Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
AliceInChains

#5451 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AliceInChains »

jovanbl wrote:
Chmoljo wrote:
jovanbl wrote: pri srcu raznih ljudi sa raznim imenima u proslosti je metak , sad je pitanje ocemo li zvati srpsku sumskom, ili federaciju pederacijom, ili cemo Banjaluku zvati tamnim vilajetom ili Sarajevo teheranom, ako izaberemo prve varijante, znaci da holcemo buducnost koja znaci kompromis, a u drugoj varijanti se nikako necemo moci dogovarati, i na kraju cemo opet doci u situaciju da ljudima i ovih i onih imena pri srcu bude najcesce metak.

ti covjece humanisto
da, a Zlatko i Tihić su primjer kako se koristi zapaljiva retorika i prave jednostrani potezi :oops:

glede ovog humanisto, ne trebaš biti ironičan... jer ja to jesam :) kao što ja nisam bio ironičan (fakat nisam) glede tvog imena, ili bar nicka koji je na forumu :wink:
Problem je sto ti kao globalni moderator ne samo sto tolerises , nego stajes u zastitu takvom ( potpuno neprimejrenom) rjecniku o ( svidjelo se to bilo kome ili ne) ustavno -pravnim odrednicama Bosne i Hercegovine i njenim teritorijalnno-administrativnim jedinicama.

Potpuno je to jednako kao kada bi ja sada BiH nazvao nekim pogrdnim imenom , ustav je regulisao kako naziv BiH tako i RS i Federacija BiH .

To cak prevazilazi granice sporadicne sale i na ovom forumu koji je sastavni dio javnog i jako citanog portala sarajevo-x , pocinje da bude uobicajeni vokabular.

Sa stanovista nekog ko zivi u Banjaluci i Republici Srpskoj koje su sastavni dio BiH ciji je Sarajevo po tom istom ustavu glavni grad , smatram to uvredljivim vokabularom koji ima podrsku globalnog moderatora sarajevo -x foruma
Vidis, ipak nismo takvi ne-humanisti, jer kad se sprdamo sa imenom Republike Srpske, nastale na genocidu, onda mi podjednako vrijedamo sve nacionalnosti u tom manjem entitetu
Last edited by AliceInChains on 23/03/2011 15:50, edited 1 time in total.
jazzer

#5452 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jazzer »

chmoljo, jovanbl

E ne moze bez majorizacije ni na forumu :lol: :lol:
Romanija

#5453 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Romanija »

Komrad wrote:
Romanija wrote:Ako ne postuju bilo koju odluku federalne vlade koja ima ingerencije nad kantonima.
et nek ne postuju ... koga briga bolan bolan
Pa slusaj u tom slucaju nema ni drzave kojoj ja, valjda i ti, toliko tezimo. Jel' ja moram cekati na gorstaka za nekakvu kvalitetnu diskusije i da se nekako kutarisem ovakvih odgovora i komentara.
yugi

#5454 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

Tako je govorio Zaratustra ups pardon tako je govorio Budimir :oops:

Predsjednik FBiH Živko Budimir poručio članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću da je "izdajnik hrvatskog naroda"

"Pozivam Komšića da povuče svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva i na taj način dopusti hrvatskom narodu da sam izabere svog predstavnika", izjavio je Budimir u Konjicu 2010.

Koliko je "vladajuća" Hrvatska stranka prava BiH vjerodostojna i dosljedna pokazuje primjer saopćenja ove stranke iz 2010. godine, u kojem Živko Budimir, novoizabrani predsjednik FBiH, a tadašnji kandidat za premijera HNK, poručuje Željku Komšiću da je "izdajnik hrvatskog naroda".

Samo godinu kasnije Budimir ima drugačiju priču što znači da je ili promijenio mišljenje, što dovoljno govori o njegovom karakteru, ili je zbog pozicije odlučio "zaboraviti" da je Komšić "samo Hrvat po rođenju, ali ne i po ostalom".

Zahvaljujući "Depu" koji je saopćenje izvukao iz naftalina, čitatelji portala "Dnevnog avaza" mogu sami prosuditi o čemu je riječ.

"Pozivam Željka Komšića da povuče svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva i na taj način dopusti hrvatskom narodu da sam izabere svog predstavnika!"

Tim je riječima Živko Budimir, kandidat HSP-a BiH za premijera HNŽ uputio apel Komšiću na sinoć održanoj javnoj tribini HSP-a BiH u Konjicu. Ciljano upućujem poziv Komšiću upravo iz Konjica jer je ovaj grad primjer zatiranja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvata je u Konjicu 1991. živjelo oko 11 i pol tisuća, danas ih je tek nešto više od tisuću.

Nisu ostvareni uvjeti za održivi povratak Hrvata. Oni će se moći ostvariti tek ustavnim promjenama, a da bi do tih promjena došlo, Hrvati moraju imati predstavnike koji će se znati i, prije svega, htjeti izboriti za hrvatske interese. Komšić je možda Hrvat po rođenju, ali njegovi postupci ga čine izdajnikom hrvatskog roda“, istaknuo je Budimir.Budimir je pozvao i Bošnjake da na predstojećim izborima glasuju za svog predstavnika, a da izbor hrvatskog člana Predsjedništva prepuste hrvatskom narodu.Na političkoj sceni hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini postoji čovjek koji je kroz povijest svog djelovanja dokazao kako je spreman uvijek zastupati interese hrvatskog naroda te nikada nije podlegao ucjenama, taj čovjek je kandidat Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BiH, gospodin Martin Raguž“, kazao je Budimir te dodao kako ne sumnja da će Raguž dobiti najviše glasova hrvatskog biračkog tijela.

Nazočnima se obratio i Albert Šunjić, ministar za pitanje branitelja u HNŽ-u. On je istaknuo kako je po dolasku na mjesto ministra 2007. godine zatekao potpuni kaos, ali da se uspio izboriti za kvalitetan rad Ministarstva koje je do danas učinilo velike stvari po pitanju zdravstvenog osiguranja i topličkog liječenja branitelja i stradalnika domovinskog rata, ali i po pitanju stambenog zbrinjavanja.;Problematika razvojačenih branitelja je uistinu velika i tu postoji još mnogo mjesta za rad. Branitelji su danas napušteni i ugroženi, a Hrvatska stranka prava, i ja osobno, nastavit ćemo se boriti za vraćanje dostojanstva ljudima koji su svoj život riskirali za hrvatski narod.

Domaćin tribine HSP-a Mile Mišo Andrić se zahvalio nazočnim mještanima na dolasku te ih je pozvao da obvezno iziđu na predstojeće izbore", kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću HSPBiH.
luckypot

#5455 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

Romanija wrote:
Komrad wrote:
Romanija wrote:Ako ne postuju bilo koju odluku federalne vlade koja ima ingerencije nad kantonima.
Pa slusaj u tom slucaju nema ni drzave kojoj ja, valjda i ti, toliko tezimo. Jel' ja moram cekati na gorstaka za nekakvu kvalitetnu diskusije i da se nekako kutarisem ovakvih odgovora i komentara.
pa gorštak je dovoljno idealist da ti ozbiljno odgovori...a države - za bosance bih, za servocroatsku dijasporu srbija i hrvatska kojoj se trebaju obratiti za pomoć, finansijsku, moralnu, itd...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5456 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

jovanbl wrote: Problem je sto ti kao globalni moderator ne samo sto tolerises , nego stajes u zastitu takvom ( potpuno neprimejrenom) rjecniku o ( svidjelo se to bilo kome ili ne) ustavno -pravnim odrednicama Bosne i Hercegovine i njenim teritorijalnno-administrativnim jedinicama.

Potpuno je to jednako kao kada bi ja sada BiH nazvao nekim pogrdnim imenom , ustav je regulisao kako naziv BiH tako i RS i Federacija BiH .

To cak prevazilazi granice sporadicne sale i na ovom forumu koji je sastavni dio javnog i jako citanog portala sarajevo-x , pocinje da bude uobicajeni vokabular.

Sa stanovista nekog ko zivi u Banjaluci i Republici Srpskoj koje su sastavni dio BiH ciji je Sarajevo po tom istom ustavu glavni grad , smatram to uvredljivim vokabularom koji ima podrsku globalnog moderatora sarajevo -x foruma
hm, zakomentarisanja rada moderacije se ide na robiju. nejse, ispašće da sam sadista koji uživa da kinji slabije.

sarajevo x, a pogotovo forum nije državna institucija, niti je kotačić u ustavno-pravnom poretku.

dok ti meni pričaš kako anonimci i obični ljudi u, navodno slobodnoj zemlji, izražavaju svoj stav glede tog i takvog uređenje svoje zemlje, izabrani predstavnik tog i takvog ustavnog okvira taj isti glavni grad naziva smrdljivim, prljavim, Teheranom (kao Teheran je nešto nečisto), sa previše džamija itd. itd...

sa stanovišta nekog ko je iz Sarajeva, kako li zuče takve riječi... od čovjeka čije riječi bi valjda trebale imati neku težinu.

uglavnom, ako može Pera Luković, vala mogu i ja, a bez ikakve namjere da se dovedem u istu ravan kao ta ljudina. jer mu nisam dostojan ni cipela očistiti...

dakle, Šumska it is... to što tebi nečiji stav vrijeđa osjećaje... tvoj problem.

i da podvučem, ako nađeš da je neko rekao da su Srbi genocidni, da su Srbi bez izuzetka zločinci... de, daj link sredićemo to odmah. poistovjećivanje jedne administrativne jedinice sa cijelim narodom ne dolazi u obzir.

a na kraju krajeva, Jovo moj, malo licemjerno nekoga optuživati za "neprikladan" riječnik, kada se zna da ne postoji zakon koji bi ukinuo isticanje i promovisanje fašističkih simbola i ideologije...
luckypot

#5457 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

yugi wrote:Tako je govorio Zaratustra ups pardon tako je govorio Budimir :oops:

Predsjednik FBiH Živko Budimir poručio članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću da je "izdajnik hrvatskog naroda"

"Pozivam Komšića da povuče svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva i na taj način dopusti hrvatskom narodu da sam izabere svog predstavnika", izjavio je Budimir u Konjicu 2010.

Koliko je "vladajuća" Hrvatska stranka prava BiH vjerodostojna i dosljedna pokazuje primjer saopćenja ove stranke iz 2010. godine, u kojem Živko Budimir, novoizabrani predsjednik FBiH, a tadašnji kandidat za premijera HNK, poručuje Željku Komšiću da je "izdajnik hrvatskog naroda".

Samo godinu kasnije Budimir ima drugačiju priču što znači da je ili promijenio mišljenje, što dovoljno govori o njegovom karakteru, ili je zbog pozicije odlučio "zaboraviti" da je Komšić "samo Hrvat po rođenju, ali ne i po ostalom".

Zahvaljujući "Depu" koji je saopćenje izvukao iz naftalina, čitatelji portala "Dnevnog avaza" mogu sami prosuditi o čemu je riječ.

"Pozivam Željka Komšića da povuče svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva i na taj način dopusti hrvatskom narodu da sam izabere svog predstavnika!"

Tim je riječima Živko Budimir, kandidat HSP-a BiH za premijera HNŽ uputio apel Komšiću na sinoć održanoj javnoj tribini HSP-a BiH u Konjicu. Ciljano upućujem poziv Komšiću upravo iz Konjica jer je ovaj grad primjer zatiranja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvata je u Konjicu 1991. živjelo oko 11 i pol tisuća, danas ih je tek nešto više od tisuću.

Nisu ostvareni uvjeti za održivi povratak Hrvata. Oni će se moći ostvariti tek ustavnim promjenama, a da bi do tih promjena došlo, Hrvati moraju imati predstavnike koji će se znati i, prije svega, htjeti izboriti za hrvatske interese. Komšić je možda Hrvat po rođenju, ali njegovi postupci ga čine izdajnikom hrvatskog roda“, istaknuo je Budimir.Budimir je pozvao i Bošnjake da na predstojećim izborima glasuju za svog predstavnika, a da izbor hrvatskog člana Predsjedništva prepuste hrvatskom narodu.Na političkoj sceni hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini postoji čovjek koji je kroz povijest svog djelovanja dokazao kako je spreman uvijek zastupati interese hrvatskog naroda te nikada nije podlegao ucjenama, taj čovjek je kandidat Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BiH, gospodin Martin Raguž“, kazao je Budimir te dodao kako ne sumnja da će Raguž dobiti najviše glasova hrvatskog biračkog tijela.

Nazočnima se obratio i Albert Šunjić, ministar za pitanje branitelja u HNŽ-u. On je istaknuo kako je po dolasku na mjesto ministra 2007. godine zatekao potpuni kaos, ali da se uspio izboriti za kvalitetan rad Ministarstva koje je do danas učinilo velike stvari po pitanju zdravstvenog osiguranja i topličkog liječenja branitelja i stradalnika domovinskog rata, ali i po pitanju stambenog zbrinjavanja.;Problematika razvojačenih branitelja je uistinu velika i tu postoji još mnogo mjesta za rad. Branitelji su danas napušteni i ugroženi, a Hrvatska stranka prava, i ja osobno, nastavit ćemo se boriti za vraćanje dostojanstva ljudima koji su svoj život riskirali za hrvatski narod.

Domaćin tribine HSP-a Mile Mišo Andrić se zahvalio nazočnim mještanima na dolasku te ih je pozvao da obvezno iziđu na predstojeće izbore", kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću HSPBiH.
što ti je "lukavi latin" do jučer ga pljuvao a danas s njim na istoj strani, ccc...
ultima_palabra

#5458 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

yugi wrote:Predsjednik FBiH Živko Budimir poručio članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću da je "izdajnik hrvatskog naroda"
Pa ne vidim problem... nije to ideološka, nego programska koalicija :zoka:
mO k3

#5459 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mO k3 »

Chmoljo wrote:
jovanbl wrote: Problem je sto ti kao globalni moderator ne samo sto tolerises , nego stajes u zastitu takvom ( potpuno neprimejrenom) rjecniku o ( svidjelo se to bilo kome ili ne) ustavno -pravnim odrednicama Bosne i Hercegovine i njenim teritorijalnno-administrativnim jedinicama.

hm, zakomentarisanja rada moderacije se ide na robiju. nejse, ispašće da sam sadista koji uživa da kinji slabije.

sarajevo x, a pogotovo forum nije državna institucija, niti je kotačić u ustavno-pravnom poretku.

dok ti meni pričaš kako anonimci i obični ljudi u, navodno slobodnoj zemlji, izražavaju svoj stav glede tog i takvog uređenje svoje zemlje, izabrani predstavnik tog i takvog ustavnog okvira taj isti glavni grad naziva smrdljivim, prljavim, Teheranom (kao Teheran je nešto nečisto), sa previše džamija itd. itd...

sa stanovišta nekog ko je iz Sarajeva, kako li zuče takve riječi... od čovjeka čije riječi bi valjda trebale imati neku težinu.

uglavnom, ako može Pera Luković, vala mogu i ja, a bez ikakve namjere da se dovedem u istu ravan kao ta ljudina. jer mu nisam dostojan ni cipela očistiti...

dakle, Šumska it is... to što tebi nečiji stav vrijeđa osjećaje... tvoj problem.

i da podvučem, ako nađeš da je neko rekao da su Srbi genocidni, da su Srbi bez izuzetka zločinci... de, daj link sredićemo to odmah. poistovjećivanje jedne administrativne jedinice sa cijelim narodom ne dolazi u obzir.

a na kraju krajeva, Jovo moj, malo licemjerno nekoga optuživati za "neprikladan" riječnik, kada se zna da ne postoji zakon koji bi ukinuo isticanje i promovisanje fašističkih simbola i ideologije...
za ovo cista 10 ...sjedi !!! :)

Edit: da doppunim..
Parlament odbio zabraniti neofašističke organizacije

Milad Obradović

Zastupnički dom Parlamenta BiH nije prihvatio inicijativu zastupnika Socijaldemokratske partije da se u zemlji zabrane sve neofašističke organizacije, te upotreba njihovih simbola. Protiv su glasali zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, tako da inicijativa nije dobila entitetsku većinu u Parlamentu BiH.
hercegovac_pravi

#5460 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

1mustra wrote:SIPA nije neka specijalna jedinica koja moze zavodit red kroz sukobe sa kantonalnim mupovima. Da ce sve probleme u BiH rijeshit SIPA je malo naivno razmisljanje.

Ako dodje do zaostravanja situacije pojedini kantoni mogu jednostrano istupit iz Federacije i zatrazit status nalik onom koji ima Brcko distrikt. U jednom momentu ce morat doci do nekog dogovora, a ovo mi djeluje kao najbolje rjesenje. Ako ne bude dogovora, sve je jasnije kuda to vodi.
Na osnovu čega tvrdiš ovo boldano? Kad kažeš da "mogu" de nam onda postavi nešto što potvrđuje tvoj stav.
Ovako, ono što vi ne razumijete kad mlatite "šuplje" o jednostranom izlasku kantona iz Pederacije, je činjenica da takvim postupkom rušite mirovni sporazum. Ne samo Washingtonski već i Daytonski mirovni sporazum. Za to postoje užasne konsekvence koje niti će biti inicirane nit će biti implementirane od strane "pro-BiH" bloka. Da li vi razumijete da u slučaju secesionizma inicirate nastavak rata? Ono što vi vidite je formiranje "trećeg". Ono što ne vidite je odgovor na pitanje "šta onda"? Kratkoročno razmišljate pa to ti je.
1gorstak

#5461 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

U tom slucaju nadlezno pravosudje pokrece istragu, podize optuznicu i ako treba, izdaje nalog za hapsenje. Entitetski MUP lisava slobode ta lica i rijesena stvar. Ovo buldozer-formiranje vlasti je dokaz da koalicija predvodjena SDP-om nece pokleknuti pred ultimatumima a oni koji planiraju bilo kakve nelegalne aktivnosti trebaju izvuci pouku iz tog. Da se ne radi samo o "Zlajinoj" samovolji, nego o citavom jednom sistemu, evo ti nekoliko udarnih naslova sa Pincoma...

-Pučisti preuzeli ministarstva u Mostaru
-I Službeni list F BiH stao uz pučiste
-Federalna policija otkazala osiguranje I dopremijeru i ministru...
-Udruga HVO Sarajevo podržala Budimira: Mi nismo Hrvati drugog reda!

Covic bi trebao dobro razmisliti o svom sljedecem potezu kad je vec napravio takvu gresku da odbije ono sto su mu i Nijemci predlagali da prihvati.
MoodSwingeR

#5462 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MoodSwingeR »

A direktor Sluzbenog lista Hrvat... Izdaja, pa to ti je.
hercegovac_pravi

#5463 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

Ko sa Dodom tikve sadi o glavu mu pucaju...

ili naški...

"ko sa dijecom (poitičkom) spava, upišan se ustaje"...i onda naravno "žali"...
Komrad

#5464 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Romanija wrote:
Komrad wrote:
Kako to .. odredjena skupina ljudi nece da postuje zakon i iz toga proizilazi da onda nema drzave?
Drzave ima i ona ce reagovati prema onima koji nepostuju zakone i to je sva mudrost...
Da li je to SIPA, Federalni MUP ili neko treci nije uopste bitno
Zato ti kazem sto se mene licno tice moze Covic i citavu BiH proglasiti Hrvatskim entitetom ali postoje institucije koje ce mu spucati šamarčinu cim pocne da proglasava samouprave ili entitete
luckypot

#5465 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

može nestati i adz i svi hrvati kao i svi srbi i opet će biti bih..džaba natezanje s nekim ko je sebi umislio da je stub nečega...
Ripicipi

#5466 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ripicipi »

luckypot wrote:može nestati i adz i svi hrvati kao i svi srbi i opet će biti bih..džaba natezanje s nekim ko je sebi umislio da je stub nečega...
BiH nije BiH bez ta dva naroda, a ti kako hoces ;-)
luckypot

#5467 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

potres_mozga wrote:
luckypot wrote:može nestati i adz i svi hrvati kao i svi srbi i opet će biti bih..džaba natezanje s nekim ko je sebi umislio da je stub nečega...
reko sam da će je biti, nisam rekao kakva će biti...
Ripicipi

#5468 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ripicipi »

luckypot wrote:
potres_mozga wrote:
Svako ko voli BiH, ne zeli da BiH bude Tz-Sa-Ze, ako je ti takvu zelis, tvoj problem.
Kakva je "tvoja" BiH bez Srba i Hrvata?
luckypot

#5469 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

potres_mozga wrote:
luckypot wrote:
potres_mozga wrote:
Svako ko voli BiH, ne zeli da BiH bude Tz-Sa-Ze, ako je ti takvu zelis, tvoj problem.
Kakva je "tvoja" BiH bez Srba i Hrvata? :roll:
ko spominje tz-sa-ze, to je ispuhana priča o bošnjakistanu...ne može se praviti "geto" kad oko tebe nema nikoga na par stotina kilometara :D

nek bude bih kakva hoće, što se mene tiče - ali na šuplju tipa "nema bih bez srba i hrvata" koja se koristi za ucjene i parazitiranje, e na tu priču više nema ništa...propala fora...
Klodovik

#5470 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Klodovik »

potres_mozga wrote:
Kakva je Hrvatska bez Srba? Kakva je Srbija bez Albanaca?
Komrad

#5471 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

potres_mozga wrote: Svako ko voli BiH, ne zeli da BiH bude Tz-Sa-Ze, ako je ti takvu zelis, tvoj problem.
a bihac, konjic, mostar, stolac, travnik .... de ba pusti se prica o trokutistanu
luckypot

#5472 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

Klodovik wrote:
potres_mozga wrote:
i srbija bez sandžaka a i vojvodine...konačno srbi mogu sami da žive...a i hrvati u hrvatskoj...ha ja brate, nek se želje svima ispune, pogotovo želja za životom u matičnoj domovini sa svojima :D
Nass

#5473 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Udruga HVO Sarajevo podržala Budimira: Mi nismo Hrvati drugog reda!

Čelnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, na čelu s predsjednikom, prof. Marinkom Pejićem, izrazili su u srijedu punu podršku Živku Budmiru. Na sastanku održanom u zgradi Vlade Federacije BiH nije bilo riječi o osporavanjima izbora Budmira za predsjednika Federacije BiH i ispravnosti kontroverznog izbora drugih hrvatskih službenika izabranih prošloga tjedna na vodeće dužnosti u FBiH. Sugovornici su se usuglasili da kompetentnu ocjenu o tome jesu li imenovanja obavljena 17. ožujka legalna ili ne može donijeti jedino mjerodavno tijelo – Ustavni sud!

Iz Sarajeva s lica mjesta: Alenko Zornija

Tema sastanka prije svega su bili načini na koji se može pomoći braniteljskoj populaciji, posebno izvan krajeva koji su većinski nastanjeni Hrvatima. Naime, Hrvati u BiH, oni koji žive izvan Hercegovine doista su majorizirani, ali prije svega od svojih sunarodnjaka s juga naše zajedničke domovine, istaknuto je tijekom ovog sastanka.
Izaslanstvo Udruge koja okuplja ključne ljude koji su 1991. godine sudjelovali u utemeljenju HVO Sarajevo izrazili su nadu da će se ubuduće raditi na popravljanju položaja Hrvata na cijelom teritoriju BiH, a ne samo tamo gdje su Hrvati u većini.

Hrvati majoriziraju Hrvate!?

- Kao predsjedniku Federacije BiH jedna od mojih najvažnijih zadaća bit će ispravljanje uočenih anomalija kada je riječ o izjednačavanju prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvati su diskriminirani ne samo u Federaciji BiH nego i u Republici Srpskoj (RS) i zbog toga ću stupiti u izravni kontakt i s dužnosnicima manjeg entiteta kako bismo to pokušali ispraviti. Za nas Hrvate posebno je značajno područje Bosanske Posavine, i zalagat ću se za prijedlog po kojem bi se sadašnji Distrikt Brčko proširio i na barem rubne općine, kako bi Hrvati što prije i na tom području mogli početi u punoj mjeri konzumirati svoja prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda, kazao je Budmir, navodeći da je jedna od prioriteta pomirba Hrvata u BiH.
- Žalosno je da su oni, a navodno su iz akademske zajednice, koji su pokrenuli akciju «Stop majorizaciji Hrvata» i koji se navodno bore za prava Hrvata iskazali elementarno nepoznavanje gramatike i leksike hrvatskoga jezika. Valjda su željeli reći da treba zaustaviti majorizaciju nad Hrvatima, a ovako je ispalo da Hrvati nekoga majoriziraju. To je doduše dijelom i točno, jer se provodi majorizacija «većinskih Hrvata» nad Hrvatima koji žive izvan prostora uglavnom nastanjenim Hrvatima.
No, meni je ponekad možda prioritetnije zaštititi prava Hrvata u, recimo, nekoj posavskoj općini, gdje Hrvata nema mnogo, jer ne želim da netko čupa hrvatske korijene, a u tome mu pomaže hrvatska politika – kazao je Budmir.

Graditi mostove, a ne rušiti

Marinko Pejić, predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, izrazio je punu podršku dužnosnicima izabranim 17. siječnja, navodeći da očekuje kako će se oni boriti za prava Hrvata, ali i drugih naroda u Bosni i Hercegovini.
- Mi smo 1991. iskreno pristupili pripremama za obranu naše zajedničke domovine, skupa s našim susjedima drugih nacionalnosti, a jednako tako iskreno sada želimo graditi mostove povjerenja među narodima u BiH. Žalosno je da stranke koje za sebe tvrde da su ekskluzivni predstavnici hrvatskoga naroda podršku za ostvarenje svojih ciljeva nalaze kod Milorada Dodika. Neka Dodik vrati Posavinu, pa ćemo mu onda vjerovati.
Mi smo osnivali HVO Sarajevo u puno težim uvjetima nego što su ovi danas i premda je politika HDZ-a dovela Hrvate u BiH i u možda težu situaciju nego što su bili početkom devedesetih, uvjeren sam da ima potencijala za napredak.
Ilustracije radi, u glavnom gradu BiH Sarajevu još uvijek ima 100-tinjak sveučilišnih profesora i asistenata Hrvata, više nego u Mostaru gdje djeluje Sveučilište na hrvatskom jeziku. Mi idemo predavati tamo, a ne znam da netko iz Mostara dolazi držati predavanja studentima ovdje. To je potencijal koji ne smijemo ispustiti. Bila bi katastrofa da Hrvati izgube Sarajevo, grad u kojem su živjeli i žive skupa sa svojim susjedima Bošnjacima, Srbima i ostalim – kazao je Pejić, zaključivši da, nažalost, i u Sarajevu djeluje udruga koja za sebe tvrdi da predstavlja veterane sarajevskog HVO, a ne čelu joj je čovjek koji je cijeli rat proveo izvan Sarajeva. "I mi ovdje imamo one koji žive u Sarajevu, a mole Boga da kiša padne u Mostaru", kazao je Pejić, založivši se za zajdništvo Hrvata, ali na osnovama "zdrave jezgre", a ne politika koje su Hrvate u ovih 20 godina i dovele tu gdje jesu, često balansirajući na rubu kriminala.

Nema velikih i malih Hrvata

Sastanku je nazočio i Stanko Primorac-Ćane koji je potvrdio da on i njegove kolege neće trgovati hrvatskim nacionalnim interesima kao što to nisu činili ni boreći se u ratu te da će on osobno kroz rad u parlamentu posvetiti posebnu pozornost rješavanju pitanja braniteljske populacije, ali da neće dijeliti Hrvate «na veće i manje».
Ante Jerković, jedan od osnivača HVO Sarajevo pokrenuo je pitanje velikosrpske politike koja je do danas suštinski najveći problem Hrvata u BiH, a čiji je najveći uspjeh izazivanje nepovjerenja između Bošnjaka i Hrvata, što se pokušava uraditi i danas i u čemu prednjači politika aktualnog vodstva Republike Srpske.

Inače, Živko Budmir je najavio da će ubuduće zakazivati sastanak koordinacije hrvatskih dužnosnika svakog mjeseca, te da se neće ponavljati situacije kao iz prošlog razdoblja kada su stranke koje se navodno zalažu za Hrvate nisu prstom mrdnule da se uposle sarajevski Hrvati na ona mjesta koja pripadaju hrvatskom narodu i čije popunjavanje nitko ne spori – primjerice samo u federalnom ministarstvu za pitanja branitelja za četiri godine ostalo je upražnjeno 12 radnih mjesta za Hrvate s višom i srednjom stručnom spremom, na koja nisu primljeni hrvatski kadrovi isključivo zbog potpunog odsustva zanimanja hrvatskih dužnosnika, koji su upravo na račun svoje navodne brige za prava Hrvata dobili veliki broj glasova na izborima.
luckypot

#5474 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

Komrad wrote:
potres_mozga wrote: Svako ko voli BiH, ne zeli da BiH bude Tz-Sa-Ze, ako je ti takvu zelis, tvoj problem.
a bihac, konjic, mostar, stolac, travnik .... de ba pusti se prica o trokutistanu
dodaj malo - neum, srednja bosna, odžak, srebrenica, bratunac, vlasenica, zvornik, šamac, modriča, derventa...ima toga jš...
Ripicipi

#5475 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ripicipi »

Klodovik wrote:
potres_mozga wrote:
Sta mene boli qrac za Hrvatsku i Srbiju, ja sam jednostavno navikao da OVDJE imam prijatelje koji su Srbi i Hrvati, ljudi koji vole ovu drzavu, i mislim da zbog takvih ljudi nije OK spominjati neku BiH bez "njih".
Ti ako u svakom Srbinu ili Hrvatu vidis neprijatelja, tvoj je problem
Last edited by Ripicipi on 23/03/2011 17:04, edited 2 times in total.
Locked