100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
zg1911

#551 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

dale cooper wrote:
Ovo je previše velikodušno od tebe. Zeppelin i Dugme u istoj rečenici, ne ide brate. Recimo Uriah Heep bi bilo prikladnije.

Kad smo kod Dugmeta, bio je dobar intervju sa Bregom u Nedjeljom u 2:
http://www.hrt.hr/306121/vijesti/goran- ... ljom-u-dva

Skidam mu kapu što se tiče inteligencije i poslovnog duha. Uvijek je znao šta radi i uvijek je imao dobar tajming.
Interesantno, kada ga Stanković pita za plagiranje, ni u jednom momentu nije otvoreno negirao to. Ispostavilo
se i da je neistina ona tužba vezana za Arizona Dream. Sve u svemu zanimljiv je sagovornik, i čovjek je
širokog muzičkog znanja i ukusa. Šteta što to nije primjenjivao dok je bio u Dugmetu.

ne znaju svi za uriah heep a za zeppeline ipak znaju. a i vjerujem da se brega više ložio na njih, kao najveći rock bend 70-ih ;)

gledao sam tu nu2. propustio prvih 20 minuta (biće da je tad na repertoaru bilo pitanje plagijatorstva?). iznenadilo me koliko je bregović ugodan sugovornik. bio mi je pravo simpatičan. nemam ništa kontra njega. ma niti kontra dugmeta (za razliku od npr thompsona). samo treba se znat odijelit popularnost od kvalitete. puno se to brka na ovoj temi.
dale cooper

#552 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:
dale cooper wrote:
Ovo je previše velikodušno od tebe. Zeppelin i Dugme u istoj rečenici, ne ide brate. Recimo Uriah Heep bi bilo prikladnije.

Skidam mu kapu što se tiče inteligencije i poslovnog duha. Uvijek je znao šta radi i uvijek je imao dobar tajming.
Interesantno, kada ga Stanković pita za plagiranje, ni u jednom momentu nije otvoreno negirao to. Ispostavilo
se i da je neistina ona tužba vezana za Arizona Dream. Sve u svemu zanimljiv je sagovornik, i čovjek je
širokog muzičkog znanja i ukusa. Šteta što to nije primjenjivao dok je bio u Dugmetu.

ne znaju svi za uriah heep a za zeppeline ipak znaju. a i vjerujem da se brega više ložio na njih, kao najveći rock bend 70-ih ;)

gledao sam tu nu2. propustio prvih 20 minuta (biće da je tad na repertoaru bilo pitanje plagijatorstva?). iznenadilo me koliko je bregović ugodan sugovornik. bio mi je pravo simpatičan. nemam ništa kontra njega. ma niti kontra dugmeta (za razliku od npr thompsona). samo treba se znat odijelit popularnost od kvalitete. puno se to brka na ovoj temi.
Mislio sam kvalitativno, a vjerujem da je Bregi uzor bi Zeppelin.
Samo Zeppelin je bio nevjerovatan, strašan, poseban bend. Bilo je više fenomenalnih hard rock bendova 70-tih, ali Led Zeppelin
je vanserijski. I danas se naježim kad pogledam koncertne snimke i onu nevjerovatnu razarajuću energiju, zvuk i (al)hemiju
koju su posjedovali. Jedini koji su im se po meni približili su bili Black Sabbath.
Last edited by dale cooper on 04/11/2015 20:16, edited 1 time in total.
zg1911

#553 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

maher wrote: iskreno, nije mi baš jasno zašto nije umjetnost ako pjevas pjesme duška trifunovića i vlade dijaka pred sto hiljada ljudi i zašto je umjetnost kada pjesnici recituju te pjesme na književnoj večeri...
zašto nije umjetnost thompsonova pjesma napisana u rovu na prvoj liniji, nema puno takvih...a i heroj ulice, meni point blank ne znači nista, a heroj ulice znači puno, ukradena ili ne....
morti jerbo kad slušaš te pjesme na večerima poezije onda je u prvom planu ta pjesma. dakle tekst te pjesme. dok kad slušaš to isto u verziji dugmeta slušaš gitaru, bas, bubanj.
+ valjda se umjetnošću na toj večeri poezije smatra ta sama pjesma, ne recitacija iste. dakle kredit se daje pjesnicima autorima a ne recitatorima u prvom ili dugmetu u drugom slučaju.

e sad koliko je thompson pjesama napisao u rovu a koliko iz komotne pozicije vidjevši da raja puši nacionalizmom nabijene pjesme? a i, da se ne ljutiš, ne volim o njemu. smatram ga šjamom ne dostojnim spomena. on je za mene prvenstveno ratni profiter, porezni prevarant, nacionalistički huškač a ne glazbenik.

a heroj ulice... rekoh ti, plagijat. al ima dobar, urbani macho tekst. većini ljudi je bitno to. ne to što je melodija ukradena.
zg1911

#554 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

dale cooper wrote:
zg1911 wrote:
dale cooper wrote:

Samo Zeppelin je bio nevjerovatan, strašan, poseban bend. Bilo je više fenomenalnih hard rock bendova 70, ali Led Zeppelin
je vanserijski. I danas se naježim kad pogledam koncertne snimke i onu nevjerovatnu razarajuću energiju, zvuk i (al)hemiju
koju su posjedovali. Jedini koji su im se po meni približili su bili Black Sabbath.
ma jasno. i meni su zeppelini uvjerljivo najbolji hard rock bend. s tim da bi bilo glupo njihovu glazbu svesti samo na hard rock. bilo je tu i puno bluesa, pa i countrya, folka, celtic folka, arapske glazbe itd. strašan bend.

volim i black sabbath, ali ne toliko. nikad nisam gotivio metal, a oni mi malo vuku na metal. nervira me ozzyev vokal. al opet imaju onaj neki cool monolitan, pustinjski zvuk oblikovan teškim, sporim rifovima. vidi se da su ih puno slušali stoner bendovi (kyuss, fu manchu itd). jako utjecajan bend.
maher

#555 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by maher »

zg1911 wrote:
maher wrote: iskreno, nije mi baš jasno zašto nije umjetnost ako pjevas pjesme duška trifunovića i vlade dijaka pred sto hiljada ljudi i zašto je umjetnost kada pjesnici recituju te pjesme na književnoj večeri...
zašto nije umjetnost thompsonova pjesma napisana u rovu na prvoj liniji, nema puno takvih...a i heroj ulice, meni point blank ne znači nista, a heroj ulice znači puno, ukradena ili ne....
morti jerbo kad slušaš te pjesme na večerima poezije onda je u prvom planu ta pjesma. dakle tekst te pjesme. dok kad slušaš to isto u verziji dugmeta slušaš gitaru, bas, bubanj.
+ valjda se umjetnošću na toj večeri poezije smatra ta sama pjesma, ne recitacija iste. dakle kredit se daje pjesnicima autorima a ne recitatorima u prvom ili dugmetu u drugom slučaju.

e sad koliko je thompson pjesama napisao u rovu a koliko iz komotne pozicije vidjevši da raja puši nacionalizmom nabijene pjesme? a i, da se ne ljutiš, ne volim o njemu. smatram ga šjamom ne dostojnim spomena. on je za mene prvenstveno ratni profiter, porezni prevarant, nacionalistički huškač a ne glazbenik.

a heroj ulice... rekoh ti, plagijat. al ima dobar, urbani macho tekst. većini ljudi je bitno to. ne to što je melodija ukradena.
nisi mi baš uvjerljiv, valjda je bebekov glas imao neku emociju, kao i bregina gitara, nisi me ubijedio da i recitovanje nije umjetnost i da nema emociju i zašto ne o thompsonu, pa ni džoni nije plaćao porez, i jajo je imao nacionalisticku fazu.... ima i drugih nacionalista pa im ne dodje sto hiljada...nešto tu ima
dale cooper

#556 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:
ma jasno. i meni su zeppelini uvjerljivo najbolji hard rock bend. s tim da bi bilo glupo njihovu glazbu svesti samo na hard rock. bilo je tu i puno bluesa, pa i countrya, folka, celtic folka, arapske glazbe itd. strašan bend.

volim i black sabbath, ali ne toliko. nikad nisam gotivio metal, a oni mi malo vuku na metal. nervira me ozzyev vokal. al opet imaju onaj neki cool monolitan, pustinjski zvuk oblikovan teškim, sporim rifovima. vidi se da su ih puno slušali stoner bendovi (kyuss, fu manchu itd). jako utjecajan bend.
Da, da...Zeppelini su bili previše eklektičan bend da bi bili "samo" hard rock.
A Black Sabbath, oni su definisali metal. Teško da bi danas postojao metal kakav poznajemo da nije Sabbatha.
I danas je njihov uticaj sveprisutan, kada poslušaš bilo koji savremeni doom, black ili bilo koji drugi podžanr metala.
Nije loše za 4 momka iz radničke klase Birminghama. :D

Kontam da ne bi bilo loše otvoriti jednu sveobuhvatnu muzičku temu gdje ćemo se sastati kao na ovoj temi
i pričati o svoj muzici, našim omiljenim stvarima, kako smo počeli slušati, razvijati ukus, prve muzičke
ljubavi, šta nas to danas loži, šta ne itd. :-D Jer stvarno mi je zanimljivo čitati šta ljudi pišu na ovoj temi,
vidi se da tu ima pravih znalaca i muzičkih prvoboraca. :thumbup: :-D
zg1911

#557 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

maher wrote:
zg1911 wrote:

nisi mi baš uvjerljiv, valjda je bebekov glas imao neku emociju, kao i bregina gitara, nisi me ubijedio da i recitovanje nije umjetnost i da nema emociju i zašto ne o thompsonu, pa ni džoni nije plaćao porez, i jajo je imao nacionalisticku fazu.... ima i drugih nacionalista pa im ne dodje sto hiljada...nešto tu ima
da sam htio biti uvjerlji ne bih započeo s morti ;) nisam ti onih koji idu na recitiranja poezije. a bijelo dugme ko neki art ne može proć sve da hoćeš. jebat ga, nije juga bila nacija strašnih kulturnjaka, a svaki drugi je "išao u planine jer tamo nema zime". štono i sam brega reče u nu2 "ja sam dijete iz radničke obitelji i nisam ni imao od koga naslijediti visoki ukus". pošteno!

ne znam šta da ti kažem za thompsona. valjda ćeš nać nekog na forumu s kim ćeš moć o njemu.
Zastozato

#558 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Zastozato »

gledao sam tu nu2. propustio prvih 20 minuta (biće da je tad na repertoaru bilo pitanje plagijatorstva?). iznenadilo me koliko je bregović ugodan sugovornik. bio mi je pravo simpatičan. nemam ništa kontra njega. ma niti kontra dugmeta (za razliku od npr thompsona). samo treba se znat odijelit popularnost od kvalitete. puno se to brka na ovoj temi.[/quote]

Samo Zeppelin je bio nevjerovatan, strašan, poseban bend. Bilo je više fenomenalnih hard rock bendova 70, ali Led Zeppelin
koju su posjedovali. Jedini koji su im se po meni približili su bili Black Sabbath.[/quote]

volim i black sabbath, ali ne toliko. nikad nisam gotivio metal, a oni mi malo vuku na metal. nervira me ozzyev vokal. al opet imaju onaj neki cool monolitan, pustinjski zvuk oblikovan teškim, sporim rifovima. vidi se da su ih puno slušali stoner bendovi (kyuss, fu manchu itd). jako utjecajan bend.[/quote]

Led Zeppelin su najveci plagijatori u historiji roka. Nekih 30-ak pjesama je u pitanju, a za 10 pjesama su se vec nasli na sudu. Bili su fenomenalni izvodjaci, mozda najbolji ikad, ali ne moze se reci da su bili inovativni. Tesktovi im nisu nesto, u skoro svakoj pjesmi uzvikivanje Planta, uglavnom baby, baby. A tekst jedne od njihovih najvecih pjesama Whole lotta love je ukraden. Mrzim kad neko nase bendove osudjuje da kradu muziku, a jedan od najvecih bendova radio slicnu stvar samo nesto ranije.

dale cooper

#559 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Zastozato wrote:
Led Zeppelin su najveci plagijatori u historiji roka. Nekih 30-ak pjesama je u pitanju, a za 10 pjesama su se vec nasli na sudu. Bili su fenomenalni izvodjaci, mozda najbolji ikad, ali ne moze se reci da su bili inovativni. Tesktovi im nisu nesto, u skoro svakoj pjesmi uzvikivanje Planta, uglavnom baby, baby. A tekst jedne od njihovih najvecih pjesama Whole lotta love je ukraden. Mrzim kad neko nase bendove osudjuje da kradu muziku, a jedan od najvecih bendova radio slicnu stvar samo nesto ranije.

Činjenica je da su (barem na početku) Zeppelini svoj reportar bazirali na bastardizaciji bluesa, gdje su
i otvoreno "posuđivali" neke rifove od starih blues majstora. Međutim kada poslušaš te pjesme uporedno,
shvatiš da osim tih nekih sličnosti u rifu i nemaju nekih drugih dodirnih tački.

Ovo je jedan od najpoznatijih primjera:

Ovdje je riječ o totalnom rimejku pjesme, gdje se osim rifa ništa drugo ne može prepoznati. Faktički su
pjesmu prilagodili i učinili je svojom. A to je majstorstvo.
Zastozato

#560 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Zastozato »

Je li onda majstorstvo kad to Bijelo Dugme uradi ili je Brega bio samo vjest plagijator?
maher

#561 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by maher »

ti si pomenuo thompsona, a ne ja...pa bio si dijete iz radničke obitelji kada je bila diktatura proletarijata...
julisiz es grant

#562 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

Kako iz pdf dokumenta da "isiječem" samo pojedine stranice i ovdje ih zalijepim? Imam nešto staro a zanimljivo, vezano za temu.
dale cooper

#563 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Zastozato wrote:Je li onda majstorstvo kad to Bijelo Dugme uradi ili je Brega bio samo vjest plagijator?
Pa u nekim momentima nije čak bio ni vješt:

Ovo je čisti plagijat, jer su i ritam i melodija identični. Brega je ovdje jednostavno iskoristio činjenicu da kod nas
osim većih svjetskih bendova nije bilo mnogo licenciranih izdanja i morao si da ideš ili naručuješ
ploče sa zapada da bi čuo nešto manje poznate grupe. Argent nikada nisu dosegli neku preveliku
slavu u svijetu i bili su idealan izvor jer nisu bili poznati kod nas a bili su sličnog muzičkog izričaja kao Bijelo Dugme.

Ono što su Led Zeppelin uradili na Whole Lotta Love je nešto sasvim drugačije.
Better Man

#564 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Better Man »

Nisu baš 100% identične. Ritam i refren jesu, ali pjevanje strofa se razlikuje. Ali da su plagirali ovu pjesmu, jesu na svoj način i ono što daje ovoj pjesmi u njihovoj verziji draž je odličan tekst Duška Trifunovića.
dale cooper

#565 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Better Man wrote:Nisu baš 100% identične. Ritam i refren jesu, ali pjevanje strofa se razlikuje. Ali da su plagirali ovu pjesmu, jesu na svoj način i ono što daje ovoj pjesmi u njihovoj verziji draž je odličan tekst Duška Trifunovića.
Ali sasvim dovoljno da odmah prepoznaš izvor. Kod Zeppelina to baš i ne možeš reći.
Ommadawn

#566 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
zg1911 wrote:

A Black Sabbath, oni su definisali metal. Teško da bi danas postojao metal kakav poznajemo da nije Sabbatha.
I danas je njihov uticaj sveprisutan, kada poslušaš bilo koji savremeni doom, black ili bilo koji drugi podžanr metala.

Kontam da ne bi bilo loše otvoriti jednu sveobuhvatnu muzičku temu gdje ćemo se sastati kao na ovoj temi
i pričati o svoj muzici, našim omiljenim stvarima, kako smo počeli slušati, razvijati ukus, prve muzičke
ljubavi, šta nas to danas loži, šta ne itd. :-D Jer stvarno mi je zanimljivo čitati šta ljudi pišu na ovoj temi,
Idemo na pivo kad dođem u Tuzlu slijedeći put, važi? :)
julisiz es grant

#567 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Ljudi koji nemaju dovoljno znanja o jugoslovenskoj sceni, a ni ljubavi prema njoj, začatavaju temu pričom o onom što stvarno vole, a to su strani bendovi. Mislim, ima na pdf Muzika još toliko tema, nije vam fazon.
dale cooper

#568 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:
zg1911 wrote:

Idemo na pivo kad dođem u Tuzlu slijedeći put, važi? :)
Haha, može vala. :-D
Ommadawn

#569 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Kao veliki obožavatelj i Zeppelina i Sabbatha (ove gledao uživo dva puta) moram reći da su oba benda na svoj način odlični. Ipak Zeppelin je krao i šakom i kapom dok su Sabbath bili originalniji, možda malo naivniji.

Nije Brega "okrenuo" samo Argenta, ima tu i Van Halena u "Padaju zvijezde", Yes u "Ako ima Boga" te Zeppelin u "Ne dese se takve stvari pravome muškarcu".
dale cooper

#570 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

julisiz es grant wrote:Ljudi koji nemaju dovoljno znanja o jugoslovenskoj sceni, a ni ljubavi prema njoj, začatavaju temu pričom o onom što stvarno vole, a to su strani bendovi. Mislim, ima na pdf Muzika još toliko tema, nije vam fazon.
Ja volim različite vrste muzike uključujući i onu sa ex-YU prostora. A ove digresije su samo profesionsalni deformitet jednog muzičkog
fanatika. :-D Izvini ako ti to smeta. Zato sam i kontao da otvorim temu Music - all about. :)
Ommadawn

#571 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

julisiz es grant wrote:Ljudi koji nemaju dovoljno znanja o jugoslovenskoj sceni, a ni ljubavi prema njoj, začatavaju temu pričom o onom što stvarno vole, a to su strani bendovi. Mislim, ima na pdf Muzika još toliko tema, nije vam fazon.
A sklonit ćemo se mi, ne brini. Jebo jugoslovensku rock scenu, da je kurca valjala ne bi turbo-folk ni egzistirao. Pa je li tako ili nije?
julisiz es grant

#572 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Ommadawn wrote:
A sklonit ćemo se mi, ne brini. Jebo jugoslovensku rock scenu, da je kurca valjala ne bi turbo-folk ni egzistirao. Pa je li tako ili nije?
Pa jeste,...ja ne volim teme o politici, religiji, filozofiji...pa ne idem na njih, kamoli da pišem.
julisiz es grant

#573 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

dale cooper wrote:
Ja volim različite vrste muzike uključujući i onu sa ex-YU prostora. A ove digresije su samo profesionsalni deformitet jednog muzičkog
fanatika. :-D Izvini ako ti to smeta. Zato sam i kontao da otvorim temu Music - all about. :)
Nego znaš li mi ti, ili neko drugi, odgovorit na ovo što pitah...imam da postavim fakat zanimljivo štivo :D
Kako iz pdf dokumenta da "isiječem" samo pojedine stranice i ovdje ih zalijepim? Imam nešto staro a zanimljivo, vezano za temu.
dezurni_ucenik

#574 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

ne moras srat ljudima kako zacatavaju temu komentarima o stranoj muzici. Nije to moj problem sto si ogranicen samo na Bijelo Dugme i ex yu baljezgarije.
dale cooper

#575 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

julisiz es grant wrote:
dale cooper wrote:
Nego znaš li mi ti, ili neko drugi, odgovorit na ovo što pitah...imam da postavim fakat zanimljivo štivo :D
Pa možeš u photoshopu otvorit svaku stranicu pojedinačno i snimiti je u neki drugi format. Ili možeš naći neki
besplatni konvertor i konvertovati u neki drugi format. Je li u pitanju čisto tekstualni dokument ili ima i slika?

http://www.pdfsam.org/
Ovo ti je program za razdvajanje i spajanje pdf stranica.

edit:
http://www.somepdf.com/some-pdf-image-extract.html
A ovo ti je za ekstrakciju slika sa pdf dokumenta. Neki pdf-ovi su kreirani kao spoj teksta i slike. Ovaj
program to ekstraktuje zajedno.
Last edited by dale cooper on 04/11/2015 22:38, edited 1 time in total.
Post Reply