Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
tagomago

#5476 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by tagomago »

bull21 wrote:Zna li iko, da li na anglistici, u slučaju velikog broja izostanaka prihvaćaju ljekarsku ispričnicu?
ljekarska ispričnica ti je validna ispričnica svuda, ne znam što bi anglisti bili izuzetak u bolesti
Hamy95 wrote:Zna li neko mogu li kombinirati historiju umjetnosti i arheologiju? I ima li losih strana dvopredmetnog studija??
možeš, eventually ćeš odustati od jednog, kao mahom svi oni a koji ne studiraju književnosti. mnoštvo: veliki broj predmeta, broj sati provedenih na fakultetu, obaveze, terenska nastava u konkretim slučajevima... ako ne znaš dobro engleski nemoj hum master upisivati, jer je sjeb za nonenglish osobe :zoka:
Irene Adler

#5477 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Irene Adler »

bull21 wrote:Zna li iko, da li na anglistici, u slučaju velikog broja izostanaka prihvaćaju ljekarsku ispričnicu?
Ccc, kolega, kolega, sa čega se to izostajalo? ;-) Nije problem ako doneseš opravdanje, ono se prihvata čak i na našem Odsjeku.

@tagomago: Anglisti su izuzetak u svemu :mrgreen:
Rijeka_snova

#5478 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rijeka_snova »

Ima li sta novo u vezi predmeta kod Jahica? Pricalo se da hoce da vrati usmeno opet pa ne znam koliko je to tacno?
Hamy95

#5479 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Hamy95 »

tagomago wrote:
ljekarska ispričnica ti je validna ispričnica svuda, ne znam što bi anglisti bili izuzetak u bolesti
Hamy95 wrote:Zna li neko mogu li kombinirati historiju umjetnosti i arheologiju? I ima li losih strana dvopredmetnog studija??
možeš, eventually ćeš odustati od jednog, kao mahom svi oni a koji ne studiraju književnosti. mnoštvo: veliki broj predmeta, broj sati provedenih na fakultetu, obaveze, terenska nastava u konkretim slučajevima... ako ne znaš dobro engleski nemoj hum master upisivati, jer je sjeb za nonenglish osobe :zoka:
Hvala na informaciji dobar sam iz engleskog jez. xD nemam problema nikakvih a i zelim da provedem sto vise vremena na faxu da zaboravim na ostale stvari xD ali me zanima ako ja uzmem taj dvopredmetni studij hoce li se to gledati kao lose jer su jednopredmetni studenti kao bolji imaju vise znanja ili je isto po tom pitanju
P308

#5480 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

Hamy95 wrote:
tagomago wrote:
Hvala na informaciji dobar sam iz engleskog jez. xD nemam problema nikakvih a i zelim da provedem sto vise vremena na faxu da zaboravim na ostale stvari xD ali me zanima ako ja uzmem taj dvopredmetni studij hoce li se to gledati kao lose jer su jednopredmetni studenti kao bolji imaju vise znanja ili je isto po tom pitanju
đ

To sada tako mislis, vidjet cemo kad upises :D
Zasto bi neko ko je jednopredmetni imao vise znanja od dvopredmetnog :? Sve je isto s tim da ces ti imati duplo vise obaveza i zadataka.
Zatamnjena stakla

#5481 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Zatamnjena stakla »

Jer ti ako upišeš dvopredmetni ti ćeš biti pametnija, veruj.
Ali-sa

#5482 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ali-sa »

Rijeka_snova wrote:Ima li sta novo u vezi predmeta kod Jahica? Pricalo se da hoce da vrati usmeno opet pa ne znam koliko je to tacno?
Prof. na predavanjima ništa ne spominje oko usmenog, nadajmo se da ga neće ni biti.
MargitaStefanović

#5483 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by MargitaStefanović »

Zna li neko sa studija Italijanskog kako da na italijanski prevedem iz sevdalinke "Sarajlija" ?
Kralj12

#5484 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Kralj12 »

Kakve su sanse za upis na odsjek filozofije uceniku tehnicke skole,koji nije imao filozofiju kao predmet u srednjoj skoli jedino je imao sociologiju,da li je uopce moguc upis svrsenika cetverogodisnjih tehnickih skola na spomenuti odsjek ili je on rezervisan samo za gimnazijalce? Odlican sam ucenik i filozofija me jako interesuje,poznajem vec neke pojmove i velike filozofe(Nice,Kant,Russel,Ibn Sina,Morteza Mutahari itd...)
Tesla10

#5485 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Tesla10 »

Kralj12 wrote:Kakve su sanse za upis na odsjek filozofije uceniku tehnicke skole,koji nije imao filozofiju kao predmet u srednjoj skoli jedino je imao sociologiju,da li je uopce moguc upis svrsenika cetverogodisnjih tehnickih skola na spomenuti odsjek ili je on rezervisan samo za gimnazijalce? Odlican sam ucenik i filozofija me jako interesuje,poznajem vec neke pojmove i velike filozofe(Nice,Kant,Russel,Ibn Sina,Morteza Mutahari itd...)
Dobar ti dan ! Ja ne studiram ni na jednome još fakultetu, ali znam da sa bilo kojom tehničkom školom možeš upisati bilo koji fakultet (na nekim fakultetima imaš prijemni ispit i od njega ti može zavisiti upis). A to što nisi imao filozofije tokom svoga dosadašnjega školovanja ne predstavlja nikakvu prepreku za upis na ovaj fakultet, jer će ti se na ovome fakultetu gledati pri upisu predmet koji je srodan filozofiji (u tvome slučaju sociologija).
P308

#5486 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

Kralj12 wrote:Kakve su sanse za upis na odsjek filozofije uceniku tehnicke skole,koji nije imao filozofiju kao predmet u srednjoj skoli jedino je imao sociologiju,da li je uopce moguc upis svrsenika cetverogodisnjih tehnickih skola na spomenuti odsjek ili je on rezervisan samo za gimnazijalce? Odlican sam ucenik i filozofija me jako interesuje,poznajem vec neke pojmove i velike filozofe(Nice,Kant,Russel,Ibn Sina,Morteza Mutahari itd...)

Pise ti procitati prvi post:

Odsjek za Filozofiju - bodovanje pored opceg uspjeha iz sva cetiri razreda:

1. Bosanski, hrvatski i srpski jezik - maksimalno 20 bodova
2. Filozofija ili Sociologija ili Logika ili Psihologija - maksimalno 40 bodova
3. Strani jezik maksimalno - 20 bodova
Leos

#5487 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Leos »

Ima li neko na forumu ko studira Slavistiku na Filozofskom fakultetu, a da je voljan/a da mi odgovori na nekoliko pitanja oko upisa i studiranja?
Kralj12

#5488 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Kralj12 »

Tesla10 wrote:
Dobar ti dan ! Ja ne studiram ni na jednome još fakultetu, ali znam da sa bilo kojom tehničkom školom možeš upisati bilo koji fakultet (na nekim fakultetima imaš prijemni ispit i od njega ti može zavisiti upis). A to što nisi imao filozofije tokom svoga dosadašnjega školovanja ne predstavlja nikakvu prepreku za upis na ovaj fakultet, jer će ti se na ovome fakultetu gledati pri upisu predmet koji je srodan filozofiji (u tvome slučaju sociologija).
To mi je drago čuti,idem u srednju tehničku školu a smjer koji pohađam me toliko i ne interesuje previše,samo još pitanje da li je bolje studirati jednopredmetno filozofiju ili kombinovano s još nekim predmeto i da li diploma učenika generacije znači nešto pri upisu?
P308

#5489 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

Kralj12 wrote:
Tesla10 wrote:
To mi je drago čuti,idem u srednju tehničku školu a smjer koji pohađam me toliko i ne interesuje previše,samo još pitanje da li je bolje studirati jednopredmetno filozofiju ili kombinovano s još nekim predmeto i da li diploma učenika generacije znači nešto pri upisu?
Iako mene ignorises, ja cu ti odgovoriti. :P Kad si ucenik generacije imas dodatnih 5 bodova na ukupan zbir.
To da li ces biti jednopredmetan ili dvopredmetan je tvoja odluka, tesko ce ti neko reci sta je bolje. U principu je bolje biti dvopredmetan, zbog znanja koje ces steci, pogotovo ukoliko kombinujes filozofiju sa sociologijom, ali nije ni to za svakoga. Mnogi odustanu od drugog odsjeka nakon nekog vremena tj. kada shvate koliko imaju obaveza i koliko ce im vremena oduzimati. Naravno, zavisi kakve su tvoje ambicije i zelje i koliko si spreman na odricanje. Svakako je filozofija lijepa i kao jednopredmetan studij. Imam prijateljicu koja je treca godina, pa ukoliko zelis da ti posaljem na PP njen facebook profil, mozes je slobodno pitati ono sto te zanima.
bull21

#5490 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Jednopredmetno. Filozofija je poprilično opširna i nije uopšte lahka kao što mnogi misle.
Kralj12

#5491 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Kralj12 »

Iako mene ignorises, ja cu ti odgovoriti. :P Kad si ucenik generacije imas dodatnih 5 bodova na ukupan zbir.
To da li ces biti jednopredmetan ili dvopredmetan je tvoja odluka, tesko ce ti neko reci sta je bolje. U principu je bolje biti dvopredmetan, zbog znanja koje ces steci, pogotovo ukoliko kombinujes filozofiju sa sociologijom, ali nije ni to za svakoga. Mnogi odustanu od drugog odsjeka nakon nekog vremena tj. kada shvate koliko imaju obaveza i koliko ce im vremena oduzimati. Naravno, zavisi kakve su tvoje ambicije i zelje i koliko si spreman na odricanje. Svakako je filozofija lijepa i kao jednopredmetan studij. Imam prijateljicu koja je treca godina, pa ukoliko zelis da ti posaljem na PP njen facebook profil, mozes je slobodno pitati ono sto te zanima.[/quote]

Ne ignorisem te rijetko ulazim na forume pa se ucim pomalo.Možeš mi poslati jako me zanima taj studij iako imam jos do pocetka fakulteta tek sam treci razred ali zelio bih se pripremiti,da znam sta me ceka itd.
P308

#5492 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

Kralj12 wrote:
Ne ignorisem te rijetko ulazim na forume pa se ucim pomalo.Možeš mi poslati jako me zanima taj studij iako imam jos do pocetka fakulteta tek sam treci razred ali zelio bih se pripremiti,da znam sta me ceka itd.
Poslao sam ti poruku :) Sretno!
Kralj12

#5493 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Kralj12 »

bull21 wrote:Jednopredmetno. Filozofija je poprilično opširna i nije uopšte lahka kao što mnogi misle.
I ja bih volio studirati jednopredmetno,da se upotpunosti posvetim tome nadam se da ću uspjeti upisati željeni odsjek,a i da cu moci i dalje napredovati na vece stepene.
Ali-sa

#5495 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ali-sa »

Mračajski proto wrote:Kad je izlet?
Ljubavi, bit će izlet sad nekad :P
Kralj12

#5496 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Kralj12 »

Imali iko da je studirao filozofiju ili trenutno studira da mi prenese svoja iskustva sa studija da li mu se svidio,da li unapređuje znanje i razum,kakvi su profesori,predmeti da li su teški...?
Rijeka_snova

#5497 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rijeka_snova »

Ali-sa wrote:
Rijeka_snova wrote:Ima li sta novo u vezi predmeta kod Jahica? Pricalo se da hoce da vrati usmeno opet pa ne znam koliko je to tacno?
Prof. na predavanjima ništa ne spominje oko usmenog, nadajmo se da ga neće ni biti.
OK, hvala, nadajmo se da mu nece prahnuti da usmeno ispituje :roll:
bull21

#5498 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Koji je proces prelaska sa redovnog (SF) studija na vanredni? Razlozi su privatne prirode, pa me zanima ima li oko toga kakvih problema? Može se uraditi kada se krene upisivati naredni semestar? Hvala!
hajime-akihiro

#5499 Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hajime-akihiro »

S obzirom da je ovo jedini forum na koji sam ja naišao a tiče se FFS, želim da vas, forumaše, upitam nešto.
Eh' ovako. Ne znam kako da počnem. Uglavnom, dvopredmetni sam student na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na odsjecima za Engleski jezik i književnost i Francuski jezik i književnost (Engleski jezik kao A1). Uglavnom, želim da zamrznem godinu na Romanistici, ali nisam siguran koliko je to moguče, jer mi je teta na studentskoj rekla da je kasno. :-)

Međutim, češljajući zakon pronašao sam sljedeće:

"Član 107.

(1) Studentu se na njegov zahtjev odobrava mirovanje prava i obaveza u slučaju:
a) teže bolesti,
b) upućivanja na stručnu praksu u trajanju od najmanje šest mjeseci,
v) njege djeteta do godinu dana života,
g) održavanja trudnoće,
d) vršenja rukovodnih funkcija u studentskom predstavničkom tijelu i
đ) u drugim slučajevima predviđenim opštim aktom visokoškolske ustanove. "

S obzirom da želim da zamrznem godinu samo na jednom odsjeku (radi rođenja djeteta), tj. Romanistici, da li netko ima prijedlog što da uradim, i da li netko ima iskustva sa istim ili sličnim (vec sam pisao molbu za prelazak na jednopredmetni studij, međutim odbijena je).

Hvala :zjev:
i_ja_na_forumu

#5500 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by i_ja_na_forumu »

ima li iko informaciju koje godine je osnovan odsjek komparativne knjizevnosti ?
Post Reply