Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Novak20

#54926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

drug_profi wrote: 22/01/2026 13:09 Nije problem.
Ono što hoću reći da su Bosanski katolici ovdje uglavnom povećavali broj sukladno rastu opšte populacije.
U udruženoj vlasti HDZ-a i SDA bosanski katolici, koji su se počeli osjećati Hrvatima počeše i odlaziti iz BiH.
Fkt te ne razumijem tim prije što ne spominješ pravoslavne koji su se počeli osjećati Srbima.

Osmanlije, AU monarhija, Jugoslavije i SFRJ su imali godine i godine vlasti pa nisu uspjeli izbrisali kolektivne identitete u BiH niti migracije iz BiH bez obzira na državna uređenja, ideologije i stranke koje su vladale.

Jedino je nestalo Jugoslavena, Bosanci i Hercegovci su na izdisaju. Iskreno žalim zbog toga ali tako je kako je. Priče o prošlosti ne vode nikuda ako se iz njih ništa ne nauči.
dr_Evil

#54927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 22/01/2026 12:57
drug_profi wrote: 22/01/2026 12:48
Novak20 wrote: 22/01/2026 11:33 Koliko ja znam u jednom momentu je početkom 18. stoljeća na prostoru osmanske BiH je prema procjenama bilo oko 100 tisuća katolika, a 1870. godine 225 tisuća "katolika" prema popisu u Pašaluku.
Koliko miliona stanovnika je tadašnja BiH imala, i koji je to procenat katolika u njoj?
Ako te baš interesira pročitaj. Ako sumnjaš u istinitost podataka, probaj naći druge.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Demografs ... ercegovine

:run:
Ja sumnjam u istinitost podataka :D Ali do tacnih tesko da cete doci :)

P.S. podatci izrazeni po domacinstvu, to jest po muskoj glavi, i P.S. opet nije popisano dosta jer su u tom trenutku popisivaci imali ogranicen pristup teritoriji zbog pocetka agresija na BH, pa smo imali dzepove gdje vlast nije mogla uci.

https://www.muzejhercegovine.com/wp-con ... davine.pdf

P.S.S. ne bih da vrijedjam ovog ko je pisao wikipediju, ali zaveo sve krscane pod katolike, ko onomad neko sve vlahe pod Srbe. :D
dr_Evil

#54928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Pazite jezicke vratolomije na wikipediji od Novaka - nije do Novaka, vjerovatno nije ni procitao:
Povjesničar Muhamed Hadžijahić je procijenio da je 1710. u BiH bilo oko 100.000 kršćana, a 1817. oko 400.000. Brojke je temeljio na izvješćima o katolicima, a godišnji prirodni priraštaj kršćanskog stanovništva u 18. stoljeću procijenio je na 1,3 %.[3] Prema popisu stanovništva Bosanskog pašaluka iz 1851. godine, koji je popisivao samo muškarce, bilo je u Bosni i Hercegovini 440 733 stanovnika. Hadžijahić je na temelju tog popisa napravio procjenu ukupnog broja stanovništva Bosne i Hercegovine, zaključivši da je tada u BiH bilo 1 077 956 stanovnika, od čega 173 200 katolika ili 16,07 %.[4] Popis iz 1870. godine zatekao je 220 353 katolika od 1 510 307 stanovnika ili 14,59 %.[5]
Dakle 1817- 400.000 (vec vise nego danas), zatim imaju prirast od 1.3%.

1851, kaze ima 440.733 stanovnika. Hoce reci da ima 440.733 domacinstava. Dobro idemo dalje, ali nema 440.733 stanovnika nego ima 1.077.956, od ceka 173.200 katolika. Suludo.

Nego, uglavnom ako procitate malo onaj link sta sam postavio, vidjet cete da se radi o namjestanju rezultata po potrebana raznih autora. Pejanovic naprimjer se igra sa brojevima da bi postavio broj pravoslavaca na 51% pri tome muslimansku i katolicku musku glavu mnozi sa razlicitim koeficijentima u odnosu na pravoslavnu - vjekovna zemlja.

@Novak20 pazi se ovih postavki - zabolit ce te glava na kraju ;) Kako su katolici u 40 godina, u toku najveceg pritiska autrougarske i mlecana, kad su doslovno dobili da grade crkve po Hercegovini, izgubili 300.000 stanovnika uz prirastaj od 1.3% godisnje? Ili su popisani po nekim autorima pod pravoslavce jer popis i nije bas razlikovao?
Novak20

#54929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

dr_Evil wrote: 22/01/2026 14:00
Novak20 wrote: 22/01/2026 12:57
drug_profi wrote: 22/01/2026 12:48

Koliko miliona stanovnika je tadašnja BiH imala, i koji je to procenat katolika u njoj?
Ako te baš interesira pročitaj. Ako sumnjaš u istinitost podataka, probaj naći druge.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Demografs ... ercegovine

:run:
Ja sumnjam u istinitost podataka :D Ali do tacnih tesko da cete doci :)

P.S. podatci izrazeni po domacinstvu, to jest po muskoj glavi, i P.S. opet nije popisano dosta jer su u tom trenutku popisivaci imali ogranicen pristup teritoriji zbog pocetka agresija na BH, pa smo imali dzepove gdje vlast nije mogla uci.

https://www.muzejhercegovine.com/wp-con ... davine.pdf

P.S.S. ne bih da vrijedjam ovog ko je pisao wikipediju, ali zaveo sve krscane pod katolike, ko onomad neko sve vlahe pod Srbe. :D
Pa tim poslom se trebaju baviti pravi historičari, a ne mi forumski "političari". Najgora stvar i jeste izvrtanje historijskih činjenica i manipulacija brojevima koje se ne daju provjeriti radi nekakvog političkog interesa. To savršeno dobro razumijem i odvajam od ozbiljne politike.

Samo sam ti na tvoju tvrdnju odgovorio da je u pojedinim razdobljima na ovom prostoru današnje BiH bilo i manje od 100 tisuća katolika lupajući prvo što mi je došlo pod ruku pa ne bih osim ovog članka i kratkog komentara više o tome. Za kugu početkom 19 stoljeća sam recimo čuo od franjevaca u Kraljevoj Sutjesci. Preživilo je samo 5 ljudi u tom mjestu što je zapisano u samostanskim knjigama. I dan danas postoji lokalitet kužno groblje.

https://povcast.ffzg.unizg.hr/kuga-u-os ... 18-godine/
Novak20

#54931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

ljubijankic wrote: 22/01/2026 14:23 Selam, jel ovo izdaja?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bosnjac ... /260122111
Nije.

Izgleda da se lakše dogovoriti sa srpskom politikom nego hrvatskom. :D
dr_Evil

#54932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 22/01/2026 14:18

Pa tim poslom se trebaju baviti historičari, a ne mi forumski "političari". Najgora stvar i jeste izvrtanje historijskih činjenica i manipulacija brojevima koje se ne daju provjeriti radi nekakvog političkog interesa. To savršeno dobro razumijem i odvajam od ozbiljne politike.

Samo sam ti na tvoju tvrdnju odgovorio da je u pojedinim razdobljima na ovom prostoru današnje BiH bilo i manje od 100 tisuća katolika lupajući prvo što mi je došlo pod ruku pa ne bih osim ovog članka i kratkog komentara više o tome. Za kugu početkom 19 stoljeća sam recimo čuo od franjevaca u Kraljevoj Sutjesci. Preživilo je samo 5 ljudi u tom mjestu što je zapisano u samostanskim knjigama. I dan danas postoji lokalitet kužno groblje.

Ma moze se bavit ko hoce, samo je pitanje iz kojih se razloga ko bavi. Valjda imamo pravo na svoje hobije, politika i historija takodjer mogu biti hobi, samo eto sto od njih dobijemo tlak i secer. Ne bih da pisem strucni rad ili knjigu iz historije, za takvo sto nemam potrebno obrazovanje, ali mozemo vjerovatno i ja i ti napisati post na kljixu.

Kad rekoh da je bilo pod tamnim vilajetom vise - pa ne slagah. Valjda ces se i ti slozit sa tim, naravno ja cu se slozit mozda ne uvijek, velike su razlikeu u ukupnom broju stanovnistva kroz periode. I naravno da sam to mislio kao komentar na politiku HDZ-a, koja jeste uspjela isprazniti BH bazen Hrvata. Ono sto je bilo onomad Hercegovina citav svijet naseli, a sebe ne raseli vise ne vrijedi. Sta da tek kazemo za Posavinu.

Isto mogu upotrijebiti i za SDA/Trojka, ili SDS/SNDS, stim da kod spektra SDA/Trojka nemamo zaista ovakvo slijepo pracenje jedne politike, to jest postoji pluralizam koji ce javno osuditi ako nista makar onu drugu stranu unutar tog spektra.

Cinjecno stanje pokazuje da su sve tri etnije imale najveci prirastaj stanovnistva tokom mracnog doba komunizma koji je ubijao sve vjernike i doveo nas na prosjacki stap. Valjda kad bosnjackoj djeci vade zdrave zube(ref Muderis Halilovic), cisto iz nacionalistickih razloga, onda plodnost bude veca, treba napravit studiju o tome. Danas imamo previse zdrave zube, pa nemamo djece.
SaraFina

#54933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Novak20 wrote: 22/01/2026 09:29
SaraFina wrote: 22/01/2026 01:33
pemanapemani wrote: 22/01/2026 01:22

Pa i red je da Hrvati sjebu HDZ, posebno oni najlegitimniji sa dvojnim državljanstvom.
Ko će vam biti saradnici, mene pretjerano ne interesuje
Uskoro 😇
:lol:

Smiješni ste sa tim političkim promišljanjima i rezonima djece i starih cura/momaka.

Nije ni čudo što vam se pakosne želje glede Hrvata u BiH nisu ostvarile. :D
Oooo pa di si ti? Što smiješna? Realnost je da će Vukanovic, Pandurevicka (NASA snaha) i mnogi drugi krenuti na Čovketa. Kad im omogucimo da udju u vlast. A mi cemo ih bodriti i sokoliti novim izbornim ciklusom. I vuk sit i ovce na broju. 😇
Last edited by SaraFina on 22/01/2026 15:04, edited 1 time in total.
vee-jay

#54934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

svakih par mjeseci, SDA pruzi ruku spasa Dodiku

Image

ako ljudi i nakon ovog svega ponovo glasaju za SDA,
onda BiH nista drugo nije ni zasluzila
ljubijankic

#54935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

vee-jay wrote: 22/01/2026 14:50

svakih par mjeseci, SDA pruzi ruku spasa Dodiku

Image

ako ljudi i nakon ovog svega ponovo glasaju za SDA,
onda BiH nista drugo nije ni zasluzila
0 ljudi ce nakon ovog promjeniti misljenje o SDA. Njihovi glasaci ne razmisljaju
SaraFina

#54936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Novak20 wrote: 22/01/2026 12:06
dr_Evil wrote: 22/01/2026 11:49
Novak20 wrote: 22/01/2026 11:33

Zašto si tako siguran u ovo boldirano kada znam da ti nije mrsko gledati u povijesne fakte ?

Koliko ja znam u jednom momentu je početkom 18. stoljeća na prostoru osmanske BiH je prema procjenama bilo oko 100 tisuća katolika, a 1870. godine 225 tisuća "katolika" prema popisu u Pašaluku.

Katolici su u više navrata bježali glavom bez obzira iz rahatluka Tamnog vilajeta u brojkama od preko 50 ili preko100 tisuća. A nije bilo "fašističkog" HDZ.

Vise navrata je upitno, vjerovatno najveca bjezanija katolika desila se kad je Eugen zapalio Sarajevo, kazu da je tad oko 100tisuca pobjeglo za njim. Znam da je bilo par manjih zbjegova prilikom upada mlecana u zemlju hercega od svetog save, ali nije to bas tako znacajno bilo. Iskreno ne znam otkud i ova brojka od 100.000 za Eugenom, mislim da bih je sa rezervom uzimao, ali u svakom slucaju nemam drugi podatak pa moram uzeti da je tacan.

Ne bih ulazio zasto je broj katolika bio nizak u BiH, historijski tesko da cemo se sloziti oko toga, ali nije zbog zuluma tamnog vilajet, makar to nije jedan od glavnih faktora.

P.S. ako je tvoj broj 225tisuca tacan, onda si upravo sebi dokazao da je bilo vise ;). 1870 se tesko moglo bilo sta prebrojatai zbog teroristickog rusenja sistema, ali oko 1815-e je bila procjena na 250.000.

Ima tih procjena jos dosta raznih.

Da li ti mislis da danas bosanskih Hrvata ima vise od 250.000? Ili da nas u BiH im vise od 2.5mil ukupno?
Naravno da Hrvata u BiH i danas ima više od 225 tisuća. U BiH trenutno nema više od 2,5 milijuna ljudi.

Prazne se bošnjačka sela i mahale ovdje gdje ja živim kao i srpske pustahije. Bijela kuga i migracije iz BiH su danak političkim svađama, nezrelosti, lošoj ekonomiji i ovim ludim - modernim vremenima uopće.

Slažem se sa tobom da će nas nevolje u BiH poklopiti sve bez razlike.
Vi nemate samo problem sto vas je 225.000. vi imate niz i drugih problema: nemate niti jedan politicki, administrativne ili kulturni centar, zbijeni ste u enklave po SB tj ono sto vas je preostalo, Mostar niste uspjeli demografski „zauzeti“ i postati vecina (iako ste sve resurse ulozili u to), HDZ vas i dalje lozi ugrozbom i zlim Bosnjacima koji vas obespravljuju (a Dragan vas je upravo pomnozio s nulom i zacementirao da ste u BiH manje vrijedni od hercegovackih sunarodnjaka). Vas maksimum je bio kad ste dobili ono šupacki IZ. No niste Ni sa tim profitirali. Kao sto vidimo iz prilozenog. Sve dalje po vas, ici ce silaznom putanjom. Ako Covic i HDZ misle da ce za vijek vijekova kasirati 33% vlasti na drzavnoj i 50% vlasti na federalnoj razini, dobro su se shebali. Iduci popis ili uvodjenje stranaka iz r.s s kojim nema dil, vodi sta mislis gdje? Nisu ni Srbi budale. Fakat ne kuzim iz cega taj HDZ i vi koji ga podrzavate cepice optimizam? Samo produzavate golgotu.
Sami kazete nema nas brojcano i opali smo totalno. A onda bi ono egomanijacki prijetili sa HR i HVO i rafalima. Trazili maksimum. Da ste pametni zadoviljite se tim IZ i tisina
Sve drugo sto budete trazili, idete na restart. Znaci vidi vas u bezdan. Bez dna. Politicki. Ne fizicki. Ne mislim nikog progoniti i sl.
dr_Evil

#54937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Zanimljivo vidjenje, dok bih ja rekao da HDZ vodi makar 4:2 u ovoj utrci za reorganizaciju FBiH.

Dok BH drustvo:Masoni je 0:100, i to su oni u gostima.

I sve dok su postovi mi i oni - bit ce 0:100.
Novak20

#54938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

dr_Evil wrote: 22/01/2026 14:32
Novak20 wrote: 22/01/2026 14:18

Pa tim poslom se trebaju baviti historičari, a ne mi forumski "političari". Najgora stvar i jeste izvrtanje historijskih činjenica i manipulacija brojevima koje se ne daju provjeriti radi nekakvog političkog interesa. To savršeno dobro razumijem i odvajam od ozbiljne politike.

Ma moze se bavit ko hoce, samo je pitanje iz kojih se razloga ko bavi. Valjda imamo pravo na svoje hobije, politika i historija takodjer mogu biti hobi, samo eto sto od njih dobijemo tlak i secer. Ne bih da pisem strucni rad ili knjigu iz historije, za takvo sto nemam potrebno obrazovanje, ali mozemo vjerovatno i ja i ti napisati post na kljixu.

Kad rekoh da je bilo pod tamnim vilajetom vise - pa ne slagah. Valjda ces se i ti slozit sa tim, naravno ja cu se slozit mozda ne uvijek, velike su razlikeu u ukupnom broju stanovnistva kroz periode. I naravno da sam to mislio kao komentar na politiku HDZ-a, koja jeste uspjela isprazniti BH bazen Hrvata. Ono sto je bilo onomad Hercegovina citav svijet naseli, a sebe ne raseli vise ne vrijedi. Sta da tek kazemo za Posavinu.

Isto mogu upotrijebiti i za SDA/Trojka, ili SDS/SNDS, stim da kod spektra SDA/Trojka nemamo zaista ovakvo slijepo pracenje jedne politike, to jest postoji pluralizam koji ce javno osuditi ako nista makar onu drugu stranu unutar tog spektra.

Cinjecno stanje pokazuje da su sve tri etnije imale najveci prirastaj stanovnistva tokom mracnog doba komunizma koji je ubijao sve vjernike i doveo nas na prosjacki stap. Valjda kad bosnjackoj djeci vade zdrave zube(ref Muderis Halilovic), cisto iz nacionalistickih razloga, onda plodnost bude veca, treba napravit studiju o tome. Danas imamo previse zdrave zube, pa nemamo djece.
Politika HDZ i svih drugih stranaka u BiH je sranje ali ne prave stranke djecu. Na strankama je da omoguće roditeljima djece sigurnu egzistenciju, mrvu sigurnosti i optimizma te sadržaja koji ih vežu za jedno mjesto.

Činjenica je da svi idu iz BiH i da se linja njena "leopardova koža". To je proces koji stranke u BiH neće zaustaviti pa ne vrijedi da ti odgovaram za Posavinu ili možda Sarajevo isto kao što ti ne možeš odgovoriti za odlaske Bošnjaka iz Istočne Bosne, RS ili Krajine bez obzira na pluralizam bošnjačkih stranaka.
SaraFina

#54939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

HDZ i @Novak20 misle da ce im neko na lijepe oci davati udio u vlasti na federalnoj i drzavnoj razini i hraniti HDZ i njegove uhljebe. Pa gdje to ima? Hrvatska mislim da ce na ho ruk osigurati HDZ-u politicki polozaj. I da se niko nece sjetiti ama bas nikad da taj politicki polizaj malobrojnih Hrvata a prvenstveno HDZ-a preispita i „obori“.

Meni je ovo ludilo. Sto treba ta HR politika da drzi nas kao malo vode na dlanu, jer poklanjamo i 50% vlasti u FBIH a i 33 na drzavnoj razini. Oni prijete nama i idu uz nos. Fakat budale. Nemaju se siliti ni po cemu, ali se sile kao da su USA. Treba to shebati do kraja.
Last edited by SaraFina on 22/01/2026 15:19, edited 1 time in total.
dr_Evil

#54940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 22/01/2026 15:12
Politika HDZ i svih drugih stranaka u BiH je sranje ali ne prave stranke djecu. Na strankama je da omoguće roditeljima djece sigurnu egzistenciju, mrvu sigurnosti i optimizma te sadržaja koji ih vežu za jedno mjesto.

Činjenica je da svi idu iz BiH i da se linja njena "leopardova koža". To je proces koji stranke u BiH neće zaustaviti pa ne vrijedi da ti odgovaram za Posavinu ili možda Sarajevo isto kao što ti ne možeš odgovoriti za odlaske Bošnjaka iz Istočne Bosne, RS ili Krajine bez obzira na pluralizam bošnjačkih stranaka.
Pa naveo sam da stranke SDA/Trojka takodjer prazne - s napomenom da postoji pluralizam i kriticko izrazavanje. Sto u HDZ spektru stranaka ne postoji.

Imao kriticku misao ili ne ucinak je isti. SDA/Trojka nije nista uradila da vrati Bosnjake u Focu ili Gacko, ili ti ga hadzije su sebi podijelili rejone.

Ali eto, opet meni lakse kad ima ta kriticka misao, makar ce negdje ostati zapisano da bosanski muslimani, za razliku od bosanskih katolika nisu sapatom pali - iako je ucinak isti.
SaraFina

#54941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

dr_Evil wrote: 22/01/2026 15:08 Zanimljivo vidjenje, dok bih ja rekao da HDZ vodi makar 4:2 u ovoj utrci za reorganizaciju FBiH.

Dugorocno HDZ je stranka koja ce po.. ti na svim razinama vlasti. Mogu se siliti. Vidjecemo dokle.
I Srbi ce reci dosta. Cemu poklanjati 33% vlasti na drzavnoj razini populaciji od 200.000. dok 800.000 Srba i 1,4 miliona bosnji ima isto 33%.
Last edited by SaraFina on 22/01/2026 15:23, edited 1 time in total.
Novak20

#54942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

SaraFina wrote: 22/01/2026 15:16 HDZ i @Novak20 misle da ce im neko na lijepe oci davati udio u vlasti na federalnoj i drzavnoj razini i hraniti HDZ i njegove uhljebe. Pa gdje to ima? Hrvatska mislim da ce na ho ruk osigurati HDZ-u politicki polozaj. I da se niko nece sjetiti ama bas nikad da taj politicki polizaj malobrojnih Hrvata a prvenstveno HDZ-a preispita i „obori“.

Meni je ovo ludilo. Sto treba ta HR politika da drzi nas kao malo vode na dlanu, jer poklanjamo i 50% vlasti u FBIH a i 33 na drzavnoj razini. Oni prijete nama i idu uz nos. Fakat budale. Nemaju se siliti ni po cemu, ali se sile kao da su USA. Treba to shebati do kraja.
:lol: :lol: :lol:

Dođi i s.ebi. Nitko ti ne brani.
SaraFina

#54943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Novak20 wrote: 22/01/2026 15:21
SaraFina wrote: 22/01/2026 15:16 HDZ i @Novak20 misle da ce im neko na lijepe oci davati udio u vlasti na federalnoj i drzavnoj razini i hraniti HDZ i njegove uhljebe. Pa gdje to ima? Hrvatska mislim da ce na ho ruk osigurati HDZ-u politicki polozaj. I da se niko nece sjetiti ama bas nikad da taj politicki polizaj malobrojnih Hrvata a prvenstveno HDZ-a preispita i „obori“.

Da ti ponovim.

I Srbi ce reci dosta. Cemu poklanjati 33% vlasti na drzavnoj razini populaciji od 200.000. dok 800.000 Srba i 1,4 miliona bosnji ima isto 33%.
Novak20

#54944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

SaraFina wrote: 22/01/2026 14:44
SaraFina wrote: 22/01/2026 01:33

Uskoro 😇

Smiješni ste sa tim političkim promišljanjima i rezonima djece i starih cura/momaka.

Oooo pa di si ti? Što smiješna? Realnost je da će Vukanovic, Pandurevicka (NASA snaha) i mnogi drugi krenuti na Čovketa. Kad im omogucimo da udju u vlast. A mi cemo ih bodriti i sokoliti novim izbornim ciklusom. I vuk sit i ovce na broju. 😇
Hoće li tada kada se i ako se ova tvoja lupetanja ostvare Bošnjaci vratiti u RS ili na neki drugi način ovladati njime ?
dr_Evil

#54945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

SaraFina wrote: 22/01/2026 15:18
dr_Evil wrote: 22/01/2026 15:08 Zanimljivo vidjenje, dok bih ja rekao da HDZ vodi makar 4:2 u ovoj utrci za reorganizaciju FBiH.

Dugorocno HDZ je stranka koja ce po.. ti na svim razinama vlasti. Mogu se siliti. Vidjecemo dokle.
Jest eto, SNSD ce pristati da bude fight 1:1, dok sa HDZom u vlasti ima 2:1 protiv drzave i mogucnost rusenja svih zakona koji vode prema EU i NATO-u.

Da se odmah ogradim, ne mislim da SDA/Trojka je uvijek ta koja igra utakmicu za drzavu, nego naprotiv cesto je to 3:0 kao sto smo vidjeli danas u NSRS.

Iskreno zivis tu u nekom oblaku, previse gledas "mi" i "oni", i u toj bajci "mi" uvijek smo good guys.
Novak20

#54946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

dr_Evil wrote: 22/01/2026 15:17
Novak20 wrote: 22/01/2026 15:12

Pa naveo sam da stranke SDA/Trojka takodjer prazne - s napomenom da postoji pluralizam i kriticko izrazavanje. Sto u HDZ spektru stranaka ne postoji.

Imao kriticku misao ili ne ucinak je isti. SDA/Trojka nije nista uradila da vrati Bosnjake u Focu ili Gacko, ili ti ga hadzije su sebi podijelili rejone.

Ali eto, opet meni lakse kad ima ta kriticka misao, makar ce negdje ostati zapisano da bosanski muslimani, za razliku od bosanskih katolika nisu sapatom pali - iako je ucinak isti.
Sve ti je to moralna utjeha jer su rezultati svih stranaka i politika katastrofa.

Hrvati su natjerani na borbu za politički opstanak i nemaju luksuz kritike i pluralizma,

Bošnjaci imaju pluralizam i kritičku misao ali nemaju način da izađu na kraj sami sa sobom a kamo li sa Srbima i Hrvatima.
SaraFina

#54947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Novak20 wrote: 22/01/2026 15:25
SaraFina wrote: 22/01/2026 14:44

Hoće li tada kada se i ako se ova tvoja lupetanja ostvare Bošnjaci vratiti u RS ili na neki drugi način ovladati njime ?
Treba biti realan. I Pragmatik. Ako ce Srbi na drzavnoj razini s nama izbaciti HDZ i kasnije pomoci da sanira steta nastala nametanjem IZ, ja sam za suradnju s njima. Jer i vi to isto radite. Treba im otvoreno podvuci da samostslnost ne e nikad dobiti i da ne postoji Bosnjo koji ce im to dati. Ali da cemo pomagati onim koji su fleksibilni za nas da dodju na vlast hocemo. Pa i cetaljskom SDS-U. Si?

Ako vas stozernik moze ici na obljetnice sumske. Mozemo i mi pregrmiti cetalje u vlasti.
Novak20

#54948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

SaraFina wrote: 22/01/2026 15:23
Novak20 wrote: 22/01/2026 15:21

Da ti ponovim.

Srbi u RS se ne boje Hrvata u BiH niti Bošnjaka.

Boje se Hrvatske pa ako im je do fajta mogu te poslušati. :D
SaraFina

#54949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

dr_Evil wrote: 22/01/2026 15:26
SaraFina wrote: 22/01/2026 15:18

Jest eto, SNSD ce pristati da bude fight 1:1, dok sa HDZom u vlasti ima 2:1 protiv drzave i mogucnost rusenja svih zakona koji vode prema EU i NATO-u.

Da se odmah ogradim, ne mislim da SDA/Trojka je uvijek ta koja igra utakmicu za drzavu, nego naprotiv cesto je to 3:0 kao sto smo vidjeli danas u NSRS.

Iskreno zivis tu u nekom oblaku, previse gledas "mi" i "oni", i u toj bajci "mi" uvijek smo good guys.
Nije SNSD vjecan. Niti ce Mile jos 50 zivjeti. Dugorocno HDZ nema razloga za optimizam. A ni ove forumske prikolice i dousnici. Trenutno stanje, nije mjerilo da ce ovako biti za pet godina. A ne za 10 ili 15.
dr_Evil

#54950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 22/01/2026 15:30
Sve ti je to moralna utjeha jer su rezultati svih stranaka i politika katastrofa.

Hrvati su natjerani na borbu za politički opstanak i nemaju luksuz kritike i pluralizma,

Bošnjaci imaju pluralizam i kritičku misao ali nemaju način da izađu na kraj sami sa sobom a kamo li sa Srbima i Hrvatima.
Iskreno mislim da je borba za politicki opstanak lazna, i da je nedostatak pluralizma samo isprika za vladavinu velikog vodje.

Uz postojeci ustavni/zakonski okvir to jest gdje se bira sa kantona, to jest teritorije potpuno je jasno da ne postoje politicka ugrozba(dobra rijec).

Citava politicka zbrka je samo uvod za sljedeci korak sto je debljanje pereca. Stvaranje problema gdje ga nema, jednako po receptu sa sredine XIX stoljeca, ono ako je prosla onda mora proci i sada. Nije valjao svetostefanski ugovor ali je valjalo berlinski.

U svemu tome opet ce najveci teret nacionalist otici preko ledja stanovnika BiH. Bez obzira na to kako covjek razmisljao.
Post Reply