Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
ludost

Post by ludost »

DOKLE IDE OVAJ ANTIPIRAMIDAŠLUK!? :x

http://www.sarajevo-x.com/clanak/060422012

Bh historičari i arheolozi protiv iskopavanja na Visočici

Bosanskohercegovački arheolozi i historičari zahtijevaju od odgovornih državnih institucija da hitno ponište nezakonito izdate dozvole za iskopavanje na lokalitetu brda Visočica, navodi se u današnjem saopćenju što su ga potpisali arheolozi i historičari iz Sarajeva, Zenice, Bijeljine, Tuzle i Mostara.
Oni od nadležnih državnih tijela i institucija traže da hitno zabrane daljnje prekopavanje te arheološke zone koju, kako navode, vrši nestručna osoba.

Navode da će, ukoliko se tako ne postupi, o svemu obavijestiti svjetske asocijacije, uključujući Međunarodno vijeće muzeja (ICOM), te putem njih i UNESCO-a zatražiti zaštitu nacionalne baštine od vlastite administracije. Stručnjaci naglašavaju da je BiH potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti i čuvanju kulturno-historijskog nacionalnog blaga.

"Iza te lakrdije ne stoji zvanična nauka niti stručnjaci, odnosno arheolozi i historičari. Krajnje je nebulozno i pomisliti, a kamoli tražiti piramide na ovim prostorima. Svaki iole obrazovan čovjek zna kojem vremenu, prostoru i civilizaciji pripadaju takve gradnje", navodi se u saopćenju uz opasku da arheolozi i historičari znaju gdje se šta može nalaziti, kojem vremenu šta pripada i ko je šta gradio.

"Tražiti piramide u vremenu i prostoru kako to čini 'slobodni istraživač' Semir Osmanagić, čista je lakrdija. To ne bi zaslužilo našu pažnju da u javnosti ne vlada uvjerenje da iza te lakrdije stoji zvanična bh. nauka", kaže se u saopćenju za javnost.

Neshvatljivo je, navodi se dalje, da se dozvoli diletantu da rovi po zaštićenoj arheološkoj zoni, uništava nekropole stećaka, ostatke iz prethistorijskog, rimskog i srednjovjekovnog doba što su već davno arheolozi i historičari pretražili, a rezultate objavili u naučnim časopisima i edicijama.

"Za krajnju je osudu odnos bh. političara, pa i onih najvišeg ranga, koji javno iskazuju zahvalnost pomenutom istraživaču koji promovira ugled BiH u svijetu", kažu u saopćenju bh. arheolozi i historičari te dodaju da je još više za osudu da se sa svih strana nagovještava nemala financijska pomoć za ta istraživanja.

"To je nevjerojatno kad svi znamo šta se dešava sa Zemaljskim muzejom, Historijskim muzejom, Galerijom za modernu umjetnosi, Univerzitetskom bibliotekom, Muzejom za pozorište i književnost. Dakle, novca ima, ali ne za nacionalne vrijednosti, nego za lakrdiju čemu se smije čitav svijet", ističe se u saopćenju čiji su potpisnici arheolozi i historičari institucija iz Sarajeva, Zenice, Bijeljine, Tuzle i Mostara.

Među potpisnicima su profesori Filozofskog fakulteta Enver Imamović, Dubravko Lovrenović, Enes Pelidija, Zijad Šehić, arheolozi Zilka Vejzagić-Kujundžić, Mirsad Sijarić, Margita Gavrilović, historičar i arheolog Adnan Busuladžić, Muhiba Kaljanac i Alma Leka iz Historijskog muzeja BiH, konzervator i restaurator Esad Vesković, sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta iz Tuzle Bego Omerčević i asistent Sanela Dadanović, sa Fakulteta filozofsko-humanističkih znanosti Sveučilišta u Mostaru Snježana Vasilj i Ivanka Milićević te direktor Muzeja Semberija iz Bijeljine i arheolog Mirko Babić.

FENA
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

ja bi vise volio da svaki bosanac ima ovakvu piramidu nego ovu visocku
jes da je manja ali je zato ljepsa i privlacnija
Image
Klon

Post by Klon »

Najnovija vijest iz Bosne i Hercegovine: Nadjen grad na dnu jezera.

Jedan bosanski strucnjak, koji vec 15 godina zivi u SAD, je napisao knjigu " Bosanski grad na dnu jezera.
U svojoj knjigi strucnjak dokazuje postojanje bosanskog grada na dnu jablanickog jezera. Najvjerovatnije se radi o Atlantidi. najmoderni grad svog doba, koji je potonuo prije 10 000 godina.
Iztrazivanja pocinju sljedece godini u Aprilu, i trajat ce 200 dana.
Eksperti kazu da ce Bosnu i Hercegovinu u buducnosti vise turista posjetiti, nego Spaniju, Tursku i Grcku zajedno.
Klon

Post by Klon »

Najnovija vijest iz Bosne i Hercegovine: Nadjen grad na dnu jezera.

Jedan bosanski strucnjak, koji vec 15 godina zivi u SAD, je napisao knjigu " Bosanski grad na dnu jezera.
U svojoj knjigi strucnjak dokazuje postojanje bosanskog grada na dnu jablanickog jezera. Najvjerovatnije se radi o Atlantidi. najmoderni grad svog doba, koji je potonuo prije 10 000 godina.
Eksperti kazu da ce Bosnu i Hercegovinu u buducnosti vise turista posjetiti, nego Spaniju, Tursku i Grcku zajedno.
Murat Sabanovic

Klon wrote:Najnovija vijest iz Bosne i Hercegovine: Nadjen grad na dnu jezera.

ma ja sam tvdrio prije par semica da je atlantida ustvari visocica
ali eto isposavilo se da je to u jablanici...ipak nisam bio daleko
strawa

Post by strawa »

ma nabijem ja njih za tu kuknjavu, po njima i njihovoj arheologiji bi mi krepali davno, a piramide bilo - ne bilo bitno je da stavimo svijetu do znanja gdje smo i sta smo, da privucemo ljude, nesto se naslo ma sta to bilo
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

ILIR_ wrote:
Murat Sabanovic wrote:vidi ovaca sto pasu .................

Image
Umjesto sto gledaju predase, trebaju se okrenuti, pa malo uzivati u ljepoti Bosne iza sebe 8-)
Murat Sabanovic

Bosanac_21 wrote:
ILIR_ wrote:
Murat Sabanovic wrote:vidi ovaca sto pasu .................

Umjesto sto gledaju predase, trebaju se okrenuti, pa malo uzivati u ljepoti Bosne iza sebe 8-)
tacno! doso papak iz cnn da snima nesto sto jos otkopano nije...
umjesto da proseta bh brdima planinama rijekama poljima sumama i snima svu ljepotu nase drzave i upozna ostatak svijeta ,on se zajebaje s par ljudi...
ILIR_

Post by ILIR_ »

ludost wrote:
ILIR_ wrote:Ja sam se potrudio da to dijelo, tu knjigu nadjem u internet ali nisam uspio.
Ako bi neko uspio bilo bi vrlo interesantno (barem za mene :) ) .
ILIR_, ne mogu ti nažalost pomoći oko ove konkretne knjige, ali ima ova jedna web stranica gdje dosta piše o tome:

http://www.sartelcom.net/ET/krater/ilir ... _ljud.html

Ludost,

taj link je vecinom od onih sa sarkasticnim izvorima neistina i poluistina i antipropagande. :)
Ima puno takvih izvora i autora (posebno u internet) :)

Ali jeste humoristicki (donekle). :-)

1. ILLIR je pogrijesno prononciranje. Na bosnjackom bi se pronocirao ILJIR (I-lirë - to jest slobodan (slobodan covjek, dakle nije rob :-) ) Na albanskom se pise Ilir).

2. PRISTINE - na engleskom ne znaci ono sto ti pises i mislis nego:
adj. immaculately clean and unused,
"handed her his pristine white handkerchief".
taxi_driver

Post by taxi_driver »

strawa wrote:ma nabijem ja njih za tu kuknjavu, po njima i njihovoj arheologiji bi mi krepali davno, a piramide bilo - ne bilo bitno je da stavimo svijetu do znanja gdje smo i sta smo, da privucemo ljude, nesto se naslo ma sta to bilo
ma naravno da stavimo svjetu do znanja gdje smo i sta smo.na balkanu smo i to onom zatucanom,a glupi smo ko kujac.
ma citav svjet nam se smije ljudi moji.
ludvig

Post by ludvig »

Ognjen Blagojevic i FTV :thumbup:

A peticija nasih "strucnjaka" koji iz kancelarija izlaze samo kad idu kuci sa posla, je prije trebala biti zahvalnost Osmanagicu na promociji arhelogije u BiH.

Koji su oni projekat pokrenuli za koji javnost zna? Kako li im samo tesko pada sto rad fondacije prate svi svjetski mediji? Pljuska koju su dobili od Osmanagica, ce ih dugo, dugo, boliti. Ko im je kriv. Fino ih je pozivao da mu se pridruze. Ko je kriv Vejzagicki pa se ne zna sluziti e-mailom. :-)

Jos jednom velika zahvalnost fondaciji.
wels

Post by wels »

Murat Sabanovic wrote:
Bosanac_21 wrote:
ILIR_ wrote: Umjesto sto gledaju predase, trebaju se okrenuti, pa malo uzivati u ljepoti Bosne iza sebe 8-)
tacno! doso papak iz cnn da snima nesto sto jos otkopano nije...
umjesto da proseta bh brdima planinama rijekama poljima sumama i snima svu ljepotu nase drzave i upozna ostatak svijeta ,on se zajebaje s par ljudi...

Papke iz CNN-a kamenjicama nacerat!
Koji ce .... oni ovde.

Ma dinamitom ih potprashit.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

jooj koji zlobnici ovi arhelozi :x ljudi kopaju van zasticenje zone i oni opet frku dizu, samo bi me interesovalo kako bi visocani i ostali svijet koje je za kopanje piramide reagovaio u slucaju ne daj boze da im upali ovo pa da se zaustave radovi :x ljudi imaju nadu sad u bolji zivot ako se iskopa ovo cuda ma makar bila uz srednjeg vijeka a oni hocete da im ugase tu nadu :sad:
Murat Sabanovic

Murat Sabanovic wrote:TOPE ,CICO, KASO,ADISE,BENO MIRZA, PICEK, DEJO ,MIKI ,MATO,
SULE, ZEKA, BEBEK ,MIRNESE, CENGA, SIMSON ,TONI ,PISCA, MESA I svima OSTALIMA KOJE SAM ZABORAVIO
SALJEM PUNO PUNO PUNO POZDRAVA
NADAM SE DA CEMO SE USKORO VIDJETI U VISOKOM.
MURAT
EKO I TEBE POZDRAVLJAM
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Neshvatljivo je, navodi se dalje, da se dozvoli diletantu da rovi po zašti?enoj arheološkoj zoni, uništava nekropole ste?aka, ostatke iz prethistorijskog, rimskog i srednjovjekovnog doba što su ve? davno arheolozi i histori?ari pretražili, a rezultate objavili u nau?nim ?asopisima i edicijama.
jah...... a kad ih upitas ko kada i gdje ;)
samo dobijes odgovor "reko imamovic" ;) i rezultati su takvi da je od septembra ta lokacija bila stari grad, nekropola, tvrdjava (ponekad i obicno brdo) ... e jakih mi naucnika :D ...
narocito ako prije gornjeg citata stoji slijedecea recenica:

To ne bi zaslu¾ilo na¹u pa¾nju da u javnosti ne vlada uvjerenje da iza te lakrdije stoji zvanièna bh. nauka", ka¾e se u saopæenju za javnost.
da sam na semirovom mjestu ;), ja bih samo citirao ovu recenicu ;)
i na svim medijima iznio da doticna gospoda ni na koji konstruktivan nacin ne ucestvuju u iskopavanju i nakon toga ih zamolio da me ostave na miru, jer time vise ne bi bilo razloga da se zasluzi njihova paznja ;).
Last edited by Sarafcina on 22/04/2006 20:15, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

Sarafcina wrote:
Neshvatljivo je, navodi se dalje, da se dozvoli diletantu da rovi po zašti?enoj arheološkoj zoni, uništava nekropole ste?aka, ostatke iz prethistorijskog, rimskog i srednjovjekovnog doba što su ve? davno arheolozi i histori?ari pretražili, a rezultate objavili u nau?nim ?asopisima i edicijama.
samo dobijes odgovor "reko imamovic" ;) i rezultati su takvi da je od septembra ta lokacija bila stari grad, nekropola, tvrdjava ... e jakih mi naucnika :D ...
MA NEMOJ IMAMOVICA ON JE NAJVECI BOSANSKI ARHEOLOG
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ja sam ostao bez teksta.ne mogu vise.
ludvig

Post by ludvig »

Sarafcina wrote:
samo dobijes odgovor "reko imamovic" ;) i rezultati su takvi da je od septembra ta lokacija bila stari grad, nekropola, tvrdjava ... e jakih mi naucnika :D ...
Ma za "naucnike" je to podrucje vec istrazeno, samo su zaboravili kakvi su bili rezultati. Godine rade svoje :-)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Murat Sabanovic wrote:
Sarafcina wrote:
zaboli me :D dalibor :D i to ukruceni ;)
to je inace argumentacija tipova koji su se javljali na forumu, bili anonimni i svima pod nos poturali svoje titule.

ps.. izvinjavam se zbog editovanja gornjeg posta.
ludost

Post by ludost »

ludvig wrote:Ognjen Blagojevic i FTV :thumbup:

A peticija nasih "strucnjaka" koji iz kancelarija izlaze samo kad idu kuci sa posla, je prije trebala biti zahvalnost Osmanagicu na promociji arhelogije u BiH.

Koji su oni projekat pokrenuli za koji javnost zna? Kako li im samo tesko pada sto rad fondacije prate svi svjetski mediji? Pljuska koju su dobili od Osmanagica, ce ih dugo, dugo, boliti. Ko im je kriv. Fino ih je pozivao da mu se pridruze. Ko je kriv Vejzagicki pa se ne zna sluziti e-mailom. :-)

Jos jednom velika zahvalnost fondaciji.
Mmmmm, let me see... Stavljanje Mostara na UNESCO-vu listu svjetske bastine... Mmmm... Otvaranje procesa za stavljanje Jajca na UNESCO-vu listu svjetske bastine...

Da, fakat su foteljaski smradovi...

Majku im zavidnu :x
Murat Sabanovic

Sarafcina wrote:
Murat Sabanovic wrote:
Sarafcina wrote: jah...... a kad ih upitas ko kada i gdje ;)
zaboli me :D dalibor :D i to ukruceni ;)
to je inace argumentacija tipova koji su se javljali na forumu, bili anonimni i svima pod nos poturali svoje titule.

ps.. izvinjavam se zbog editovanja gornjeg posta.
SARAF U PRAVI SI!!!! JEDAN OD NJIH JE BIO I FACA POD NIKOM "ZNANJE" KOJI JE CITAV FORUM UBIJEDJIVO DA JE TO BRDO ...
NE MOGU DA SHVATIM KAKO COVJEK ONAKO MOZE BITI BEZOBRAZAN I PRLJAV....
MA DODUSE I SHVACAM GA ...OSMANAGA MU GA JE SUKNO DO JAJA, PA MORA MALO DA JAUKNE
Macuser

Post by Macuser »

Image

Osmanagic je opet bio u pravu.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

macuser , jeli se ti osjecas bosancem ???

ako da cemu onda krivnja , sto ti je onda krivo sto se kopa mozda bosanska piramida, kad je to i tvoja ako se osjecas bosanac

a ako se ne osjecas pa sam si sebi zatvorio vrata , a ako si srbijanac onda te razumijem
Sarafcina

Post by Sarafcina »

hahahaha kako duhovito macuser...... hau fani .....vidi se da bosanski humor zivi
gdje si do sada bio.....amejzing.....
Murat Sabanovic

Macuser wrote:Image

Osmanagic je opet bio u pravu.
DOKAZI DA NIJE POBJEGO ODNOSN DA JE IZVRSIO SAMOUBISTVO U BUNKERU

HAJDE AKO SI FACA DOKAZI
Locked