Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laertes
#5451 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja mogu ući u kružni tok u desnu traku i kružiti deset puta ako želim. Mogu voziti na putu sa po jednom trakom 40 km/h gdje je ograničenje, recimo, 70 km/h. Ne moram nikad nikoga propustiti da se uključi na glavnu cestu sa sporedne. Ne moram (možda čak i po zakonu ne bih smio) blicati drugima da upozorim na radar.
Sve su ovo stvari koje su dozvoljene po zakonu, ali su, brate, čisti seljakluk. Ja nisam spominjao guslanje u lijevoj traci kao protivno zakonu, nego kao nešto što me nervira (u skladu sa temom) i što je čisto odsustvo vozačke kulture. Koji razlog, gospon najtvižn, uopće imaš da ideš u lijevu traku ako je desna prazna, a ne planiraš uskoro skrenuti lijevo? I nemojte mi pisati kako je to po zakonu, lijeva traka ravnopravna.
Sve su ovo stvari koje su dozvoljene po zakonu, ali su, brate, čisti seljakluk. Ja nisam spominjao guslanje u lijevoj traci kao protivno zakonu, nego kao nešto što me nervira (u skladu sa temom) i što je čisto odsustvo vozačke kulture. Koji razlog, gospon najtvižn, uopće imaš da ideš u lijevu traku ako je desna prazna, a ne planiraš uskoro skrenuti lijevo? I nemojte mi pisati kako je to po zakonu, lijeva traka ravnopravna.
-
nightvision
#5452 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
uFatio si se jedne recenice koju izvlacis iz konteksta bez da si mi odgovorio ljudski onako kako sam ja tebi i samog sebe diskvalifikujes kao ozbiljnog sagovornika.mahalas505 wrote:nightvision wrote:Tebi je neko mogao presjeci putanju i iz iduce ulice kako bi prosao pravo kroz kruzni tok i duzan si ga propustiti. Nije moj problem sto se to tebi ne dopada ali takva su pravila.Zar ovo nisu dvije kontradiktorne izjave?nightvision wrote:Bas kao na slici, ulazis u kruzni tok lijevom trakom iz kraka 4 i ulazis odmah u unutrasnju traku jer ces kruziti i iskljuciti se ponovo u krak 4. U momentu dok ti obavljas tu radnju u kruzni tok se kroz desnu traku ukljucuje vozilo iz kraka 3 koje ima namjeru proci pravo kroz kruzni tok desnom trakom i iskljuciti se u krak 2. Iako bi po pravilu drugo vozilo trebalo sacekati tebe da ti zavrsis prolazak kroz kruzni tok u praksi a pogotovo tamo gdje ima malo vise saobracaja to se nece dogoditi i sasvim je moguce da ce ti novo vozilo presjeci putanju dok vanjskom trakom prolazi kroz kruzni tok a u momentu kada ti iz unutrasnje treba da se iskljucis iz kruznog toka.
-
nightvision
#5453 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ne moras traziti, necu ni ja, ali uglavnom rekao sam isto sto i ti, dijelimo misljenje sto se tice teretnih vozila, ali sve poslije toga nisi u pravu. gluposti ne valjam ja, cak sta vise, ja sam ti naveo primjer da je glupost ono sto si ti tvrdio, a sada si to i potvrdio kada kazes da je neko prakticno obavezan voziti desnom trakom od nedzarica do skenderije. niko, ali bas apsolutno niko, nije obavezan putnickim vozilom voziti desnom trakom kroz grad, pogotovo ne da bi nekim trkacima oslobodio praznu traku i pistu za nesmetano divljanje.bitanga_sa_otesa wrote:nemam ja sta traziti,ja sam ti rekao kako je i kako sam naucio,a nisam ja sam ,neka se jave stariji pa ce ti potvrditi da je kako sam ja napisao.i ne valjaj gluposti cuj ne moze skrenuti lijevo....prestrojice se raskrsnicu prije skretanja lijevo u lijevu traku ,nece voziti od nedjarica do skenderije lijevom.....nightvision wrote: potrazi ako hoces sta sam par mjeseci rekao na ovu temu. sto se tice teretnih vozila isto sto i ti, za njih postoje dodatna pravila. takodje, izuzetno velika teretna vozila bez posebne potrebe i namjene i nemaju dozvolu kretanja kroz grad.
u svakom slucaju u gradu nema spore trake jer postoje iskljucenja i lijevo i desno. ili hoces da kazes da se vozila koja se krecu sporije a trebaju iskljuciti lijevo, ne smiju, ili ce prekrsiti zakon prestrojavanjem?
kada je rijec o gradskoj voznji nema spore trake, mozemo samo racunati na nekakvu kulturu i razumijevanje.
i hajde svega ti ponasajmo se kao ljudi, nema potrebe previse licno se unositi u razgovor i neslaganja s jedne teme prenositi na ostale.
-
nightvision
#5454 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja naucio voziti "brzom" trakomLaertes wrote:Ja mogu ući u kružni tok u desnu traku i kružiti deset puta ako želim. Mogu voziti na putu sa po jednom trakom 40 km/h gdje je ograničenje, recimo, 70 km/h. Ne moram nikad nikoga propustiti da se uključi na glavnu cestu sa sporedne. Ne moram (možda čak i po zakonu ne bih smio) blicati drugima da upozorim na radar.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5455 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@ nightvision
ja sam trkac na zatvorenim stazama i u kontrolisanim uslovima,po gradu se vozim normalno i po ogranicenju,hocu da vozim 60 a ne 30...prosjecna brzina mi je 16 km/h....zbog tipkaca i zbog debila koji se voze na benzinske i naftne pare......
ja sam trkac na zatvorenim stazama i u kontrolisanim uslovima,po gradu se vozim normalno i po ogranicenju,hocu da vozim 60 a ne 30...prosjecna brzina mi je 16 km/h....zbog tipkaca i zbog debila koji se voze na benzinske i naftne pare......
-
sabanss
#5456 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Postoji i kazna za sporu voznju.
- Laertes
#5457 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
OK, ali moje pitanje je zašto voziš lijevom trakom ako je desna prazna (bez obzira na ograničenje)?nightvision wrote:ja naucio voziti "brzom" trakomLaertes wrote:Ja mogu ući u kružni tok u desnu traku i kružiti deset puta ako želim. Mogu voziti na putu sa po jednom trakom 40 km/h gdje je ograničenje, recimo, 70 km/h. Ne moram nikad nikoga propustiti da se uključi na glavnu cestu sa sporedne. Ne moram (možda čak i po zakonu ne bih smio) blicati drugima da upozorim na radar.
Sve su ovo stvari koje su dozvoljene po zakonu, ali su, brate, čisti seljakluk. Ja nisam spominjao guslanje u lijevoj traci kao protivno zakonu, nego kao nešto što me nervira (u skladu sa temom) i što je čisto odsustvo vozačke kulture. Koji razlog, gospon najtvižn, uopće imaš da ideš u lijevu traku ako je desna prazna, a ne planiraš uskoro skrenuti lijevo? I nemojte mi pisati kako je to po zakonu, lijeva traka ravnopravna.znaci, podrzaJem da je seljakluk voziti lijevom trakom ispod ogranicenja ali konkretno ne pada mi na pamet moju voznju prilagodjavati nekakvim trkacima. dakle, svako ko gazi ogranicenje, znaci ne postuje pravila, neka ne ocekuje ni od drugih da su kulturni a pogotovo ne da se prilagodjavaju njihovom divljanju.
- sparky
#5458 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato lijepi superveleslalom pa nek onda blicaju i sviraju debili. Boli mene q kojom ćeš trakom voziti. U gradu, na autoputu, svejedno mi je, ali onda moraš biti spreman na posljedice. Jedna bezobzirnost povlači drugu.
No rulZ no fun
No rulZ no fun
- Laertes
#5459 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U zakonu da, ali bih baš volio to vidjeti kod nas....sabanss wrote:Postoji i kazna za sporu voznju.
-
nightvision
#5460 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
za kamion, tj. teretno vozilo vaze neka dodatna pravila za tu kategoriju. za auto skolu i danasnji nacin polaganja ne mogu nista reci jer stvarno ne znam kako funkcionise, ali me ne bi iznenadilo i da je rijec o nekim nepisanim pravilima koja se razlikuju od carsije do carsije i koja su izmisljena da bi lakse obarali kandidate. ja sam polagao prije dvadesetak godina i nije bilo tih poena o kojima pricas a prilikom polaganja od mene su trazili da vozim cetvrtom kroz grad ocekujuci valjda da necu moci ispostovati veci stepen prenosa i malu brzinu kretanja ali su mi se napusili qurca.Nabucco wrote: Nije tačno !
Upravo ovdje auto škole najviše riskiraju, jer ima ublehaša kojima je mrsko voziti 30metara i pustiti da se prestoji, vec pocnu obilaziti, a kandidat se može prebaciti tek kad je cesta čista... Jednostavno, ne prestrojiš se u desnu, traku gubiš bodove, 2 puta se tokom ispita ne prestrojiš, pao si... Pa jedan poznanik mi je instkrutkor za ove vece kategorije.. Recimo kamionom do 7.5t moraš se prestrojiti u desnu i vrati u lijevu na družini od svega 300njak metara ( od glavne ceste na alipašinu pa do Džemala Bijedića.... A to što su auto škole spore, to su u 90% krivi instruktori... Mada ja nisam primjetio da su nešto puno na otvorenoj sporti, vecinom su to malo sporiji startovi.. eh, Jedina razlika je sto on mora voziti 50 na svim cestama (osim na glavnoj, gdje je dozvoljeno 60, i na onim mjestima gdje je 40 ogranicenje ( a po novom gradu je to cesta pojava)). Pa ti kao svjesni vozač. koji si do sada spasio milione života zato što si vozio desnom trakom po ogranicenju i nisi dao bržima da te prestignu jer eto vozis po ogranicenju, bi trebao znati ta ogranicenja u gradu.. Ili ipak se landara 70-80 ? Isto tako trebao bi znati, da se kroz svaku raskrsnicu mora proci oprezno i smanjtii brzinu, iako zadržavaš pravac kretanja, znaci ogranicenje 50, vozis 47, da ne bi prešao ogranicenje, prilazis raskrsnici spustas na 40 i tako vozis...
I jos jednom... MANI TE SE LJUDI TE GLUPE NAVIKE VOZNJE DESNOM STRANOM NA AUTO PUTU, PRONIJECE VAS NEKO... Nisu ovo vise vremena kad 95% auta ima snagu ispod 70ks... Ima auta od 500-600ks na našim ulicama... Njemu za razvuci 300km/h, treba manje od minute i nekih 2500metara....
uglavnom hocu da kazem da su te komisije pocesto najobicnija govna koja ce uzeti dvije stoje od babinog sina koji ne zna cestito presaltati ali ce maltretirati tebe i mene koji necemo platiti.
Sto se tice te glupe navike voznje DESNOM stranom po auto putu, ja sam sve do sad mislio da se stvarno vozi desnom stranom a da je lijeva za preticanje i zaobilazenje.
-
nightvision
#5461 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa na autoput ne smije izaci vozilo koje se krece sporije od 40km/h, a fakat bih i ja volio da neko ovde kaze ako zna kakve su sankcije i za koga. npr za traktor je prije bilo da se mora kretati odredjenom brzinom, zaprezna vozila da ne smiju nikako izaci na cestu, sve je to po zakonu ali u praksi ima svega i svacega i nista se ne sankcionise.Laertes wrote:U zakonu da, ali bih baš volio to vidjeti kod nas....sabanss wrote:Postoji i kazna za sporu voznju.
-
nightvision
#5462 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zato sto nema razloga da ne vozim. i zato sto volim podjebavati kretene koji misle da su sami na cesti. aerodromska pista je na aerodromu na dubravama.Laertes wrote:OK, ali moje pitanje je zašto voziš lijevom trakom ako je desna prazna (bez obzira na ograničenje)?
-
nightvision
#5463 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sparky wrote:Zato lijepi superveleslalom pa nek onda blicaju i sviraju debili. Boli mene q kojom ćeš trakom voziti. U gradu, na autoputu, svejedno mi je, ali onda moraš biti spreman na posljedice. Jedna bezobzirnost povlači drugu.
No rulZ no fun
- Laertes
#5464 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I zato što posjeduješ vozačku kulturu.nightvision wrote:zato sto nema razloga da ne vozim. i zato sto volim podjebavati kretene koji misle da su sami na cesti. aerodromska pista je na aerodromu na dubravama.Laertes wrote:OK, ali moje pitanje je zašto voziš lijevom trakom ako je desna prazna (bez obzira na ograničenje)?
-
esso_sa
#5465 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mene je moj instruktor ucio. Polagao sam 1998 i desna traka u gradskoj voznji se smatrala sporom trakom i kao pocetnik, vozio sam iskljucivo desnom trakom. I sjecam se koliko mi je samo puta ponovio "poslije skretanja i prestrojavanja, odmah bjezi u desnu ! Inace padas"konektovan wrote:Mene moj instruktor ucio da nema spore trake gradu, ima tome 15 godina, a iskreno nisam ni pokusavao da nesto rovim po zakonu o saobracaju, koji clan, ako ga ima, opisuje navedenu tematiku.
Kandidati koji na polaganju pred komisijom ovo nisu postovali, bili su uredno obarani
I desna traka se uvijek smatrala sporom trakom, tako se vozilo prije a i malo poslije rata. Po meni super pravilo jer je omogucavalo brze kretanje u saobracaju. A onda je dosla nova "populacija" i sa njima novi nacin "voznje"...
Prije se i po kisi, snijegu vozilo sasvim normalno a sad nova "populacija" nije navikla na to, pa imamo guslanja 20 km/h cim padne malo kise/snijega... Valjda imaju losa iskustva sa zapreznim kolima koje su prije vozali, pa to prenijeli i u grad, na auta...
Last edited by esso_sa on 12/11/2015 09:47, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#5466 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Postoje posebna pravila za autoskolu.
Sve trake u gradu su RAVNOPRAVNE! Nema razlike izmedju srednje, lijeve, desne.
-
nightvision
#5467 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
upravo tako, postujem ogranicenja brzine, pjesake, bicikliste, cak stajem i na crveno. mozes mislit?!Laertes wrote:I zato što posjeduješ vozačku kulturu.nightvision wrote:zato sto nema razloga da ne vozim. i zato sto volim podjebavati kretene koji misle da su sami na cesti. aerodromska pista je na aerodromu na dubravama.Laertes wrote:OK, ali moje pitanje je zašto voziš lijevom trakom ako je desna prazna (bez obzira na ograničenje)?
-
esso_sa
#5468 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa za ove novopecene i nema, nazalostmirza_15 wrote:Postoje posebna pravila za autoskolu.
Stari, profesionalni vozaci (kamiondzije i slicno) i dalje postuju to pravilo, i danas ces rijetko vidjeti npr kamion da vozi po gradu nekom drugom trakom osim desne... Ali ovi novopeceni soferi auta su pametniji i od njih, oni voze gdje im je cejf
Last edited by esso_sa on 12/11/2015 09:51, edited 2 times in total.
- insomnia78
#5469 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Uzmem ja takve i desnom 
-
nightvision
#5470 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
o tome se radi. po zakonu nije spora traka ali se ocekuje da vozis desnom stranom ako guslas ispod nekakvog ogranicenja. i to je sasvim u redu. medjutim niko nema osnova traziti ni od koga da vozi desnom trakom sve dok vozi u granicama dozvoljene brzine. osim hitne, vatrogasaca, policije. i politicara.esso_sa wrote:...I desna traka se uvijek smatrala sporom trakom...
Pa normalno da ce kamionom tako voziti, ali nemoj mi samo reci da ocekujes od nekoga s putnickim vozilom da ti se skloni s puta zato sto ti divljas po cesti?esso_sa wrote:Stari, profesionalni vozaci (kamiondzije i slicno) i dalje postuju to pravilo, i danas ces rijetko vidjeti npr kamion da vozi po gradu nekom drugom trakom osim desne... Ali ovi novopeceni soferi auta su pametniji i od njih, oni voze gdje im je cejf
-
nightvision
#5471 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
uzmem i ja.insomnia78 wrote:Uzmem ja takve i desnom
-
esso_sa
#5472 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sa ovim boldanim u quote1 si sam sebi odgovorio na pitanje koje si mi postavio u quote2nightvision wrote:o tome se radi. po zakonu nije spora traka ali se ocekuje da vozis desnom stranom ako guslas ispod nekakvog ogranicenja. i to je sasvim u redu. medjutim niko nema osnova traziti ni od koga da vozi desnom trakom sve dok vozi u granicama dozvoljene brzine. osim hitne, vatrogasaca, policije. i politicara.esso_sa wrote:...I desna traka se uvijek smatrala sporom trakom...
Pa normalno da ce kamionom tako voziti, ali nemoj mi samo reci da ocekujes od nekoga s putnickim vozilom da ti se skloni s puta zato sto ti divljas po cesti?esso_sa wrote:Stari, profesionalni vozaci (kamiondzije i slicno) i dalje postuju to pravilo, i danas ces rijetko vidjeti npr kamion da vozi po gradu nekom drugom trakom osim desne... Ali ovi novopeceni soferi auta su pametniji i od njih, oni voze gdje im je cejf
Problem je sto je danas sasvim normalno sa putnickim vozilom voziti lijevom trakom 20 km/h i jos se cuditi sto ti drugi vozaci tersaju... Jer sto, "mogu ja voziti kojom god trakom hocu i kako god ja hocu, ukljucujuci i brzinu"
Isto kao sto je Bosnjo osmislio i da sva 4 zmigavca sluze za parking gdje god im prahne...
Last edited by esso_sa on 12/11/2015 10:01, edited 1 time in total.
-
nightvision
#5473 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nisam nista odgovorio, a pogotovo ne ti.esso_sa wrote: Sa ovim boldanim u quote1 si sam sebi odgovorio na pitanje koje si mi postavio u quote2
opet te pitam i to boldano,
da li ocekujes od nekoga s putnickim vozilom koji vozi po pravilima da ti se skloni s puta zato sto ti divljas po cesti?
-
esso_sa
#5474 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A odakle ti uopste to da ja divljam po cesti pa meni to pitanje postavljas ?nightvision wrote:nisam nista odgovorio, a pogotovo ne ti.esso_sa wrote: Sa ovim boldanim u quote1 si sam sebi odgovorio na pitanje koje si mi postavio u quote2
opet te pitam i to boldano,
da li ocekujes od nekoga s putnickim vozilom koji vozi po pravilima da ti se skloni s puta zato sto ti divljas po cesti?
Citaj fino sta se pise - problem je sto ljudi guslaju lijevom trakom i ometaju ostali saobracaj
Last edited by esso_sa on 12/11/2015 10:05, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#5475 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sto je sasvim ispravno. Nemojte mi jos samo reci da kroz grad ne smijes prestici vozilo koje vozi u lijevoj ili srednjoj traci sa desne strane? Govorim iskljucivo o voznji u gradu.nightvision wrote:uzmem i ja.insomnia78 wrote:Uzmem ja takve i desnom