GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- dječak sa šibicama
#5476 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja samo znam da je prezident gras sindikata uduplao kucetinu od "neisplacenih plata".
Njih je pogresno nazvati mafijom, mafija su bili gospoda, ovo su sitni sibicari.
Njih je pogresno nazvati mafijom, mafija su bili gospoda, ovo su sitni sibicari.
- NEOPLAN
#5477 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Imam obraza zato sto je onaj kome sam ja "advokat" casno i posteno zaradio svoju platu i jos casnije i postenije trazi da mu se ta plata isplati, i smeta mu sto ga poistovjecujete sa kriminalcima koji su ojadili gras i pola drzave.vade_mecum wrote:ne znam sta mi vise dize pritisak: cinjenica da javni prevoz ne radi ili ovi GRAS-ovi dezurni advokati koji imaju obraza da se javljaju.
-
the_stick
#5478 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
naravno da ima malu platu i nije joj drago zbog toga... ali je tako kako je i svjesna je da zivi u drzavi u kojoj je prosjecna plata 800 km... svjesna je da ucitelji, nastavnici, profesori, policajci, vatrogasci i ostali, kojima je takodjer posao odgovoran i stresan imaju plate od 500 - 800 km... ali nekako su svi prihvatili da su im plate niske jer je takva situacija u drzavi, samo eto vozaci u grasu ne trebaju prihvatiti da se njihova plata prilagodi standardu?zateznistub wrote:Ja cu ti odgovoriti: nema smisla, ali ne zato sto vozac ima "veliku" platu, nego zato sto tvoja suprug ima malu kao doktor.the_stick wrote:evo ja sada pred sobom imam otvoren, javno dostupan, izvjestaj grasa za 2012. godinu... u njemu pise sljedece, u 2012. godini gras je u prosjeku imao 1721 uposlenog... prosjecni mjesecni trosak uposlenih je 1645 KM... uzmimo da je od tog iznosa topli 200 km, prosjecna bruto plata je 1445 KM.. uzmimo da su doprinosi cca. 65% od neto plate, prosjecna neto plata je 875 KM... dodamo tome 200 KM toplog, i dolazimo do prosjecnih neto primanja od 1.075 KM... ako vozaci imaju od 700 do 1100, ko onda ima tolika primanja da prosjek izadje na 1075?NEOPLAN wrote:
Zavisi koliko radnih sati imaju, od 700 do 1100 KM
kad se vec razbacujem ciframa, da dodam da je moja supruga doktorica (a mislim da smo svi svjesni koliko se skole, prakse i volontiranja mora proci da bi se moglo raditi kao doktor) i njena mjesecna primanja su nesto iznad 1100 KM, dakle nesto malo iznad prosjecnih primanja u grasu... i hajd sad ti meni iskreno reci, ima li to smisla?
- O'zone
- Globalni moderator
#5479 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
I zar stvarno niko pametan nema među 1720 radnika GRASA da kaže "ljudi hajmo razjebat kanton i vladu a ne naše korisnike nisu nam putnici krivi za loše stanje nego kanton i uhljupi koji tumaraju njegovim hodnicima"NEOPLAN wrote:Ne podcjenjujem ja nista. Doktori su malo placeni, to stoji. Ali onda i vozac ima pravo da kaze "kako cistacica u Telecomu ima 1400KM platu, zar ima logike da profesionalni vozac ima manju platu od cistacice"....swatch wrote: Ovdje jedino ti podcjenjujes fakultetsku diplomu. Ako mislis da je ok sto vazac sa mozda zvrsenom srednjom skolom i doktor imaju skoro istu platu debelo se varas.
I poenta je da ne strajkuju zbog male plate vec zato sto je ne isplacuju. Doprinosiu nisu uplaceni od novembra 2008 godine. Krediti su u zakasnjenju i do godinu dana (kako koja banka). Zdravstveno - knjizice se ovjeravaju po sistemu "u petak do 12 mozes doktoru". Vozila je sve manje, a niko nista ne poduzima. Cak su i ti isti sugavi radnici se odrekli dijela toplog obroka u tri-cetiri mjeseca da bi se mogli isplatiti novi minibusi jer bi minibuski sektor kolabirao bez njih. Krpe se nekako, svi nesto pokusavaju, jedino Kanton stoji i posmatra. Ceka da krepaju pa da razgrabe ono sto je ostalo.
Čisto sumnjam
-
swatch
#5480 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zasto mislis da Gras treba biti u povlastenijoj poziciji u odnosu na prosvjetne radnike? Prosvjetni radnici su tek neki dan primili februarsku platu, da li si to znao? Njih nisi vidio kako se spontano okupljaju u krugu skola, nego su odgovorno drzali predavanja, uredno dolazili na posao i radili svoj posao. Jesi li znao da je nastavnicima topli obrok debelo ispod onog u Grasu, znaci da su se ti ljudi davno odrekli dijela svog toplog obroka. Ti mislis da nastavnici u skolama imaju neophodna nastavna sredstva za rad, mislis da svi imaju nove racunare za svoje ucenike? Ja se dobro sjecam svoje profesorice i njenog kupovanja kreda i markera za table... Sitaucija u drzavi je katastrofalna ali ljudi i dalje odgovorno obavljaju svoje poslove jedino Gras tersa i strajkuje a u toj firmi najmanje ima pravih drzavljana BiH. Prosvjetni radnici takodje imaju kredite, i njih takodje banke zovu kad plata kasni. Povukao sam ti paralelu sa prosvjetom jer sam dobro upoznat sa njihovim stanjem pa ti sad malo razmisli o svemu.NEOPLAN wrote:Ne podcjenjujem ja nista. Doktori su malo placeni, to stoji. Ali onda i vozac ima pravo da kaze "kako cistacica u Telecomu ima 1400KM platu, zar ima logike da profesionalni vozac ima manju platu od cistacice"....swatch wrote: Ovdje jedino ti podcjenjujes fakultetsku diplomu. Ako mislis da je ok sto vazac sa mozda zvrsenom srednjom skolom i doktor imaju skoro istu platu debelo se varas.
I poenta je da ne strajkuju zbog male plate vec zato sto je ne isplacuju. Doprinosiu nisu uplaceni od novembra 2008 godine. Krediti su u zakasnjenju i do godinu dana (kako koja banka). Zdravstveno - knjizice se ovjeravaju po sistemu "u petak do 12 mozes doktoru". Vozila je sve manje, a niko nista ne poduzima. Cak su i ti isti sugavi radnici se odrekli dijela toplog obroka u tri-cetiri mjeseca da bi se mogli isplatiti novi minibusi jer bi minibuski sektor kolabirao bez njih. Krpe se nekako, svi nesto pokusavaju, jedino Kanton stoji i posmatra. Ceka da krepaju pa da razgrabe ono sto je ostalo.
- snaga_znanja
#5481 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Naravno dok su ojadjivali on je marljivo radio svoj posao i sutio na sve kriminalnosti. Svi radnici znaju sta se desava i kakve se mucke provode ali sute. Kad sutis samim tim i podrzavas taj kriminal...NEOPLAN wrote:Imam obraza zato sto je onaj kome sam ja "advokat" casno i posteno zaradio svoju platu i jos casnije i postenije trazi da mu se ta plata isplati, i smeta mu sto ga poistovjecujete sa kriminalcima koji su ojadili gras i pola drzave.vade_mecum wrote:ne znam sta mi vise dize pritisak: cinjenica da javni prevoz ne radi ili ovi GRAS-ovi dezurni advokati koji imaju obraza da se javljaju.
I zato jednom kad GRAS stvarno propadne ne bi trebalo biti nikome zao tih ljudi jer su sve ove godine sutili o kriminalu koji se tamo desava, a glas su dizali samo kada je nekolicini neki posao ili mucka ugrozen.
Ako neko misli da je ovaj strajk nema za cilj neki pritisak prema vladi koji je daleko od ociju grdno se vara.
A kakav polusvijet radi u GRAS-u jasno je vidljivo iz videa sa sastanka sindikata kada je bio prosli strajk. Kad ko ovce slusaju onog kriminalca.
Da ima pameti u ovoj drzavi vec bi specijalna jedinica obezbjedila sredstva za rad od moguceg unistavanja, a radnici dobili ultimatum od par sati da se vrate na posao ili da dodju po radne knjizice.
- zateznistub
#5482 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Tacno je da je situacija u zemlji odvratno losa, koliko me sjecanje sluzi strajkovali su i nastavnici i policija i doktori i s punim pravom su strajkovali.the_stick wrote: naravno da ima malu platu i nije joj drago zbog toga... ali je tako kako je i svjesna je da zivi u drzavi u kojoj je prosjecna plata 800 km... svjesna je da ucitelji, nastavnici, profesori, policajci, vatrogasci i ostali, kojima je takodjer posao odgovoran i stresan imaju plate od 500 - 800 km... ali nekako su svi prihvatili da su im plate niske jer je takva situacija u drzavi, samo eto vozaci u grasu ne trebaju prihvatiti da se njihova plata prilagodi standardu?
- Dr. Kuca
#5483 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gdje bola cisto i posteno, sa 37 autobusa i prihodom na cjelu firmu 15.000 KM mjesecno? I to je vlada kriva sto VI neradnici i lezihljebovici ne radite, nego pijete po radionicama i kancelarijama, a u nekim se cak organizuju orgije vodje sindikata? Ne seri!NEOPLAN wrote:Imam obraza zato sto je onaj kome sam ja "advokat" casno i posteno zaradio svoju platu i jos casnije i postenije trazi da mu se ta plata isplati, i smeta mu sto ga poistovjecujete sa kriminalcima koji su ojadili gras i pola drzave.vade_mecum wrote:ne znam sta mi vise dize pritisak: cinjenica da javni prevoz ne radi ili ovi GRAS-ovi dezurni advokati koji imaju obraza da se javljaju.
- NEOPLAN
#5484 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ima pametnih i poštenih ljudi al takvi ne mogu da dodđu do izražaja od mafije koja vodi i grad i preduzeće.O'zone wrote:I zar stvarno niko pametan nema među 1720 radnika GRASA da kaže "ljudi hajmo razjebat kanton i vladu a ne naše korisnike nisu nam putnici krivi za loše stanje nego kanton i uhljupi koji tumaraju njegovim hodnicima"NEOPLAN wrote:Ne podcjenjujem ja nista. Doktori su malo placeni, to stoji. Ali onda i vozac ima pravo da kaze "kako cistacica u Telecomu ima 1400KM platu, zar ima logike da profesionalni vozac ima manju platu od cistacice"....swatch wrote: Ovdje jedino ti podcjenjujes fakultetsku diplomu. Ako mislis da je ok sto vazac sa mozda zvrsenom srednjom skolom i doktor imaju skoro istu platu debelo se varas.
Čisto sumnjamNego su se navkli na "oni nama nema plata mi njima nema prevoza raja im jebe mater oni nama plate i mi vozimo do sljedeće plate"
- NEOPLAN
#5485 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dr. Kuca wrote:Gdje bola cisto i posteno, sa 37 autobusa i prihodom na cjelu firmu 15.000 KM mjesecno? I to je vlada kriva sto VI neradnici i lezihljebovici ne radite, nego pijete po radionicama i kancelarijama, a u nekim se cak organizuju orgije vodje sindikata? Ne seri!NEOPLAN wrote:Imam obraza zato sto je onaj kome sam ja "advokat" casno i posteno zaradio svoju platu i jos casnije i postenije trazi da mu se ta plata isplati, i smeta mu sto ga poistovjecujete sa kriminalcima koji su ojadili gras i pola drzave.vade_mecum wrote:ne znam sta mi vise dize pritisak: cinjenica da javni prevoz ne radi ili ovi GRAS-ovi dezurni advokati koji imaju obraza da se javljaju.
Izvini ali nisi upravu. Obicni radnici rade, crnce.
- NEOPLAN
#5486 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kako bolan sutio, od 2006 do danas svake godine bar dvije obustave saobracaja. A prije 2006 bar tri godine su se odrzavali strajkovi upozorenja i protesti u ponoc u pogonima firme.snaga_znanja wrote:
Naravno dok su ojadjivali on je marljivo radio svoj posao i sutio na sve kriminalnosti. Svi radnici znaju sta se desava i kakve se mucke provode ali sute. Kad sutis samim tim i podrzavas taj kriminal...
I zato jednom kad GRAS stvarno propadne ne bi trebalo biti nikome zao tih ljudi jer su sve ove godine sutili o kriminalu koji se tamo desava, a glas su dizali samo kada je nekolicini neki posao ili mucka ugrozen.
Ako neko misli da je ovaj strajk nema za cilj neki pritisak prema vladi koji je daleko od ociju grdno se vara.
A kakav polusvijet radi u GRAS-u jasno je vidljivo iz videa sa sastanka sindikata kada je bio prosli strajk. Kad ko ovce slusaju onog kriminalca.
Da ima pameti u ovoj drzavi vec bi specijalna jedinica obezbjedila sredstva za rad od moguceg unistavanja, a radnici dobili ultimatum od par sati da se vrate na posao ili da dodju po radne knjizice.
-
the_stick
#5487 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
strajkovali su i strajkuju, ali ne na nacin da se bilo ko ugrozi, a kamoli da se paralizuje grad... strajkovali su i doktori prije 4-5 mjeseci... tako sto u odabrali jedan sat u jednom danu da svim pacijentima kazu 'samo da znate da smo mi trenutno u strajku zbog cinjenice da su nam plate manje nego prije 5 godina, standard se povecao bla bla bla... ali vi zbog toga necete trpiti, izvolite kako vam mozemo pomoci'...zateznistub wrote:Tacno je da je situacija u zemlji odvratno losa, koliko me sjecanje sluzi strajkovali su i nastavnici i policija i doktori i s punim pravom su strajkovali.the_stick wrote: naravno da ima malu platu i nije joj drago zbog toga... ali je tako kako je i svjesna je da zivi u drzavi u kojoj je prosjecna plata 800 km... svjesna je da ucitelji, nastavnici, profesori, policajci, vatrogasci i ostali, kojima je takodjer posao odgovoran i stresan imaju plate od 500 - 800 km... ali nekako su svi prihvatili da su im plate niske jer je takva situacija u drzavi, samo eto vozaci u grasu ne trebaju prihvatiti da se njihova plata prilagodi standardu?
-
the_stick
#5488 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
definisi obicne radnike? hoces reci da 1720 ljudi crnci na cca. 300 aktivnih linija?NEOPLAN wrote:
- Dr. Kuca
#5489 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sto ne strajkujete protiv sindikata? Himzanije, Muminovica, Porce i Hujdura? Ti vam zlo nanose evo 7-8 godina? Za ono gore sam sve u pravu!NEOPLAN wrote:kako bolan sutio, od 2006 do danas svake godine bar dvije obustave saobracaja. A prije 2006 bar tri godine su se odrzavali strajkovi upozorenja i protesti u ponoc u pogonima firme.snaga_znanja wrote:
Naravno dok su ojadjivali on je marljivo radio svoj posao i sutio na sve kriminalnosti. Svi radnici znaju sta se desava i kakve se mucke provode ali sute. Kad sutis samim tim i podrzavas taj kriminal...
- dječak sa šibicama
#5490 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Uglavnom, poruka gras advokata je u sustini sljedeca, sta hocete gradjani, setajte, tabanajte, iako ste platili karte, radnici grasa nemaju pecat.
- NEOPLAN
#5491 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nisu u povlastenoj situaciji. I nedostatak krede u školi ne može se porediti sa nedostatkom kočnica. Od krede niko nije poginuo, a od neispravnih kočnica bgm jeste.swatch wrote: Zasto mislis da Gras treba biti u povlastenijoj poziciji u odnosu na prosvjetne radnike? Prosvjetni radnici su tek neki dan primili februarsku platu, da li si to znao? Njih nisi vidio kako se spontano okupljaju u krugu skola, nego su odgovorno drzali predavanja, uredno dolazili na posao i radili svoj posao. Jesi li znao da je nastavnicima topli obrok debelo ispod onog u Grasu, znaci da su se ti ljudi davno odrekli dijela svog toplog obroka. Ti mislis da nastavnici u skolama imaju neophodna nastavna sredstva za rad, mislis da svi imaju nove racunare za svoje ucenike? Ja se dobro sjecam svoje profesorice i njenog kupovanja kreda i markera za table... Sitaucija u drzavi je katastrofalna ali ljudi i dalje odgovorno obavljaju svoje poslove jedino Gras tersa i strajkuje a u toj firmi najmanje ima pravih drzavljana BiH. Prosvjetni radnici takodje imaju kredite, i njih takodje banke zovu kad plata kasni. Povukao sam ti paralelu sa prosvjetom jer sam dobro upoznat sa njihovim stanjem pa ti sad malo razmisli o svemu.
A i to sa prosvjetom je igra.
Jedan dan prošle sedmice dolaze u GRAS ljudi iz Kantona i kažu da nema para za GRAS zato što su te pare preusmjerene za plate prosvjeti.
Isti dan u prosvjetu stiže informacija da para za njih nema jer su pare proslijeđene GRAS-u za platu.
Nagradno pitanje: ĐE SU PARE?
- zateznistub
#5492 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kad su nastavnici strajkovali, djeca nisu isla u skolu pa su morala ici subotama da to nadoknadethe_stick wrote:strajkovali su i strajkuju, ali ne na nacin da se bilo ko ugrozi, a kamoli da se paralizuje grad... strajkovali su i doktori prije 4-5 mjeseci... tako sto u odabrali jedan sat u jednom danu da svim pacijentima kazu 'samo da znate da smo mi trenutno u strajku zbog cinjenice da su nam plate manje nego prije 5 godina, standard se povecao bla bla bla... ali vi zbog toga necete trpiti, izvolite kako vam mozemo pomoci'...zateznistub wrote:Tacno je da je situacija u zemlji odvratno losa, koliko me sjecanje sluzi strajkovali su i nastavnici i policija i doktori i s punim pravom su strajkovali.the_stick wrote: naravno da ima malu platu i nije joj drago zbog toga... ali je tako kako je i svjesna je da zivi u drzavi u kojoj je prosjecna plata 800 km... svjesna je da ucitelji, nastavnici, profesori, policajci, vatrogasci i ostali, kojima je takodjer posao odgovoran i stresan imaju plate od 500 - 800 km... ali nekako su svi prihvatili da su im plate niske jer je takva situacija u drzavi, samo eto vozaci u grasu ne trebaju prihvatiti da se njihova plata prilagodi standardu?
Kad su doktori strajkovali pacijenti nisu bili primani osim hitnih slucajeva...itd
Strajk nema smisla ukoliko niko za njega nece znati ili ga na svojoj kozi osjetiti.
Pa znas i sam da su u svijetu strajkovali raznorazni prevoznici od avio kompanija do zeljeznica pa putnici nisu mogli stici na svoje destinacije.
Po takvoj logici kakve veze imaju putnici kad strajkuju zeljenice negde cinimi se u Francuskoj jelde.
-
quarterback
#5493 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dok je meni stumpjumpera mogu se .ebat' i taksisti i gras

Last edited by quarterback on 03/04/2013 13:05, edited 1 time in total.
- NEOPLAN
#5494 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
the_stick wrote:definisi obicne radnike? hoces reci da 1720 ljudi crnci na cca. 300 aktivnih linija?NEOPLAN wrote:
Obični radnici su oni u radionicama, za volanima, kancelarijama (ne sefovi vec radnici), oni sto svakodnevno krpe sine, sto vise po onim zicama po gradu krpeci ih.
- NEOPLAN
#5495 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zato sto ih neko stiti izvana cim je Himzanija kupio Audija A4 i prezivljava sve direktore koji dodju i prodju.Dr. Kuca wrote: Sto ne strajkujete protiv sindikata? Himzanije, Muminovica, Porce i Hujdura? Ti vam zlo nanose evo 7-8 godina? Za ono gore sam sve u pravu!
- Dr. Kuca
#5496 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa zasto idete sa njim u propast? I strajkujete, te protiv ovog, te onog direktora? Kolko znam on se borio za ovu direktoricu, sta bi na kraju?
- dječak sa šibicama
#5497 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A jel samo meni komicna ova prica GRAS advokata koji "obicne radnike" GRAS-a predstavljaju haman ko Valesine Solidariste, ko one socijalisticke udarnike sa postera, revolucionare.... oni pate, trpe, samo cekas kad ce iz kruga na alipasinom izaci sa crvenim zastavama i krenuti u juris na ledeni dvorac....
Jbt, a kad ih kamera uhvati, sve cisti konformisti, ruke u djepovima i shush mush, ko ce koga zajebat. I tacno vidis onaj stav "dajte vi meni moje pare, i ja cu sutiti koliko treba i kad treba".
Sto ne rusite vlast? nego glasate za njih... isti ko taxisti, prvi su kad treba paradirati u predizbornoj kampanji sa sda zastavama, a onda kao ratuju protiv vlasti.
Sibicari.
Jbt, a kad ih kamera uhvati, sve cisti konformisti, ruke u djepovima i shush mush, ko ce koga zajebat. I tacno vidis onaj stav "dajte vi meni moje pare, i ja cu sutiti koliko treba i kad treba".
Sto ne rusite vlast? nego glasate za njih... isti ko taxisti, prvi su kad treba paradirati u predizbornoj kampanji sa sda zastavama, a onda kao ratuju protiv vlasti.
Sibicari.
- MuaDib
#5498 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
GRAS-ovci su prevršili svaku mjeru, u zaštiti svojih prava. Pa kad god dignu nos, građanima ne gine tabananje.
Od sada kad mi dođe revizor, iako imam kartu, samo ću mu reč nije mi bila plata, od čega da platim. Pa dokle više, ovo maltretiranje građana. Nek idu Bimi u Travnik pred Univerzitet, nek idu pred kantonalno Tužilaštvo koje ne radi svoj posao pa ne goni odgovorne, nek idu pred kanton koji ih je zajedno s njima doveo do agonije. A ne da ljudima uskraćuju prevoz. Mene ne interesuje to što pare od karata idu na kantonalni budžet, pa iz njega kapaju u GRAS. Ja sam im platio uslugu, a oni nek tuže one koji uzimaju njihova sredstva. Najbolji odraz stanja je u grasu, da revizori maltretiraju tri djevojke na tramvajskoj na Drveniji, a 3 metra od njih švercer kupona govori kupon, kupon, kupon..., i još se šprda s revizorima. A to su sve talovi i talovski odnosi koji se kreću od kancelarije direktora GRAS-a do garaže GRAS-a. Nek mi neko objasni kako im je iz remize nestalo 8 točkova tramvaja, a svaki ima oko 300 kila. Neka neko objasni zašto u depou trolejbusa stoje krntije preko 20 godina, koje se mogu preprodati u staro gvoždže, ili ih na rate ilegalno rastavljaju, pa zarađuju na metalu.
U GRAS treba uvesti prinudnu upravu i odrješiti joj ruke da u skladu s ekonomskom računicom reformiše preduzeće. Dalje predlažem da Grad Sarajevo preuzme sufinansiranje trolejbuskog i tramvajskog prevoza, te graskih linija autobuskog i minibuskog saobračaja, a prigradske opštine nek sufinansiraju linije od značaja za njih. Dalje, potrebno je uspostaviti jedinstveni GRAS-ov račun, a ne da ima pare idu preko kantona. Otpustiti višak radnika, koji ima par stotina i rasteretiti firmu, a kanton na sebe da preuzme kredite koje je politikanstski preuzeo u ime GRAS-a. Zatim reformisati sistem karata, tako npr. da karta na tramvajskoj liniji broj 3 bude 1,80 KM, a liniji broj 4, 5 i 6 1,50, liniji 2 1,30, liniji i liniji 1 1,10 KM, tako i za trole uraditi. Onda graske linije odrediti i njihovu cijenu prema km do 10 KM da bude 1KM, do 15 KM 1,5 KM. Toliko ima modela za reformu kompanije, ali niko nema mu*a da bilo šta pokrene. Jer njima trebaju javne kompanije iz kojih će musti pare.
Od sada kad mi dođe revizor, iako imam kartu, samo ću mu reč nije mi bila plata, od čega da platim. Pa dokle više, ovo maltretiranje građana. Nek idu Bimi u Travnik pred Univerzitet, nek idu pred kantonalno Tužilaštvo koje ne radi svoj posao pa ne goni odgovorne, nek idu pred kanton koji ih je zajedno s njima doveo do agonije. A ne da ljudima uskraćuju prevoz. Mene ne interesuje to što pare od karata idu na kantonalni budžet, pa iz njega kapaju u GRAS. Ja sam im platio uslugu, a oni nek tuže one koji uzimaju njihova sredstva. Najbolji odraz stanja je u grasu, da revizori maltretiraju tri djevojke na tramvajskoj na Drveniji, a 3 metra od njih švercer kupona govori kupon, kupon, kupon..., i još se šprda s revizorima. A to su sve talovi i talovski odnosi koji se kreću od kancelarije direktora GRAS-a do garaže GRAS-a. Nek mi neko objasni kako im je iz remize nestalo 8 točkova tramvaja, a svaki ima oko 300 kila. Neka neko objasni zašto u depou trolejbusa stoje krntije preko 20 godina, koje se mogu preprodati u staro gvoždže, ili ih na rate ilegalno rastavljaju, pa zarađuju na metalu.
U GRAS treba uvesti prinudnu upravu i odrješiti joj ruke da u skladu s ekonomskom računicom reformiše preduzeće. Dalje predlažem da Grad Sarajevo preuzme sufinansiranje trolejbuskog i tramvajskog prevoza, te graskih linija autobuskog i minibuskog saobračaja, a prigradske opštine nek sufinansiraju linije od značaja za njih. Dalje, potrebno je uspostaviti jedinstveni GRAS-ov račun, a ne da ima pare idu preko kantona. Otpustiti višak radnika, koji ima par stotina i rasteretiti firmu, a kanton na sebe da preuzme kredite koje je politikanstski preuzeo u ime GRAS-a. Zatim reformisati sistem karata, tako npr. da karta na tramvajskoj liniji broj 3 bude 1,80 KM, a liniji broj 4, 5 i 6 1,50, liniji 2 1,30, liniji i liniji 1 1,10 KM, tako i za trole uraditi. Onda graske linije odrediti i njihovu cijenu prema km do 10 KM da bude 1KM, do 15 KM 1,5 KM. Toliko ima modela za reformu kompanije, ali niko nema mu*a da bilo šta pokrene. Jer njima trebaju javne kompanije iz kojih će musti pare.
- Dr. Kuca
#5499 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A za koga ces glasat? Bili crveni jos gore bilo, kriminal cvjeto, dosli zeleni isto. Za koga? Za Radoncica? Da postanemo oficijalno Bosna Sadnjak? Neka hvala.
- NEOPLAN
#5500 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Covjece strajk protiv direktora. tj protiv persone, je bio samo dva puta, protiv Bime i protiv Hasana. Svi ostali su za bolje uslove rada, nova vozila, dijelove, platu. Evo sad se toliko nisko palo da se strajkuje za struju.Dr. Kuca wrote:Pa zasto idete sa njim u propast? I strajkujete, te protiv ovog, te onog direktora? Kolko znam on se borio za ovu direktoricu, sta bi na kraju?
Na sta bi sad licilo to hajmo strajkovati ne valja vodja sindikata....