Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Mis mekinjas

#5451 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

manekenka u penziji wrote:Pokušat cemo i to. Imam ja neke iz IKEA-e, može se koristiti sa i bez kljuna pa cu vidjeti.
Nabavila sam onu glodalicu za prve dvije faze zubica, sto si preporucivala, samo sto je kod nas MAM a skoro ista.
:thumbup:
CherryLips

#5452 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Vodite li djecu u ove igraonice, koje su ok? Mali jos nema dvije godine pa ne znam je li mu rano za to...
duboka_misao

#5453 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

CherryLips wrote:Vodite li djecu u ove igraonice, koje su ok? Mali jos nema dvije godine pa ne znam je li mu rano za to...

dok se pocnete vucati po rodjendanima, znaces sve igraonice u gradu :D nama je dobra u Tc otoka pin pon bivsa bambi imaju i za malu djecu kutak, posiroko nema guzve.
funeral blues

#5454 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by funeral blues »

Koje kombinacije pasiranog mesa i povrća se mogu zalediti u manje porcije, pa im kasnije eventualno dodavati rižu i sl.?
Djevojčici je 15 mjeseci, sve jede.
Leca85

#5455 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Leca85 »

duboka_misao wrote:
Mirinela wrote:Drage mame, zanima me da li je neko od vas probao Evy Baby pelene?
jesam ja, moja pishulja zadovoljna tanke ne propustaju ali su bash jako naparfemisane kao neki deterdzent, oko 15 KM u amko komercu mislim, a ako koga zanimaju tojours pelene iz lidla imaju u penny plus marketima 80 komada pelena i dva paketa vlaznih maramica od 80 komada dodje u jednom paketu i kosta 15 KM
Evo citam sa drugih foruma, vidim kazu da je to aloe vera krema. Jesu li njezne prema bebi?
duboka_misao

#5456 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Leca85 wrote:
duboka_misao wrote:
Mirinela wrote:Drage mame, zanima me da li je neko od vas probao Evy Baby pelene?
jesam ja, moja pishulja zadovoljna tanke ne propustaju ali su bash jako naparfemisane kao neki deterdzent, oko 15 KM u amko komercu mislim, a ako koga zanimaju tojours pelene iz lidla imaju u penny plus marketima 80 komada pelena i dva paketa vlaznih maramica od 80 komada dodje u jednom paketu i kosta 15 KM
Evo citam sa drugih foruma, vidim kazu da je to aloe vera krema. Jesu li njezne prema bebi?
nama su fine, nema osipa tanke ne curi nista, samo me taj miris nervira nekako bash baca na omeksivac ili deterdzent kada otpakujem pelene soba mirise tri dana.
Anelicha

#5457 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Anelicha »

Tacno se osjecam kao nemajka citajuci neke postove :-$
Mi smo cvrstu hranu uveli u 5 mj,zapravo malo prije 5navrsenih. Prije je probala bananu i kuhanu jabuku i mrkvu. Citam kako pazite mjesec po mjesec sta dati bebi. Da se razumijemo,ne dajem ni ja sad neku ekstra tesku hranu al ne oklijevam dati joj mrvicu,cisto da vidi ukus skoro svega sto jedem. Ne mogu gledati kako me posmatra dok jedem i usnicama kao pljacka,hoce i ona. Probala je krompir,mrkvu,tikvu,corbice( grasak,kukuruz,mrkva i krompir) ,pitu sirnicu, mljevenu plazmu nesto bas i ne voli. Sokove nema sanse nikakve,samo caj u svaka doba,babylove flasica s kljunoma i sama drzi i pije. Slatka i nije nesto ljubitelj.. Doji jos uvijek.. Eto jucer smo napunili 6 mjeseci.
Magarece_godine

#5458 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

Anelicha nisi jedina, naš mali sa sedam mjeseci probao sve i svašta, uključujući smoki (koji ima kikiriki), pudinge sa jagodama, čokaladu :D ... itd :D
Anelicha

#5459 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Anelicha »

Magarece_godine wrote:Anelicha nisi jedina, naš mali sa sedam mjeseci probao sve i svašta, uključujući smoki (koji ima kikiriki), pudinge sa jagodama, čokaladu :D ... itd :D
Hvala ti Boze pa nisam jedina :-D :-D oo smoki,i mi volimoo smoki i vec odavno jedemo :) puding vanilija mozee proci 3-4 kasikice i zasiti se,kako rekoh nije fan slatkaa :) sem coolade,dok je bila u fazi dubka(nezz koristi li to jos iko) red one velike mlijecne cokolade na "ogradu" dubka i onda se bori s njom xD isprlja se doduse al zato vrijedi onog osmjeha... Njene rukice su ipak njene rukice :-D
manekenka u penziji

#5460 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Svako ima pravo raditi sa svojim djetetom ono što misli da je za njega najbolje, bilo to red čokolade, pite i dubak, ili držati se tabele i spontanog prohodavanja.
Moja bi isto tako rado jela sve što ja jedem, rado bi ona i na noge, ali kod mene toga nema.

Općenito, kada su svjetski pedijatri ujedinjeni u mišljenju onda ja to mišljenje izričito poštujem i slijedim. Npr.ako kazu da hodalica skodi-ja je ne koristim niti cu (iako bi mi bilo mnogo lakse njom). Kada se kolebaju oko mišljenja kao npr.kada početi sa čvrstom hranom, onda ja radim po svom osjecaju. Tako sam joj dala sa 4 mj.da proba a kasnije i da jede čvrstu hranu, jer su njeni zubici sa 3 mj.i zainteresovanost za hranu dovoljan znak da je spremna da jede nešto i mimo mlijeka.
Mis mekinjas

#5461 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Ja sam slusala pedijatricu, pa nisam cekala da dijete 6 mjeseci samo pije mlijeko.
Dohrana sa 4 i po mjeseca i sve pomalo i polako uvodila.
Sol, secer, keks, cokoladu, orasasto i kravlje mlijeko necu niti mislim da treba da dam djetetu i nakon sto napuni godinu. Ima vremena.
Grah sam dala mimo svih zabrana prije godine dana, kad je mali imao 7 mjeseci. Kasika. Dosta.
Nazvala sam i dr za jaje, pa evo ako nekome bude trebalo.
Uvodi se, ne prije 10 punih mjeseci.
1. sedmica, 2x sedmicno 1/8 zumanjka, tvrdo kuhanog
2. sedmica, 2x sedmicno 1/4 zumanjka
3. sedmica, 2x sedmicno 1/2 zumanjka
4. sedmica, 2x sedmicno cijeli zumanjak.
Nakon godinu dana uvodi se i bjelanjak, jednakih kolicina kao zumanjak, kroz 1 mjesec.
Alhemicarkaa

#5462 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Mis mekinjas wrote: Nazvala sam i dr za jaje, pa evo ako nekome bude trebalo.
:-) :lol:
duboka_misao

#5463 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Alhemicarkaa wrote:
Mis mekinjas wrote: Nazvala sam i dr za jaje, pa evo ako nekome bude trebalo.
:-) :lol:
Stvarno si grozna !
Mis mekinjas

#5464 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Jbga, ja nisam pametna majka, pa zovem doktore. :D
duboka_misao

#5465 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Mis mekinjas wrote:Jbga, ja nisam pametna majka, pa zovem doktore. :D
Nema to veze sa tobom ,ova se pali na dr za jaja :D
radenska

#5466 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ma dobro je dati djetetu da sve proba, ali ja ipak mislim da smo ih obavezni nauciti koliko toliko zdravoj ishrani. Jede moj sve da se razumijemo, sa 21 mjesec ima 18.5 kg ali dijete uopce ne izgleda debelo i nikad ali nikad nije ni kihnuo. Ali se trudim mnogo oko nekih stvari. Npr. ne pije sok nikako, ja mu kuham kompote pa to pije, slatko izbjegavam maksimalno, da nije nana i deda ne bi jeo to skoro nikako. Grisinije, smokije jede i vise nego sto bih ja voljela. Sad kupim u badem butiku sjemenke tikve i lana pa to mijesam s jogurtom (ja to sebi zbog probave, a on to voli vise nego bilo kakvu cokoladu) i dr. kaze da je taj lan dobar za imunitet i stiti od raka. I mnooogo voli tursiju od smreke. Ja se brinula sto to pije kad mi rece jedan doktor da nema nista bolje za bubrege i imunitet.
Ima jedan mali u komsiluku koji je isto bas napredan ali tom djetetu je uvijek u ustima cokolada, neki keks, kifla. Kakve navike to dijete moze da stvori poslije.
manekenka u penziji

#5467 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!

radenska wrote:Ma dobro je dati djetetu da sve proba, ali ja ipak mislim da smo ih obavezni nauciti koliko toliko zdravoj ishrani. Jede moj sve da se razumijemo, sa 21 mjesec ima 18.5 kg ali dijete uopce ne izgleda debelo i nikad ali nikad nije ni kihnuo. Ali se trudim mnogo oko nekih stvari. Npr. ne pije sok nikako, ja mu kuham kompote pa to pije, slatko izbjegavam maksimalno, da nije nana i deda ne bi jeo to skoro nikako. Grisinije, smokije jede i vise nego sto bih ja voljela. Sad kupim u badem butiku sjemenke tikve i lana pa to mijesam s jogurtom (ja to sebi zbog probave, a on to voli vise nego bilo kakvu cokoladu) i dr. kaze da je taj lan dobar za imunitet i stiti od raka. I mnooogo voli tursiju od smreke. Ja se brinula sto to pije kad mi rece jedan doktor da nema nista bolje za bubrege i imunitet.
Ima jedan mali u komsiluku koji je isto bas napredan ali tom djetetu je uvijek u ustima cokolada, neki keks, kifla. Kakve navike to dijete moze da stvori poslije.
MasAllah! Ovo je bas lijepo pročitati :)
Osim onog dijela sa buckom iz komsiluka
Anelicha

#5468 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Anelicha »

Ne govorim ja da je losa stvar to sto u dan skoro mjerite kad sta dati iii koliko... Kao sto manekenka rece,svako radi ono sto misli da je za njegovo dijete najbolje i nema tu niko nista.
Evo kod mene u mahali dijete koje je sa 4 mj po mali zvrk pite jelo...nista mu ne fali :) sokice nikad pio nije,samo voda i u zadnje vrijeme caj. Malcu su skoro dvije god,nikad bolestan bio nije,prohodao s 9mjeseci,s 11 trcao ko svi sretni,prica fino,i.dan danas jede sve sto mu se da. Bilo slatko,bilo slano.

A sto se tice dubka,znam da ga i dr preporucuju. Tu beba fino stane,ojaca...
Ja da sam svoju pedijatricu slusala beba ne bi sjela prije 6punih i to samo kad jede, a ne bi stala na nogice prije 10 og mjeseca..sto je meni van svake pameti.

U biti,svako sebi nek odgaja :-D
funeral blues

#5469 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by funeral blues »

Anelicha wrote:Ne govorim ja da je losa stvar to sto u dan skoro mjerite kad sta dati iii koliko... Kao sto manekenka rece,svako radi ono sto misli da je za njegovo dijete najbolje i nema tu niko nista.
Evo kod mene u mahali dijete koje je sa 4 mj po mali zvrk pite jelo...nista mu ne fali :) sokice nikad pio nije,samo voda i u zadnje vrijeme caj. Malcu su skoro dvije god,nikad bolestan bio nije,prohodao s 9mjeseci,s 11 trcao ko svi sretni,prica fino,i.dan danas jede sve sto mu se da. Bilo slatko,bilo slano.

A sto se tice dubka,znam da ga i dr preporucuju
. Tu beba fino stane,ojaca...
Ja da sam svoju pedijatricu slusala beba ne bi sjela prije 6punih i to samo kad jede, a ne bi stala na nogice prije 10 og mjeseca..sto je meni van svake pameti.

U biti,svako sebi nek odgaja :-D
Doktor ti preporučio dubak?
Nama tri različita pedijatra posebno naglasili da se dubak i hodalica nipošto ne koriste.
ciki4

#5470 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Nama su i pedijatar i fizijatar svaki put na pregledu naglašavali-bez dubka i hodalice. propuzala s 9mj.sa godinu prohodala,a s 14 mi trčala:)sto se tice se ne ,pratila sam donekle tablice,s godinu bi bilo probala med,cijelo dobro i jaje,orasasto i bobicasto voće-bez alergijske reakcije i odtad jede sve. Slatko branim svima da joj daju,ali nekad je to nemoguće,pogotovo kad je dedo čuva:)ali to je kockica čokolade,jedan keks ili 2-3pez bombonima.ona se tome toliko obraduje,bas zato sto joj nije uvijek dostupno.svaki dan joj sameljem kasiku susama,lana,sjemenki bundeve,suncokreta i u jogurt,a voli to i ovako grickati.grisini voli,ali pojede nekoliko i to je to.čips,paštete,hrenovke ni ja ne jedem pa joj neću dati ni kad krene u skolu:)
suza81

#5471 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Svaka cast mamama koje vode racuna o ishrani svoje djece!!!

Moja (3,5 god) ne zna sta je hrenovka :) bude mi smijesno kad me pita u prodavnici sta je ovo :-) za pastetu zna zahvaljujuci tetki :-x i to je ono sto me najvise ljuti kako se trebas bukvalno posvadjati s nekim da ti djetetu ne nudi junk. Sreca, nije odusevljena pastetom a i najvise smo kuci i pod mojojm kontrolom :)
Kako su nam djeca usla u kucu i mi smo podobro revidirali nas jelovnik.

Dobra ideja sa jogurtom i sjemenkama. Kradem!
Mis mekinjas

#5472 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Cudi mene da postoji doktor da preporuci dubak i hodalicu. A eto, izgleda da postoji. :)

Ma nije isto probati, i davati konstantno da djeca jedu slatkise. Znam dijete jede cokolino od 9. mjeseca, mama govori bucka, a dijete je najjednostavnije receno, debelo. :roll:
Moj bi liznuo svasta, ali ne damo. Ima se sta jesti.
A sjedenje, puzanje, hodanje, vec sam i pisala, ide djeci iz glave. Kad im se razvije centar u mozgu za svaku radnju, tad to i rade. Nema potrebe ih pozurivati, pa montirati da sjede ako ne mogu sami. To se sve desi u par dana.
rosa canina

#5473 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rosa canina »

Uh, sada sam zabrinuta. Mojoj bebi ce brzo 6 mjeseci i nece nista osim AD-a. Sa 5 mjeseci sam mu ponudila kuhanu tikvicu, zatim jabuku pa mrkvicu, rizine pahuljice. Na sve je plako i pljuvao. Pa je onda shvatio sta je kasika i poceo zatvarati usta kad mu je nosim. Sinoc sam mu prodala dati kuhani krompir i opet isto. Sve je ispljuvao i rascmizdrio se. Nema jos zube. Nece ni vodu, nikad je nije ni htio, kao ni caj. Slicnih iskustava?
manekenka u penziji

#5474 Re: Bebe - ALL ABOUT!

A jesi li mu stavila AD-a u hapicu? Ja obavezno stavim.

Možda da pokusas prvo s voćem, iako se ne preporučuje. Ja bih na tvom mjestu probala da mu ponudim bananu s AD-om, posto većina djece voli bananu.

Edit: inače u voce ne stavljam AD, da ne bude zabune :)
suza81

#5475 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

I moj je mrljav pa sam morala prvo da ga pridobijem vocem i bananom, pa ga onda varala kasikicu vocne dam pa nekoliko povrtne ili u povrtnu dodam banane... Mrkvu je jedino bolje prihvatio pa mu je u svaku slanu kasicu stavim. Prviput kad sam mu nudila krompir pravio je facu kao da ce da povrati :)
Post Reply