SDP
- kmirsad
#54876 Re: SDP
Netačno PDA nigdje nije decidno napisao. Decidno je napisao samo SDA.Napisao je doduše nacionalnih stranaka, Ostavio nićim nivoima da po svom nahođenju donose sud da li je PDA, nacionalna stranka.
A inaće, ide mi naćivce primjena izraza " nacionalna Stranka".Kako ga shvatiti. Da li to znači... pravo da branim interese svoje nacije, što ne mora biti negativno, ili pravo da opljačkam intrese svoje nacije...ili prvo... pravo... da bih poslije stekao ovo drugo pravo...mislim prvo te štitim, a onda te bjesomučno opljačkam.
A inaće, ide mi naćivce primjena izraza " nacionalna Stranka".Kako ga shvatiti. Da li to znači... pravo da branim interese svoje nacije, što ne mora biti negativno, ili pravo da opljačkam intrese svoje nacije...ili prvo... pravo... da bih poslije stekao ovo drugo pravo...mislim prvo te štitim, a onda te bjesomučno opljačkam.
- drug_profi
#54877 Re: SDP
Mislim da bi bilo ispravno ne nazvati stranke koje su nepoželjne nacionalnim (jer su haman sve pretezno narodnjačke stranke i sve su samim tim i nacionalne), nego treba reći da se neće praviti vlast sa strankama i ljudima koji su krivi za sadašnje stanje beznađa. Barem tamo gdje te ustav ne prisiljava da ih uzmes.
U nasem slucaju, ljudi u federaciji, koji nsiu glasali za SDA ili HDZ - nece SDA ili HDZ. Nismo birali SDP ili DF ili NS da bi oni spasavali SDA od zasluzene opozicije. Da smo htjeli SDA glasali bi za SDA. To je bar jasno.
U nasem slucaju, ljudi u federaciji, koji nsiu glasali za SDA ili HDZ - nece SDA ili HDZ. Nismo birali SDP ili DF ili NS da bi oni spasavali SDA od zasluzene opozicije. Da smo htjeli SDA glasali bi za SDA. To je bar jasno.
- kmirsad
#54878 Re: SDP
Mislim da mi uopšte nemamo nacionalne stranke.drug_profi wrote:Mislim da bi bilo ispravno ne nazvati stranke koje su nepoželjne nacionalnim (jer su haman sve pretezno narodnjačke stranke i sve su samim tim i nacionalne), nego treba reći da se neće praviti vlast sa strankama i ljudima koji su krivi za sadašnje stanje beznađa. Barem tamo gdje te ustav ne prisiljava da ih uzmes.
Prave nacionalne stranke štite svoju naciju, štiteči prava drugih nacija i ostalih. Ovo što mi pogrešno nazivamo nacionalnim strankama, generalno primjenjuči, bez ikakvih ograda i različitosti, isti krierij za sve, treba nazvati Lopovskim strankama.
Znači nečemo sa lopovskim strankama. A i lopovluka ima različitih.
Neko ukrade jabuku iz komšijskog dvorišta, a neko ukrade cijelu fabriku... ili čitavu privredu....etnički ili multietnički.
- bogoljub
#54879 Re: SDP
SDP sve Papa veći od Pape, sve generali poslije bitaka. Neće sa nacionalnim strankama u prevodu sa SDA.
NećeHDZu dozvoliti izborni zakon kakav oni žele . Neće ovo neće ono. Iz svih tih stavova da se zaključiti da oni ustvari nemaju pojma j kakvom ustrojstvu se BiH nalazi . Pa brate mili, uzmite malo obnovite osnovno gradivo. Bavite se sobom. Pola vlade Nermina Nikšića je pod krivičnim istragama. SDP ni feninga u klasama nema. Nikad gore stanje u ovoj stranci nije bilo.
Kongres treba da pošuta neke ljude ŠUT kartu i vozdra.
NećeHDZu dozvoliti izborni zakon kakav oni žele . Neće ovo neće ono. Iz svih tih stavova da se zaključiti da oni ustvari nemaju pojma j kakvom ustrojstvu se BiH nalazi . Pa brate mili, uzmite malo obnovite osnovno gradivo. Bavite se sobom. Pola vlade Nermina Nikšića je pod krivičnim istragama. SDP ni feninga u klasama nema. Nikad gore stanje u ovoj stranci nije bilo.
- Roccohljup
#54880 Re: SDP
Jel ovo na pomolu formiranje SDP spin-off stranke u tk?
OTVORENO PISMO Zabrinuti članovi ogorčeni vodstvom
Raskol u Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla: E, pa, neće da može, drugovi
Većina članova kantonalne organizacije je, sigurni smo, za ulazak u vlast sa PDA i SBB-om, s obzirom na to da trenutno ne postoji volja u SDP-u BiH da se ide u vlast sa SDA po vertikali
Avaz.ba
prije 1 sat
22
22
Nezadovoljni članovi kritični su prema predsjedniku Kantonalne organizacije
"Da li je Kantonalni odbor SDP-a Tuzlanskog kantona postao DJL-Društvo jednog lica?!", naslov je pisma koji su predsjedniku, Predsjedništvu kantonalne organizacije i medijima poslali "zabrinuti članovi" SDP-a Tuzlanskog kantona, kako su sebe nazvali.
Pismo prenosimo u cijelosti:
- Poštovani mediji, članovi i simpatizeri socijaldemokratske partije u Tuzlanskom kantonu, zaista nam je žao što na ovaj način moramo da pišemo predsjedniku i Predsjedništvu kantonalne organizacije, ali izgleda da je to jedini način da im uputimo poruke nezadovoljstva zbog načina na koji trenutno vode kantonalnu organizaciju.
Put kojim trenutno ide najjača kantonalna organizacija SDP-a u državi je, sigurno, put u propast.
Nažalost, kantonalna organizacija se pretvorila u društvo jednog, ili, hajde da kažemo, društvo dva-tri lica, koja su umislila da su veća od kantonalne organizacije i partije u cijelosti. O čemu se zapravo radi?!
Sve je počelo kampanjom za opće izbore 2018. godine i već tada se vidjelo da predsjednik Enver Bijedić i dva kandidata s liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona vode, isključivo, svoju privatnu kampanju, te dolaskom na skupove po općinskim organizacijama "volonteri“ Envera Bijedića, a koji su se "začešljali“ sada da budu ministri, savjetnici i ko zna šta već, su dijelili vizitke s likom i natpisom ova tri kandidata.
Zamislite, predsjednik samoprozvane najjače organizacije u državi kampanju mora voditi na način da pravi mini vizitkarte, a koje rade kandidati koje rijetko ko poznaje u tim sredinama. Već tada se vidjelo da će Tokić i Vujović sigurno ući u Skupštinu Tuzlanskog kantona, jer su bili dobro "pogurani“ predsjednikom Bijedićem i svim resursima KO SDP-a BiH Tuzla.
Nažalost, nakon izbora se pokazalo da osobe koje vode kantonalnu organizaciju nemaju jasan cilj i pravac. Tako se, primjera radi, dešavalo da istog dana ujutro pojedini članovi KO SDP-a BiH Tuzla dogovore s Kukom i PDA vlast, a već istog dana uvečer dogovore sa živiničkim hodžom hihom.
U isto vrijeme dok oni to dogovaraju, vodila se snažna antikampanja protiv aktuelnog predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, jer ko fol nam centrala i Sarajevo ne dozvoljavaju ulazak u vlast na nivou TK.
Nikada, jasno i glasno, predsjednik Bijedić nije rekao da nam je na jednoj od sjednica Glavnog odbora bilo dozvoljeno koalirati sa SDA, ali da su to on i njegova "srčana“ ekipa snažno odbili. Već na idućoj sjednici tražili su da im se dozvoli ulazak u vlast sa SDA.
Zamjenom teza, u Tuzlanskom kantonu se "napumpala“ atmosfera da nam Sarajevo ne da u vlast, pri tome ne govoreći članovima SDP-a u Tuzlanskom kantonu da nam Glavni odbor SDP-a (među kojima je mnogo članova iz drugih kantona) ne dozvoljava ulazak u vlast sa SDA, dok vlast sa PDA nam niko ne brani.
Većina članova kantonalne organizacije je, sigurni smo, za ulazak u vlast sa PDA i SBB-om, s obzirom na to da trenutno ne postoji volja u SDP-u BiH da se ide u vlast sa SDA po vertikali. Također, jedan od glavnih argumenata "srčane“ ekipe Envera Bijedića koja se bori za vlast sa SDA u Tuzlanskom kantonu je bilo to da se u Sarajevu ne poštuje mišljenje najjače kantonalne organizacije.
OK, ali kako se onda ne poštuje unutar kantonalne organizacije mišljenje najjače gradske/općinske organizacije na Tuzlanskom kantonu?!
I tako je kantonalna organizacija koja je nekad ranije bila najdemokratičnija u državi, organizacija koja je uvažavala tuđa mišljenja, bez obzira da li se rukovodstvo s tim slagalo ili ne, postala društvo jednog, dva ili tri lica, a u kojem se na važnosti daje samo „odabranima“ i onima koji su za vlast sa SDA. Svi oni koji su protiv ove koalicije, jednostavno su šikanirani, odbačeni, "stavljaju se u ćoše“ i njihov stav i mišljenje se ne pikaju.
Zbog svega toga, postoji velika mogućnost i da se Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona pocijepa te postane nejedinstven. Jer, ko će objasniti građanima Tuzlanskog kantona da su 2/10 poslanika stavili svoj potpis na neki zahtjev koji je pripremala SDA?!
Kako objasniti članovima i simpatizerima SDP-a u Tuzlanskom kantonu da ćemo zbog „Gradačačkog lobija“ za vlast sa SDA, ipak ostati opozicija u kantonu gdje smo ostvarili pobjedu na općim izborima.
Kako objasniti članovima kantonalne organizacije da i šest mjeseci nakon izbora Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla još na dnevni red nije stavio analizu općih izbora 2018. godine?! Kako objasniti članovima kantonalne organizacije da još nije predočen finansijski izvještaj, pa da članovi KO SDP-a BiH Tuzla vide kako i gdje su trošeni novci za predizbornu kampanju?!
Izgleda da je mnogima bitnije da kupe nove Ray-Ban naočale, stave torbicu preko markirane košulje i postanu ministri ispred SOCIJALDEMOKRATSKE partije. E, pa, neće da može, DRUGOVI!
- bunk
#54881 Re: SDP
Pa dobro sta ovdje ko hoce a sta nece u pizdu materinu 
- drug_profi
#54882 Re: SDP
Pola Vlade NN je bilo iz SDA, tako da bi bilo bolje da navedeš tačno poimenice te ministre i zamjenike, ako hoćeš da ti se argument uvaži.bogoljub wrote:SDP sve Papa veći od Pape, sve generali poslije bitaka. Neće sa nacionalnim strankama u prevodu sa SDA.
- kmirsad
#54883 Re: SDP
Nisam ja ovo napisao, majke mi... a mogao sam... i mnogo bolje i mnogo argumentovanije...
https://avaz.ba/kantoni/tuzlanski-kanto ... ze-drugovi
Većina članova kantonalne organizacije je, sigurni smo, za ulazak u vlast sa PDA i SBB-om
- Roccohljup
#54884 Re: SDP
Traži avaz dopisnike i novinare.....kmirsad wrote:Nisam ja ovo napisao, majke mi... a mogao sam... i mnogo bolje i mnogo argumentovanije...
Većina članova kantonalne organizacije je, sigurni smo, za ulazak u vlast sa PDA i SBB-om
-
polacijela
#54885 Re: SDP
SBB mora dati sve od sebe da PDA na TK ostavi u životu, otud ovi pamfleti po Avazu.
Zašto bi iko u SDPu zdrave pameti bio za ulazak SDPa u koaliciju sa kriminalnim krilom SDA?
Bolje pustiti da se SDA i PDA dogovore, nego potonuti dublje od dna u koaliciji s mafijašima Vučićevog koncepta vladanja.
Zašto bi iko u SDPu zdrave pameti bio za ulazak SDPa u koaliciju sa kriminalnim krilom SDA?
Bolje pustiti da se SDA i PDA dogovore, nego potonuti dublje od dna u koaliciji s mafijašima Vučićevog koncepta vladanja.
- Capsicum
#54886 Re: SDP
Jel Konaković išta kriv za sadašnje stanje beznađa? Jel Kukić? Jel Radončić? Jel ASDA?drug_profi wrote:Mislim da bi bilo ispravno ne nazvati stranke koje su nepoželjne nacionalnim (jer su haman sve pretezno narodnjačke stranke i sve su samim tim i nacionalne), nego treba reći da se neće praviti vlast sa strankama i ljudima koji su krivi za sadašnje stanje beznađa. Barem tamo gdje te ustav ne prisiljava da ih uzmes.
- drug_profi
#54887 Re: SDP
Mozemo uzeti da postoji krivica jer je bio dio sistema, ali isto tako i da je on istupajuci iz SDA rekao razloge zbog kojih istupa i da su ti razlozi upravo sukladni tome sto BH blok zagovara.Capsicum wrote:Jel Konaković išta kriv za sadašnje stanje beznađa? Jel Kukić? Jel Radončić? Jel ASDA?drug_profi wrote:Mislim da bi bilo ispravno ne nazvati stranke koje su nepoželjne nacionalnim (jer su haman sve pretezno narodnjačke stranke i sve su samim tim i nacionalne), nego treba reći da se neće praviti vlast sa strankama i ljudima koji su krivi za sadašnje stanje beznađa. Barem tamo gdje te ustav ne prisiljava da ih uzmes.
Ja i pored svega mislim (dapace znam) dosta ljudi u toj istoj SDA (pa i par njih iz HDZ) koje smatram postenim i sa obrazom. Međutim te i takve ljude ove stranke neće postaviti na odgovorna mjesta jer ih nemaju cime ucijeniti. Pa onda ide prvo neko nize mjesto, tipa neki upravni odbor pa te ubijede da uradis nesto na rubu zakona, pa te onda ucjenjuju time da uradis nesto sto je protiv zakona i onda te imaju i spreman si kadar.
E sad je stvar samo jesi li svjestan mreze koja ti se plete i da li pristajes da postanes dio halke.
- Capsicum
#54888 Re: SDP
Konaković je bio alfa i omega SDA u Sarajevu i u prošlom i u pretprošlom izbornom ciklusu opštih izbora, iste te SDA po kojoj se pljuje sad kao i ranije. Sa Radončićem? I oni prihvatljivi? ASDA?drug_profi wrote:Mozemo uzeti da postoji krivica jer je bio dio sistema, ali isto tako i da je on istupajuci iz SDA rekao razloge zbog kojih istupa i da su ti razlozi upravo sukladni tome sto BH blok zagovara.Capsicum wrote:Jel Konaković išta kriv za sadašnje stanje beznađa? Jel Kukić? Jel Radončić? Jel ASDA?drug_profi wrote:Mislim da bi bilo ispravno ne nazvati stranke koje su nepoželjne nacionalnim (jer su haman sve pretezno narodnjačke stranke i sve su samim tim i nacionalne), nego treba reći da se neće praviti vlast sa strankama i ljudima koji su krivi za sadašnje stanje beznađa. Barem tamo gdje te ustav ne prisiljava da ih uzmes.
Ja i pored svega mislim (dapace znam) dosta ljudi u toj istoj SDA (pa i par njih iz HDZ) koje smatram postenim i sa obrazom. Međutim te i takve stranke neće postaviti na odgovorna mjesta jer ih nemaju cime ucijeniti. Pa onda ide prvo neko nize mjesto, tipa neki upravni odbor pa te ubijede da uradis nesto na rubu zakona, pa te onda ucjenjuju time da uradis nesto sto je protiv zakona i onda te imaju i spreman si kadar.
Jbt. napravili ste reprezentaciju SDA kadrova i sa njima nemate problema samo zato što više ne nose značku SDA na reveru. Pa Čengić je čak predlagao koaliranje sa HDZ i SBB. HDZ mu valjda nije nacionalna stranka. Ali samo nek je principijelno.
- drug_profi
#54889 Re: SDP
Nemoj mi se obracati u drugom licu mnozine jer ja nemam veze sa SDP-om osim sto sam sad glasao za njih jer su mi obecali da nece biti sa SDA.Capsicum wrote: Jbt. napravili ste reprezentaciju SDA kadrova i sa njima nemate problema samo zato što više ne nose značku SDA na reveru. Pa Čengić je čak predlagao koaliranje sa HDZ i SBB. HDZ mu valjda nije nacionalna stranka. Ali samo nek je principijelno.
Inace shvatam sta govoris. Ali cinjenica je da je SDA ostala ta ista neman, taj UZP koji unistava ovu zemlju. Svi koji su izasli iz nje imaju taj kredit da su sami izasli jer zele da mijenjaju stvari i za sad se ne moze dokazati suprotno.
Po rezultatima izbora, ustav ti nalaze da mora uzeti HDZ ako zelis vise nivoe vlasti i po meni bi to mozda i moglo da se prihvati, ako ce na taj nacin moci da se bilo sta promjeni u korist građana.
Treba biti jasno i tebi i svakome - u savezu sa SDA ne moze se NISTA promijeniti jer ONI su napravili ovaj sistem tako da njima ide na ruku i ne bi ti dali da im kvaris nesto. U koaliciji sa HDZ vjerovatno ne bi mogao nsita bitno promijeniti u federaciji, ali bi mogao kontrolisati protok novca prema kantonima i sa te pozcije mozda raditi na boljitku svih građana, pokazati hrvatskim glasačima da nisi aždaja koja majorizira i poturčava, i pozitivnim efektima vlasti mozda stvarati i pristalice svoje politicke opcije u tim podrucjima.
Do sada sve sto se desavalo zadnjih godina islo je na ruku Covicu. On je postao snazniji nego se ikad nadao i to sve radi toga sto Bosnjacka politika nije regovala onako kako je trebala, onda kada je trebala. Tako je Bake dva puta podigao SNSD i Dodika sa koljena, kada je samo malo jos trebalo da ga opozicija pridavi, pa na kraju on podavi opoziciju.
Vidis li tu neki uzorak, neko sumnjivo ponasanje, neku namjeru, neki plan...? To je ono zbog cega se mora jedna glava azdaji odsjeci da bi druge dvije mogao napasti.
-
pemanapemani
#54890 Re: SDP
Kako se god okrene, neradnički šupak Komšić je opet odnio "pobjedu".
On je uspio koalirati sa SDA i HDZ u prošlom mandatu. U ovom je već koalirao sa otpatcima iz SDA (Konaković i SBB), a evo sad i sa originalom potpisuje koaliciju.
Ostaje još Dodik i da se zaokruži najveća "principjelna" priča u našoj dragoj BiH.
I onda ono uzme sebi za pravo da nekome pametuje i sere o nekim principima.
On je uspio koalirati sa SDA i HDZ u prošlom mandatu. U ovom je već koalirao sa otpatcima iz SDA (Konaković i SBB), a evo sad i sa originalom potpisuje koaliciju.
Ostaje još Dodik i da se zaokruži najveća "principjelna" priča u našoj dragoj BiH.
I onda ono uzme sebi za pravo da nekome pametuje i sere o nekim principima.
- JThomas
#54891 Re: SDP
i da za godinu opet izbace u korist prve ljubavi koja zaborava nema, fahruda 
- bunk
#54893 Re: SDP
Citam intervju Niksica i kako rece da je Df dio "Bosnjackog bloka".
Zanima me sta on misli kako njegovu stranku vide ostali konstitutivni narodi osim Bosnjaka.
Zanima me sta on misli kako njegovu stranku vide ostali konstitutivni narodi osim Bosnjaka.
- Leverage
#54894 Re: SDP
Kolektiviteti nemaju mišljenje, pojedinci imaju mišljenje.
- bunk
#54895 Re: SDP
Ok.
Sta misle pojedinci iz ostala dva konstitutivna naroda ( osim Bosnjaka) koji izlaze na glasanje.
Sta misle pojedinci iz ostala dva konstitutivna naroda ( osim Bosnjaka) koji izlaze na glasanje.
- drug_profi
#54896 Re: SDP
To su isti pojedinci koji misle da je NS npr. srpska stranka.
Sto ne mora znaciti da su u pravu.
Sto ne mora znaciti da su u pravu.
- Leverage
#54897 Re: SDP
Pa svaki od tih pojedinaca ima svoj pojedinačni stav, neki sigurno misle da je SDP bošnjačka stranka ali ne vidim zbog čega bi se smatralo da su u pravu niti zbog čega bi bilo ko prilagođavao svoju politiku njihovim stavovima.bunk wrote:Ok.
- bunk
#54898 Re: SDP
Pa zaBoga valjda zato ne bi li nekad dali glas sdp.Leverage wrote:Pa svaki od tih pojedinaca ima svoj pojedinačni stav, neki sigurno misle da je SDP bošnjačka stranka ali ne vidim zbog čega bi se smatralo da su u pravu niti zbog čega bi bilo ko prilagođavao svoju politiku njihovim stavovima.bunk wrote:Ok.
- Leverage
#54899 Re: SDP
SDP ne može pretendovati da dobije glasove onih koji imaju takav stav sve dok imaju takav stav. Tu nema kompromisa, ne može se SDP prilagođavati regresivnim glasačima, to onda više nije SDP nego SDA.bunk wrote: Pa zaBoga valjda zato ne bi li nekad dali glas sdp.
Najveći problem SDP-a je taj što ne radi na tome da ljudi imaju drukčiji, progresivan stav, ne radi na edukaciji glasača iako je to jedina šansa za SDP.
-
putokaz1
#54900 Re: SDP
SDP ima svoju infrastrukturu u Gradskim sredinama
Tuzla,Lukavac,Gračanica,Gradačac i slično ostalo je TANKO
Izvlači ih ostatak Komunjara koji uvjek glasaju za SDP
Tuzla,Lukavac,Gračanica,Gradačac i slično ostalo je TANKO
Izvlači ih ostatak Komunjara koji uvjek glasaju za SDP