"Bosnjak prije svega"

Warashii

#551 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Warashii »

Ima muslimana, oliti ga eto bosnjaka, sa tim prezimenom. I?
BatoS

#552 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by BatoS »

Eh profesora i qraca danas...
Warashii wrote:NE kontam bas ove isjecke :roll:
To ti nikad nisi cuo za prezime Bosnjak kod katolika?
Da, cuo sam. Vecin Bosnjaka pravoslavaca i katolika je asimilirana od strane Srbije i Hrvatske. To nam je svima poznato, i skroz je nebitno za Bosnjake koji su zbog toga danas dominatno muslimani po vjeroispovijesti.
Bas su po tebi muslimani vecina na Tajlandu ili Filipinima?
Javi "profesoru" Midhatu da ti muslimani u Tajlandu i Filipinima imaju svoje ime. U Filipinima taj vecinski muslimanski narod je Moro narod. Znaci Moro, a ne "filipinski muslimani"...

http://en.wikipedia.org/wiki/Moro_people

A u Tajlandu muslimansku manjinu cine Malezani...

http://en.wikipedia.org/wiki/Thai_Malays
Pa normalno, ako covjek ne gleda TV u danasnji vakat da nije nikad cuo za naziv bosnjak.
Da, interesantno da covjek koji ne cita knjige i nije informisan putem medija nije ni nacionalno osvijescen... bas cudno...
Midhat i jest specifican po tom da nista ne izmislja nego koristi ono sto je fakat.
Slazem se... Midhat jeste specifican.
Ali ne nama je bitno praviti sto je moguce vise razlika pa makar izmisljali komicne stvari na svim stranama podjednako.
Moj savjet ti je da zaobidjes Bosnjake i posvijetis se svojim srpsko-hrvatskim problemima.
Warashii

#553 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Warashii »

Ma posvetit cu se ja sebi i bez tvog savjeta :) , samo stvara se problem u nekoj stvari koja se mogla poprilicno lako rjesiti.
A o brkanju naroda, nacije i nacionalnosti ne zelim ni da govorim.
Jbte kako se treba izrazit neki katolik ili pravoslavac koji ima BH pasos?
Kako se treba ponasati moj prijatelj koji ima bh pasos i koji mene ubjedjuje da je on bosanac al kad mu dodje komad papira imat ce isti problem kao i ja sa bosnjakom.
and

#554 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by and »

Warashii wrote:Ma posvetit cu se ja sebi i bez tvog savjeta :) , samo stvara se problem u nekoj stvari koja se mogla poprilicno lako rjesiti.
A o brkanju naroda, nacije i nacionalnosti ne zelim ni da govorim.
Jbte kako se treba izrazit neki katolik ili pravoslavac koji ima BH pasos?
Kako se treba ponasati moj prijatelj koji ima bh pasos i koji mene ubjedjuje da je on bosanac al kad mu dodje komad papira imat ce isti problem kao i ja sa bosnjakom.
pa citiraj prijatelju profesora
jer su se prije polovine 19. vijeka Bošnjacima zvali SVI stanovnici Bosne.
Paranoid

#555 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Paranoid »

ahhhahaha što mu ga šuknu...loool
Warashii

#556 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Warashii »

Koje sukanje Bog te ne ubio kad svi smjestate bosnjake u automatski muslimane?
TO vam je osnovni problem.
Nema bosnjaka katolika ni pravoslavaca. Kontas?
Napravili ste da bosnjaci mogu biti samo muslimani.
Paranoid

#557 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Paranoid »

Warashii wrote:Koje sukanje Bog te ne ubio kad svi smjestate bosnjake u automatski muslimane?
...jah duša draga.....kao i ljiljane..
Warashii

#558 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Warashii »

Ja ne znam zasto neki ljudi jednostavno zatvaraju oci pred nekim stvarima.
Ljuljani kao ljiljani su neupitan simbol BiH samo problem nastaje sredinom devetesetih.
Mislim sve znamo kako se i sta se izdesavalo.
Komso bio u PL, ljiljani jbte, katolik, poslije dodje 7 muslimanska, hoce da ga biju neki golobradi mudzahedini sa, na zalost, ljiljanima na rukavu koji nisu bili ni punoljetni kad je on branio BiH .
Mislim da nekad moramo sagledat brdo stvari a ne samo lupati ko Maxim po diviziji.
Ljiljane volim dragi su mi ali tesko da ih moze voljeti neko od katolika ili pravoslavaca iako su njihovi kao i nasi, jbga.
and

#559 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by and »

Warashii wrote:Koje sukanje Bog te ne ubio kad svi smjestate bosnjake u automatski muslimane?
pa ti stvarno ne pratiš profesora. :mrgreen:
Onima koji su zapjenili nad ovom notornom istorijskom činjenicom, postavio bih samo jedno pitanje: otkud toliki Hrvati sa prezimenom Bošnjak (ima i Srba sa tim prezimenom, ali o tom po tom) u samoj Hrvatskoj (naročito u Dalmaciji), kako može biti da u TV ekipi skoro svakog programa rađenog u HRT-u 1 i 2 ima bar jedan Bošnjak?
Warashii

#560 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Warashii »

Jbte ovo ko s vjetrenjacama.
Jedno je prezime a potpuno druga stvar popis jbte.
Sta ce onaj s prezimenom Hrvat zaokruzit da je Hrvat.
Haj ba vozdra.
Paranoid

#561 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Paranoid »

Warashii wrote:Ja ne znam zasto neki ljudi jednostavno zatvaraju oci pred nekim stvarima.
Ljuljani kao ljiljani su neupitan simbol BiH samo problem nastaje sredinom devetesetih.
Mislim sve znamo kako se i sta se izdesavalo.
Komso bio u PL, ljiljani jbte, katolik, poslije dodje 7 muslimanska, hoce da ga biju neki golobradi mudzahedini sa, na zalost, ljiljanima na rukavu koji nisu bili ni punoljetni kad je on branio BiH .
Mislim da nekad moramo sagledat brdo stvari a ne samo lupati ko Maxim po diviziji.
Ljiljane volim dragi su mi ali tesko da ih moze voljeti neko od katolika ili pravoslavaca iako su njihovi kao i nasi, jbga.
hvataš se primjera koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću, dok ti promiču dešavanja ispred nosa kao što je onaj sa inspektorom Trninicem iz CJB BL koji je pijan frku pravio i htio bacati djecu u Vrbas misleci da su turci...

..i to sve se desavalo prije par dana..a ti došo solit pamet o ŽK i njegovom učešću u ratu..

To i jeste problem svih koji ne vide ispred nosa, a zadiru u prošlost još se hvataju nekakvih intervjua senilnih likova....
miki.ba

#562 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by miki.ba »

Cinjenicno stanje nije takvo kako ga predstavljate.
Sami predstavnici Bošnjaka se zalažu za izjednacavnje Muslimana i Bošnjaka kako bi se uvrstili pod istu šifru nakon popisa, ako prihvatimo tu cinjenicu apsurno je govoriti da Bošnjaci mogu biti bilo koje vjeroispovjesti jer bi u suprotnom mogli reci Musliman=Katolik itd...
BatoS

#563 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by BatoS »

miki.ba wrote:Cinjenicno stanje nije takvo kako ga predstavljate.
Sami predstavnici Bošnjaka se zalažu za izjednacavnje Muslimana i Bošnjaka kako bi se uvrstili pod istu šifru nakon popisa, ako prihvatimo tu cinjenicu apsurno je govoriti da Bošnjaci mogu biti bilo koje vjeroispovjesti jer bi u suprotnom mogli reci Musliman=Katolik itd...
Misli se na ljude koji su se izjasnjavali i izjasnjavaju se i dalje po narodnosti kao "Muslimani", a ne na vjeroispovijest.

Ali ti si musliman, makar po background-u, tako da tebi ovo nije opravdanje da se ne izjasnis kao Bosnjak :D
miki.ba

#564 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by miki.ba »

BatoS wrote:
Misli se na ljude koji su se izjasnjavali i izjasnjavaju se i dalje po narodnosti kao "Muslimani", a ne na vjeroispovijest.
Razumijem šta želiš reci, al cisto sumnjam da su se katolici i pravoslavci izjašnjavali kao Muslimani.
Ali ti si musliman, makar po background-u, tako da tebi ovo nije opravdanje da se ne izjasnis kao Bosnjak :D
Ne mogu kad imam osjecaj da to nije to, jbg osjecam se kao Bosanac, šta cu.
dustaban

#565 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by dustaban »

Nevjerovatni su ovi sto NAMJERNO brkaju dva pojma bosnjastva.

Prvi pristup: Bosnjaci = Bosanci (i Hercegovci), sto, de facto, ima svoje utemeljenje u proslosti je NESPOJIV sa tezom Bosnjaci = Muslimani, sto, de facto, jeste cinjenicno stanje danas.

I STA TU NIJE JASNO?

Uostalom, nedavno smo prozivjeli transformaciju jugoslovenstva. Ono sto je bilo Jugosloven 1985. nema veze sa Jugoslovenom 1995...

Ovdje je rijec o perfidnoj politici PREOTIMANJA drzave, pod izgovorom da su je se drugi odrekli.
To medjutim nije taj slucaj. Ovdje se jednostavno radi o separatizmima tri dominantne BH nacije.
Razlika je samo u tome sto dvije nacije ispoljavaju OTVORENI separatizam, a treca komponenta to radi prikriveno licemjerno propagirajuci zajednistvo i unitarizam mada po svim drugim detaljima manifestuje identicnu vrstu nacionalne sedimentacije.
Zapravo, nakon ovih par decenija dvostruke igre mozemo cak govoriti o svojevrsnoj moralnoj prednosti na strani "otvorenih separatista" upravo zbog odsustva ove dvolicnosti.
I da upotrijebim naslov teme u sljedecoj parafrazi:

"Bosnjak prije svega" nema veze sa "Bosnjakom nakon svega"!
Liga Rojalista

#566 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Liga Rojalista »

ime_kojeg_nema wrote:
Liga Rojalista wrote:ugl nas će na popisu biti preko 50% to je gola činjenica :bih:
Ovakvo razmisljanje predstavlja tipican primjerak ogranicenog nacionalistickog razmisljanja. Manjak vlastitih, prevashodno intelektualnih, kapaciteta pokusava se nadomjestiti utapanjem individualnosti u identitet zajednice. Udruzivanje samo po sebi i nije lose kada se radi o snagama prije svega slobodoumnih, kreativnih i progresivnih pojedinaca koje bi od tog zajednistva napravile pozitivne pomake za dobrobit cjelokupne drustvene zajednice. A ovako, u slucaju nacionalnog zbijanja redova, to nije nista drugo doli zbir prosjecnosti i ispodprosjecnosti ciji je najveci domet to da ce prebaciti preko 50%. Kao da kvantitet garantuje kvalitet i kao da je uopste bitno koliko nas ima kad su nam oduzeta sva socijalna prava i kad se gusimo u vlastitoj mrznji.[/quote

Jel znaš šta znači riječ nacionalista.Imam osjećaj da vi ostali ne razlikujete pojam nacionalista i fašista?
Liga Rojalista

#567 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Liga Rojalista »

miki.ba wrote:
BatoS wrote:
Razumijem šta želiš reci, al cisto sumnjam da su se katolici i pravoslavci izjašnjavali kao Muslimani.
Miki ti si bošnjak musliman kako god da se okreneš možeš pljuvat kolko hoćeš po nama ti si jedan obični bošnjo ko i svi mi...
madner

#568 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by madner »

To nije upitno, pitanje je koliko je vas Bosanaca :D
miki.ba

#569 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by miki.ba »

Liga Rojalista wrote:
miki.ba wrote:
BatoS wrote:
Miki ti si bošnjak musliman kako god da se okreneš možeš pljuvat kolko hoćeš po nama ti si jedan obični bošnjo ko i svi mi...
Oš mi dati bonbonu ako ponovim za tobom?
Liga Rojalista

#570 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Liga Rojalista »

madner wrote:To nije upitno, pitanje je koliko je vas Bosanaca :D
Ja sam Bosanac,kao i Dodik i Rajko Vasić i Pandurevićka svi smo Bosanci.Samo što sam ja Bošnjak a oni su etnički Srbi.Hercegovci nismo jer ne nastanjujemo regiju Hercegovina..
madner

#571 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by madner »

Zanimljivo, imas istu liniju kao i Raajko VOsic.
Liga Rojalista

#572 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Liga Rojalista »

miki.ba wrote: Oš mi dati bonbonu ako ponovim za tobom?
Dobit ćeš bombonu ako ponoviš više puta ne samo jednom.
Liga Rojalista

#573 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Liga Rojalista »

madner wrote:Zanimljivo, imas istu liniju kao i Raajko VOsic.
Hej znaš kako kažu svi smo mi nastali od jedne žene :D
maher

#574 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by maher »

Iz Načertanija Ilije Garasanina:
Program spoljašne i nacionalne politike Srbije na koncu 1844. godine

.... Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.
Pored gore spomenutog štampanja knjiga ne bi li dobro i sovjetno bilo da se jedan od ovih bosanskih fratera pri beogradskom liceumu kao profesor latinskog jezika i još kakve nauke postavi. Ovaj profesor morao bi služiti kao posredstvenik između Srbije i katolika u Bosni, jer s tim bi mi prvi poveritelan korak učinili i s tim dali bi na dokazateljstvo tolerancije. Zar ne bi mogao ovaj isti frater ustanoviti ovde jednu katoličesku kapelu za ovde živeće katolike, s čime bi se izbeglo podizanje jedne kapele pod uplivom austriskim koje će ranije ili docnije sledovati morati. Ovu kapelu mogli bi staviti pod pokroviteljstvo ovde stanujućeg konzula francuskog. Ovo bi dalo povoda i priliku francuskom praviteljstvu da se u toj stvari živo zauzme i s tim bi se Srbija oslobodila opasnosti od jedne katoličeske crkve, koja bi pod uplivom Austrije u Beogradu bila.
Liga Rojalista

#575 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Liga Rojalista »

I šta ima inat people :D ?Đe ste ostali šta se radi?Šta ima u Trinidadu i Tobagu? :D
Post Reply