U Njemačkoj i Austriji vlada velika socijalna nejednakost, koja se dosada donekle kompenzirala socijalnim davanjima. Da toga nema, isto bi stanje bilo kao kod nas, ako ne i gore. U tim zemljama definitvno pored miliona situiranih, žive i milioni siromašnih. Ko to ne vidi, nije nikada tamo živio, niti se družio sa narodom tamo ...Eto prusko vam je dokazao da u njemackoj vlada bijeda i siromastvo i sad vi koji ste u bosni ocekujte hiljade a mozda i milione njemaca kako ce krenuti put bosne za boljim i sigurnijim zivotom![]()
![]()
Crvenom bojom nam boji informaciju da se u becu dogodi 20 ubistava godisnje da bi bolje vidjeli (bosnji koji nije naucio postovati pravila nigdje se takodje i jebe za cinjenicu da crvenom bojoj pisu samo moderatori u slucaju nekih opomena), a zanimljivo je da je bec izabran vec drugu ili trecu godinu za redom za najbolji grad u svijetu za zivot u sta logicno spada i sigurnost ljudi tog grada, ako je vec tako u becu da se mora bojiti crvenom bojom kojom bojom bi se trebala bojiti situacija u drugim gradovima, recimo u sarajevu u kojem se sigurno desi vise ubistava u mjesec dana nego u becu za godinu?
Smjesno je po sigurnosti i kvaliteti zivota porediti zemlje poput austrije i njemacke koje na svakom svjetskom istrazivanju uvijek ulaze u prvih 10 (za austriju znam sigurno) i bosnu koja takodje na svakom istrazivanju zauzima neko mjesto nakon broja 100 i u zestokoj konkurenciji je sa kvalitetom zivota u zemljama poput konga i etiopije.
Svake godine se oko 200.000 Nijemaca iseli u SAD, Kanadu, Australiju, Novi Zeland itd. Došli bi i kod nas da ima posla, a i ne vole baš muslimane, ... Što se Austrijanaca tiče, svake godine barem 90 do 100.000 Austrijanaca ode u prekomorske zemlje da se više ne vrati ...
U Beču se desi puno veći broj krivičnih djela nego u Sarajevu, sa ubistvima smo tu negdje.
BiH je glupo upoređivati sa Njemačkom i Austrijom, ako ništa zbog toga što je BiH mala zemlja,koja tek 15 godina ima mir i koja je podijeljena. Da smo mi politički i ekonomski ujedinjeni, bili bi puno bolji.
Statistike su netačne zboga naše sive ekonomije i priliva novca od rodbine iz inostranstva. Tu smo negdje sa Rumunijom, Srbijom, Bugarskom, kako gdje ... Daleko smo mi od Konga i Etiopije - ako to ne vidiš,pregledaj se kod doktora, pa KUPI NAOČALE ...
Mogao bih ja sada tebi da navedem stotine naslova crne kronike iz Austrije ili Njemačke za februar 2013, ali sam dovoljno rekao sa statističkim podacima. Pametnom dosta...O sigurnosti zivota u bosni govore npr i teme iz crne hronike a evo samo nekih iz proslog najkraceg mjeseca u godini:
(Teme nisam citao nego samo naslove i ovdje su samo neki naslovi gdje je doslo do fizickih povreda ili upotrebe oruzja, a saobracajne nesrece, porodicne fizicke i oruzane obracune, droga i slicne teme sam preskocio, bilo bi ih previse)