joj almire zjenico oka u oca i majke... za svasta me se moze optuziti ali za sovinizam ne. i ovdje ne mislim davati bilo kakve primjere iz svog zivota kojima bih sebi dala kredibilitet, jer mislim da je to za ovu diskusiju apsolutno nebitno. pogotovo ako je svedes na razinu osobe a ne muskarca ili zene.almir90 wrote:Ti ne razumiješ kako muški mozak funkcioniše i kako smo kreirani. Zapravo tvoj post je pun šovinizma i omaložavanja muškarca. U jednakopravnim, normalnim i zdravim odnosom žena ne bi trebala da ima potrebu njemu nabijati na nos da ona više zarađuje. Ovako pred svima ona njemu zapravo govori da je on'pokvarena roba' i ponižava ga. Mi to shvaćamo kao omaložavanje, jer mi se rađamo s tom ulogom da se brinemo o ženi. I ne mislim na to da mi zarađujemo, a ona k'o rob kod kuće. U ovom slučaju ona njemu daje do znanja da on nije dobar za nju i koristi priliku da pokaže ostalim da on nije muškarac. Eto kako mi vidimo ovu sliku.hadzinicasa wrote: a ne mogu a da se ne vratim na ovaj post. a pokusala sam, majke mi.
zasto je on manji od makovog zrna ako suti na (tacnu) izjavu vlastite zene da vise zaradjuje od njega? sta treba da kaze? da ne projeciras ti malo svoja, da ne kazem malogradjanska reci cu zastarjela shvatanja, da je musko - musko samo ako vise ili jedino zaradjuje u porodici i da mora njegova bit' zadnja ili je papucar? pa te malo stid zbog njega?
po meni je u tom slucaju on vise musko jer mu je ili svejedno koliko ko zaradjuje, sto ce znaciti da ima zdrav stav prema zajednici, a s druge strane boli ga djon sta ce ko misliti o tome kako on sa svojom zenom, a pod trece ne misli da ga cini manje muskarcem to sto kad zena prica on suti ili sto ima drugaciji posao koji je manje placen.
a da se uopce ne doticem sijela na kojima se raspravlja i iznosi ko koliko zaradjuje.
Hoćemo o emancipaciji i jednakopravnosti, poštivanju jedni drugih u životu. Uzeti ću ovaj primjer gdje on manje zarađuje. Zašto to ne bila privatna stvar samo njih dvoje i ona kao njegov partner u životu ne bi davala više podrške i motivisala ga da se on posveti tome da nađe način kako da više zarađuje? Da li ti misliš da je ova opcija druga od one prve?
drago mi je da si rekao kako ti vidis tu sliku jer to jako puno govori o tebi cak i ako sam zivis u ubjedjenju da si veoma liberalan i koristis floskule medjusobnog postovanja naon sto si jasno izrekao kako ti vidis ulogu muskarca, a samim tim i kako gledas na zene dodavsi pri tome da se s tim radjamo, sto je potpuno nebulozno, obzirom da su to obrasci ponasanja koji se uce. i tu imas pravo. ja to ne razumijem mozda jer drugacije gledam na ljude.
da ne ulazim u dalju i dublju analizu (posebce jer sam jasno rekla kako ja vidim njeno ponasanje u konkretnoj situaciji, a koje se opet ne odnosi na nju kao zenu nego nju kao covjeka) - postavila bih ti jedno kontra pitanje: zasto ne bi ona kao njegov partner njemu davala vise podrske i motivisala ga da se on posveti onome sto zeli da radi? a ne tome da on zaradi vise? mozda covjek uopce ne zeli da radi i zaradjuje? mozda je sretan tako kako jeste? mozda nije. mozda zeli da bude "domacica"? pa sto mu ona to ne bi kao ultimativni izraz zajednistva i ljubavi - "omogucila"? pa da zive happily ever after? ili onda on nije muskarac? odnosno ne ispunjava svoju ulogu s kojom se, kako tvrdis, rodio? da se brine o tom (svom) jel' bicu zenskog roda, sto bi bilo njegovo potpuno ostvarenje?
ne moras odgovoriti. zapravo mislim da bi bolje i bilo da ne odgovoris jer je sve jasno.