Dešavanja u Srbiji

Post Reply
kiky

#5451 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

možel neko stavit neku kartu južne srbije da vidimo gdje se to sad kuha ...
vee-jay

#5452 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

behavac wrote:
vee-jay wrote:
Srbijanski ministar unutarnjih poslova posebno je naglasio da će Srbi iz Republike Srpske, jednog od bh. entiteta, bez ikakvih problema dobiti srbijanske biometrijske pasoše koji će im omogućiti bezvizno putovanje u zemlje EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ako smijem upitati: a sta je sa Srbima iz Federacije? Nije valjda da su oni manje Srbi nego oni iz RSa??!?!?!?!!?
Iako je u izjavi rekao Srbi iz RS pravno ne postoji razlika izmedju Srba bilo iz RSa ili FBIHa...
Zakon o drazavljanstvu Srbije jednako tretira sve Srbe u bivsim jugoslovenskim drzavama...tako da i oni mogu dobiti drzavljanstvo, uz potrebne papire potpisanu izajavu da se izjasnjavaju kao Srbi i da Srbiju smatraju svojoj drzavom.
:shock: :shock:

Ovo boldirano me za*ebavas? Nekako mi ovo lici na u potpunosti drugaciju strategiju od one koju Rvacka vodi prema BH Rvatima naglasavajuci svaki dan da je njihova domovina BiH.
Ili se ja mozda varam?
kiky

#5453 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

da li postoji ugovor o dvojnom državljansrvu između srbije i bih ...
Vlajko

#5454 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Vlajko »

kiky wrote:možel neko stavit neku kartu južne srbije da vidimo gdje se to sad kuha ...
to siptari zovi istocno Kosovo , gledaj deo uz samu granicu BJRM Kosova i Srbije
Presevo Bujanovac

velika je mapa da uvecas klikni desni ugao kada otvoris link

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... regime.png

i mapa populacije

Image

sta siptari u stvari zele
Image

Ovo im je znak UCPMB ili tzv oslobodilacka vojska Preseva Medvedje Bujanovca postoje od 1999. a razbijeni su 2001 ,ali od tada su promenili nacin rada.

http://www.geocities.com/dobidi6921/Ucpmb.jpg

Image
Image

ovo im je bio vodja tzv komandant Leshi
Image

ubio ga je snajperista iz vojne policje na odsluzenju vojnog roka, klinac neki nas 2001.Evo slike vozila ))
Image

imate ovde slika iz rata 2001 sa juga Srbije i Srba i siptara i jednai druga strana...

http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... 88t=152988
vee-jay

#5455 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

hehe, ovaj leshi kao da je vas
Vlajko

#5456 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Vlajko »

vee-jay wrote:hehe, ovaj leshi kao da je vas
)))))))))))
moze u cetnike hahah

na zalost mnogo ljudi su siptari pobili na Kosovu jer su se preoblacili u uniforme mupa i vojske i zaustavljali rezerviste koji nikada u zivotu na Kosovu nisu bili te nisu imali pojma ko koju uniformu nosi i ubijali ih. Sve uniforme su zamenjene sada. I u mraku kako da napravis razliku izmedju cetnika paravojca i mudzahediha? I jedan i drugi imaju brade i jedan i drugi u ofucanim maskirnim uniformama. Sada je ipak drugacije jer nema naoruzanih cetnika paravojaca,a i standard uniformi se promenio ,zna se koja jedinica koju saru nosi. Sve do kraja 2002godine vojska je imala nekoliko razlicitih kamuflaza i slemova,sada je to ipak standardizovano,a i siptari su sigurno nabacili novije oruzje i uniforme...
zavrzlama

#5457 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Vlajko wrote:
vee-jay wrote:ne znam sta se desava u Srbiji (a i ne zanima me bas) ali @vlajko: kako to da opet vi imate sranja po jugu Srbije, Vojvodini, eto malo i Sandzak zeza harmoniju a u PCu maltane novi rat izbija svaki dan...

ako smijem biti malo egoistican -> da nisu upravo MZ i USA u pitanju, koji Srbiju mozda hoce da zaposle svojim problemima, dok se situacija oko novog ustava u BiH ne rijesi?
Ja mislim da realno Srbija ima mnogo svojih problema da bi se sada cimali sa ustavom BiH , nestabilna vlada, losa ekonomska situacija i generalna nestabilnost u zemlji. Ubedjen sam da ovo sto se desava na jugu nema veze sa Amerima i oni su do guse u svojim problemima , ovo je ono "spontano" Balkanski sto se kaze . Sto se ustava BiH tice najbolje je da to Srbi u RS rese sa FBiH a da garanti Dejtona samo klimnu glavom i to je to. Ne zivim srecom u Srbiji i na ex yu prostoru vec u mrskoj nam uniji 8-) te za detalje najbolje sa komsijama dogovoriti. Nisam siguran da Srbija ikada vise zeli da se bori na dva ili tri fronta u isto vreme te ne vidim da ce biti nekog rata u BiH . Kosovo , jug Srbije, BJRM pre no BiH. Kako god da ga stavis neki dogovor Sarajevo-Banja Luka-Mostar cete morati sami da postignete i da se dogovorite.Srbija i ustav BiH su u ovom momentu daleko. Sto bi u BGD rekli vidite to sa Dodikom nemojte nas pitati ...
Srbija opstaje na stvaranuu problema i kriza...to je sastavni dio velikosrpske politike gdje srbija smatra da je ona ta koja treba da bude najveca vojna i teritorijalna sila na Balkanu...kompletanu velikosrpsku i cetnicku infrastrukturu je srbija prebalcila u Banja Luku i rs je danas operativni stab srbijanske politike...ono sto planira srbija i i vizija njene buducnosti je ogledalo onoga sto je u manjem BIH entitetu..incidenti na jugu srbije su samo priprema za plan "B" a to je da u slucaju da MZ ostane cvrsto pri stavu da nema podjele Kosova,onda se automatski protjerivaju svi nesrbi sa juga srbije a doseljavaju srbi sa Kosova...

srbija vlada svim sferama zivota kod bIH srba..samo su prebacili infrastrukturu u rs da izgleda kao srbi u BIH samovoljno odlucuju o svojoj sudbini..ono sto je danas kosovo za Srbiju za 5 godina ce biti rs..

sve do prorocanstva brace tarabica..jer ideja mora ici dalje..
dallton

#5458 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

vee-jay wrote:
behavac wrote:
vee-jay wrote:

Ako smijem upitati: a sta je sa Srbima iz Federacije? Nije valjda da su oni manje Srbi nego oni iz RSa??!?!?!?!!?
Iako je u izjavi rekao Srbi iz RS pravno ne postoji razlika izmedju Srba bilo iz RSa ili FBIHa...
Zakon o drazavljanstvu Srbije jednako tretira sve Srbe u bivsim jugoslovenskim drzavama...tako da i oni mogu dobiti drzavljanstvo, uz potrebne papire potpisanu izajavu da se izjasnjavaju kao Srbi i da Srbiju smatraju svojoj drzavom.

Ovo boldirano me za*ebavas? Nekako mi ovo lici na u potpunosti drugaciju strategiju od one koju Rvacka vodi prema BH Rvatima naglasavajuci svaki dan da je njihova domovina BiH.
Ili se ja mozda varam?
ne zahebava te, tako od rijeci do rijeci pise u zakonu o drzavljanstvu...a sto se tice srba iz pederacije, oni su za ove ostalo davno otpisani
dallton

#5459 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

sto se mene licno tice, ovo sto albanci rade na kosovu i jugu srbije je jedini nacin kako se sa velikosrpskom politikom iz beograda moze izaci
na kraj - nekakve rezolucije, deklaracije, ljudska prava i ostale ublehe su cisto gubljenje vremena (primjer bih)...a obzirom sta je velikosrpska politika radila na kosovu unazad 100 godina a sto i danas radi na jugu srbije, ne postoji razloga da ih se zali...naravno da znam da albanci nisu nevino cvijece, jer niko nije, al postoji gradacija i stepeni krivice, a u ovoj gradaciji oni su puno manje krivi a puno su vise propatili ...
Last edited by dallton on 17/07/2009 18:12, edited 1 time in total.
Kolibri

#5460 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Kolibri »

dallton wrote:sto se mene licno tice, ovo sto albanci rade na kosovu i jugu srbije je jedini nacin kako se sa velikosrpskom politikom iz beograda moze izaci
na kraj - nekakve rezolucije, deklaracije, ljudska prava i ostale ublehe su cisto gubljenje vremena...a obzirom sta je velikosrpska politika radila na kosovu unazad 100 godina a sto i danas radi na jugu kosova, ne postoji razloga da ih se zali...naravno da znam da albanci nisu nevino cvijece, jer niko nije, al postoji gradacija i stepeni krivice, a u ovoj gradaciji oni su puno manje krivi a puno su vise propatili ...
U potpunosti se slažem, sa Albancima se nije zezati -toga su svjesni i gospoda političari iz susjedstva, pa su zato još razjareniji...
behavac

#5461 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

vee-jay wrote:
behavac wrote: Iako je u izjavi rekao Srbi iz RS pravno ne postoji razlika izmedju Srba bilo iz RSa ili FBIHa...
Zakon o drzavljanstvu Srbije jednako tretira sve Srbe u bivsim jugoslovenskim drzavama...tako da i oni mogu dobiti drzavljanstvo, uz potrebne papire potpisanu izajavu da se izjasnjavaju kao Srbi i da Srbiju smatraju svojoj drzavom.

Ili se ja mozda varam?
Nije sala...
Ja licno sam morao potpisati tu izjavu...sto meni i ne predstavlja neki problem iako je i BIH moja drzava.
Znaci ako hoces drzavljanstvo Srbije moras potpisati da i Srbiju smatras svojoj drzavom...sto ima logike cim postajes i njihov drzavljanin.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5462 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

Albanci i Srbi su veoma slicni: iskljucivi, bahati, nasilni. Mene brine to sto ce bilo koji rezultat u Presevskoj dolini da se odrazi na BiH; posebno ako Srbija fasuje u Presevu.
Ova sadasnja desavanja, vjerojatno, imaju veze sa procesom regionalizacije lokalne samouprave u Srbiji i autonomijom Vojvodine. Neke opstine Vojvodine, Sandzaka i Presevske doline, gdje su vecinski naseljeni Madjari, Bosnjaci i Albanci, su trazili drukciju organizaciju lokalne samouprave i povezivanja na principima regija. Ovo je pritisak srbijanskih vlasti na te procese.
Ni Albanci nisu "cvjecke" i oni koriste sva sredstva da se revansiraju i podvale Srbiji.
Kako je postalo izvjesno da je proces eurointegracija zaustavljen Tadic je promjenio politiku i na unutrasnjem i na vanjskom planu.
dallton

#5463 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Toto wrote:Albanci i Srbi su veoma slicni: iskljucivi, bahati, nasilni. Mene brine to sto ce bilo koji rezultat u Presevskoj dolini da se odrazi na BiH; posebno ako Srbija fasuje u Presevu.
Ova sadasnja desavanja, vjerojatno, imaju veze sa procesom regionalizacije lokalne samouprave u Srbiji i autonomijom Vojvodine. Neke opstine Vojvodine, Sandzaka i Presevske doline, gdje su vecinski naseljeni Madjari, Bosnjaci i Albanci, su trazili drukciju organizaciju lokalne samouprave i povezivanja na principima regija. Ovo je pritisak srbijanskih vlasti na te procese.
Ni Albanci nisu "cvjecke" i oni koriste sva sredstva da se revansiraju i podvale Srbiji.
Kako je postalo izvjesno da je proces eurointegracija zaustavljen Tadic je promjenio politiku i na unutrasnjem i na vanjskom planu.
mene ta situacija u srbiji podsjeca na bivsu jugu...da nije peto poluvrijeme raspada jugoslavije? situacija u presevu nema veze s ostalim stvarima, ta kriza traje jako dugo
Abacija

#5464 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

behavac wrote:
vee-jay wrote:
behavac wrote: Iako je u izjavi rekao Srbi iz RS pravno ne postoji razlika izmedju Srba bilo iz RSa ili FBIHa...
Zakon o drzavljanstvu Srbije jednako tretira sve Srbe u bivsim jugoslovenskim drzavama...tako da i oni mogu dobiti drzavljanstvo, uz potrebne papire potpisanu izajavu da se izjasnjavaju kao Srbi i da Srbiju smatraju svojoj drzavom.

Ili se ja mozda varam?
Nije sala...
Ja licno sam morao potpisati tu izjavu...sto meni i ne predstavlja neki problem iako je i BIH moja drzava.
Znaci ako hoces drzavljanstvo Srbije moras potpisati da i Srbiju smatras svojoj drzavom...sto ima logike cim postajes i njihov drzavljanin.
Zahebao si se, i to debelo. Sad ces morati platiti traktor po punoj cijeni. Image
dallton

#5465 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Abacija wrote:
behavac wrote:
Nije sala...
Zahebao si se, i to debelo. Sad ces morati platiti traktor po punoj cijeni. Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
behavac

#5466 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

Abacija wrote: Zahebao si se, i to debelo. Sad ces morati platiti traktor po punoj cijeni. Image
Ma nisam jer nemem potrebe za traktorce...nit se bavim poljoprivredom a i imam novi dobar autic... :D
hercegovac_pravi

#5467 Re: Desavanja u Srbiji

Post by hercegovac_pravi »

zavrzlama wrote:
Srbija opstaje na stvaranuu problema i kriza...to je sastavni dio velikosrpske politike gdje srbija smatra da je ona ta koja treba da bude najveca vojna i teritorijalna sila na Balkanu...kompletanu velikosrpsku i cetnicku infrastrukturu je srbija prebalcila u Banja Luku i rs je danas operativni stab srbijanske politike...ono sto planira srbija i i vizija njene buducnosti je ogledalo onoga sto je u manjem BIH entitetu..incidenti na jugu srbije su samo priprema za plan "B" a to je da u slucaju da MZ ostane cvrsto pri stavu da nema podjele Kosova,onda se automatski protjerivaju svi nesrbi sa juga srbije a doseljavaju srbi sa Kosova...

srbija vlada svim sferama zivota kod bIH srba..samo su prebacili infrastrukturu u rs da izgleda kao srbi u BIH samovoljno odlucuju o svojoj sudbini..ono sto je danas kosovo za Srbiju za 5 godina ce biti rs..

sve do prorocanstva brace tarabica..jer ideja mora ici dalje..
Ti bas uvijek moras sve reci......mozda je i bolje.....da ne bude ponovo "nismo znali...... nije to tako....citav svet mrzi Srbe"...... i ostale uobicajene zalopojke. Prijatno
dallton

#5468 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

da prvo citiram sebe od prije par dana (kao oskar vajld, da zacinim svoj govor sopstvenim citatima, tako je interesantnije :-D )

Postao/la dallton dana 16/07/2009 15:53
dallton wrote:
Vlajko wrote:
dallton wrote:pa gdje si bolan vlajko nema te dugo...welcome back

pa ja napisa i tebi i @behavcu a i onom @johniu prije gotovo godinu dana da se sprema belaj na jugu srbije, a vi mi ne vjerujete (doduse nisi ti), jos sam preporucio behavcu da ne uzima sad odmah srpski pasos da ne bi otisao u mobilizaciju (al on odmah odgovori da izmisljam)

al opet ne mogu da vjerujem da niste znali, kad su vam se sve one tajne sluzbe i dijelovi vojske koje vam ministar sutanovac i pred. tadic ne kontrolisu koncentrisale dole unazad 6 mjeseci ?

kako gledas na razvoj situacije?
hvala hvala. pa belaj najugu nije ni prestajao od 1999te . krajem 2001 smo ih potisnuli ,ali ima stalno incidenata i to je deo zemlje koji se mora drzati pod cizmom da se ne bi raspao. Bice zeznuto jer ne smemo dozvioliti da nam preseku auto put ka Skoplju i Grckoj to je koridor 10 . Problem je sto Srbija u tom delu ne sme da koristi helikoptere ,bespilotne letilice i avione zbog tehnickog sporazuma sa KFOR iz 1999 a to strasno otezava situaciju. Dolina je u pitanju ,a svaki rat na ravnom je tezak. Siptari rade hit and run da isprovociraju nase da krenu u odmazdu, pa ce biti ko na Kosovu policija ubija civile u osveti i slicno. Siptari oce da otcepe tri opstinesa juga Presevo, Bujanovac i Medvedju i preseku nam koridor 10 i auto put stave pod kontrolu tj deo autoputa.Ne mogu nas pobediti ,ali ce pokusati da isprovociraju da bi mozda medjunarodna zajednica uvela snage i na jug Srbije.

Drugo sa Kosova mogu minobacacima da nas tuku ko 2000te jer su tu oni na visem polozajima od nase zandarmerije. Mogu da nas poklope .2000te su na kraju nasi dali rok Amerima od 72 sata da zausteve minobacace ili nasi ulaze da to oni srece ,ali srecom su Ameri to resili sa siptarima. Bice veoma zeznuto ako pocne. To je ravnica i sprzena zemlja od NATO bombardovanja, vecinsko siptarsko stanovnistvo, i siptari snage mogu da uvedu sa Kosova i iz Makedonije i da ih obnavljaju a nasi su rastrakani po celoj duzni adminsitrativne granice sa Kosmetom te ce moci da prave rupe-upade iza linija. Pa 2001 su granate padane po predgradju Vranja i onda su svi shvatili da je djavo odneo salu.... Videcemo ,ali nemirise na dobro. Mene plasi da ce u nekom sledecem napadu stradati veci broj zandara ili vojnika pa ce onda da se krene u odmazdu i paljevinu ,pa ce nas naguzi NATO nije nista iskljuceno. Ima i civila naoruzanih na obe strane te i oni mogu to isprovocirati..
hajd hvala bogu kad si rekao ovo za kontrolu koju kfor vrsi nad tim dijelom, jucer sam to napisao behavcu pa mi je opet rekao da izmisljam - po njemu ja nista drugo ne radim nego samo izmisljam...

evo ti moje predvidjanje - nece tu biti direktno sad mdj. snaga, prije nego se izvrsi demilitarizacija tog regiona, znaci povlacenje srpske vojske i policije gore prema nisu, eventualno da napravite zajednicke patrole s albancima, al dugorocno tesko da cete moci odrzati potpunu kontrolu nad tim dijelom, vjerovatno ce neko gurati da se to pokusa kontrolirati al onda ce se sve pretvoriti u natezanje zivaca i sjev. irsku...
i danasnja vijest

Preševo i Bujanovac
Albanci se žale na policiju
Predstavnici vlasti u opštinama Preševo i Bujanovac, u kojima su u proteklih deset dana izvršena dva teroristička napada, tvrde da je policija na jugu Srbije prekomjerno upotrebljava silu, prenose beogradski mediji.
Skupština opštine Preševo zatražila je bezuslovno udaljavanje Žandarmerije sa teritorije te opštine i utvrđivanje odgovornosti Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića zbog navodne "prekomjerne upotrebe policijske sile" prilikom pretresa albanskih kuća u Kopnenoj zoni bezbjednosti.

Odbornici zahtijevaju da se odmah oslobode Albanci koji se od decembra nalaze u Centralnom zatvoru u Beogradu, kao i Albanci iz pritvora u Vranju i traže početak razgovora legitimnih predstavnika Albanaca iz Preševske doline sa Vladom Srbije, radi prevazilaženja novonastale situacije.

Odlučeno je da ovi usvojeni zaključci budu upućeni Vladi Srbije, svim ambasadama u Beogradu i OEBS-u, te zaključeno da će biti dovedeno u pitanje funkcionisanje lokalnih vlasti, ukoliko legitimni zahtjevi SO Preševo ne budu uzeti u obzir.

Predsjednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i Skupštine opštine Jonuz Musliu u pismima ambasadama SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Misiji OEBS-a u Beogradu navode da najnoviji incidenti potvrđuju da na jugu Srbije "do punog izražaja ponovo dolaze demonstracija policijske sile i ignorisanje legitimnih lokalnih organa i institucija".

Oni tvrde da Vlada Srbije "prividom o postojanju albanskog terorizma pokušava da prikrije nespremnost i nemoć da rasvijetli brojne incidente".

Kamberi i Musliu navode da "stvaranjem atmosfere postojanja dežurnih krivaca, srpska policija i pojedini dijelovi Vlade Srbije pokušavaju pred ključnim međunarodnim institucijama da dokažu neophodnost ukidanja Kopnene zone bezbjednosti".

Na jugu Srbije u proteklih deset dana izvršena su dva teroristička napada u kojima su povrijeđene četiri osobe.

U napadu granatom iz ručnog bacača, u selu Lučane u opštini Bujanovac, 9. jula ranjena su dva pripadnika Žandarmerije.

Samo nekoliko dana kasnije, u utorak, 14. jula, u eksploziji naprave velike razorne moći, koja je postavljena pored zadnjeg ulaza u stambenu zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije, lakše su povrijeđeni žena i dječak.

U trenutku eksplozije u zgradi u kojoj živi i veći broj civila, Srba i Albanaca, bilo je 37 lica, a od siline eksplozije popucala su stakla na toj i okolnim građevinama, kao i na automobilima na parkingu ispred zgrade.
jest ovaj @dallton sovinista samo nesto izmislja :mrgreen:

mislim da ce ovakvi dogadjaji u buducnosti ipak povecati potraznju za mrskim i nametnutim bih pasosima a smanjiti potraznju sa srbijanskim ...
svoja domovina bih se najvise voli kad je rezervna domovina u belaju - pa mjenjaj stranu kako koja domovina zapadne u belaj (primjer branimir glavas)
dallton

#5469 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Preševo za povlačenje žandarmerije
18. jul 2009.
Broj komentara: 43
Pošaljite komentar

Opština Preševo traži povlačenje žandarmerije i utvrđivanje odgovornosti zbog navodne prekomerne sile pri pretresu albanskih kuća. MUP demantuje ove optužbe.

Skupština opštine Preševo zatražila je da se pripadnici žandarmerije bezuslovno udalje sa njene teritorije i da se utvrdi odgovornost Vlade Srbije i ministra policije Ivice Dačića zbog prekomerne upotrebe sile pri pretresu albanskih kuća u Preševskoj dolini. Dačić kaže da policija nikada nije prekomerno upotrebila silu od kada je on ministar.

Predsednik opštine Ragmi Mustafa izjavio je da pripadnici žandarmerije brutalno upadaju u kuće Albanaca i "maltretiraju čak i malu decu".

Na jugu Srbije su se u proteklih nedelju dana desila dva incidenta u Bujanovcu i Preševu – napad na žandarmeriju i eksplozija bombe pored stambene zgrade - koje su zvaničnici Srbije ocenili kao terorističke činove.

Predsednik opštine Ragmi Mustafa izjavio je za fonet da žandarmerije brutalno upada u kuće Albanaca i, kako tvrdi, "maltretira čak i malu decu".

Mustafa poručuje da će Albanci sa juga izaći iz lokalne vlasti ako “represija ne prestane”.

Zahtev za povlačenjem žandarmerije u utvriđivanjem dogovornosti minsitra policije Ivice Dačića i Vlade Srbije, Skupština opštine Preševo proslediće i ambasadorima zapadnih zemalja u Beogradu, kao i OEBS-u.

Albanski političari sa juga žale se i na jako lošu komunikaciju sa Beogradom, a nezadovoljstvo je veliko, kaže Riza Halimi, jedini albanski poslanik u Skupštini Sribje.

“U neku ruku, može se reći da ipak imamo situaciju neformalnog vanrednog stanja kada snage žandaremrije kontorlišu saobraćaj. Koriste se i kada su u pitanju teži incidenti koji su poslednjih dana bili ovde, ali i kada se ubočajeno pretresa jedna kuća. Tada se blokiraju ulice i naselja, što je apsolutno kontraporduktivno i ne doprinosi simirivanju situacije”, ukazuje Halimi.

Slično pismo optužujući žandaremriju za represiju na jugu Srbije pre dva dana amabasdorima zapadnih zemalja i OEBS-u uputio je i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, da bi zatim juče rekao da je stanje na jugu stabilno.

U prethodnih nedelju dana desila su se dva icndineta u Bujanovcu i Preševu koje su zvaničnici Srbije ocenili kao teroroizam.

Direktor foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je to dovelo do stvaranja pogodne klime da se ponovo aktuelizuje stara priča o demilitarizaciji juga Srbije.

“Beograd treba ozbiljno da shvati ove signale i da, ako nije, što pre treba da uđe u otvoreni razgovor sa NATO-om oko buduće saradnje na jugu Srbije i da preispita trenutno odsustvo političke komunikacije na jugu”, smatra Janjić.

“Moramo sa žaljenjem da konastatujemo da je Milan Marković došao u situaciju da se maltene svakih mesec dana svađa sa Rizom Halimijem i umerenijim politčarima, čime stvara prostor za ekstremnije. Moramo da shvatimo da je bezbednosna situacija na jugu daleko od stabilne”, naveo je Janjić.

MUP Srbije je pre nekoliko dana na Jugu Srbije sproveo dve akcije.

Jednu u kojoj je presečen lanac trgovine oružjem za kako se navodi albanske teroriste i drugu u kojoj je uhapšena grupa osumnjičena za trgovinu ljudima a čiji je vođa Dželal Sulejmani iz Preševa.

Dačić: Nije bilo prekomerne sile

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je lidere Albanaca sa juga Srbije na saradnju u zaštiti mira i sugurnosti i poručio da je nemoguće povlačenje žandarmerije sve dok postoji opasnost od terorističkih napada.

Dačić je izjavio da policija nikada nije prekomerno upotrebila silu od kada je on ministar.

Dačić je podsetio da rukovodstvo policije u Preševu čine Albanci.

Ministar je naveo da nema potrebe da se albanski lideri "žale međunarodnoj zajednici, jer policija upravo od zapadnih obaveštajnih službi dobija podatke o aktivnostima o naoružavanju pojedinih grupa na Kosovu i Metohiji koja potiču iz opština sa juga Srbije".

U MUP-u Srbije je za B92 nezvanično saopšteno da je poslat izveštaj OEBS-u o aktivnostima policije i Žandarmerije u Preševu i okolini, gde su posle napada na policiju i naknadnog bombaškog napada u zgradi u kojoj žive pripadnici MUP-a i vojske Srbije, pojačane patrole.

Posle tih napada, MUP je izveo dve akcije hapšenja trgovaca oružjem i ljudima, a vođe obe grupe su iz Preševa.

U jednoj od tih akcija, navode izvori B92, učestvovali su i predstavnici Interpola i nekih regionalnih policija, i nije bilo nikakvih primedbi na ponašanje snaga bezbednosti.

Ragmi Mustafa: Maltretiranje dece

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da pripadnici žandarmerije brutalno upadaju u kuće Albanaca i "maltretiraju čak i malu decu".

"Ukoliko se nastave brutalne akcije žandarmerije, svako dvorište i kuća u Preševu i okolnim selima biće otvoreni, jer ne želimo da lome kapije, vrata i prozore da bi ušli. Biće im sve dostupno i otvoreno", rekao je Mustafa.

On je ocenio da neće biti razloga da lokalna vlast radi "ukoliko ne prestane represija".

"Otvorićemo zgradu opštine i ostalih institucija, pa neka policija i žandarmerija postavljaju svoju vlast. Mi u njoj nećemo učestvovati. U situaciji kada žandarmerija brutalno upada ljudima u kuće i maltretira čak i malu decu, nemamo šta drugo da kažemo već da ćemo se povući iz zvaničnih organa opštinske vlasti ako se to nastavi", izjavio je Mustafa.

Prema njegovim rečima, slične stvari su se tokom prethodne decenije događale na Kosovu.

"Policija se na isti način ponašala na Kosovu, pa znamo šta se tamo desilo. Srbija je izgubila Kosovo. Da li na ovakav način gura i Preševsku dolinu prema Kosovu?", upitao je Mustafa.
:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

On je ocenio da je veliki problem što lokalni organi vlasti ne mogu da dođu do predstavnika Vlade Srbije.

"Niko sa nama ne komunicira, samo po novinama čitamo njihove izjave. Ovde je veliki problem i neko mora da razgovara sa ljudima, da vidimo kako da ga rešimo", rekao je Mustafa.

Pismo Kamberija i Muslijua

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i skupštine opštine tog mesta Jonuz Musliju naveli su danas da se protive svakom obliku nasilja na jugu Srbije i optužili policiju da ignoriše legitimne lokalne organe vlasti i institucije.

U pismima ambasadama Amerike, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Misiji OEBS-a u Beogradu oni su naveli da najnoviji incidenti potvrđuju da do punog izražaja na jugu Srbije ponovo dolaze demonstracija policijske sile i ignorisanje legitimnih lokalnih organa i institucija.

"Kao avet nam se vraćaju demonstracija policijske sile i represija nad lokalnim stanovništvom u personifikaciji arogantnog ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Ivice Dačića, koji spektakularnim akcijama i neodmerenim izjavama doprinosi stvaranju atmosvere straha, zebnje i nesigurnosti kod svakog stanovnika opštine Bujanovac", kaže se u tom pismu.

Navodi se da Vlada Srbije prividom o postojanju albanskog terorizma pokušava da prikrije nespremnost i nemoć da rasvetli brojne incidente.

"Time stvara uslove za spektakularne upade specijalaca u kuće albanskih civila tokom kojih od zlostavljanja nisu pošteđena ni dvogodišnja deca, što se dogodilo u Končulju prilikom hapšenja u porodici Abdulahu", kaže se u pismu.

Navodi se da stvaranjem atmosfere postojanja dežurnih krivaca, srpska policija i pojedini delovi Vlade Srbije pokušavaju pred ključnim međunarodnim institucijama da dokažu neophodnost ukidanja Kopnene zone bezbednosti.

Kamberi i Musliu podsećaju da su kao legitimni predstavnici albanske zajednice nedavno potpisali sporazum o reorganizovanju Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Spektakularne akcije srpske policije prema albanskoj zajednici i svesno izbegavanje obaveza preuzetih potpisivanjem sporazuma o rekonstrukciji državnog Koordinacionog tela jasan su dokaz o postojanju neiskrenih namera Vlade Srbije prema albanskoj zajednici Preševske doline, koja se smatra izigranom", kaže se u pismu.
zavrzlama

#5470 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

BEOGRAD - Državna komisija Srbije koja istražuje kako je i gdje ubijen i pokopan četnički vođa Draža Mihailović otkrila je popis lokacija na kojima je čak 15.000 ljudi likvidirano bez suđenja.

Riječ je o žrtvama komunizma koje su likvidirane od 1941. do 1946. godine, otkrio je za list Press državni tajnik u Ministarstvu pravde i član Državne komisije Slobodan Homen.

On dodaje da Komisija ima svjedoka, bivšeg visokog komunističkog dužnosnika, koji je sredinom osamdesetih godina iz policijske arhive namjerno odnio veliki dio dokumenata da se nikada ne bi otkrila istina o Mihailoviću.

Tragajući za istinom o Draži došli smo do nevjerojatnog podatka, popisa mjesta na kojima je bez suđenja likvidirano čak 15.000 ljudi! Nakon ovog šokantnog otkrića, jasno je da je tadašnjim vlastima u državi bilo bitno sakriti mjesto na kojem je pokopan Mihailović, ali ne i ostali , kaže Homen.

On dodaje da je Komisija došla i do dvojice ključnih svjedoka koji sigurno znaju gdje je ubijen i pokopan Draža Mihailović.[/quote]
[/quote]

ovako se odrzava cetnicka ideja...nakon ove hajke oko trazenja kostiju cetnicke legende,nije nemoguce da izjave kako su pomocu dva svjedoka konacno pronasli kosti pokopanog cetnickog generala..i eto sve cetnicke dijaspore4i domacih cetnika da prave spomenik i skupljaju se oko tog spomenika sa vjerovatno miroljubivim porukama o suzivotu,toleranciji :x ..a skupstina srbije je svakako u ustav ubacila cetnike kao saveznicku vojsku u ww2...

velikosrpsko laziranje istorije je garant da ce balkan biti potresan ratovima a srbija biti sve manja u buducnosti,jer cetnici ,salonski cetnici i duhovna i umna elita(SANU,SPC) srpskog naroda nastaviti putem cetnicke ideologije i ideje o velikoj srbiji...nazalost :(
kiky

#5471 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

ma dva svjedoka i poso riješen ...
tako ozbiljne nacije rješavaju ozbiljne stvari od nacionalnog interesa ...
sama vijest: 15000 ljudi od 1941 do 1946 od strane komunista i to bez suđenja je priča za sebe ...
al ....
to je srbija ....
Vlajko

#5472 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Vlajko »

Dačić: Bez vanrednog stanja na jugu

Image

20. jul 2009. | 00:36 | Izvor: Beta

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kaže da na jugu Srbije nema naznaka vanrednog stanja, osim što je povećana budnost Žandarmerije u tom delu zemlje.

Prema njegovim rečima, Žandarmerija se ne može povući sa juga Srbije, dok postoje opasnosti i rizici na tom području.

Dačić je naglasio da policija strogo postupa u skladu sa ovlašćenjima, da je "u prošlosti Srbija najviše optuživana zbog prekomerne upotrebe sile" i da neće dozvoliti da se ponovi ista greška.

Dačić je rekao da su sve dosadašnje akcije Žandarmerije na jugu Srbije sprovedene u skladu sa zakonom, da su o njima informisane međunarodne službe bezbednosti i sve su snimane video-kamerom.

On je ponovo pozvao lidere albanske zajednice i predstavnike opština na jugu Srbije na saradnju sa policijom radi održavanja javnog reda i mira i borbe protiv kriminala i korupcije

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=372155

BEOGRAD, 20.07.2009.

PRESS

Pobuna u Preševu: Albanski političari prete Žandarmeriji!

Lideri Albanaca poručuju da se neće smiriti sve dok Žandarmerija, koja im navodno ugrožava ljudska prava, ne napusti Preševo i ostale opštine juga Srbije. Oni tvrde da „ovakva Srbija ne zaslužuje beli šengen"

Image

- Posao Žandarmerije jeste da obezbedi mir i stabilnost, kao i sigurnost svih građana, bez obzira na nacionalnost. Povlačenje Žandarmerije je nemoguće. Apsolutno je netačno da se krše ljudska prava prilikom akcija koje izvodi Žandarmerija. Evo, kao zamenik premijera nudim sve resurse koje imam da proverimo da li je bilo kršenja ljudskih prava. Zato i snimamo sve naše akcije. Ukoliko je potrebno, sve snimke možemo da predočimo relevantnim međunarodnim institucijama, pre svega OEBS-u - kaže Dačić

On dodaje da su u poslednju akciju policije, kada je presečen kanal šverca oružja sa Kosova na jug Srbije, na koju albanski lideri imaju primedbe, pored Žandarmerije bio uključen i Interpol.

http://www.pressonline.rs/page/stories/ ... ctionId=37
Vlasti Bujanovca i Preševa traže odlazak Žandarmerije Povlačenje je nemoguće, umesto predstave za međunarodno javno mnjenje pozivam albanske lidere s juga Srbije na saradnju, poručio je Ivica Dačić

Image

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je Fonetu da pripadnici Žandarmerije brutalno upadaju u kuće Albanaca i „maltretiraju čak i malu decu”.

„Ukoliko se nastave brutalne akcije Žandarmerije, svako dvorište i kuća u Preševu i okolnim selima biće otvoreni jer ne želimo da lome kapije, vrata i prozore da bi ušli. Biće im sve dostupno i otvoreno”, rekao je Mustafa, navodeći da su se slične stvari tokom prethodne decenije događale na Kosovu.

Dačić je rekao da rukovodstvo policije u Preševu čine Albanci. „Zato umesto predstave za međunarodno javno mnjenje pozivam albanske lidere s juga Srbije na saradnju”, poručio je on. Ministar je istakao da nema potrebe da albanski lideri „žale međunarodnoj zajednici jer upravo od zapadnih obaveštajnih službi dobijamo podatke o aktivnostima o naoružavanju pojedinih grupa na KiM koja potiču iz opština s juga Srbije

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/ ... je.lt.html
dallton

#5473 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

dobra mu fora, bez vanrednog stanja, a ko dosad je sve bilo redovno stanje
Vlajko

#5474 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Vlajko »

dallton wrote:dobra mu fora, bez vanrednog stanja, a ko dosad je sve bilo redovno stanje
Ja mislim da ovde Dacic gresi. Treba proglasiti vanredno stanje u te tri opstne jer stanje i jeste vanredno vec 10 godina, te pozvati novinare i posmatrace da vide sta Zandarmerija radi. Ovako je svima jasno da je vanredno stanje ,ali eto to se ne saopstava te to otvara mnoge spekulacije o lovu u mutnom i slicno.

komentar sa b92
"Dačić: Bez vanrednog stanja na jugu"

citaj samo sto nije uvedeno :(
nek nam je bog na pomoci.
(dragan, 20. jul 2009 01:50)
Više posla, manje ekstrema

http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... g%20srbije

Image

Pripadnici Žandarmerije u kopnenoj zoni bezbednosti

Predstavnici Srba u Bujanovcu i Preševu nisu iznenađeni zahtevom Albanaca da se Žandarmerija povuče iz ove dve opštine. Međutim, smatraju da je prisustvo Žandarmerije neophodno sve dok postoji i minimalna šansa da bude incidenata poput onih u Lučanu i Preševu.

A incidenata će biti jer, nažalost, neki Albanci insistiraju na prisajedinjenju ovih opština Kosovu. Zbog toga će demilitarizacija ovog područja biti veoma dug proces. Povlačenje Žandarmerije i vojske ne bi bio dobar potez, jer bi interesi Srba bili ugroženi. Osim toga, granica prema Makedoniji i administrativna linija ka Kosovu veoma je porozna, pa je prisustvo Žandarmerije u ovom trenutku neophodno - ocenjuje Nenad Manić, predsednik DS Preševa.

On kaže da ni Srbe ne raduje život uz Žandarmeriju, ali je bezbednosna situacija takva da on, jednostavno, ne vidi drugo rešenje

))) ovo je najjaca fora
ni Srbe ne raduje život uz Žandarmeriju
, jos pogotovo ako su im poslali korpus Niske zandarmerije najdrljali su svi oko njih, oni ni Srbe nece stedeti . PS za one koji nisu upuceni prica se da je Niski korpus Zanadrmerije jedan od najokrutnijih i najbrutalnijih u Srbiji. Svaki put kada su bili neredi u KP domu u Nisu posle intervencije zandara ceo dan su u KB centar u Nisu pristizali povredjeni zatvorenici u stotinama, potpuno unakazeni od batina. Evo i jednog snimka sa tekme u Nisu pre par godine http://www.youtube.com/watch?v=9jGjJQ82jGw .Samo se nadam da ce se siptari smiriti jer ovo lako moze da se ispusti iz ruku i preraste u sukobe, jos malo cim padnu ponovo mrtvi, ranjeni na obe strane docice do zaostravanja....

Image

PREŠEVO
IM Ivica Dačić, Gendarmerie Cmdr. Col. Bratislav Dikić tour the site of the Preševo blast (Tanjug)

Image
Image

PREŠEVO
A display of weapons seized from ethnic Albanian smugglers in southern Serbia, near the administrative line with Kosovo (Tanjug)

Image

Image
PREŠEVO
The site of an explosion in Preševo, southern Serbia (Tanjug)

Image
GSZ,
A file photo of Gendarmes in southern Serbia, where another incident took place (Tanjug
dallton

#5475 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Najniža stopa nataliteta u Evropi

Po stopi nataliteta Srbija je na poslednjem mestu u Evropi, a broj dece po bračnom paru je smanjen sa 4,1 na 0,81, pišu Večernje novosti.

U prošloj godini u Srbiji je rođeno 30.000 beba manje nego što je potrebno za prostu reproduktivnu zamenu stanovništva, utvrdilo je Ministarstvo za socijalnu politiku.

Uz to, godišnje se u Srbiji uradi oko 200.000 abortusa. Najpesimističkije prognoze stručnjaka kažu da će, ako se ovako nastavi, Srbi za 500 godina i biološki izumreti.

“Već 2100. godine, u centralnoj Srbiji biće samo 2.100.000 stanovnika, Vojvodini 800.000, dok bi na Kosovu i Metohiji taj broj, prema sadašnjem populacionom trendu, bio čak 4,4 miliona. Dakle u svojoj državi bićemo nacionalna manjina”! - tvrdi mr Biljana Spasić, profesor iz Kragujevca, ekspert za "belu kugu".

“Zabrinjava i smanjenje broja sklopljenih brakova. Za dve decenije brakova je za četvrtinu manje. Trećina bračnih parova nema potomstvo. Trenutno oko 800.000 građana traži pomoć lekara kako bi postali roditelji”, kaže Spasićeva.

Sve to za posledicu ima pražnjenje životnog prostora Srba.

Statistika pokazuje da Srbi nestaju kao narod u čak 80 odsto okruga u Srbiji. U Šumadiji se poslednje decenije broj žitelja smanjio za 116.602.

Najviše se demografski smanjio Zlatiborski okrug, za 18.654 stanovnika. U osnovnim školama na Zlatiboru nestalo 60 odeljenja sa po 30 učenika.

Najteža situacija je u planinskim seoskim sredinama oko Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kosjerića i Bajine Bašte, gde su ostala retka staračka domaćinstva.

Ubrzano bez Srba ostaju Zaječarski, Braničevski, Borski i Pirotski okrug.

“Situacija je jako dramatična, jer opština Dimitrovgrad umire na nogama. Mladi odlaze jer za njih nema posla, ni uslova za normalan život. Predviđanja govore da će 2022. godine Dimitrovgrad imati samo 6.543 stanovnika. Ništa bolja situacija nije ni u opštinama Crna Trava i Babušnica. Čitava istočna Srbija se prazni”, kaže predsednik dimitrovgradske opštine Veselin Veličkov.

U Raškoj oblasti broj Srba poslednjih godina se prepolovio, dok je broj Bošnjaka sa 81.418 narastao na 142.837. U Novom Pazaru i Sjenici, na primer, tek svaki peti žitelj je Srbin.
pravile bi se drzave preko drine, a nema naroda ni za zemlje u srbiji
Post Reply