Eto vidis da jesmozakon je za sve...nema tu, ovo vazi za tebe, a za mene ne vazi...nismo na pijaci...
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
masssa
#5451 Re: CARINA U BiH
- zincx
#5452 Re: CARINA U BiH
Ja InTime izbjegavam, prije neku godinu su i meni i pošaljiocu pokušali naplatiti poštarinu, unutar BiH.masssa wrote: Ne lupam na pamet. Pobunio sam se kurirskoj sluzbi i onda otisao na stranicu carinske ispostave. Nasao broj telefona 033 455 563, pa su mi tu rekli da nazovem 033 659 276. Javio se gospodin kojem sam rekao svoj problem i pozalio se da mi u TNTu (In-Time) zele napaltiti carinu i PDV za paket ospod 300 KM. Gospodin mi fino objanio daje to ok. Da se novi zakon odnosi samo na pakete prispjele postom. Paketi koji dodju kamionom zbirno putem kurirskih sluzbi podlijezu carini i PDVu bez obzira na iznos. ako ne vjerujes eto gore brojevi pa zovi. Kad mi dodje paket, postavim ovdje i carinsku deklaraciju iz koje ce se vidjeti da su mi ocarinili paket od 39€.
Da sam na tvom mjestu, tražio bi da vrate robu, ovo će te koštati više od 39€.
- zlo zlo
#5453 Re: CARINA U BiH
slažem se ovo je muljaža posve, kakvo zbirno, tebi ide tvoj paket samo, ne mogu ti računati zbirno s drugim paketima od drugih korisnika,registrirane kurirske službe su isto poštanske službe, a za in time je poznato da će te pokušati opljačkati na bilo koji način. A da je netko iz carine s njima u talu da takvo sto potvrđuje ništa čudno, dok ih ne krenemo prijavljivat za kršenje, traženje mita i svega što rade, neće valjda biti ni mira.
-
masssa
#5454 Re: CARINA U BiH
Kostati ce bar jos 150 KM, ako ne i vise. Samo, koja koristi da vratim paket kada mi u Upravi za indirektno oporezivanje kazu da je to ok o da kurirske sluzbe moraju naplacivati carinu i porez bez obzira na vrijednost, i da se oslobadjanje od carine i PDVa robe do 300 KM odnosi samo na postanski transport (BH posta i Hrvatska pošta Mostar).zincx wrote:Ja InTime izbjegavam, prije neku godinu su i meni i pošaljiocu pokušali naplatiti poštarinu, unutar BiH.masssa wrote: Ne lupam na pamet. Pobunio sam se kurirskoj sluzbi i onda otisao na stranicu carinske ispostave. Nasao broj telefona 033 455 563, pa su mi tu rekli da nazovem 033 659 276. Javio se gospodin kojem sam rekao svoj problem i pozalio se da mi u TNTu (In-Time) zele napaltiti carinu i PDV za paket ospod 300 KM. Gospodin mi fino objanio daje to ok. Da se novi zakon odnosi samo na pakete prispjele postom. Paketi koji dodju kamionom zbirno putem kurirskih sluzbi podlijezu carini i PDVu bez obzira na iznos. ako ne vjerujes eto gore brojevi pa zovi. Kad mi dodje paket, postavim ovdje i carinsku deklaraciju iz koje ce se vidjeti da su mi ocarinili paket od 39€.
Da sam na tvom mjestu, tražio bi da vrate robu, ovo će te koštati više od 39€.
-
masssa
#5455 Re: CARINA U BiH
Eto, ako se jos nekom da da odvoji 30 sekundi, 033 659 276 je broj uprave za indirektno oporezivanje - odsjek za carine. Neka nazove i kaze da mu je kurirskom sluzbom dosao paket od 40-50€ i da kurirske sluzbe to zele cariniti.
- zincx
#5456 Re: CARINA U BiH
Službeni glasnik BiH broj 24/18 [17.4.2018.] http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/PQMVaPuNJM0=
Član 24.
(Roba zanemarive vrijednosti)
(1) Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini (član 207. tačka a) alineja 11) Zakona).
(2) U svrhu primjene stava (1) ovog člana, "robom zanemarive vrijednosti" smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.
(3) Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ne odobrava se za:
a) alkoholne proizvode,
b) parfeme i toaletne vode,
c) duhan i duhanske proizvode.
Član 24.
(Roba zanemarive vrijednosti)
(1) Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini (član 207. tačka a) alineja 11) Zakona).
(2) U svrhu primjene stava (1) ovog člana, "robom zanemarive vrijednosti" smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.
(3) Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ne odobrava se za:
a) alkoholne proizvode,
b) parfeme i toaletne vode,
c) duhan i duhanske proizvode.
Last edited by zincx on 21/05/2018 13:20, edited 1 time in total.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5457 Re: CARINA U BiH
Zatrazi u pisanoj potvrdi pa ces vidjeti kako se stvari mijenjajumasssa wrote: Istrazi to malo, zakon je jasan, do 300KM.€.
Prema http://www.new.uino.gov.ba/bs/Kupovina% ... 0interneta
Prilikom naručivanja proizvoda putem interneta ili na neki drugi način, a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem, lice koje je naručilac tih dobara je obveznik plaćanja uvoznih dažbina.
U skladu sa članom 207. Zakona o carinskoj politici BiH, te članom 24. Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina, od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini.
Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje. Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uslove za navedeno oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja poreza n
Da li je nešto došlo drumskim, zeljenzickim, ili avio saobracajem je potpuno nebitno.Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina primjenjuje se na robu vrijednosti do 90,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.
Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina količinski se ograničava, po pošiljci, za određenu robu:
duhan i duhanski proizvodi, do 50 cigareta ili 10 cigara, te 50 grama duhana za pušenjealkohol i alkoholna pića, u količini od 1 litra, te vino u količini, 2 litre,parfemi, do 50 ml ili toaletne vode do 250 ml.
-
masssa
#5458 Re: CARINA U BiH
Ocito da kurirske sluzbe ne spadaju u postu.a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem
- zincx
#5459 Re: CARINA U BiH
Mislim da te pokušavaju prevariti.masssa wrote:Ocito da kurirske sluzbe ne spadaju u postu.a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem
-
masssa
#5460 Re: CARINA U BiH
In-Time i Uino u isto vrijeme radi paketa od 39€? Cisto sumnjam.zincx wrote:Mislim da te pokušavaju prevariti.masssa wrote:Ocito da kurirske sluzbe ne spadaju u postu.a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem
- zlo zlo
#5461 Re: CARINA U BiH
kao sto je već spomenuto in time je najveći odron od kurirske službe u Bih, ako može opljačkati će te sigurno, i da izvrsno, traži pismenim putem, putem mejla da ti to napišu, rekla kazala je jedno, neka daju napisano da ih možeš prijavit za korupciju,medijima itd, jer toga nema u zakonu 
-
channel10
#5462 Re: CARINA U BiH
Traziti napismeno zahtjev za placanjem, pa sa tim drito u prvu PU i sloziti prijavu. Oni ce vjerovatno dalje to rjesavati.
-
masssa
#5463 Re: CARINA U BiH
Preskocio si dio gdje sam napisao da sam zvao Upravu za indirektno oporezivanje i da su mi oni isto to rekli. 033 659 276 (UINO - Odjel za carinu), ako ti se da nazovi, reci da imas paket kod neke kurirske sluzbe i da je vrijednost 40€ i da ti zele ocariniti. Zapamti odgovor koji dobijes i postaj ga ovdje.zlo zlo wrote:kao sto je već spomenuto in time je najveći odron od kurirske službe u Bih, ako može opljačkati će te sigurno, i da izvrsno, traži pismenim putem, putem mejla da ti to napišu, rekla kazala je jedno, neka daju napisano da ih možeš prijavit za korupciju,medijima itd, jer toga nema u zakonu
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5464 Re: CARINA U BiH
Jbga, ocito da se ne zelis izboriti za sebe. Ja ti kazem, posalji mail UNIO kao i InTime i da ti pismeno odgovore na osnovu kojeg clana zakona zele da carine posiljku?masssa wrote:Ocito da kurirske sluzbe ne spadaju u postu.a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem
Ukoliko ne zelis, da zavrsimo rasrpavu ovdje. Zvao si, neki Hamo ti rek'o ono što on misli da je tačno i ti to prihvatio. Plati i uživaj. Ja ne bih, ja bih tražio napismeno pa bismo se gOnjali.
-
masssa
#5465 Re: CARINA U BiH
Ja sam vec rekao da mi carine posiljku. Kada dodje, deklaraciju postavim ovdje. Iznad sam podjelio svoje iskustvo tako da ostali znaju sta ih moze ocekivati ako im paket dodje kurirskom sluzbom, kamionom... neznam kakve veze ima sto je kamionom, ali osoba u UINO je stavila naglasak na kamion i zbirno.un1ted wrote:Jbga, ocito da se ne zelis izboriti za sebe. Ja ti kazem, posalji mail UNIO kao i InTime i da ti pismeno odgovore na osnovu kojeg clana zakona zele da carine posiljku?masssa wrote:Ocito da kurirske sluzbe ne spadaju u postu.a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem
- zincx
#5466 Re: CARINA U BiH
Ne bi me čudilo, InTime je HDZ-ova firma, uhljebili su oni svoje i u UINO...masssa wrote: In-Time i Uino u isto vrijeme radi paketa od 39€? Cisto sumnjam.
Nesreća je što drže franšizu TNT-a za BiH.
- zincx
#5467 Re: CARINA U BiH
Ima i gorih, recimo Jump Logistics i nakav Dalagija koji kod njih radi. To nije odron, to je katastrofa.zlo zlo wrote:kao sto je već spomenuto in time je najveći odron od kurirske službe u Bih, ako može opljačkati će te sigurno, i da izvrsno, traži pismenim putem, putem mejla da ti to napišu, rekla kazala je jedno, neka daju napisano da ih možeš prijavit za korupciju,medijima itd, jer toga nema u zakonu
-
channel10
#5468 Re: CARINA U BiH
Neka plati onaj koji je kamionom zbirno uvezao jer ti to nisi. Kad se placaju one usluge carinjenja, one su cini mi se iste i za kamion i za paket(barem su tako naplacivali ovi iz DHL-a, UPS-a). Sad je to sve zaustavljeno ovim novim zakonom gdje su svi oslobodjeni uvoza do 300KM. A ti poselami usput tu svoju raju iz In time-a, DHL-a, UPS-a.....masssa wrote:Ja sam vec rekao da mi carine posiljku. Kada dodje, deklaraciju postavim ovdje. Iznad sam podjelio svoje iskustvo tako da ostali znaju sta ih moze ocekivati ako im paket dodje kurirskom sluzbom, kamionom... neznam kakve veze ima sto je kamionom, ali osoba u UINO je stavila naglasak na kamion i zbirno.un1ted wrote:Ocito da kurirske sluzbe ne spadaju u postu.masssa wrote:a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem
Jbga, ocito da se ne zelis izboriti za sebe. Ja ti kazem, posalji mail UNIO kao i InTime i da ti pismeno odgovore na osnovu kojeg clana zakona zele da carine posiljku?
Last edited by channel10 on 21/05/2018 13:47, edited 2 times in total.
- zlo zlo
#5469 Re: CARINA U BiH
ne konta da ga tu navlače za jednu riječ koja se ne odnosi na njega, njemu bi bilo zbirno samo da ima više pošiljka koje prelaze 300km.
- zincx
#5470 Re: CARINA U BiH
Motiv InTime je jasan, 50-60-70... maraka njihove usluge.zlo zlo wrote:ne konta da ga tu navlače za jednu riječ koja se ne odnosi na njega, njemu bi bilo zbirno samo da ima više pošiljka koje prelaze 300km.
- un1ted
#5471 Re: CARINA U BiH
Znaci prepustio si se situaciji. Good for you matemasssa wrote: Ja sam vec rekao da mi carine posiljku. Kada dodje, deklaraciju postavim ovdje. Iznad sam podjelio svoje iskustvo tako da ostali znaju sta ih moze ocekivati ako im paket dodje kurirskom sluzbom, kamionom... neznam kakve veze ima sto je kamionom, ali osoba u UINO je stavila naglasak na kamion i zbirno.
Nadam se da će svi pročitati svoje iskustvo i biti u stanju da se izbore za sebe. Prije sam imao problema sa DHLom, ali sada kako je do 300KM, ni riječi više ne kažu pri dostavi
Da ponovimo i za ostale:
poštanska služba = Kurirska služba
Isti propisi za carinjenje važe i za jedne i druge. To što je došlo putem DHL, Intime, FedEX, UPSa a ne BHpošta, RS pošta HT pošta apsolutno ne igra ulogu.
- travar
#5472 Re: CARINA U BiH
Ja sam 18.05 naručio artikal iz UK, danas je stigao na carinu.ek0 wrote:Ma ovo je ukradeno ili nisu ni poslali, bar ovo moje. Ne znam imaš li ti tracking number, ali ako nemaš nije isključeno da su i tvoje maznuli ako je bilo iole vrijedno. Nema šanse da ne dođe za skoro mjeseca dana iz UK pa da je ne znam kakav zastoj.zlo zlo wrote: još nije bio poštar danas, ali nije, javila sam ja trgovcu bila da provjeri s poštom gdje je paket. tako ako ga nema, da pošalje opet.
-
masssa
#5473 Re: CARINA U BiH
Zvao trecu carinsku ispostavu i oni mi potvrdili isto. Dakle, Sarajevo, Mostar i Banjaluka i svi kazu isto. Paket koji kurirske sluzbe uvoze drumskim putem u BiH podlijeze placanju carine i PDVa bez obzira na vrijednost robe, dok je paket koji dolazi avio saobracajem oslobodjen do vrijednosti od 300 km. Nigdje veze...
- un1ted
#5474 Re: CARINA U BiH
Evo ti i moja potvrda, ne carine se. Tako sam ti ja rekao. Ko sam ja? Ko je onaj sa druge strane?
Opet ti ponavljam, trazi PISMENU POTVRDU i trazi da ti navedu CLAN ZAKONA.
Sutra da se desi sudski postupak, kako ces dokazati da ti je carinski sluzbenik rekao upravo to?
Opet ti ponavljam, trazi PISMENU POTVRDU i trazi da ti navedu CLAN ZAKONA.
Sutra da se desi sudski postupak, kako ces dokazati da ti je carinski sluzbenik rekao upravo to?
- zincx
#5475 Re: CARINA U BiH
Mora imati neki propis na koji se pozivaju. Ovaj po kojem svi ostali rade je: http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/PQMVaPuNJM0=masssa wrote:Zvao trecu carinsku ispostavu i oni mi potvrdili isto. Dakle, Sarajevo, Mostar i Banjaluka i svi kazu isto. Paket koji kurirske sluzbe uvoze drumskim putem u BiH podlijeze placanju carine i PDVa bez obzira na vrijednost robe, dok je paket koji dolazi avio saobracajem oslobodjen do vrijednosti od 300 km. Nigdje veze...