Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Umalo popisivac

#551 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Umalo popisivac »

Ma ja, sta zna Eurostat, ti znas kako se ovdje dobro zivi za razliku od drugih zemalja, a RH je prezaduzena sirotinja za nas. :-)

RH je zaduzena (i BiH je boga mi, stvari su se i tu promijenile - nagore) ali bar ljudi zive daleko ugodnije. ali ono sto je najgore u BiH je da se bolje uopce ne nazire, jednostavno promijena na bolje nema, vec samo nazadovanje ili u najboljem slucaju stagnacija.
Rizvan

#552 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Rizvan »

Umalo popisivac wrote:Ma ja, sta zna Eurostat, ti znas kako se ovdje dobro zivi za razliku od drugih zemalja zivi, a RH je prezaduzena sirotinja za nas. :-)

RH je zaduzena (i BiH je boga mi, stvari su se i tu promijenile - nagore) ali bar ljudi zive daleko ugodnije. ali ono sto je najgore u BiH je da se bolje uopce ne nazire, jednostavno promijena na bolje nema, vec samo nazadovanje ili u najboljem slucaju stagnacija.
Pa ne nazire se ni u Hrvatskoj, a žive ugodnije jer imaju more i turizam, inače bi bio raspad sistema da nema toga.
Umalo popisivac

#553 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rizvan wrote:
Umalo popisivac wrote:Ma ja, sta zna Eurostat, ti znas kako se ovdje dobro zivi za razliku od drugih zemalja zivi, a RH je prezaduzena sirotinja za nas. :-)

Pa ne nazire se ni u Hrvatskoj, a žive bolje jer imaju more i turizam, inače bi bio raspad sistema da nema toga.

Kako se ne nazire kad su od raspada Juge zemlju obnovili, usli u NATO, EU i imaju dvostruko bolji standard nego mi, a nezaposlenost da i ne spominjemo? ovdje se jos uvijek ublehe prodaju ljudima o cijepanju drzave dok sebi pune djepove.

Zasto zive bolje nije ni bitno, ali zive. Ali nije "samo more i turizam" jer ZG ima veci proracun od svih drugih gradova u RH skupa mislim, a kao sto znamo nije da ima more i neki turizam. proracun samo ZG je skoro 7 milijardi kuna, a proracun BiH 1.7 milijardi KM, pa ti vidi.

Ne znam samo koga ti ovdje uvjeravas, ili je to ono cisto inat? Ali to je mlacenje prazne slame.
agnostic_front

#554 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by agnostic_front »

Gledaj s kim se raspravljaš, mnogima ovdje ulazak u EU predstavlja nešto loše, tako da smo mi tu u prednosti u odnosu na RH.
Umalo popisivac

#555 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

to samo budale misle (sto je paradoksalno masa takvih zivi upravo u EU). Nije ni EU El Dorado, ali nama nema druge, jer tesko da smo mi Svicarci. A i oni imaju iznimno jake veze s EU i moraju slusati njihove direktive jer im ekonomija uveliko ovisi od EU. BiH je sve izoliranija zemlja. Pa ovdje ne dolaze ni neki iole veci i poznatiji politicari nego nam salju zamjenike zamjenika od pomocnog tajnika. :lol:
neki

#556 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by neki »

Umalo popisivac wrote:
Rizvan wrote:

Pa ne nazire se ni u Hrvatskoj, a žive bolje jer imaju more i turizam, inače bi bio raspad sistema da nema toga.

Kako se ne nazire kad su od raspada Juge zemlju obnovili, usli u NATO, EU i imaju dvostruko bolji standard nego mi, a nezaposlenost da i ne spominjemo? ovdje se jos uvijek ublehe prodaju ljudima o cijepanju drzave dok sebi pune djepove.

Zasto zive bolje nije ni bitno, ali zive. Ali nije "samo more i turizam" jer ZG ima veci proracun od svih drugih gradova u RH skupa mislim, a kao sto znamo nije da ima more i neki turizam. proracun samo ZG je skoro 7 milijardi kuna, a proracun BiH 1.7 milijardi KM, pa ti vidi.

Ne znam samo koga ti ovdje uvjeravas, ili je to ono cisto inat? Ali to je mlacenje prazne slame.
Imaju GDP duplo veci od nas...ali standard ni blizu toliko bolji..
Budzete je glupo porediti na tvoj nacin... ako cemo tom logikom onda mozes izjaviti i da je budzet Kantona Sarajevo 8x veci od budzeta zagrebacke zupanije.
Naravno, ukupni budzeti svih nivoa vlasti u HR su duplo veci od budzeta svih nivoa vlasti u BiH..
Umalo popisivac

#557 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Nije mi uopce bila namjera usporedjivati proracune na taj nacin (niti uopce) vec sam to spomenuo zbog izjave da je RH bogatija "samo zbog turizma i mora", pa sam zato spomenuo ZG i njegov proracun kao najbogatijeg grad u RH a koji nema more.

Nego kakav im je standard? 1.2 puta bolji? koliko, de reci?
Šveđanin

#558 Re: Odg: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Šveđanin »

Dajte bolan ljudi oko cega se vi prepirete.

Ko je god bio u HR, vidio je da imaju nesto visi zivotni standard od BIH, a ako gledamo glavne gradove, Zagreb opet bolji od Sarajeva.

Ko je ono postavljao podatke tipa procenat prodatih novih auta u ukupnom prodatom broju auta? Tu Hrvati daleko ispred BIH. A to je samo jedan pokazatelj..

Odmakla je HR od BIH...ili je uvijek bila malo odmaknuta? ;)

Skickat från min iPhone via Tapatalk
Umalo popisivac

#559 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Na kraju krajeva je li uopce bitno kako zarade. Pa znate vi koliko samo Bec (a nema ni more :D ) kao jedan jedini grad zaradi na turizmu? Samo na nocenjima za 2012 (to sam nasao):
Netoprihodi smještajnih kapaciteta u Beču premašili su pola milijarde eura.
http://www.ekapija.ba/Vijest/Pauza/bec- ... mena/10157
Rizvan

#560 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Rizvan »

Umalo popisivac wrote:
Rizvan wrote:

Kako ne kontaš da nema prihoda od turizma, standard u Zagrebu bi se ispuhao poput balončića. A što se tiče nezaposlenosti, od kako su ušli u EU, nikada veća.

I nemam se ja šta inatiti, samo glupa mi je ta vaša potreba da prikažete BiH baš kao najgoru, kad je standard većine ovih zemalja koje sam gore naveo u pet deka identičan našem. Prema tim statističkim pokazateljima mjesta na listi se mijenjaju iz godine u godinu, sad su jedni gore, drugi dole itd. Uglavom projećan Bosanac još uvijek bolje živi od jednog Moldavca, Albanca ili Kosovara, ko trvrdi drugačije, nema pojma o tim zemljama. Uglavnom tu smo gdje jesmo, teško da ćemo preko noći otkriti naftu, ili dobiti obalu, ili postati bivša kolonijalna sila...ili poput Poljske postati super važnom saveznicom SAD-a. Tako da poređenje sa tim zemljama uopšte nema simsla.
Umalo popisivac

#561 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Da se vratimo na temu. iluzorno je misliti da je BiH "tu negdje", jer nije, vec je pri samom dnu u Europi.
Umalo popisivac

#562 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rizvan wrote:
Rizvan wrote:
Umalo popisivac wrote:

Kako ne kontaš da nema prihoda od turizma, standard u Zagrebu bi se ispuhao poput balončića. A što se tiče nezaposlenosti, od kako su ušli u EU, nikada veća.

I nemam se ja šta inatiti, samo glupa mi je ta vaša potreba da prikažete BiH baš kao najgoru, kad je standard većine ovih zemalja koje sam gore naveo u pet deka identičan našem. Prema tim statističkim pokazateljima mjesta na listi se mijenjaju iz godine u godinu, sad su jedni gore, drugi dole itd. Uglavom projećan Bosanac još uvijek bolje živi od jednog Moldavca, Albanca ili Kosovara, ko trvrdi drugačije, nema pojma o tim zemljama. Uglavnom tu smo gdje jesmo, teško da ćemo preko noći otkriti naftu, ili dobiti obalu, ili postati bivša kolonijalna sila...ili poput Poljske postati super važnom saveznicom SAD-a. Tako da poređenje sa tim zemljama uopšte nema simsla.
Nije jebote moja potreba, vec su to podaci Eurostata. Kome bi ljudi trebali vjerovati? Tebi ili Eurostatu te Birou za zaposljavanje? :D Ne znam samo ko ima potrebu prikazivati nesto sto nije.

I ispuhao bi, aha. :lol: To ide drzavi, ne gradu Zagrebu, ti uopce ne znas gdje se taj novac slijeva. kakve veze ZG ima s Istrom recimo? Al ajde, nek samo zive od turizma, eto, kakve to veze ima? Na kraju krajeva mislim da vise Sa. zivi od turizma nego Zagreb. U pravu si jedino da se lista mijenja, al kako god se mijenjala BiH je pri dnu, malo je Albanija iza, pa ispred i to je otprilike to. Kako god na samom smo dnu u Europi. Nista ja ne zelim prikazati, to je zalosna i tuzna cinjenica i ja bih volio da nije tako. Zalosno je da se mi ovdje usporedjujemo s Albanijom i Moldavijom. Kakav crna Poljska sad? :-)
Last edited by Umalo popisivac on 14/08/2014 16:55, edited 2 times in total.
Rizvan

#563 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Rizvan »

Umalo popisivac wrote:Da se vratimo na temu. iluzorno je misliti da je BiH "tu negdje", jer nije, vec je pri samom dnu u Europi.
Pa ništa onda, pokupi se sa "dna" i emigriraj u razvijeniju Moldaviju.

https://www.youtube.com/watch?v=DK9FTMIvqYU

https://www.youtube.com/watch?v=5NHsZecQMQ0

Sretan put!
Last edited by Rizvan on 14/08/2014 16:56, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#564 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

I jebote odgovora na kraju. Koji su to samo argumenti. :D

Mozda necu u Moldaviju (ne znam kako je tamo), al mozda ce se uskoro ici na baustelu po Albaniji, kao donedavno po RH. :wink:
animals

#565 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by animals »

vettel wrote:ljudi, kad samo pomislite da se dobro zivi u BiH generalno,, sjetite se samo da je prosjecna plata u BiH cca. 800km
jel to stvarno toliko..ili je duplo manja..
avetinja

#566 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by avetinja »

Hrassno wrote:Odakle ovoliko luksuza na ulicama Sarajeva, ako uzmemo u obzir da je prosjecna plata u FBIH 817 KM, vjerovatno manja u realnosti. http://www.klix.ba/biznis/finansije/pro ... /130415131

Nezaposlenost od jula ubjedljivo najveca u Evropi (44% zvanicno), od juna smo proglaseni za najsiromasniju zemlju Evrope, dakle presle su nas i vukojebine tipa Albanije i Moldavije s kojima smo se mjerili u zadnje vrijeme.

Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.
Takav je naš narod radije će otplaćivati kredit, živjeti na hljebu i vodi ali će voziti auto, cuclaće jednu kafu 2 sata, ali bi' će u kafani, a ovi što drže butike i prodavnice skupih stvari oni su se već snašli i nisu siromašni.
detroit-mercy

#567 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by detroit-mercy »

avetinja wrote:
Hrassno wrote:Odakle ovoliko luksuza na ulicama Sarajeva, ako uzmemo u obzir da je prosjecna plata u FBIH 817 KM, vjerovatno manja u realnosti. http://www.klix.ba/biznis/finansije/pro ... /130415131

Nezaposlenost od jula ubjedljivo najveca u Evropi (44% zvanicno), od juna smo proglaseni za najsiromasniju zemlju Evrope, dakle presle su nas i vukojebine tipa Albanije i Moldavije s kojima smo se mjerili u zadnje vrijeme.

Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.
Takav je naš narod radije će otplaćivati kredit, živjeti na hljebu i vodi ali će voziti auto, cuclaće jednu kafu 2 sata, ali bi' će u kafani, a ovi što drže butike i prodavnice skupih stvari oni su se već snašli i nisu siromašni.
Ako je ono sto se vidi na ulicama Sarajeva luksuz :skoljka: e onda dosta vas luksuza nije ni omirisalo :mrgreen: .
sarajlija80

#568 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by sarajlija80 »

avetinja wrote:

mrsko mi traziti post od hranso@, a odg. je i za avetinja@

Bogami ovo za , da na hljebu zivi nikako se ni bi slozio , masal ima nas sta ,teretane pune ,a nemoze se bildat trneirat na hljebu i vodi nego se meso mora jest. ;-) ima se moze se, ne znam da su svi bas u kreditima kada je plata u privatnome sketoru 500 kerma ,malo koja ce banka dati kredu na takvu platu :wink: ,kako ne zanm ali raja ima,dal su to donacije ratne a dobrim djelom jesu i sta vec tesko cemo saznati,dalje auta ista stvar i za krede ,malo ko ce iznimno rijetko (budale koje ce sve uradit da bi mu neko rekao ima dobro avto a nema hljeba da jede ,a kasnije to i sam uviidi ,i hoce da ga proda posto zasto jer je dolso do guse)sa 500 kerma sebi pristiti skodu fabiju a da ne govorim od ostalom .

a isto i za kavu sto velis ,bogami standar se podigao u tome pogledu i to jako , bez da ne narucis kolu ni ne pomisljaj uc nedje u neki kafic ,i fukari je nametnut taj standard. ;-)
Stoner

#569 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Stoner »

Pa to nije luksuz. Kad sve to uzmes u obzir i dalje smo pri samom dnu Evrope.

Vidim neki su se i uvrijedili zbog toga.
sarajlija80

#570 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by sarajlija80 »

Stoner wrote:Pa to nije luksuz. Kad sve to uzmes u obzir i dalje smo pri samom dnu Evrope.

za nase stanje trnutno sve navedeno jeste luksuz , kada budemo "nekada" normalna drzava solidna sa "normalnim " standardom onda cemo se moci poistovjecivati sa slicnim zemljama i gledait omejr i vrstu luksuza,obizrom trenutno da mso najsiromasnija zemlja evrope za nas sve predhodno navedeno je LUKSUZ :!:
avetinja

#571 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by avetinja »

sarajlija80 wrote:
avetinja wrote:

mrsko mi traziti post od hranso@, a odg. je i za avetinja@

Bogami ovo za , da na hljebu zivi nikako se ni bi slozio , masal ima nas sta ,teretane pune ,a nemoze se bildat trneirat na hljebu i vodi nego se meso mora jest. ;-) ima se moze se, ne znam da su svi bas u kreditima kada je plata u privatnome sketoru 500 kerma ,malo koja ce banka dati kredu na takvu platu :wink: ,kako ne zanm ali raja ima,dal su to donacije ratne a dobrim djelom jesu i sta vec tesko cemo saznati,dalje auta ista stvar i za krede ,malo ko ce iznimno rijetko (budale koje ce sve uradit da bi mu neko rekao ima dobro avto a nema hljeba da jede ,a kasnije to i sam uviidi ,i hoce da ga proda posto zasto jer je dolso do guse)sa 500 kerma sebi pristiti skodu fabiju a da ne govorim od ostalom .

a isto i za kavu sto velis ,bogami standar se podigao u tome pogledu i to jako , bez da ne narucis kolu ni ne pomisljaj uc nedje u neki kafic ,i fukari je nametnut taj standard. ;-)

Ma imam dosta jarana koji pate od toga da voze dobro auto. Uvale se u kredit i doslovno nema šta da jedu ali nek se ima za benzina. Ma kada vidim neke face koje su meni lično poznat kako cuclaju piće 2 sata u Vatri samo da bi bili viđeni da su tu smuči mi se.
stakasa

#572 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by stakasa »

Daj kafu i kolu, kad ide june nek' ide i uzhe :D
amra67

#573 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by amra67 »

Siromasna drzava bogati stanovnici ( ne naplacuje poreze od svojih gradjana ili vrlo malo) :D
Bogata drzva operutani stanovnici ( drzava ti uzima dusu tako da stanovniku nista ne ostane ili vrlo malo) :D
Stoner

#574 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Stoner »

sarajlija80 wrote:
Stoner wrote:Pa to nije luksuz. Kad sve to uzmes u obzir i dalje smo pri samom dnu Evrope.

za nase stanje trnutno sve navedeno jeste luksuz , kada budemo "nekada" normalna drzava solidna sa "normalnim " standardom onda cemo se moci poistovjecivati sa slicnim zemljama i gledait omejr i vrstu luksuza,obizrom trenutno da mso najsiromasnija zemlja evrope za nas sve predhodno navedeno je LUKSUZ :!:
Pa to i jeste bila moja poenta. Da je za nas to luksuz i ni za koga vise. Problem je sto su neki ljudi ovdje zadovoljni time. A sto se tice Evropskih drzava, mnoge su nas prestigle po tom parametru tako da argument da se ne bi trebali ni usporedjivati sa njima nije dobar.
detroit-mercy

#575 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by detroit-mercy »

Stoner wrote:
sarajlija80 wrote:

Pa to i jeste bila moja poenta. Da je za nas to luksuz i ni za koga vise. Problem je sto su neki ljudi ovdje zadovoljni time. A sto se tice Evropskih drzava, mnoge su nas prestigle po tom parametru tako da argument da se ne bi trebali ni usporedjivati sa njima nije dobar.
Hebiga, nekome je i Dusanka Majkic dobra picka :mrgreen: .
Sto ne znaci da je stvarno dobra picka 8)
Post Reply