Inicijativa Prvi Mart
- heckler
#551 Re: Inicijativa Prvi Mart
Bog te pitao na kojoj ti planeti zivis kad u incijativi za registraciju glasaca vidis radikalizam i kamufliranje a u isti mah vidis pro bosanski kapacitet u cetnitetu i imaginarnoj herceg bosni.
Gora ja budala sto sa psihopatama jos i raspravljam. Ufati se noge lave i pravac na kamenjarski forum odakle si vjerovatno i dosao pa tamo sa istinskim multietnickim snagama razlabaj o najnovijoj mudjahedinskoj prijetnji.
Gora ja budala sto sa psihopatama jos i raspravljam. Ufati se noge lave i pravac na kamenjarski forum odakle si vjerovatno i dosao pa tamo sa istinskim multietnickim snagama razlabaj o najnovijoj mudjahedinskoj prijetnji.
-
kowalski1
#552 Re: Inicijativa Prvi Mart
pa šta ću ja tamo? ti ćeš se registrirati u kalinoviku ii rudom
ono što je žalosno da tvoj stav dijeli veliki broj ljudi koji nikada u životu nisu bili u toj banjaluci ili zapadnoj hercegovini niti razgovarali sa ljudima. oni zaista vjeruju da je tamo sve "go četnik , ustaša" koji samo čeka iza plota da te zakolje. e, ta priča najbolje hrani mitomaniju koju si ti gore jako lijepo izložio. ja sam siguran da 90% ljudi u ovoj zamlji ispod npr. 30 -35 godina uopšte nije nacionalistički ostrašćeno i da su oni glavni kapital u razvoju budućeg bh društva. naravno, oni žive u drugačijim sredinama pod drugačijim simbolima i sad je pitanje pametne politke kako će te različitosi pomiriti pod jedan zajednički interes. to kod nas još nema. pitanje hoće li biti vremena jer ovi suljagićeve i hechetove gluposti očigledno emocijonalno lakše korumpiraju. jer čim počne priča o ugroženosti uhvatiće se bar deset budala, a onaj koji zaista ima traumu će prešutiti.
-
udrch
#553 Re: Inicijativa Prvi Mart
molim moderaciju da ukloni ovog trela..
heckler pusti ga ba, balavac neki, šta on zna...
- nosara
#554 Re: Inicijativa Prvi Mart
Svi, hrvati i bosnjaci...? Za istu listu...? Ne zvuci mi bas realno...heckler wrote:To je jedna od osnovnih predpostavki i ciljeva inace se bezveze rasipaju glasovi.nosara wrote:A bice neka zajednicka lista za koju ce ljudi glasat, pretpostavljam...?
Sretno, kako god...
- cyprus
#555 Re: Inicijativa Prvi Mart
Jes, đubre našlo pričat i lagat kako među anamo njima ima normalnih ljudi... Jašta nego isključit...udrch wrote:molim moderaciju da ukloni ovog trela..
-
udrch
#556 Re: Inicijativa Prvi Mart
pa priča on i da nema ovakvihcyprus wrote:Jes, đubre našlo pričat i lagat kako među anamo njima ima normalnih ljudi... Jašta nego isključit...udrch wrote:molim moderaciju da ukloni ovog trela..
u prošloj Crti je potvrđeno da je ovo laž..nema tamo onih koji bi te ubili što se vraćaš na svoje..navedeno je svega desetak slučajeva koji nisu procesuirani..oni zaista vjeruju da je tamo sve "go četnik , ustaša" koji samo čeka iza plota da te zakolje. e, ta priča najbolje hrani mitomaniju koju si ti gore jako lijepo izložio.
-
kowalski1
#557 Re: Inicijativa Prvi Mart
kad naredne godine muftija zukorlić bude izabran u parlamentarnu skupštinu bih sa liste iz berkovića to će se sve procesuirati.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#558 Re: Inicijativa Prvi Mart
heckler wrote:Bog te pitao na kojoj ti planeti zivis kad u incijativi za registraciju glasaca vidis radikalizam i kamufliranje a u isti mah vidis pro bosanski kapacitet u cetnitetu i imaginarnoj herceg bosni.
-
Lug
#559 Re: Inicijativa Prvi Mart
pa nek se dokazu-pokazu.. jel mi to nekog sprjecavamo? nekima ocito nije jasno da mi hocemo da razmisljamo svojom glavom a ne njihovom.cyprus wrote:Jes, đubre našlo pričat i lagat kako među anamo njima ima normalnih ljudi... Jašta nego isključit...udrch wrote:molim moderaciju da ukloni ovog trela..
ma jasta, zato se i dodik buni, dokazani patriota.kowalski1 wrote:ali ako misliš da je problem bosne ustav i da se nešto može promijeniti inicijativama kao suljagićeva, bojim se da si u krivu.
tako smo onomad i krivoustog otjerali kasapinu u narucje..kowalski1 wrote:bosna je (ovo uslovno) izgubila jedan ozbiljan hrvatski politički potencijal, i simbolički i suštinski, koji je, da je bilo pameti, mogao biti upotrijebljen u borbi za državu.
nego ovo meni izgleda slikovito ovako.. dosao frajer zabo mi noz u ledja i ja pokusam da se otmem da izvucem noz jer cu od rana u buducnosti umrijeti a onda mi dodju i objasnjavaju da nije dobro da se micem jer eto, smirice se taj frajer i ja cu moci sa nozem u mom tijelu da zivim..i slucajno da ne pokusam da naljutim jos vise tog frajera jer on je dobra dusa u sustini, samo sam ja naletio na noz slucajno i tako vise puta.. e jbt. monty pajton je beba za ove montye.
izvini Hekler sto se mjesam, ovo su tvoji pacijenti
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#560 Re: Inicijativa Prvi Mart
Nema tu podjela na moje i njegove ''pacijente''. Sve u korist GI ''Prvi mart''!Lug wrote: izvini Hekler sto se mjesam, ovo su tvoji pacijenti![]()
Zajedno smo jači i od sudbine.
Bravo @Lug!
-
FFC
#561 Re: Inicijativa Prvi Mart
koliko je suljagic politicki inteligentan vidilo se kad je ocekivao da ga zlaja podrzi u svojim inicijativama kroz ministarstvo obrazovanja. nije mogao da provali covjeka koji mu je godinama bio stranacki sef a da osmisli neku kampanju rusenja rs?!
- heckler
#562 Re: Inicijativa Prvi Mart
Upravo tako. Ove pacijente generalno treba izgnorisati ali u intervalima treba i raskrinkati njihove nebuloze.PipiDugaDevetka wrote:Nema tu podjela na moje i njegove ''pacijente''. Sve u korist GI ''Prvi mart''!Lug wrote: izvini Hekler sto se mjesam, ovo su tvoji pacijenti![]()
Zajedno smo jači i od sudbine.
Bravo @Lug!
![]()
- heckler
#563 Re: Inicijativa Prvi Mart
Da se vratimo temi...
Vrijedi li još Dejtonski sporazum?
Ove godine će u punoljetstvo ući djeca rođena u posljednjoj godini rata u Bosni i Hercegovini, koji je završen potpisivanjem Mirovnog sporazuma u Dejtonu 1995. godine. Rat koji je započeo 1992. godine, kao rezultat raspada Jugoslavije i proglašenja neovisnosti Bosne i Hercegovine, odnio je preko 100 000 života, a zločini počinjeni u toku sukoba nezabilježeni su na prostorima Evrope još od vremena Drugog svjetskog rata.
Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu utvrđene su činjenice vezane za genocid koji je u dolini rijeke Drine počinjen nad Bošnjacima, da su u blizini Prijedora vršena sistematska mučenja u logorima Keraterm, Trnopolje i Omarska, a javnost će konačno postati i svjesna detalja sistematičnosti napada na civilno stanovništva Sarajeva u toku četverogodišnje opsade grada.
Glasaću za Srebrenicu
Međutim, presude i utvrđivanje istine, nisu doprinijele poništavanju rezultata zločina. Jedan od segmenata samog mirovnog ugovora bio je i Aneks 7, koji predstavlja Sporazum o izbjeglicama i raseljenim licima, a koji je zapravo nametnuo obaveze entitetskim institucija kako bi osigurale povratak.
U godinama nakon rata i vremenima snažnog pritiska međunarodne zajednice, činilo se da se postiže napredak, te da se pripadnici bošnjačke i hrvatske etničke zajednice u manjem broju počinju vraćati u Republiku Srpsku. Značajne povratničke zajednice izgrađene su u Kozarcu (u blizini nekadašnjih koncentracionih logora), Kotorskom i Grapskoj kod Doboja, Tarevcima kod Modriče, ali i u istočnoj Bosni – u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku, pa sve do naselja u blizini Foče na jugoistoku zemlje, gdje se bošnjačka zajednica vratila na Tjentište. Ipak, uz opadanje interesa međunarodne zajednice, institucije Republike Srpske su se vratile na staru praksu, prije svega u smislu zaustavljanja političkog i građanskog organiziranja povratnika, što će najviše do izražaja doći u 2012. godini sa kampanjom registracije povratnika za učešće na lokalnim izborima u oktobru.
Početkom maja prošle godine, aktivisti civilnog društva odlučili su mobilizirati izbjeglice i dijasporu, stimulirati povratak te registrirati dovoljan broj građana, kako bi uspjeli izglasati većinu u ovom gradu koja neće negirati zločine i neće opstruirati povratak. Inicijativa pod nazivom “Glasaću za Srebrenicu”, pružila je podršku registraciji oko 4000 povratnika, što je rezultiralo sa pobjedom zajedničkog kandidata Ćamila Durakovića na mjesto načelnika, što danas predstavlja prvi aktivan i čvrst odgovor bošnjačke zajednice na službenu politiku vodećih stranaka u Republici Srpskoj koje otvoreno negiraju zločin genocida i štite počinioce ratnih zločina.
Ministarstvo unturašnjih poslova Republike Srpske i policijski službenici u Srebrenici, zajedno sa lokalnim tužilaštvom, vršili su stalne opstrukcije i pritiske na aktiviste građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”, ali i na građane koji su se registrirali za glasanje na izborima. O kakvom je odnosu riječ, potvrđuje i činjenica da je MUP RS-a zaustavio posmatračku misiju Vijeća Evrope u njihovom nastojanju da ispita i nadzire proces prijava prebivališta u Srebrenici. Istrage i zastrašivanja nastavila su se i nakon izbora, te ispitivanja traju do današnjeg dana. Brojna rješenja o prijavi prebivališta poništena su bez ikakve jasne istrage, a institucionalizirani napadi na povratnike kroz različite administrativne mjere proširili su se sa Srebrenice i na druge općine gdje su se povratnici aktivirali za izbore – Višegradu, Vlasenici, Bratuncu i Zvorniku. Republika Srpska je na taj način nastavila kršiti spomenuti Aneks 7, koji je obavezuje na suzdržavanje od donošenja bilo koje vrste odluka usmjerenih protiv povratnika i diskriminirajućih propisa koji imaju za posljedicu sprječavanje povratka.
Istovremeno, insitucije Republike Srpske su prekršile i obavezu zaustavljanje i suzbijanje govora mržnje i etničke netrpeljivosti, uzimajući u obzir da ne samo da nisu sankcionirali štampane i elektronske medije koji su širili međuetničke tenzije, već su čak i javni emiteri učestvovali u podizanju panike i širenju straha od aktivnosti povratnika. Danas, istražni organi Republike Srpske, opstruiraju pravo na slobodu okupljanja i udruživanja građana bošnjačke etničke pripadnosti kroz pretrese i inspekcijske preglede njihovih udruženja, a nedavno je u Prijedoru zabranjeno okupljanje udruženja žrtava povodom 10. decembra – Dana ljudskih prava.
Ko je ubio Melihu Durić?
Dok policija vrlo aktivno učestvuje u zastrašivanju aktivista, čini se da brojni incidenti i napadi na povratnike ostaju zaboravljeni. Tako, ubistvo šesnaestogodišnje Melihe Durić, koja je 2001. ubijena snajperskim hicem u povratničkom naselju u blizini Vlasenice, te incidenti iz iste godine kada je na obilježavanju početka obnove džamije Ferhadija kamenom pogođen Murat Badić u Banja Luci, koji je zbog nanesenih tjelesnih povreda podlegao dvadeset dana kasnije, ostaju nerasvjetljeni.
Ipak, povratnici konačno ustaju. Preko trideset organizacija povratnika se prije mjesec dana okupilo u Sarajevu, učinvši zvaničnim početak rada građanske koalicije “Prvi mart”, koja ima za cilj zaštitu povratnika, borbu protiv negiranja zločina, te mobilizaciju izbjeglica i raseljenih lica na povratak i učešće na Općim izborima 2014. godine. Ova koalicija predstavlja nastavak onoga što je započeto na lokalnim izborima 2012. u Srebrenici. Dok se povratnici suočavaju sa diskriminacijom, napadi na njih ostaju nerasvjetljeni, mediji podižu tenzije i šire neistine o njihovim organizacijama.
Iz svega se može zaključiti da institucije RS-a kroz svoj rad ne samo da ne poštuju obaveze iz Aneksa 7, već direktno obeshrabruju povratak i građansko organiziranje povratnika. Kada se sve to uzme u obzir, povratnici s pravom postavljaju pitanje: Vrijedi li još uvijek Dejtonski mirovni sporazum?
-
kowalski1
#564 Re: Inicijativa Prvi Mart
problem je što ovdje neki idioti (ne mislim na forumu već u našoj politici) pričaju o nekakvoj pravdi, da će sve doći na svoje , da će istina izaći na vidjelo.... i sl. to su gluposti. pravda u poltici ne postoji. pravda kroz istoriju nikada nije postojala. uvijek je pobjeđivala moć i sila, tj. ko ima moć taj provodi svoju silu , i to je tako.Lug wrote: nego ovo meni izgleda slikovito ovako.. dosao frajer zabo mi noz u ledja i ja pokusam da se otmem da izvucem noz jer cu od rana u buducnosti umrijeti a onda mi dodju i objasnjavaju da nije dobro da se micem jer eto, smirice se taj frajer i ja cu moci sa nozem u mom tijelu da zivim..i slucajno da ne pokusam da naljutim jos vise tog frajera jer on je dobra dusa u sustini, samo sam ja naletio na noz slucajno i tako vise puta.. e jbt. monty pajton je beba za ove montye.
mi nemamo ni moć ni silu. ti si slabiji. slabiji si fizički, slabiji si simbolički, nemaš saveznika, okruženje je blago rečeno ksenofobno prema tebi.
ti u toj situaciji možeš da uradiš dvije stvari; da pokušaš da gradiš državu sa tim drugim, ili da ideš u skob sa njim. za nas je sukob katastrofa. ako je neko vjerovao da se možda i isplati zaoštravanje, nakon izbora 2010. vidjeli smo posljedice. nemoj mi reći da je država ojačala posljednje dvije godine? nije, već su samo separatisti ojačali. kao što će ojačati ako ovaj nesretni suljagić ponovi sličan scenarijo.
znači, nama treba zaista građanska politika koja će nacionalistima izbiti iz ruku argument ugroženosti, ekstremizma i slično, nečega što realno sada postoji i što svi maksimalno koriste. ja ne znam koliko ti imaš godina, ali prije 12 godina postojalo je koalicija na vlasti na čelu sa lagumdžijom, doduše, nije dugo trajala, ali su došli na vlast ne na nacionalnim temama. znači bilo je moguće tad, moguće je i sad, ali samo kad bi u sarajevu prestali da glavnu temu forsiraju nacionalno, ugroženost, rat, žrtvu...jer to su idealne teme za one koji ne žele da ova zemlja funkcioniše. ja sam čitao neke suljagićeve intervjue u posljednje vrijeme, on je nažalost otišao u neke potpuno iracionalne priče i vidi se da je pogubio kontakt sa realnošću. ja sam rekao da te teme emocionalno korumpiraju, ali treba malko koristiti mozak za promjenu.
- PipiDugaDevetka
-
Sierra club
#566 Re: Inicijativa Prvi Mart
heckler wrote:Bog te pitao na kojoj ti planeti zivis kad u incijativi za registraciju glasaca vidis radikalizam i kamufliranje a u isti mah vidis pro bosanski kapacitet u cetnitetu i imaginarnoj herceg bosni.
Takvi zovu bošnjake da se okrenemo multikulturalizmu jer misle da će ih to spasit. Nekontaju da multi-kulti samo znači da ostali imaju pravo živjet i glasat i nebit diskriminirani. Nemože ti multi-kulti spasit pravo da blokiraš državu itd.
Ili će se neprijatelji Bosne okrenut demokraciji ili će biti izglasani. Ako ne sad onda za 10, 20, ili 30 godina. Ali kad tad.
Ja takvim nebi puno objašnjavo, nedajte im besplatne lekcije. Mi znamo šta nam je cilj i šta moramo.
Samo nisam ubjedjen da je pametno da "osvajamo" opštine u RS i da džaba uzbudjujemo srbe. Nema potrebe. Znam da je ovaj 1 Mart samo reakcija na nepravdu u srebrenici. Ali strateški gledajući, ovo je bolje vrijeme da krenemo na uzimanje federalnih kantona gdje možemo nešto ostvarit. Jer RS će sudski procesuirat ove ljude. Oduzece im imovinu. Oduzet će im vrijeme. Organizacije i pojedinci nemaju šanse protiv entiteta.
Ovo je sprovedivo samo u nekim federalnim kantonima za sad. Pa onda krenut na ostale. To je legitimna borba glasanjem. To se dešava i u americi. Tek kad imamo federaciju i ojačane državne institucije koje će štitit 1 Maj, tek onda možemo na RS. I to je gotovo za 4 godine. Ali ne sad.
Netreba se bojat reakcija drugih na naše legitimne napore. Njih neće ništa zadovoljit, budi siguran. Samo naš nestanak ili dio naše zemlje. Ko misli čekat da neprijatelji naše zemlje dorastu demokratskom duhu, on nezna šta priča ili je zlonmjeran.
-
udrch
#567 Re: Inicijativa Prvi Mart
nema potrebe za strahom..akcija je krenula u Srebrenici i Podrinju..a oni se ne boje reakcije četničkog entiteta..a osim toga presuda za genocid, jedna po jedna je vjetar u leđa ovoj inicijativi..vrijeme da se krene sa ovom akcijom nije za četiri godine, već je bila prije 14 godina..
ovo je proces, prijave, glasanja i povratka..
nekad tamo oko 2016. imaćemo presude za genocid Karadžiću i Mladiću, a ako Bog da i većinu bar u Srebrenici i Bratuncu, te veli procenat u Zvorniku i Osmacima, te Milićima i Vlasenici..to će biti presuda zločinačkom entitetu..
ako budemo iskreno u ovo vjerovali, rezultat će doći sigurno..
nema druge alternative..čekanje nije alternativa, već mišljenje da će neko drugi završiti naš posao..
svoj na svom..nema tu kršenja zakona..
nekad tamo oko 2016. imaćemo presude za genocid Karadžiću i Mladiću, a ako Bog da i većinu bar u Srebrenici i Bratuncu, te veli procenat u Zvorniku i Osmacima, te Milićima i Vlasenici..to će biti presuda zločinačkom entitetu..
nema druge alternative..čekanje nije alternativa, već mišljenje da će neko drugi završiti naš posao..
-
A_A_AKCIJA
#568 Re: Inicijativa Prvi Mart
De malo se presaberi šta hoćeš da kažeš. Okanite se gluposti i lupetanja i ne prepadaj ljude bez osnove. Kakvo oduzimanje imovine, jesi'l normalan?? Po kojem osnovu da ti neko oduzme imovinu???Sierra club wrote:
Samo nisam ubjedjen da je pametno da "osvajamo" opštine u RS i da džaba uzbudjujemo srbe. Nema potrebe. Znam da je ovaj 1 Mart samo reakcija na nepravdu u srebrenici. Ali strateški gledajući, ovo je bolje vrijeme da krenemo na uzimanje federalnih kantona gdje možemo nešto ostvarit. Jer RS će sudski procesuirat ove ljude. Oduzece im imovinu. Oduzet će im vrijeme. Organizacije i pojedinci nemaju šanse protiv entiteta.
Netreba se bojat reakcija drugih na naše legitimne napore. Njih neće ništa zadovoljit, budi siguran. Samo naš nestanak ili dio naše zemlje. Ko misli čekat da neprijatelji naše zemlje dorastu demokratskom duhu, on nezna šta priča ili je zlonmjeran.
Drugi pasus ti je kontradiktoran prvom.
I na kraju, cilj inicijative nije nikakav inžinjering niti otimanje teritorija niti ičije istjerivanje iz Bosne i preuzimanje teritorije. Cilj je implementacija Ustavom zagarantovanih prava (Anex 7) onih koji su u prošlom ratu obespravljeni.
Priča u stilu onih koji su nam i nanijeli svo zlo (SANU i glavonje iz Francuske 7) u kojem su ljudi samo pijuni i brojke kojima treba manipulisati u ime nekuh viših ciljeva (čuvena priča Biljane Plavšić o istorijskoj nebitnosti stotina hiljada žrtava u ime viših ciljeva), nema mjesta u ovom kontekstu (priča o Federaciji i ostavljanju RS za poslije). Lako je tuđim gloginje... Ljudi nisu roba za potkusurivanje, koliko god se neki trudili da nas ubijede u to. Koliko god mislio da ovim mišljenjem pomažeš ikome, najviše pomažeš ideolozima koji su počeli sva sranja na ovim prostorima.
-
Sierra club
#569 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ja podržavam ovaj entuziazam. I akciju, jer budi ljudima svijest, ali rasipamo glasove koji bi bili potrebni federaciji. Kad uzmeš stolac, i izgradiš par džamija, nijedan EU državljanin nece tu dugo ostat. Bila bi pobjeda kad bi se federacija deblokirala, i bila efikasna, jer na federalnom i kantonalnom nivou ti je 85% zakonodavne mogućnosti.udrch wrote:nema potrebe za strahom..akcija je krenula u Srebrenici i Podrinju..a oni se ne boje reakcije četničkog entiteta..a osim toga presuda za genocid, jedna po jedna je vjetar u leđa ovoj inicijativi..vrijeme da se krene sa ovom akcijom nije za četiri godine, već je bila prije 14 godina..
Ujedinit BiH nije cilj ako sve ostaje na entiteskom niovu. Kontrola entiteta je važnija za sad. BiH ostaje gdje jeste. Kontrola entiteta znači kontrola novca i velikih firmi, kao aluminijum, pa onda vratiš ilegalno stečenu imovinu od HDZ fašista itd. Tu je pobjeda. Kad to imaš onda se treba posvetit državi.
Jer i ako ubaciš 5 Bošnjaka da budu iz RS u državnom parlamentu, nije dovoljno za promjenu ustava jer će federalni Hrvati stat u odbranu RS. Kao i uvjek.
Da negovorimo da Srbi imaju stotine hiljada glasača i u BiH i u srbiji i u svijetu. Tu bitku nećemo dobit ako je otvorena i glasna. "SUN TZU" kaže u svojoj knjizi strategije da treba napast najslabije prvo.
Najslabija tačka je srednjobosanksi kanton. Pa onda hercegovačko-neretvanski. Tu su pare, tu je politička moć.
Po meni, ovo je prerano da se krene protiv RS. Za to Bošnjaci trebaju da imaju jedno 65% ukupnog stanovništva. To ćemo dobit za 15-ak godina. Možda 20. Kad kontroliramo federaciju, sve kantone osim zapadnohercegovačkog, jer kome on treba? Tek onda RS ima rok trajanja. Taj rok, od tog momenta je 4 godine. Al oni to znaju. zato će bit važno da se na federalnom nivou promjeni zakon i da se omogući kupovina automatskog oružja za sve ljude koji nemaju krivičnu prijavu. Kao u Americi.
Ako sve bude na mjestu, RS (republikanci i dodikovci) će prijetit ratu ali će nudit novi mirovni ugovor. Predaće sve sarajevu samo da im ostane zastava i himna i ime "Srpska", da nebi izbila opšta pobuna medju njihovim gradjanima.
Tek onda ćemo vidjet šta će bit. Ja bi pristo na takav neki kompromis. Makar na odredjeno vrijeme. Netreba sve uzet odjednom.
-
udrch
#570 Re: Inicijativa Prvi Mart
ti si jarane zalutao na temu..ne vjerujem da je to u interesu Bošnjaka, a da ne govorim da je u interesu BiH..
Hrvati su konstitutivni narod u ovoj zemlji, a osim toga da politika nije kurva ne bi im trenutno glavnu riječ vodili ovi hercegovci protiv kojih bi ti neki rat teritorijem vodio..
cilj inicijative 1. mart jeste povratak državi BiH u punom kapacitetu..želja je da se svi Hrvati Posavine uključe u ovu borbu i neki su se već priključili..veliku podršku je inicijativa dobila od najviših vjerskih autoriteta naroda kojeg bi ti da preglasavaš u Stocu..
kada se Bošnjaci uspješno vrate bar u Srednje Podrinje, te kada se uspješno zajedno sa Hrvatima vrate u Posavinu, ovo čemu ti težiš neće biti potrebno..
svaki normalan građanin ove zemlje samo želi bolji život za sve, i bošnjake i srbe i hrvate..
Hrvati su konstitutivni narod u ovoj zemlji, a osim toga da politika nije kurva ne bi im trenutno glavnu riječ vodili ovi hercegovci protiv kojih bi ti neki rat teritorijem vodio..
cilj inicijative 1. mart jeste povratak državi BiH u punom kapacitetu..želja je da se svi Hrvati Posavine uključe u ovu borbu i neki su se već priključili..veliku podršku je inicijativa dobila od najviših vjerskih autoriteta naroda kojeg bi ti da preglasavaš u Stocu..
kada se Bošnjaci uspješno vrate bar u Srednje Podrinje, te kada se uspješno zajedno sa Hrvatima vrate u Posavinu, ovo čemu ti težiš neće biti potrebno..
svaki normalan građanin ove zemlje samo želi bolji život za sve, i bošnjake i srbe i hrvate..
-
Sierra club
#571 Re: Inicijativa Prvi Mart
RS ima moć i mogućnost da hapsi ljude zbog ovoga, i čak da ih nakraju pusti, džaba im je kad su izgubili poso jer su bili u zatvoru 2 mjeseca, ili dobili kaznu od 5,000 KM. velike kazne su kao expropriacija imovine. Varaš se ako misliš da će srbi ovo gledat ravnodušno. Oni su spremni napravit genocid za taj dio sume. Ti ljudi kojimovo rade nec imat podršku od federacije (blokirana od hrvata) nit od BiH (blokirana od srba i hrvata).A_A_AKCIJA wrote:De malo se presaberi šta hoćeš da kažeš. Okanite se gluposti i lupetanja i ne prepadaj ljude bez osnove. Kakvo oduzimanje imovine, jesi'l normalan?? Po kojem osnovu da ti neko oduzme imovinu???Sierra club wrote:
Drugi pasus ti je kontradiktoran prvom.
I na kraju, cilj inicijative nije nikakav inžinjering niti otimanje teritorija niti ičije istjerivanje iz Bosne i preuzimanje teritorije. Cilj je implementacija Ustavom zagarantovanih prava (Anex 7) onih koji su u prošlom ratu obespravljeni.
Priča u stilu onih koji su nam i nanijeli svo zlo (SANU i glavonje iz Francuske 7) u kojem su ljudi samo pijuni i brojke kojima treba manipulisati u ime nekuh viših ciljeva (čuvena priča Biljane Plavšić o istorijskoj nebitnosti stotina hiljada žrtava u ime viših ciljeva), nema mjesta u ovom kontekstu (priča o Federaciji i ostavljanju RS za poslije). Lako je tuđim gloginje... Ljudi nisu roba za potkusurivanje, koliko god se neki trudili da nas ubijede u to. Koliko god mislio da ovim mišljenjem pomažeš ikome, najviše pomažeš ideolozima koji su počeli sva sranja na ovim prostorima.
Bez preuzimanja federacije ovo će uskoro propast. I napaćeni ljudi će patit još. Prijedročani nek se prijave u mostar. To ćemo dobit sa 20,000 glasova. A RS delegate ćeš dobit sa 400.000 glasova ako i tad.
-
Sierra club
#573 Re: Inicijativa Prvi Mart
Dobro. Al se varaš. Znam više Hravata od tebe. Imam ih u porodici. Živim u istoj kući. Nikad od njih nećeš dobit podršku protiv RS. Jer znaju šta ih čeka ako RS padne.udrch wrote:ti si jarane zalutao na temu..ne vjerujem da je to u interesu Bošnjaka, a da ne govorim da je u interesu BiH..
Oni su "konstutivni" ali to je nekonpatibilno sa EU zakonima. Nijedna etnička grupa nebi smjela imat više prava od druge. Hrvati, srbi i Bošnjaci moraju imat ista prava kao i Romi.
Hrvati moraju imat ista prava u BiH kao što imaju u Americi. Ništa više. Ako je to diskriminacija onda neka bude.
U stocu neka većina preglasava manjinu. Ali nek svako ima isti tretman. To je demokratija. Hravti se nebune u Čikagu da ih latinoamerikanci preglasavaju. Što bi se bunili u Stocu?
Nek oni preglasavaju Bošnjake u ljubiškom, ali nek svi imaju ista prava. Kome li to smeta?
-
Sierra club
#574 Re: Inicijativa Prvi Mart
Hrvati BiH negaje fantazije o nekom povratku posavine. To je nemoguće. Ljudi su realni. Hoće da im ti neglasaš za komšića i da imaju jaču autonomiju, da im sarajevo nediktira, i da mogu medju sebe dijelit prirodna bogatstva svojih opština i kantona. Ako bude šanse i svoj entitet.
Oni bošnjake nagovaraju na ovo da nebi bili nadglasani još jednom na izborima. Vjeruj to je jedini razlog što bi ovo podržavali. Kontaju, nek se ovi malo pozabave sa srbima nek nas ostave na miru. Dosta je više komšica.
Razlog što bi ova strategija 1 Maj bila dobra za federaciju je zbog toga što Hrvati nemaju legalnog odbrambenog mehanizma protiv toga. Par gradova bi palo, i odma bi pristali za racionalniji preustroj federacije. Što bi i mene zadovoljilo.
Zašto ovo neće uspjet u RS? Razlozi su mnogi. Ali nebi im baš ovdje davo nekih ideja. Što se mene tiče nek uvedu entitetski zakon da moraš imat imovinu ili ugovor o stanovanju prije glasanja. U federaciji će ostat isti zakon i ova druga strategija će biti aktuelna.
Oni bošnjake nagovaraju na ovo da nebi bili nadglasani još jednom na izborima. Vjeruj to je jedini razlog što bi ovo podržavali. Kontaju, nek se ovi malo pozabave sa srbima nek nas ostave na miru. Dosta je više komšica.
Razlog što bi ova strategija 1 Maj bila dobra za federaciju je zbog toga što Hrvati nemaju legalnog odbrambenog mehanizma protiv toga. Par gradova bi palo, i odma bi pristali za racionalniji preustroj federacije. Što bi i mene zadovoljilo.
Zašto ovo neće uspjet u RS? Razlozi su mnogi. Ali nebi im baš ovdje davo nekih ideja. Što se mene tiče nek uvedu entitetski zakon da moraš imat imovinu ili ugovor o stanovanju prije glasanja. U federaciji će ostat isti zakon i ova druga strategija će biti aktuelna.
-
udrch
#575 Re: Inicijativa Prvi Mart
ne znam šta da ti kažem, osim da je u ovoj zemlji jedino operacija 1. maj zajednička za sva tri naroda..oko 1. marta se razilazimo, ali za 1. maj zajedno koljemo "neprijatelje"..