Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#5476 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote:Sve je ovo super ali na kraju ce biti samo subjektivni dojam da se brze proslo od ohr do mojmila. Eventualno trolu zaobici i stici minutu ranije.
Najbolje onda ništa ne raditi? :D

Nije ova cesta rješenje saobraćajnih gužvi. Ali, je dio rješenja.
Dope_Man wrote:Ne kazem da je nemoguce, moglo bi se valjda nekako nacrtati, i opcenito misli da nam treba vise ovakvih kruznih (ili kao onaj novi na ulazu u Mostar), samo mi u ovom konkretnom slucaju djeluje komplikovanije za izvesti.
Pa nije komplikovanije. Samo stavljaš ivičnjake unutar kružnog da nema presjecanja traka gdje ne smije i to je to. Za nas je to idealno. Još mogli su bez problema dodati treće posebne isključne trake da se ne ulazi u kružni na nekim djelovima.
nepass1

#5477 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Pa treba raditi kako treba, ne mislim tu na semafore ili kruzni. Vec na cep kod zgrade i cep kod bosmala.
Trebali su citavu dionicu odmah raditi a ne isprekidati.
Nista ja nemam protiv ovog, super izgleda. Cak i ne koristim tu cestu.
Ali da je nakaradno, jeste
johntra

#5478 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by johntra »

Juče sam kod Šandora na FB profilu vidio ovo:
Nakon završenih radova na jednom dijelu Južne longitudinale opet je ulaz u našu ulicu moguć iz oba pravca, i centra grada i iz pravca Dobrinje. Kada vozite iz pravca grada, skrenete lijevo kuda počinje nova cesta jer je dio koji vodi do naše ulice dvosmjeran, dio nakon Kupreške ulice je jednosmjerna ulica. Budite oprezni jer mnogi vozači “lete” iz pravca stadiona zbog neadekvatne signalizacija, te vozači ni ne znaju još uvijek da se radi o dvosmjernoj ulici na tom dijelu ceste.
https://www.facebook.com/Sandordoo/

Jesu li oni normalni ba? ginut će se ovdje haman svaki dan, frontale su neminovne...
amar1994

#5479 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:

vrli SDA inzEnjeri tj. medicinske sestre i konobari po zanimanju :lol: :lol: :run:

pusteno u promet a nisu signalizaciju i putokaze zavrsili :bih: :sax:, kakvi debili , na sta li su oni spickali 20+ miliona KM :run:
Thorgerson

#5480 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

So What! wrote:Pothodnik u Hrasnom će se graditi još najmanje mjesec, trolejbusi na cesti vjerovatno u četvrtak
Iskreno nisu trebali pustati ni saobracaj. Mozda samo trole.

Jer vec sada ljudi pretrcavaju ko muhe bez glave. Sreca pa je nas narod navikao na nakaradno, pa se zna ponasati. Maloprije prosao i cudim se kako vec neko nije pregazen.

Trebaju oznaciti i podebljati - da radovi nisu gotovi. Da se sporije vozi.

I pod hitno - ali pod hitno se mora bolje oznaciti kraj puta. Jer neko ko nije odavdje veoma lako se moze zabiti dole na onom pravcu kod cenge. Znaci ondje trebaju svjetlosni signali da rokaju u 16.
Akibh

#5481 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Akibh »

Thorgerson wrote:
So What! wrote:Pothodnik u Hrasnom će se graditi još najmanje mjesec, trolejbusi na cesti vjerovatno u četvrtak
Iskreno nisu trebali pustati ni saobracaj. Mozda samo trole.

Jer vec sada ljudi pretrcavaju ko muhe bez glave. Sreca pa je nas narod navikao na nakaradno, pa se zna ponasati. Maloprije prosao i cudim se kako vec neko nije pregazen.

Trebaju oznaciti i podebljati - da radovi nisu gotovi. Da se sporije vozi.

I pod hitno - ali pod hitno se mora bolje oznaciti kraj puta. Jer neko ko nije odavdje veoma lako se moze zabiti dole na onom pravcu kod cenge. Znaci ondje trebaju svjetlosni signali da rokaju u 16.
Ovo nema ni u PM, niko ne razmislja kuda ce pjesaci proci, djeca idu u skolu, nema pjes. prelaza u blizini, trce preko kruznog...
Kruznim pice sleperi, evo sad ce i trole...
Pa ima li tuzilastvo, iko da se ukljuci, cisto da ne povjerujes kolika je to banda
amar1994

#5482 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

:lol: :lol:

evo semafor u naselju ne radi 2 sedmice , mislis da nekog boli briga , ceka se da pogine neko djete pa onda :roll:
Gray

#5483 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Gray »

johntra wrote:Juče sam kod Šandora na FB profilu vidio ovo:
Nakon završenih radova na jednom dijelu Južne longitudinale opet je ulaz u našu ulicu moguć iz oba pravca, i centra grada i iz pravca Dobrinje. Kada vozite iz pravca grada, skrenete lijevo kuda počinje nova cesta jer je dio koji vodi do naše ulice dvosmjeran, dio nakon Kupreške ulice je jednosmjerna ulica. Budite oprezni jer mnogi vozači “lete” iz pravca stadiona zbog neadekvatne signalizacija, te vozači ni ne znaju još uvijek da se radi o dvosmjernoj ulici na tom dijelu ceste.

Jesu li oni normalni ba? ginut će se ovdje haman svaki dan, frontale su neminovne...
Maloprije sam prolazio ovuda i mislim da Šandor nije upravu, iz pravca grbavice prema centru se horizontalnom signalizacijom zatvara lijeva traka nekih 50-100 metara prije kraja (sužava se samo na desnu traku) i onda se samo desna traka spaja na stari dio ceste, nema nikakvih znakova da je taj dio dvosmjeran.
trambusek88

#5484 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by trambusek88 »

Spominjao se krkljanac kojeg pravi semafor kod Hife u Švrakinom.

Danas sam kod Merkatora na Alipašinom normalnim hodom stigao trolejbus koji mi je pobjegao s privremene stanice kod depoa. Sve zahvaljujući toj gužvi. Za vjerovali ili ne.
Thorgerson

#5485 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Gray wrote:
johntra wrote:Juče sam kod Šandora na FB profilu vidio ovo:

Maloprije sam prolazio ovuda i mislim da Šandor nije upravu, iz pravca grbavice prema centru se horizontalnom signalizacijom zatvara lijeva traka nekih 50-100 metara prije kraja (sužava se samo na desnu traku) i onda se samo desna traka spaja na stari dio ceste, nema nikakvih znakova da je taj dio dvosmjeran.
Ma pusti ludake, bolan gdje ce stavit da je dvosmjeran saobracaj na tom dijelu, pa nisu toliko ludi.

Tu bi svaki dan bile udesi ne svaki dan, nego sat.

Inace zanimljivo da su taj dio "odsjekli" i nisu im dali pristup iz pravca grada. Je li to znaci da ce sada svi ovi koji zive u Kupreskoj i Ante F. a idu iz pravca grada morati ici na kruzni pa nazad? Sumnjam da ce biti dozvoljeno polukruzno kod stadiona, mozda i hoce?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#5486 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

Thorgerson wrote: Sumnjam da ce biti dozvoljeno polukruzno kod stadiona, mozda i hoce?
Neće, već ima tabla za zabranjeno polukružno.
Thorgerson

#5487 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

liaar wrote:
Thorgerson wrote: Sumnjam da ce biti dozvoljeno polukruzno kod stadiona, mozda i hoce?
Neće, već ima tabla za zabranjeno polukružno.
Ma ja i pretpostavio sam, nema bas dovoljno prostora.

Pa nista, najvise su onda 'izgubili' ovi stanovnici kupreske i ante fijamenga. Dobro su ih shandrili. Ovi dole se izborise za direktan pristup, ali eto dobili su i ovi koliko sam vidio ipak pjesacki prelaz.

Al dobro nije to tako strasno. Ko zivi tamo nece ici juznom i to je to, jer ce mu biti lakse da ide glavnom, pa da preko topal osman pase dodje do stadiona i onda u zvornicku i kuci.
Haris.ba

#5488 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Cekamo nove proteste. Da se napravi raskrsnica da mogu i iz pravca grada skrenuti. :D
Thorgerson

#5489 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

trambusek88 wrote:Spominjao se krkljanac kojeg pravi semafor kod Hife u Švrakinom.

Danas sam kod Merkatora na Alipašinom normalnim hodom stigao trolejbus koji mi je pobjegao s privremene stanice kod depoa. Sve zahvaljujući toj gužvi. Za vjerovali ili ne.
Ne idem bas tim putem, ali eto prosao sam mozda 10-ak puta i nijednom, ali nijednom preko semafora niko nije presao od pjesaka. I mozda 1 ili 2 se neko auto ukljucilo odozgo sa mojmila.

Dakle, genije koji je stavio onaj semafor - svaka mu cast.
Logovan

#5490 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Odjednom se stvori problem oko zemljišta. :oops: Davno je ovo trebalo biti riješeno.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vojno-z ... 0517053#10

Image
So What!

#5491 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Vojno zemljište odgodilo početak izmještanja ceste na Šipu i gradnju kružnih tokova
Image

Općina Centar Sarajevo ima novac, ali zasad ne može "izmjestiti" Alipašinu ulicu i graditi kružni tok koji će biti ključan za I transverzalu, jer se novim planom pojavio problem vlasništva zemlje koja je vojna imovina. Bez rješenja pitanja imovine ne može se okončati nijedan saobraćajni problem u tom dijelu grada, uključujući i najgori semafor u gradu.

"Općina je finansirala projekt izmještanja dijela saobraćajnice s rješenjem kružnog toka, a dokumentaciju je radilo JP Ceste Federacije BiH. Nakon geoloških istraživanja Ceste FBiH su donijele urbanističku izmjenu. Iako sama trasa ostaje ista, želimo da Ceste FBiH što prije podnesu zahtjev za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zbog vojne imovine od 2.600 kvadrata", rekao je Mustafa Resić, savjetnik za razvoj i investicije načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Kako tvrdi, razgovarano je i s ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom.

"On je iskazao razumijevanje za rješavanje ovog pitanja shvatajući ga kao državni interes, interes građana, interes ekologije, rasterećenja saobraćaja... Mi očekujemo pozitivan rezultat i apelujemo da Ceste FBiH ubrzaju proces", rekao je Resić.

Pored spomenutog kružnog toka, dio rješenja koji je sada pauzirano podrazumijeva još jedan manji kružni tok na sadašnjoj lokaciji problematičnog semafora.

"Sjeverni prilaz gradu jedan je od najvećih problema saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Ovdje se stvaraju gužve sve do Vogošće pa se iz centra Sarajeva zna voziti i po dva sata kada su špice. Iz naselja se izlazi i po pola sata. Postavljanjem semafora stvorili su se problemi, a kad oni ne rade, gužvi nema. Kružnim tokom bi se problem u potpunosti riješio", kazao je stanovnik Šipa Sead Đozo.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klix
Akibh

#5492 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Akibh »

zna li iko jel krenula trola, rekli su nesposobnjakovici da bi danas trebala
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5493 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by konektovan »

Thorgerson wrote:
trambusek88 wrote:Spominjao se krkljanac kojeg pravi semafor kod Hife u Švrakinom.

Ne idem bas tim putem, ali eto prosao sam mozda 10-ak puta i nijednom, ali nijednom preko semafora niko nije presao od pjesaka. I mozda 1 ili 2 se neko auto ukljucilo odozgo sa mojmila.

Dakle, genije koji je stavio onaj semafor - svaka mu cast.
Taj semafor je zlo nevidjeno, ali mora se udovoljiti eliti koja zivi u naselju mladjeni, ima tu nekakvih rezidencija kamara, pa da im se olakša.
man_464

#5494 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

Akibh wrote:zna li iko jel krenula trola, rekli su nesposobnjakovici da bi danas trebala
Iz GRASa je rečeno 18.05.
Akibh

#5495 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Akibh »

man_464 wrote:
Akibh wrote:zna li iko jel krenula trola, rekli su nesposobnjakovici da bi danas trebala
Ok, hvala, bila je ova informacija:
Trolejbuska kontaktna mreža na novoizgrađenoj dionici južne longitudinale i rondou Hrasno brdo, a na kojoj radi KJKP Gras, trebala bi biti osposobljena i stavljena u rad u utorak, 15. maja, potvrdili su za Oslobođenje u firmi Euro-Asfalt koja izvodi radove na ovoj dionici.

Tog dana ponovo će u funkciju biti puštena trolejbuska linija Dobrinja-Trg Austrije, koja nije radila od 21. aprila.

ne znam do koga je, do EA ili GRAS-a, na.erem se u usta oboma, ne zna se ko je gori
trambusek88

#5496 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by trambusek88 »

Upravo su proradili trolejbusi od Otoke i Dobrinje prema centru grada.
JavierBosnia

#5497 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

trambusek88 wrote:Upravo su proradili trolejbusi od Otoke i Dobrinje prema centru grada.
Amin!
perfect_guy

#5498 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by perfect_guy »

trambusek88 wrote:Upravo su proradili trolejbusi od Otoke i Dobrinje prema centru grada.
Otoka, da ili ne?
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... ero/300308
man_464

#5499 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

Akibh wrote:
man_464 wrote:
Ok, hvala, bila je ova informacija:
Trolejbuska kontaktna mreža na novoizgrađenoj dionici južne longitudinale i rondou Hrasno brdo, a na kojoj radi KJKP Gras, trebala bi biti osposobljena i stavljena u rad u utorak, 15. maja, potvrdili su za Oslobođenje u firmi Euro-Asfalt koja izvodi radove na ovoj dionici.

Tog dana ponovo će u funkciju biti puštena trolejbuska linija Dobrinja-Trg Austrije, koja nije radila od 21. aprila.

ne znam do koga je, do EA ili GRAS-a, na.erem se u usta oboma, ne zna se ko je gori
Trebale su trole u pon proraditi. To sto izvođač radova nije zavrsio svoj dio nije problem grasa...

Evo sad znamo da su proradile...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5500 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Logovan wrote:Odjednom se stvori problem oko zemljišta. :oops: Davno je ovo trebalo biti riješeno.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vojno-z ... 0517053#10

https://static.klix.ba/media/images/vij ... xl.jpg?v=1
vidiš da ne znaju čije je šta i gdje su im parcele... i ne samo vojska već ni općine ni ostale državnije institucije...
Post Reply