Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
-
grmalj123
#551 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Ehh,., da jesu. 
- animals
#552 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Sta si se ti vratio da budes bijeda u BIH..grmalj123 wrote:Ehh,., da jesu.
-
grmalj123
#553 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Nisam ja tema.
Kapitalizam je dobar jer sortira uhljupe.
Ako neces da radis , ne mozes imati. I to se ugradi kroz obrazovanje od malih nogu.
Kod nas jos uvijek tinja ta komunisticka svijest gdje samo budale rade.
I to je uzrok stanja u BiH.
Ako neces da radis , ne mozes imati. I to se ugradi kroz obrazovanje od malih nogu.
-
Drinski
#554 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Prosto kazano.grmalj123 wrote: Kapitalizam je dobar jer sortira uhljupe.
- animals
#555 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Nije istina,nasi ljudi su jako vrijedni..problem je u poslijeratnoj opustosenoj zemlji koju su opljackali ratni profiteri i koju jos pljackaju isti,..imaju firme koje iskoristavaju ljude do koske...male place, za isti rad kao i na zapadu,,grmalj123 wrote:Nisam ja tema.
-
grmalj123
#556 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Nasi ljudi su u prosjeku najljeni ljudi na kugli zemaljskoj.
Izuzev afrikanaca.
Izuzev afrikanaca.
- Grover
#557 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
notsure wrote:
- lua
#558 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Stvarno mislim da nismo lijeni i glupi (to su oni neki stereotipi bezvezni). Nego nema raja gdje. Hiperprodukcija kadrova, visokoobrazovana raja nema posla. Fakulteti slabi, radna mjesta se otvaraju samo u kontekstu prodaje gotovih artikala. A proceduru za dobivanje posla su svi zažvakali (tečići, daidžići fora) tako da nemam tu više šta reći. Proizvodnje slabo da ima. Ako ćemo biti iskreni, da ne palamudimo puno, jasno je da je BiH opustošena. I znamo i ko ju je opustošio. Oni koje je raja birala. Đavolji krug, ne znam. Samo ne bih generalizirala.grmalj123 wrote:Nasi ljudi su u prosjeku najljeni ljudi na kugli zemaljskoj.
Izuzev afrikanaca.
- notsure
#559 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Kapitalizam podrazumijeva konstantan rast potrošnje. Potrošnja generiše proizvodnju, radna mjesta, plate, poreze...
Zato stimuliše svaku novu ideju za biznis jer je to šansa za povećanje potrošnje.
Potrošnja ne može biti beskonačna (pogledaj karikaturu iznad) i zato s vremena na vrijeme kapitalizam zapada u krizu.
Kapitalizam voli bogate investitore i siromašnu radnu snagu koju može eksploatisati. Kod nas je sve manje ovih prvih a sve više ovih drugih. Zato prosječan Bosanac ne želi da radi - nema dovoljno da bude kapitalista, država ne štiti investicije (nego samo gleda kako da nahrani parazite iz birokratije) i onda ono malo kapitalista cijedi krv iz sirotinje da bi barem poslovali s pozitivnom nulom. Zato bi svi na budžet, jer se ne radi skoro ništa, a plata, iako uglavnom mala, barem je redovna.
Problem kod nas je što imamo wannabe bogataše koji ne znaju ništa o biznisu i ne žele da uče niti da plate školovane menadžere, a dokopali su se para i imovine političkim, kriminalnim ili profiterskim postupcima. Zato firme propadaju jer vlada ogromno neznanje. Ne može dojučerašnji pijačar i švercer ili havajac s kontrolnog punkta biti temelj privrede. Treba nam zdravih kapitalista koji znaju kako se investira i kojima nije mrsko platiti za nešto što ne znaju (npr. Bekto). Ali ni Bekto ne može funkcionisati kako treba, jer ima hiljade parazita koji bi da se ogrebu o njegov uspjeh.
Ex reis Cerić je usadio prosjački mentalitet u Bošnjake i životnu filozofiju "on ima, treba od njega uzet'". Nigdje na svijetu nije porez na auto veći što je auto noviji, a kod nas je to upravo zbog te filozofije (ko ima para za nov auto, ima i za porez). Ima u tom mentalitetu mali i relikta iz socijalizma (ne zovite ga komunizam, komunizam nije postojao nigdje u praksi, nego samo različite forme socijalizma), neka lažna solidarnost u siromaštvu. Prodaje se magla o solidarnosti u siromaštvu, a iza leđa vam grabe milione i smiju se levatima.
Tako mi imamo neku gadnu kombinaciju najgoreg iz socijalizma i iz kapitalizma pa nam zato nema napretka, kako god da nam se zove društveno uređenje. Napravili smo državu po mjeri lopova, pa mi u stvari živimo u LOPOVIZMU.
Zato stimuliše svaku novu ideju za biznis jer je to šansa za povećanje potrošnje.
Potrošnja ne može biti beskonačna (pogledaj karikaturu iznad) i zato s vremena na vrijeme kapitalizam zapada u krizu.
Kapitalizam voli bogate investitore i siromašnu radnu snagu koju može eksploatisati. Kod nas je sve manje ovih prvih a sve više ovih drugih. Zato prosječan Bosanac ne želi da radi - nema dovoljno da bude kapitalista, država ne štiti investicije (nego samo gleda kako da nahrani parazite iz birokratije) i onda ono malo kapitalista cijedi krv iz sirotinje da bi barem poslovali s pozitivnom nulom. Zato bi svi na budžet, jer se ne radi skoro ništa, a plata, iako uglavnom mala, barem je redovna.
Problem kod nas je što imamo wannabe bogataše koji ne znaju ništa o biznisu i ne žele da uče niti da plate školovane menadžere, a dokopali su se para i imovine političkim, kriminalnim ili profiterskim postupcima. Zato firme propadaju jer vlada ogromno neznanje. Ne može dojučerašnji pijačar i švercer ili havajac s kontrolnog punkta biti temelj privrede. Treba nam zdravih kapitalista koji znaju kako se investira i kojima nije mrsko platiti za nešto što ne znaju (npr. Bekto). Ali ni Bekto ne može funkcionisati kako treba, jer ima hiljade parazita koji bi da se ogrebu o njegov uspjeh.
Ex reis Cerić je usadio prosjački mentalitet u Bošnjake i životnu filozofiju "on ima, treba od njega uzet'". Nigdje na svijetu nije porez na auto veći što je auto noviji, a kod nas je to upravo zbog te filozofije (ko ima para za nov auto, ima i za porez). Ima u tom mentalitetu mali i relikta iz socijalizma (ne zovite ga komunizam, komunizam nije postojao nigdje u praksi, nego samo različite forme socijalizma), neka lažna solidarnost u siromaštvu. Prodaje se magla o solidarnosti u siromaštvu, a iza leđa vam grabe milione i smiju se levatima.
Tako mi imamo neku gadnu kombinaciju najgoreg iz socijalizma i iz kapitalizma pa nam zato nema napretka, kako god da nam se zove društveno uređenje. Napravili smo državu po mjeri lopova, pa mi u stvari živimo u LOPOVIZMU.
-
detroit-mercy
#560 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Ako je to bas tako da kapitalizam voli bogate kapitaliste i siromsnu radnu snagunotsure wrote:Kapitalizam podrazumijeva konstantan rast potrošnje. Potrošnja generiše proizvodnju, radna mjesta, plate, poreze...
Kapitalizam, zaboravljate reci voli i jaku srednju klasu-potrosacko drustvo
-
Drinski
#561 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Kud bas njega nađe...samo da nam reis usadi i mentalitet i da ucimo po dva strana jezika.notsure wrote: Ex reis Cerić je usadio prosjački mentalitet u Bošnjake i životnu filozofiju "on ima, treba od njega uzet'".
-
Eniac
#562 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Koliko ja znam, BiH je danas kapitalisticka zemlja. U stvari, skoro 30 godina vec je kapitalisticka zemlja. Pa ako je suditi po BiH, kapitlaizam je sranje.detroit-mercy wrote:Znaci po tebi su Rusija i BiH modeli drzavnog/drustvenog uredjenja koje treba slijeditisportman1 wrote:u rusiji je jedan dan jeljcin najavio otprilike ovako-dragi moji rusi,sutra kad se probudite stan u kojem ste(ne privatni naravno) bit ce VAS.
I TAKO SU RUSI USTALI SLJEDECE JUTRO PROBUDIVSE SE U MASOVNO VLASTITOM STANU,KUCI.![]()
na zapadu nezamislivo..
Nesto ne vidim da obje zemlje imaju ogroman priliv stanovnistva, cak stavise, vecina gleda da se dokopa robovlasnickog zpada.
-
Eniac
#563 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
U BiH je radna snaga skupa. A nije ni posebno skolovana.detroit-mercy wrote:Ako je to bas tako da kapitalizam voli bogate kapitaliste i siromsnu radnu snagu, kako to onda da sirmasne zemlje nisu Eldorado za investitore...
Ako uzmes kapitalisticke firme i njihove proizvode i pogledas gdje su proizvedeni, vidis da su proizvedeni u zemljama sa siromasnom radnom snagom. Osim Kine tu su Banglades, Indonezija, Vijetnam i slicni.
Pa onda izracunas da ti se vise isplati otvoriti fabriku u VIjetnamu nego u Detroitu jer su ukupni troskovi nizi. Nize plate, manji porezi te fabrike u zemlji u kojoj radi, nema izdvajanja za penziono, ako se radnik razboli samo ga otpustis i zamijenis drugim dakle nema troskova bolovanja, radnici imaju krace odmore, itd. A iz tih razloga ti je korporativni profit veci, pa ti je platis veci porez u zemlji u kojoj ti je sjediste korporacije. I tako kapitalizam voli bogate investitore i jeftinu radnu snagu.
Tako da je dobro i zemlji u kojoj ti je sjediste, zemlja u kojoj ti je fabrika ima neke koristi, radnici u zemlji u kojoj ti je fabrija jesu roblje, ali, eto, imaju nekakav posao i platu. Jedinosve vise najebavaju radnici u zemlji u kojoj ti je sjediste korporacije jer si umjesto da fabriku pravis tu i zaposlis te ljude, zaposlio nekog u Aziji. A ovoga u svojoj zemlji ostavio bez posla.
U Africi je problem sto tamo, za razliku od Azije, s vremena na vrijeme se pojavi neki Idi Amin ili slican koji nacionalizuje fabrike, protjera bijelce pa se tamo ne isplati ulagati. U Aziji i pored svih buna i demonstracija, vlast u svim zemljama garantuje i cuva fabrike koje su otvorili kapitalisti. A ubija strajkace i slicne.
-
detroit-mercy
#564 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Vidim da sve to dobro rasclanjujes, stavku po stavku. Onda kako to da i pored svog tog odliva radnikaEniac wrote:U BiH je radna snaga skupa. A nije ni posebno skolovana.detroit-mercy wrote:Ako je to bas tako da kapitalizam voli bogate kapitaliste i siromsnu radnu snagu, kako to onda da sirmasne zemlje nisu Eldorado za investitore...
Ako uzmes kapitalisticke firme i njihove proizvode i pogledas gdje su proizvedeni, vidis da su proizvedeni u zemljama sa siromasnom radnom snagom. Osim Kine tu su Banglades, Indonezija, Vijetnam i slicni.
Pa onda izracunas da ti se vise isplati otvoriti fabriku u VIjetnamu nego u Detroitu jer su ukupni troskovi nizi. Nize plate, manji porezi te fabrike u zemlji u kojoj radi, nema izdvajanja za penziono, ako se radnik razboli samo ga otpustis i zamijenis drugim dakle nema troskova bolovanja, radnici imaju krace odmore, itd. A iz tih razloga ti je korporativni profit veci, pa ti je platis veci porez u zemlji u kojoj ti je sjediste korporacije. I tako kapitalizam voli bogate investitore i jeftinu radnu snagu.
Tako da je dobro i zemlji u kojoj ti je sjediste, zemlja u kojoj ti je fabrika ima neke koristi, radnici u zemlji u kojoj ti je fabrija jesu roblje, ali, eto, imaju nekakav posao i platu. Jedinosve vise najebavaju radnici u zemlji u kojoj ti je sjediste korporacije jer si umjesto da fabriku pravis tu i zaposlis te ljude, zaposlio nekog u Aziji. A ovoga u svojoj zemlji ostavio bez posla.
U Africi je problem sto tamo, za razliku od Azije, s vremena na vrijeme se pojavi neki Idi Amin ili slican koji nacionalizuje fabrike, protjera bijelce pa se tamo ne isplati ulagati. U Aziji i pored svih buna i demonstracija, vlast u svim zemljama garantuje i cuva fabrike koje su otvorili kapitalisti. A ubija strajkace i slicne.
Btw, jako dobro savladano gradivo, uzrocno posljedicna veza
I nije to bas sve tako crno bijelo
-
detroit-mercy
#565 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
BIH je jos daleko od kaptalisticke zemljeEniac wrote:Koliko ja znam, BiH je danas kapitalisticka zemlja. U stvari, skoro 30 godina vec je kapitalisticka zemlja. Pa ako je suditi po BiH, kapitlaizam je sranje.detroit-mercy wrote:Znaci po tebi su Rusija i BiH modeli drzavnog/drustvenog uredjenja koje treba slijeditisportman1 wrote:u rusiji je jedan dan jeljcin najavio otprilike ovako-dragi moji rusi,sutra kad se probudite stan u kojem ste(ne privatni naravno) bit ce VAS.
I TAKO SU RUSI USTALI SLJEDECE JUTRO PROBUDIVSE SE U MASOVNO VLASTITOM STANU,KUCI.![]()
na zapadu nezamislivo..
Nesto ne vidim da obje zemlje imaju ogroman priliv stanovnistva, cak stavise, vecina gleda da se dokopa robovlasnickog zpada.
-
prometheus
#566 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Svi ste vi budale svi ste jbne budale, govorio je svojim vrsnjacima mali Sale.
Jbo klikere, videoigre i sve vas, ja odoh krast, necu ko vi tu skupljati mast
Zivi bili pa vidili koliko ste profulali temu o zivotu uopceno.
Poruka za ovu progresivnu relativisticku raju.
Jbo klikere, videoigre i sve vas, ja odoh krast, necu ko vi tu skupljati mast
Zivi bili pa vidili koliko ste profulali temu o zivotu uopceno.
Poruka za ovu progresivnu relativisticku raju.
- Grover
- Grover
#569 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

– Točno, svaki koji može pomoći ovom konačnom cilju, a to je, ne samo reforma neoliberalnog kapitalizma u pravcu nekog kapitalizma s ljudskim licem, nego upravo ukidanje kapitalizma kao takvog. Neoliberalni kapitalizam jedno je od lica kapitalizma, dapače, jedan od njegovih najgorih oblika koji je do sada postojao i koji bi uopće mogao postojati. Niti se neoliberalni kapitalizam može reformirati u pravcu nekog »humanijeg kapitalizma«, niti se kapitalizam uopće može reformirati da bi postao bolji. Kapitalizam je sam po sebi problem. Kada se danas govori o krizi kapitalizma, važno je reći da se ne radi o prolaznoj krizi kapitalizma koja će se već nekako riješiti, nego na sam kapitalizam treba gledati kao na krizu koju treba nadići. U tom smislu, kako sam već kazao, različiti su pristupi važni, pa i teologijski pristup koji se često, zahvaljujući upravo Crkvi kakva je danas, stavlja na marginu, te se smatra da se u njemu ne može naći nikakav kritički i emancipatorski potencijal. Ja smatram da se čak i u okviru Crkve, a osobito u autonomnim kršćansko-teologijskim krugovima, može pronaći neke iznimno poticajne struje, autore i djela, koje možemo iskoristiti u našoj borbi protiv onoga protiv čega se prvenstveno treba boriti, a to je kapitalizam.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... o-komunist
-
salvatore paradise
#570 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Simple as thatgrmalj123 wrote:Nisam ja tema.
-
salvatore paradise
#571 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pa sta ce drugo reci mali cvikati beta muzijak? Na ovakve se ne treba ni obazirati.Grover wrote:
– Točno, svaki koji može pomoći ovom konačnom cilju, a to je, ne samo reforma neoliberalnog kapitalizma u pravcu nekog kapitalizma s ljudskim licem, nego upravo ukidanje kapitalizma kao takvog. Neoliberalni kapitalizam jedno je od lica kapitalizma, dapače, jedan od njegovih najgorih oblika koji je do sada postojao i koji bi uopće mogao postojati. Niti se neoliberalni kapitalizam može reformirati u pravcu nekog »humanijeg kapitalizma«, niti se kapitalizam uopće može reformirati da bi postao bolji. Kapitalizam je sam po sebi problem. Kada se danas govori o krizi kapitalizma, važno je reći da se ne radi o prolaznoj krizi kapitalizma koja će se već nekako riješiti, nego na sam kapitalizam treba gledati kao na krizu koju treba nadići. U tom smislu, kako sam već kazao, različiti su pristupi važni, pa i teologijski pristup koji se često, zahvaljujući upravo Crkvi kakva je danas, stavlja na marginu, te se smatra da se u njemu ne može naći nikakav kritički i emancipatorski potencijal. Ja smatram da se čak i u okviru Crkve, a osobito u autonomnim kršćansko-teologijskim krugovima, može pronaći neke iznimno poticajne struje, autore i djela, koje možemo iskoristiti u našoj borbi protiv onoga protiv čega se prvenstveno treba boriti, a to je kapitalizam.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... o-komunist
- Hajvan
#572 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
nije ovaj ni beta 
-
salvatore paradise
#573 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Dovoljno je procitati da je doticni Hrvoje Jurić , izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju . Da covjeku sve bude jasnoHajvan wrote:nije ovaj ni beta
Kad nesto zguzi onda mozemo pokusati ozbiljno pricati. Do tada, mrka kapa
-
Breathless
#574 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Zato je tu Bukov Balvan, poznati mudrac dinarskog tipa, da Juricu, beta-muzjaku, odrzi lekciju

-
salvatore paradise
#575 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Ne, ja sam tu da ne dozvolim da ovakvi tipovi jos jednom pokusaju sprovesti svoje idiotske ideje u praksu. Meni je jasno zasto jedan profesor (i to filozofijeBreathless wrote:Zato je tu Bukov Balvan, poznati mudrac dinarskog tipa, da Juricu, beta-muzjaku, odrzi lekciju![]()
![]()