Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#5451 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

almir90 wrote:
hadzinicasa wrote: a ne mogu a da se ne vratim na ovaj post. a pokusala sam, majke mi.

zasto je on manji od makovog zrna ako suti na (tacnu) izjavu vlastite zene da vise zaradjuje od njega? sta treba da kaze? da ne projeciras ti malo svoja, da ne kazem malogradjanska reci cu zastarjela shvatanja, da je musko - musko samo ako vise ili jedino zaradjuje u porodici i da mora njegova bit' zadnja ili je papucar? pa te malo stid zbog njega?

po meni je u tom slucaju on vise musko jer mu je ili svejedno koliko ko zaradjuje, sto ce znaciti da ima zdrav stav prema zajednici, a s druge strane boli ga djon sta ce ko misliti o tome kako on sa svojom zenom, a pod trece ne misli da ga cini manje muskarcem to sto kad zena prica on suti ili sto ima drugaciji posao koji je manje placen.

a da se uopce ne doticem sijela na kojima se raspravlja i iznosi ko koliko zaradjuje.
Ti ne razumiješ kako muški mozak funkcioniše i kako smo kreirani. Zapravo tvoj post je pun šovinizma i omaložavanja muškarca. U jednakopravnim, normalnim i zdravim odnosom žena ne bi trebala da ima potrebu njemu nabijati na nos da ona više zarađuje. Ovako pred svima ona njemu zapravo govori da je on'pokvarena roba' i ponižava ga. Mi to shvaćamo kao omaložavanje, jer mi se rađamo s tom ulogom da se brinemo o ženi. I ne mislim na to da mi zarađujemo, a ona k'o rob kod kuće. U ovom slučaju ona njemu daje do znanja da on nije dobar za nju i koristi priliku da pokaže ostalim da on nije muškarac. Eto kako mi vidimo ovu sliku.

Hoćemo o emancipaciji i jednakopravnosti, poštivanju jedni drugih u životu. Uzeti ću ovaj primjer gdje on manje zarađuje. Zašto to ne bila privatna stvar samo njih dvoje i ona kao njegov partner u životu ne bi davala više podrške i motivisala ga da se on posveti tome da nađe način kako da više zarađuje? Da li ti misliš da je ova opcija druga od one prve?
joj almire zjenico oka u oca i majke... za svasta me se moze optuziti ali za sovinizam ne. i ovdje ne mislim davati bilo kakve primjere iz svog zivota kojima bih sebi dala kredibilitet, jer mislim da je to za ovu diskusiju apsolutno nebitno. pogotovo ako je svedes na razinu osobe a ne muskarca ili zene.

drago mi je da si rekao kako ti vidis tu sliku jer to jako puno govori o tebi cak i ako sam zivis u ubjedjenju da si veoma liberalan i koristis floskule medjusobnog postovanja naon sto si jasno izrekao kako ti vidis ulogu muskarca, a samim tim i kako gledas na zene dodavsi pri tome da se s tim radjamo, sto je potpuno nebulozno, obzirom da su to obrasci ponasanja koji se uce. i tu imas pravo. ja to ne razumijem mozda jer drugacije gledam na ljude.

da ne ulazim u dalju i dublju analizu (posebce jer sam jasno rekla kako ja vidim njeno ponasanje u konkretnoj situaciji, a koje se opet ne odnosi na nju kao zenu nego nju kao covjeka) - postavila bih ti jedno kontra pitanje: zasto ne bi ona kao njegov partner njemu davala vise podrske i motivisala ga da se on posveti onome sto zeli da radi? a ne tome da on zaradi vise? mozda covjek uopce ne zeli da radi i zaradjuje? mozda je sretan tako kako jeste? mozda nije. mozda zeli da bude "domacica"? pa sto mu ona to ne bi kao ultimativni izraz zajednistva i ljubavi - "omogucila"? pa da zive happily ever after? ili onda on nije muskarac? odnosno ne ispunjava svoju ulogu s kojom se, kako tvrdis, rodio? da se brine o tom (svom) jel' bicu zenskog roda, sto bi bilo njegovo potpuno ostvarenje?

ne moras odgovoriti. zapravo mislim da bi bolje i bilo da ne odgovoris jer je sve jasno.
Hakiz

#5452 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

almir90 wrote:Hakize nemoj zamjeriti, al' ovo je glupost koju ne bih ni komentarisao.
Ma ne zamjeram ja tebi ništa :roll:
triconja

#5453 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Istina je da drustvo pravi uloge a musko/zensko ih popunjava. Ne treba filozofirat o fizickim razlikama i da je neko slab ili bilo sta jer je vakat kad se konjem frezalo proso davno a tehnologija je premostila sve zivo.

Ovo je samo prelaz iz jednog sistema u drugi, mora bit konzervativaca koji su zrtve a ostali ce to prihvatit i prilagodit se. Tako to u ljudi funkcionise, ko se ne prilagodi tesko njemu.
almir90

#5454 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

hadzinicasa wrote:
joj almire zjenico oka u oca i majke... za svasta me se moze optuziti ali za sovinizam ne. i ovdje ne mislim davati bilo kakve primjere iz svog zivota kojima bih sebi dala kredibilitet, jer mislim da je to za ovu diskusiju apsolutno nebitno. pogotovo ako je svedes na razinu osobe a ne muskarca ili zene.

drago mi je da si rekao kako ti vidis tu sliku jer to jako puno govori o tebi cak i ako sam zivis u ubjedjenju da si veoma liberalan i koristis floskule medjusobnog postovanja naon sto si jasno izrekao kako ti vidis ulogu muskarca, a samim tim i kako gledas na zene dodavsi pri tome da se s tim radjamo, sto je potpuno nebulozno, obzirom da su to obrasci ponasanja koji se uce. i tu imas pravo. ja to ne razumijem mozda jer drugacije gledam na ljude.

da ne ulazim u dalju i dublju analizu (posebce jer sam jasno rekla kako ja vidim njeno ponasanje u konkretnoj situaciji, a koje se opet ne odnosi na nju kao zenu nego nju kao covjeka) - postavila bih ti jedno kontra pitanje: zasto ne bi ona kao njegov partner njemu davala vise podrske i motivisala ga da se on posveti onome sto zeli da radi? a ne tome da on zaradi vise? mozda covjek uopce ne zeli da radi i zaradjuje? mozda je sretan tako kako jeste? mozda nije. mozda zeli da bude "domacica"? pa sto mu ona to ne bi kao ultimativni izraz zajednistva i ljubavi - "omogucila"? pa da zive happily ever after? ili onda on nije muskarac? odnosno ne ispunjava svoju ulogu s kojom se, kako tvrdis, rodio? da se brine o tom (svom) jel' bicu zenskog roda, sto bi bilo njegovo potpuno ostvarenje?

ne moras odgovoriti. zapravo mislim da bi bolje i bilo da ne odgovoris jer je sve jasno.
Prvo i ne tražim da iznosiš stvari iz ličnog života, naveo sam mogući primjer o kojem se može diskutovati.

Dalje, šta to zapravo govori o meni? Ja mislim da sam jasan po stavovima, ja ću za onu koju volim uraditi sve, ali neću nikada dozvoliti da neko gazi po meni (ovasj gore je očit prmjer kada neko gazi po tebi.) I naravno da ja neću gaziti ni po kome. Ako ti misliš da je moj stav pogrešan, to je tvoje pravo. I ovo nema veze ni sa bilo kakvim liberalizmom, i ostalim glupostima.

Postavljaš mi kontra pitanje bez da odgovoriš na moje, žao mi je ne ide tako.
wewa

#5455 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote:
Bloo wrote:Btw, da li je to jednosmjerni ili dvosmjerni odnos?
Da bi veza uspjela, muškarac treba da ispolji svoju urodenu ulogu zastitnika, a zena da buda primatelj - neko koja treba zastititi?
Ako zena ne zeli biti "zasticena" (sta god to znacilo), da li to znaci da neispunjava svoju urodenu ulogu zene - one koje treba zastititi?
Naravno da je dvosmjerni odnos, pričamo o zdravim odnosima između žene i muškarca. Koliko kod se dešavalo promjena u društvu zadnjih tridesetak godina, neke stvari se ne mogu promijeniti. I jedna takva stvar je da muškarac ima ulogu u kojoj on uvijek može biti podrška ženi koju voli, kada ima loš dan ili šta bilo on je tu da je sasluša. To je taj zaštitnički instiikt, a primjera je mnogo, ovo je banalan.

Dakle, jednostavno ako ti njega poštuješ, on će tebe cijeniti i truditi se oko tebe. Ako ti imaš potrebu da iskazuješ samo to šta je loše na njemu, nisi zadovoljna i hoćeš da ga mijenjaš, dobijaš samo da hladi prema tebi više. I ne kažem ja da ti nemaš pravo da radiš šta želiš i da budeš šta želiš, daleko od toga. Ali i muškarci i žene moraju više učiti jedni o drugima da bi odnosi bili bolji.
Ta podrška nekome ko ima los dan ili dijeljenje briga i radosti nije odlika zastitnickog nego partnerskog odnosa.
U pravu su diskutanti kojo kazu da je covjecanstvo preraslo bioloska ogranicenja, pa su uloge zasnovane na njima naprosto zastarjele.
hadzinicasa

#5456 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

almir90 wrote:Da li ti misliš da je ova opcija druga od one prve?
mislis na ovo pitanje? bojim se da ni sam ne znas sta si htio pitati.
pogotovo jer u odgovoru uopce nisi ponudio "opcije".
madner

#5457 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Tehnoloski napredak ne moze izbrisati 300 miliona godina kodiranja vrste bez obzira na zelje.
triconja

#5458 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

madner wrote:Tehnoloski napredak ne moze izbrisati 300 miliona godina kodiranja vrste bez obzira na zelje.
Normalno da ne moze ali mogu zakoni. :mrgreen:
almir90

#5459 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Ja sam pitanje dobro postavio, da li ne shvaćate ili ipak ne želite da odgovorite nije ni bitno.
hadzinicasa

#5460 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

almir90 wrote:Ja sam pitanje dobro postavio, da li ne shvaćate ili ipak ne želite da odgovorite nije ni bitno.
hajde radi sebe, ne moras radi mene, jos jednom procitaj sta si napisao i kako si postavio pitanje.
triconja

#5461 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

almir90 wrote:Ja sam pitanje dobro postavio, da li ne shvaćate ili ipak ne želite da odgovorite nije ni bitno.
Moguce je da je to njemu simpaticno na neki njegov nacin jer znam da bilo ko kad ga podjebavas pred rajom ako mu to ne odgovara il odbrusi tad ili kasnije kaze da ga to nervira i moguce da i svadja padne.

Cim je to njemu tako svakodnevnica onda je do njega.
almir90

#5462 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Ne može to normalnom muškarcu biti simpatično Triconja, nismo djeca.
triconja

#5463 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

almir90 wrote:Ne može to normalnom muškarcu biti simpatično Triconja, nismo djeca.
Kako sam poceo citat o sihologiji vise ni sam nisam siguran sta je normalno :lol: .
MarlboroGold

#5464 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:Btw, da li je to jednosmjerni ili dvosmjerni odnos?
Da bi veza uspjela, muškarac treba da ispolji svoju urodenu ulogu zastitnika, a zena da buda primatelj - neko koja treba zastititi?
Ako zena ne zeli biti "zasticena" (sta god to znacilo), da li to znaci da neispunjava svoju urodenu ulogu zene - one koje treba zastititi?
Either play the game or it's game over... :D
Hakiz

#5465 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

madner wrote:Tehnoloski napredak ne moze izbrisati 300 miliona godina kodiranja vrste bez obzira na zelje.
Hoćeš reći da danas žena mora imati muškarca zaštitnika?
wewa

#5466 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote:Ne može to normalnom muškarcu biti simpatično Triconja, nismo djeca.
'E tu sam Vas cek'o'

Sta je za tebe normalan muskarac?
Bloo
Globalna šefica

#5467 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

almir90 wrote:
Bloo wrote:
almir90 wrote:Prvo ti odgovori na moje pitanje.
Ti si prvi izjavio nešto antropološki nebulozno. :)

Zašto bi jedinka jedne vrste imala urođenu potrebu da se brine o jedinci druge vrste, a suprotnog spola, samo jer je ista suprotnog spola? Kod ljudi možda ženke jesu većinom konstitucijom slabije, ali imaš vrsta gdje su ženke veće od mužjaka.
Da li to znači da kod jednog homoseksualnog para, nema te brige "zašticnicke"?

ŠTa ćemo sa morskim konjicima, gdje se ženka brine o mužjaku tokom trudnoće?
Ili u slučajevima društava/plemena gdje žene vode riječ u političkom , ekonomskom i svakom drugom smislu? Njihovi muškarci se ne rađaju sa tom ulogom?
Dakle za negaciju moje teze se povlačiš na homoseksualne parove i na životinje? U redu imaš to pravo. Ali ovo dokazuje to da vrlo malo znaš o muškarcima i stvarima sa kojima se rađamo, i ovo se odnosi na heteroseksualne.
I homoseksualni muskarac je spolom muskarac. Cak i rodom.
almir90

#5468 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

wewa wrote:
'E tu sam Vas cek'o'

Onaj koji je svjestan sebe i okoline, ne gazi nikoga, a itekako neće dozvoliti da ga neko gazi.
Last edited by almir90 on 15/02/2019 17:29, edited 1 time in total.
almir90

#5469 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Otto_13 wrote:Brak , veza sve su ti to dvosmjerne ulice . Osnovna ćiza u tim ulicama osim ljubavi je razumijevanje i međusobna komunikacija . Bez toga taj brak ili veza su obična stranputica . One furke kako muškarac nebi trebao oprati suđe ili počistiti po kući su ustvari gluposti . Ili ako muškarac skuha on je papučar . To je davno prošlo vrijeme . Nema u braku podjele na "muške i ženske poslove " jer je brak zajednica a u zajednici svi pridonose
Ja to sve sam sebi radim, i nije me nimalo stid, niti bih bježao od toga u braku.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5470 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

to svakako i nisu problemi današnjih brakova, sad je problem Tinder :mrgreen:
MarlboroGold

#5471 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

almir90 wrote:
hadzinicasa wrote: a ne mogu a da se ne vratim na ovaj post. a pokusala sam, majke mi.

zasto je on manji od makovog zrna ako suti na (tacnu) izjavu vlastite zene da vise zaradjuje od njega? sta treba da kaze? da ne projeciras ti malo svoja, da ne kazem malogradjanska reci cu zastarjela shvatanja, da je musko - musko samo ako vise ili jedino zaradjuje u porodici i da mora njegova bit' zadnja ili je papucar? pa te malo stid zbog njega?

po meni je u tom slucaju on vise musko jer mu je ili svejedno koliko ko zaradjuje, sto ce znaciti da ima zdrav stav prema zajednici, a s druge strane boli ga djon sta ce ko misliti o tome kako on sa svojom zenom, a pod trece ne misli da ga cini manje muskarcem to sto kad zena prica on suti ili sto ima drugaciji posao koji je manje placen.

a da se uopce ne doticem sijela na kojima se raspravlja i iznosi ko koliko zaradjuje.
Ti ne razumiješ kako muški mozak funkcioniše i kako smo kreirani. Zapravo tvoj post je pun šovinizma i omaložavanja muškarca. U jednakopravnim, normalnim i zdravim odnosom žena ne bi trebala da ima potrebu njemu nabijati na nos da ona više zarađuje. Ovako pred svima ona njemu zapravo govori da je on'pokvarena roba' i ponižava ga. Mi to shvaćamo kao omaložavanje, jer mi se rađamo s tom ulogom da se brinemo o ženi. I ne mislim na to da mi zarađujemo, a ona k'o rob kod kuće. U ovom slučaju ona njemu daje do znanja da on nije dobar za nju i koristi priliku da pokaže ostalim da on nije muškarac. Eto kako mi vidimo ovu sliku.

Hoćemo o emancipaciji i jednakopravnosti, poštivanju jedni drugih u životu. Uzeti ću ovaj primjer gdje on manje zarađuje. Zašto to ne bila privatna stvar samo njih dvoje i ona kao njegov partner u životu ne bi davala više podrške i motivisala ga da se on posveti tome da nađe način kako da više zarađuje? Da li ti misliš da je ova opcija druga od one prve?
Uravo boldirano - riješavati između svoja 4 zida. Ako će mu nabijati na nos što je njoj veća plata, uvažena gospođa, šefica ovo ono i što on nije uspješan kao ona neka to radi kad su sami. S druge strane, za mene je sasvim normalno ako žena više ili drastično više zarađuje... sve dok to ne nabija na nos drugoj strani ako nije argumentovano. Argumentovano je ako muškarac bukvalno parazitira i nikako ne doprinosi niti radi po kući itd. Isto je i obrnuto. Jedno drugo trebaju dopunjavati i biti oslonac ako su se već odlučili za zajednički život.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5472 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

:) :mrgreen:
Hakiz

#5473 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

almir90 wrote:
wewa wrote:
'E tu sam Vas cek'o'

Onaj koji je svjestan sebe i okoline, ne gazi nikoga, a itekako neće dozvoliti da ga neko gazi.
Samo je problem u tome šta ko vidi kao "gaženje".
triconja

#5474 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Velkoski wrote:to svakako i nisu problemi današnjih brakova, sad je problem Tinder :mrgreen:
Joj da hoce cvikerasi nesto skontat oko umjetne fabrike beba (da se od muska i zenska uzme materijal a sve da se obavlja daleko od njih), jaro koja bi tek tad sodoma i gomora nastupila :mrgreen:
almir90

#5475 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Bravo Malboro, za parazitiranje si u pravu. :thumbup:
Post Reply