Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
daramo

#5476 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by daramo »

seoBIH wrote:Ma ebay je ok. Dobit ces pare, no problem je što ja želim artikal, a ne pare. Drugi problem je što sve više sellera izbjegava BIH zbog debila koji dobiju artikal, ali kažu da nisu, pa dobiju i artikal i pare. Haram. Kako ih strah nije :S
Istina evo ja kupovao od jednog Korejca PC opremu, inače lik pošten prije toga imao dvije narudžbe od njega sve stiglo u roku, neki dan šaljem mu poruku zašto više ne šalje u BiH, kaže da je imao dosta refundova, ma znate kakav smo mi narod čim se vidi prilika za preveru, sumnjam da će skoro itko više i slati u BiH.
Nije ni čudo zašto smo jedina država u regiji za koju na aliju nema opcija dostave običnom poštom, dok ima čak i za Kosovo :roll:
adincebic

#5477 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by adincebic »

Kako se koristi TN? Nikad nisam kupovao preko eBaya, a planiram.

Sent from my iPhone using Tapatalk
w0rld

#5478 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by w0rld »

Znal ko gdje da provjerim TN, u Shipment details pise:
TN i Carrier: MiniPak TT
isx

#5479 eBay - Vaša iskustva

Post by isx »

adincebic wrote:Kako se koristi TN? Nikad nisam kupovao preko eBaya, a planiram.

Zavisno kojim postanskim servisom ti prodavac posalje robu, odes na stranicu te poste i uneses tracking broj u polje tracking.

A kad stigne u Sarajevo, ukucaj isti broj na posta.ba.
EFs-sarajevo

#5480 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by EFs-sarajevo »

Moze li se otvoriti paypal racun pomocu kartice Zagrebacke banke???
isx

#5481 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by isx »

EFs-sarajevo wrote:Moze li se otvoriti paypal racun pomocu kartice Zagrebacke banke???
Zagrebacka banka je iz Unicredit grupacije, prema tome Visa ili Visa electron, radit ce bez problema.
EFs-sarajevo

#5482 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by EFs-sarajevo »

KvaziExpert wrote:
EFs-sarajevo wrote:Moze li se otvoriti paypal racun pomocu kartice Zagrebacke banke???
PayPal racun mozes otvoriti za jednu minutu, bez bilo kakve kartice. Kartica se dodaje kasnije, i PayPal je prihvati ili odbije.
Ono sto sam htio reci je da mozes i sam probati, ako imas tu karticu, a niko se ne javi na temi.

Samo malo, koja je to banka, zar zagrebacka banka nije clanica unicredit grupe, jer unicredit karice rade (kao i intesa, raiffeisen, ... kreditne nlb, hypo,...)
Ako ces tek uzimati karticu, onda je bolje uzeti provjerenu, ili pitati u banci
ok, hvala
zikaba

#5483 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zikaba »

pozz,moze li mi neko objasniti kakva je sad situacija oko case kad artikal nije stigao,na sta da obratim paznju i tako te cake
Bumblebee

#5484 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Bumblebee »

zikaba wrote:pozz,moze li mi neko objasniti kakva je sad situacija oko case kad artikal nije stigao,na sta da obratim paznju i tako te cake
Nema tu puno filozofije i caka. Pokrenes case, navedes da artikal nije stigao. Nudi ti opciju povrata novca ili da se artikal opet posalje. Bitno je da ti prvo posaljes prodavcu poruku, da ga obavijestis da nije stiglo i eventualno pitas zasto. Kad eBay revidira case, tu komunikaciju vidi. Ako ti se prodavac ne javi, povrat ti je zagarantovan i to u roku od par dana.
zikaba

#5485 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zikaba »

Bumblebee wrote:
zikaba wrote:pozz,moze li mi neko objasniti kakva je sad situacija oko case kad artikal nije stigao,na sta da obratim paznju i tako te cake
Nema tu puno filozofije i caka. Pokrenes case, navedes da artikal nije stigao. Nudi ti opciju povrata novca ili da se artikal opet posalje. Bitno je da ti prvo posaljes prodavcu poruku, da ga obavijestis da nije stiglo i eventualno pitas zasto. Kad eBay revidira case, tu komunikaciju vidi. Ako ti se prodavac ne javi, povrat ti je zagarantovan i to u roku od par dana.
ma pocelo kasniti ,od 30 paketa 4-5 kasni i pocinje zezat :@,a prvi case sam samo otvorio i izabrao da hocu refound,i u onom dijelu za poruku korisniku napisao da mi nije stiglo i poslao tako,kad se case zatvara ?? sta ako se prodavac javi ?
_Reds_

#5486 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

zikaba wrote:
Bumblebee wrote:
ma pocelo kasniti ,od 30 paketa 4-5 kasni i pocinje zezat :@,a prvi case sam samo otvorio i izabrao da hocu refound,i u onom dijelu za poruku korisniku napisao da mi nije stiglo i poslao tako,kad se case zatvara ?? sta ako se prodavac javi ?
Prodavas se javi i zamolite da sacekas jos malo. Ja uvijek sacekam jos 10tak dana bar. ALi neka case-a otvorenog u slucaju da ne dođe. Ako doše, pošaljem poruku prodavcu, i zatvorim sam case.
dinooh

#5487 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

Pozitivno iznenaden. Narucio 4 futrole, dvije poslane u prosli ponedjeljak a dvije u prosli utorak. Tri do sada dosle, a fali jedna od utorka. Ocekujem i zadnju jer je kupljena kod istog sellera.
zikaba

#5488 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zikaba »

Prodavas se javi i zamolite da sacekas jos malo. Ja uvijek sacekam jos 10tak dana bar. ALi neka case-a otvorenog u slucaju da ne dođe. Ako doše, pošaljem poruku prodavcu, i zatvorim sam case.[/quote]
aha,hvala druze
Scarface_

#5489 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Scarface_ »

Po zakonskoj regulativi carinici mogu i otvore na sve sto sumnjaju da je preko 50 maraka,nije stvar u sumnjivim paketima nego u carini,ja sam narucio bar 50 paketa vrijednosti od 20-40 km i svi su prosli bez problema ali sam isto tako narucio skuplje stvari od oko 150 maraka jednom sam se izvukao dva puta platio carinu,posta pakuje otvorene pakete i naplacuje svoje usluge,jeste da je 50 maraka bas malo,mi se samo mozemo nadati da ce nam dozvoliti kupovinu do 100km bez carinjenja a na crnu listu na ebay bi mogli zbog toga zato sto vecina trazi povrat nova poslije 15-20 dana,i jos jednom da ponovim imam 180 transakcija na ebay od toga samo dva artikla nisu dosla jer ih vjerovatno prodavci nisu ni poslali,ove price kako smo pokradeni i osteceni ne piju vodu,to su samo malo tezi korisnici zbog kojih bi mogli doci na crnu listu na ebay.
adincebic

#5490 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by adincebic »

Ma nismo mi jedini koji trazimo rrfound, ima i gori.

kloniran

#5491 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

Scarface_ wrote:Po zakonskoj regulativi carinici mogu i otvore na sve sto sumnjaju da je preko 50 maraka,nije stvar u sumnjivim paketima nego u carini,ja sam narucio bar 50 paketa vrijednosti od 20-40 km i svi su prosli bez problema ali sam isto tako narucio skuplje stvari od oko 150 maraka jednom sam se izvukao dva puta platio carinu,posta pakuje otvorene pakete i naplacuje svoje usluge,jeste da je 50 maraka bas malo,mi se samo mozemo nadati da ce nam dozvoliti kupovinu do 100km bez carinjenja a na crnu listu na ebay bi mogli zbog toga zato sto vecina trazi povrat nova poslije 15-20 dana,i jos jednom da ponovim imam 180 transakcija na ebay od toga samo dva artikla nisu dosla jer ih vjerovatno prodavci nisu ni poslali,ove price kako smo pokradeni i osteceni ne piju vodu,to su samo malo tezi korisnici zbog kojih bi mogli doci na crnu listu na ebay.
Pa ti si onda neki sretni kupac, Ja imam eto dosta manje oko 60 dospjelih transakcija, al zato imam i oko 40 transakcija koje su ili ukradene ili nikad nisu ni poslane(a od toga bar 20 puta su mi se javili prodavaci sa slikom zapakovanog paketa koji su poslali i mojim podacima na njemu), kako onda to pije vodu???
Ako cemo zbog mene i slicnih meni na crnu listu onda i treba da idemo, jer ja svoj novac krvavo zaradim i ne interesuje me razlog zbog kojeg nije dosao artikal, ako ne dođe do dogovorenog vremena trazim svoj novac nazad pa makar bio i dolar.
I uvijek dignem case cim mi se otkljuca opcija i nakon javljanja prodavaca ostavim otvoreno do dana isteka case-a, ako do tada ne dođe onda uzimam novac nazad.

A to sto ti sebi dajes za pravo da nas ovdje nazivas lazovima je tvoj problem.
channel10

#5492 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by channel10 »

Gdje stimate ovu konverziju novca na paypalu? Na sta treba prebaciti, na paypal ili banku?

Maloprije neku sitnicu narucio i naplatise mi dolar po 1,54KM :-) . Sreca pa je sitno inace bi me oderali na vecoj sumi.
dinooh

#5493 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

channel10 wrote:Gdje stimate ovu konverziju novca na paypalu? Na sta treba prebaciti, na paypal ili banku?

Maloprije neku sitnicu narucio i naplatise mi dolar po 1,54KM :-) . Sreca pa je sitno inace bi me oderali na vecoj sumi.
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?p=9250119
channel10

#5494 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by channel10 »

dinooh wrote:
channel10 wrote:Gdje stimate ovu konverziju novca na paypalu? Na sta treba prebaciti, na paypal ili banku?

:thumbup: Znam da sam citao negdje, ali hajd sad nadji na ovolikom broju stranica i tri teme :) .

Preletio sam i ako sam dobro shvatio, treba prebaciti da mi banka preracunava, a ne Paypal? Tako je ili ne?

Danas sam napravio nekih 7-8 transakcija i na zadnjoj sam prebacio na banku, cisto onako da vidim koliko ce oni uzeti.
dinooh

#5495 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

channel10 wrote:
dinooh wrote:

:thumbup: Znam da sam citao negdje, ali hajd sad nadji na ovolikom broju stranica i tri teme :) .

Preletio sam i ako sam dobro shvatio, treba prebaciti da mi banka preracunava, a ne Paypal? Tako je ili ne?

Danas sam napravio nekih 7-8 transakcija i na zadnjoj sam prebacio na banku, cisto onako da vidim koliko ce oni uzeti.
Da, ovo izaberi Image
kloniran

#5496 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

channel10 wrote:
dinooh wrote:

banka najmanje uzima :D
channel10

#5497 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by channel10 »

Hvala obojici :thumbup: . Ispao sam skroz iz fazona jer nisam sigurno godinu dana nista narucivao ( mozda i vise ). I ovo sto sam narucio, narucio sam drugima ( uslugu napravio ) jer sam davno odustao od net kupovine zbog ovih hahara iz DHL, USP-a itd...

Znam da je prije banka obracunavala konverziju i mislio sam da je tako i sada dok nisam danas narucio par stvari i slucajno udjem u transakcije na paypal racunu i vidim cifru koja je veca nego sto bi trebala biti ( kod konverzije ). Vec je kasno bilo da bilo sta uradim je sam sve danasnje transakcije tako obavio ( preko paypal konverzije ) i eto samo sam zadnju odradio preko banke. Zato sam i pitao ovdje jer se sjecam da se o tome nekad davno pisalo, ali nisam znao na kojoj od ove tri teme o net kupovinama. Sve u svemu, danas sam doLJnji sigurno nekih 5KM zbog neznanja, ali nece vise :)
_Reds_

#5498 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

Ljudi,

Ima li ko iskustva, šta mi je raditi.

Ovako 15.08. su odaslana tri paketa prema meni iz ove centrlane pošte u Sarajevu. Sve tri su imala TN; Ja sam dobio dva.

Gdje sada da idem i da tražim treći paket ??
seoBIH

#5499 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

U pošti, logično. Ako je krenuo iz SA mora se znati gdje je stigao.
zippoo87

#5500 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zippoo87 »

kloniran wrote:

ove opcije nema kada se udje normalno u paypal account
kako sada citam...ova opcija se pojavi prilikom kupovine,ustvari kada te sa ebay-a prebacuje na paypal i tu se onda odabere ova opcija
sada procita na bugovom forumu,da paypal uzima oko 4-5% sebi od konverzije valuta i tako zaradjuje fine svote
i ja do sada sve sto sma kupio,kupio sam po ovoj vecoj razlici...vidim svaki puta mi veci iznos od onog koji ja sebi izracunam
pitao sam i ovdje,ali nije bilo odgovora
Post Reply