Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seln

#5451 Re: Bitcoins

Post by seln »

512MB wrote:
Tomahawk11 wrote:
seln wrote: Nemaju veze utoliko sto mining (jos uvijek) nije ilegalan.
Vidi ovako: ja radim usluznu djelatnost, dakle, prodajem moju uslugu drugima i za to budem placen.
Ti radis mining... podsjeti me, sta je to zapravo? Sta tu nastaje, koja vrsta robe ili usluge?
Neću. Imaš internet, vidim, pa sam izguglaj šta je.
Čuj, još uvijek nije ilegalan :lol: :lol:
Stvarno ima zajebancije na ovoj temi.
Mogul ja :D

Vidis Seln, jopet kazem nije sramota neznati vec ne pitati. Pojednostavljeno, pod mining se podrazumjeva pruzanje svoje procesorske usluge za potvrdu, obradu, sinkronizaciju i sigurnost transakcija u tzv. decentralizovanoj blockchain tojest mrezi korisnika. Za te usluge mineri dobiju placeno, jer bez njih nebi sistem funkcioniso. Isto sto konobar dobije lovu za svoj rad, tako i mineri dobiju lovu za svoje usluge.

Sve ostalo kao liste, hashes i blokovi cemo ostavit za drugu lekciju.
Sistem koji je svrha sam sebi :D
Lekcija iz pohlepe koja zaslepljuje i cini da besmislene stvari imaju smisao... to sam vec vidio... mnogo puta.
I haver koji u podrumu stampa dolare ulaze papir, boju, stamparsku presu, svoj rad... i to decentralno.
Uz to je apsolutno siguran od virusa, hakera, kuraca-palaca....
iPod

#5452 Re: Bitcoins

Post by iPod »

Realno momci seln je za mnoge stvari u pravu, s obzirom da mozda 1% od ovih currencya/tokena imaju mozda neku vrijednost iza njih, tacnije proizvod koji ce neko koristiti. Na prvom mjestu tu vidim Ripple i IOTA.

Generalno sve ove ostale bazirane na Ethereumu (ERC20) su samo doprinjele ovom hypeu i stvaranju novih moneta, tokena preko noći, i eto rezultat toga je je upravo ono sto sada gledamo, balon je pukao.

PoW ili ti ga Proof of Work, mining se uveliko razlikuje od PoS ili Proof of Stake, stoga slazem se sa seln oko mininga, jer zapravo kakva je to vrijednost koja nastaje miningom?

Dalje PoS je zapravo isto sto i kupovina dionica, kupovinom Ripplea, zapravo kupujemo odredjeni “stake”, koji po meni je mac sa dvije ostrice. Ripple ima svoje fintech servise koje koriste banke i ostale finansijske institucije, ali kao sto smo vidjeli za sada njihov XRP se nigdje ne koristi, stoga je upitno sta da ocekujemo u buducnosti, jer sve je zapravo na bazi spekulacija sta bi bilo kad bi bilo.

Da ne bude zablude, i sam imam finu sumu Ripple (XRP).

Pozz
r_faruk

#5453 Re: Bitcoins

Post by r_faruk »

prodaje li iko ista majka mu stara. sve neki trejderi sa zajebanim skracenicama, SPC, KPG, KGH u ČŽŠ i ostale.... a ne mozes kupiti ethereum-a niti bilo koje druge valute.....

Nasao se s nekim levatom da uzmem coins koje sam dogovorio, kreten ne da...... goni ga u pi*ku materinu, koji si qrac onda odlucio da prodas i dolazis uopste.

sve se neke hiljade zaradile, ne mozes 200 maraka coina kupiti od bogatog coin bosnje...

ako neko hoce prodati neku valutu neka se javi....
pitao sam do sada vise puta........... cak sam i nudio da uplatim na racun novac a da se meni posalje valuta. ni to ne pali.
Thorgerson

#5454 Re: Bitcoins

Post by Thorgerson »

bosanska senzacija wrote:Image Pametnom dosta. Iduce su banke i finansijski sektor.
Opet ove slicice. :roll:

Sve ove pobrojane kompanije imaju assets. I to kakav. :-) I sve one stvaraju novu vrijednost.

Pa Facebook jebote ima citav grad. :-)

Cuj FB creates zero content?! Pa Facebook je oglasivac. To mu je primarni fokus. To je poenta tog portala, stranice, drustvene mreze. Ne kontam?

Da ne nabrajam ove ostale.

Ja nemam nista protiv BTC, samo hocu da kazem da ova slika nema veze s vezom i da je bolje je ne stavljati kao neki pro argument za BTC. Jer BTC nema bas nista. Njegova vrijednost raste onoliko koliko su ljudi spremni da ulete s lovom ocekujuci zaradu. I to je to. Dakle, svi koji ulijecu i kupuju BTC zele jedno - a to je zarada. A znamo da je matematicki NEMOGUCE da svi zarade. FB je marketinski alat, dakle moze sluziti tvojoj firmi, brendu. Alibaba uvezuje potraznju i ponudu i olaksava trgovinu itd. BTC ne radi nista. Kupis - prodas.

Znaci, neko ce zaraditi, neko nece. Neko ko je hodlao i kupovao BTC po 1$ sad da ih proda je i dalje milioner. A opet, neko ih je mozda nakupovao dok su bili 10k $ ili vise kontajuci da ce bit 100k i sad ga dudla. :D
Dozer

#5455 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

joe_black wrote:Kupljen po 0.218 $ , a prodan po 2.799 $...? Da pojednostavimo. I da nas velike decimale ne bune... 0.22$-2.80$... Koliko je to?
Ne treba ti matematicar da skontas da ne postoji alkoholno pice sa 1000% alkohola u sebi ili da ne postoji sok sa 1000% vocnog sadraza u sebi :lol: :lol: :lol:
Evo ga opet, i opet lupa nemilice...
Nije ti bilo dovoljno sto si se onako prosuo jucer, nego sad opet hoces da pokazes koliko nemas pojma...? Hajd'... tvoj izbor...
Last edited by Dozer on 06/02/2018 09:52, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5456 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

r_faruk wrote:prodaje li iko ista majka mu stara. sve neki trejderi sa zajebanim skracenicama, SPC, KPG, KGH u ČŽŠ i ostale.... a ne mozes kupiti ethereum-a niti bilo koje druge valute.....

Nasao se s nekim levatom da uzmem coins koje sam dogovorio, kreten ne da...... goni ga u pi*ku materinu, koji si qrac onda odlucio da prodas i dolazis uopste.

sve se neke hiljade zaradile, ne mozes 200 maraka coina kupiti od bogatog coin bosnje...

ako neko hoce prodati neku valutu neka se javi....
pitao sam do sada vise puta........... cak sam i nudio da uplatim na racun novac a da se meni posalje valuta. ni to ne pali.
Znam da si tražio, mislio sam da si uzeo.
Ja sam jučer uzeo XRP, da nije tako, prodao bih ti.
toure123

#5457 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

Ekipa nece padati ispod 6000$, ocekivati je sada postepeni rast.Sad je vrijeme za kupovinu!
512MB

#5458 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Buy signal je na 3k trenutno
Tomahawk11
Globalni moderator

#5459 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:Buy signal je na 3k trenutno
Navraćaj, navraćaj :mrgreen:
perfekcionista1

#5460 Re: Bitcoins

Post by perfekcionista1 »

TAFKAP wrote:Znaci ipak nista platno sretsvo, vec iskljucivo spekulacija... :-)

Haram valla billa akhi, haram
Otvorih ja stednu u BBI,reko hocu stednu bez da mi kamata raste na racunu, kaze ona uposlenica, "aha, onda je za vas ova opcija" i pokaza prstom na papiru. Reko hajd allahimanet, znaci ipak poslujete sa kamatom
512MB

#5461 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

E ovo zabrinjava, long term uptrend kanal upravo probijen na dole, ode sve u k... :lol:

Image
joe_black

#5462 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

toure123 wrote:Ekipa nece padati ispod 6000$, ocekivati je sada postepeni rast.Sad je vrijeme za kupovinu!
Kojih strucnjaka ovdje ima? Evropa i svijet se pripremaju na krizu zbog kraha americke berze, a pohlepni bosnjo bi da ponovo ulijece u kupovinu americkog vazduha, vjerovatno nebili izvukao americku ekonomiju iz krize kupovinom kojeg bitcoina ili xrp-a...
Dozer popusio za dva dana 300dolara pa od muke podjebaje i izmislja novi procetni sistem do 1000%, valjda ce ga nobelova nagrada iz matematike oporavit od onoga sto ga ceka do kraja sedmice...
Tomahawk11
Globalni moderator

#5463 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Jedite kod Džoa :mrgreen:
512MB

#5464 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

joe_black wrote:
toure123 wrote:Ekipa nece padati ispod 6000$, ocekivati je sada postepeni rast.Sad je vrijeme za kupovinu!
Kojih strucnjaka ovdje ima? Evropa i svijet se pripremaju na krizu zbog kraha americke berze, a pohlepni bosnjo bi da ponovo ulijece u kupovinu americkog vazduha, vjerovatno nebili izvukao americku ekonomiju iz krize kupovinom kojeg bitcoina ili xrp-a...
Dozer popusio za dva dana 300dolara pa od muke podjebaje i izmislja novi procetni sistem do 1000%, valjda ce ga nobelova nagrada iz matematike oporavit od onoga sto ga ceka do kraja sedmice...
Mozda se covjeku hebe za tih 300 dolara?
512MB

#5465 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Kako ja vidim stvari momci, ovo je popravni ispit za sve nas koji su 2009. il 2010. propustili priliku postati milioneri. Kurs ce roknut na ispod 1k (mozda i signifikantno manje) i onda krajem 2020 ga imamo opet na 20-30k ako ne i vise. Ko dvaput propusti sansu onda ga mos jebat :D
joe_black

#5466 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

512MB wrote:
joe_black wrote:
Mozda se covjeku hebe za tih 300 dolara?
I to sto kazes. Kocga jebe 30% u dva dana kada je vec dosad zaradio 1000%. Sta je 30% u odnosu na 1000%:)
Bullet Tooth Tony

#5467 Re: Bitcoins

Post by Bullet Tooth Tony »

Meni je od prethodnih 10 stranica ovog topic-a ostlao u sjecanju da je frajer pomnozio sa 1000 :D :D :D

sretno svima sa ovim valutama :D
Last edited by Bullet Tooth Tony on 06/02/2018 10:11, edited 1 time in total.
Dozer

#5468 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Trenutno se desava pad svih berzi veci i od onoga 2008., a iako je pad ocekivan, ipak nije ocekivan ovoliki.
Medjutim, kao i kod svake velike finansijke promjene nekog velikog sistema, kao sto je to americki, inicijalna fluktuacija, bez obzira da li je isla gore ili dole, ulazi u fazu stabilizacije vrlo brzo nakon pocetka implementacije promjene.

U ovom slucaju se radi o promjenama porezne politike u USA, sto je dovelo do trenutnog desavanja na berzama (vec neko ranije objasni, pa da se ne ponavljamo).
Ali, cim prve uvecane plate budu isplacene i porezi naplaceni, tada krece i stabilizacija. A to ce biti u narednih par dana. Nakon toga ce poceti lagani oporavak svih berzi, ukljucujuci i crypto berze koje su i te kako podlozne velikim finansijskim promjenama bilo gdje.
Isto bi se ovo desilo i da je Azija uvela neke nove regulative u svoj monetarni i porezni sistem.

Tako da nema potrebe da se previse uzbudjujete. Krah berzi se nece desiti na nacin da se one zatvore, ni jedna. Mnogi ce biti u minusu, pogotovo oni koji su u panici rasprodali sve sto su imali nakon pocetka pada, ili cak koji prodaju i sada, na najnizim vrijednostima i vodjeni onom "spasi sta se spasiti moze".
joe_black wrote:Kojih strucnjaka ovdje ima? Evropa i svijet se pripremaju na krizu zbog kraha americke berze, a pohlepni bosnjo bi da ponovo ulijece u kupovinu americkog vazduha, vjerovatno nebili izvukao americku ekonomiju iz krize kupovinom kojeg bitcoina ili xrp-a...
Za tvoju informaciju, Dozer nije popusio nista. Ali, nisi ti dovoljno potkovan da bi to shvatio. :D

Ali, evo... hajde, objasni nam koliko % je XRP narastao od pocetne vrijednosti 0,004, pa do maksimalne od 2.95. Evo, zaokruzi na 3,da ti bude lakse.

P.S. Izostanak odgovora povlaci za sobom prijavu tvog posta, u skladu sa savjetom koji nam je dao admin. Malo si nam dodijao.
drndalo

#5469 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

@joe

Ti zaista insistiras da dokazes svoje neznanje i jos se ponosis time...?

Procentni racun-uvod? Glavnica 100, PDV 17%, koliko je to ? Oduzmi sad 17% PDV-a od dobijenog totala... Kako to ? Mirakul...?! :shock:

Sejtanska posla... :evil:
512MB

#5470 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

joe_black wrote:
512MB wrote: Mozda se covjeku hebe za tih 300 dolara?
I to sto kazes. Kocga jebe 30% u dva dana kada je vec dosad zaradio 1000%. Sta je 30% u odnosu na 1000%:)
Iako se ti zezas, ovo je ustvari 100% tacno :lol:
Dozer

#5471 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Al' ne konta on to, dzaba mu pricas. MIslim...to je u njegovoj glavi nemoguce jer za njega ne postoji uvecanje necega za 1000% :lol:
Sta ocekivati od lika koji finansijske procente poredi s alkoholnim :lol: :lol:
drndalo

#5472 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Dozer wrote:Al' ne konta on to, dzaba mu pricas. MIslim...to je u njegovoj glavi nemoguce jer za njega ne postoji uvecanje necega za 1000% :lol:
Sta ocekivati od lika koji finansijske procente poredi s alkoholnim :lol: :lol:
Hm, mozda je presaugao sinoc...? :sampanjac:
Dozer

#5473 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Svasta je moguce. Ali, sad cekam njegov odgovor. Zivo me zanima da li ce uopste znati kako to da izracuna :D
A, k'o da gledam, nece vjerovati ni digitronu jer je to malo previse nula u postotku :lol:
HowForWhom

#5474 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

cime krijepis ovo misljenje?
i sta kupovati po tvom misljenju i zasto?
Rene Higuita

#5475 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

USA ide u regulaciju Crypto trzista, saslusanje u SEC-u: https://www.scribd.com/document/3708170 ... Currencies
Crypto je tu da ostane, sa Bitcoinom, a i bez njega.
Post Reply