BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
chuchumbamayumbe

#5476 Re: BHTelecom All About

Post by chuchumbamayumbe »

iceman2010 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
visocicaguy wrote:ne kopam ja... ali kopaju oni po bjelasnici, a to podrzavam. je li ti mislis da pruzanje usluga novih tehnologija u bosanska sela i zaseoke ima neku veliku ekonomsku "racunicu"? je li ja iz tvog citata "Samo vi kopajte po Bjelašnici, a ovamo pola sarajeva se odjavilo..." mogu da prepoznam da ne opravdavas ulaganje u infrastrukturu drzave? jesi li svjestan da i tamo zive ljudi, da se time ulaze u zemlju, drustvo, obrazovanje... pruzas mogucnost nekom "cobanu" da dobije istu uslugu kao i onaj u gradu, moze onda covjek da cita, uci, upoznaje se... nabavi neki racunar, pa postaje koliko-toliko informaticki pismen...

a sto se tice kopanja po gradu, tu su potrebne gradjevinske dozvole i obicno podlijezu dugim rokovima rjesavanja... ili treba "podmazat"... sto drzavna firma ne moze, a privatna nadje put
Da...nikome u Lukomiru ne treba internet, čobanima to ne treba, šta će im? Gore se može koristiti mobilni internet, fino USB u laptop, i goni ovčice... :mrgreen:
Jbga, sve ja to razumijem, tenderi, podmazivanja, folovi-golovi, ali ako vam stranački kadrovi i veze ne mogu srediti dozvole, onda vam džaba sjede u upravnom odboru. 8-)
Aha. Znaci drzava Sarajevo i to od Marin Dvora do Bascarsije? Sve si rekao.
Jok. To nisam rekao. Ljudi vas prozivaju od Bihaća do Goražda, problemi, problemi, problemi, a vi se uhvatili Bjelašnice i Treskavice? Pretpostavljam da je to zbog one novokomponovane kriminalne elite (čast izuzecima) što uništiše Babin do, prvo njima valja optiku dovest, a onda fukari u Zavidovićima i Maglaju?
visocicaguy

#5477 Re: BHTelecom All About

Post by visocicaguy »

pa makar prozivaju.... ove alternativce ne mogu ni prozivat jer ih jednostavno nema... 2007. u USK su 2-3 opcine na pojedinim dijelovima imale xDSL... sada imaju sve.

i ne - ja nisam protiv LOL-a i ostalih DOMACIH kompanija. da su i oni Bog d'o prisutni sirom drzave. ali nisu. i to je ona ogromna razlika...... znas, ipak je mnogo, daleko jednostavnije biti "dobar" samo u 2-3 avlije, a druga je totalno stvar pruziti koliko-toliko jednako na mnogo vecem podrucju. matematski receno, kompleksnot raste eksponencijalno. pod kompleksnoscu mislim na sve moguce aspekte: administracija, heterogenost mreze i koristene opreme i tehnologije, problemi u njihovoj interkompatibilnosti, podrska korisnika, interoperabilnost jednog kompletnog seta usluga kojih kod alternativaca jednostavno nema (recimo uvezivanje mobilnih prikljucaka i prikljucaka fiksne tehnologije u raznim varijantama - 2G/3G <-> TDM/VoIP <-> xDSL/FTTx/... ) u nekakve VPN mreze... i to sve skupa treba da radi. moras da shvatis da je to dosta kompleksno... sagledaj to
Last edited by visocicaguy on 12/01/2012 15:03, edited 1 time in total.
fidoremilienko

#5478 Re: BHTelecom All About

Post by fidoremilienko »

Suludo je porediti državno i privatno.

Prvo, tačno je da privatnici ulažu samo tamo gdje im se isplati.

Drugo, BHT je državna firma, i kao takva dužna je da omogući pristup telefonu, internetu korisnicima u manjim područjima, selu.. Isto kao što država pravi puteve, struju... :)

Dakle, dvije reazličite filozofije. Pored toga, istina je da je BHT "derao" korisnike do dolaska privatnika koji su im "skinuli" veliki broj korisnika. Puno ljudi je odjavilo fiksne telefone, prelaze na kablovsku (ko može)...dakle, svako ima svoje, ali ne treba vjerovati ni jednima ni drugima. Uvijek se na kraju svede na KM!
zilog

#5479 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

Mislim da je krajnje vrijeme da se BHT okrene trzistu i prestane lansirati demagogiju tipa:

1. Mi radimo legalno i po zakonu, a svi drugi ilegalno. :lol:
Pa fino prijavite ko radi mimo zakona. Recite javno gdje vam to konkretno nisu dali dozvolu.

2. Mi kopamo po Bjelasnici, a drugi samo po gradovima. :lol:
Iskopaste li vise tu Bjelasnicu? Kopate je vec 15 godina. Nije la Manche.
Znam, lijepo se slikati, a bogami i janje okrenuti na Bjelasnici, Trnovu, Dejcicima...
"Kome je sad do polaganja kablova po gradovima? A mozda nas i RAK natjera da ih dijelimo sa drugima.
BTW, sveopste je poznato i naucno dokazano da je nemoguce raditi dva projekta istovremeno. Za tako nesto moramo zaposliti jos 2000 rodjaka, prijatelja i stranackih ublehasa." :lol: :lol: :lol: :lol:

3. Smeta nam Zakon o javnim nabavkama. :lol:
Samo da se vise stavi u padje. Kada se vidi koliko se toga nabavi mimo tendera, onda je zakon samo smetnja jos vecem lopovluku.

Ofucano i prevazidjeno. :roll: Izmislite nesto novo. 8-)
TaKuViTo

#5480 Re: BHTelecom All About

Post by TaKuViTo »

Da je super , nije. Ali s obzirom na stanje u drzavi generalno i telekomu kao dijelu iste super je i ovo sto imamo.
Ja samo ne zelim da ovaj isti telekom dodje u privatne ruke, e tek bi onda vidjeli kolike bi bile cijene i kakva bi bila usluga ...
Imam moja tv i potpuno sam zadovoljan uslugom, da bi brzina mogla biti veca , mogla bi , ali s obzirom na sve , stabilno je i ne puca nikada , a brzina je uvijek konstantna.
Jedan od zadovoljnih korisnika.
fidoremilienko

#5481 Re: BHTelecom All About

Post by fidoremilienko »

A šta mi imamo sa tom privatizacijom BHT-a? Šta ima iko u ovoj državi? Kada dođe vrijeme za to, da se BHT "privatizuje" neće pitati ni mene, ni tebe...Dakle ne pita se tu ni uprava BHT-a a bgm ni Vlada. Kada dođe pravi trenutak, pokorit će ih oni sami :)
iceman2010

#5482 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

chuchumbamayumbe wrote:I ja to isto kažem za Trio paket LoL-a, samo što ja za manje para dobijem više.
8-)
Zavisi kako racunas. Da imas zenu iz drugog kantona pitao bih te ja :lol: Ja placam sada manje za MojaTV full paket nego sto sam prije placao za telefon. Gdje je jos tu kablovska i internet preko kablovske. Zena moze da prica sa rodbinom u drugom kantonu za 0 KM citav dan. Imam mogucnost da uvedem LOL ali mi je BH Telecom zbog tog telefona daleko isplativiji. Mozda tebi i tvojim potrebama odgovara LOL. Meni daleko vise odgovara MojaTV.
neo7

#5483 Re: BHTelecom All About

Post by neo7 »

Nije BiH samo Sarajevo :D :dance:
Halcyon

#5484 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

Ja Moja TV pakete ne mogu i da hoću. Propusnost marice (maksimalna) 6 Mbps, u 2012. godini. Vrhunski! :thumbup:
zilog

#5485 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

iceman2010 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:I ja to isto kažem za Trio paket LoL-a, samo što ja za manje para dobijem više.
8-)
Zavisi kako racunas. Da imas zenu iz drugog kantona pitao bih te ja :lol: Ja placam sada manje za MojaTV full paket nego sto sam prije placao za telefon. Gdje je jos tu kablovska i internet preko kablovske. Zena moze da prica sa rodbinom u drugom kantonu za 0 KM citav dan. Imam mogucnost da uvedem LOL ali mi je BH Telecom zbog tog telefona daleko isplativiji. Mozda tebi i tvojim potrebama odgovara LOL. Meni daleko vise odgovara MojaTV.
Statisticki, broj onih koji imaju zenu iz drugog kantona je daleko manji nego nas koji imamo familiju van BiH. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
iceman2010

#5486 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

zilog wrote:Mislim da je krajnje vrijeme da se BHT okrene trzistu i prestane lansirati demagogiju tipa:

Pa fino prijavite ko radi mimo zakona. Recite javno gdje vam to konkretno nisu dali dozvolu.

Znam, lijepo se slikati, a bogami i janje okrenuti na Bjelasnici, Trnovu, Dejcicima...
"Kome je sad do polaganja kablova po gradovima? A mozda nas i RAK natjera da ih dijelimo sa drugima.
BTW, sveopste je poznato i naucno dokazano da je nemoguce raditi dva projekta istovremeno. Za tako nesto moramo zaposliti jos 2000 rodjaka, prijatelja i stranackih ublehasa." :lol: :lol: :lol: :lol:

Samo da se vise stavi u padje. Kada se vidi koliko se toga nabavi mimo tendera, onda je zakon samo smetnja jos vecem lopovluku.

Postujem i tebe i tvoje tehnicko znanje ali ovaj komentar ti je bezveze. Nidje veze.
iceman2010

#5487 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

zilog wrote:
iceman2010 wrote:
8-)
Statisticki, broj onih koji imaju zenu iz drugog kantona je daleko manji nego nas koji imamo familiju van BiH. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jesi li ti radio tu statistiku :D
zilog

#5488 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

iceman2010 wrote:Jesi li ti radio tu statistiku :D
Ti si svoju uradio :D :D :D nemoj sada nama kukati. :D :D :D
iceman2010

#5489 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

zilog wrote:
iceman2010 wrote:Jesi li ti radio tu statistiku :D
Ti si svoju uradio :D :D :D nemoj sada nama kukati. :D :D :D
E to si u pravu. Napravio sam je kada sam stavio potpis. Od tada je moja zadnja u kuci. Da draga! :D
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#5490 Re: BHTelecom All About

Post by Miro Spiro »

zilog wrote:Mislim da je krajnje vrijeme da se BHT okrene trzistu i prestane lansirati demagogiju tipa:

Usporedjujes telecom sa svom ostalim privatnicima,HS,LOL,Telemach itd je suludo. Jednostavno vlasnik Telecoma je drzava a dobro znas sto to znaci ( zlatna koka Federacije). Tako da to zaposljavanje rođaka kopanje Bjelasnice,Jupitera,Venere itd ocito je nekome stalo za skupljanje poena za izbore a sam telecom ne moze da kaze da nema ekonomske racunice kao sto to moze Lol HS itd jer njih vodi jedan covjek koji odlucuje i daje uputstva direktorima odjela a izad generalnog telecoma ima jos GENERALNIJI" Za tendere ne krivi telekom vec drzavu i vlast.

Dobro se sjecam jednog intervjua iz INFO-a bilo je to dosta davno tek kad je krenula optika po Sarajevu i pitaju Telibecirevica sto on misli o flatu i da je to vec standard u svijetu a on kaze meni kuci treba 40 GB mjesecno ne treba vise sto znaci da svima treba toliko . Sada je jedan on najglasnijih po pitanju flata.
zilog

#5491 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

@iceman2010

I ti si u pravu :thumbup: , samo neka prica na telefon, a ne po kuci, jos besplatno. :wink:
Kako se Skype-a nisi sjetio ranije? :D :D
fidoremilienko

#5492 Re: BHTelecom All About

Post by fidoremilienko »

Ma svemu dođe kraj, ne kontam čemu tolika rasprava. Svako neka se odluči za povoljniju opciju, koja mu više odgovara. Ali činjenica je da se liberalizacija telekomunikacijskog tržišta pokazala kao pun pogodak!
Dendrlix

#5493 Re: BHTelecom All About

Post by Dendrlix »

Ja bih davno uveo mojaTV da nisam u stanu koji cu najvjerovatnije napustiti u narednih godinu dana. Zena mi je iz TK :kravata: i prije par mjeseci racuni za fiksni bili 60-70 KM. Od kako je punica uvela mojaTV racuni oko 30KM.
iceman2010

#5494 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

zilog wrote:@iceman2010

I ti si u pravu :thumbup: , samo neka prica na telefon, a ne po kuci, jos besplatno. :wink:
Kako da punicu naucim da koristi Skype? Plus joj moram racunar kupiti i uvesti konekciju. Ne isplati se :D Lakse bilo mojaTV uvesti, pa moze zena da prica s punicom koliko hoce. Jos ako je nagovorim da to radi u vrijeme utakmice..... Nigdje kraja mojoj sreci.
fidoremilienko

#5495 Re: BHTelecom All About

Post by fidoremilienko »

iceman2010 wrote:
Kako da punicu naucim da koristi Skype? Plus joj moram racunar kupiti i uvesti konekciju. Ne isplati se :D Lakse bilo mojaTV uvesti, pa moze zena da prica s punicom koliko hoce. Jos ako je nagovorim da to radi u vrijeme utakmice..... Nigdje kraja mojoj sreci.
:lol: :lol: Joj legende¨! :thumbup:
zilog

#5496 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

@Miro Spiro

I Telekom Srpske je drzavni, mada drzave Srbije, Telekom Slovenije je drzavni. Isti su nam, skoro, zakoni, valjda prepisani.

Ne kazem da nema prepreka, ali ove sto sam nabrojao su vec odavno izlizane i irelevantne.

Prava prepreka za BHT je da nema sposobnih kadrova na top pozicijama, koji ce imati stratesku viziju.
Ovi dosadasnji se samo znaju kriti iza izlizanih ubleha koje sam vec nabrojao.

Cudi me da vas nekoliko pametnih forumasa padate na to.
fidoremilienko

#5497 Re: BHTelecom All About

Post by fidoremilienko »

zilog wrote:@Miro Spiro

I Telekom Srpske je drzavni, mada drzave Srbije, Telekom Slovenije je drzavni. Isti su nam, skoro, zakoni, valjda prepisani.

Ne kazem da nema prepreka, ali ove sto sam nabrojao su vec odavno izlizane i irelevantne.

Prava prepreka za BHT je da nema sposobnih kadrova na top pozicijama, koji ce imati stratesku viziju.
Ovi dosadasnji se samo znaju kriti iza izlizanih ubleha koje sam vec nabrojao.

Cudi me da vas nekoliko pametnih forumasa padate na to.
A kako će BHT imati sposobne kadrove? Kako? :roll: Nemoguće
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#5498 Re: BHTelecom All About

Post by Miro Spiro »

Ima i u telecomu vrhunskih ljudi ali ne mogu da dodju do izražaja od "pogodnih"
zilog

#5499 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

iceman2010 wrote:
zilog wrote:@iceman2010

Samo joj objasnis gdje da pritisne da se javi. :wink:
Nikako joj ne smijes pokazati kako se zove. :D :D :D :D
zilog

#5500 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

Miro Spiro wrote:Ima i u telecomu vrhunskih ljudi ali ne mogu da dodju do izražaja od "pogodnih"
O tome i govorim.

S vrhunskim na celu bi se istovremeno kopala Bjelasnica i gradovi.
Bilo bi opreme koja treba i kada bi trebala. Naravno, na vrijeme nabavljene po tenderu.
Referent bi svaki dan visio u opstini da vidi treba li sta dopuniti u zahtjevu za gradjevinsku dozvolu.

Iskreno, kada vidim sadasnjeg direktora BHT-a, rekao bih da je, nako, fin cikica. Kada ga cujem, nista ne bih rekao. :lol:
Locked