Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#5451 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Me_again wrote:
Seawolf wrote:
BarbaDue wrote: Vjerovatno pokazuju neku razliku ali u ekstremnim uslovima. Znači kada bi se testovi radili pri normalnim uslovima i u situacijama prilagođenim normalnoj vožnji razlike nebi bilo.
Da li naglo kočenje sa brzine od 80 km/h do zaustavljanja, na mokrom asfaltu pri vanjskoj temperaturi od 2oC, smatraš ekstremnim uslovima ili normalnim uslovima?
Smatram nerazboritim uopste se dovoditi u takvu situaciju. Veliku vecinu takvih situacija vozaci sami izazivaju zbog neprilagodjene brzine uslovima na cesti i okolini. Kreteni voze po 100 km/h po gradu ili uopste naseljenom mjestu onda im nesto kao "izleti na cestu". Jadnici, nisu oni krivi. Mozda bas oni imaju "mocne " gume pa kontaju da mogu u svakoj situaciji stati kao ukopani.
Drugo, 20 C nije temperatura za zimske gume pogotovo u kombinaciji sa mokrim asfaltom. Ako se i zadese takvi uslovi naravno da treba debelo povecati oprez.
To je jedna sasvim realna i moguca situacija gdje nailazis na nesto sto nije predvidljivo. Npr. na loptu koja se pojavi na magistralnoj cesti dok vozis po ogranicenju 80 km/h, pracenu istrcavanjem djeteta na cestu. Ili da naidjes na nekog ko pretice iz suprotnog pravca, npr. nekog od ovih hajvana koji smatraju da si ti manje bitan i vrijedan od njih, a ovaj sto ga preticu krene da ubrzava, ili jednostavno ne zeli da uspori, iako vidi da je situacija potencijalno opasna (vidjeti pod #mirzet, #belikemirzet).

Sa Savom montiranom na tockovima ces imati znacajno dulji zaustavni put, sto potencijalno rezultira izgubljenim zivotom. Nije bitno da li se ovdje radi o Savi Eskimo ili Savi Intensi. Sava guma jednostavno nije dorasla ovom zadatku u poredjenju s gumama tipa Michelin, Conti itd. Sava Eskimo ima prednost na snijegom prekrivenom asfaltu, iskljucivo zbog dizajna gaznog sloja. Na svim drugim podlogama, Sava je zaqrac. To nisam ja izmislio, to su ljudi testirali, isprobali, i zakljucili na osnovu iskustva koje ti nemas, i na osnovu sposobnosti kojima ti ne raspolazes. Ejmen. :bih:
Qler

#5452 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Kaže rijetko će pokazati nadmoć premium guma... Meni dovoljno jedno da bude za pola metra kraći zaustavni put isplatila se... Nekad 10cm znači hoćeš li nekoga dobro udariti ili ga ne dohvatiti...

Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
Seawolf

#5453 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

Me_again wrote:
Seawolf wrote:
BarbaDue wrote: Vjerovatno pokazuju neku razliku ali u ekstremnim uslovima. Znači kada bi se testovi radili pri normalnim uslovima i u situacijama prilagođenim normalnoj vožnji razlike nebi bilo.
Da li naglo kočenje sa brzine od 80 km/h do zaustavljanja, na mokrom asfaltu pri vanjskoj temperaturi od 2oC, smatraš ekstremnim uslovima ili normalnim uslovima?
Smatram nerazboritim uopste se dovoditi u takvu situaciju. Veliku vecinu takvih situacija vozaci sami izazivaju zbog neprilagodjene brzine uslovima na cesti i okolini. Kreteni voze po 100 km/h po gradu ili uopste naseljenom mjestu onda im nesto kao "izleti na cestu". Jadnici, nisu oni krivi. Mozda bas oni imaju "mocne " gume pa kontaju da mogu u svakoj situaciji stati kao ukopani.
Drugo, 20 C nije temperatura za zimske gume pogotovo u kombinaciji sa mokrim asfaltom. Ako se i zadese takvi uslovi naravno da treba debelo povecati oprez.
Napisao sam 2oC (dva stepena celzijusa), a ne 20, samo što ne postoji (koliko ja znam) u forumskom tipkanju mogućnost da se "o" stavi u eksponent.
direstraits0078

#5454 Re: Dolazi zima - zimske gume

Seawolf wrote: Napisao sam 2oC (dva stepena celzijusa), a ne 20, samo što ne postoji (koliko ja znam) u forumskom tipkanju mogućnost da se "o" stavi u eksponent.
Alt+0176=°
Seawolf

#5455 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:
Seawolf wrote: Napisao sam 2oC (dva stepena celzijusa), a ne 20, samo što ne postoji (koliko ja znam) u forumskom tipkanju mogućnost da se "o" stavi u eksponent.
Alt+0176=°
°°°° ... fakat. Hvala lijepo.
direstraits0078

#5456 Re: Dolazi zima - zimske gume

Molim lijepo. :thumbup:
Me_again

#5457 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

direstraits0078 wrote:
Me_again wrote:
To je jedna sasvim realna i moguca situacija gdje nailazis na nesto sto nije predvidljivo. Npr. na loptu koja se pojavi na magistralnoj cesti dok vozis po ogranicenju 80 km/h, pracenu istrcavanjem djeteta na cestu. Ili da naidjes na nekog ko pretice iz suprotnog pravca, npr. nekog od ovih hajvana koji smatraju da si ti manje bitan i vrijedan od njih, a ovaj sto ga preticu krene da ubrzava, ili jednostavno ne zeli da uspori, iako vidi da je situacija potencijalno opasna (vidjeti pod #mirzet, #belikemirzet).

Sa Savom montiranom na tockovima ces imati znacajno dulji zaustavni put, sto potencijalno rezultira izgubljenim zivotom. Nije bitno da li se ovdje radi o Savi Eskimo ili Savi Intensi. Sava guma jednostavno nije dorasla ovom zadatku u poredjenju s gumama tipa Michelin, Conti itd. Sava Eskimo ima prednost na snijegom prekrivenom asfaltu, iskljucivo zbog dizajna gaznog sloja. Na svim drugim podlogama, Sava je zaqrac. To nisam ja izmislio, to su ljudi testirali, isprobali, i zakljucili na osnovu iskustva koje ti nemas, i na osnovu sposobnosti kojima ti ne raspolazes. Ejmen. :bih:
Hvala na iscrpnom objasnjenju. Ipak, ostaje mi velika misterija kako se to meni koji vec vise od decenije radim oko 50.000 km godisnje ne dogadja, a niti mojim poznanicima sa slicnim iskustvima. Mozda ipak imamo neka iskustva i sposobnosti kojima pak ti ne raspolazes. Ejmen !
direstraits0078

#5458 Re: Dolazi zima - zimske gume

Me_again wrote:
Hvala na iscrpnom objasnjenju. Ipak, ostaje mi velika misterija kako se to meni koji vec vise od decenije radim oko 50.000 km godisnje ne dogadja, a niti mojim poznanicima sa slicnim iskustvima. Mozda ipak imamo neka iskustva i sposobnosti kojima pak ti ne raspolazes. Ejmen !
To sto se to tebi ne dogadja, ili sto ti se nije dogodilo, ne znaci da kad ti se dogodi, odnosno, ako ti se dogodi, neces biti u situaciji koju sam opisao gore. A tada ce biti kasno da upotrijebis iskustva i sposobnosti koje, ocito, nemas.
Seawolf

#5459 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:
Me_again wrote:
Seawolf wrote:Da li naglo kočenje sa brzine od 80 km/h do zaustavljanja, na mokrom asfaltu pri vanjskoj temperaturi od 2oC, smatraš ekstremnim uslovima ili normalnim uslovima?

Sa Savom montiranom na tockovima ces imati znacajno dulji zaustavni put, sto potencijalno rezultira izgubljenim zivotom. Nije bitno da li se ovdje radi o Savi Eskimo ili Savi Intensi. Sava guma jednostavno nije dorasla ovom zadatku u poredjenju s gumama tipa Michelin, Conti itd. Sava Eskimo ima prednost na snijegom prekrivenom asfaltu, iskljucivo zbog dizajna gaznog sloja ... :bih:
Image

Samo 16% duži zaustavni put pri kočenju do zaustavljanja sa 80 km/h na mokrom asfaltu, a pri tome je čak 30% jeftinija od Continental WinterContact TS 860 (u dimenziji 205/55 R 16 91H). Pravi best-buy. A šta je 5,5 m.

Image
Me_again

#5460 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

direstraits0078 wrote:
Me_again wrote:
To sto se to tebi ne dogadja, ili sto ti se nije dogodilo, ne znaci da kad ti se dogodi, odnosno, ako ti se dogodi, neces biti u situaciji koju sam opisao gore. A tada ce biti kasno da upotrijebis iskustva i sposobnosti koje, ocito, nemas.
Sta je to ocito ?
To sto sam napravio vjerovatno milion km, ali ne figurativno nego realno i nikada nisam napravio niti jedan udes ?
Nemoj me pogresno shvatiti i ne dozvoli da ti to utice na psihu jer si vjerovatno jos u razvoju, ali neozbiljan si i s tobom nema vise diskusije.
Vozdrica....
amar1994

#5461 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

sta je 5.5 metara :shock: , jedna cijela duzina auta :-) :run:
Qler

#5462 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Jebo 16% sta fali da razneses nekoga ili da ga ne dohvatiš... nikakva razlika i pogotovo ne vrijedi razlike u cijeni guma. Najbolje projekt uzeti one su samo još par procenata gore od Save a značajno jeftinije.

Ne kažem ja ko nema za conti nek kupuje najbolje koje može, ali ko ima a kupuje tigra to mi je glupost...

Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
Seawolf

#5463 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

amar1994 wrote:sta je 5.5 metara :shock: , jedna cijela duzina auta :-) :run:
Blago tebi kad imaš tako dug auto. Moj je 4,35 :D
amar1994

#5464 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Seawolf wrote:
nije bas to poenta, al eto :D
moj je 4.46 :D
direstraits0078

#5465 Re: Dolazi zima - zimske gume

Me_again wrote:
direstraits0078 wrote:
Me_again wrote:
Sta je to ocito ?
To sto sam napravio vjerovatno milion km, ali ne figurativno nego realno i nikada nisam napravio niti jedan udes ?
Nemoj me pogresno shvatiti i ne dozvoli da ti to utice na psihu jer si vjerovatno jos u razvoju, ali neozbiljan si i s tobom nema vise diskusije.
Vozdrica....
Mislio sam na sposobnosti logickog zakljucivanja, koje ti ocito nedostaju. Zbrajanje, proste matematicke operacije, izvlacenje nekog zakljucka iz odredjenih premisa itd. To zajedno s nedostatkom inteligencije da zakljucis s kim pokusavas da diskutujes i argumentujes, hvaleci se s predjenim milionom (vjerovatno, nisi ni ti siguran u to, jer ne znas ni to da saberes, valjda), ne cini te ozbiljnim sugovornikom. Naprotiv. To te samo cini hvalisavcem bez pokrica. A takvih bar ne fali ovdje. :lol:
supercali

#5466 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Me_again wrote:
benjen wrote:Svi testovi u Bosni i Hercegovini padaju u vodu.
Kad buraz pri preticanju i jakoj kisi naletis na kolotrag pun vode samo te bismilla cuva od belaja :mrgreen:
Godinama vozio na sava gumama a jesenas sa autom dosle michelinke , nikakvu razliku osjetio u voznji nisam,doduse kod nas u Tk putevi su na nivou 1974 godine :)
Upravo tako.
Ok, postoji razlika izmedju Michelin i Sava, nedvojbeno, ali sve dok vozis " glavom" ona je minorna i skoro da se ne primjecuje.
Ajmo onda svi kupovati protekt i voziti 20
direstraits0078

#5467 Re: Dolazi zima - zimske gume

supercali wrote:
Me_again wrote:
benjen wrote:Svi testovi u Bosni i Hercegovini padaju u vodu.
Kad buraz pri preticanju i jakoj kisi naletis na kolotrag pun vode samo te bismilla cuva od belaja :mrgreen:
Godinama vozio na sava gumama a jesenas sa autom dosle michelinke , nikakvu razliku osjetio u voznji nisam,doduse kod nas u Tk putevi su na nivou 1974 godine :)
Upravo tako.
Ok, postoji razlika izmedju Michelin i Sava, nedvojbeno, ali sve dok vozis " glavom" ona je minorna i skoro da se ne primjecuje.
Ajmo onda svi kupovati protekt i voziti 20
Lijevom trakom od moguce 3.
Seawolf

#5468 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

amar1994 wrote:
Seawolf wrote:
Znam, zezam se.

Bilo je na testu i gorih od SAVE. Matador MP92 Sibir Snow je imao zaustavni put pri kočenju sa brzine od 80 km/h na mokrom asfaltu, od 40,6 m. Ovdje puno hvaljeni Uniroyal MS plus 77 je imao zaustavni put od 39,1 m.

Uostalom evo link, pa analizirajte sami:

http://www.autobild.de/bilder/winterrei ... tml#bild11
supercali

#5469 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Ja lijevom vozim 40
direstraits0078

#5470 Re: Dolazi zima - zimske gume

supercali wrote:Ja lijevom vozim 40
Ali bez protekta. S protektom bi sigurno isao 20. :lol:
supercali

#5471 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

direstraits0078 wrote:
supercali wrote:Ja lijevom vozim 40
Ali bez protekta. S protektom bi sigurno isao 20. :lol:
40 sa michelin 20 sava sa protekt guram auto
amar1994

#5472 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Seawolf wrote:
amar1994 wrote: Znam, zezam se.

Bilo je na testu i gorih od SAVE. Matador MP92 Sibir Snow je imao zaustavni put pri kočenju sa brzine od 80 km/h na mokrom asfaltu, od 40,6 m. Ovdje puno hvaljeni Uniroyal MS plus 77 je imao zaustavni put od 39,1 m.

Boze sacuvaj, kakvo se smece prodaje :run:
sava je premium za pojedine :-) :run:
Me_again

#5473 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

direstraits0078 wrote:
Mislio sam na sposobnosti logickog zakljucivanja, koje ti ocito nedostaju. Zbrajanje, proste matematicke operacije, izvlacenje nekog zakljucka iz odredjenih premisa itd. To zajedno s nedostatkom inteligencije da zakljucis s kim pokusavas da diskutujes i argumentujes, hvaleci se s predjenim milionom (vjerovatno, nisi ni ti siguran u to, jer ne znas ni to da saberes, valjda), ne cini te ozbiljnim sugovornikom. Naprotiv. To te samo cini hvalisavcem bez pokrica. A takvih bar ne fali ovdje. :lol:

Cccccc...
Ipak ti utice na psihu, ne dozvoli to.
direstraits0078

#5474 Re: Dolazi zima - zimske gume

Seawolf wrote: Znam, zezam se.

Ali naziva nekih guma, bogo blagi... Racealone. :lol: Ko vele, ne izlazi s njima medj narod, vozi negdje na farmi, daleko od civilizacije. :oops:
Me_again

#5475 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

amar1994 wrote:
Seawolf wrote:

Ja nedavno uzeo jedan od 4,03, znaci da sam "on the safe side" :) :) :)
Post Reply