Nova fetva reisuleme

Rasprave o vjerskim temama.
edindinn

#551 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

Demiurg wrote:I ovaj feslija garant prima dio zekata koji se uplati, budući da obnaša dužnost lovca na nevjernike i krivojernike, te efikasno radi na njihovom eliminisanju, a sve u svrhu jačanja zajednice muslimana.

U zekatu je snaga :bih:

I molba jedna za fesliju, ako može još jednom da objasni princip kamate, kako je to uradio na nekoj temi, navodeći trule hurme i svježe hurme kao primjer, uglavnom jedan on najneinteligentnijih postova koje sam ikad pročitao, nek' se malo raja zabavi :lol:

:lol:
chudjenhe

#552 Re: Nova fetva reisuleme

Post by chudjenhe »

ultima_palabra wrote: Pa vrlo je široko postavljena namjena, skoro svaki državni trošak možeš podvesti pod ovu definiciju. Naravno da ne mislim da je Poslanik a.s. radio protiv Kur'anskog ajeta.

Moja teza je da zekat ne treba biti institucionaliziran u nešerijatskoj državi. IZ ne pridobija srca (prepustili su to nekom drugom, što je još ozbiljnija priča), ne otkupljuje iz ropstva, ne pomaže ove što su zaglibili sa švicarcima, ne finansira ratove, hadžije itekako plaćaju put i boravak tamo... na kraju ostaje da zekat pripada samo siromasima i onima koji ga skupljaju. Procentualno u omjeru 15-85.
razumim ja tebe, imam isti stav, ni meni se zeka ne daje u IZ
samo ovdje, prije svega branim Kur'an, sunnet i praksu prvih generacija muslimana
a deinstitucionalizacijom (posoji li ova rijec uopce :o ) zekata negiramo sve to

i ovo porez - zekat, izjednacavanje
naumpade mi prica Izeta Terzica, prof na IPA Bihac
mislim da je u pitanju katar, dosao covjek u ured za zekat da plati onoliko koliko je naumio, a kad mu je sluzbenik obracunao koliko treba platiti (vise nego sto je ovaj htjeo), ovaj se okrenuo i otisao
znaci porez mora svako, zekat ne, zekat je ibadet, placa ko hoce
Connaisseur Karlin

#553 Re: Nova fetva reisuleme

Post by Connaisseur Karlin »

chudjenhe wrote:
i ovo porez - zekat, izjednacavanje
naumpade mi prica Izeta Terzica, prof na IPA Bihac
mislim da je u pitanju katar, dosao covjek u ured za zekat da plati onoliko koliko je naumio, a kad mu je sluzbenik obracunao koliko treba platiti (vise nego sto je ovaj htjeo), ovaj se okrenuo i otisao
znaci porez mora svako, zekat ne, zekat je ibadet, placa ko hoce
Zekat je danas u pojedinim drzavama obavezan i reluglisan je od strane drzave. U vecini drzava danas zekat je dobrovoljan,jer nisu serijateske drzave.
edindinn

#554 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

Connaisseur Karlin wrote:...... zekat je dobrovoljan,jer nisu serijateske drzave.....

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Gojeni H

#555 Re: Nova fetva reisuleme

Post by Gojeni H »

ultima_palabra wrote: Moja teza je da zekat ne treba biti institucionaliziran u nešerijatskoj državi. IZ ne pridobija srca (prepustili su to nekom drugom, što je još ozbiljnija priča), ne otkupljuje iz ropstva, ne pomaže ove što su zaglibili sa švicarcima, ne finansira ratove, hadžije itekako plaćaju put i boravak tamo... na kraju ostaje da zekat pripada samo siromasima i onima koji ga skupljaju. Procentualno u omjeru 15-85.
Da li pridobija srca ili ne, dalo bi se pricati.
IVZ ima znacajan uticaj na odgoj djece koja su u osnovnoj skoli.
Ono sto je IVZ propustila, a to su tinejdzeri, pokupili su kladionica, dileri, i vehabije.

Ne slazem se da IVZ ima iskljucivo pravo prikupljanja zekata, ali gdje nema institucija i reda, ima anarhije i nereda.
Vehabijama uopste nije potrebna IVZ. Neke njihove grupe su to otvoreno rekle.
edindinn

#556 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

Zekat se uplacuje u Islamsku zajednicu,

link: http://www.zekat.ba/index.php

ZekatKalkulator

https://play.google.com/store/apps/deta ... ator&hl=en

ultima_palabra

#557 Re: Nova fetva reisuleme

Post by ultima_palabra »

Gojeni H wrote:
ultima_palabra wrote: Moja teza je da zekat ne treba biti institucionaliziran u nešerijatskoj državi. IZ ne pridobija srca (prepustili su to nekom drugom, što je još ozbiljnija priča), ne otkupljuje iz ropstva, ne pomaže ove što su zaglibili sa švicarcima, ne finansira ratove, hadžije itekako plaćaju put i boravak tamo... na kraju ostaje da zekat pripada samo siromasima i onima koji ga skupljaju. Procentualno u omjeru 15-85.
Da li pridobija srca ili ne, dalo bi se pricati.
IVZ ima znacajan uticaj na odgoj djece koja su u osnovnoj skoli.
Ono sto je IVZ propustila, a to su tinejdzeri, pokupili su kladionica, dileri, i vehabije.

Ne slazem se da IVZ ima iskljucivo pravo prikupljanja zekata, ali gdje nema institucija i reda, ima anarhije i nereda.
Vehabijama uopste nije potrebna IVZ. Neke njihove grupe su to otvoreno rekle.
Razumijem ja šta ti pričaš, ali dugoročno ovakvim ponašanjem IZ samo daje municiju vehabijskim grupama... njihova priča je da IZ zanimaju samo pare.
ExNihilo

#558 Re: Nova fetva reisuleme

Post by ExNihilo »

Zekat i porez (na lični dohodak) možda nisu potpuni ekvivalenti, ali se u svakom slučaju može reći da je prikupljanje zekata predstavljalo neku vrstu primitivnog poreskog sistema. U praktičnom smislu, suština je istovjetna. I zekat i porez služe kao finansijska obaveza pojedinca prema zajednici. Skoro sve kategorije koje obuhvata zekat, izuzev one propagandne, obuhvaćene su modernim poreskim sistemima, s tim da su ovi drugi dodatno proširili svoju namjenu. U tom kontekstu, a po mom skromnom mišljenju, uredno plaćati porez bliže je esenciji zekata nego li dati isti u IZ.
edindinn

#559 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

ExNihilo wrote:Zekat i porez (na lični dohodak) možda nisu potpuni ekvivalenti, ali se u svakom slučaju može reći da je prikupljanje zekata predstavljalo neku vrstu primitivnog poreskog sistema. U praktičnom smislu, suština je istovjetna. I zekat i porez služe kao finansijska obaveza pojedinca prema zajednici. Skoro sve kategorije koje obuhvata zekat, izuzev one propagandne, obuhvaćene su modernim poreskim sistemima, s tim da su ovi drugi dodatno proširili svoju namjenu. U tom kontekstu, a po mom skromnom mišljenju, uredno plaćati porez bliže je esenciji zekata nego li dati isti u IZ.

Muslimani vole svoju Islamsku zajednicu i daju sve sto joj je potrebno...... :sretan:
ExNihilo

#560 Re: Nova fetva reisuleme

Post by ExNihilo »

edindinn wrote:
ExNihilo wrote:Zekat i porez (na lični dohodak) možda nisu potpuni ekvivalenti, ali se u svakom slučaju može reći da je prikupljanje zekata predstavljalo neku vrstu primitivnog poreskog sistema. U praktičnom smislu, suština je istovjetna. I zekat i porez služe kao finansijska obaveza pojedinca prema zajednici. Skoro sve kategorije koje obuhvata zekat, izuzev one propagandne, obuhvaćene su modernim poreskim sistemima, s tim da su ovi drugi dodatno proširili svoju namjenu. U tom kontekstu, a po mom skromnom mišljenju, uredno plaćati porez bliže je esenciji zekata nego li dati isti u IZ.

Muslimani vole svoju Islamsku zajednicu i daju sve sto joj je potrebno...... :sretan:
A ona muslimanima ne daje ništa.
edindinn

#561 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

ExNihilo wrote:
A ona muslimanima ne daje ništa.

HardcoreMX

#562 Re: Nova fetva reisuleme

Post by HardcoreMX »

niti daje država
edindinn

#563 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

HardcoreMX wrote:niti daje država

ExNihilo

#564 Re: Nova fetva reisuleme

Post by ExNihilo »

HardcoreMX wrote:niti daje država
Pogledaj procentualni udio budžetskih sredstava koja odlaze na socijalne kategorije, a onda uporedi sa procentualnim udjelom zekata koji odlazi za iste svrhe.
HardcoreMX

#565 Re: Nova fetva reisuleme

Post by HardcoreMX »

A gdje da pogledam to?
ExNihilo

#566 Re: Nova fetva reisuleme

Post by ExNihilo »

HardcoreMX wrote:A gdje da pogledam to?
http://lmgtfy.com/?q=Bud%C5%BEet+BiH
edindinn

#567 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

ExNihilo wrote:
HardcoreMX wrote: A gdje da pogledam to?
http://lmgtfy.com/?q=Bud%C5%BEet+BiH

HardcoreMX

#568 Re: Nova fetva reisuleme

Post by HardcoreMX »

dobar vic,moram i ja :lol:
edindinn

#569 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

HardcoreMX wrote:dobar vic,moram i ja :lol:

HardcoreMX

#570 Re: Nova fetva reisuleme

Post by HardcoreMX »

Ne bih rekao da sam i na tvojoj strani,ako sam te dobro skužio?!
edindinn

#571 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

HardcoreMX wrote:Ne bih rekao da sam i na tvojoj strani,ako sam te dobro skužio?!

HardcoreMX

#572 Re: Nova fetva reisuleme

Post by HardcoreMX »

edindinn wrote: Muslimani vole svoju Islamsku zajednicu i daju sve sto joj je potrebno......
edindinn

#573 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

:sretan:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#574 Re: Nova fetva reisuleme

Post by Nurudin »

Upravo tako ,nećemo se praviti ludi, mi već plaćamo zekat .
Pričati kako to NIJE ISTO (porez = zekat) , stoji samo u slučaju ako se misli da se danas zekat plaća višestruko više i
SVI ga plaćamo , jedino to dakle nije isto.
Zanimljivo je kako se IZ kad je u pitanju zekat, vitre i sve što se tiče novca, čvrsto drži prakse od prije 1400g i pravi se
da ne živimo u sekularnom društvu, već se drži metodologije ubiranja zekata iz tog doba.
Sa druge strane, IZ službenici su potpuno savremeni pa su ustanovili instituciju vjerskih službenika koji imaju
plate, zdravstveno i penzijsko, što opet plaćamo mi .
Ne možeš imati oboje
edindinn

#575 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

Muslimani u Islamu vole svoju Islamsku zajednicu i zekat uplacuju u svojoj Islamskoj zajednici,

evo link: http://www.zekat.ba/index.php

za potrebe izracunavanja zekata evo i link Zekata Kalkulatora

https://play.google.com/store/apps/deta ... ator&hl=en

:sretan:
Post Reply