Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
palikuca

#551 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by palikuca »

kokolina wrote:
mukimax wrote:Pozdrav

upravo smo se iznenadili da nam kotao nakon nekih 17-18 sati ostaje sa temperaturom vode na 44 tepena što do sada nikad nije bio slučaj
prije par dana nam je bio majstor i mjenjao expanzionu posudu, bio otvoreni sistem pa ga "zatvorio"
uz to je ugradio nepovratni ventil pored pumpe pa bi to vjerovatno mogao biti razlog a vjerovatno doprinosi i to što mi se muž nakanio staviti turbulatore u kombi peć nakon 5 godina :D
kotao je neki stari famok a vanjska temperatura je bila oko 6-7 stepeni ali uz jak vjetar pa kao da je nula

Kako je moguce da kotao sacuva temperaturu nakon toliko vremena. Kod kovanovog kotla nalazi se obloga sa svih strana. Ja sam razmisljo da stavim ispod kotla stiropor, ali kada se gledao presjek, vidim da je taj dio sa vodom unutra i da ne lezi direktno na ploci
palikuca

#552 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by palikuca »

Htio sam da pitam sve one koji koriste Kovan kotao sljedece.

Kotao je 20 kw i potrosnja je ok, za 130 m2 koliko grijem sada u ovom vremenu potrosim vrecicu peleta i kotao radi 24 sata. Imam termostat, nemam mis ventil, izolacija je vrhunkska.

E sada me zanima da li oni koji imaju ovaj kotao su primjetili iskrice u plamenu koje se javljaju radi viska zraka. Naime, kako god postavim zrak gorenja uvijek primjetim iskrice i bude tih nesagorjelih iskrica i u pepelu. Zrak sam smanjivao i na 5% i tako je radilo jedan dan, ali nikako ne mogu da imama pepeoo da bude kao brasno. Ustvari ja ne znam da li je to uopste moguce, ali vidim da mnogima na forumima to uspijeva.

Takoder i za doziranje i zrak gasenja, probo sam milion kombinacija, ali uvijek te iskrice

Mislim, kod mene je potrosnja vrhusnka, sada je temp. u kuci 21.5 citav dan, ali me zanima cisto radi radoznalosti je li zasita moguce imati ovakav izgled pepela.

Kada bi znao da li je ovaj pepo ok, ne bi se vise time ni zamucavao
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#553 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

palikuca wrote:Htio sam da pitam sve one koji koriste Kovan kotao sljedece.

Kotao je 20 kw i potrosnja je ok, za 130 m2 koliko grijem sada u ovom vremenu potrosim vrecicu peleta i kotao radi 24 ...
Potrošnja je odlična, te iskrice svakako treba eliminisati, međutim uvjek će biti krupnijih komadića pepela koji nisu sagorjeli onako kako bi trebalo, naravno to treba biti minimum. Ovo ćeš uštimati doziranjem zraka, samo treba potrefiti pravi %, značajnu ulogu u ovom igra i kvalitet peleta. Zbog kolege koji je prije par dana nabavio kovan 20 kw,grije isto 130 mkv, stiropor do 5-8 cm, PVC stolarija, ima četvoroputi miš ventil, kupljen ali ne postavljen sobni termostat.Zamolio bih te da nam prezentiraš svoja iskustva oko štimanja da pokušamo njegovu peć optimizirati. Unaprijed hvala.
Može li malo više detalja tipa:
-zadata temperatura kotla
-pumpa otvara na __ *C
-protok zraka na koliko procenata
- u kojim intervalima peć radi
- gdje se prikopča termostat na ovu peć
-koji je sobni termostat i u kojim intervalima on ¨"grije"
- koji pelet koristiš

Zamolio bih i ostale ponosne vlasnike Kovan 20 kw ai i druge peći da pomognu :thumbup:
palikuca

#554 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by palikuca »

Sta da kazem, ja sam pokuso sve varijanti, koristim kovanov pelet. Bas nocas sam izvadio pepeo iz peci, od jedne vrece ostane 3-4 sake pepela, uglavnom je on ko brasno, ali ima tih sitnih crnih.

Koristio sam i trgovir, ali isto. Ja ipak mislim da su nasi peleti takvi, nisu jednaki, a u vrecama ima dosta sitnog peleta velicine nokta prtsta ili ne znam cime da uporedim.

Ja koristim taj kovanov termostat i na ovom vremenu moja temp. u kuci je 22 °C citav dan. Kada jednom se postigne temp. od 22 °C termostat gasi kotao i ne radi sledecih 2 sata. Kada temp padne na 21.8 °C onda mu treba 45 minuta da postigne tih 0.4 °C, i obicno je jos malo poveca na 22.1 jer pumpa radi jos nekih 25 minuta. Onda se gasi i pumpa jer temp. padne na 42 °C.

podaci su sledeci:

temp. vode 55
pumpa postavljena na 42
zrak gorenja 20( a postavljo sma i na 15, 10,5 uvijek imaju te iskrice od kojih ostane malo tih crnih jako sitnih dijelova)
zrak gasenja 10

Za postavljanje termostata imas u upustvu gdje tacno se spajaju zice na kotlu
hulioko

#555 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Kod komšije sam primjetio isti slučaj vezan za te iskrice i nesagorjeli pelet (Kovanov pelet). Kod njega je kotao 20kw, stigao neki dan. Na doziranje gorenja 25% stoji zrak gorenja 18, i to je previše. Nisam imao vremena smanjivati i pratiti šta se desi ali kod mene kotao 35kw uzet prošle godine na doziranje gorenja 25% stavim zrak gorenja 55 i plamen je extra (nije Kovanov pelet). Nema iskrica već gori normalno i nije uopšte prejak. Kod komšije je dimnjak nov promjera 20, a kod mene obični 12 ili 15, pa možda i to ima veze.

Ja ne bi stavljao temperaturu vode ispod 60*. Trenutno sam postavio na 68* a kad zazimi postavim 73*. Paljenje/gašenje pumpe sam stavio na 48.
Pozdrav!
palikuca

#556 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by palikuca »

Pa vjerovatno ima i odzak veze, mislim i da ovo pothladivanje kotla takoder ima veze sa odzakom.
Ja sam sinoc ostavio temp 21.5 i kotao se dans citav dan nije upalio. Znaci miruje nekih 9 sati, i vec je voda u kotlu na 24 °C.
Kod mene je schiedel odzak.

Ja sam stavio takoder i stiropor ispod kotla, ali vidim da nije to, nego samo odzak. Kada skinem sulunar i stavim ruku na njega, osjetim na ruci kako odzak vuce. Da sam bogdom uradio onaj od inoxa bio bi rahat za mnoge stvari. Mislim da i ovo sada utice na potrosnju, pothladuje kotao a vjerovatno i u radu izvlaci preko dimnih plinova
karabajaze

#557 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Prođe oktobar, aktivno se grijalo oko 17 dana u prosjeku po 10 sati dnevno. Ukupno 178 radnih sati, potrošeno 19 vreća peleta ili 285 kg (Koštalo: 77,89 KM). Prosječna pozrošnja po satu bila 1.6 kg/h. Temperatura kotla zadata 73*C, prema kući išlo 35-36*C u kući nikad ispod 22*C, na sobnom termostatu zadata 23*C ( termostat kontrolisao plamenik peći). Snaga rada kotla na P1 ( ima od P1 do P10) 8 Kw.
Raspored rada peći pon-petak (postavke na termostatu sobnom).
07-10 sati (radi)
12-15 sati (radi)
17-21 sat (radi)
Raspored rada sub -nede :
07-12
16-21.
Termoflux 25 kw ECO. Aktivno grijano od 130-150 mkv.
Danas peć detaljno očišćena i pripremljena za rad.
pelletti

#558 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Ima li neko iskustva sa peletom ,, Silaco Šipovo"??
Filter

#559 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

danas ocistio "sporet". potrosio oko 27-28 vreca.
negdje u septembru sam je startao.
grije od 05-23h. kontrolise je sobni termostat nastiman ujutro i uvece na 24C, preko dana (9-15) na 23C
P2 program, zadata temp. kotla 63C.

thermoflux 25kWh
karabajaze

#560 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Nisam nešto obraćao pažnju ali kako neki dan očistih peć primjetih da se podigla temperatura plamena na 320*C a prije čišćenja bila oko 290*C i na 5 minuta u odnosu na ranije zagrije vodu i pusti u sistem. Pelet isti ?
PulleNo1

#561 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Imam termoflux 25 kw

radi u programu dan 06-12 i od 15 do 01 sati

temperatura vode 58-60

potroši za nekih 8 sati aktivnog rada vrećcu od 15 kg

da li je to puno ?

PS: grije 2 etaže oko 120 kvadrata s tim da nisu svi radijatori "odvrnuti" ... da znam da li da budem zadovoljan ili ne ?
Filter

#562 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

karabajaze wrote:Nisam nešto obraćao pažnju ali kako neki dan očistih peć primjetih da se podigla temperatura plamena na 320*C a prije čišćenja bila oko 290*C i na 5 minuta u odnosu na ranije zagrije vodu i pusti u sistem. Pelet isti ?
ne pratim ti ja te postavke. u stvari, ne znam ni gdje da gledam te parametre. :roll:
elem, zadavoljan sam kako radi. pepeo dobar, nema puno sljake u "pepeljari". trosi ok... mjera :)
PulleNo1 wrote:Imam termoflux 25 kw

radi u programu dan 06-12 i od 15 do 01 sati

temperatura vode 58-60

potroši za nekih 8 sati aktivnog rada vrećcu od 15 kg

da li je to puno ?

PS: grije 2 etaže oko 120 kvadrata s tim da nisu svi radijatori "odvrnuti" ... da znam da li da budem zadovoljan ili ne ?
po meni je to ok potrosnja. kolika ti je temp u kuci? 21, 23, 24C?
kod mene je velika razlika u potrosnji ako zadam temp kuce 23 ili 24C
PulleNo1

#563 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Filter wrote: po meni je to ok potrosnja. kolika ti je temp u kuci? 21, 23, 24C?
nemam sobni termostat ... tako da ne mjerim temperaturu u kući ... samo temperaturu vode povećam/smanjim zavisno od temperature napolju ... prije dva dana podigao sam na par sati temp vode na 65 nije se moglo izdržat u kući ...

ovo mi je prva godina da koristim peć na pelet pa sam neiskusan u tome ... konto sam da nabavljam sobni termostat ali čisto ako je i ovako potrošnja ok da se ne izlažem trošku sada ...
karabajaze

#564 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

PulleNo1 wrote:
Filter wrote: po meni je to ok potrosnja. kolika ti je temp u kuci? 21, 23, 24C?
nemam sobni termostat ... tako da ne mjerim temperaturu u kući ... samo temperaturu vode povećam/smanjim zavisno od temperature napolju ... prije dva dana podigao sam na par sati temp vode na 65 nije se moglo izdržat u kući ...

ovo mi je prva godina da koristim peć na pelet pa sam neiskusan u tome ... konto sam da nabavljam sobni termostat ali čisto ako je i ovako potrošnja ok da se ne izlažem trošku sada ...
Potrošnja nije loša ali bi mogla biti i manja a komfor još bolji. A da bi se to postiglo trebalo bi malo automatike ubaciti i obavezno četvoroputni mješajući ventil. Za početak je dovoljan i termostat sobni, bolje išta nego ništa.
Koja je peć, jel ECO 25 ili obična?
Naši nazovimo ih majstori vode računa samo o svom džepu i da što prije završe posao. Ne mogu da shvatim da se niko ili veoma rijetki edukuju i uvode inovacije u sistem grijanja što je obavezno kadaje grijanje na pelet u pitanju. rijetko ili nikako ugrađuju četvoroputni ventil, nepovratni ventil a o regulatoru konstantne temperature da i ne govorim. Zato plaćamo dupli ceh ili trpimo njihovo neznanje i umjesto da imamo potrebnu temperaturu u stanu -kući regulisanu automatikom mi istu postižemo tako što otvaramo prozore i štimamo temperaturu.
muminovic

#565 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by muminovic »

Jel i dalje ima onih cijena od 250 km po 1t preko ljeta kada se kupi pelet ?
Danguba

#566 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

muminovic wrote:Jel i dalje ima onih cijena od 250 km po 1t preko ljeta kada se kupi pelet ?
krajem aprila i pocetkom maja.
bude i sajam u gracanici. tada je najbolje. rasprodaja.
PulleNo1

#567 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

karabajaze wrote: Potrošnja nije loša ali bi mogla biti i manja a komfor još bolji. A da bi se to postiglo trebalo bi malo automatike ubaciti i obavezno četvoroputni mješajući ventil. Za početak je dovoljan i termostat sobni, bolje išta nego ništa.
Naši nazovimo ih majstori vode računa samo o svom džepu i da što prije završe posao. Ne mogu da shvatim da se niko ili veoma rijetki edukuju i uvode inovacije u sistem grijanja što je obavezno kadaje grijanje na pelet u pitanju. rijetko ili nikako ugrađuju četvoroputni ventil, nepovratni ventil a o regulatoru konstantne temperature da i ne govorim. Zato plaćamo dupli ceh ili trpimo njihovo neznanje i umjesto da imamo potrebnu temperaturu u stanu -kući regulisanu automatikom mi istu postižemo tako što otvaramo prozore i štimamo temperaturu.
obična je nije ECO ...

ma koliko vidim ja sam morao studirati tehničke znanosti da bi instalirao grijanje na pelet ...

morat ću se još malo pozabaviti potrošnjom ... ako ništa onda se bacit na nabavku termostata ... nisam pametan nikako ... :-)
Filter

#568 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

PulleNo1 wrote:
karabajaze wrote: Potrošnja nije loša ali bi mogla biti i manja a komfor još bolji. A da bi se to postiglo trebalo bi malo automatike ubaciti i obavezno četvoroputni mješajući ventil. Za početak je dovoljan i termostat sobni, bolje išta nego ništa.
obična je nije ECO ...

ma koliko vidim ja sam morao studirati tehničke znanosti da bi instalirao grijanje na pelet ...

morat ću se još malo pozabaviti potrošnjom ... ako ništa onda se bacit na nabavku termostata ... nisam pametan nikako ... :-)
imamo isti sporet :mrgreen: koja je godina prizvodnje tog tvog, da se dzaba ne zalijeces u kupovinu termostata.
starije tipe nisu dobro radile sa sobnim termostatima
za sada se samo igraj sa onim osnovnim postavkama sto mozes i sa same peci. tj Programom i temperaturom vode u kotlu.
temperaturu ti ne bi preporucio da spustas ispod 57C a po ovakvom vremenu P2 je sasvim dovoljan da brzo zagrije.
brzo ces nadoci kako ti odgovara
sabanss

#569 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Ne rade ni nove. Nije mi jasno kako termostat moze regulisati temperaturu ako imas dvostranu orjentaciju, vanjske / unutrasnje zidove i slicno. Nikad stan nije jedna otvorena prostorija. U kucama je situacija jos gora.

Po meni, bolje rjesenje su termo glave na radijatorima.
PulleNo1

#570 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Filter wrote: imamo isti sporet :mrgreen: koja je godina prizvodnje tog tvog, da se dzaba ne zalijeces u kupovinu termostata.
starije tipe nisu dobro radile sa sobnim termostatima
za sada se samo igraj sa onim osnovnim postavkama sto mozes i sa same peci. tj Programom i temperaturom vode u kotlu.
temperaturu ti ne bi preporucio da spustas ispod 57C a po ovakvom vremenu P2 je sasvim dovoljan da brzo zagrije.
brzo ces nadoci kako ti odgovara
kupljena je ove godine ... koja je godina proizvodnje nisam pogledao ... tako vodu i držim iznad 57 do 60 ... program je podešen na P5 ... iz razloga što ona čim postigne željenu temp vode (a postiže dosta brzo ovih dana) smanjuje sa P5 na P4 ... P1 itd dok nedođe do Modulacija i radi onda u toj fazi ... e sad samo vremenski intervali rada peći mogli bi biti i manji (manji broj sati) ali imam bolesnika u kući pa radi njega je bolje da je duži vremenski period peć u funkciji kako bi bilo toplije ...

znači dok na 16 sati rada dnevno troši 2 vreće mogu biti zadovoljan da puno ne čeprkam :)
sabanss wrote:Ne rade ni nove. Nije mi jasno kako termostat moze regulisati temperaturu ako imas dvostranu orjentaciju, vanjske / unutrasnje zidove i slicno. Nikad stan nije jedna otvorena prostorija. U kucama je situacija jos gora.

majstor kad mi je radio grijenje reče "netrebaju ti termo glave ... džaba ćeš ih kupovat i trošit ... mogu i obične :sad: "
sabanss

#571 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Ja sam regulaciju temperature rjesio termo glavama. Kotao svakako podesava snagu zavisno od temperature povratnog voda pa se snaga smanjuje/povecava zavisno da li su radijatori zatvoreni / otvoreni.

Ovo mi dopusta da namjesti spavace sobe na npr 18 dok je dnevni boravak na 21 ili kupatilo na 24 stepena. Nije bas precizno u stepen ali ne znam kako bih to postigao termostatom.
karabajaze

#572 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

PulleNo1 wrote:
Filter wrote:
kupljena je ove godine ... koja je godina proizvodnje nisam pogledao ... tako vodu i držim iznad 57 do 60 ... program je podešen na P5 ... iz razloga što ona čim postigne željenu temp vode (a postiže dosta brzo ovih dana) smanjuje sa P5 na P4 ... P1 itd dok nedođe do Modulacija i radi onda u toj fazi ... e sad samo vremenski intervali rada peći mogli bi biti i manji (manji broj sati) ali imam bolesnika u kući pa radi njega je bolje da je duži vremenski period peć u funkciji kako bi bilo toplije ...
Na nju ide termostat bez problema, moja je 2012 godina

znači dok na 16 sati rada dnevno troši 2 vreće mogu biti zadovoljan da puno ne čeprkam :)
Pošto ti peć radi duži period pretpostavljam moj prijedlog bi bio da peć staviš na P1 i nek taljiga polako, dodušt trebaće joj malo više vremena da postigne temperaturu ali će se to odraziti na potrošnju peleta -5 kg po danu, kako temperatura vanjska bude padala polako podizati ka P2 pa sve do P5
sabanss wrote:Ne rade ni nove. Nije mi jasno kako termostat moze regulisati temperaturu ako imas dvostranu orjentaciju, vanjske / unutrasnje zidove i slicno. Nikad stan nije jedna otvorena prostorija. U kucama je situacija jos gora.

majstor kad mi je radio grijenje reče "netrebaju ti termo glave ... džaba ćeš ih kupovat i trošit ... mogu i obične :sad: "
Po našim majstorima netreba ništa, najbolje bi im bilo dati lovu a da nista ne odrade
Danguba

#573 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

sabanss wrote:Ja sam regulaciju temperature rjesio termo glavama. Kotao svakako podesava snagu zavisno od temperature povratnog voda pa se snaga smanjuje/povecava zavisno da li su radijatori zatvoreni / otvoreni.

Ovo mi dopusta da namjesti spavace sobe na npr 18 dok je dnevni boravak na 21 ili kupatilo na 24 stepena. Nije bas precizno u stepen ali ne znam kako bih to postigao termostatom.
Isto sam tako uradio i zadovoljan sam. Jednostavno mogu svaku prostoriju kontrolisati.

Ja kada startam pec(Termoflux 30KW) obicno idem na P3 ili P4 a rijetko kada na P5(jedino ako hocu brzo da ugrijem). Kada postigne zeljenu temperaturu obavezno je ostavim na P3 da odrzava.
Sa P1 puz radi krace i uzima manje peleta ali joj treba vjecnost da ugrije na 65 ili 67 stepeni.
rovac13

#574 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kod mojih roditelja kotao tf 25 kw stoji u kotlovnici prizemlje pored kuce.
Grije se 90 m2 ali ne prizemlje nego 1.sprat.
Pumpa jos uvijek ne treba uopce(tek kad zazimi jace ce trebat),pec samo dogrijava vodu a toplota se sama podize u radijatore,i samo termo glave odredjuju temp sobe,trenutno,poslije ce termostat u dnevnom a glave u ostalim sobama.

Najzanimljivije je sto kotao stalno radi na P1,ali sam taj P1 modifikovao na jos manje :-D .
-doziranje je 2 (0,2 sekunde)
-pauza je 60 (6 sekundi)
-ventilator je na minimumu mislim da je 25

Sve sam probao i ovako najmanje trosi :-D ,sagorijevanje je dobro ne cisti se cesto,i obicno je samo sitni prah pepao,vjerovatno utice i sto ventilator ne duva jako pa ne raspuhuje puno vatru.

Temp u izlazu u dimnjak se krece oko 80-100 *C
Voda je zadana 60 a krece se do 65 a mislim da ne pada ispod 50 ak otprilike.

Ali ako neko ima kakav bolji prijedlog za setup,neka predlozi,pa isprobam i to.
PulleNo1

#575 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Pokušat ću za vikend da malo experimentišem

hvala na savjetima :thumbup:
Post Reply