Me_again wrote:direstraits0078 wrote:
Mislio sam na sposobnosti logickog zakljucivanja, koje ti ocito nedostaju. Zbrajanje, proste matematicke operacije, izvlacenje nekog zakljucka iz odredjenih premisa itd. To zajedno s nedostatkom inteligencije da zakljucis s kim pokusavas da diskutujes i argumentujes, hvaleci se s predjenim milionom (vjerovatno, nisi ni ti siguran u to, jer ne znas ni to da saberes, valjda), ne cini te ozbiljnim sugovornikom. Naprotiv. To te samo cini hvalisavcem bez pokrica. A takvih bar ne fali ovdje.
Cccccc...
Ipak ti utice na psihu, ne dozvoli to.
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#5476 Re: Dolazi zima - zimske gume
- amar1994
#5477 Re: Dolazi zima - zimske gume
Me_again wrote:amar1994 wrote:nije bas to poenta, al etoSeawolf wrote: Blago tebi kad imaš tako dug auto. Moj je 4,35![]()
moj je 4.46
Ja nedavno uzeo jedan od 4,03, znaci da sam "on the safe side"![]()
![]()
- anonimni clan
- amar1994
#5479 Re: Dolazi zima - zimske gume
sta ja rekoh za kleber , smece najvece 
a conti je toliko dobar da ga ne smiju testirati uporedo sa ovim ostalim

a conti je toliko dobar da ga ne smiju testirati uporedo sa ovim ostalim
- Lord Vader
#5480 Re: Dolazi zima - zimske gume
amar1994 wrote:sta ja rekoh za kleber , smece najvece
a conti je toliko dobar da ga ne smiju testirati uporedo sa ovim ostalim![]()
Conti je kasno ove godine objavio TS860, tako da ga nisu stigli testirati ovi iz ADAC-a.
Al na dosta drugih uporednih testova, pomeo je konkurenciju, pogotovo na snijegu i ledu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5481 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ópet pitam, ima l' negdje statistika koliko udesa se napravi sa premiumasima i treceligašima????
Glava je najbitnija, mozete vi qurtzu svirati.[emoji1]
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
- supercali
#5482 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni su na autu najvaznije gume kocnice i brisaci i na tome ne zalim
- amar1994
#5483 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
[emoji106]konektovan wrote:Ópet pitam, ima l' negdje statistika koliko udesa se napravi sa premiumasima i treceligašima????
poslano sa Sonija Ze
Al gledaj ovog klebera, skuplji je od save , a nebo i zemlja, losiji za 2 klase od save
Suma sumarum, ko nema love za skupe gume neka kupuje savu made in slovenia, manite se klebera i ostalih govana [emoji6] [emoji38]
- tovarish
#5484 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam jucer zamalo imao bliski kontakt sa kolonom na autoputu oko Ljubljane.Radilo se bukvalno o centimetrima i na svu srecu bez ikakve stete.Tome trebam zahvaliti novim kocnicama,ali i dobrim gumama.Jer niti su proklizale niti su skripale,tako da ko moze kupiti dobru gumu,nek ne stedi pare.
Ja sam ljetos stavio nove Nokian iLine i nakon jucerasnjeg dogadjaja,mislim da sam dobro izabrao.
Da ne moram uzimati sad zimske i ljetne bi bile Conti ili Goodyear,ali i sa Nokian izgleda nisam pogrijesio.
E sad sto se tice zimskih,odluka je pala na Conti.Mada se dvoumim izmedju provjerenih ts850 ili da uzimam ovu novu ts860,iako naginjem na drugu opciju,jer i ove Nokian su proljetos bile nove i neprovjerene na trzistu,ali sa novom tehnologijom izrade,tako da sam rizikovao.
Ja sam ljetos stavio nove Nokian iLine i nakon jucerasnjeg dogadjaja,mislim da sam dobro izabrao.
Da ne moram uzimati sad zimske i ljetne bi bile Conti ili Goodyear,ali i sa Nokian izgleda nisam pogrijesio.
E sad sto se tice zimskih,odluka je pala na Conti.Mada se dvoumim izmedju provjerenih ts850 ili da uzimam ovu novu ts860,iako naginjem na drugu opciju,jer i ove Nokian su proljetos bile nove i neprovjerene na trzistu,ali sa novom tehnologijom izrade,tako da sam rizikovao.
-
Dzontra_Volta
#5485 Re: Dolazi zima - zimske gume
Džaba premium gume, ako vozač ne zna voziti u zimskim uslovima.
- konektovan
#5486 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ipak mislim da su gume glavne,.[emoji1]Dzontra_Volta wrote:Džaba premium gume, ako vozač ne zna voziti u zimskim uslovima.
poslano sa Sonija Ze
-
jefferson
#5487 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije samo u pitanju test. Testova ima, a npr. Sava S3 na autu teskom 1.5tonu ce po suhom i mokrom (a u takvim sulovima vozis 70-80% vremena) dobro zaostajati za premium klasom. Ja sam imao tu gumu, i osim dubokog snijega nije bolja ni u cemu od ostalih prosjecnih guma, a ne premimum.konektovan wrote:Ópet pitam, ima l' negdje statistika koliko udesa se napravi sa premiumasima i treceligašima????
poslano sa Sonija Ze
Medjutim, ono sto takodje placas kod premium gume su inicijalne performanse koje daleko duze traju nego kod Save. Generalno trajnost gume, i izdrzljivost gume kada su u pitanju udarne rupe i slicno.
Ogroman razlika je u nosivoj strukturi jednog Michelina i Save, ne samo u tome koliko nosivih slojeva ima gume, nago nacin na kojis e prave kao i materijal (Michelin sada redovno koristi kevlar).
Znaci cak i recimo da su iste performanse nove Save i novog Continentala, Continenatl ne samo da ce duze trajati (sto znaci da je bolja investicija) nego ce se razlika u performansama povecavati kako gume stare.
- kloniran
#5488 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Qler wrote:Kaže meni jaran sta će mi bolje gume na dvici, projekt su dobre. Reko jarane bas tebi trebaju, valja ti stati...kloniran wrote:zato ja vozim dvojku s novim gumama i novim svim potrosnim dijelovima i punim rezervoarom, jbg ima se moze seBlack swan wrote:forumaši 0.1% pučanstva dok se na q7 vozi poderanim zimskim gumama ljeti
Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
Baš tako, dosta puta me dobra guma iscupala za onaj kriticni metar zato se ja ne zezam sa gumama
- konektovan
#5489 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Ljudi, nigdje ja nisam napisao da je sava bolja od premiumasa, doduse u nekim segmentima i jeste, al' ukupno gledajuci nije. Ja je gledam kao najbolji omjer ulozeno - dobiveno, za ljude koji ne prelaze velike kilometraze, al' da posao obavljaju dobro, obavljaju. Ja vozim do 4 sezone, i za taj period sluze vise negó dobro. Jako sam pazljiv sa njima dok se pentram po ivicnjacima, po losim putevima, ne silujem ih, i do sad jednom imao probusenu gumu na 12 komada.jefferson wrote:Nije samo u pitanju test. Testova ima, a npr. Sava S3 na autu teskom 1.5tonu ce po suhom i mokrom (a u takvim sulovima vozis 70-80% vremena) dobro zaostajati za premium klasom. Ja sam imao tu gumu, i osim dubokog snijega nije bolja ni u cemu od ostalih prosjecnih guma, a ne premimum.konektovan wrote:Ópet pitam, ima l' negdje statistika koliko udesa se napravi sa premiumasima i treceligašima????
poslano sa Sonija Ze
Medjutim, ono sto takodje placas kod premium gume su inicijalne performanse koje daleko duze traju nego kod Save. Generalno trajnost gume, i izdrzljivost gume kada su u pitanju udarne rupe i slicno.
Ogroman razlika je u nosivoj strukturi jednog Michelina i Save, ne samo u tome koliko nosivih slojeva ima gume, nago nacin na kojis e prave kao i materijal (Michelin sada redovno koristi kevlar).
Znaci cak i recimo da su iste performanse nove Save i novog Continentala, Continenatl ne samo da ce duze trajati (sto znaci da je bolja investicija) nego ce se razlika u performansama povecavati kako gume stare.
poslano sa Sonija Ze
- ElRe
#5490 Re: Dolazi zima - zimske gume
Iskustva sa Yokohama V905 zimskim gumama? Vidim u Guma M imaju dobru cijenu.
-
Me_again
#5491 Re: Dolazi zima - zimske gume
jbt Jeffersone, sto se ti nekada ne opustis malo i ne zahebavas, vidis da je ovaj forumcic prepun vozackih analfabeta, svima kao trebaju premium gume a krse se pri 50 km/h na suhom.jefferson wrote:Nije samo u pitanju test. Testova ima, a npr. Sava S3 na autu teskom 1.5tonu ce po suhom i mokrom (a u takvim sulovima vozis 70-80% vremena) dobro zaostajati za premium klasom. Ja sam imao tu gumu, i osim dubokog snijega nije bolja ni u cemu od ostalih prosjecnih guma, a ne premimum.konektovan wrote:Ópet pitam, ima l' negdje statistika koliko udesa se napravi sa premiumasima i treceligašima????
poslano sa Sonija Ze
Hebo te nosiva struktura guma, gdje ti to mjeris i kome dokazujes, dodji i provozaj se malo sa mnom po hebenim balkanskim vrletima da vidis sta je dobra a sta slaba guma, pa ce tebi i ostalima biti jasno o cemu pricam. Svi su pametni na papiru, porede testove ali to na nasim cestama ne pije bas previse vode. Najlakse je porediti testove guma sjedeci u fotelji i boga moleci da se ne izadje na snijeg.
-
Me_again
#5492 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ali i u ljetnim !Dzontra_Volta wrote:Džaba premium gume, ako vozač ne zna voziti u zimskim uslovima.
-
NediM17
#5493 Re: Dolazi zima - zimske gume
De se sad dogovorite trebal kupiti te premiJum gume ili ne treba?
Ja prelomio za Continental TS860, odgovorise me od Fulde, na kraju izgleda najbolje kupiti Savu S3.
Ja prelomio za Continental TS860, odgovorise me od Fulde, na kraju izgleda najbolje kupiti Savu S3.
-
530i
#5494 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pošto si već ljubitelj istočnjaka, ostani ljubitelj do kraja, Hankook gume su također vrlo solidne, iako ne i najbolje. Prije bih njih npr. nego i Fuldu i Savu.NediM17 wrote:De se sad dogovorite trebal kupiti te premiJum gume ili ne treba?
-
jefferson
#5495 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne kontam sta pokusavas reci, ali po BH cestama sam napravio stotine hiljada km, a i dalje ih gazim redovno. Ono sto ti mogu reci da BH ceste (rupe itd) su u boljem stanju nego konkretno gdje ja zivim!Me_again wrote:jbt Jeffersone, sto se ti nekada ne opustis malo i ne zahebavas, vidis da je ovaj forumcic prepun vozackih analfabeta, svima kao trebaju premium gume a krse se pri 50 km/h na suhom.jefferson wrote:Nije samo u pitanju test. Testova ima, a npr. Sava S3 na autu teskom 1.5tonu ce po suhom i mokrom (a u takvim sulovima vozis 70-80% vremena) dobro zaostajati za premium klasom. Ja sam imao tu gumu, i osim dubokog snijega nije bolja ni u cemu od ostalih prosjecnih guma, a ne premimum.konektovan wrote:Ópet pitam, ima l' negdje statistika koliko udesa se napravi sa premiumasima i treceligašima????
poslano sa Sonija Ze
Hebo te nosiva struktura guma, gdje ti to mjeris i kome dokazujes, dodji i provozaj se malo sa mnom po hebenim balkanskim vrletima da vidis sta je dobra a sta slaba guma, pa ce tebi i ostalima biti jasno o cemu pricam. Svi su pametni na papiru, porede testove ali to na nasim cestama ne pije bas previse vode. Najlakse je porediti testove guma sjedeci u fotelji i boga moleci da se ne izadje na snijeg.
-
jefferson
#5496 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Fakat ne kontam kako mzoes govoriti o ulozenom i dobijenom?konektovan wrote:Ljudi, nigdje ja nisam napisao da je sava bolja od premiumasa, doduse u nekim segmentima i jeste, al' ukupno gledajuci nije. Ja je gledam kao najbolji omjer ulozeno - dobiveno, za ljude koji ne prelaze velike kilometraze, al' da posao obavljaju dobro, obavljaju. Ja vozim do 4 sezone, i za taj period sluze vise negó dobro. Jako sam pazljiv sa njima dok se pentram po ivicnjacima, po losim putevima, ne silujem ih, i do sad jednom imao probusenu gumu na 12 komada.jefferson wrote:Nije samo u pitanju test. Testova ima, a npr. Sava S3 na autu teskom 1.5tonu ce po suhom i mokrom (a u takvim sulovima vozis 70-80% vremena) dobro zaostajati za premium klasom. Ja sam imao tu gumu, i osim dubokog snijega nije bolja ni u cemu od ostalih prosjecnih guma, a ne premimum.konektovan wrote:Ópet pitam, ima l' negdje statistika koliko udesa se napravi sa premiumasima i treceligašima????
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
Po tvojoj racunici recimo hipoteticki, na suhom zaustavni puta Save (uzmimo Savu kao prosjecnu gumu) je duzi od premium guma i do 3-4metra. Po ledu i snijegu je duzi oko metar (bar po ADAC testovima). Po mokrom je razlika daleko veca. De mi reci koliko onda treba da bude razlika da bi premium gume bile isplative? 10m? 15M? 2m?
Kada su udesi u pitanju, pjesak itd, obicno nije rjec o 15m, nego o pola metra ili metar, a tu je ta razlika.To koliko ti prelazis godinje je nebitno. Ja dok sam zivio u BiH sam prelazio i do 80000km godisnje, a nikad nisam imao udes. Znam xxxx ljudi koji jedva sastave 5000 pa imaju udes.
-
Kataklinger
#5497 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kao sto neko rece, dzaba i premium guma ako je veci konj onaj za volanom nego na radilici 
A sad rasprava oko ulozeno/dobijeno u korist premium ili jeftinije gume, na duzi period? Tu treba naci kompromis. Da li je bolje npr. na period od 4 godine kupiti jednom set premium guma ili 2x u dvije godine set nekih jeftinijih, tj da li ce pod normalnim uslovima premium guma nakon dvije godine zadrzati dovoljno performanse i kvalitet da bi bila uporediva sa novom jeftinijom gumom? Ja bih rekao da hoce, kao sto rekoh pod normalnim uslovima. Jest da je to hajmo reci skuplje u startu, nije lahko odjendom izdvojiti toliki novac, ali nekako sam kao normalan vozac i neko ko pazi kakvi god uslovi da su na cesti, rahat kad znam da mi je pod guzicom Continental ili Bridgestone...i da necu pravit takve pizdarije po cesti da mi gume za 2 godine budu za otpada. Protect, Matador i ostala sranja se sigurno ne bi prodavale po tako niskim cijenama da to valja cemu. Mozda i valjaju koliko toliko u startu, ako nista lijep osjecaj kad znas da je guma nova, ali koliko dugo ce takva guma imat prihvatljive performanse? Npr. za Conti sam koliko toliko siguran da ce pod normalnim uslovima bit znatno duze na nivou od pomenutog smeca.
A sad rasprava oko ulozeno/dobijeno u korist premium ili jeftinije gume, na duzi period? Tu treba naci kompromis. Da li je bolje npr. na period od 4 godine kupiti jednom set premium guma ili 2x u dvije godine set nekih jeftinijih, tj da li ce pod normalnim uslovima premium guma nakon dvije godine zadrzati dovoljno performanse i kvalitet da bi bila uporediva sa novom jeftinijom gumom? Ja bih rekao da hoce, kao sto rekoh pod normalnim uslovima. Jest da je to hajmo reci skuplje u startu, nije lahko odjendom izdvojiti toliki novac, ali nekako sam kao normalan vozac i neko ko pazi kakvi god uslovi da su na cesti, rahat kad znam da mi je pod guzicom Continental ili Bridgestone...i da necu pravit takve pizdarije po cesti da mi gume za 2 godine budu za otpada. Protect, Matador i ostala sranja se sigurno ne bi prodavale po tako niskim cijenama da to valja cemu. Mozda i valjaju koliko toliko u startu, ako nista lijep osjecaj kad znas da je guma nova, ali koliko dugo ce takva guma imat prihvatljive performanse? Npr. za Conti sam koliko toliko siguran da ce pod normalnim uslovima bit znatno duze na nivou od pomenutog smeca.
-
Me_again
#5498 Re: Dolazi zima - zimske gume
Rekoh po Balkanskim, ne samo po BH cestama. U SAD su iznenadjujuce lose ceste, to se slazem, ali na jugu Balkana su bogami jos losije.jefferson wrote: Ne kontam sta pokusavas reci, ali po BH cestama sam napravio stotine hiljada km, a i dalje ih gazim redovno. Ono sto ti mogu reci da BH ceste (rupe itd) su u boljem stanju nego konkretno gdje ja zivim!
- konektovan
#5499 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Zasto ne govoriti o ulozenom-dobivenom?! Imao sam i premium gume dulop ws3D i znam da sam te gume nakon 3 godine takodjer morao mjenjati, jer su se podobro istrosile a i performanse nisu bile vise niti priblizne u poredjenju kad su bile nove. Bile su dobre, sluzile, al' iskreno ja nista nisam primijetio da su bile drasticno bolje u poredjenju sa savom. Da ti ne pricam, kako se pentrati po brdu mojmilu, a sava je tu vrh.[emoji12] Taj metar, dva, tri[emoji6] pokusavam kompenzirati pazljivom voznjom, a tako sam vozio i na dunlopu, i hvala Bogu nisam imao nikad udes ili bilo kakav incident.jefferson wrote:Fakat ne kontam kako mzoes govoriti o ulozenom i dobijenom?konektovan wrote:Ljudi, nigdje ja nisam napisao da je sava bolja od premiumasa, doduse u nekim segmentima i jeste, al' ukupno gledajuci nije. Ja je gledam kao najbolji omjer ulozeno - dobiveno, za ljude koji ne prelaze velike kilometraze, al' da posao obavljaju dobro, obavljaju. Ja vozim do 4 sezone, i za taj period sluze vise negó dobro. Jako sam pazljiv sa njima dok se pentram po ivicnjacima, po losim putevima, ne silujem ih, i do sad jednom imao probusenu gumu na 12 komada.jefferson wrote: Nije samo u pitanju test. Testova ima, a npr. Sava S3 na autu teskom 1.5tonu ce po suhom i mokrom (a u takvim sulovima vozis 70-80% vremena) dobro zaostajati za premium klasom. Ja sam imao tu gumu, i osim dubokog snijega nije bolja ni u cemu od ostalih prosjecnih guma, a ne premimum.
poslano sa Sonija Ze
Po tvojoj racunici recimo hipoteticki, na suhom zaustavni puta Save (uzmimo Savu kao prosjecnu gumu) je duzi od premium guma i do 3-4metra. Po ledu i snijegu je duzi oko metar (bar po ADAC testovima). Po mokrom je razlika daleko veca. De mi reci koliko onda treba da bude razlika da bi premium gume bile isplative? 10m? 15M? 2m?
Kada su udesi u pitanju, pjesak itd, obicno nije rjec o 15m, nego o pola metra ili metar, a tu je ta razlika.To koliko ti prelazis godinje je nebitno. Ja dok sam zivio u BiH sam prelazio i do 80000km godisnje, a nikad nisam imao udes. Znam xxxx ljudi koji jedva sastave 5000 pa imaju udes.
poslano sa Sonija Ze
- pepeljara
#5500 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ne znam zasto uopste se rasprava vodi kad su u pitanje gume i premium vs obicne...guma glavu cuva i tu ako imas love idi na premium koliko god da vozis. Tu se prica zavrsava. Ako nemas love zimske sava uzmi ako imas za premium uzmi premium.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Sent from my LG-D855 using Tapatalk