Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
daramo

#5451 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by daramo »

gnjev wrote:Imam jarana samo mrtve četnike još nije provuko bez carinjenja . Kaže kinezima il od kog već kupuje da napišu da je igračka i stave da košta desetak- petnaest dolara. Svaki put prolaze satovi, mobiteli ..
Za mobitele laže jer teško prolaze bez carine, za satove je druga stvar to prolazi većinom bez problema.
gnjev

#5452 Re: Odg: eBay - Vaša iskustva

Post by gnjev »

daramo wrote:
gnjev wrote:Imam jarana samo mrtve četnike još nije provuko bez carinjenja . Kaže kinezima il od kog već kupuje da napišu da je igračka i stave da košta desetak- petnaest dolara. Svaki put prolaze satovi, mobiteli ..
Za mobitele laže jer teško prolaze bez carine, za satove je druga stvar to prolazi većinom bez problema.
Hahah . Dobro . Glup sam i naivan . Garant mu dosadno pa veli da me malo zajebava .
burekodsira

#5453 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by burekodsira »

ja bombi covjece :D

cuj on ih provlaci... sta radi osim sto ceka da mu dodju?
ti mislis carinici glupi i ne kontaju da je to telefon i da je vrijednost veca od 50km?

haj dobro jednom dvaput nesto da prodje neocarinjeno, ali reci da sve zivo i mrtvo provlaci je bas malo pretenciozno, ne? :lol:
gnjev

#5454 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by gnjev »

Nisam rekao da tim putem opskrbljuje omanju prodavnicu, uzeo je 2 mobitela i sat zadnja 2 mjeseca. Drugi jaran 2 mobitela . Ma urotili se garant da me furaju .
_Reds_

#5455 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

Ima li negdje da se moze vidjeti koliko kosta postarina za zemlje van BiH??

Jer koliko ima ovih levata u svijetu ne mogu vjerovati.

Recimo nadjem stvar po 2 dolara.

Ista takva stvar kod jednog 8 dolara, i lik prodao 200 komada. I tako na x primjera. Dok je svijeta bice i budala.

Samo zato sto je ovaj napisao u naslovu original, a i jedno i drugo kinesko.
Haris033

#5456 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Haris033 »

U petak mi došle sve stvari koje sam naručio prije mjesec i kusur. Uposlenica na šalteru mi se izvinjava i kaže kako joj je žao, jer pošiljke stoje kod njih 20-tak dana, zbog toga što im je jedan poštar bio na godišnjem i nisu mogli stići proslijediti sve.. Iz tog razloga mislim da bi dosta Vas, kojima kasni pošiljka, trebali malo sačekati i ne tražiti sellerima refund, jer bi se to moglo negativno odraziti na buduću kupovinu preko ebay-a.

Još da napomenem da od nekih 130 transakcija, koje sam imao preko ebay-a, u samo 2 slučaja sam tražio refund. :izet:
Ringhio

#5457 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Ringhio »

Ja polako odustajem od e-bay-a, ne da polako odustajem nego sam skroz prestao narucivati.

Nije do njih nego je do ovih nasih klokana na carini.

Od zadnjih 20 posiljki 5 nije doslo, od 15 sto je doslo 10 je otvarano, pa zatvarano tako da se selojtepom izlijepilo onako divljacki i jos se nisu potrudili ni da artikal zatvore kako dolikuje tako da je pola artikla virilo van koverte / kutije.

Ne zelim vise da placam njihovu aroganciju, bezobrazluke i harace. Skoro sam pisao ovdje kad sam na posteljinu koju sam narucio preko e-baya platio isto toliko haraca, a ako se dobro i sjecam mozda cenera i vise, od cijene posteljine. Tipa posteljina je bila 70 maraka ja platio 80 maraka poreza, carina, otvaranja paketa i kojekakvih uplatnica. Nemogu se sad tacno sjetiti iznosa, bubam, al znam da su me izuli.

Druga stvar, zar ne postoji zakonska regulativa koja kaze da se samo sumljivi paketi otvaraju, to jest oni koji su sumljivi na skeneru ?

Nemoguce da im je bila sumljiva moja kesa s 3 komada bokserica, ili moja kesa s carapama, ili koverta sa slikama, ili kojekakve gluposti koje sam narucivao i koje sam dobio ovdje raskopusane, u totalno razvaljenim kutijama divljacki izlijepljenim selojtepom ?

Il se ide na de da ja ovo otvorim pa ako mi se svidi i ponesem kuci ?

Vjerujem da cemo uskoro zavrsiti na crnoj listi na ebay-u i da nam nece niko htjeti shippovati bilo sta.

Vidim da amazon.de ne fura shippovanje za lijepu nasu, od 40 stvari sto sam htio naruciti shippovali su samo 2, toliko od njih.

Nemoze me niko ubjediti da se kutije izlome u transportu, primao sam pakete koji su putovali bukvalno preko pola svijeta, prodavnica - posta - brod - posta - avion - centar za sortiranje - kamion - avion - centar za sortiranje - gepek i meni u ruke i kutije su bile u perfektnom stanju, bez i jednog ostecenja, svi artikli na broju, sve narudzbe primio onako kako sam ih i platio....Ali dobro, to je bilo u nekoj drugoj drzavi, mozda je do toga...sta ja znam.
zippoo87

#5458 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zippoo87 »

mozda nasi cobani i nemaju skenere...pa svu postu otvaraju i pregledaju i usput kradu
i ja imam osjecaj da cemo uskoro biti bez dostave za BiH :D

evo moj slucaj od prije sedmicu
narucio nesto sa ebay-a i nema i nema i prodje i onaj rok od mjesec dana na ebay-u i ja se javim prodavacu,kazem da paketa nema ,kada mi covjek posla tracking number i moj artikal vec 10 dana stoji u posti u tuzli ili gracanici i niko mi ne donosi
fino kazem prodavacu da je sve ok i odem u postu sa isprintanim lokacijama ,ali problem je sto se nema gdje zaliti...kaze mozes otici glavnom sefu ...smijesno
uglavnom,nasli su mi paket
_Reds_

#5459 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

zippoo87 wrote:mozda nasi cobani i nemaju skenere...pa svu postu otvaraju i pregledaju i usput kradu

narucio nesto sa ebay-a i nema i nema i prodje i onaj rok od mjesec dana na ebay-u i ja se javim prodavacu,kazem da paketa nema ,kada mi covjek posla tracking number i moj artikal vec 10 dana stoji u posti u tuzli ili gracanici i niko mi ne donosi
fino kazem prodavacu da je sve ok i odem u postu sa isprintanim lokacijama ,ali problem je sto se nema gdje zaliti...kaze mozes otici glavnom sefu ...smijesno
hehe, imam ja jedna artikal, piše na trackingu da je 11. augusta meni upućen i još nije došao.

Cekam još koji dan, pa ću do pošte, da malo vidim poštara. Jer ovaj je teški zabušant. Čeka da mu se nekupi pošte za neku ulicu pa tek onda nosi.
zippoo87

#5460 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zippoo87 »

_Reds_ wrote:
zippoo87 wrote:mozda nasi cobani i nemaju skenere...pa svu postu otvaraju i pregledaju i usput kradu

hehe, imam ja jedna artikal, piše na trackingu da je 11. augusta meni upućen i još nije došao.

Cekam još koji dan, pa ću do pošte, da malo vidim poštara. Jer ovaj je teški zabušant. Čeka da mu se nekupi pošte za neku ulicu pa tek onda nosi.
kod mene nije problem u postarima,jer ih znam sve i donose mi pakete odmah, kao i penziju i sve,nema tu cekanja
problem je sto izgleda nije ni doslo u moju postu u gr,nego je to stajalo u tuzli 10ak dana
EFs-sarajevo

#5461 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by EFs-sarajevo »

Nikad nisam nista porucila sa eBaya pa moze li mi neko reci sto se tice dostave...Da li se dostava posebno placa??
isx

#5462 eBay - Vaša iskustva

Post by isx »

EFs-sarajevo wrote:Nikad nisam nista porucila sa eBaya pa moze li mi neko reci sto se tice dostave...Da li se dostava posebno placa??
U principu da. Ali u biti zavisi od artikla do artikla, od prodavca do prodavca, cesto postoje akcije ako potrosis iznad bubam $50 dobijes besplatnu postarinu, pa kombinovana postarina za prvi i drugi artikal i slicno.
seoBIH

#5463 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Ispod svakog artikla piše cijena shippinga. Često je ista besplatna, no ja uvijek savjetujem doplatu u iznosu od 1-4$ za tracking number pa da znas šta je sa pošiljkom.
isx

#5464 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by isx »

Besplatna je za kineske gluposti teške par grama. Nije besplatna već ugrađena u cijenu artikla.

Za iole teže narudžbe teško da je besplatna pošta.
seoBIH

#5465 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Mozda jeste uracunata u cijenu artikla, mozda nije. Kina i co stimuliraju izvoz, tako da vecina stvari ide besplatno. Naravno da ne idu oni sa trackingom, ali kako rekoh, 1-4$ za to se plati.

Kada neko spomene poštarinu, odmah se misli na cifre od 15KM koliko košta brza pošta u BIH npr. Poštarina je manje više nebitna u ovoj priči.

Juče sam naručio artikal iz UK. Cijena u KIni iznosi 10$ free shipping, a u UK isto priblizno isto (par centi vise) i pazi sada, free shipping, ali sam doplatio jos 1$ za TN zbog nasih carinika koji karadu!
dinooh

#5466 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

seoBIH wrote:Mozda jeste uracunata u cijenu artikla, mozda nije. Kina i co stimuliraju izvoz, tako da vecina stvari ide besplatno. Naravno da ne idu oni sa trackingom, ali kako rekoh, 1-4$ za to se plati.

Kada neko spomene poštarinu, odmah se misli na cifre od 15KM koliko košta brza pošta u BIH npr. Poštarina je manje više nebitna u ovoj priči.

Juče sam naručio artikal iz UK. Cijena u KIni iznosi 10$ free shipping, a u UK isto priblizno isto (par centi vise) i pazi sada, free shipping, ali sam doplatio jos 1$ za TN zbog nasih carinika koji karadu!
jesi li se morao dogovarati da tim sellerom oko TN ili je bio TN ponuden tj., da izaberes shipping sa TN i platis 1$
seoBIH

#5467 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Nije bio ponuđen. Prije narudžbe fin pošaljem poruku.

"Pozdrav,

u mojoj državi dolazi do gubitka paketa, namjerno, ili ne, ali paketi nestanu i ne budu isporučeni na krajnije odredište. Stoga Vas molim da uključite besplatan TN prema kojem mogu pratiit stanje i isporuku pošiljke. Ukoliko ne možete omogućiti besplatan TN, koliko košta nadoplata?! Napominjem Vam da neću platiti više od 3$, te da ću tražiti povrat novca ukoliko artikal ne stigne na adresu".

U 80% slulučajeva dobijem free TN, a ostalo platim gore navedeni iznos.
starii

#5468 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by starii »

danas su mi dosla dva paketica iz kine, u jedno stvar sto sam narucio a drugom nije..stavljeni neki klikeri, pa sam poslao ovom prodavacu pismo da se nije zabunio...uglavnom dosta je brzo stiglo mislim neke 3 sedmice da je putovalo..
seoBIH

#5469 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Ako nema TN, trebao si reci da nije doslo. :zjev: Za povrat novca, kinez ti moze traziti da mu posaljes taj pakt nazad, što tebi ne odgovara, jer je poštarina skupa.
dinooh

#5470 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

seoBIH wrote:Nije bio ponuđen. Prije narudžbe fin pošaljem poruku.

"Pozdrav,

u mojoj državi dolazi do gubitka paketa, namjerno, ili ne, ali paketi nestanu i ne budu isporučeni na krajnije odredište. Stoga Vas molim da uključite besplatan TN prema kojem mogu pratiit stanje i isporuku pošiljke. Ukoliko ne možete omogućiti besplatan TN, koliko košta nadoplata?! Napominjem Vam da neću platiti više od 3$, te da ću tražiti povrat novca ukoliko artikal ne stigne na adresu".

U 80% slulučajeva dobijem free TN, a ostalo platim gore navedeni iznos.
aha, ma bilo bi lakse da ponude odmah tamo da izaberes, kao npr banggood i slicne. Ovako dok se dogovoris prode nekad i 3 dana pa prode volja za kupovinom. Nedavno nesto kupujem u UK i cijena aritkla 1,5 funti a postarina sa TN kosta 10 funti. Rijec je o futroli za mobitel. Naravno da nisam to izabrao nego obicnu postarinu koja je opet 3 funte kostala. Jos cekam futrolu.
seoBIH

#5471 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Ima njih i bezobraznih. Naime, TN dodaju na paket, a isti tebi ne pošalju (TN). Ne znam zbog čega to urade.
dinooh

#5472 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

Ja izbjegavam ebay. Sada najvise kupujem preko banggood ili geekbuying. Imaju opciju za TN i nema peglanja. Ako ne dodu ove futrole sta sam kupio preko ebay-a, definitivno odustajem od ebay-a jer me sramota traziti refund vise.
Evo sad vidim da mi nije ni feedback ostavio, a kupio tri futrole kod njega i platio odmah.
Last edited by dinooh on 18/08/2014 23:00, edited 1 time in total.
seoBIH

#5473 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Ma ebay je ok. Dobit ces pare, no problem je što ja želim artikal, a ne pare. Drugi problem je što sve više sellera izbjegava BIH zbog debila koji dobiju artikal, ali kažu da nisu, pa dobiju i artikal i pare. Haram. Kako ih strah nije :S
_Reds_

#5474 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

TN kod kinez kosta od 2 do 3 dolara.
Hemera

#5475 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Hemera »

dinooh wrote:Ja izbjegavam ebay. Sada najvise kupujem preko banggood ili geekbuying. Imaju opciju za TN i nema peglanja. Ako ne dodu ove futrole sta sam kupio preko ebay-a, definitivno odustajem od ebay-a jer me sramota traziti refund vise.
Evo sad vidim da mi nije ni feedback ostavio, a kupio tri futrole kod njega i platio odmah.
meni ostave feedback nekad poslije kad ja njima ostavim,pa možda ti stave
Post Reply