjenice detalje iz tog vremena, a ti sam izvuci zakljucke.
Mister Yes

#553 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:Moj stav je jasan: budi šta hoćeš da budeš i nemoj drugima soliti pamet šta bi trebali da budu... Pogotovo iz razloga jer rezultati popisa neće promjeniti ništa bitno u političkom životu države... Niti će BiH postati nacionalna država Bošnjaka ako istih bude 50%, niti će se ukinuti konstitutivnost ako Ostalih bude više od Hrvata, niti će se Srbi moć odvojiti ako ih bude preko 90% u RS-u, niti će Hrvati dobiti treći entitet koliko god ih bilo... Čak ni u foteljama neće biti značajnijih promjena... A i kad bi se zaratilo, opet je nebitno ko se kako izjašnjava, nego za koji se cilj ko bori...
To je sve vjerovatno tačno. Ali ipak niko od nas nema mogućnost da vidi budućnost (i rimuje se :D ). Kada sam rekao da obučeš kopačke i pridružiš se igri mislio sam na ovu igru koju bi ukratko mogli definisati kao:

AKO se slučajno novi ustav bude bazirao na rezultatima popisa (makar su za to šanse 0,0000001 %) da li je strateški bolje, za one koji kao maternji jezik zaokruže "bosanski", da bude manje ili više Ostalih?
Erwin Huber

#554 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Erwin Huber »

Erwin Huber wrote:
Mister Yes wrote:
cyprus wrote: A o ovim stvarima u XXI stoljeću pričat je zaista smješno... Meni je smješno...

de malo pojasni koja su mjerila za veću i nižu svijet po pitanju nacionalnog identiteta nije nam jasno ovde svima šta hoćeš da kažeš.
Mjerila su standardna. Veće je veće a manje je manje. Nema ništa mistično u tome. Dio stanovništva BiH koji će na popisu kao maternji jezik zaokružiti "Bosanski" očigledno nije jedinstven po pitanju nacionalnosti. Stvari koje su u zapadnim zemljama davno rješene mi tek rješavamo. Ali biće to sve ok :thumbup:
koje stvari?
Mister Yes

#555 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

Erwin Huber wrote:
Mister Yes wrote: Mjerila su standardna. Veće je veće a manje je manje. Nema ništa mistično u tome. Dio stanovništva BiH koji će na popisu kao maternji jezik zaokružiti "Bosanski" očigledno nije jedinstven po pitanju nacionalnosti. Stvari koje su u zapadnim zemljama davno rješene mi tek rješavamo. Ali biće to sve ok :thumbup:
koje stvari?
Pa o čemu pričamo? Pitanje identiteta. Francuzi znaju da su Francuzi, Englezi znaju da su Englezi itd.
Erwin Huber

#556 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Erwin Huber »

Mister Yes wrote:
Erwin Huber wrote:
Mister Yes wrote: Mjerila su standardna. Veće je veće a manje je manje. Nema ništa mistično u tome. Dio stanovništva BiH koji će na popisu kao maternji jezik zaokružiti "Bosanski" očigledno nije jedinstven po pitanju nacionalnosti. Stvari koje su u zapadnim zemljama davno rješene mi tek rješavamo. Ali biće to sve ok :thumbup:
koje stvari?
Pa o čemu pričamo? Pitanje identiteta. Francuzi znaju da su Francuzi, Englezi znaju da su Englezi itd.
dal sjeverni irci znaju sta su. znaju li katalonci sta su? ili valonci? kvebečani?

to sa zapadom kao zapadom nema veze.
Mister Yes

#557 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

Erwin Huber wrote:
Mister Yes wrote: Pa o čemu pričamo? Pitanje identiteta. Francuzi znaju da su Francuzi, Englezi znaju da su Englezi itd.
dal sjeverni irci znaju sta su. znaju li katalonci sta su? ili valonci? kvebečani?

to sa zapadom kao zapadom nema veze.
:lol: Pa pitaj ih da li znaju. Ubacio si se u priču gdje smo pričali kako se neki smiju našim problemima. Ti koje si naveo se ne smiju jer imaju iste probleme.
poostar

#558 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by poostar »

ovo mi sve vise lici na grupnjak u kojem se nezna ko koga handri
cyprus

#559 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Mister Yes wrote:
cyprus wrote:Moj stav je jasan: budi šta hoćeš da budeš i nemoj drugima soliti pamet šta bi trebali da budu... Pogotovo iz razloga jer rezultati popisa neće promjeniti ništa bitno u političkom životu države... Niti će BiH postati nacionalna država Bošnjaka ako istih bude 50%, niti će se ukinuti konstitutivnost ako Ostalih bude više od Hrvata, niti će se Srbi moć odvojiti ako ih bude preko 90% u RS-u, niti će Hrvati dobiti treći entitet koliko god ih bilo... Čak ni u foteljama neće biti značajnijih promjena... A i kad bi se zaratilo, opet je nebitno ko se kako izjašnjava, nego za koji se cilj ko bori...
To je sve vjerovatno tačno. Ali ipak niko od nas nema mogućnost da vidi budućnost (i rimuje se :D ). Kada sam rekao da obučeš kopačke i pridružiš se igri mislio sam na ovu igru koju bi ukratko mogli definisati kao:

AKO se slučajno novi ustav bude bazirao na rezultatima popisa (makar su za to šanse 0,0000001 %) da li je strateški bolje, za one koji kao maternji jezik zaokruže "bosanski", da bude manje ili više Ostalih?
Pa u tome je stvar... Ustav se ne može bazirati na rezultatima popisa... Popis ne može biti korišten za strateške svrhe raznih nacionalista...
Mister Yes

#560 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

poostar wrote:ovo mi sve vise lici na grupnjak u kojem se nezna ko koga handri
Može biti da je do rezolucije a može biti i da je dioptrija ;-)
Mister Yes

#561 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
Mister Yes wrote:

Pa u tome je stvar... Ustav se ne može bazirati na rezultatima popisa... Popis ne može biti korišten za strateške svrhe raznih nacionalista...
Vjerovatno ne može. Ali nemoj zaboraviti da je u ovom trenutku spor oko sudske presude Sejdić-Finci i da BiH mora uskladiti svoj ustav sa tom presudom. S obzirom da se presuda odnosi na prava Ostalih nije nebitno, kao argument u rješavanju problema, imati podatak koliko je u stvari tih Ostalih :wink:

U svakom slučaju šta ti fali da se igraš te neki zamišljene igre? Svakako nije bitno zar ne? Kao što rekoh, ništa bitno se neće desiti i ovako i onako ali kad već ima mjesta na terenu oblači kopačke i upadaj :D
bogumila

#562 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

cyprus wrote:Moj stav je jasan: budi šta hoćeš da budeš i nemoj drugima soliti pamet šta bi trebali da budu... Pogotovo iz razloga jer rezultati popisa neće promjeniti ništa bitno u političkom životu države... Niti će BiH postati nacionalna država Bošnjaka ako istih bude 50%, niti će se ukinuti konstitutivnost ako Ostalih bude više od Hrvata, niti će se Srbi moć odvojiti ako ih bude preko 90% u RS-u, niti će Hrvati dobiti treći entitet koliko god ih bilo... Čak ni u foteljama neće biti značajnijih promjena...

Ovo se ne slazem, bice i te kakvih. Moglo bi bit Vijece ministara od 5 Srba, 2 Hrvata i 2 Bosnjaka. I tako redom u drugim institucijama.

(to se moze desit sve i da pretpostavimo potpuno nerealnu opciju da Ostalih bude 90% i to u cijeloj BIH, ukljucujci rs, siroki, itd).
cyprus wrote: A i kad bi se zaratilo, opet je nebitno ko se kako izjašnjava, nego za koji se cilj ko bori...
ovo je potpuno tacno.
Mister Yes

#563 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

bogumila wrote:Ovo se ne slazem, bice i te kakvih. Moglo bi bit Vijece ministara od 5 Srba, 2 Hrvata i 2 Bosnjaka. I tako redom u drugim institucijama.

(to se moze desit sve i da pretpostavimo potpuno nerealnu opciju da Ostalih bude 90% i to u cijeloj BIH, ukljucujci rs, siroki, itd).
Ako će se ti omjeri ministara mijenjati na osnovu rezultata popisa onda će se i Ostali uvrstiti u tu priču (ako nisi znao i danas u Vijeću Ministara ima predstavnika Ostalih).
ulciscorr

#564 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by ulciscorr »

Mister Yes wrote:
Erwin Huber wrote:
koje stvari?
Znaju i Bosnjaci ko su... problem ste vi Jugosloveni koji otvarate na stotine ovakvih tema na forumima.

Znaci ne prebacuj svoje komplekse na Bosnjake... vise od 90% Bosnjaka ce se tako i izjasniti... problem sa identitetom imaju samo bivsi Jugosloveni i mjesanci.
bogumila

#565 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

nema. dakle, NEMA.

to sto je hadzic Ostali, usao je na BOSNJACKO mjesto. i Alkalaj kad je bio, pikao se kao Bosnjak.

tu ne mislim naravno da su negdje morali napisati da su bosnjaci, nego kod glasanja u VM se broje srpski, hrvatski i bosnjacki glasovi. ne postoje glasovi ostalih. znaci NE POSTOJE.

PS / nemojte sad mene napadat oko toga, tako pise u ustavu i zakonima.
kockica_kockica

#566 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by kockica_kockica »

Mi smo jedan vrlo tragican narod u BiH... :ups: cime se mi zamaramo... kakvu propagandu smo osudjeni gledati... na koji nacin se nama manipulira... totalno jedan tragican narod koji nikad nece izaci iz te tragedije :eh:
bogumila

#567 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

i by the way, srbi i hrvati bi NAJefektnije za****** bosnjake kad bi se popisali kao bosnjaci. onda bi u VM moglo npr sjedit svih 9 srba, a da su samo 3 bili "srbi" na popisu.

ili 5 srba 4 hrvata, od kojih se pola pisalo ko bosnjaci.

sreca u nesreci pa ni jednim ni drugim ne pada na pamet da napisu bosnjak.
Mister Yes

#568 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

bogumila wrote:nema. dakle, NEMA.

to sto je hadzic Ostali, usao je na BOSNJACKO mjesto. i Alkalaj kad je bio, pikao se kao Bosnjak.

tu ne mislim naravno da su negdje morali napisati da su bosnjaci, nego kod glasanja u VM se broje srpski, hrvatski i bosnjacki glasovi. ne postoje glasovi ostalih. znaci NE POSTOJE.

PS / nemojte sad mene napadat oko toga, tako pise u ustavu i zakonima.
Znači, ti čvrsto vjeruješ da u slučaju da popis pokaže da u BiH ima recimo 20% Ostalih ti ljudi neće imati svoje predstavnike u vlasti? Pa to bi bilo fenomenalno čovječe. Kako bi samo frcale sudske presude a BiH bi bila omeđena bodljikavom žicom dok se stoka ne odluči da svim ljudima dopusti ista prava.
Mister Yes

#569 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

ulciscorr wrote: Znaju i Bosnjaci ko su... problem ste vi Jugosloveni koji otvarate na stotine ovakvih tema na forumima.

Znaci ne prebacuj svoje komplekse na Bosnjake... vise od 90% Bosnjaka ce se tako i izjasniti... problem sa identitetom imaju samo bivsi Jugosloveni i mjesanci.
Ne znaš čitati a učestvuješ na forumu? Kako sramotno :sad:

Ja fino napisah:
Dio stanovništva BiH koji će na popisu kao maternji jezik zaokružiti "Bosanski" očigledno nije jedinstven po pitanju nacionalnosti.
Šta u toj izjavi nije tačno i kako ja time prebacujem svoje komplekse na Bošnjake? :?
cyprus

#570 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

bogumila wrote:
cyprus wrote:Moj stav je jasan: budi šta hoćeš da budeš i nemoj drugima soliti pamet šta bi trebali da budu... Pogotovo iz razloga jer rezultati popisa neće promjeniti ništa bitno u političkom životu države... Niti će BiH postati nacionalna država Bošnjaka ako istih bude 50%, niti će se ukinuti konstitutivnost ako Ostalih bude više od Hrvata, niti će se Srbi moć odvojiti ako ih bude preko 90% u RS-u, niti će Hrvati dobiti treći entitet koliko god ih bilo... Čak ni u foteljama neće biti značajnijih promjena...

Ovo se ne slazem, bice i te kakvih. Moglo bi bit Vijece ministara od 5 Srba, 2 Hrvata i 2 Bosnjaka. I tako redom u drugim institucijama.

Pa ako popis bude smanjio broj ministara Bošnjaka, logično je da će povećati broj ministara Ostalih... I onda ide ono što sam ranije spominjo ---> umjesto Muje Bošnjaka u fotelju sjeda Suljo Bosanac ili Haso Musliman... U čemu je suštinska razlika? A i ne misliš valjda da će stranke tipa SDA, SDP, SBB, DF, Zabih prepustit ministarska mjesta koja im realno pripadaju po broju glasova zbog rezultata popisa? Čak i da bude 5 Srba u Vijeću ministara, dvojica bi bila iz SDP-a i SDA :oops: U čemu je suštinska razlika?
Last edited by cyprus on 13/09/2013 14:05, edited 4 times in total.
ulciscorr

#571 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by ulciscorr »

Mister Yes wrote:Šta u toj izjavi nije tačno i kako ja time prebacujem svoje komplekse na Bošnjake? :?
Krizu identiteta nemaju Bosnjaci u toj grupi kojima je maternji jezik bosanski.... u tome je poenta. Krizu imate vi "ostali".

Nego reci mi sta ako sa tim tvojim planom ispadne da Ostalih ne bude ni 1% u manjem entitetu... mislis oni bi pristali da se te promene koje ti sanjas implementiraju na drzavnom nivou?
Kikibombona

#572 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Kikibombona »

Etnicki identitet kod bosanskih naroda se temelji iskljucivo na religiji.

Hrvat bez katolickog kulturnog naslijedja i Bosnjak bez islamskog kulturnog naslijedja ne bi bili ni po cemu razliciti.

Da je sadasnjim Bosanjcima neuporedivo vaznije islamsko kulturno naslijedje od etnickih predaka jasno je po imenima kojim nazivaju djecu. Kako to da bas niko od Bosanjaka djetetu ne dadne ime Vlatko, Stjepan, Ninoslav...? Je li moguce da ni jedno dijete ne nosi ime nekog od slavnih predaka poput Kulina i Tvrtka? Etnicko kulturno naslijedje uopste ne postoji kod Bosnjaka.

Isti slucaj je sa Srbima i Hrvatima. Nacionalni identitet = religijsko kulturno naslijedje. Stub srpstva je Sveti Sava, religijski vodja.

Da religija iscezne iz bica bosanskih naroda, mi bi bili isti narod. Sada razlike postoje. Jedni su pravoslavci, drugi katolici, treci muslimani.

Bosanci su sa druge strane nacionalna skupina, nesto kao Francuzi ili Njemci.
Havatar

#573 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Havatar »

Mister Yes wrote:

Ako bi Ostali smanjivali broj Srba i Hrvata bilo bi dobro da ih ima vise ali posto znamo da ce to biti naustrb Bosnjaka onda bi bilo dobro da ih ima manje.
Mister Yes

#574 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

cyprus wrote: Pa ako popis bude smanjio broj ministara Bošnjaka, logično je da će povećati broj ministara Ostalih...
Ma momak konta da će se Ostali jednostavno izbrisati gumicom kao da nisu ni popisani (jer nisu konstitutivni) i da će se onda pogledati koliko ima Srba, Bošnjaka i Hrvata u odnosu na ukupan broj "konstitutivnih" i na osnovu toga podijeliti ministarske fotelje. :lol:
Mister Yes

#575 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

ulciscorr wrote: Krizu identiteta nemaju Bosnjaci u toj grupi kojima je maternji jezik bosanski.... u tome je poenta. Krizu imate vi "ostali".
Pa ako ćemo tako gledati onda nemamo ni mi. I mi znamo kako ćemo se izjasniti. Ali skupa gledano, mi koji pričamo Bosanski imamo očigledno neusaglašene stavove.
ulciscorr wrote: Nego reci mi sta ako sa tim tvojim planom ispadne da Ostalih ne bude ni 1% u manjem entitetu... mislis oni bi pristali da se te promene koje ti sanjas implementiraju na drzavnom nivou?
Pa ako ćemo gledati kako da njima udovoljimo onda odmah svi kroz prozor da skačemo? Boli me srednja noga na šta oni pristaju. Biće sudske presude i biće uticaj sa strane kao što je i dosad bio. Pa onako suznih očiju kažeš "Gospodine ambasadore, znamo mi da 12% Hrvata nema svoje predstavnike ali zar nije veći problem što ovih 20% Ostalih nemaju svoje?" :D
Locked