Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post Reply
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#551 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Woody »

Moj, @karanana:
kako/kada/gdje se mts uvlacio u to duplo dno? da li je tako dolazilo u avionima?

sarajmene, vidices kad te rasho zovne da popricas s njim.
Pa to je opšte-poznata "tajna". A šta misliš kako bi se mi naoružavali da nije bilo UNPROFOR-a, TWRA-e, USAID-a, itd? Pa nismo sve mogli "zaplijeniti" od VRS-a, a bogami ni kupiti od istih. Nestalo je gengi još '93-e, a i oni su povisili tarifu i paušal :wink:

Nejse, sjećam se negdje '93 da su mi "uvalili" pakistanski PM 7.62mm. Čudovište od mašin-gevere. Težak brat-bratu 20kg, bez municije. To se nije moglo unijeti u torbi preko piste. Doduše, možda je prošao kroz tunel, ali u taj vakat čisto sumnjam.

Bio je taman ovakav:

Image
Aqua_S

#552 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Aqua_S »

[quote="karanana"]kako/kada/gdje se mts uvlacio u to duplo dno? da li je tako dolazilo u avionima?

sarajmene, vidices kad te rasho zovne da popricas s njim.[/quote

ovaj mts sa slike, je pronadjen u kontejnerima koji su dovozili hum pomoc za butmir i dobrinju, pa je neki mozak kome treba dati dva zlatna ljiljana to sve upratio i skonto da se moze u tom dnu prebacivat municija iz butmira za grad. navece se kada se kontejneri vec isprazne..dizo gornji dio u tovarila municija...u butmiru..a onda bi sutra unprofor dovozio nove kontejnere pune humanitarne..a ove.."prazne" ne znajuci da je u duplom dnu municija odvozio na aerodrom..tovario u njhih humanitarnu i opet ih vozio na dobrinju gdje bi se opet tokom noci..isti praznili od municije. ko je ovo sve smislio ne znam, al znam da je sa obje strane rahmetli talijan svojom posebnom naredbom zaduzio ekipe koje su sve to radile..

UNPROFOR do ovog momenta kad su sorabi nasli ovo..nije pojma imo da prevozi MTS.. a vjerovatno ne bi ga nikad ni nasli..da se nije neki bosnjak naso da izlaje..akciju
goran16v

#553 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by goran16v »

Aqua_S wrote:
ovaj mts sa slike, je pronadjen u kontejnerima koji su dovozili hum pomoc za butmir i dobrinju, pa je neki mozak kome treba dati dva zlatna ljiljana to sve upratio i skonto da se moze u tom dnu prebacivat municija iz butmira za grad. navece se kada se kontejneri vec isprazne..dizo gornji dio u tovarila municija...u butmiru..a onda bi sutra unprofor dovozio nove kontejnere pune humanitarne..a ove.."prazne" ne znajuci da je u duplom dnu municija odvozio na aerodrom..tovario u njhih humanitarnu i opet ih vozio na dobrinju gdje bi se opet tokom noci..isti praznili od municije. ko je ovo sve smislio ne znam, al znam da je sa obje strane rahmetli talijan svojom posebnom naredbom zaduzio ekipe koje su sve to radile..

UNPROFOR do ovog momenta kad su sorabi nasli ovo..nije pojma imo da prevozi MTS.. a vjerovatno ne bi ga nikad ni nasli..da se nije neki bosnjak naso da izlaje..akciju
Meni se u ovu pricu bas ne uklapa dio sa aerodromom. Hum. pomoc je avionima na aerodrom stizala na tzv aeropaletama na kojima su bile palete pomoci, a ne u kontejnerima i te su se palete direkt sa aeropaleta tovarile na kamione i vozile u grad. Vjerovatno se ovdje radilo o transportim koji je isao kontejnerima cestom.
Aqua_S

#554 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Aqua_S »

goran16v wrote:
Aqua_S wrote:

Meni se u ovu pricu bas ne uklapa dio sa aerodromom. Hum. pomoc je avionima na aerodrom stizala na tzv aeropaletama na kojima su bile palete pomoci, a ne u kontejnerima i te su se palete direkt sa aeropaleta tovarile na kamione i vozile u grad. Vjerovatno se ovdje radilo o transportim koji je isao kontejnerima cestom.
vjerovatno da si u pravu...uglavnom ova je prica 1000% tacna...sad kako su dolazile palete, ovo ono..to nemam pojma..samo iza ovog gore izrecenog..do poslednjeg slova stojim.. :bih: :bih:
goran16v

#555 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by goran16v »

Aqua_S wrote:
vjerovatno da si u pravu...uglavnom ova je prica 1000% tacna...sad kako su dolazile palete, ovo ono..to nemam pojma..samo iza ovog gore izrecenog..do poslednjeg slova stojim.. :bih: :bih:
U tacnost price ne sumnjam, samo mi je malo upalo u oci taj utovar u kontejere na aerodromu jer sam x godina poslije toga bio blisko povezam sa takvim transportima pa znam kako to ide.
Aqua_S

#556 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Aqua_S »

goran16v wrote:
Aqua_S wrote:
U tacnost price ne sumnjam, samo mi je malo upalo u oci taj utovar u kontejere na aerodromu jer sam x godina poslije toga bio blisko povezam sa takvim transportima pa znam kako to ide.
nije se MTS utovaro na aerodromu..drug. vec u butmiru po noci..kad su kontejneri prazni, kontas..a istovar opet po noci na dobrinji..;) :bih: :bih:
Aqua_S

#557 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Aqua_S »

Aqua_S wrote:
goran16v wrote:
Aqua_S wrote:
nije se MTS utovaro na aerodromu..drug. vec u butmiru po noci..kad su kontejneri prazni, kontas..a istovar opet po noci na dobrinji..;) :bih: :bih:
sad malo bolje procitah ovaj text pa se sjetih ovog slucaja, bilo je cudno svima da municija ide prema butmiru..iz grada..kojem je ustvari muncija bila potrebnija..a razlog je..zapravo bio slijedeci...nekad se znalo desiti da se kontejneri na dobrinji iz nekih razloga ne izprazne..pa se onda isti vrate u butmir..puni municije ...i ovaj slucaj je upravo taj...oni su nafatali municiju koja nije istovarena na dobrinji..pa se sumnja okrenula na to da se unprofor bavio ovim transportom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
goran16v

#558 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by goran16v »

Aqua_S wrote:
goran16v wrote:
Aqua_S wrote:
Nisam ja mislio na to da se MTS tovario na aerodromu nego da su "prazni" kontejneri iz Butmira isli na utovar pomoci na aerodrom pa tek onda u grad jer se ono sto se dopremalo avionima na aerordom nije tovarilo u kontejnere nego direkt na kamione. Vjerovatno se sve to desavalo na nekom UN/UNCHR depou na tom podrucju prije ulaska u grad.
Last edited by goran16v on 19/06/2013 14:42, edited 1 time in total.
Aqua_S

#559 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Aqua_S »

Aqua_S wrote:
goran16v wrote:
Aqua_S wrote:
Nisam ja mislio na to da se MTS tovario na aerodromu nego da su "prazni" kontejneri iz Butmira isli na utovar pomoci na aerodrom pa tek onda u grad jer se ono sto se dopremalo na aerordom nije tovarilo u kontejnere nego direkt na kamione.[/quote]

ne znam drug detalje...vjeruj samo znam da je ovo funkcionisalo..i znam da se dosta dobro krilo..i od nas samih..
felsh

#560 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by felsh »

Hoce li iko ikad dati odgovor zasto cetnici nisu srusili tunel,diverzijom,granatama bilo cim?
Samo bez odgovora da oni nisu imali muda i ljude koji bi to mogli odraditi!

Da saznamo jesmo li ga mi napravili svojom ili njihovom pamecu!
славянин

#561 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by славянин »

felsh wrote:Hoce li iko ikad dati odgovor zasto cetnici nisu srusili tunel,diverzijom,granatama bilo cim?

Vjerovatno zato sto bi isti bio prokopan/popravljen u roku od nekoliko dana.A minirati komplet tunel (treba ti ekipa is mission impossible 11 :D )
karanana

#562 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by karanana »

mogli su ga poplaviti skrecuci podzemne i povrsinske vode iz pravca kule i lukavice, mogli su neprekidno granatirati i mitraljirati ulaze/izlaze, mogli su barem ozbiljnije probati napasti taj dio i tako ne samo totalno blokirati sarajevo nego i sebi skratiti put od ilidze, vogosce i ilijasa do pala za 50-60 kilometara. zamisli ja hocu sa ilidze da idem u lukavicu i zbog 800 metara ja moram zaobici i produziti put za 80 kilometara. ako je bilo nekog strateskijeg dijela grada ili drzave BiH koji su trebali osvojiti a nisu nek mi neko kaze koji je to.

bilo je malo rasprave o ovome, jedno objasnjenje je bilo da je negdje morao biti izduvni ventil, jer da ga nije bilo sarajevo bi implodiralo sto bi dovelo ili do ocajnih napada na sve ili nista da se grad deblokira ili sto je realnije mozda do strane intervencije. meni ni to objasnjenje nije bas realno ali eto.
mislim da je ovdje u pitanju lova, sverc pomijesan sa nekakvom politikom.
trocadero

#563 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by trocadero »

.
Last edited by trocadero on 20/06/2013 00:33, edited 1 time in total.
pemanapemani

#564 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by pemanapemani »

Da li je bilo pokušaja deblokade presjecanjem Kasindolske ulice?
Znam da je na početku bilo praktično nemoguće, jer su četnici držali aerodrom.

Da li bi neko od pripadnika VRS mogao opisati situaciju u Kasindolskoj, uopšteno?
TheMule

#565 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by TheMule »

felsh wrote:Hoce li iko ikad dati odgovor zasto cetnici nisu srusili tunel,diverzijom,granatama bilo cim?

Pa nisu znali da postoji. Kad su godinu dana kasnije saznali, i pokusali su. Granatama, skretanje rijeke, diplomatija itd. Naravno, nisu znali tacnu lokaciju.
karanana wrote:mogli su ga poplaviti skrecuci podzemne i povrsinske vode iz pravca kule i lukavice, mogli su neprekidno granatirati i mitraljirati ulaze/izlaze, mogli su barem ozbiljnije probati napasti taj dio i tako ne samo totalno blokirati sarajevo nego i sebi skratiti put od ilidze, vogosce i ilijasa do pala za 50-60 kilometara. zamisli ja hocu sa ilidze da idem u lukavicu i zbog 800 metara ja moram zaobici i produziti put za 80 kilometara. ako je bilo nekog strateskijeg dijela grada ili drzave BiH koji su trebali osvojiti a nisu nek mi neko kaze koji je to.

bilo je malo rasprave o ovome, jedno objasnjenje je bilo da je negdje morao biti izduvni ventil, jer da ga nije bilo sarajevo bi implodiralo sto bi dovelo ili do ocajnih napada na sve ili nista da se grad deblokira ili sto je realnije mozda do strane intervencije. meni ni to objasnjenje nije bas realno ali eto.
mislim da je ovdje u pitanju lova, sverc pomijesan sa nekakvom politikom.
Karanana, ti malo po malo uvjek vuces tu pricu o profitima, politici, cetnickom dobrocinstvu i drugim glupostima?
didžej

#566 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by didžej »

Svedok tvrdi i da je "Mladić sa Igmana mogao da zauzme Sarajevo", ali da ga je Karadžić u tome sprečio.

"Mnogo puta je Karadžić, radi mira i opstanka i Muslimana i Srba i BiH, s vojnog aspekta napravio grešku, a s ljudskog stanovništa je odlično uradio", rekao je svedok. :D

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... 8Dine.html
PM72

#567 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by PM72 »

Sarajmen wrote:Sve što su htjeli a mogli su i smjeli, to su i učinili.
U pravu si.Najveću grešku su napravili kad su isprepadali sopstveni narod hiljadama zelenih berketki naoružanim do zuba.To je bilo dobro što se tiče mobilizacije i "zbijanja" redova ali je bilo kontraproduktivno kad je trebalo napadati grad.Sokočani i paljani su bili veliki četnici i heroji kad je trebalo paradirati "pod punom ratnom spremom" ulicama Pala i Sokoca a kad ih potrpaju u dajčeve i 110-ke pa pravac Hreša ili Trebević -sraćku su dobijali od straha.Toliko im je mozak bio ispran i nafilovan da mi u gradu živu srpčad jedemo a da smo opremljeni kao marinci.To je u osnovi dobro ispalo (po nas) jer da su znali ko nas vodi i organizuje,čime raspolažemo i koliko nas ima...
Woody

#568 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Woody »

@PM72,

Upravo tako :thumbup:

Ili što neko reče: "Da je Radovan znao šta je imao (mogao), a da je Alija znao šta nije imao (nije mogao)". Danas bi mi ovdje drugu pjesmu pjevali :lol:

Joj, moj @PM72, uvijek si mi izvor inspiracije. Živ ti meni bio po stotinu puta, a i ja tebi :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Creasy

#569 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Creasy »

Radovan je znao da je mogao, ali nije smio zbog nekih drugih (pogodite kojih)...
Woody

#570 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Woody »

Ma hajde, moj @Creasy, šta je to Radovan znao, žalosna mu majka? :zid:

Je li znao da u Mostaru više nikada neće biti Srba?
Je li znao da će mu Hrvatska biti na Aleksinoj Međi?
Je li znao da će Krajinu izgubiti "zauvek"?
Je li znao da će u Sarajevo pravoslavni pop silaziti samo zbog sahrana, ali zbog krštenja djece - nikada?
Je li znao da će mu СРПСKO CAPAJEBO biti grad sa najvećim parkom na svijetu?
Je li znao da će se kriti 10 godina po Beogradu k'o zadnji šugo?
Je li znao da će se Srbi pokupiti iz Ilijaša, Vogošće, Ilidže i sa Grbavice bez ispaljenog metka?
Je li znao da će se u Drvaru i Bosanskom Grahovu vioriti šahara?
Je li znao da će u pravoslavnoj crkvi na Vrelu Bosne, za Božić i Vaskrs, biti prisutno vjernika koliko i igrača u jednoj partiji pasijansa, a ponekad i manje?

Jeste znao? Pa što je onda srao?
Last edited by Woody on 20/06/2013 13:23, edited 1 time in total.
Creasy

#571 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Creasy »

Znao je da moze vojno uzeti Sarajevo, ali nije smio. To je moje misljenje.
Woody

#572 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Woody »

Ma od koga nije smio, jadan ne bio? Pa nije smio sa 1000 vojnika. Naravno da nije smio! E , to je znao :jbt:
goran16v

#573 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by goran16v »

Creasy wrote:Znao je da moze vojno uzeti Sarajevo, ali nije smio. To je moje misljenje.
Nit je mogao jer ne mozes pregaziti 400k ljudi od kojih je 1/3 u uniformi koji nemaju odstupnicu nit je smio jer bi bio zbrisan sa lica zemlje mnogo expditivnije nego sto je bio zbrisan onaj drugi idiot '99 u Bgd, a svako ima pravo na svoje misljene!
Istina je realnost, za mnoge prijeratne "sarajlije" je tramvaj danas nedosanjani san, a sto su trazili to su i dobili...
Last edited by goran16v on 20/06/2013 13:36, edited 1 time in total.
славянин

#574 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by славянин »

Creasy wrote:Znao je da moze vojno uzeti Sarajevo, ali nije smio. To je moje misljenje.
Sa 20 000 vojnika mogao je uzeti po ciglu iz Lukavici i to bi bio taj domet.Da se moglo Sarajevo bi bilo uzeto jer bi to znacilo prakticni zavrsetak rata i relativnu pobjedu VRS.Vratili bi Sarajevo nazad ali RS bi dobila nezavisnost.Ali sa 20 000 vojnika mogao se sipak uzet :mrgreen:
Woody

#575 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Woody »

E, ne mogu ti odšutiti @goran16v, pa Bog:
Istina je realnost, za mnoge prijeratne "sarajlije" je tramvaj danas nedosanjani san, a sto su trazili to su i dobili...
Ali je i za mnoge "sarajlijice i sarajevčane" koji su SA prije rata vidjeli samo iz druge Socijalističke Republike, na razglednicama ili na TV Dnevniku (ako su imali struje na selu) upravo DOSANJANI SAN, odn. "što su sanjali, to su i dobili..." ničim izazvani :-) A, možda si i ti potomak jednog takvog (jer si suviše balav da se sjećaš SA prije rata) Ali se slažem sa tobom da je realnost jedina istina

Pratim ja tebe, pratim :fazlija:

A, kojih to 20.000 vojnika, crni @slavjanin? Pa nije ih mogao nafatati 20.000 ni kada je bila Oluja :-)
Post Reply