Referendum(i) u RS-u

Locked
arzuhal

#5451 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

A Vučić, grdne rane, sve lijepo pripremao, step-by-step, te "neće da se meša", te sazove sav diplomatski kor u Srbiji, te tajni sastanci na tajnim lokacijama s tajnim službama, te...

I tamam kada sve lijepo sredi - gdje bi sastanak sa republikosrpskijancima u vezi s referendumom bio krešendo, vrhunac njegove dramaturške zamisli, kojeg bi svi sa najvećom pažnjom čekali i nagađali, sastanak nakon kojeg bi on samo potvrdio svojim šupljeakom da "ne može i neće uticati na RS po pitanju referenduma, ali da poziva a mudrost i mir, da je Srbiji stabilan region najveći prioritet" - dođže naš Krkonije iz Bakinaca i, onako krajiški direktno i raskošno, pos.re mu se u ćeif :thumbup:

Dodika ne dam ni za 100.000 rubalja, ta vam je...
arzuhal

#5452 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Dosad su javnu i otvrenu podršku referendumu u RS-u dale sve srpske stranke sa sjedištem u RS-u, zatim Rusija, Šešelj i SRS, kao i Dveri (čitaj: Srpska pravoslavna crkva). Dakle antiustavni i antidejtonski referendum ima jaku podršu Rusije, u globalu.

Podršku referendumu će danas uputiti i premijer Srbije, gos'n Vučić, iako nisu zaslužili kako su ga izlevatili bosančerosi, ne kvarnjaka ga uzeli :mrgreen:

Tako da imamo svesrpsku podršku anidejtonskom djelovanju, uz podršku nebeske i carske, pravdoljubive i častonosne Svemajke Rusije!

Pametan čovjek sklon BiH ne bi imao šta više poželjet :mrgreen:
ultima_palabra

#5453 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ultima_palabra »

arzuhal wrote:A Vučić, grdne rane, sve lijepo pripremao, step-by-step, te "neće da se meša", te sazove sav diplomatski kor u Srbiji, te tajni sastanci na tajnim lokacijama s tajnim službama, te...

I tamam kada sve lijepo sredi - gdje bi sastanak sa republikosrpskijancima u vezi s referendumom bio krešendo, vrhunac njegove dramaturške zamisli, kojeg bi svi sa najvećom pažnjom čekali i nagađali, sastanak nakon kojeg bi on samo potvrdio svojim šupljeakom da "ne može i neće uticati na RS po pitanju referenduma, ali da poziva a mudrost i mir, da je Srbiji stabilan region najveći prioritet" - dođže naš Krkonije iz Bakinaca i, onako krajiški direktno i raskošno, pos.re mu se u ćeif :thumbup:

Dodika ne dam ni za 100.000 rubalja, ta vam je...
:lol: :thumbup:
dogtag

#5454 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

arzuhal wrote:Dosad su javnu i otvrenu podršku referendumu u RS-u dale sve srpske stranke sa sjedištem u RS-u, zatim Rusija, Šešelj i SRS, kao i Dveri (čitaj: Srpska pravoslavna crkva). Dakle antiustavni i antidejtonski referendum ima jaku podršu Rusije, u globalu.

Podršku referendumu će danas uputiti i premijer Srbije, gos'n Vučić, iako nisu zaslužili kako su ga izlevatili bosančerosi, ne kvarnjaka ga uzeli :mrgreen:

Tako da imamo svesrpsku podršku anidejtonskom djelovanju, uz podršku nebeske i carske, pravdoljubive i častonosne Svemajke Rusije!

Znači.... ceo slobodarski svet.. bre :lol: :lol: :lol:
BHCluster

#5455 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

dogtag wrote:
arzuhal wrote:Dosad su javnu i otvrenu podršku referendumu u RS-u dale sve srpske stranke sa sjedištem u RS-u, zatim Rusija, Šešelj i SRS, kao i Dveri (čitaj: Srpska pravoslavna crkva). Dakle antiustavni i antidejtonski referendum ima jaku podršu Rusije, u globalu.

Bio sam vec upozoren jednom nije bre nego BRE! :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#5456 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dogtag wrote:

Da, baš k'o u stara dobra vremena kada je "kišio" osiromašeni uranij sa neba.
doktor78

#5457 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by doktor78 »

madner wrote:Nele je sve rekao o Vucicu:

Nele je onako, a Mićko mi je super, skinuo je vaginoustog u originalu. Gotivim ga još od Indexovog pozorišta
Banksy

#5458 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Banksy »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Čak i da to urade, a mogu komotno, bitno je da jedna državna institucija kao CIK nije dala legitimitet referendumu dostavljanjem spiskova. Oni mogu čak i ilegalno da dostave spiskove, da ukradu, ali to referendumu ne daje legitimitet i to je najvažnije. Sljedeća stvar je da vidimo šta će reći Ustavni sud BiH o referendumu a po zahtjevu Izetbegovića. Bitno je iskoristiti sve pravne mogućnosti, dobiti pozitivno mišljenje tih institucija o zabrani i anti ustavnom djelovanju aktivnosti oko referenduma da bi sve naredne aktivnosti bile pravno utemeljene, imale legalnost i legitimnost. Izetbegović možda može uraditi mnogo više ali ovo su logični potezi ako želimo poštovati pravni sistem i zakon. Dodik može na horuk sprovesti referendum ali to će biti izvan pravnog sistema BiH pa čak i RS-a. Dodik može doslovno reći ko jebe Ustavni sud BiH i CIK, mi ćemo sporvesti referendum a Bošnjaci u ovoj situaciji ne moraju ni prstom mrdnuti. Taj referendum je politički i pravno mrtav a Dodik se samo obrukao. Praktično i de fakto niti jedna državna institucija tom referendumu nije dala legalnost i to je po meni pobjeda ma kako ona sada izgledala mala. Dodik na svojoj strani ima samo Rusiju i to uslovno jer i ona preko svog ambasadora niej osporila odluku suda, Srbiju koja hoće-neće referendum, odnosno Srbija bi odmah poslala tenkove preko Drine ali zna da ta batina ima dva kraja.

Po meni, ostavljam mogućnost da griješim, probosanske snage ovim su ipak, a djelovanjem u okviru pravnog sistema, izvojevale pobjedu. Jedina greška koju mogu napraviti je da odu Dodiku na noge i da s njim razgovaraju "od nule", kako je on to tobože pozvao Bošnjake i Hrvate. To bi bilo od gotovine napraviti veresiju.
Tačno.
dogtag

#5459 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

Misliš ono :izet:

Image
mO k3

#5460 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

dogtag wrote:

Racionalno razmišljajući svet , da!! :mrgreen:
BHCluster

#5461 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

Uputit ce apelaciju sudu o kojem su htjeli da imaju referendum. :lol:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#5462 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Hame_ »

Napisa se čovjek, nema govora...
Dragan Bursać: Odlazi Milorade, pa da počnemo ispočetka!
Piše: Dragan Bursać / Objavljeno: 01.09.2016. u 12:08h

Image

Pa hoćeš li ti po cijenu svog referenduma tovariti bijedu u kamione da "pada za Republiku Srpsku"? Hoćeš li ih nahvatat? Znam ja da je tebi do naroda kao do lanjskog snijega i znam da su ti stavovi i mišljenje rastezljiviji od jeftine žvake, ali stvarno? Hoćeš li slati ljude u rat?

Sinoć reče predsjedniče kako svi trebamo krenuti ispočetka. Lijepo si to rekao predsjedniče Dodik i slažem se sa tobom. Samo ovaj put bez tebe. Bez svih vas. Ne bi bilo loše.

Nego, prijetiš referendumom, ucjenjuješ, prizivaš aveti rata. A, to se ne prašta. Znaš zašto? Ne znam jesi li gledao seriju "Dva i po muškarca" u kojoj mlađi brat Alan, kaže starijem Čarliju-"Ne znam kako, ali kad god ti jebeš, ja najebem". E, tako ti je i sa narodom Milorade. Kad god ti izvodiš predizborne i ostale vratolomije, narod najebe.

A, to se više ne prašta.

I mogao bih ti oprostiti što si krao, unakazio ovu zemlju, napravio od nje jedan veliki grnutovni socijalni slučaj. I to što se svake godine iseli iz ove vukojebine 80 hiljada ljudi, i to ti mogu oprostiti. To što su oko tebe u sistemu nesposobni poltroni, sposoni tajkuni, umobolni ideolozi skribomani... Oprošteno. Ta, nisi ti ni prvi niti posljednji sa takvom preporučenom svitom.

Ali to što zazivaš rat, ne bi li ostao na vlasti i slobodi, to se ne oprašta. Nije ljudski predsjedniče Dodik igrati igricu u kojoj bijeda daje sinove, a gazde volove. Napisa neki dan idealista dobri kako svako onaj ko zaziva rat, rat mu u kući bio i djecu svoju na ratište slao. Na žalost narodnu, ta igrica se ne igra tako.

Kompletno ratno rukovodstvo Republike Srpske nije svoju djecu gubilo po čukama Bosne i Hercegovine. Namjesto toga, podgojeno u poratnom vremenu, kupovalo im je stanove od Milana do Londona, od Moskve do Njujorka. Najbolje ti to znaš. Ili ne znaš?! A, da, u vrijeme rata si se banjao i bavio trgovinom visokoakciznom robom, pa isti ni osjetio nisi.

Nisi poput unakažene generacije iz sedamdeset i neke osjetio slankast ukus krvi, bajat Ikar, trulu zemlju, lagano peckanje prije spoznaje da si ranjen... Nisi imao poratne napade panike uzrokovane PTSP-ijem. Nisi se budio istraumiran u bunilu. Jebi ga, razumijem, traume nisi imao. Valjda zato i nisi postao narkoman i alkoholičar. Valjda jer ne znaš kako je spavati u rovu sa lešom najboljeg prijatelja. Ali, eto, znaš djetetu svom dati nekoliko miliona maraka kredita, e da se ne bi narkomanisalo.

I lijepo je to.

Kažu imaš petoro unučadi. Neka su živa i zdrava. Ali Milorade ima ovdje u ovom entitetu još milion ljudi sve sa ženama, muževima, djecom i unučadima.

A, neoprostivo je da oni naplaćuju tvoje političke grijehe. Jer, ko će se i za šta boriti u zlohudom ratu koji nam huči ponad glava? Šaka obespravljenog jada protiv sve sile međunarodne zajdenice, pravde i osvete željnih ljudi u Federaciji? Pa izginuće u par dana zarad tvog dupeta hiljade ljudi u blic- krig apokalipsi.

Sa čim ćeš braniti ljude i sa čim im garantuješ mir? Istim riječima kao i Karadžić 91'? Sa tvojih 200 pretorijanaca? E, to ti ne opraštam.

Vidiš, imao sam i ja jednig Milorada u porodici. Otac mi bio. Poginuo je ponad Bihaća. Njega i ostale odrpance su kao šintori pse potrpali u kamione i odveli na klanje. Tek tako. Da bi ti i slični tebi rekli kako su dali svoje živote za Republiku Srpsku. A, vidiš nisu!

Samo su bili obični ljudi koji su izginuli. I to je neoprostivo.

Pa hoćeš li ti po cijenu svog referenduma tovariti bijedu u kamione da "pada za Republiku Srpsku"? Hoćeš li ih nahvatat? Znam ja da je tebi do naroda kao do lanjskog snijega i znam da su ti stavovi i mišljenje rastezljiviji od jeftine žvake, ali stvarno? Hoćeš li slati ljude u rat?

Nestaće ti Republike Srpske! Jebo nju! Kao što treba nestati zajedno sa Federacijom, blentavim kantonima i ostalim administrativnim vampirima.

Praštam.

No, ne praštam suzu majčinu i dječiju, kap krvi očeve, mrtvo tijelo, invalida, patrljak noge ili ruke, mentalno oboljelog čovjeka, hipertrofiranu i drogiranu naciju... Ne praštam sve ono do čega će dovesti tvoje čačkanje mečke zarad ostanka na vlasti.

Kaže Selimović da su alkohol, kocka i vlast najveći poroci. Opet, veli da se sa prva dva i nekako možeš skinuti, ali sa trećeg jok.

A, ja opet vjerujem, nekako patetično i naivno, imaš unučad, djecu, zdravu familiju... Igraj se sa njima! Živi. Vrijeme ti je za penziju. Kažeš da možeš još politički potegnuti i vjerujem ti. Ali nemoj, ko boga te molim.

Tvoju prošlost, sadašnjost i nekako mogu svariti, ali budućnost kako si je ti naumio, vala-NE MOGU!

I krenimo sad svi ispočetka. Evo i neki novi klinci kreću u školu. 'Ajmo, jebemu mater, stvarno ispočetka. Ali bez tebe, bez Bakira, bez Čovića, bez vaših satelita.

Suviše ste opasni po bezbijednost djece u saobraćaju, koji se životom zove. Poput pijanog vozača ispred škole, sa tom razlikom što opasnost aplicirate masovno.

Ne moramo čekati rat za restart. Ljudi smo. 'Ajte vi fino u penziju, dok penzija nije došla po vas.

A, za narod ne brini, Milorade. Sve će ti oprostiti, samo idi u penziju, na selo, u vilu, bilo gdje.

Odlazi Mile, sve ti je oprošteno!

Izvor
arzuhal

#5463 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

A šta @Divos iliti @Khal Dhrago veli na ovo?
Lug

#5464 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lug »

hocemol´mu halalit?

NECEMO! :D
General War

#5465 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

Tadić: Dodik je američki agent

Potpredsednik Srpske demokratske stranke Ognjen Tadić ocenjuje, u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj i stavom Saveta za sprovođenje mira u BiH, da nijedna normalna politika danas u "ovoj zemlji ne počiva na tome da gradi pretnju prema drugom ili trećem narodu".

Tadić u intervjuu za portal Vijesti.ba ističe da je sada važno da "priču o referendumu niko ne pretvori u političku priču" i da sve zato treba dalje raditi u granicama Ustava i zakona.

"Narodi moraju da odbace one stranke i političare koji im nude opciju međunacionalnih i međuverskih sukoba, a kako bi izostala borba protiv kriminala i korupcije", naveo je Tadić.

On je istovremeno optužio predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da vodi politiku u skladu sa interesima američke administracije.

"On se kreće u jednom programu američke politike, koji za potrebe američkih interesa formira spoljnopolitičke saradnike na terenu i "gasi ih" kada oni više nisu potrebni ili kada postanu problematični", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, u tom trenutku takvi ljudi uporište traže na drugoj strani, a i sami postaju interesantni ruskoj administraciji, kao što se to dogodilo sa Hosnijem Mubarakom, Moamerom Gadafijem i Sadamom Huseinom.

"U ovom trenutku postoje tri čoveka koji su u takvoj vrsti statusa. Jedan je u betoniranom bunkeru, to je sirijski predsjednik Asad. Drugi je u početnoj fazi tranzicije iz američkog u ruskog saveznika, to je turski predsednik Erdogan. Na određeni način, kao treći, pojavljuje se ime Milorada Dodika, s tim što on nije do te mere bitan da bi se bilo ko tako značajno bavio njime, bilo da je u pitanju njegovo rušenje ili njegov opstanak na vlasti", kazao je Tadić.
Danguba

#5466 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

Hame_ wrote:Napisa se čovjek, nema govora...
Dragan Bursać: Odlazi Milorade, pa da počnemo ispočetka!
Piše: Dragan Bursać / Objavljeno: 01.09.2016. u 12:08h

Image

Sinoć reče predsjedniče kako svi trebamo krenuti ispočetka. Lijepo si to rekao predsjedniče Dodik i slažem se sa tobom. Samo ovaj put bez tebe. Bez svih vas. Ne bi bilo loše.

Nego, prijetiš referendumom, ucjenjuješ, prizivaš aveti rata. A, to se ne prašta. Znaš zašto? Ne znam jesi li gledao seriju "Dva i po muškarca" u kojoj mlađi brat Alan, kaže starijem Čarliju-"Ne znam kako, ali kad god ti jebeš, ja najebem". E, tako ti je i sa narodom Milorade. Kad god ti izvodiš predizborne i ostale vratolomije, narod najebe.

A, to se više ne prašta.

I mogao bih ti oprostiti što si krao, unakazio ovu zemlju, napravio od nje jedan veliki grnutovni socijalni slučaj. I to što se svake godine iseli iz ove vukojebine 80 hiljada ljudi, i to ti mogu oprostiti. To što su oko tebe u sistemu nesposobni poltroni, sposoni tajkuni, umobolni ideolozi skribomani... Oprošteno. Ta, nisi ti ni prvi niti posljednji sa takvom preporučenom svitom.

Ali to što zazivaš rat, ne bi li ostao na vlasti i slobodi, to se ne oprašta. Nije ljudski predsjedniče Dodik igrati igricu u kojoj bijeda daje sinove, a gazde volove. Napisa neki dan idealista dobri kako svako onaj ko zaziva rat, rat mu u kući bio i djecu svoju na ratište slao. Na žalost narodnu, ta igrica se ne igra tako.

Kompletno ratno rukovodstvo Republike Srpske nije svoju djecu gubilo po čukama Bosne i Hercegovine. Namjesto toga, podgojeno u poratnom vremenu, kupovalo im je stanove od Milana do Londona, od Moskve do Njujorka. Najbolje ti to znaš. Ili ne znaš?! A, da, u vrijeme rata si se banjao i bavio trgovinom visokoakciznom robom, pa isti ni osjetio nisi.

Nisi poput unakažene generacije iz sedamdeset i neke osjetio slankast ukus krvi, bajat Ikar, trulu zemlju, lagano peckanje prije spoznaje da si ranjen... Nisi imao poratne napade panike uzrokovane PTSP-ijem. Nisi se budio istraumiran u bunilu. Jebi ga, razumijem, traume nisi imao. Valjda zato i nisi postao narkoman i alkoholičar. Valjda jer ne znaš kako je spavati u rovu sa lešom najboljeg prijatelja. Ali, eto, znaš djetetu svom dati nekoliko miliona maraka kredita, e da se ne bi narkomanisalo.

I lijepo je to.

Kažu imaš petoro unučadi. Neka su živa i zdrava. Ali Milorade ima ovdje u ovom entitetu još milion ljudi sve sa ženama, muževima, djecom i unučadima.

A, neoprostivo je da oni naplaćuju tvoje političke grijehe. Jer, ko će se i za šta boriti u zlohudom ratu koji nam huči ponad glava? Šaka obespravljenog jada protiv sve sile međunarodne zajdenice, pravde i osvete željnih ljudi u Federaciji? Pa izginuće u par dana zarad tvog dupeta hiljade ljudi u blic- krig apokalipsi.

Sa čim ćeš braniti ljude i sa čim im garantuješ mir? Istim riječima kao i Karadžić 91'? Sa tvojih 200 pretorijanaca? E, to ti ne opraštam.

Vidiš, imao sam i ja jednig Milorada u porodici. Otac mi bio. Poginuo je ponad Bihaća. Njega i ostale odrpance su kao šintori pse potrpali u kamione i odveli na klanje. Tek tako. Da bi ti i slični tebi rekli kako su dali svoje živote za Republiku Srpsku. A, vidiš nisu!

Samo su bili obični ljudi koji su izginuli. I to je neoprostivo.

Nestaće ti Republike Srpske! Jebo nju! Kao što treba nestati zajedno sa Federacijom, blentavim kantonima i ostalim administrativnim vampirima.

Praštam.

No, ne praštam suzu majčinu i dječiju, kap krvi očeve, mrtvo tijelo, invalida, patrljak noge ili ruke, mentalno oboljelog čovjeka, hipertrofiranu i drogiranu naciju... Ne praštam sve ono do čega će dovesti tvoje čačkanje mečke zarad ostanka na vlasti.

Kaže Selimović da su alkohol, kocka i vlast najveći poroci. Opet, veli da se sa prva dva i nekako možeš skinuti, ali sa trećeg jok.

A, ja opet vjerujem, nekako patetično i naivno, imaš unučad, djecu, zdravu familiju... Igraj se sa njima! Živi. Vrijeme ti je za penziju. Kažeš da možeš još politički potegnuti i vjerujem ti. Ali nemoj, ko boga te molim.

Tvoju prošlost, sadašnjost i nekako mogu svariti, ali budućnost kako si je ti naumio, vala-NE MOGU!

I krenimo sad svi ispočetka. Evo i neki novi klinci kreću u školu. 'Ajmo, jebemu mater, stvarno ispočetka. Ali bez tebe, bez Bakira, bez Čovića, bez vaših satelita.

Suviše ste opasni po bezbijednost djece u saobraćaju, koji se životom zove. Poput pijanog vozača ispred škole, sa tom razlikom što opasnost aplicirate masovno.

Ne moramo čekati rat za restart. Ljudi smo. 'Ajte vi fino u penziju, dok penzija nije došla po vas.

A, za narod ne brini, Milorade. Sve će ti oprostiti, samo idi u penziju, na selo, u vilu, bilo gdje.

Odlazi Mile, sve ti je oprošteno!

Izvor
Kako dobar i emocionalan tekst. Vise bi rekao ocajnicki poziv Dodiku da se dozove. Ovo je komotno moglo biti otvoreno pismo ALI...

...u svakom slucaju :thumbup: :thumbup:
arzuhal

#5467 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Vi ljudi tjerate preveliku sprdnju s ovim, prava slika besmrtnog Njegoševa stiha iz Gorskog Vijenca:

Vladika Danilo: Nekršću se fore usmrđeše...

:lol:

(jedan od meni jačih Njegoševih stihova)
bingov buraz

#5468 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bingov buraz »

BHCluster wrote:
:mrgreen:
Pismonosa

#5469 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Pismonosa »

Podari ti nama Bože pameti, svima :D
General War

#5470 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

Ima jos...

Dragan Bursać: Referendum je Dodikov put ukidanja Republike Srpske

Na koncu, nadimak “Ronhil” nije dobio zbog ratnih poduhvata, nego zbog trgovine visokoakciznom robom. Naposljetku, može sam sebe Mile nazivati Baja koliko hoće, ali će uvijek ostati “Ronhil” i nikada neće biti recimo Mile Haubica.

Ovaj put, Dodik i njegova politika približili su najbliže svojoj verbalnoj zenitnoj tački koja se zove referendum. Ako sve bude kako su uplanili, za desetak dana će biti održan referendum na teritoriji jednog entiteta.

Referendum sa samo jednim pitanjem: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske”.

Kako sada stvari stoje, atrofirani mehanizmi međunarodne zajednice neće uraditi NIŠTA da spriječe Milorada Dodika, koji će održati 1,4 miliona maraka vrijednu predizbornu terevenku, koja je sama sebi svrha, koja ne može dovesti do bilo čega konstruktivnog i koja je potencijalno realna opasnost po stanovništvo u Bosni i Hercegovini.

Ali, taj vražji referendum najveća je opasnost, prije svega, po istu tu Republiku Srpsku kakvu je znamo, a koja stoji u referendumskom pitanju. Zašto?

Hajde jednom za svagda da razriješimo pitanje semantike i nomena koje sastavljaju Bosnu i Hercegovinu. Naprvo, Republika Srpska je republika koliko je i Federacija Bosne i Hercegovine federacija u državnopravnom smislu. Dakle, NIŠTA, NULA, smijurija, zamlaćivanje očiju, izmaštana kategorija…Pod alkoholnim isparenjima u bazi Rajt Peterson, učinilo se kreatorima klimavog mira kako će spriječiti dalji masakr tako što će dozvoliti kreatorima rata da se igraju toponima i svoje zapišane teritorije sa kraja oktobra ‘95 zovu onako kako im je milo. A, ti torovi, tek ohlađeni od metaka, spaljivanja, ofanziva i klanja, zapravo su očišćene etnije, bez i trunke nacionalne divergentnosti, koje su zijale poput Munkovog “Krika” prazninom, očajem, zločinima i profanošću.

Ništa više od toga.

Vremenom, entitet Republika Srpska, počeo je, vođen prije svega Miloradom Dodikom, na krajnje jednostavnoj nacionalističkoj matrici da se ponaša kao nekakva odistinska republika. I imalo bi to smisla da nije direktno kontraustavno i da se direktno ne kosi sa potpisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom. Te, tako i ovo referendumsko pitanje, osim što uvodi jedan vjerski praznik u sekularnu institucionalnost, ima još jednu slabost, a to je NEUSTAVNOST.

Milorad Dodik, dvadeset godina neprikosnoveni vladar entiteske teritorije i pripadajućeg puka, Republike Srpske, ovim referendumom, združenim snagama sa Bakirom Izetbegovićem, indukuje klasičnu nacionalističku visoku tenziju, sa jednim jedinim ciljem-ostankom na vlasti i poslije lokalnih izbora. Ne, nema ovo veze sa Republikom Srpskom kao takvom, sa nekim patriotizmom Miloradovim ili Bakirovom mržnjom prema manjem entitetu. Ne.

Ta, Dodik je od ratnih dana naovamo pokazao i dokazao da su mu stražnjica i džep mnogo bitniji od bilo kakvih “srpskih republika”. Nije Dodik krvario za istu tu izmaštanu “samostalnu republiku”. Na koncu, nadimak “Ronhil” nije dobio zbog ratnih poduhvata, nego zbog trgovine visokoakciznom robom. Naposljetku, može sam sebe Mile nazivati Baja koliko hoće, ali će uvijek ostati “Ronhil” i nikada neće biti recimo Mile Haubica.

I narod mora da shvati, isti onaj narod koji je možebitno emotivno vezan za ime entiteta, da je Dodiku do samog imena, a bogme i do entiteta stalo kao do lanjskog snijega. Vođen tvrdim pragmatizmom na tenkovima SFOR-a, uz blagi politički uragan SAD-a i Medlin Olbrajt, došao je na vlast Titov socijalista, Markovićev reformista, paljanski nezavisnjak, banjalučki socijaldemokrata, koštuničina desnica, tadićeva ljevica, samosvojna nacionalistička pričalica i izmaštani secesionista. Rekli bi kao švajcarski nožić. Deset u jednom.

No, problem je upravo taj što je švajcarski perorez postao neprikladan i preskup i za bahatu međunarodnu zajednicu. E, sad ta međunarodna zajednica, izgleda, nema volje i političkih muda da mijenja nožić, ali će vrlo rado skloniti komad sira koji đeljka i od koga živi ta Milina čakijica. Pogađate, komad sira je Republika Srpska.

Uz Srbiju, koja je potpisnik Dejtona, a koja direktno zavisi od politike Angele Merkel, uz Rusiju, kojoj su Turci trenutno najveća braća na svijetu, uz Ameriku takvu kakva je, eto Dejtona Dva u kojem nećemo vidjeti niti tako pijane političare, a bogme niti Federaciju, Republiku Srpsku, kantone, distrikt i ostale zamlate, koje materijalno, emotivno, politički i ekonomski kasape i dušu na konac izvlače državi Bosni i Hercegovini.

I zar mislite da će u takvoj konstelaciji snaga neko od nekoga braniti Republiku Srpsku? Nestaće potpisom kao što je i nastala. Dakle, u jednom trenu, bez parafa političara iz Republike Srpske. Hoće li to biti Vučić, Medvedev, Putin, Bajden, …potpuno je irelevantno. Narodu je ionako sva borbena sila nestala u ogromnim bankarskim konglomeratima i dužničkom ropstvu. A, banka ne pita dal’ je mir ili ratno stanje. Ode kuća pod hipotekom, prije nego što bi to i jedno granatiranje i paljevina učinila. I to sve po zakonu i potpisu.

I vraćamo se na Dodika. U takvom jednom, možebitno haotičnom rastakanju, on iznova i iznova ima isti cilj. Gomilanje svoje imovine i očuvanje iste. Dakako, van teritorije Republike Srpske. Što je sigurno, sigurno je. I zato mu neće biti pretjerano mrsko abdicirati, zatražiti azil, otići, pobjeći, preseliti se…forma je nebitna, sve dok su novci u stabilnim valutama na još stabilnijem mjestu i dok je Milorad sa porodicom van dometa ruke zakona.

I to je sva suština referenduma. Održavanje napetosti na nivou broj 8. Napetosti koju narod plaća od svoje bijede, kako bi Dodik sa klikom održao enormno bogatstvo nastalo na iscrpljivanju i isisavanju iste te bijede. Po cijenu nestanka Republike Srpske.

Jer, Milorad Dodik bolje od bilo kog analitičara zna da je Republika Srpska puki konstrukt, ništa više. Pa, on direktno od tog konstrukta najbolje živi. Ne žive od Republike Srpske bivši borci, djeca poginulih, otpušteni radnici, kod privatnika zaposleni robovi, izgladnjeli penzioneri, nezaposleni mladi ljudi…Njima je Republika Srpska tek prostorno vremenski frejm, okvir lične i porodične bijede.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Izvor: Buka/Autor: Dragan Bursać/Foto: Buka)
Šunj

#5471 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Šunj »

bingov buraz wrote:
BHCluster wrote:
:mrgreen:
Pa zar oni priznaju bilo koji Sud u BiH?
Pismonosa

#5472 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Pismonosa »

Samo sud svoje partije..
Drvosjeca iz Dejcica

#5473 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Fakat je voda došla do ušiju kada prizivaju Sud BiH koji su jučer htjeli ukidati i banalizirali. :oops:
saim_adka

#5474 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by saim_adka »

Teoretski da se RS i odcijepi od BiH i sutra pripoji Srbiji, zar neko od njih misli da će im u Srbiji biti bolje?
Prvo što bi Srbija uradila je ukidanje RS-a i regionalizacija tog dijela. Nikad ne bi bili priznati kao pravi srbi i uvijek bi ih oni iz Srbije zvali bosancima. Razvlastili bi ih i pozicionirali u skupštinske klupe kao ikebane. Imali bi jednog na višem položaju tipa Ljajića i tu bi se priča završila marginalizacijom. U svim odluka bili bi nadglasani i majorizirani, kao i finansijski zaobiđeni. Javljalo bi se nezadovoljstvo, jer zadnjih 20 godina srbi iz RS nisu naučili raditi i sve što znaju su opstrukcije, ganjanje svoje pravde i podizanje tenzija. Srbija bi bila nestrpljiva i gubila korak za EU stalnim vraćanjem na početak kroz priču sa srbima preko Drine. Tenzije bi se podigle do tog nivoa, da bi prekodrinski srbi insistirali na autonomiji i većim ovlastima koje su imali u BiH, jer Srbija samo izvlači korist iz bivše RS a ne daje ništa, čak se ponaša kao prema dušmaninu sa prezirom da su lažni srbi, tj. da su bosanci.
Tenzije bi kroz koju godinu do te mjere došle da bi postalo upitno njihovo savezništvo i počelo bi se govoriti da su srbi iz RS imali veća prava i ovlasti unutar granica BiH. Srbija bi godinama bila u poziciji u kojoj je BiH od završetka rata i srbi iz RS bi samo usporavali Srbiju na bilo kojem putu. Ovi srbi iz Bosne ne znaju ništa drugo raditi osim probleme praviti i gdje god da su i pod kojom god kapom - isto bi se ponašali.
General War

#5475 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

vidi ti ovo :shock: :-)

Zbog čega je 9. januar značajan za sve Srbe?

Građani Republike Srpske izlaze na biračka mjesta 25. septembra kako bi dali svoj odgovor na referendumsko pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?"

Zbog čega je 9. januar značajan za sve Srbe?

Na Palama je 9. januara 1992. tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, nakon zanemarivanja volje Srba od strane Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu, a 12. avgusta iste godine naziv je promjenjen u Republika Srpska. Realnost postojanja srpskog entiteta je uvažena i definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pored političke težine koju ovaj datum nosi, on ima i svoj etno - religijski značaj. Naime, 9. januara nije samo Dan Republike Srpske, već i slava RS Sveti Stefan. Imajući u vidu značaj slave u ispovjedanju religije pravoslavnih Srba, obilježavanje ovog datuma dodatno dobija na težini.

Kakva je politička težina referenduma u Republici Srpskoj?

Referendum koji je podigao na noge i Istok i Zapad ima simboličan, istorijski, ali i prvorazredan politički značaj. On će pokazati da li je Republika Srpska kadra da u teškim uslovima sprovodi svoje odluke definisane slovom Ustava i zakona.

Naime, Ustav Republike Srpske predviđa mogućnost raspisivanja referenduma o pojedinim pitanjima iz svoje nadležnosti, nakon odluke Narodne skupštine. Odluke o praznicima na nivou entiteta svakako spadaju u isključivu nadležnost Republike Srpske, iako je Ustavni sud BiH pod pritiskom stranih sudija donio odluku kojom zabranjuje proslavljanje ovog datuma pod izgovorom da nije u skladu sa "duhom Dejtona".

Ko može da ga spriječi ?

Republika Srpska vrši suverenu vlast na svojoj teritoriji, i sprovodi zakon putem entitetskog MUP-a. Zbog toga nametanje odluke putem bilo kakvih pravnih akata centralne vlade u Sarajevu ili legalnom primjenom sile nije moguće. :shock:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je odbila da ustupi biračke spiskove Republici Srpskoj za predstojeći referendum. Međutim, institucije RS su spremne i na taj scenario, tako što će izvršiti ponovni upis birača u birački spisak, ili na neki drugi način omogućiti neometano izjašnjavanje građana.

Visoki predstavnik u BiH ima izuzetno široka ovlašćenja, i njemu u bliskoj prošlosti nisu bila strana ukidanja i izmjene važnih zakona, pa čak ni smjene legitimno izabranih državnih funkcionera. Međutim, prilikom sprovođenja neke odluke na terenu njemu su ruke vezane. Jedina mogućnost koja mu preostaje je da zatraži upotrebu međunarodnih snaga stacioniranih u BiH koje bi silom zaustavile izražavanje narodne volje. Međutim, to bi pokrenulo nezaustavljiv proces i predstavljalo opasan presedan u postratnoj BiH.

Referendum, dakle, ne može biti spriječen na legalan način. Moguće je jedino izvršiti pritisak na Banjaluku da od njega odustane, ili da se dogodi neki scenario koji na ovom zapaljivom području ne želi niko. Ukoliko bude sproveden, pokazaće izuzetnu sposobnost Republike Srpske i njenih institucija da donose važne odluke, i obezbjediti daleko povoljniju poziciju RS unutar BiH, ali i u međunarodnoj zajednici.

Izvor: Srbija danas
Locked