S.Korea all about

Post Reply
lajkujMe

#551 Re: S.Korea all about

Post by lajkujMe »

matematicar_teski wrote:
lajkujMe wrote:Mi se svi slazemo da sjever ima mnogo veliku armiju :shock:

Ali kao sto vec receno to nista ne znaci u danasnjem ratovanju cak je to ozibljna smetnja u ratu.

Elem puno usta za hraniti, prevoz municija ovo ono i dodatno jos nemoze se akcija brzo i kvalitetno uraditi letargicna vojska.

Ja se slazem da sad u svijetu nema ni jedne vojske ravnoj SAD, likovi ulazu ogromne svote novca u vojsku od WWII.
Nisu nikad prestali. Da ne govorim sto oni imaju jedinstvenu vojnu filozofiju koja je nevjerovatno uspjesna u konvencionalnim ratovima.

Primjeri su nam Irak pa cak i Libija, 2003 Ameri su razorili komplet sadamovu armiju u roku od 21 dana pao je bagdad, Iracani imali katastrofalne gubitke, a ameri u citavom ratu oko 100 mrtvih?

Ima samo jedna razlika izmjedu Sjevera i Iraka, Sjever je malkice vise zastarjeo u tehnici ali ima 10 puta vecu vojsku.

S druge strane u slucaju rata imati ces kontrabalans u Jugu gdje se nalazi ogromna vojska s modernim naoruzanjem.

Sjever mozda ne bi pao u roku od 21 dan, prije ce biti da ce Ameri bombardovati 30tak dana Sjever, uniste sve i ono sto je ostalo bude pometeno u 3-4 dana na kopnu.

Ali da se ne zavaravamo, sjever ce u medjuvremenu bombardovati Jug i Seul i usput mozda i pokusati kopnenu ofansivu.
Sjeverna koreja 1.100 000 vojnika
Juzna koreja 700 000
kako 10 puta vise
SK stanovnika cca 25 000 000
JK cirka 40 000 000
Zaboravio si spomenuti rezerve u slucaju Sjevera vojne rezerve cine 8,200,000 ljudi znaci da ja ispravim gresku nije to 10 puta vece nego 25 puta vece od iracke vojske.

Rezerve Juga su 2,900,000
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#552 Re: S.Korea all about

Post by prljavi Hare »

Ova S. Koreja razvukla sa ovim "uništavajaćim napadima" pravo.Te su u stanju rata,te odobrili im napade,eto
samo što nisu. :-)Kakiću-piškiću taktika.Briljantni Vođa me baš razočarao,ja sam očekivao više energičnosti
i inicijative.Da ne spominjemo stalne i sve drskije provokacije Amerikanaca i izdajnika iz J. Koreje. :mrgreen:
Veliki Vođa se u grobu od sramote prevrće. :oops:

Ne bi ja ovaj zulum trpio,nema šanse. :mrgreen:
omega369

#553 Re: S.Korea all about

Post by omega369 »

ma sta ce ovaj pingvin? on postoji dok postoji i njegov rezim. mislim da nije toliko blesav da bilo sta napravi ili zapocne. zna i on da bi mu to bio kraj. malo laprda po medijima i slika se, ujeda i to je to. sa druge strane, duboko je on svjestan da sve blagodati koje uziva traju samo onoliko koliko traje i rezim. zar vi mislite da bi on prijestolje i poziciju velikog vodje zamjenio skrivanjem u bunkeru dok te ne pronadju ??

jasta bi :skoljka:

obicni, pajac koji glumi supermisha
DoZeN

#554 Re: S.Korea all about

Post by DoZeN »

Zalosno,mnogo zalosno
fatality

#555 Re: S.Korea all about

Post by fatality »

al stvarno, ni ja ne vidim da iko danas moze iole parirati amerima.
haj bacit koju raketicu na tlo USA, al vojno ih porazit mislim da je nemoguce.
Pa zadnjih par godina su testirali sve sto su imali, i samo to im je tolika prednost da ne vjerujem da iko moze a i zeli sa njima na tom polju da se takmici (i ne nisam amerikanac, nego austrijanac :D )

edit: ovo sa testiranjem mislim testiranje u "pravom svijetu" tj. na bojnom polju a ne lansiranje nekih rakate u more. I samo ta cinjenica ih cini iznimno opasnim
Last edited by fatality on 04/04/2013 10:23, edited 1 time in total.
lajkujMe

#556 Re: S.Korea all about

Post by lajkujMe »

Sto je najsmjesnije SAD nemora nista raditi na propagandom polju eto hajmo reci da rade jednu stvar a to je da puste Klinca sa Sjevera da prica ne treba im nista vise da opravdaju sta god kanili uraditi.
celava_dlaka

#557 Re: AW: S.Korea all about

Post by celava_dlaka »

Mate Simmons wrote:
Only1 wrote::-) Jos postoje ljudi koji misle da moze neko sa Amerikom ratovati i biti uspjesan.
Ti mora da si Amerikanac tj. Dijasporac
Ti mora da si fan malog debelog
omega369

#558 Re: S.Korea all about

Post by omega369 »

Ma nije fol u tome sta ce drugi. Drugi ce ga samo drzati na oko i to je to. nevjerujem da ce iko riskirati sukob sa budalom. Ne zato sto je on opasan i sto ga se ne moze poraziti. naprotiv, on je smjesan do bola. tehnologija koju koristi je stara najmanje 40 godina, davno prevazidjena. kad jedna rusija, koja nije u izolaciji, ne moze jednu podmornicu dopremiti iz luke u luku a da ne potone, sta mislite sta moze ovaj pajac.

jedino sto je opasno ako ga se stjera u cosak, a sto se lako moze uraditi jer nije ni narod blesav da gine za budalu ;-), jeste da upotrijebi atomsko oruzje. naravno, vecina njegovih projektila nece doci ni do granice sa JK, u to sam ubjedjen, ali moze napraviti veliku havariju i izazvati ako nista veliku globalnu krizu, pogotovo finansijsku.

Dalje, mislite li da bi kina dozvolila da se neko igra nuklearkama u njenom susjedstvu?? kina koja trenutno drzi svjetsku ekonomiju u saci? nema sanse
hAZNADAR

#559 Re: S.Korea all about

Post by hAZNADAR »

lajkujMe wrote:Sto je najsmjesnije SAD nemora nista raditi na propagandom polju eto hajmo reci da rade jednu stvar a to je da puste Klinca sa Sjevera da prica ne treba im nista vise da opravdaju sta god kanili uraditi.
Mislim da nisi u pravu - danas je javno mijenje podijljeno svakako i sve se svodi na cilj a ne moral. Oni koji su protiv Amerike - protiv su te drzave u bilo kojem slucaju - ma koliko pravedni bili i ma koliki idiot bio protiv njih. Nerjetko mozes cuti mnoge koji kazu kako ne vole Iran, Kubu, Koreju,.. ali protiv Amerike navijaju i za samog Vraga.

Oni koji su za americku politiku - lako zazmire na sve metode, prljave poteze te politike i lako oproste sve hrkljuse kao u slucaju sadamovog hemijskog oruzja - niko nije ni trepnuo sto se pokazalo to kao fora i fazon za uvlacenje u vrlo nepotreban rat.

Nema vise fleksibilnog javnog mijenja koje na osnovu informacija i moralnih nacela prosudjuje. Isto kao u slucaju "rata protiv terorizma" - jedan dio svijeta je na strani ovih ili onih - bez obzira na sve. I u slucaju Koreje je propaganda nepotrebna - jer nema te propagande koja moze promijeniti percepciju mrske okupatorske i imperijalisticke Amerike ili okrutnog staljinistickog rezima.
poostar

#560 Re: S.Korea all about

Post by poostar »

Istovremeno, stiže vest da je američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odobrilo prodaju 60 borbenih aviona Južnoj Koreji, a kao mogući modeli pominju se Lokhidov stelt F-35 ili Boingov F-15.

http://www.smedia.rs/vesti/vest/110362/ ... oreji.html
Ja mislim da je Kim Uno americki igrac :D
Malo se razgalami kako bi ameri prodali svoj visak Juznoj Koreji, za uzvrat mu Ameri posalju humanitarnu pomoc i svi sretni
omega369

#561 Re: S.Korea all about

Post by omega369 »

eto vidis. u tom grmu lezi zec. situacija se zaostrava, oruzije se prodaje...biznis klasicni. i ko je lud da tome stane u kraj? samo je jedna budala bush, ostalo su mahom pametni igraci ;-)
sumirprimus

#562 Re: S.Korea all about

Post by sumirprimus »

ufff wrote:Image
seul ko sjena na plucima :D
trebali su ga pravit dosta juznije...
hAZNADAR

#563 Re: S.Korea all about

Post by hAZNADAR »

prljavi Hare wrote:Ova S. Koreja razvukla sa ovim "uništavajaćim napadima" pravo.Te su u stanju rata,te odobrili im napade,eto
samo što nisu. :-)Kakiću-piškiću taktika.Briljantni Vođa me baš razočarao,ja sam očekivao više energičnosti
i inicijative.Da ne spominjemo stalne i sve drskije provokacije Amerikanaca i izdajnika iz J. Koreje. :mrgreen:
Veliki Vođa se u grobu od sramote prevrće. :oops:

Ne bi ja ovaj zulum trpio,nema šanse. :mrgreen:
Jest vala, otegao se ovaj napad,.. sta je sljedece "Pjongjang naredio vojci da ukuca koodrinate, naredio da sipa gorivo u tenkove, naredio podesavanje nisanskih sprava, naredio mobilizaciju rezervnog sastava, naredio repetiranje puski,, naredio oblacenje cizmi, naredio mars milion vojnika prema juznoj granici al ne prebrzo,.. i onda naredba za NAPAD ali ne odjednom vec - N, A, P, A,.... A i pola, A i tri frtalja, A i 4/5" :D :D

Podsjeti me na moju taktiku blefiranja i dramatizovanja u skoli kada sam se razgoropadio na tipa, bacio ruksak, otkopcao kosulju, skinuo sat, prijetio, galamio,... a sve u nadi da ce me neko zaustaviti, uhvatiti za rukav, stati ispred mene i reci "mojne",.. pa da se sa obrazom izvucem. Medjutim - to se nije desilo - svi su jedva docekali - i ja skontao da nema povratka, sad moram teska srca udariti na jaceg - inace ode obraz. :D I tako dobi ja batine ali imao je sljivu i on.

Zato se i bojim da sve ovo dramatizovanje i zaholcavanje, kurcenje od strane debeljka vodi u jednu glupu i zahebanu situaciju. Gdje ce mozda biti primoran da nesto poduzme.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#564 Re: S.Korea all about

Post by Truba »

američku vojsku može samo globalni mir uništiti
mada to moćnici nikad neće dopustiti
uvijek će biti žarišta i potrebe za izvoženjem demokracije
celava_dlaka

#565 Re: S.Korea all about

Post by celava_dlaka »

Black swan wrote:američku vojsku može samo globalni mir uništiti
mada to moćnici nikad neće dopustiti
uvijek će biti žarišta i potrebe za izvoženjem demokracije
Jedva cekam da sin pocne izvoziti svoju demokratiju uhhh kako ce biti romanticno kad budem sa djevojkom djelio komadic hljeba :dance:
omega369

#566 Re: S.Korea all about

Post by omega369 »

sumirprimus wrote:
val mene ova slika JK bas asocira na.... nesto cudno...ruzno... ne znam jel' vas :D

mozda pingvin s'pravom zeli da promjeni ovu 'ruznu sliku' zauvjek, da ne bode oci :D :D
Last edited by omega369 on 04/04/2013 11:23, edited 2 times in total.
fatality

#567 Re: S.Korea all about

Post by fatality »

omega369 wrote:
sumirprimus wrote:
mene ova slika JK bas asocira na.... nesto cudno...ruzno... ne znam jel' vas :D
tumor ?
omega369

#568 Re: S.Korea all about

Post by omega369 »

izraslina jeste, ali bas tumor :mrgreen: :-)
fatality

#569 Re: S.Korea all about

Post by fatality »

omega369 wrote:izraslina jeste, ali bas tumor :mrgreen: :-)
cir ?
kurije oko ?
omega369

#570 Re: S.Korea all about

Post by omega369 »

vala ona desna obala je...bas bezobrazna...barem meni :D :D

eto ne smijem vise, nista reci naljutice se administracija :D
kojetou

#571 Re: S.Korea all about

Post by kojetou »

Ko stvarno misli da Sjeverna Koreja moze pogoditi Ameriku atomskom bombom taj nije bas bistar.

Image
kojetou

#572 Re: S.Korea all about

Post by kojetou »

hAZNADAR wrote: Skontaj i sam - samo na frontu od nekih par stotina km imas milion vojnika, hiljade cijevi i milione tona municije,.. - sta tu pametne bombice mogu uraditi? Pa nisu Ameri dzaba poceli obogacivati uranijumom svoje misile u svojim modernim vozilima - kada se pokazalo koliko posla i zahebancije a kolika vatrena moc i ucinak

Sto su zanimljivi ovi navijacki Islamisti na forumu. Gdje vas samo ovako dogoje da mi je vidijeti te Bosnjacke gimnazije iznutra i te profesore sto vam predavaju jebemu misha. Pa zar se nesjecate da su vam Amerikanci spasili dupe? Jesteli govorili "help baznian pipl" prije nego sto su Amerikanci dosli sa tim "bombicama" da rastjeraju cetalje? Umjesto da ljubite Americku zastavu tri puta dnevno ovdje se javljaju podrske i teme o "Iranu" i Sjevernoj koreji.

:thumbup:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#573 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

UnscarD wrote: Na S.Koreju je putam sankcija odavno izvrsen akt agresije. Zapad se zgraza nad slikama neuhranjene dijece a kao da pati od kolektivne amnezije pa zaboravlja da je upravo taj isti zapad i uveo sankcije S.Koreji i direktno doprinjeo takvoj situaciji. Nadalje, jedina posljedica sankcija je upravo patnja obicog naroda. Vlast uziva i dalje u izobilju.
Sta li je uopste cilj sankcija? Da se narod naljuti i podigne revoluciju? Da KimJong gledajuci patnju roda odjednom usljed Bozanskog sveprozimajuceg osjecanja empatije prema svome narodu dozivi katarzu i odustane od nuklearnog programa?
jeza u ledja wrote: Vidim nastavljas sa "sta dijete zna o zavicaju" tiradama.
Sta dijeca znaju o zavicaju je bila super serija...svakako zdravija od hipno CNN/FOX programa kojima si danas izlozen.
Naparavise od Kim Jonga u medijima prototip Dr. Evila iz ranih James Bond filmova a od naroda S.Koreje hordu zombi kanibala, valjda u skladu sa ovim popularnim serijama Walking Dead i World War Z.
jeza u ledja wrote: O kojim tacno sankcijama govoris? Znas li koliko je ljudi umrlo od gladi u S. Koreji i kada?
UN je poceo sa sankcijama unazad 5-6 godina, a najgora glad u S. Koreji se desavala tokom 90ih, nakon raspada SSSRa koji ih je drzao na sisi . Slicno se desilo i na Kubi. Jos su trazili sami da im se salje pomoc i dobili su je, a najveci donator je bila SAD. Cuj gladuju zbog sankcija. Ma nemoj. Dalje, nije "zapad" uveo sankcije vec cijeli svijet, ukljucujuci Kinu i Rusiju. Naime, niko ne zeli da jedan nedorasli kreten upravlja nuklearnim oruzjem, a pogotovo susjedna Kina, ali tebi je to tesko shvatiti izgleda.
Prvi pomen nuklearne tehnologije na Korejskom poluotoku dolazi od USA incijative da pozicionira nuklearno oruzije septembra 1956 direktno i unilateralno krseci mirovni dogovor, odnosno njegov clan 13d koji explicitno zabranjuje uvodjenje novih oruzija na Korejsko poluostrvo. Ovo je ujedno oznacilo i pocetak S.Korejskog nuklearnog programa.
Sta su trebali, da ponude grlo koljacu ? Istorija pregovora sa S.Korejom oko prekida nuklearnog programa je komplikovana ali je uvijek primjetan obrazac USA krsenja dogovora kao npr. i onaj od 21 Oktobra 1994 godine kada je prilikom inspekcije James Kelly ustvrdio da Koreja nastavlja sa nuk. programom ali nije dao nikakv dokaz za tu tvrdnju i nakon cega je dogovr prekrsen i obustavljena doprema nafte odmah sljedeci mjesec bez da se uopste sagledaju dokazi ili da neutralna strana izvrsi audit. Kao sto je to John Feffer 2006 lijepo sazaeo " US ne zeli dogovor sa S.Korejom. Mi ne pregovramo sa zlom, mi zlo porazavamo".
A kada si kod gladi i sankcija, mozda ti je poznata medjunarodna kritika kojoj je bio izlozen Bush mladji jer je S.Koreji izrezao pomoc neposredno pred pregovore i kada je bio optuzen da koristi "hranu kao oruzije". Naravno to je samo ocvrsnulo S.Korejske stavove a sto se Bush i nadao da ce postici. Iz kompletne politike USA je jasno da njih razoruzanje S.Koreje ne zanima toliko koliko ih zanima postavljanje raketnog stita usmjerenog protiv Rusije i Kine. Ako postoji prijetnja od S. Koreje, taj stit je opravdan. Ako ne postoji, nije opravdan...

jeza u ledja wrote: Vidim ovdje sve prsti od poznavalaca strateskog naoruzanja.
Ne ovde sve prsti od CAD strucnjaka.
jeza u ledja wrote:
Ne znam u kojem ti svijetu zivis pa zamisljas da bi Ameri uletili u S. Koreju tek tako (na pragu Kine) i jos pride na granici poredali raketni stit? Je li ti vidis kartu? Vidis li gdje je tu Juzna Koreja? Peking je gotovo isto udaljen od Seula koliko i od Pjongjanga zracnom linijom, a vecina ostalih najvecih kineskih gradova su mnogo blizi Juznoj Koreji ili Japanu i Tajvanu nego Sjevernoj Koreji. Ili ce Ameri na Kinu mozda tenkovima?
Ti si expert za karte sto jest jest :) . Ne znam koji dio nisi razumioo i opet svoje interpretacije provlacis. Kakve veze sa bilo cim ima ovo sto si gore napisao? Uopste nije cilj USA da UDJE u S.Koreju nego da odrzava prijetnju S.Koreje kako bi dobila izgovor za postavljanje raketnog stita usmjernog protiv Rusije i Kine. Taj raketni stit se uopste ne bi nalazio ni blizu Korejskog poluotoka nego u Japanu i pacifickim USA bazama.
jeza u ledja wrote:
Dalje, Kina i Rusija su dva razlicita svijeta sto se tice vojne moci i Kinezi jos uvijek nisu i zadugo jos nece biti taj nivo da se porede ni sa Rusima a kamo li Amerima. Kad listas sve te strateske ublehe i toliko se zanimas za sahovske table trebao bi znati bar tu osnovnu stvar.
Apsolutno se slazem da ni Kina ni Rusija nemaju vojnu moc Amerike ...ali zar sam ikada i rekao drugacije? Ipak, i Kina i Rusija u slucaju termonukleranog rata sa USA imaju mogucnost unistenja USA isto kao sto i USA ima mogucnost unistenja Rusije ili Kine. Ta doktrina zagarantovanog medjusobnog unistenja je ono sto je pomoglo da covijecanstvo prezivi hladni rat. Zove se MAD doktrina ili mutually assured destruction.
Usljed te doktrine, USA su prinudjene (ne zato sto su plemenite i naklonjene kulturnom civilizacijskom dijalogu) da tretiraju Rusiju i Kinu kao ravnopravne partnere u svim pregovorima. Kada bi usljed instaliranja raketnog stita Kina ili Rusija izgubile mogucnost unistenja USA, stvari se mjenjaju za 180 stepeni. E to pokusava USA da izvede sa jedne strane u Poljskoj i Rumuniji a sa druge u Japanu. Za Rumuniju i Poljsku je izgovor Rusima kao da stite Evropske saveznice od Irana a ovde stite Japan i J.Koreju od S.Koreje. Toliko je to Rusiji uvjerljivo izgledalo da je zaprijetila preventivnim udarima ukoliko se nastave akcije u pravcu instalacije raketnog stita.

jeza u ledja wrote: I na kraju Kina i Rusija nisu saveznici i ne postoji nikakva osovina Moskva-Peking. Ove dvije zemlje pogotovo nisu saveznici Pjongjanga. Ni jedni ni drugi sigurno, 100%, 1000%, ne zele nuklearnu Sjevernu Koreju, niti bilo koju dodatnu nuklearnu zemlju, no njihova se geostrateska politika jos uvijek svodi na podrivanje uloge Amerikanaca, a ne na gasenje pozara u svijetu. No kad im neka od ovih zemljica "zazvecka" na vratima onda ce promjeniti misljenje.
Mozda ako ponovis ovo 100% jos koji put, sve postane malo uvijerljivije?

Eto USA gase pozare po svijetu ...pa mislim stvarno taj CNN nije dobar za glavu ... koje pozare gase ..one u Iraku, Afganistanu, Siriji, Libiji ...uskoro Iranu?
Rusija i Kina nemaju potrebe da se plase da ce neko da im zazvecka jer nisu OSVAJACKE IMPERIJE po svome uredjanju za razliku od USA.
I za kraj, slazem se da ne postoji Moskava - Peking osovina ....JOS.
kojetou

#574 Re: S.Korea all about

Post by kojetou »

CNN i Amerikanci su krivi sto narod Sjeverne koreje nema sta da jede a ne razni Kim Jong picke materine koji kupuju vojske kompletne umjesto da invesiraju u hranu ili lijekove ili bar neku industriju. Za sve su krivi crni sotoni iz Amerike i zli zapad. I CNN koji nas hipnozira neistinima.... :lol:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#575 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

kojetou wrote:CNN i Amerikanci su krivi sto narod Sjeverne koreje nema sta da jede a ne razni Kim Jong picke materine koji kupuju vojske kompletne umjesto da invesiraju u hranu ili lijekove ili bar neku industriju. Za sve su krivi crni sotoni iz Amerike i zli zapad. I CNN koji nas hipnozira neistinima.... :lol:
Nema opravddanja za rezim u S. Koreji ...to pokazuju svi moguci izvjestaji o ljudskim pravima. To niko normalan ne spori ali ja ne pricam o tome. Kada kazem da zapadni mediji krive sliku smatram da to rade jer ne objasnjavaju prave razloge krize.
Prijetnji se moze prici na 2 nacina ... konstruktivno i destruktivno. Isto kao sto su i Iraku stvorili teroristicku bazu NAKON intervencije koja nije postojala za vrijeme Sadama, tako i po pitanju Korejske krize zauzimaju destruktivan stav (ciljano naravno) i to kroz citavu istoriju konflikta na Korejskom poluotoku. Od rata na ovamo (samo o Bushovoj politice prema S.Koreji moze da se napise 10 strana - osovine zla, povlacenje iz pregovora, ne prihvatanje bilaterlalnih pregovora, obustava dogovorene humanitarne pomoci itd itd) . I sada su postigli upravo ono sto je trebalo ...jasno opravdanje za raketni stit.
Isto kao sto na bliskom istoku strategija USA nije samo da stavi naftu pod kontrolu nego da OGRANICI pristup nafti svojim takmacima kao sto je Kina i Japan ili cak i EU (ekonomski naravno) . To recimo ne dotice Rusiju koja je energetski neovisna ali dotice Kinu, Japan i EU.
Post Reply