Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Smrcak15

#5476 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote:
ja71 wrote: da ponovim pitanje: je li moguce da duse mimo Bozije volje postanu gresne ?
nije moguce. ako ih je stvorio bezgresne, da nemoguce greske raditi onda nemogu.
pa gdje je onda svrha (da ne kazem smisao) kazne ako smo stvoreni gresni ?
odnosno zasto da zavrsimo u dzehenemu ako se nasi grijesi desavaju shodno bozijom voljom ?
nisam vjerovao da ces ovo napisati
da si prodro u srz stvaranja covjeka zbog cega je covjek stvoren razumio bi, a evo sad cu ti ukratko objasnit

BOg je covjeka stvorio inicijalno jer je zelio da dadne svoju milost, pa ga je stvroio gresnim, da mu dusa naginje zlu, i grijesima i ujedno dat ce mu razum pa ce na taj nacin biti podlozan testu da bira hoce li cinit zlo ili dobro, a ako bude radio zlo na ovaj ili onaj nacin covjek ako se pokaje iskreno u tom terenutku Bog ce mu oprostiti, jer voli da prasta. Poslani kje rekao da ako ljudi nebi grijesili, Bog bi ih uklonio sa zemlje, i stvorio nove ljude koji ce grijesiti i traziti oprosta pa da im on oprasta. u tome je poenta, da covjeka kad pocini gresku trazi oprost, Bog se tome obraduje jer voli davat svoju milost onome ko zasluzi.
Dozer

#5477 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: da si prodro u srz stvaranja covjeka zbog cega je covjek stvoren razumio bi, a evo sad cu ti ukratko objasnit

BOg je covjeka stvorio inicijalno jer je zelio da dadne svoju milost, pa ga je stvroio gresnim, da mu dusa naginje zlu, i grijesima i ujedno dat ce mu razum pa ce na taj nacin biti podlozan testu da bira hoce li cinit zlo ili dobro, a ako bude radio zlo na ovaj ili onaj nacin covjek ako se pokaje iskreno u tom terenutku Bog ce mu oprostiti, jer voli da prasta. Poslani kje rekao da ako ljudi nebi grijesili, Bog bi ih uklonio sa zemlje, i stvorio nove ljude koji ce grijesiti i traziti oprosta pa da im on oprasta. u tome je poenta, da covjeka kad pocini gresku trazi oprost, Bog se tome obraduje jer voli davat svoju milost onome ko zasluzi.
I onda hladno "ubije" novorodjence teskom srcanom manom, ili nekom drugom bolestinom...
Pa da...logicno...dijete se rodilo zlo do bola, a posto on to zna, odluci da njemu ne da sansu...
Last edited by Dozer on 08/03/2017 16:01, edited 2 times in total.
HardcoreMX

#5478 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

@dozer
Vrijeme sigurno radi za tebe. Ti si 'vječan', samo ti misli i dalje tako. :lol:
Last edited by HardcoreMX on 08/03/2017 15:59, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#5479 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:nema veze sto to sto nisi pozelio zlo, netrebas ni ni jedno pozeliti zlo ali opet mozes debelo da nastradas, kako , pa fino, radis ono sto ti je zabranjeno od strane Boga, krsis njegove zakone koje je tebi dao za tvoje bolje, pa ako ih prekrsis dolazi kazna sad ili poslije, na ovaj ili onaj nacin osim ako tih oprosti, a voli da prasta ako se zasluzi.

uzmimo u obzir da sam ja takav covjek kao sto si ti naveo, ne krsim njegove zakone bla bla bla.....
al samim tim sto negiram njegovo postojanje, hoce li on meni oprostiti jer on voli da prasta, mislim da sam zasluzio ????
Dozer

#5480 Re: Evolucija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:@dozer
Zapravo, ja sam svjestan svog maksimalnog roka trajanja. Ti? :D
Smrcak15

#5481 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: da si prodro u srz stvaranja covjeka zbog cega je covjek stvoren razumio bi, a evo sad cu ti ukratko objasnit

I onda hladno ubije novorodjence...
to je relativna stvar, iz nase perspektive , to izgleda strasno, oduzimanje zivota,

a iz Bozije perspektive, dusa kad izadje iz tijela prelazi u drugi svijet, nastavi da zivi u drugom obliku, cak sta vise smrt moze lahko da prodje , kao kad otvoris jedna vrata izadjes iz jedne prostorije i udjes u drugu. i to udjes u prostoriju koja se zove Raj, uzivas vjecno i nikad vise se nece osjetiti smrt, ni bol ,nego samo sreca i uzivanje. i onda kad kad to dvoje sporedimo uvidimo da je smrt strasna iz nase perpektive, a Bog koji daje zivot i ima on jedino pravo da oduzima, i kad kazemo oduzme zivot to jeste prelazak iz ovog svijeta u drugi bolji vjecni svijet Raja. ako ce to dijete poslije uci u Raj, gdje je onda problem druze?
HardcoreMX

#5482 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote:@dozer
Zapravo, ja sam svjestan svog maksimalnog roka trajanja. Ti? :D
Ako si tako svjestan, kao što kažeš, zašto onda raspravljaš?
Dozer

#5483 Re: Evolucija

Post by Dozer »

O cemu?
HardcoreMX

#5484 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

O svom svjetonazoru.
Smrcak15

#5485 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:nema veze sto to sto nisi pozelio zlo, netrebas ni ni jedno pozeliti zlo ali opet mozes debelo da nastradas, kako , pa fino, radis ono sto ti je zabranjeno od strane Boga, krsis njegove zakone koje je tebi dao za tvoje bolje, pa ako ih prekrsis dolazi kazna sad ili poslije, na ovaj ili onaj nacin osim ako tih oprosti, a voli da prasta ako se zasluzi.
uzmimo u obzir da sam ja takav covjek kao sto si ti naveo, ne krsim njegove zakone bla bla bla.....
al samim tim sto negiram njegovo postojanje, hoce li on meni oprostiti jer on voli da prasta, mislim da sam zasluzio ????
krsis njegove zakone automatski cim negiras njegovo postojanje isto kao sto neko negira ustav jedne drzave i ne drzi se pravila te drzave, nemoguce je ne ogrijesiti o njegove zakone ako se nevjeruje u nnjegovo postojanje. to je isto poput nevjerovanjau postojanje zakona u drzavi, kao da crveno i zeleno ne postoji, za tebe je zeleno i kad je crveno, jer ne priznajes zakon da se mora stati na crveno pa furas li furas.
hoce li on meni oprostiti jer on voli da prasta, mislim da sam zasluzio
ako si zasluzio na ovaj ili onaj nacin, radeci neka dobra djela pa da se stekne njegova ljubav, on ce tebe sebi pribliziti tako sto ce ti srce usmjeriti prema svojoj vjeri islamu, da ti srce pocne naginjati prema islamu, to je znak da te privlaci sebi.
A ako si pokvaren i nezasluzujes da budes u njegovoj milosti, on ucini da ti islam izgleda gore od baboroge :D jer te prepusti kompanjonu Satani koji zamagljuje stvarnost, pretvara ti dobro u lose, a lose u dobro.
Dozer

#5486 Re: Evolucija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:O svom svjetonazoru.
Sta da ti kazem na ovo, osim - :lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#5487 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

Šta da ti kažem osim, da imaš još jedno neodgovoreno pitanje.
Dozer

#5488 Re: Evolucija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:Šta da ti kažem osim, da imaš još jedno neodgovoreno pitanje.
Ti ih imas, brat-bratu, 20 :thumbup:
beni-bu-man

#5489 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:ako si zasluzio na ovaj ili onaj nacin, radeci neka dobra djela pa da se stekne njegova ljubav, on ce tebe sebi pribliziti tako sto ce ti srce usmjeriti prema svojoj vjeri islamu, da ti srce pocne naginjati prema islamu, to je znak da te privlaci sebi.
A ako si pokvaren i nezasluzujes da budes u njegovoj milosti, on ucini da ti islam izgleda gore od baboroge :D jer te prepusti kompanjonu Satani koji zamagljuje stvarnost, pretvara ti dobro u lose, a lose u dobro.
a sto mora to biti islam ????
ja71

#5490 Re: Evolucija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: ... jer je zelio da dadne svoju milost, pa ga je stvroio gresnim, da mu dusa naginje zlu, ...
logicno.
kad covjek napravi neku masinu koja naginje da se kvari on joj je u stvari udijelio milost.
Smrcak15

#5491 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:ako si zasluzio na ovaj ili onaj nacin, radeci neka dobra djela pa da se stekne njegova ljubav, on ce tebe sebi pribliziti tako sto ce ti srce usmjeriti prema svojoj vjeri islamu, da ti srce pocne naginjati prema islamu, to je znak da te privlaci sebi.
a sto mora to biti islam ????
zato sto je to njegova posljednja neiskrivljena objava na koju se on obavezao cuvati do smaka svijeta.
Smrcak15

#5492 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote: ... jer je zelio da dadne svoju milost, pa ga je stvroio gresnim, da mu dusa naginje zlu, ...
logicno.
kad covjek napravi neku masinu koja naginje da se kvari on joj je u stvari udijelio milost.
to se nemoze sporediti ,masina se pravi radi nekih funkcija, dok covjek je radi testa stvoren, da bude podlozan testu kako bi mogao zasluziti boziju milost. masine se ne podlazu tetsovima, hoce li ciniti zlo ili dobro.

zato se sa tog aspekta nemoze sporediti sa masinom, ali se moze sporediti sa masinom samo ljudsko tijelo a ne dusa.
HardcoreMX

#5493 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote:Šta da ti kažem osim, da imaš još jedno neodgovoreno pitanje.
Ti ih imas, brat-bratu, 20 :thumbup:
Ja sam zadovoljan sa svojim svjetonazorom, a nisam tvoj advokat.
Dozer

#5494 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: zato sto je to njegova posljednja neiskrivljena objava na koju se on obavezao cuvati do smaka svijeta.
A koja je samo update prethodne (Biblija), i one jos ranije (Tora).
Znas ono - MS DOS > ..... > Win 10
Zasto svi hriscani nisu presli onda na islam? Budisti? Jehovini svjedoci? Zasto svi vjernici svijeta nisu presli na islam, s obzirom da je to zadnja objava jednog jedinog boga?

Smak svijeta ce, naravno, biti kada bog odluci da bude...

Moj Smrle... Kad se sabere sve ovo sto si ti (i HCMX) napisao na ovim temama, jedini logican zakljucak jeste da bog ne zna da li je posao ili dosao, hoce li lijevo ili desno, naprijed ili nazad...
Jasno je jedino da je sve nejasno.
To savrsenstvo bez mane o kojem ti pricas je, izgleda, toliko konfuzno i nedoreceno, da je zaista tesko povjerovati da danas postoji neko ko u to vjeruje.
Bez uvrede...
Otkud ti ideja da ja nisam zadovoljan sa svojim?
Last edited by Dozer on 08/03/2017 16:37, edited 1 time in total.
Smrcak15

#5495 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: zato sto je to njegova posljednja neiskrivljena objava na koju se on obavezao cuvati do smaka svijeta.
A koja je samo update prethodne (Biblija), i one jos ranije (Tora).
ZNas ono - MS DOS > ..... > Win 10

Smak svijeta ce, naravno, biti kada bog odluci da bude...

Moj Smrle... Kad se sabere sve ovo sto si ti (i HCMX) napisao na ovim temama, jedini logican zakljucak jeste da bog ne zna da li je posao ili dosao, hoce li lijevo ili desno, naprijed ili nazad...
Jasno je jedino da je sve nejasno.
To savrsenstvo bez mane o kojem ti pricas je, izgleda, toliko konfuzno i nedoreceno, da je zaista tesko povjerovati da danas postoji neko ko u to vjeruje.
Bez uvrede...
Otkud ti ideja da ja nisam zadovoljan sa svojim?
prije ce biti da je to tebi nejasno, a ne Bogu.
Dozer

#5496 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Pa, sudeci po vasim pokusajima davanja odgovora na neka vrlo logicna pitanja, i ako ste vi nekakvi predstavnici tog boga, pa ma kako se on zvao, onda.... manite se corava posla...
HardcoreMX

#5497 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: Otkud ti ideja da ja nisam zadovoljan sa svojim?
@Dozer
Gdje sam ja to rekao? Vidim, da ti to kažeš.
Last edited by HardcoreMX on 08/03/2017 16:39, edited 1 time in total.
Dozer

#5498 Re: Evolucija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:@Dozer
Gdje sam ja to rekao? Vidim, da ti to kažeš.
Citiraj to na sta mislis, ziv bio.
Dozer

#5499 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Nije tacno!
Evolucija nicim nije dokazana. Bog jeste. Ne lupetaj.
beni-bu-man

#5500 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Nije tacno!
Evolucija nicim nije dokazana. Bog jeste. Ne lupetaj.

slazem se, tako pise u svetim knjigama
Post Reply