Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Senći

#5476 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:senci, moze sipurak u zamrivac? to bi me spasilo, da bar nesto malko odgodim, padam vec. basta iste sudbine kao ostalima, ali je nadmasila ocekivanja definitivno, pogotovo za prvu godinu! hvala svima na savjetima :)
Nisam nikad zamrzavo šipurak tako da ne znam dali bi to poslije odmrzavanja valjalo za đema, ali on može dugo da stoji u svježem stanju, pošto ti reče da bar nešto malko odgodiš, ako je to malko do 10-ak dana samo ga raspi na papir, nipošto ga držati u vreći zbijenog tada se brzo kvari, ako je duži period onda nisam siguran kako ga sačuvati :-) :)
Senći

#5477 Re: Bášča

Post by Senći »

Evo kuhamo sirup mix brusnica i borovnica

Image

Sirup je spreman za upotrebu

Image
fordinjo

#5478 Re: Bášča

Post by fordinjo »

Imam krusku u basti sad joj je 4ta godina , prije nije davala plodove a ove godine je rodilo jedno 10 krusaka ,dobre i ukusne su , medzutim gledam sad na liscu se pojavilo ne znam ni ja staje isto ko da je se cicak zalijepio na pistovima i pocinje lisce da crveni , je li to normalna pojava ili je nesto drugo ?
Ratarka

#5479 Re: Bášča

Post by Ratarka »

u nedostatku ideja kako "jos" iskoristiti sve plodove baste, smutila sam kasasti sok, iz granapa mi je trebalo 3 skroz zrele banane, 2 limuntosa i 2 kg secera:
- 6 kg kruske
- 2,5 kg jabuke
- 1 kg mrkve
sve ocistiti od kospica i peteljki, ne guliti ako je iz vlastite baste, skuhati sa dva litra vode, da se pocne raspadati.
izblendati sve skupa u blenderu ili kako god ko sta ima, dodati gore navedeno iz granapa i jos 3 litra vode
sipati vrelo u flase i cepirkom zatvoriti, mada u nasem slucaju slobodno moze ostati i na sporetu onako u najvecoj serpi na svijetu jer ode dok trepnes.
a sada, obzirom da je ovo postalo skroz onako zahtjevno za moj dosadasnji sporet pa je na izisaju, trazim nesto ovakvo:
http://static.kupindoslike.com/veliki-s ... 955336.jpg
je li neko vidio ovakav sporet u sarajevu?
Senći

#5480 Re: Bášča

Post by Senći »

POLJOPRIVREDNI SAJAM U JABLANICI 10.10.2013

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Jedan od razloga stavljanja ovih slike je i to što smo ja i hanuma izložili i naše poljoprivredne proizvode na ovom sajmu :bih:
zijad_e

#5481 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Sta je ovo zeleno ogromno izgleda ko ogromni krastavac?
Image
Senći

#5482 Re: Bášča

Post by Senći »

@Zijad_e ovo je vrsta duge tikve koju sam ubrao dan prije sajma, a ne znam kako se zove

Image
zijad_e

#5483 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Senći wrote:@Zijad_e ovo je vrsta duge tikve koju sam ubrao dan prije sajma, a ne znam kako se zove

Valja li za jesti? Koliko ima kila? Ostavi mi koju sjemenku za sljedece sezone
Mu'min

#5484 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Senći

bil nam mogo napisati cijene tih domaćih proizvoda.
Vidim tamo neke tegle sa salatama...
Ratarka

#5485 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci, svaka cast, to je vec moj pogled u daleku buducnost ;)
i mene bi zanimale cijene, recimo pekmeza od sipurka, ajvara, paradajz-sosova... jesi gledao?
p.s. ovo za pekmez od sipurka posebno, jedna nasa vrlo draga prijateljica odavde mi je pomenula ime nekolicinu puta zbog istog, te je ovom prigodom ljubiiiiiim ;))))
Senći

#5486 Re: Bášča

Post by Senći »

@Zijad_e tikva valja za jesti kao i one obične tikve i za kuhanje i za pitu i ostalo mesnata je puno samo u dnu tikve su sjemenke,teška je 10 i nešto kg a prošle godine sam imao od 16 kg a ima i od 2 i 5 znači razni veličina i težina i naravno ostavi ću ti sjeme :izet: i još da napomenem nemoj ih saditi blizu onih tikava jer ti nebi nijedna uspjela vole samoću isprobano.

Mu'mine i Ratarka nisam baš gledo sve cijene i pekmez od šipurka nisam zapazio ni kod koga, ali jesam pekmez od kruške (takiše) 15 KM (1litar), svi đemovi su 5 KM osim od šipurka koji je 10 KM, bestilj (recelj) 5 KM, salate 3 KM tegla kao i u đemova oko 1 kg i sirupi (sokovi) razni 5 KM (1l), kompoti 3 KM itd.itd.ako vas još neke cijene ili nešto drugo interesuje tu sam vi pitate ja odgovaram :-D

Što se tiče bašče obrao sam danas i posljednje paradajze i zrele i zelene samo još kolčeve počupat i ostavit za slijedeću godinu

Image
safran

#5487 Re: Bášča

Post by safran »

Evo i mene iz rudnika. Odemo jučer na vikendicu bez nekog posebnog plana, malo da raduckamo, opušteno .... Iz zeze krenemo brati šipurke. Navrati moj tata a taj ne da ni jednom da promakne. Elem, dopadnu mene dvije veće ćase šipuraka, a nećeš pustiti da propadnu i krenem ja u akciju ....... sve me živo boli, ruke ponajviše, tegli 9 velikih i jedna mala. Okus - da ne pričam. Interesantno je da je otišlo svega 2,5 kg šećera. Ali neću se skoro opet prevariti, barem dok ne skontam jednostavniji način pasiranja, ovo danas nikako nije valjalo. Drago mi je čuti da je tegla cener.
Ratarka

#5488 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci, koliko je sirup borovnica bio na sajmu? ajvar od pecene paprike? paradajz u sosu bilo kakvom?
safranko, pekmez od sipurka.... evo nova tura sipurka se kuha, sutra ide pasiranje na pasirku, pa na cjediljku, pa na carapu, pa kuhanje.... ne cener je malo, stvarno.
Novi_Nick

#5489 Re: Bášča

Post by Novi_Nick »

Senći wrote:POLJOPRIVREDNI SAJAM U JABLANICI 10.10.2013

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Jedan od razloga stavljanja ovih slike je i to što smo ja i hanuma izložili i naše poljoprivredne proizvode na ovom sajmu :bih:
Mislim nepokriveno voce i povrce gdje na njega po raznoraznim pijacama pada prasina i svako ga dira da li cistim ili prljavim rukama mislim da nije dobro, zdravo a ni interesantno. Ja sada trebam da kupim nesto sto je jedna masa ljudi prevrtala rukama. Mislim da bi se sve ovo voce i povrce moralo paketirati u neke celofanske ili providne papirne kese i slicno. Ekoloska hrana je cista hrana i kao takva se mora pakovati, hantirati i distribuirati kao cista do konacnog kupca.
Last edited by Novi_Nick on 16/10/2013 12:11, edited 1 time in total.
Mu'min

#5490 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Novi nick

brine te što neko "pipa" voće i povrće a ne brinete što je u Španiji zakon kako čujem 32x dozvoljeno prskanje.
U svojoj njivi ne možeš 100% zaštiti voće od raznih dodira i sličnog jakamoli po pijacama. A u trgovini da ne pričam, em prskano 20x em svako pipa mada su plastične rukavice za 1x upotrebu pokraj njih.

Mu'min
bizet

#5491 Re: Bášča

Post by bizet »

@novi nick, istina je da zivimo u dobu kad ni prehlada vise nije naivna, ali smatram da je zagadjenje, kako zraka zemlje i vode, tako ujedno i hrane koju jedemo, veci problem po nas imuni sistem nego necije dodirivanje rukama povrca i voca na trznici, bar na to mozemo uticati peruci kupljeno kad dodjemo kuci, uz to se vecina mahom skuha, pa je opasnost od zaraze manja
kako bit ti rijesio problem prskanog voca i povrca, mesa koje deceniju smrznuto prodaju u mesnicama, ribu iz ko zna koliko zagadjenog mora, na sve to dodaj ovaj zrak koji udisemo, kako to rijesiti?..to ne moze pod mlaz vrele vode
Novi_Nick

#5492 Re: Bášča

Post by Novi_Nick »

Mu'min wrote:Novi nick

brine te što neko "pipa" voće i povrće a ne brinete što je u Španiji zakon kako čujem 32x dozvoljeno prskanje.
U svojoj njivi ne možeš 100% zaštiti voće od raznih dodira i sličnog jakamoli po pijacama. A u trgovini da ne pričam, em prskano 20x em svako pipa mada su plastične rukavice za 1x upotrebu pokraj njih.

Mu'min
U pravu si pored diranja rukama voca i povrca koji su isto tako veliki prenosioci raznih bolesti jos na ovo sve prskanje hrane raznim kemikalijama citaj otrovima je tek katastrofalno za ljude i njihovo zdravlje. Prskanje voca i povrca ukinuti i naci alternativa rjesenja. Morao bi se nekako taj lanac od uzgajanja, proizvodnje, pakovanja i distribucije ekoloski cisto zatvoriti.
Last edited by Novi_Nick on 16/10/2013 11:53, edited 1 time in total.
Banksy

#5493 Re: Bášča

Post by Banksy »

Nezgodno je to upakovati u trajne ambalaže jer onda truli. Sasvim dovoljno je dobro oprati prije upotrebe, što svakako radiš.
Novi_Nick

#5494 Re: Bášča

Post by Novi_Nick »

Svi ste Vi sa svojim znanjima, misljenjima i savjetima na svoj nacin u pravu ali sta i kako da se radi s ovom zastitom hrane i okoline?
zijad_e

#5495 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Senći wrote:@Zijad_e tikva valja za jesti kao i one obične tikve i za kuhanje i za pitu i ostalo mesnata je puno samo u dnu tikve su sjemenke,teška je 10 i nešto kg a prošle godine sam imao od 16 kg a ima i od 2 i 5 znači razni veličina i težina i naravno ostavi ću ti sjeme :izet: i još da napomenem nemoj ih saditi blizu onih tikava jer ti nebi nijedna uspjela vole samoću isprobano.

Druze ako mi mozes naci sjeme bundeve, evo citam u novinama u Hrvaskoj narasla preko 500kg, e kad bi meni narasla i 100kg ja bi bio prezadovoljan .
zijad_e

#5496 Re: Bášča

Post by zijad_e »

zijad_e wrote:
Senći wrote:@Zijad_e tikva valja za jesti kao i one obične tikve i za kuhanje i za pitu i ostalo mesnata je puno samo u dnu tikve su sjemenke,teška je 10 i nešto kg a prošle godine sam imao od 16 kg a ima i od 2 i 5 znači razni veličina i težina i naravno ostavi ću ti sjeme :izet: i još da napomenem nemoj ih saditi blizu onih tikava jer ti nebi nijedna uspjela vole samoću isprobano.
Druze ako mi mozes naci sjeme bundeve, evo citam u novinama u Hrvaskoj narasla preko 500kg, e kad bi meni narasla i 100kg ja bi bio prezadovoljan .
safran

#5497 Re: Bášča

Post by safran »

Novi_Nick wrote:Svi ste Vi sa svojim znanjima, misljenjima i savjetima na svoj nacin u pravu ali sta i kako da se radi s ovom zastitom hrane i okoline?
Ekološki uzgojeni plodovi podrazumijevaju upotrebu organskog đubriva (životinjskog izmeta), minimalnu upotrebu zaštitnih sredstava i eko-zaštitu, branje u zrelom stanju i izbjegavanje sredstava za konzerviranje. Takvi plodovi se zaista moraju temeljito oprati i slabo se održavaju u zapakovanom stanju (zreli plodovi brzo propadaju ako se na neki način ne konzerviraju). Također, moraju biti bitno skuplji jer podrazumijevaju veće učešće ljudskog rada.
Evo ti primjera - jabuke koje beremo na našem imanju ovih dana nisu tretirane pa gotovo svaka ima podstanara, potpuno su zrele pa brže propadaju. Beremo ručno kako ne bi imale modrica koje pospješuju truljenje, poredaćemo ih u gajbe i između staviti suho sijeno. Trenutno su idealne za jesti i takve će biti još nekih mjesec dana a onda će postepeno da gube vlagu, mekšaju i trunu. Da ih namjeravamo prodavati sigurno bismo ih tretirali insekticidima a obrane jabuke bismo umočili u fungcid i konzervans pa bi se održale znatno duže (a bile bi i privlačnije oku).
Šta činiti? Ekološki uzgojeno voće i povrće temeljito oprati radi zaštite od infekcije. Konvencionalno uzgojeno voće i povrće temeljito oprati radi kolike-tolike zaštite od hemijskih sredstava.
Ne znam da li si ikad primijetio da su jabuke kupljene u supermarketu tokom zime "masne"? Masnoća je voštana prevlaka koja se koristi kako bi zaštitna sredstva bolje prionula za plod.
Senći

#5498 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:senci, koliko je sirup borovnica bio na sajmu? ajvar od pecene paprike? paradajz u sosu bilo kakvom?
safranko, pekmez od sipurka.... evo nova tura sipurka se kuha, sutra ide pasiranje na pasirku, pa na cjediljku, pa na carapu, pa kuhanje.... ne cener je malo, stvarno.
Sirup borovnica 5KM (1l), ajvar od pečene paprike one manje tegle 2,50 do 3 KM, a one veće od cca 800 grama su 5-6 KM nisam pitao nikoga za paradajz sos.
Senći

#5499 Re: Bášča

Post by Senći »

zijad_e wrote:
zijad_e wrote:
ZIKO ne mogu ti naći sjeme od ovih gigantskih tikava samo ovih što ja imam, a ja sam zadovoljan sa tikvom i od 2,5, 7 ili 10-ak kg šta ćemi tikva od 100 ili 500 kg treba mi motorna pila da je iskomadam i transportujem, samo posadiš više komada i eto kilaže :)
Ratarka

#5500 Re: Bášča

Post by Ratarka »

upravo sam spakovala sipurak, nisam sigurna da li bih dala teglu za 15 a ne za 5 km, nakon ovolike uzdurme. svaka cast zenama koje prodaju ovako budposto svoje proizvode, borovnicu sirup za pet sve da je sama berem jednostavnije bi bilo kilu prodati za te novce (sto je i dalje povoljno, a ko je ikada brao znace i zasto), a sirup.....njega sam dosta napravila, kao i pekmeza i znam o cemu govorim. zao mi je da nisam mogla da odem i da kupim tih proizvoda za tako sitne novce, stvarno!
a oko ove tikve - i ja bih jednu sjemenku, ali necu nikakvih sto kila, meni bi mjera bila tikva od tri kile, jedna dobra pita, pa ako eto imas vec po narudzbi da se tuspasim ;)
Post Reply